hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 2020 - 2021 年度葵青區巴士路線計劃 [打印本頁]

作者: CRH5    時間: 2020-2-6 18:32
標題: 2020 - 2021 年度葵青區巴士路線計劃

- 36B 減一車
- 36X 去程加三班,另加兩班回程服務
- 37 來回改行荔枝角道
- 38P 加回程班次
- 40P 來回各加一班
- 新繁時線 40E,泥涌 - 葵芳
- 41 及 241X 合併,新 241X 經西九龍公路及窩打老道往何文田,並以九龍城碼頭為總站,往青衣則經亞皆老街上西九龍公路
- X42C 轉全日
- X42P 加經彩虹通道
- 新線 43S,石蔭往科學園
- 44M 早繁往長安加經青衣站總站
- 249X 早繁加特車,青衣站往大圍站
- 263C 延伸至大埔工業邨
- 265M 加一車
- 269D 加一班天水圍站特車
- 278A 延長至皇后山,加兩班回程
- 290B 加一班早繁往將軍澳工業邨,來回繞經消防救護學院
- 新線 948E,青衣站 - 太古康怡廣場
- 新線 A30 NA30,石蔭經梨木樹、葵芳去機場/港珠澳
- A32 NA32改經大窩口 + 青衣中,不經葵芳- E21A 往愛民經滿東邨,加至 13 部車
- E31 加一車
- E32 減兩車

Ref: https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/util_uarticle_cp/2020-21_kwai_tsing_rpp_revised.pdf

作者: clivetock    時間: 2020-2-6 18:47
仲有249M改經青衣路及青衣鄉事會路往青衣站巴士總站
作者: WN4156    時間: 2020-2-6 18:47
如果36X回程唔經海泓道而經旺角會好客de
作者: tkwong    時間: 2020-2-6 18:48

還有: - 249M 在途經涌美路(西行)及青康路(東行) 後,改為行 經青衣路及青衣鄉事會路直接前往青衣機鐵站,不再返回經涌美路(東 行)及青康路(西行)

如以上改動實施,會否使多數涌美路的乘客改乘綠小88F,前往青衣站?
作者: Edward_Chan    時間: 2020-2-6 19:23
948唔再延長 ? 青衣中點解明明有得保鐵都要搶A32返黎 青南等睇擺行李都無位
作者: williamau    時間: 2020-2-6 19:30
249M終於肯改善走線問題..
唔洗再浪費時間兜返轉頭..
作者: ATENU364TC196    時間: 2020-2-6 19:38
williamau 發表於 2020-2-6 19:30
249M終於肯改善走線問題..
唔洗再浪費時間兜返轉頭..

其實佢全日咁行對涌美路唔係咁好...

作者: ricky    時間: 2020-2-6 20:25
長洲居民 發表於 2020-2-6 19:17
40P反對否決全日班.

無話否決,只係唔做

作者: kingprowm    時間: 2020-2-6 20:47

今次份野幾好,讚

比較想知道改路後的 A32 會唔會入青衣碼頭,無論如何,青衣中要有 A 線服務很應該,方便居民

X42P 改成咁既行法幾有創意,X42C 全日,份野冇交代到係咪星期六日公眾假期都有,同埋最重要既資料-班次,如果全日就最好改路線編號 42X 或 42E

青衣也終於有兩繁東區線,很好

41 取消跟 241X 合併也是德政,青衣有快車去紅土,長安有特快車直達旺角,樓主寫 241X 往九碼經窩打老道不正確,應該係跟 268X 咁行直出太子,然後右轉彌敦道返回原 41 路線
作者: GD2923    時間: 2020-2-6 21:09
249M仲叫唔叫做去美景花園 得擦邊有站
作者: 10598C    時間: 2020-2-6 21:14
36X回程都係走唔甩美孚掉頭,但竟然行出海泓道?
作者: andy92    時間: 2020-2-6 21:23
ATENU364TC196 發表於 2020-2-6 19:38
其實佢全日咁行對涌美路唔係咁好...

美景花園無得門口落 & 叫兩飛 249X 249M

作者: AD15113    時間: 2020-2-6 23:33
美景去涌美咪變咗要搭架貴啲嘅243m
作者: GZ4031    時間: 2020-2-6 23:34
其實249M咁改又真係....
咁倒走哂涌美客
不如249X改用涌美落山...?反正長亨仲係用緊E42
雖然價錢方便驚比人罵...

再唔係43M廢物利用變先入美景然後長青涌美咁跟249M番青衣站...(88D巴士版....)
唔係既話....249M個建議會令到美景同涌美反抬...
作者: KX1948TRIDENT    時間: 2020-2-6 23:42
237A仲係冇得全日
作者: hk20020062    時間: 2020-2-6 23:51
家陣啲特快真係走火入魔,下次不如尖沙咀直接上公路
作者: GZ4031    時間: 2020-2-6 23:53
至於創意少少既玩法.... 份RPP 繼續無視來回荃青既問題
可以243P 全日不過係呢份RPP既249M咁玩, 長青開>美景  然後青工, 翠怡, 盈翠(唔入青衣站裡面), 長安, 北橋後243M
回程243P 跟243M, 唔入長安停青宏, 唔停灝景直去宏福, 翠怡後跟E32去美景到長青
乘機大條道理整走41P放番兩架車
243M 直頭改玩循環, 愉景開原線到長安, 直爆西路上康順樓後跟42C 番落山之後原線, 有機會放到2架車出黎 (70分鐘一循環)
4架車比243P全日做15-20分鐘一班, 再睇下同43B 聯合夾開車時間
再補番個42M 轉41M 既BBI 塞住愉城去山下既問題 (如果唔陪243兜)

青衣區內黎講
長安上山243M 變243M/P, 其中M仲要快成7 8 分鐘到長康, P 都快左到美景
青衣中上山就得番41 42C 43B, 243P 宏福都可接受不過唔知有冇人嘈啦

作者: KD8020    時間: 2020-2-7 01:41
作者: KC8249    時間: 2020-2-7 01:43
作者: EX-TL    時間: 2020-2-7 03:08
kingprowm 發表於 2020-2-6 20:47
今次份野幾好,讚

比較想知道改路後的 A32 會唔會入青衣碼頭,無論如何,青衣中要有 A 線服務很應該,方便 ...

直接跳到42F, 或者用番42B都好啲, B係C隔離, F都可以叫做for Fast嘅.

42D 42E 242C諧音令人聯想到唔好嘅嘢, 一定要避免用.
作者: cat666    時間: 2020-2-7 06:48
始終要屈44M
作者: kingprowm    時間: 2020-2-7 08:46
cat666 發表於 2020-2-7 06:48
始終要屈44M

我對 44M 延長去青衣站無乜意見

成條線延長去青衣站好過 U 字型返轉頭

作者: 27131118    時間: 2020-2-7 09:08
Edward_Chan 發表於 2020-2-6 19:23
948唔再延長 ? 青衣中點解明明有得保鐵都要搶A32返黎 青南等睇擺行李都無位  ...

2019/2020 RPP嘅延長服務時間都仲未落實
況且從字面上睇似係已經留下伏筆
希望可以做到出港島11點尾車,返青衣7點頭車
方便住港島師生往返青衣IVE

作者: FBI2    時間: 2020-2-7 09:21
KC8249 發表於 2020-2-7 01:43
仲有小巴88A或88D

不過249M呢知改動唔知邊條友諗既,過兩年明翹匯加埋青衣路果兩棟綠置居入伙唔通叫人行 ...

所以我建議調番轉走
作者: honwai1983    時間: 2020-2-7 09:27
GZ4031 發表於 2020-2-6 23:53
至於創意少少既玩法.... 份RPP 繼續無視來回荃青既問題
可以243P 全日不過係呢份RPP既249M咁玩, 長青開>美 ...

同意青衣南去荃灣時間過久沒有正視

43B 由康順樓去荃灣西要45分鐘, 真係訓得覺
若去荃灣地鐵站, 寧願貴D 坐E31 都唔坐243M
作者: VM3404@47x    時間: 2020-2-7 09:48
37反對改行荔枝角道????????????
作者: VM3404@47x    時間: 2020-2-7 09:49
sorry,係37反對改行荔枝角道
作者: rickywk    時間: 2020-2-7 10:46
朝早石蔭有無位科學園+石門擺特別線?朝朝235M 935 235 31同401小巴已經打晒架咁
A30走線都算有誠意,起碼東北葵加葵芳後就飛甩青衣快速上公路,相信區議會會過
作者: ATENU364TC196    時間: 2020-2-7 12:09
cat666 發表於 2020-2-7 06:48
始終要屈44M

44M 根本早就應該延長至青機...

Btw 其實今年份RPP 青衣繼續成為十八區入面嘅大贏家

X42C 全日,開948E,41改快,A32 兜青衣中,44M 去青機,249M 青桃樓特快返青機,249X 加車

幾本上贏到開巷

不過都有幾個問題,例如948E 朝早上到去長宏總站,都唔知要等幾耐先落得返去,應該改走線,長宏做總站,途經長亨,青宏苑,青衣站,青綠街,綠悠雅苑,翠怡花園,涌美,長康,長青去南橋

44M 就本身都應該全日雙向拉去青衣站,不過就算而家咁樣,都應該喺兜青衣站時段改一改,停完宜業樓右轉青綠街,左轉青敬路兜返上青衣站,再去長安,咁樣行法順好多

另外249M 應該17:30打後先咁樣行,否則上繁/非繁只會倒走涌美客

作者: leo_ku    時間: 2020-2-7 12:13
作者: 無敵風火輪    時間: 2020-2-7 12:32
rickywk 發表於 2020-2-7 10:46
朝早石蔭有無位科學園+石門擺特別線?朝朝235M 935 235 31同401小巴已經打晒架咁
A30走線都算有誠意,起碼 ...

A30走線唔算完美,明明可以cover象石一帶,然後荃錦-北橋過機場

作者: chrisyy4563    時間: 2020-2-7 12:49
無敵風火輪 發表於 2020-2-7 12:32
A30走線唔算完美,明明可以cover象石一帶,然後荃錦-北橋過機場

因為A32要撤出葵芳由A30負責

作者: kingprowm    時間: 2020-2-7 13:48
ATENU364TC196 發表於 2020-2-7 12:09

唔見得係大贏家,青衣巴士服務本來就爛透,缺點多多,現在只係追落後,追近同其他地區既差距,睇落好似好多,但唔值得打 J
新界去港島東兩繁,都係青衣最遲才建議開線

其他地方已經好好,可以改善空間有限,咪顯得青衣今次份 RPP 好似好好咁囉

作者: KS    時間: 2020-2-7 14:00
KX1948TRIDENT 發表於 2020-2-6 23:42
237A仲係冇得全日

36X 現時同 237A 一樣得一班車,
最繁忙一小時得53%載客率,
咁嘅客量都有得加班加回程。

講真,
服務葵盛+葵涌邨+葵興+葵芳嘅 237A 都夠哂資格提升服務啦!
237A 前景亦較 36X 好,
假設有機會全日服務,
淨係經葵芳已經客量有保證。
作者: ATENU364TC196    時間: 2020-2-7 14:01
kingprowm 發表於 2020-2-7 13:48
唔見得係大贏家,青衣巴士服務本來就爛透,缺點多多,現在只係追落後,追近同其他地區既差距,睇落好似好 ...

隔離荃灣條港島東線十劃都未有一敝,隨時嚟次遲來先上岸,X42C比較40P直情捷足先登,九巴對青衣算係幾好

作者: kingprowm    時間: 2020-2-7 14:38
ATENU364TC196 發表於 2020-2-7 14:01
隔離荃灣條港島東線十劃都未有一敝,隨時嚟次遲來先上岸,X42C比較40P直情捷足先登,九巴對青衣算係幾好
...

荃灣去東區好似係上年 RPP 已出現,但好似要招標 ?

青衣搞港島東線居然都當係 948 系分支,都係九新各一,不招標由一間公司做

作者: Edward_Chan    時間: 2020-2-7 14:49
ATENU364TC196 發表於 2020-2-7 12:09

唔算贏到開巷la.....A32減3架車 241X減2架車 1架車都無加到, 青南繼續無車去尖沙咀
作者: RH7685    時間: 2020-2-7 15:01
作者: leo_ku    時間: 2020-2-7 15:13
作者: ATENU364TC196    時間: 2020-2-7 15:16
Edward_Chan 發表於 2020-2-7 14:49
唔算贏到開巷la.....A32減3架車 241X減2架車 1架車都無加到, 青南繼續無車去尖沙咀 ...

咁948E,X42C 嗰啲都叫多咗車嘅

作者: ATENU364TC196    時間: 2020-2-7 15:17
kingprowm 發表於 2020-2-7 14:38
荃灣去東區好似係上年 RPP 已出現,但好似要招標 ?

青衣搞港島東線居然都當係 948 系分支,都係九新各 ...

基本上冇乜新發展區都好難招標

作者: kingprowm    時間: 2020-2-7 15:18
leo_ku 發表於 2020-2-7 15:13
唔駛問,直頭係招標線,中左分分鐘好似608咁一鋪開全日。

當然 948E 有機會快過荃灣東區開到線,但兩巴聯營必定限制了發展,長遠一定係招標開出來的線服務質素會好好多

作者: RH7685    時間: 2020-2-7 15:21
作者: Edward_Chan    時間: 2020-2-7 15:24
ATENU364TC196 發表於 2020-2-7 15:16
咁948E,X42C 嗰啲都叫多咗車嘅

X42C應該係42C抽車出黎做 948E如無意外應該係948堆車
作者: Ricky403    時間: 2020-2-7 15:26
KS 發表於 2020-2-7 14:00

問題係上葵多車抽,葵盛葵涌邨無車抽
33A/34/43都綁住其他區,唔似得上葵單係31B/35A/36A/36B都好多車夠拆特快
作者: JC2048    時間: 2020-2-7 15:27
RH7685 發表於 2020-2-7 15:01
962 968 969都係同一個模式

948去港島東嘅分支有咩咁特別要另外招標?

應該係問 點解嗰條擺明係930X分支嘅荃灣西至港島東線要拎出嚟招標

作者: KU1143    時間: 2020-2-7 16:36
249M 改到似咩樣... 完全serve唔到美景,ban硬

不如加條249P啦繁忙時間跟佢建議行另非繁忙時間249M加經青桃

249X去沙田加區內分段$4.3 反正青衣段大把吉位
作者: KU1143    時間: 2020-2-7 16:43
948E會唔會太大咬,962C,969C都係貴幾毫至$2.5。948E要貴$3.2
未計荃葵過海線本身唔值$17,合理價格應為$14.3
對比地鐵,將軍澳隧巴(兩者當年價錢同$15.3),屯門過海線(~$20)

作者: tony223    時間: 2020-2-7 16:56
KU1143 發表於 2020-2-7 16:36
249M 改到似咩樣... 完全serve唔到美景,ban硬

不如加條249P啦繁忙時間跟佢建議行另非繁忙時間249M加經青桃 ...

其實249M應該分拆做249A/B
249A: 青衣站-涌美-長青-青衣站
249B: 青衣站-美景-涌美-青衣站

不過如果唔夠資源拆開2條線,
其實可唔可以考慮下249M 1400前行249B走線,而1400後行249A走線?

作者: jackylauman    時間: 2020-2-7 17:52
葵盛好似咩車ro
作者: jackylauman    時間: 2020-2-7 17:54
jackylauman 發表於 2020-2-7 17:52
葵盛好似咩車ro

希望有得加237A車或者拉到 a32上嚟葵盛開啦
作者: cc11112222    時間: 2020-2-7 18:16
其實點解A32唔過翠怡後由涌美上青康路不停站直入青馬。 A30就葵芳後行南橋做返青南?咁咪涌美路都有機場車, A30又唔洗葵芳後兜返去北橋。

作者: ricky    時間: 2020-2-7 19:03
長洲居民 發表於 2020-2-7 18:47
40P反對否決全日班.
我認為未來事.

40P開辦頭幾年,運署當時講明唔搞全日,話巴士轉地鐵或38/42C搞掂。(當時40未改道)之後幾年,佢開始無話明唔俾搞全日,但就借石圍角總站無位放,要拉去荃灣的站,再搵埋33號做借口,聲稱唔可以同33撞總站。

作者: ricky    時間: 2020-2-7 19:21
長洲居民 發表於 2020-2-7 19:08
原本33城新記開, 但後來點知揀咗九.

運署拖得太耐,急住開就直接判俾九巴做

作者: samuelho668    時間: 2020-2-7 20:31
43S 兜大圈
直接係石籬商場開跟 40P 上城門隧道仲好
最多入埋石蔭街市
落和宜合道做乜
作者: discoverer    時間: 2020-2-7 23:13
新方案既249M簡真係德政!美景,IVE,青俊苑,長青居民可以慳一倍時間到青衣站, 仲可以吸埋藍澄灣和將來既長青新建公屋群,青富苑,明翹匯新客倉.

作者: JU2541    時間: 2020-2-8 00:07
JC2048 發表於 2020-2-7 15:27
應該係問 點解嗰條擺明係930X分支嘅荃灣西至港島東線要拎出嚟招標

呢條問題要問....一間平時蝦蝦霸霸既公司
幾年前點解係都要響度阻住地球轉
自己又做得唔好

作者: honwai1983    時間: 2020-2-8 12:16
新249M 計劃, 只求長康村康祥樓巴士站搬去948站頭, 起碼等車的唔使比雨淋...
作者: VM4175    時間: 2020-2-8 12:50
反對37行荔枝角道!!!
作者: VM3404@47x    時間: 2020-2-8 13:06
九巴仲唔放過37改行荔枝角道
作者: 384047x    時間: 2020-2-8 13:19
VM3404@47x 發表於 2020-2-8 13:06
九巴仲唔放過37改行荔枝角道

我都唔明長沙灣道又唔係冇客,做乜x要改?!
行荔枝角道應該搵同其他路線重疊又低啲客量既33a/36a,而唔係37

再者,37平過33a,九巴突然轉死性唔搵貴線插旗?
作者: 384047x    時間: 2020-2-8 13:31
Ricky403 發表於 2020-2-7 15:26
問題係上葵多車抽,葵盛葵涌邨無車抽
33A/34/43都綁住其他區,唔似得上葵單係31B/35A/36A/36B都好多車夠 ...

我記得同師兄你係 f1都傾過237a全日既問題
最大問題係無車,而且條線同荃灣線鬥,走線一定要直接,吸唔到葵芳邨一帶既客唔夠做

仲有,班次太疏又冇人 show,基本班次10-20係必須,唔似35x/36x開疏啲都係趕走少部分客235m/36m轉黨鐵,同埋35a同36ab夠車拆,再唔係九巴做儘啲縮線減價仲有可能減到車,但37只係到旺角,抽37唔合理,最合理一定係加車做(啲客由黨鐵過黎,最多抽接駁線37m,但抽到幾多?)

所以,唔合乎成本效益下273a唔會全日到,反而33a行荔枝角道車程快左,我估加1-2車可以延長到尖沙咀,不過運吉會因為配額而行西九龍果堆,做唔到市中心就不如唔好拉

另一個方法33a轉循環,但呢個經典建議抽到幾多車...
作者: 384047x    時間: 2020-2-8 13:37
27131118 發表於 2020-2-7 09:08
2019/2020 RPP嘅延長服務時間都仲未落實
況且從字面上睇似係已經留下伏筆
希望可以做到出港島11點尾車, ...

948而家非繁係點?
Btw一個9號碼頭+ive都夠非繁開20/30分鐘一班,唔知下年 rpp可唔可以試下290糸開支線入青衣?話唒青衣有廿萬人口,一班半班應該有客?!
作者: FD5410    時間: 2020-2-8 13:58
384047x 發表於 2020-2-8 13:31
我記得同師兄你係 f1都傾過237a全日既問題
最大問題係無車,而且條線同荃灣線鬥,走線一定要直接,吸唔到 ...

33A 條線已經夠長夠蝕,九巴仲點會加車延長
縮短都縮唔切啦

想九巴 237A 全日唔係唔得,
但九巴一定第一時間提出攞條 33A/37 出黎交換
大家都知 33A 37 深水埗客唔少,都無可能再抽條走
作者: honwai1983    時間: 2020-2-8 14:54
384047x 發表於 2020-2-8 13:37
948而家非繁係點?
Btw一個9號碼頭+ive都夠非繁開20/30分鐘一班,唔知下年 rpp可唔可以試下290糸開支線 ...

除左5:00尾車外,其他非䌓時間出青衣時基本上有位坐
作者: KW2523    時間: 2020-2-8 14:58
948而家非繁係點?
Btw一個9號碼頭+ive都夠非繁開20/30分鐘一班,唔知下年 rpp可唔可以試下290糸開支線 ...

東九線都話,過海線開上繁入青衣只會重覆681錯誤
作者: kingprowm    時間: 2020-2-14 11:32

不如加條249P啦繁忙時間跟佢建議行另非繁忙時間249M加經青桃 ...

249X 青衣去沙田客量比以前多左好多, 點吉位法 ?

作者: leo_ku    時間: 2020-2-14 11:35
作者: kingprowm    時間: 2020-2-14 11:36
其實 A32 點解係機場出葵青經青衣碼頭, 而唔係應該調返轉機場方向入去先啱
作者: WongKinYat_WKY    時間: 2020-2-14 17:01
948而家非繁係點?

290開支線入青衣,咁我諗應該唔叫290,應叫42E/D

另外東九龍己有42C入青衣,所以 target 應該唔係東九

而將軍澳嘅人入青衣應該都係98A/296A轉42C or搭290糸轉243M/42M

所以我認為290無需再開多條支線入青衣
作者: GW4866    時間: 2020-2-14 22:18
rickywk 發表於 2020-2-7 10:46
A30走線都算有誠意,起碼 ...

寧峰苑斜路有無得諗
作者: GW4866    時間: 2020-2-14 22:33
EX-TL 發表於 2020-2-7 03:08
直接跳到42F, 或者用番42B都好啲, B係C隔離, F都可以叫做for Fast嘅.

42D 42E 242C諧音令人聯想到唔好嘅 ...

你講果幾個no.我諗唔到有咩問題...

我支持改叫42E,E for express
作者: GW4866    時間: 2020-2-14 22:40
KS 發表於 2020-2-7 14:00

車從哪裡來?

36X至少有條36B墊底
作者: GW4866    時間: 2020-2-14 22:48
cc11112222 發表於 2020-2-7 18:16
其實點解A32唔過翠怡後由涌美上青康路不停站直入青馬。 A30就葵芳後行南橋做返青南?咁咪涌美路都有機場車,  ...

A30葵芳尾站直飛青馬果到睇得出係想追返先趕豬噢後機場既時間
令到去機場唔會慢咗
作者: GW4866    時間: 2020-2-14 22:54
jackylauman 發表於 2020-2-7 17:54
希望有得加237A車或者拉到 a32上嚟葵盛開啦

A32拉過去葵盛中踢37M出街可以諗下
來回行上圈高盛臺至葵涌邨
作者: GW4866    時間: 2020-2-14 23:10
samuelho668 發表於 2020-2-7 20:31
43S 兜大圈
直接係石籬商場開跟 40P 上城門隧道仲好
最多入埋石蔭街市

條線似係抄403X
不過咁行係包哂成個上葵得黎又順路

如果調返轉石籬開,就到下面私樓又就唔到上面屋邨屋苑

但係重點,43S對上葵有咩大作用
去新界東其他地方同我宜家搭32/36B去運動場轉城隧線有咩分別
除咗少部分地方轉少次車外都無咩著數
作者: WN4156    時間: 2020-2-15 00:00
GW4866 發表於 2020-2-14 23:10
條線似係抄403X
不過咁行係包哂成個上葵得黎又順路

應該平D

作者: samuelho668    時間: 2020-2-15 10:39
GW4866 發表於 2020-2-14 22:18
寧峰苑斜路有無得諗

應該無問題, 40P 下繁都係寧峰苑對面斜路落客
寧峰苑門口本身有個車站位預左做巴士小巴站, 同對面石蔭村一樣, 不過衰在長期俾人泊晒車

不過都係石蔭街市方便D, 以前 35S 都係咁上客, 應該無大問題

作者: GW4866    時間: 2020-2-15 21:01
samuelho668 發表於 2020-2-15 10:39
應該無問題, 40P 下繁都係寧峰苑對面斜路落客
寧峰苑門口本身有個車站位預左做巴士小巴站, 同對面石蔭村一 ...

石蔭路一帶可落和宜合道搭

至於35S,其實以前係依附35A出尖東一齊(宜家綠小401個位)
之後35A加金改路改站先踢咗上235M/935格硬比個位佢
但宜家個問題係車流問題多d
作者: HF3204@243M    時間: 2020-2-15 22:55
FBI2 發表於 2020-2-7 09:21
所以我建議調番轉走

入到涌美路三個站都係大上大落,落客阻住上客,根本時間冇慳到,重會阻住其他線上落客

作者: DD2113    時間: 2020-3-9 10:39

美景都係過條馬路(隧道)啫...

即係而家所有出葵芳/ 九龍的路線如 43系, 42, 42A, 948系... 都serve 唔到美景?  大家都識過隧道去青槐樓搭

作者: 10598C    時間: 2020-3-9 10:58
DD2113 發表於 2020-3-9 10:39
美景都係過條馬路(隧道)啫...

即係而家所有出葵芳/ 九龍的路線如 43系, 42, 42A, 948系... 都serve 唔 ...

不過遲啲細山路有兩個住宅入伙,加上本身有IVE係度,行過去長青邨搭車係有少少遠

而其實249M踢咗去對面長青邨,本身對美景都係遠咗,尤其是區內線就腳到幾重要
作者: DD2113    時間: 2020-3-9 11:15
10598C 發表於 2020-3-9 10:58
不過遲啲細山路有兩個住宅入伙,加上本身有IVE係度,行過去長青邨搭車係有少少遠

而其實249M踢咗去對面 ...

兩年後, 綠置居 + 明X匯入伙... 睇怕IVE 對開的掘頭青衣路又會繁忙起來,
唔知會唔會有行南橋入青衣的路線要兜入去停多個站, 才停美景花園呢?

作者: 10598C    時間: 2020-3-9 11:26
DD2113 發表於 2020-3-9 11:15
兩年後, 綠置居 + 明X匯入伙... 睇怕IVE 對開的掘頭青衣路又會繁忙起來,
唔知會唔會有行南橋入青衣的路線 ...

南行美景花園站入去細山路兩個住宅步程唔算遠,而行去長青邨搭區外線亦係合理步程
但若果係區內線,就最好就腳少少

細山路區內交通尚可,有小巴去葵芳,有243M去荃灣
249M改逆時針循環可以考慮長青邨後兜入細山路
而243M就改過青康路後直去青衣西路、北橋去荃灣,以及調整43B、41M配合

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4