hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 建議N73兩邊總站分別延長至美孚以及元朗連接新界東西 [打印本頁]

作者: qunow    時間: 2020-2-6 05:36
標題: 建議N73兩邊總站分別延長至美孚以及元朗連接新界東西
現時深夜往返新界東西的交通服務,除了沙田往返荃灣的綠色小巴路線和元朗往返上水的紅色小巴路線外,乘客需在九龍進行轉乘才能往返兩區,路程轉折。而由於相關小巴路線覆蓋範圍小、往返覆蓋範圍外的地區需要多重轉乘、供求不穩定、使乘客難以預算行程、更甚者導致相關紅色小巴路線出現超載的情況(詳見報載),建議把新界東通宵服務路線N73南北兩端均稍微延長至新界西的巴士服務通宵轉乘站,包括南端的美孚和北端的元朗形點,以便乘客只需使用一次轉乘便可於通宵時份以較直接的途徑往返新界東西各區。
作者: louis2018    時間: 2020-2-7 23:15
咁樣條線太長啦,拆線加轉乘優惠好啲
作者: qunow    時間: 2020-2-8 02:02
louis2018 發表於 2020-2-7 23:15

沙田經青沙拉去美孚,同埋新田拉去形點,加埋應該只會用多十幾分鐘左右?
作者: KW2523    時間: 2020-2-8 02:10

冇人叫你搭足全程,秀茂坪去尖咀你都唔會搭1A啦
作者: kitarolo    時間: 2020-2-8 10:29

凌時邊個想轉車?
日間轉車都要開得密嘅
前題下先值得考慮……
作者: qunow    時間: 2020-2-8 12:31
kitarolo 發表於 2020-2-8 10:29
凌時邊個想轉車?
日間轉車都要開得密嘅
前題下先值得考慮……

本身咁樣拉長之後來往大部分地方都依然要轉車,只係可以唔駛出到九龍先有車轉或者要轉兩三次車先到目的地
作者: N948    時間: 2020-2-9 21:10
其實仲有方法可以通宵來往新界東、西的
作者: N948    時間: 2020-2-9 21:15
N948 發表於 2020-2-9 21:10

方法:搭44B/元朗落馬洲小巴(number忘記了)到皇巴站,轉N73落上水至沙田,我常常用,時間不耐,通常0100係兆康上44B,駁到0140班N73,0210-0215到廣福道,車程都合理的
作者: KW2523    時間: 2020-2-9 21:15
N948 發表於 2020-2-9 21:10

一係兜到嘔一係貴到嘔呢,雖然通宵時段都冇得太計較價錢

起碼自家線可以整BBI,482嗰啲冇

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4