hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 城巴 592特別班次、930、930X 調整班次 [打印本頁]

作者: ATSE40    時間: 2019-11-28 00:15
標題: 城巴 592特別班次、930、930X 調整班次

由2/12起,592 鴨脷洲邨特別班次開出時間將改為星期一至五開0725及0823,來往海怡半島至銅鑼灣(摩頓台)的服務時間及班次維持不變。

930於同日起於灣仔開19將由12分改至15分,同時930X銅鑼灣開17 - 18將由12 - 15分改至10 - 12分,及將部份之前加開班次正式列出。
ref.:http://mobile.nwstbus.com.hk/pdf/E201902570a03.pdf(592)
http://mobile.nwstbus.com.hk/pdf/E201902583a03.pdf(930)
http://mobile.nwstbus.com.hk/pdf/E201902582a03.pdf(930X)

於同日起城巴南區電梯線於一至六下繁會由5分減至6 / 7 - 8分。

作者: ky927    時間: 2019-11-28 00:37
.........sorry,真心唔知邊條係電梯線
作者: andy92    時間: 2019-11-28 00:40
ky927 發表於 2019-11-28 00:37
.........sorry,真心唔知邊條係電梯線

作者: Quanta    時間: 2019-11-28 00:58
98豬紙曾經有利東電梯線字樣
作者: lsc04d11    時間: 2019-11-28 06:28
其實98唔落鴨脷洲大街又唔落鴨脷洲橋道,而係一黎駁較遠水路而非下面既香港仔 點解嗰陣咁都叫電梯線?  (用99,171分段黎做 仲樓梯 不過宜家有港鐵站 都真係搭電梯落去啦)
作者: JH_LE4612    時間: 2019-11-28 08:25
lsc04d11 發表於 2019-11-28 06:28
其實98唔落鴨脷洲大街又唔落鴨脷洲橋道,而係一黎駁較遠水路而非下面既香港仔 點解嗰陣咁都叫電梯線?  (用9 ...

因為以巴士嚟講,利東真係開線去到香港仔先叫做有用啲?過橋同落大街距離同時間其實又唔係爭咁遠。37小巴都可以叫電梯小巴嘅,但就真係小巴客量囉……
作者: kay    時間: 2019-11-28 08:30
社區聯繫黎講
利東係多以前香港仔水上人家搬上去
咁有車去香港仔都合理

不過南區黎講香港仔可以當係市中心
其他屋村既居民都會經常出香港仔買下野..
作者: JU2541    時間: 2019-12-1 23:01
前街工三子再一次表演真係冇乜用

17-18 將加班車正式化
點解會將 19 既 930 減班

城巴係咪仲唔明
點解 930X 夜晚八點幾都係企滿上公路?

作者: HY1012    時間: 2019-12-2 02:03
JU2541 發表於 2019-12-1 23:01
前街工三子再一次表演真係冇乜用

17-18 將加班車正式化

你講嘅 17, 18, 19

同夜晚8點有咩關係?

作者: ricky    時間: 2019-12-2 10:42
城巴越來越想做930X

作者: dydx    時間: 2019-12-2 13:18
ricky 發表於 2019-12-2 10:42
城巴越來越想做930X

開埋朝早入荃灣啦,半粒鐘一班都好
930實在太太太太太慢

作者: andy92    時間: 2019-12-2 15:31
dydx 發表於 2019-12-2 13:18
930實在太太太太太慢

930 做唔到橫龍街工業區既上班一族

作者: ricky    時間: 2019-12-2 15:52
930實在太太太太太慢

皆因930X回車快,可以做多轉。

作者: PK9394    時間: 2019-12-2 17:15
andy92 發表於 2019-12-2 15:31
930 做唔到橫龍街工業區既上班一族

走線明顯糸想做荃灣同大窩口d屋邨客去港島返工。
作者: JU2541    時間: 2019-12-2 23:21
ricky 發表於 2019-12-2 15:52

其實全程兩條線差唔多

作者: qunow    時間: 2019-12-2 23:41
930同930X有啲似780同788?
作者: 053h4    時間: 2019-12-3 10:08
作者: AtrHenu    時間: 2019-12-3 10:32
qunow 發表於 2019-12-2 23:41
930同930X有啲似780同788?

都算有D似既,只不過兩者一個長期有黨鐵,紅巴隧道車,亡命紅Van競爭另一個完全係獨市生意囉?!
作者: AtrHenu    時間: 2019-12-3 10:38
ricky 發表於 2019-12-2 15:52

其實930X和930官方俾的行車時間係差不多,只不過城巴傾向做930X多D因為它走線有紅巴的934半全日同鬥爭客囉?!
作者: 053h4    時間: 2019-12-3 10:41
作者: dominic023    時間: 2019-12-3 12:58

朝早荃灣出港島之後會唔會再加密D到934既密度?唔知有無機會朝早拆一兩班由熊貓開兜海濱既物體?

作者: andy92    時間: 2019-12-3 14:00
053h4 發表於 2019-12-3 10:41
930X同地鐵的競爭無咁激烈。而且乘客量重上緊,不過要強調930應無落客。

映日灣+億京商廈未入伙

客量仲有唔少上升空間

作者: kk_4    時間: 2019-12-3 14:19
dominic023 發表於 2019-12-3 12:58
朝早荃灣出港島之後會唔會再加密D到934既密度?唔知有無機會朝早拆一兩班由熊貓開兜海濱既物體?

朝早就應該唔會兜海濱架啦
話晒大大條村巴響度
不過非繁可以諗諗
作者: cnquate    時間: 2019-12-3 14:23
andy92 發表於 2019-12-3 14:00
映日灣+億京商廈未入伙

客量仲有唔少上升空間

遲啲仲會開埋 930B 去港島東

作者: horivhyc    時間: 2019-12-3 14:23
dominic023 發表於 2019-12-3 12:58

暫時未見城巴肯加到7以內一班車?
作者: poohpter    時間: 2019-12-3 15:38
930實在太太太太太慢

想當年朝早948獨市入青衣都俾新巴由5班減至3班、1班到無埋,
荃灣本身已有930時候,
城巴仲點會朝早開930X入荃灣呢?
作者: leo_ku    時間: 2019-12-3 15:47
作者: 1234567    時間: 2019-12-4 09:27
andy92 發表於 2019-12-3 14:00
映日灣+億京商廈未入伙

客量仲有唔少上升空間

仲未計兜入荃灣西站私樓群龐大客量十停大涌道/祈德尊

作者: JC2048    時間: 2019-12-4 09:46
cnquate 發表於 2019-12-3 14:23
遲啲仲會開埋 930B 去港島東

確定咗係城巴做港島東線?

作者: KE7066    時間: 2019-12-4 09:48
leo_ku 發表於 2019-12-3 15:47
城巴朝早北行抽幾班930開逆向930X車都唔駛加,呢個都係巴士公司忽視逆向需求所致。 ...

即係葵涌就冇逆向需求?
明明一條 930 可以做曬兩者,點解要為咗荃灣客快些小而褫奪葵芳客嘅資源?

作者: leo_ku    時間: 2019-12-4 10:50
作者: hihiman    時間: 2019-12-4 11:07
JC2048 發表於 2019-12-4 09:46
確定咗係城巴做港島東線?

我仲想城記開一條特快直入柴灣工業區的特車TIM
最多入1入西環, 順便做埋回程版88X

作者: ricky    時間: 2019-12-4 15:33
AtrHenu 發表於 2019-12-3 10:32
都算有D似既,只不過兩者一個長期有黨鐵,紅巴隧道車,亡命紅Van競爭另一個完全係獨市生意囉?! ...

點解唔索性將930X改在06:00由荃灣開?

作者: JCTK    時間: 2019-12-4 17:57
leo_ku 發表於 2019-12-3 15:47
城巴朝早北行抽幾班930開逆向930X車都唔駛加,呢個都係巴士公司忽視逆向需求所致。 ...

唔加車即係兩條線都係得30-40分鐘一班?
作者: KE7066    時間: 2019-12-4 18:01
leo_ku 發表於 2019-12-4 10:50
930太慢先趕逆向荃灣客去鐵,楊屋道橫龍街如心點都多過你葵芳客啦下話。

同埋930幾時入左銅鑼灣架? ...

冇諗到朝早會無啦啦有好多人由銅鑼灣返工,多謝補充呀

咁就等於要葵芳找數?

作者: leo_ku    時間: 2019-12-4 18:25
作者: JCTK    時間: 2019-12-4 20:06
leo_ku 發表於 2019-12-4 18:25
咁930 朝早北行開30唔得?

如果唔加車就算開得一班930X, 930朝早繁忙時間北行已經有一個鐘得返30分一班. 值得咩?
作者: JU2541    時間: 2019-12-6 00:14
JCTK 發表於 2019-12-4 20:06
如果唔加車就算開得一班930X, 930朝早繁忙時間北行已經有一個鐘得返30分一班. 值得咩? ...

點解一定要唔加車?

講返夜晚七點 930 同 930x 執班次
以前 930 開 12, 930X 開加班 15-20
930 坐滿/近坐滿... 930X 就留後
一係就 930X 塞車... 部份客停唔切 930X 上 930,
930 就企

依家執完 930 開 15, 930X 又係開 15
加班車變左 930 找數
結果 930 又留後... 930X 又係塞到滿哂
咁樣又何苦

作者: JCTK    時間: 2019-12-6 00:16
JU2541 發表於 2019-12-6 00:14
點解一定要唔加車?

講返夜晚七點 930 同 930x 執班次

係古生好口響咁話唔加車朝頭早一樣可以做曬930 930x北行
作者: KE7066    時間: 2019-12-6 03:19
leo_ku 發表於 2019-12-4 18:25
咁930 朝早北行開30唔得?

930 依家 0655-0855 開緊 20 分班
20 變 30 即係每小時抽一班走,即係 930x 60 分班

除咗攬炒之外我都唔知有咩適合形容咁嘅爛建議
作者: leo_ku    時間: 2019-12-6 10:56
作者: Ricky403    時間: 2019-12-6 14:35
上繁直入荃灣由柴小柴斜+西筲北角開兩條中灣繞線其中一條做咪得,西區用930西隧口轉車搞掂啦
作者: JCTK    時間: 2019-12-6 18:19
leo_ku 發表於 2019-12-6 10:56
930變60,930X咪做到30分一班囉!

好似而家咁上繁只做一條930咪得囉
作者: JU2541    時間: 2019-12-7 00:49
KE7066 發表於 2019-12-6 03:19
930 依家 0655-0855 開緊 20 分班
20 變 30 即係每小時抽一班走,即係 930x 60 分班

可能真係真心...唔係扮
諗野諗少人一截

作者: dydx    時間: 2019-12-7 01:00
JCTK 發表於 2019-12-6 18:19
好似而家咁上繁只做一條930咪得囉

其實930係夠載,不過葵芳入荃灣仲耐過過海
再唔係搵930A朝早開一班入去試水溫

作者: 天空之神    時間: 2019-12-7 10:56
其實下繁 930 都會頂閘,但無 930x 咁誇張,930 而家係荃灣市區既定位不倫不類,點做都會無錢途,縮線又無總站用,同 33A 一模一樣

反而葵盛果班爭取咁多年得一班 930 特,仲少過以前 337

咁你想城巴點做.......

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4