hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 關於台鐵城際列車 [打印本頁]

作者: E500facelift    時間: 2020-2-19 12:20
標題: 關於台鐵城際列車
目前台鐵訂左50列12卡,即合共600卡既非傾斜式既城際列車,係咪代表唔會再入類似太魯閣號同普悠瑪號既傾斜式列車?因為受前年普悠瑪意外影響?
作者: kkwong80    時間: 2020-2-19 13:03
太魯閣 & 普悠瑪 原設計係比東部幹線用,現在部份車行西部幹線好浪費,而且台鐵想退批壞車率甚高的 PP 自強號
作者: Choi    時間: 2020-2-21 19:23
900應該係行區間車,或者說是取代年事已高的莒光號吧。PP如果停站多不如坐區間好過。

作者: E500facelift    時間: 2020-2-21 23:20
EMU900區間車(52列10卡,共520卡)同新城際車將全面取代莒光號同復興號,有機會取代E1000(PP自強號車頭)既可能係68部具備推拉功能(但有冇呢個功能仍要求證)既新電力機車
作者: kkwong80    時間: 2020-2-22 20:12
EMU900 設計係預算用於 區間快,務求載客量高的長途線,主要係基隆到高雄的長途區間用

傾斜式列車 現時如果全數行東部幹線係夠車用,傾斜式列車造價比較貴,新訂單購買12卡用途主要取代 PP 自強號
作者: concorde3388    時間: 2020-2-22 23:59
PP自強應該唔會退住吧?睇依家台鐵邊啲車改無階化就知邊啲車會keep,邊啲車會退。

作者: E500facelift    時間: 2020-2-23 17:17
仲有EMU300, EMU1200因老化而即將被淘汰,而柴聯自強號亦都即將被淘汰,不過會唔會連較新既DR3100都淘汰埋就唔知
作者: yip_sir    時間: 2020-2-24 01:47
新台鐵城際列車係用來取代EMU300, EMU1200, DR2800-3000, 不過首先會投入花東線, 因為傾斜式列車只係得8卡又無企位運力不足
PP自強號客車唔會淘汰,換新機車頭可以再戰20年
作者: dennisss    時間: 2020-2-24 20:11
新車唔係話用黎行就黎電氣化既南迴線咩?
作者: kkwong80    時間: 2020-2-24 23:48
yip_sir 發表於 2020-2-24 01:47
新台鐵城際列車係用來取代EMU300, EMU1200, DR2800-3000, 不過首先會投入花東線, 因為傾斜式列車只係得8卡 ...

PP 自強號機車唔係一般的拖頭,要頭+尾一齊先可以行駛
同埋車箱係要靠原裝車頭先可以使用
其他機車只能拉動車箱

作者: kkwong80    時間: 2020-2-24 23:52
E500facelift 發表於 2020-2-23 17:17
仲有EMU300, EMU1200因老化而即將被淘汰,而柴聯自強號亦都即將被淘汰,不過會唔會連較新既DR3100都淘汰埋 ...

批 DMU 唔會咁快淘汰,佢地壞車率低,同埋仲有地方唔係有電化路段可以用到

作者: kkwong80    時間: 2020-2-24 23:54
dennisss 發表於 2020-2-24 20:11
新車唔係話用黎行就黎電氣化既南迴線咩?

南徊線用唔著12卡車,而且仍未雙軌化,班次仍比較疏

作者: E500facelift    時間: 2020-2-25 09:11
kkwong80 發表於 2020-2-24 23:52
批 DMU 唔會咁快淘汰,佢地壞車率低,同埋仲有地方唔係有電化路段可以用到
...

唔係將來所有路段都電氣化?而家係差南迴線未完成電氣化工程(唔計支線)
作者: kkwong80    時間: 2020-2-25 11:53
批 DMU 係 2M1T 編組, 可以拆出黎比支線用, 同埋唔一定有電化就要淘汰 DMU , 其他國家就算有電化都有用 DMU 行
作者: E500facelift    時間: 2020-2-25 13:33
kkwong80 發表於 2020-2-25 11:53
批 DMU 係 2M1T 編組, 可以拆出黎比支線用, 同埋唔一定有電化就要淘汰 DMU , 其他國家就算有電化都有用 DMU ...

批柴聯車一定行唔到支線,因為車體過闊(DRC1000同DR2800-DR3100車體上有分別),而且支線都有新車不過係混合動力客車

btw唔係話唔需要,不過DR2800-DR3000太舊,可能淨係留DR3100繼續行
作者: kkwong80    時間: 2020-2-25 15:29
DR3100 之前試行過集集線, 雖然無載客, 未必全部行唔到
作者: yip_sir    時間: 2020-2-25 17:23
kkwong80 發表於 2020-2-24 23:48
PP 自強號機車唔係一般的拖頭,要頭+尾一齊先可以行駛
同埋車箱係要靠原裝車頭先可以使用
其他機車只能拉 ...

台鐵招標採購新電力機車其中一項要求就係可以牽引PP 自強號,現有客車車廂都會改裝配合

作者: gordon    時間: 2020-2-27 15:12
EMU900行區間快取代莒光號就聽住先啦, 之前買EMU700同800果陣已經係咁講, 不過認同莒光號係時候退下來, 快唔夠自強快, 甚至比區間慢......

DR3100我估會留下, 一來南迴電氣化未完工, 二來恆春線有用......

之前有人講過支線換混能之後, DRC1000會留低俾南迴線做區間車......
作者: yip_sir    時間: 2020-2-28 05:20

EMU800係因為要頂替車況不佳停用的EMU400, 唔夠車用先至推遲莒光號退役
EMU900上路之後大部份莒光號復興號都要報廢, 淨係保留少量車廂改裝成郵輪式列車

新城際列車投入後我相信DR3100會退居後備甚至同EMU400同一命運停用
柴聯自強號加減速, 極速同新EMU性能差太遠,繼續用落去係會拖慢台鐵幹線提速目標
而且柴聯車環保, 噪音等問題已經俾人投訴多年,特別係台北/高雄市區鐵路地下化後問題更明顯, 廢氣排放嚴重影響地下車站空氣品質
未來南迴線電氣化完工後, 柴聯自強號就算繼續用落去都有可能限制只可以行屏東經南迴線至宜蘭段, 淪為雞肋

講返正題, 台鐵買傾斜式列車原意係改善最多彎路最轉折嘅宜蘭線樽頸問題
台灣交通部依家考慮起北宜高鐵,  高鐵南港站13分鐘直達宜蘭, 完全bypass宜蘭線樽頸位, 傾斜式列車自然無需要再買

作者: Oliver_ME16    時間: 2020-2-28 12:04
E500facelift 發表於 2020-2-25 13:33
批柴聯車一定行唔到支線,因為車體過闊(DRC1000同DR2800-DR3100車體上有分別),而且支線都有新車不過係混 ...

DR系列係行到內灣同集集線

作者: dennisss    時間: 2020-2-28 15:58
見到南徊線就黎電氣化好擔心果架勁有特色既藍皮普快3671仲有冇得繼續落去
作者: Oliver_ME16    時間: 2020-4-5 01:41
dennisss 發表於 2020-2-28 15:58
見到南徊線就黎電氣化好擔心果架勁有特色既藍皮普快3671仲有冇得繼續落去

公佈咗會玩落去

作者: GCx468    時間: 2020-4-23 14:41
EMU900公佈出延至最快8月底交車,下文亦有提到EMU3000城際可能2月才交車
https://news.ltn.com.tw/news/life/breakingnews/3142182
作者: Choi    時間: 2020-5-4 00:02
yip_sir 發表於 2020-2-25 17:23
台鐵招標採購新電力機車其中一項要求就係可以牽引PP 自強號,現有客車車廂都會改裝配合
...

如果净係換機頭而唔翻新車廂,PP自强號只會走莒光號下場。

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4