hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 早機去晚機返,機場巴士問題(旺角) [打印本頁]

作者: miklcct    時間: 2020-1-10 09:54
標題: 早機去晚機返,機場巴士問題(旺角)
我訂咗機票,週六07:10離港,週二01:10抵港,請問以下機場巴士問題:

對於離港而言,如果我搭N23去機場,由旺角街市起計,半個鐘可以到機場嗎?如果做哂 online check in 而且無行李,搭尾班N23(豪華巴士,預計05:45左右過旺角)係唔係理想選擇?有N23服務嘅話我唔太想搭要兜海麗邨嘅A21。

至於返港方面,我會盡趕01:25班NA21,但係如果趕唔到嘅話,上01:40班N21定係等到02:15班NA21會快啲返到旺角?

作者: GU9338    時間: 2020-1-11 11:36
你清晨可以 1 秒過到客運大樓個 access control 咪試下尾班 N23 / A21 囉
作者: H1A    時間: 2020-1-11 12:50
0125 NA21 一定趕唔切, 0140 N21 同 0215 NA21 應該差唔多
作者: 珀島魚蛋    時間: 2020-1-11 13:11
作者: miklcct    時間: 2020-1-12 20:09
GU9338 發表於 2020-1-11 11:36
你清晨可以 1 秒過到客運大樓個 access control 咪試下尾班 N23 / A21 囉

我以往係香港搭飛機,無行李做哂 online check in 嘅話由落巴士去到閘口全程都係免排隊喎,所以1秒入到禁區唔奇啦。
作者: GU9338    時間: 2020-1-13 23:48
miklcct 發表於 2020-1-12 20:09
我以往係香港搭飛機,無行李做哂 online check in 嘅話由落巴士去到閘口全程都係免排隊喎,所以1秒入到禁 ...

世界日日都變
到時你唔好彩係 7 樓落客區等兩三個字先入到 terminal 就唔好上黎嘈

作者: LH797    時間: 2020-1-14 19:41
miklcct 發表於 2020-1-12 20:09
我以往係香港搭飛機,無行李做哂 online check in 嘅話由落巴士去到閘口全程都係免排隊喎,所以1秒入到禁 ...

樓主一定係冇睇新聞
機場實施禁制令好耐啦,旅客係需要喺客運大樓出面接受security check
機管局仲叫你提早三個鐘到機場

作者: miklcct    時間: 2020-1-14 21:49
LH797 發表於 2020-1-14 19:41
樓主一定係冇睇新聞
機場實施禁制令好耐啦,旅客係需要喺客運大樓出面接受security check
機管局仲叫你 ...

禁制令唔係12月到期咩?

作者: dcyw    時間: 2020-1-14 22:06
miklcct 發表於 2020-1-14 21:49
禁制令唔係12月到期咩?

非也,禁制令有效期是直至另行通知。

作者: JX9097    時間: 2020-1-15 19:53
題外一問...
禁制令生效期間, 係咪唔入得T1影車?!
作者: s3n370    時間: 2020-1-15 21:32
GU9338 發表於 2020-1-13 23:48
世界日日都變
到時你唔好彩係 7 樓落客區等兩三個字先入到 terminal 就唔好上黎嘈
...

就算無全球唯一嘅禁制令檢查,班車嘅時間聽落都好…好玩命囉。

不過,歷史的教訓是人類不會從歷史中學到教訓。
由得樓主吧。善哉善哉。

作者: GU9338    時間: 2020-1-16 15:24
JX9097 發表於 2020-1-15 19:53
題外一問...
禁制令生效期間, 係咪唔入得T1影車?!

GTC 可以但室內範圍唔入得
如果搭 A/E 車係 7 樓落又唔係 staff 或搭飛機,只可以等城巴架 shuttle 落返 GTC

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4