hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 點解馬鞍山做得住西貢線,柴灣/海怡做唔住赤柱線? [打印本頁]

作者: qunow    時間: 2019-11-28 23:28
標題: 點解馬鞍山做得住西貢線,柴灣/海怡做唔住赤柱線?
有乜分別導致這些住宅區能/不能維持到附近海邊休閒地區的服務?
作者: louis2018    時間: 2019-11-29 08:02
唔止赤柱,連香港仔都冇線去
作者: JH_LE4612    時間: 2019-11-29 08:05
或者咁冧,你覺得九巴99嘅需求係邊度嚟?係嚟自想去休閒地區(西貢)嘅住宅區(馬鞍山)住客,定係嚟自想出城嘅休閒地區住客?馬鞍山比起西貢又多野買又多轉,西貢人搭車出去咪養到條 99。赤柱人要出城,同樣車程可以去到西箕香港仔,又何必去柴灣海怡?所以,係休閒地方住客嘅出城需求,重要過住宅區嘅休閒需求。
作者: kay    時間: 2019-11-29 08:30
柴灣有小巴,314贏唔到都無計啦
海怡以前長假期有399
華貴都有374
都係需求問題做唔住(399有BBI補償)

52小巴又食左好多赤柱出香港仔客
作者: HR1377    時間: 2019-11-29 08:44
kay 發表於 2019-11-29 08:30
柴灣有小巴,314贏唔到都無計啦
海怡以前長假期有399
華貴都有374

咁73來回方向可以改經馬坑、春磡角增加客量
作者: kwn1029    時間: 2019-11-29 09:42
99除左西貢總站外 仲有唔少來自十四鄉一帶西沙路既村客出入馬鞍山,
特別係瓦窰頭至泥涌/西澳同帝琴灣一帶既站
作者: MCMoore    時間: 2019-11-29 10:18
中間淺水灣/深水灣一帶至少有超級市場可供日常需要,西沙路係無嘅,工人姐姐買餸都要出西貢/馬鞍山
作者: EX-TL    時間: 2019-11-29 10:54
南區赤柱 淺水灣都係天價豪宅, 住客出入多數揸車甚至有司機, 工人先會搭小巴 巴士, 西沙路 大網仔路只有部份係豪宅, 有好多村屋同屋苑居民仲係靠公共交通出入.

鴨脷洲居民消閒地點有大量選擇, 出去其他商場 鬧市, 甚至乎過海都很方便, 到海灘消遣者有限數, 客量亦不穩定, 有心入赤柱 淺水灣可以轉車或駕車, 柴灣居民亦一樣, 冇特別原因都唔會入赤柱, 小巴經歌連臣角 大潭水塘, 小巴客源亦非完全來自赤柱.

而且南區泳灘路線選擇多, 出中環 灣仔 銅鑼灣 香港仔的歷史比起單去鴨脷洲或柴灣早, 後兩者與赤柱距離遠, 工作機會或階級與豪宅區住客不相稱, 地區發展亦大致完成, 加上係地區盡頭, 而不是赤柱出入必經之地, 購物亦唔會選擇較遠的地方, 何況赤柱廣場和淺水灣The Pulse有齊日常基本所需.

西沙路 大網仔路一出就係馬鞍山, 其次係沙田, 交通路線以此兩目的地較為歷史悠久, 道路網不發達亦影響到公共交通必須途經馬鞍山新市鎮, 十四鄉 泥涌等西貢北地區從前與大埔區聯繫較為頻繁, 漁農業沒落, 加上道路交通建設和地區發展促使兩地需求日漸稀疏, 馬鞍山綫通車令市民出入西沙路沿線更方便, 已有更多市民家住西沙路.

未來十四鄉發展以大型屋苑為主, 而不會像馬鞍山新市鎮般有齊公屋 學校 街市 民生商場 鐵路車站, 西貢-馬鞍山需求相信只會繼續增加.
作者: ky927    時間: 2019-11-29 12:45
其實邊有得咁比架。同上面師兄講略同,

1)西貢同赤柱樓價唔同,住客都唔同,赤柱嘅相對消費力再高一點,公共交通需求相對較低;
2)同樣車程,赤柱去灣仔/銅鑼灣 12km; 12km係西貢出發都只係馬鞍山,咁赤柱起碼少左駁鐵客;
3)西貢299X/92/99,其實平日都唔算好旺;相對赤柱6系同14系都係差不多,但係有遊客同行山撐條線;
4)赤柱養唔掂香港仔/鴨島線,回歸基本,咪就客班客要生活所需一係去返赤柱廣場,一係去市區;海怡莫講話做區外客,自己個商場做自己客都唔得啦。

同埋柴灣唔算做唔住赤柱線,係俾左小巴做啫;14都唔係差,所以你條題目起得唔係好成立。

作者: kwn1029    時間: 2019-11-29 13:31
HR1377 發表於 2019-11-29 08:44
咁73來回方向可以改經馬坑、春磡角增加客量

我都贊成73經馬坑、赤柱廣場,但略嫌星期一至六既日間時間有D疏車,
如果佢開15-20分鐘一班紓緩赤柱廣場小巴排長龍既情況都好

作者: T277    時間: 2019-11-29 13:54
海怡去赤柱坐的士100蚊
如果4/5個人分擔, 每人只係20-25蚊
而且坐得舒服過巴士
兼且鴨記出去仲要用艇仔/巴士轉
作者: TR3797    時間: 2019-11-29 14:05
作者: 053h4    時間: 2019-11-29 14:10
作者: hkbw    時間: 2019-11-29 14:31
ky927 發表於 2019-11-29 12:45
其實邊有得咁比架。同上面師兄講略同,

1)西貢同赤柱樓價唔同,住客都唔同,赤柱嘅相對消費力再高一點, ...

"3)西貢299X/92/99,其實平日都唔算好旺;相對赤柱6系同14系都係差不多,但係有遊客同行山撐條線"

你講下好了...你知唔知平日上下繁放學買餸時咩環境..
唔知既自己朝早0700前係神學院望下啦...

, of

作者: ky927    時間: 2019-11-29 14:43
hkbw 發表於 2019-11-29 14:31
"3)西貢299X/92/99,其實平日都唔算好旺;相對赤柱6系同14系都係差不多,但係有遊客同行山撐條線"

你講 ...

咁咪即係一樣囉,城巴6系上下繁咪一樣多人。但唔係好似假期咁全時段旺呀嘛。

作者: miklcct    時間: 2019-11-29 22:40
TR3797 發表於 2019-11-29 14:05
之前中巴260用高椅背豪華巴士吸引豪宅區住戶放棄揸車改搭巴士嘅計劃失敗咗? ...

260到而家仍然健在。
261喺馬坑邨入伙嗰陣被66取代咗。
262被6X取代咗。

不過喺九十年代開始,6、6A、6X全部轉用有冷氣嘅豪華巴士,260嘅優勢得返行告士打道。

作者: miklcct    時間: 2019-11-29 22:48
kwn1029 發表於 2019-11-29 13:31
我都贊成73經馬坑、赤柱廣場,但略嫌星期一至六既日間時間有D疏車,
如果佢開15-20分鐘一班紓緩赤柱廣場 ...

73本身繁忙時間20分鐘一班已經夠爆啦,重加埋馬坑嘅話你叫深水灣嘅點上車呢?而家嘅73,下午繁忙時間好多時都會喺深水灣上到頂閘,誇張起上來淺水灣已經上到頂閘,深水灣飛站!(我係73常客,因為呢條線只收2.9就可以淺水灣去到海洋公園嘅關係已經成為我嘅愛線)

想做好馬坑,將73嘅雙向分段全部加哂落973到咁咪得,令到973嘅流水比重更多。

作者: ArnoldC    時間: 2019-11-30 01:58
有唔少區外人經馬鞍山出入西貢。應該無乜區外人經柴灣/鴨脷洲出入赤柱。
作者: marcolam205    時間: 2019-11-30 03:21
作為赤柱貧民區居屋居民,有啲嘢想講
赤柱當然有低收入區,出入都係極依賴巴士 小巴
唔係無嘈過要73入馬坑,65全日,63只留 返放學幾班
多謝我哋個位廿年不作為嘅獻世派阿太啦,成日話威脅小巴利益,乜都ban晒
殊不知而家係得40叫做仲開得足,52日日收兩三部,16仲衰,車程三個字,等車四個字,起碼比以前收咗一半車
6仔而家日間個條世界級走線都係佢話要照顧峽道利益而搞出嚟,點知每班車係峽道5站最多夾埋得三個上車,仲要搞到赤柱廣場上車要至少7個字先到灣仔(唔計夜晚呢啲極端)

而家慶幸,民主派彭生出嚟送咗78歲嘅阿太返歸養老,今屆阿太曾經爭取連任㗎,比佢做到,80歲區議員做唔做到嘢真係可圈可點。
但阿彭生似乎係交通方面走錯位,話想試14/63/65做大循環,呢個得閒見到要_醒佢。

至於374 399 呢啲,算啦
其實有73肯做全日15分一班已經夠晒有餘,南區區內轉車去華貴/鴨島唔係問題,反而必須要有車俾人去到香港仔做一啲必要事例如銀行等等。赤柱區只有中銀係有櫃檯服務,同埋係無街市,無燒臘檔,無粥鋪嘅。
65改全日15-20一班都係絕對必要
有時渣甸街條龍癲起上嚟真係排到去燈籠洲街市,然而咁近伊榮街都無人識跳船63,係因為63太唔穩定之餘,太多豬仔俾40洗晒腦,正如普遍香港人比地鐵縱壞一般。
期望彭生上場真係可以推動大執吓赤柱啲公共交通。
作者: HR1377    時間: 2019-11-30 07:01
marcolam205 發表於 2019-11-30 03:21
唔係無嘈過要73入馬坑 ...

要多謝香港仔選區小巴大王落馬

就算換左彭生,小巴大王仍然擔任區議員無法改善赤柱交通問題
作者: kay    時間: 2019-11-30 09:06
marcolam205 發表於 2019-11-30 03:21
唔係無嘈過要73入馬坑 ...

南區問題係運輸署唔肯放水,巴士公司HEA做
好似石排灣,當年唔要76X後
都成日爭取有隧道車,或70P全日
不得要領後

咪年年RDP都話運輸署,點解任何改動都無石排灣份

依家多左海洋公園站
都分薄左D客,小巴40其實都有跌客

新巴亦知自己同小巴鬥輸梗既
除非40唔做,否則65都開唔到平日

作者: 053h4    時間: 2019-11-30 10:41
作者: kay    時間: 2019-11-30 10:53
053h4 發表於 2019-11-30 10:41
巴士公司係生意人,點會係76X不能開的情況下, 改70P全日?

70拉去華貴,可以做到田灣華貴華富客,個盤係 ...

華貴無晒43X/46X先好少少JA
當然78應該都係蝕,不過非繁得3部車,蝕錢數封左頂每日唔會過兩萬
95由非繁3部CUT到兩部,一日唔會蝕超過萬5

作者: 053h4    時間: 2019-11-30 10:57
作者: 天空之神    時間: 2019-11-30 12:39
053h4 發表於 2019-11-30 10:41
巴士公司係生意人,點會係76X不能開的情況下, 改70P全日?

70拉去華貴,可以做到田灣華貴華富客,個盤係 ...

咁無哂 43X 46X ,改 47A 去 43M 先叫唔關華田事

講到尾咪得 70 72
107 同對家分
78 豬頭骨
作者: 053h4    時間: 2019-11-30 12:42
作者: T277    時間: 2019-12-1 19:47
ArnoldC 發表於 2019-11-30 01:58
有唔少區外人經馬鞍山出入西貢。應該無乜區外人經柴灣/鴨脷洲出入赤柱。

但講穩定性的話, 搭多廿分鐘Mtr去柴灣轉Van仔都唔輸蝕

利申: 6年前試過

作者: HR1377    時間: 2019-12-1 20:01
kay 發表於 2019-11-30 09:06
南區問題係運輸署唔肯放水,巴士公司HEA做
好似石排灣,當年唔要76X後
都成日爭取有隧道車,或70P全日

65就算開平日,條數應該冇63咁蝕(63要上山)

76X,65擴展服務這些建議當年俾小巴大王反對,令南區巴士服務變成咁

作者: HR1377    時間: 2019-12-1 20:07
天空之神 發表於 2019-11-30 12:39
咁無哂 43X 46X ,改 47A 去 43M 先叫唔關華田事

講到尾咪得 70 72

78應該一早將華貴田灣拆開

整個南區區內線應該要重組,可參考下面帖子:

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1153791-2-1.html

另外98,95C其實可以改派12米巴士行走

作者: ArnoldC    時間: 2019-12-3 02:55
T277 發表於 2019-12-1 19:47
但講穩定性的話, 搭多廿分鐘Mtr去柴灣轉Van仔都唔輸蝕

利申: 6年前試過

西灣河已經有14號。
作者: T277    時間: 2019-12-3 11:50
ArnoldC 發表於 2019-12-3 02:55
西灣河已經有14號。

1. 唔夠小巴密
2. 唔夠小巴快
3. 上落唔就腳
4. 知名度低

作者: znc1911e    時間: 2019-12-3 12:34
T277 發表於 2019-12-3 11:50
1. 唔夠小巴密
2. 唔夠小巴快
3. 上落唔就腳

你唔識唔代表條綫無其他人識
同埋14車程一D都唔耐
全程20-25分鐘左右

作者: EX-TL    時間: 2019-12-3 12:42
14知名度低, 咁都噏得出!
作者: khl265    時間: 2019-12-3 18:42
其實無得比,馬鞍山係交通中轉站,海怡同小西灣好明顯唔係
作者: T277    時間: 2019-12-3 19:10
EX-TL 發表於 2019-12-3 12:42
14知名度低, 咁都噏得出!

14知名度高定6/6X/260知名度高?

作者: khl265    時間: 2019-12-3 19:23
T277 發表於 2019-12-3 19:10

無得咁比啦,咁你話西貢92定99出名啲?
根本去唔同地方咪玩啦師兄

作者: EX-TL    時間: 2019-12-3 20:54

用14同16M比適合啲, 係你自己話搭多廿分鐘去柴灣轉小巴在先, 轉個頭用14同中環線比, 咁樣比冇意思!

作者: marcolam205    時間: 2019-12-4 00:40
1. 唔夠小巴密
2. 唔夠小巴快
3. 上落唔就腳

兩年前講呢番說話都仲部分正確嘅
而家?
16小巴hea做到無眼睇
X仔搭就搭三個字 等都要等三個字
M仲衰 長期20-25一架
柴鐵條龍長到叫救命
隔十米外嘅站長房一於當睇唔到照跟表開,上唔到車?關人蛋治

另外14知名度低?
假日中午時分淨係郊野公園一個站都可以搞到班班頂閘
唔好將自己識見強行套落大眾身上。

作者: tzuyu.taiwan    時間: 2019-12-4 00:47
1. 唔夠小巴密
2. 唔夠小巴快
3. 上落唔就腳

新巴14知名度低??

一定唔夠T277知名度低。

作者: RH7685    時間: 2019-12-4 03:20
作者: ate214    時間: 2019-12-4 08:33

973知名度遠遠拋離呢幾條添

根本唔同目的地點樣比較?

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4