hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 即將增設回程的 城巴 E22S 往滿東方向 站位詳情 [打印本頁]

作者: jaclam    時間: 2019-12-2 23:50
標題: 即將增設回程的 城巴 E22S 往滿東方向 站位詳情
城巴 E22S 即將增設往滿東方向,站位詳情已確定如下:

作者: 南韓金仔    時間: 2019-12-3 04:28
作者: E21A    時間: 2019-12-3 09:21
2個鐘都未必行完一單
作者: N38    時間: 2019-12-4 08:56
南韓金仔 發表於 2019-12-3 04:28
建議雙向改去三家村碼頭,加經鯉魚門道
然後去程加經青衣南,
E21星期一至六上繁往九龍抽兩班不經青衣

咁兜法只會搞到條線無競爭力,東涌人唔會搭佢返工。

作者: neoplan720p    時間: 2019-12-4 10:13
真心痴線,
想做觀塘、九商返東涌北、逸東滿東既客,
但就為左呃里數,係將軍澳兜大半個圈、停10幾個站先出觀塘。

將軍澳道落觀塘道個位,日日既路面狀況都唔同,
你叫觀塘、九商班人點預時間坐車?

仲有,將軍澳有咩人要返去東涌北、逸東滿東?

作者: FBI2    時間: 2019-12-4 10:14
neoplan720p 發表於 2019-12-4 10:13
真心痴線,
但就為左呃里數,係將軍澳兜大半個圈、停10幾個站先出 ...

遊河一流
作者: kay    時間: 2019-12-4 10:17
290轉E32A會唔會快過佢入東涌?
作者: GZ4031    時間: 2019-12-4 10:17
將軍澳用黎拉里數? 佢咁樣跟E22A兜完再落海皮真係幾慢
比你25 分鐘左右兜哂, 上公路去到觀塘少少塞都要10分鐘先到創紀, 兜埋海皮塞下車又20分鐘, 鑽石山起計慢車到畢架山又15分鐘, 畢架山入到頭站帶埋塞車35分鐘, 東涌又比多20分鐘
啫係由頭到尾要125分鐘, 仲要唔可以大塞
假如真係有人番將軍澳, 番將北唔睇錢既可能已經上左A29去青馬轉
就當你窮, 寶林計搭290轉E車 (55 + 40 +等E車) 都有機會同呢條咁既E22S 打和, 仲要平d
再唔係食番E22A, 人地起碼都直飛鑽石山, 就算你話繁時唔停站都未必快左, 但E22S唔係淨係停站咁少事, 仲要兜入海皮, E22A點塞都快到2 3個字掛
坑口計, 102半直通出到去鑽石山一帶再叫幾飛E車都得, 都係果句, 102出到彩虹架E22S可能岩岩入隧道掛
將南, 搭番E22A都冇咩唔好, 又半直通, 最多都係番到東涌轉車

總括而言, 成條數似拉里數多過真係做TKO
作者: E21A    時間: 2019-12-4 21:59
http://www.nwstbus.com.hk/tc/upl ... 122019_A26P_chi.pdf

將條線拉到去將軍澳咁遠,出到觀塘咪又係要畀番18蚊分段....
作者: dennisung    時間: 2019-12-4 22:06
E21A 發表於 2019-12-4 21:59
http://www.nwstbus.com.hk/tc/uploadedPressRelease/17124_04122019_A26P_chi.pdf

將條線拉到去將軍澳咁 ...

$18 分段
用中文八達通無廣明苑無
用英文八達卜弓人月起廣明苑就有?

作者: 3ASV174    時間: 2019-12-4 22:21
E21A 發表於 2019-12-4 21:59
http://www.nwstbus.com.hk/tc/uploadedPressRelease/17124_04122019_A26P_chi.pdf

將條線拉到去將軍澳咁 ...

觀塘既然都係要整返分段,咁做咩唔寶林直衝出觀塘載客,
再唔係停完銀澳路就直出觀塘,俾坑口直出 L 唔搭都多條線開心下,呢個時間開去滿東兜將南做乜,佢地真係上 E22A 去青馬轉 E21A 都唔會輸

作者: LAK2    時間: 2019-12-5 09:53
neoplan720p 發表於 2019-12-4 10:13
真心痴線,
但就為左呃里數,係將軍澳兜大半個圈、停10幾個站先出 ...

無好似去程咁寶林繞場一周已經好俾面
作者: I20091157    時間: 2019-12-7 12:52
E21A 發表於 2019-12-3 09:21
2個鐘都未必行完一單

個app仲話條線係E22系內唯一一條Express特快線,如果2小時先行完,咁快嚟做乜
究竟佢哋點解咁鍾意偷換概念

作者: 0q9w8e    時間: 2019-12-7 16:04
真心痴線,

東涌總有人返HKDI掛…
遲啲仲有幾棟政府office...
作者: lsc04d11    時間: 2019-12-9 09:20
dennisung 發表於 2019-12-4 22:06
$18 分段
用中文八達通無廣明苑無
用英文八達卜弓人月起廣明苑就有?

你開app睇添丫  18分段要鑽石山先有 觀塘都係24   城巴今次咁混亂既? (通常九巴犯錯多啲)
作者: wln162    時間: 2019-12-9 11:16
E22S如此路線設計,乘客極難預算行車時間.城巴沒有吸取九巴33和290路教訓.
作者: I20091157    時間: 2019-12-9 22:48
好似今晚回程用咗2.5小時先行完……城巴今次返東涌真長過返上海
作者: 3ASV174    時間: 2019-12-9 23:13
wln162 發表於 2019-12-9 11:16
E22S如此路線設計,乘客極難預算行車時間.城巴沒有吸取九巴33和290路教訓.

E22S 問題係主要客源遠離個總站而且第一個主要上客站已經要過左個塞車熱點,
已經唔兜寶林圈齋塞將隧都要 75 分鐘先到觀塘,工業邨朋友表示好彩當日九巴係開 290B 俾人去黃大仙轉車唔係伸 298E 出觀塘。

作者: HM3044    時間: 2019-12-9 23:47
應該將軍澳道直飛落觀塘碼頭,唔好塞去APM
作者: 南韓金仔    時間: 2019-12-10 02:31
作者: kay    時間: 2019-12-10 09:26
E22S就算點長途相信城巴唔會放棄
載到50個人已經有4位數字收入

擺係D廢線度,跑150分鐘都無1000蚊收入

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4