hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 5部已退役荔廠歐三ATR即將重現在香港街頭 [打印本頁]

作者: WC1766    時間: 2019-9-24 22:41
標題: 5部已退役荔廠歐三ATR即將重現在香港街頭
5部已退役荔廠歐三ATR已完成招標, 預計在今年內以另一形式重現在香港街頭.

作者: LokManSiu    時間: 2019-9-24 22:44
唔通真係比陽光!?
作者: TR3797    時間: 2019-9-24 23:13
作者: fai1234    時間: 2019-9-25 01:32
边五部,可以寫埋車牌嗎
作者: Jimmy1662    時間: 2019-9-25 02:06
fai1234 發表於 2019-9-25 01:32
边五部,可以寫埋車牌嗎

ATR299,304,306,310,311
作者: MrWilliamF    時間: 2019-9-25 08:44
Euro 3 行一年又強制退役
作者: noname617    時間: 2019-9-25 08:54
會唔會唔夠用黎行珀麗灣nr331/s
作者: AtrHenu    時間: 2019-9-25 09:49
noname617 發表於 2019-9-25 08:54
會唔會唔夠用黎行珀麗灣nr331/s

咪玩啦呢D歐三躉已經跑到五勞老傷加上政府(林病)已確定非專歐三車係2020前退役;
邊有可能入籍珀客,陽光非專去馬灣呢,就算陽光要買車支援倒不如買新車啦?!

作者: LV3388    時間: 2019-9-25 10:34
AtrHenu 發表於 2019-9-25 09:49
咪玩啦呢D歐三躉已經跑到五勞老傷加上政府(林病)已確定非專歐三車係2020前退役;
邊有可能入籍珀客,陽光非 ...

只是暫時用住先

作者: 低地台AD    時間: 2019-9-25 15:28

2020前退?
講笑咩,肯定唔係2020囉
城巴非專全部歐三喎
作者: TankKingEH9697    時間: 2019-9-25 15:57
頂到幾個月貨仔
作者: AMN1    時間: 2019-9-25 16:13

正確係2020年底,最盡可以行到2021年第一季左右!
作者: LokManSiu    時間: 2019-9-25 17:40
低地台AD 發表於 2019-9-25 15:28
2020前退?
城巴非專全部歐三喎

城巴嗰堆最遲都係到2021年初,應該下年開始會陸續換批新非專, 個人覺得係81xx+70xx+18xx
作者: HR1377    時間: 2019-9-25 18:18
LokManSiu 發表於 2019-9-25 17:40
城巴嗰堆最遲都係到2021年初,應該下年開始會陸續換批新非專, 個人覺得係81xx+70xx+18xx ...

8100-8127,5500-5517和4000-4019這些不能入低排區的歐4車過擋非專/人力車/訓練巴士機會較高

作者: LokManSiu    時間: 2019-9-25 20:30
HR1377 發表於 2019-9-25 18:18
8100-8127,5500-5517和4000-4019這些不能入低排區的歐4車過擋非專/人力車/訓練巴士機會較高
...

18xx係因為咁啱有單層,70xx有啲路況11.3都成問題,81xx,新巴過檔55xx同40xx就正常有份嘅
作者: 天空之神    時間: 2019-9-25 20:56

如果係陽光接辦 NR331/NR331S 你又點睇?
作者: LokManSiu    時間: 2019-9-26 19:14
TankKingEH9697 發表於 2019-9-25 15:57
頂到幾個月貨仔

都可以頂到一年半左右
作者: AP149    時間: 2019-9-26 20:23

投到張標都唔包做一世啦,貿貿然買批新雙層返黎做,一陣做得兩三年冇得再做咁批雙層車點算呀?唔通賣比九巴轉返專利車呀?

陽光同九巴買車筆錢咪又係載通左手交右手,到時維修肯定又係九巴做返,陽光名義上仲要比返維修費九巴tim

作者: PKD32    時間: 2019-9-26 23:39
買車容易,但有咁多雙層PSL咩?
作者: LokManSiu    時間: 2019-9-27 06:46
PKD32 發表於 2019-9-26 23:39
買車容易,但有咁多雙層PSL咩?

陽光應該自然有辦法搞得掂,而且九巴都有一堆過盛嘅訓練巴士,可能去嗰度套牌都唔出奇
作者: brian    時間: 2019-9-27 08:28
LokManSiu 發表於 2019-9-27 06:46
陽光應該自然有辦法搞得掂,而且九巴都有一堆過盛嘅訓練巴士,可能去嗰度套牌都唔出奇 ...

訓練巴士得17個座位
仲少過普通旅遊巴...
作者: kei_hk    時間: 2019-9-27 11:19
AP149 發表於 2019-9-26 20:23
投到張標都唔包做一世啦,貿貿然買批新雙層返黎做,一陣做得兩三年冇得再做咁批雙層車點算呀?唔通賣比九巴 ...

這樣講﹐其實套批龍運直梯車出來﹐會更合符效益?

龍運又可以送走批直梯車﹐以便出新車。
(傳聞話想轉去九巴﹐但政府唔批)

陽光又有雙層車用。

九巴(載通) 又有車整﹐有 "額外" 收入。

作者: kei_hk    時間: 2019-9-27 11:22
brian 發表於 2019-9-27 08:28
訓練巴士得17個座位
仲少過普通旅遊巴...

這樣要弄清楚一個問題﹐究竟係個PSL 牌的載客人數有限制在17/19人?
定係車主因為慳牌費而只登記載客量為20人(修例前的舊車為17人)。

作者: AMN1    時間: 2019-9-27 11:53
LokManSiu 發表於 2019-9-27 06:46
陽光應該自然有辦法搞得掂,而且九巴都有一堆過盛嘅訓練巴士,可能去嗰度套牌都唔出奇 ...

咁又唔使咁做,個PSL可以補錢轉雙層呀嘛!
作者: PKD32    時間: 2019-10-6 11:46
AMN1 發表於 2019-9-27 11:53
咁又唔使咁做,個PSL可以補錢轉雙層呀嘛!

但陽光唔見有車退喔

作者: kei_hk    時間: 2019-10-6 11:52
PKD32 發表於 2019-10-6 11:46
但陽光唔見有車退喔

PSL 牌就自由買賣﹐政府只係限市場上的牌照數目﹐從來無限個別公司持有的數目。

陽光有能力買到牌﹐就可以加車﹐就是這樣簡單。

作者: bnr34    時間: 2019-10-6 12:28
kei_hk 發表於 2019-9-27 11:22
這樣要弄清楚一個問題﹐究竟係個PSL 牌的載客人數有限制在17/19人?
定係車主因為慳牌費而只登記載客量為2 ...

訓練巴士PSL同公共巴士既PSL係唔同的

作者: AMN1    時間: 2019-10-6 12:35
bnr34 發表於 2019-10-6 12:28

九巴訓練車的PSL係3277B,即私家巴士登記!
作者: kei_hk    時間: 2019-10-6 15:42
bnr34 發表於 2019-10-6 12:28

講緊載客(座位)數目。

究竟牌照上有沒有限制相關車輛只可載客20人(舊車17人)?

作者: shakugan2005    時間: 2019-10-6 22:52
kei_hk 發表於 2019-10-6 15:42
講緊載客(座位)數目。

究竟牌照上有沒有限制相關車輛只可載客20人(舊車17人)?

17/20果個唔係最低載客量咩, 你肯交牌費可以載多D? 因為少過依個數會變左小型巴士... 最高載客量點都唔會17/20掛

作者: gordon    時間: 2019-10-9 08:16
低地台AD 發表於 2019-9-25 15:28
2020前退?
城巴非專全部歐三喎

呢個係政府的政策問題, 歐三商用車的領取津貼期限是2019年12月31日, 而且由2019年呢次續牌之後, 只可使用至2020年牌照到期日為止, 所以依家城巴批非專必定會退.城巴呢幾年過非專的車都係用幾年就算, 依家呢批都唔例外.

留名睇果幾個中巴留下來的舊車牌過繼去邊部新車啦

作者: city_alexander    時間: 2019-10-10 22:04
作者: kei_hk    時間: 2019-10-10 22:16
city_alexander 發表於 2019-10-10 22:04
城巴豬+trident冇得拎資助情況下,可以係2020年續牌

不過呢批車有個好尷尬既地方,雖然係歐三車,但係專 ...

政府介是歐三/歐四這些排氣標準﹐唔係睇部車的實際排氣指標的﹐而係睇部車的首次登記日期。

換句話說﹐假設2005年劃為歐3年代﹐2009年劃為歐4年代﹐2014年為歐5﹐2019為歐6。
**所有年份只供解說之用﹐實際年份請自行google。

一部歐2的車能夠在2005年做首次登記﹐政府就會視為歐3車。
如果有能力去到2009年才做首次登記﹐又成功出到牌﹐政府就視佢為歐4車。

同樣道理﹐一部歐4車的先頭部隊﹐為了在香港實地測試﹐在2008年就出了牌。
政府都係視佢為歐3車﹐即使佢如假包換的歐4排放標準﹐都係跟歐3車的死期。

作者: clivetock    時間: 2019-10-10 22:20
city_alexander 發表於 2019-10-10 22:04
城巴豬+trident冇得拎資助情況下,可以係2020年續牌

不過呢批車有個好尷尬既地方,雖然係歐三車,但係專 ...

資助嘅截止日期係今年12月31日,歐三車係呢日之後都唔可以再續牌

https://www.epd.gov.hk/epd/tc_chi/environmentinhk/air/prob_solutions/Phasing_out_diesel_comm_veh.html#background
相關柴油商業車輛除非能符合猶如在申請牌照當日作首次登記情況下適用於該車輛的排放標準,否則政府會在指明日期後停止向它們發出車輛牌照

加裝飲尿去到歐四都冇用,要去到歐六先可以續牌,如果換偈就或者過到關
作者: LokManSiu    時間: 2019-10-10 23:02
kei_hk 發表於 2019-10-10 22:16
政府介是歐三/歐四這些排氣標準﹐唔係睇部車的實際排氣指標的﹐而係睇部車的首次登記日期。

應該就係咁,佢哋今年應該會續最後一次牌,最遲到2021年初,踢佢哋去陽光嘅目的都係暫時用住先,等到佢哋真真正正退,會再過新啲嘅歐四歐五車過去
作者: 低地台AD    時間: 2019-10-10 23:21
gordon 發表於 2019-10-9 08:16
呢個係政府的政策問題, 歐三商用車的領取津貼期限是2019年12月31日, 而且由2019年呢次續牌之後, 只可使用 ...

................................
城巴批非專肯定唔會12月31號前退批車拎津貼

作者: vicky0521    時間: 2019-10-10 23:27
LokManSiu 發表於 2019-10-10 23:02
應該就係咁,佢哋今年應該會續最後一次牌,最遲到2021年初,踢佢哋去陽光嘅目的都係暫時用住先,等到佢哋 ...

九巴仲有5 部歐五ATEE,到時掟晒過去啱啱好

作者: gordon    時間: 2019-10-15 08:22
低地台AD 發表於 2019-10-10 23:21
................................
城巴批非專肯定唔會12月31號前退批車拎津貼

我的意思是, 2019年12月31日係申請津貼的期限, 車輛可使用至2019年續牌後的第一個牌照到期日, 在2019年12月31日之後, 所有歐盟三期或之前排放標準的柴油商業車, 無論車輛有沒有申請換車津貼, 都不可再續牌行走

所以, 批車唔係城巴想唔要, 而係政府迫佢退.

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4