hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 捷輝二手新車消息 [打印本頁]

作者: Volgren474    時間: 2019-10-17 07:31
標題: 捷輝二手新車消息
近日加入兩部16座Rosa
睇內籠規格應該係前進智車

MX2563
WJ4058

未知替乜嘢車
一手果啲KX KY牌Rosa換咗牌都仲行緊
作者: 霧燈豪.HT6962    時間: 2019-10-17 14:49
WJ4058(AMS Ex DX3282)替LE4742 MX2563替WF7591(前DB1193)
作者: AtrHenu    時間: 2019-10-17 20:13
睇嚟呢間九龍黃埔CFM鍾情三菱多過豐田Van多D,寧願買二手歐四老Fuso都要來頂5DL/5DS死都唔肯退超齡歐三Fuso.

btw,呢幾架有成12年的三菱先來仲玩過擋仲要無得改19座成本好像係咪好唔化算啵?!

作者: kay    時間: 2019-10-17 21:25
屯馬線通車
預計CFM都係會CUT規模
買新車既需要係無
作者: MaxC    時間: 2019-10-18 09:21
霧燈豪.HT6962 發表於 2019-10-17 14:49
WJ4058(AMS Ex DX3282)替LE4742 MX2563替WF7591(前DB1193)

仲有好多部,慢慢數先

第三部都應該出咗街,同埋呢堆好似只係歐三
作者: AtrHenu    時間: 2019-10-18 09:45
kay 發表於 2019-10-17 21:25
屯馬線通車
預計CFM都係會CUT規模
買新車既需要係無

其實呢間Van仔已經自黃埔地鐵站啟用後加上後期2M,6C玩有線無車同運吉惡交事件已經係九龍紅磡街坊心中已經當它透明兼Hea做,相信遲早一定好像同區的13/7仔路線下場一樣(縮班兼Cut時).

作者: 霧燈豪.HT6962    時間: 2019-10-18 19:45
MT6977替WF8029(前DC3393)
作者: Volgren474    時間: 2019-10-18 22:10
MaxC 發表於 2019-10-18 09:21
仲有好多部,慢慢數先

第三部都應該出咗街,同埋呢堆好似只係歐三 ...

被取締果堆好似都係歐三?

作者: kay    時間: 2019-10-19 09:21
其實依家幾好
AMS可以用高少少既錢賣走堆唔想要既三菱,之後繼續出19座COASTER
CFM亦可以平價買批唔會行足15年既車
作者: AtrHenu    時間: 2019-10-19 18:43
MaxC 發表於 2019-10-18 09:21
仲有好多部,慢慢數先

第三部都應該出咗街,同埋呢堆好似只係歐三 ...

如果呢D係歐三Van仲點會呢D要半年後要就壽終正寢的平價Van仔咩;
仲有呢D前進智的Fuso大多數係06-07出牌所以照導理應該歐四,
若然CFM知道呢批二手車係歐三就晨早貫國產歐六金旅頂三菱啦,
仲點會歐三換歐三噤蠢呢?!

作者: dydx    時間: 2019-10-19 21:42
霧燈豪.HT6962 發表於 2019-10-17 14:49

DX3282個牌套咗落AMS新7代車

作者: kay    時間: 2019-10-20 21:46
51S個部MT6513會唔會賣埋?

作者: MaxC    時間: 2019-10-21 09:01
kay 發表於 2019-10-20 21:46
51S個部MT6513會唔會賣埋?

呢部會,好似係,除非唔係。

作者: ML29    時間: 2019-10-21 17:42
AtrHenu 發表於 2019-10-19 18:43
如果呢D係歐三Van仲點會呢D要半年後要就壽終正寢的平價Van仔咩;
仲有呢D前進智的Fuso大多數係06-07出牌所 ...

運輸署對於柴油車歐盟標準界定是以出牌日計算,因此即使進智這批二手Rosa機件上是歐三規格,但以出牌日計已經算是歐四;
換言之這批Rosa可以使用的年期也是根據歐四車來計算,捷輝買這批車其實也算十分「抵買」。

事實上進智車隊內有指示燈那批Rosa(NH-NN牌)才真正是用歐四引擎,而這批車早已全數除牌退役。

作者: YY487    時間: 2019-10-21 21:04
作者: AtrHenu    時間: 2019-10-21 22:04
YY487 發表於 2019-10-21 21:04
我見新興運有啲 CFM 規格嘅 19 座 Rosa
係咪 CFM 賣車走?

下呢間公司連歐5的19座Rosa都賣走俾人,睇個款似想將旗下路線會預計唔想做或等執笠被白武士收購個款囉?!

作者: Volgren474    時間: 2019-10-21 22:39
YY487 發表於 2019-10-21 21:04
我見新興運有啲 CFM 規格嘅 19 座 Rosa
係咪 CFM 賣車走?

DG9002? 呢架出牌已經係新興運25M
另外仲有EU9886 LK8590 (捷溢70)

作者: MaxC    時間: 2019-10-22 14:05
ML29 發表於 2019-10-21 17:42
運輸署對於柴油車歐盟標準界定是以出牌日計算,因此即使進智這批二手Rosa機件上是歐三規格,但以出牌日計 ...

無錯。
人哋點諗邊控制到人,繼續吹吓 FF 吓 咩車會走啦。

作者: bbahwing    時間: 2019-10-22 20:35
上星期六見到原CFM嘅PN8042已轉投九龍17M,唔知仲有無其他車會賣走
作者: 霧燈豪.HT6962    時間: 2019-10-22 21:09
bbahwing 發表於 2019-10-22 20:35
上星期六見到原CFM嘅PN8042已轉投九龍17M,唔知仲有無其他車會賣走

PN8042好耐之前已經轉咗做紅色小巴 之後係由貢旺轉去做新興運

作者: Volgren474    時間: 2019-10-23 07:00
MT8031加入CFM
作者: khl265    時間: 2019-10-23 17:37
無人要嘅話都係攞去劏,有平野捷輝梗係入
作者: 霧燈豪.HT6962    時間: 2019-10-24 01:10
Volgren474 發表於 2019-10-23 07:00
MT8031加入CFM

替WF6536(前DB3711)
作者: kay    時間: 2019-10-24 11:21
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1024_00822_001.html
政府未資助商用車淘汰歐4車
AMS會唔會等唔切換車,所以先搵同行食左堆"歐4"?
作者: 霧燈豪.HT6962    時間: 2019-11-22 12:15
MU1974替WH9893
作者: bbahwing    時間: 2019-12-9 08:21
早幾日見到原AMS嘅MU9160亦已轉會
作者: 霧燈豪.HT6962    時間: 2019-12-16 15:00
MY6648替WF8175(前EN8801)
作者: Volgren474    時間: 2019-12-18 22:46
MV1344加入CFM
作者: 霧燈豪.HT6962    時間: 2020-1-2 16:27
MT5613同NN4353交換
作者: AtrHenu    時間: 2020-1-3 09:45
霧燈豪.HT6962 發表於 2020-1-2 16:27
MT5613同NN4353交換

居然黃埔捷輝架NM4353歐四舊長陣去黃生到過下半世呀?!

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4