hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 運輸署是否默許33A減班 [打印本頁]

作者: JU2541    時間: 2019-12-1 23:10
標題: 運輸署是否默許33A減班
33A最近大半年在20分一班時段
不論早午晚,有冇封路

慣性開25-30分一班,而且情況持續,甚至 45 分鐘一班

假如計脫班率,33A最近會很高

TD是否默許,定還是見九巴之前見人多就冇乜人答既班次加班
依家無客就將之前額外加班的班次計入,暫時當無脫班?

作者: kay    時間: 2019-12-1 23:13
呢條題目ANS唔係YES咩
運吉交比區議會脫班率已經有RECORD
不過TD唔罰九巴HEA做姐

不過KMB對33A目標係非繁開30,20唔係KMB想要
作者: TR3797    時間: 2019-12-1 23:35
作者: neoplan720p    時間: 2019-12-1 23:57
TR3797 發表於 2019-12-1 23:35
不如俾九巴名正言順改時間表開30-45分鐘一班啦

其實咁,呢條線頹做都唔係呢4、5年既事。差唔多10年都係咁頹。(最嚴重問題唔係疏,係完全唔跟時間表咁收車)
機會俾左咁耐,不如名正言順拎返出黎招標,睇下有無其他巴士公司想做?

#城仔連20只係擦邊皮行旺區都肯做,33A想接手黎做,再找方法更改路線做大佢,都唔係無可能。

作者: 0q9w8e    時間: 2019-12-2 00:29
neoplan720p 發表於 2019-12-1 23:57
其實咁,呢條線頹做都唔係呢4、5年既事。差唔多10年都係咁頹。(最嚴重問題唔係疏,係完全唔跟時間表咁收 ...

好難講…
城仔岩岩先由930減班俾930X…
唔見得佢有興趣做葵涌邨生意…
NLB就唔知啦…
作者: JU2541    時間: 2019-12-2 00:50
0q9w8e 發表於 2019-12-2 00:29
好難講…

葵芳客跌左,荃灣客多左

作者: MT695    時間: 2019-12-2 00:55
近排隔離條37好似仲唔似樣
尤其是自從上星期旺角通返,黃昏時段南行一個鐘得一兩班車
作者: 10598C    時間: 2019-12-2 01:43
0q9w8e 發表於 2019-12-2 00:29
好難講…

話就話同地鐵有些少重疊,又同小巴競爭
但有葵涌邨、大窩口邨,仲有楊屋道一帶,人口本身好多,而且巴士就腳唔少,33A有心做唔會冇客出嚟,隔離條37就更加係
作者: TR3797    時間: 2019-12-2 01:45
作者: 0q9w8e    時間: 2019-12-2 02:32
10598C 發表於 2019-12-2 01:43
話就話同地鐵有些少重疊,又同小巴競爭
但有葵涌邨、大窩口邨,仲有楊屋道一帶,人口本身好多,而且巴士就 ...

問題係每位可以收幾錢多過有冇客啦…
九汽唔想做33A都係呢個原因居多…
作者: neoplan720p    時間: 2019-12-2 09:32
0q9w8e 發表於 2019-12-2 02:32

唔見得收貴價既30X都有心機做喎……

以新西黎講,老九個心態,係先屯元天,後荃葵。
當960、968已經做到係線王級既時候,如果唔係有930X,934、936邊到會有機會發展(雖然做都做得核突過人……)

作者: leo_ku    時間: 2019-12-2 10:21
作者: 阿偉    時間: 2019-12-2 11:01
會唔會三間巴士都唔妥泛民議員?
有客才加,無客就減
作者: T277    時間: 2019-12-2 19:04
33A死因係收得平丶回車慢丶塞車位多
北行由基榮開始已經甩到跟唔到時間表埋站
南行亦預算唔到行車時間
呢條線兩繁係有雙向客什至北行頂閘, 葵芳葵興又多短途客, 但都係Cover唔晒成本
所以厹司一直想陰乾, 什至縮佢去美孚都不無道理 (縮左線, 收費不變, 但做純區內客, 不知幾和味)
作者: TR3797    時間: 2019-12-2 19:16
作者: 天空之神    時間: 2019-12-2 19:19
neoplan720p 發表於 2019-12-2 09:32
唔見得收貴價既30X都有心機做喎……

以新西黎講,老九個心態,係先屯元天,後荃葵。

其實如果容許 30x 234x 合併,黃埔開經尖沙咀碼頭,來回唔入大河道如心

谷返密條線已經好好多
作者: GZ4031    時間: 2019-12-2 19:51
天空之神 發表於 2019-12-2 19:19
其實如果容許 30x 234x 合併,黃埔開經尖沙咀碼頭,來回唔入大河道如心

谷返密條線已經好好多 ...

紅線大平衡仲要經碼頭... 咁佢係一條6號既荃灣版
同埋唔知行幾耐先做一單...

我自己都開post 提過將佢二分四, 加D車去做埋230 234X

作者: JU2541    時間: 2019-12-2 22:22
0q9w8e 發表於 2019-12-2 02:32

唔想做就可以日日都有司機不適,車輛故障唔開足班次?

但係同時間 112 等紅隧線會有幾架中載車響新巴時段出現?
運輸署是否默許?

作者: TR3797    時間: 2019-12-2 22:44
作者: JU2541    時間: 2019-12-2 23:23
T277 發表於 2019-12-2 19:04
33A死因係收得平丶回車慢丶塞車位多
北行由基榮開始已經甩到跟唔到時間表埋站
南行亦預算唔到行車時間

先唔講點解新區要比人欺凌到要條似樣既油尖旺線都冇

如果美孚客可以撐得起 33A
或者美孚加深水步...
之前入唔到旺角既 33A 客量唔會咁慘淡

作者: T277    時間: 2019-12-3 12:14
JU2541 發表於 2019-12-2 23:23
先唔講點解新區要比人欺凌到要條似樣既油尖旺線都冇

1. 路網設計問題, 快唔起
2. 33A縮美孚可以省好多車, 用原價兼開單層專做半百客量ge流水, 除笨有精。如果效果Ok, 仲可以拉去西約玩埋獨市
3. 深長荔可以谷返37去8-10分鐘一班, 改善形象
4. 葵涌邨係人口多, 但去油尖旺光顧0066步程合理丶有位坐丶時間穩定丶唔洗轉車。(其實去中區都係唔洗轉車, 但930有客是因為就腳丶舒服丶站少)
5. 特快線237A都係開得一班果大把, 如果改葵涌邨總站後下站旺角, 可能會吸客加班, 做低黑社會。(葵康丶葵芳邨就喺0066隔離, 停來托咩)

作者: TR3797    時間: 2019-12-3 13:12
作者: 天空之神    時間: 2019-12-3 19:03
其實當年33A 有好多個爛方案
1. 縮美孚
2. 縮欽洲角街
3. 維持大角咀減班
4. 旺角超特快 + 37 兜葵涌邨

根本全部都係垃圾
其實最有建設性係加旺角南九龍特快收$8.9 + 33A 縮大窩口-深水埗

咁樣相信老九先會有心做落旺角
作者: ME9661    時間: 2019-12-3 20:01
46 都成日收車啦!
作者: TR3797    時間: 2019-12-3 20:07
作者: Ricky403    時間: 2019-12-4 12:45
葵涌入面排,33A本身已經排好後,喺哂31B、35A、36B、37呢堆後面
30X入咗如心之後,33A唔搵過第二個獨市位,越做越差都預咗

其實,當葵涌邨街坊見到33A做得差之後會走嗰陣,呢條線就已經無運行
之前同其他站友分析點解30X頹而234X還可已經講過
作者: kingprowm    時間: 2019-12-4 13:47
其實葵涌邨和如心廣場之間係咪冇地方可做總站
作者: TR3797    時間: 2019-12-4 14:14
作者: 天空之神    時間: 2019-12-4 14:37
kingprowm 發表於 2019-12-4 13:47
其實葵涌邨和如心廣場之間係咪冇地方可做總站

其實仲有一招既,大逆走
用荃灣路特快去大窩口返葵涌邨
放棄葵興邨送哂比黨鐵,反正而家都係
興芳路送哂比 37

葵涌邨果班會開心有架總站車掛
大窩口就會繼 238S 之後有新快車直出九龍
不過客源會縮細好多
未知捱唔捱到
作者: JU2541    時間: 2019-12-4 21:19
乜料呀....
脫班出唔齊車就要改線
改完都係唔齊車架啦

日日脫班就要改線,九巴反轉全香港都唔得掂
作者: T277    時間: 2019-12-8 11:11
Ricky403 發表於 2019-12-4 12:45
葵涌入面排,33A本身已經排好後,喺哂31B、35A、36B、37呢堆後面
30X入咗如心之後,33A唔搵過第二個獨市位 ...

1. 30X入如心其實係增加脫班機會, 荃威想一程過既客更唔想搭, 王少清亦難左上車, 得罪人多稱呼人少, 同埋睇怕厹司都唔願加班比佢

2. 既然30X搶左33A如心客, 不如試下將33A改海濱開, 做來往葵涌邨/大窩口邨獨市客, 話唔定殺出一條血路, 又唔怕得失橫龍街客。

3. 如果厹司識玩, 直接開條「愉景新城 - 南昌 (循環線)」做番59A/66服務範圍, 開20/30分鐘一班, 唔洗用多幾多車已經可以搶番0066的客返來。到時成個荃灣都有巴士出深長荔。

作者: tonychow    時間: 2019-12-8 11:46
最近少咗人搭鐵,其實 33A 37 都多咗好多客,15 分鐘一班綠蛋都頂閘留後。其實長沙灣道流水線長做長有,會唔會考慮雙向行長沙灣道全段呢?(跟 905)
作者: YY487    時間: 2019-12-8 13:53
作者: TR3797    時間: 2019-12-8 14:15
作者: Ricky403    時間: 2019-12-11 12:10
YY487 發表於 2019-12-8 13:53
葵涌邨有咩神奇魔力令到九巴城巴都唔想做?

因為山下面條青山公路啱啱好喺葵涌邨對開呢段路限速70,關門口街/城門道下支燈已經到昌榮路,路直行得快,眾安街5分鐘就出到葵興
相反條大窩口道又彎又窄又斜不突止,淨係連接沙咀道已經有一組唔順嘅燈,更加唔駛講邨入面嘅燈陣
43呢一刻由戴麟趾去葵興站,ETA預20分鐘
作者: Ricky403    時間: 2019-12-11 12:20
T277 發表於 2019-12-8 11:11
1. 30X入如心其實係增加脫班機會, 荃威想一程過既客更唔想搭, 王少清亦難左上車, 得罪人多稱呼人少, 同埋 ...

應該係九巴睇到33A如心有班捧場客,所以想將佢地升級到$8.9出九龍
呢個係個人認為最貼切嘅改動動機

增加脫班機會?而家出入如心段路都唔係塞車,只不過穩定地食燈咋嘛
30X自從減到非繁20後行車時間多到無譜,之前甩班係因為出唔足車而已
近排234X因為九龍大塞車搞到無車開嗰陣,30X仲可以好穩定咁隔20/25分鐘開一班,都算奇蹟

你講嘅(2)我已經喺F1做過相同建議,如有意見可以移步到F1繼續討論
作者: JU2541    時間: 2019-12-11 23:09
Ricky403 發表於 2019-12-11 12:10
因為山下面條青山公路啱啱好喺葵涌邨對開呢段路限速70,關門口街/城門道下支燈已經到昌榮路,路直行得快 ...

43 依家同 33A 慢條絲理係同級

再講...咁同33A 是否跟足要求有乜關係?

既然多條路線私下減班
但運輸署話佢資源豐厚可以有車開 33
係咪運慌?

作者: Ricky403    時間: 2019-12-14 20:57
JU2541 發表於 2019-12-11 23:09
43 依家同 33A 慢條絲理係同級

再講...咁同33A 是否跟足要求有乜關係?

33好搵過33A,that's all
運豬同九巴,幾年前檯底已經傾掂數33A開30都無問題

作者: JU2541    時間: 2019-12-14 21:19
Ricky403 發表於 2019-12-14 20:57
33好搵過33A,that's all
運豬同九巴,幾年前檯底已經傾掂數33A開30都無問題
...

咁樣係咪默許減班?
講咁多野仲乜

未開 33 就知道 33A 好搵過 33?
檯底傾掂數就資源豐厚可以唔洗招標?

你屋企幢大廈都唔可以咁兒戲啦

作者: Ricky403    時間: 2019-12-14 22:20
JU2541 發表於 2019-12-14 21:19
咁樣係咪默許減班?
講咁多野仲乜

你有懷疑運豬唔跟程序做野,寫信去老申投訴好過
我講嘅野只不過係我對呢個現象嘅睇法,並非事實

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4