hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 屯門Aeon裝修,預計5月全新面貌 [打印本頁]

作者: nokia    時間: 2020-2-29 23:30
標題: 屯門Aeon裝修,預計5月全新面貌
簽咗新租約,屯門Aeon裝修,好多年都冇整過,
預計5月全新面貌
作者: KMBe500    時間: 2020-3-1 16:33

似乎要縮店,對上一次翻新為2012年

作者: kcrctrident619    時間: 2020-3-1 18:15
KMBe500 發表於 2020-3-1 16:33

無錯,是2012年,通常都是續約時就裝修。

現貌可以看以下連結,由小弟拍攝的:
https://youtu.be/XKxmpRSePhk

作者: lpc    時間: 2020-3-1 19:16
咩叫「照常業營」?
仲要上下都咁寫法
作者: JX9097    時間: 2020-3-1 20:35
KMBe500 發表於 2020-3-1 16:33

咁又未必嘅
之前九龍洌店裝修都唔覺縮咗水
反而拆埋超市前條電梯
同埋將埋面以前貨倉地帶拎番出嚟用
整體感覺上更大

作者: KMBe500    時間: 2020-3-1 21:58
JX9097 發表於 2020-3-1 20:35
咁又未必嘅
之前九龍洌店裝修都唔覺縮咗水
反而拆埋超市前條電梯

其實九龍灣店縮得幾多下
https://medium.com/%E6%B8%AFmall%E5%B0%88%E9%A1%8C/%E6%B0%91%E7%94%9F%E7%99%BE%E8%B2%A8%E5%86%8D%E5%87%BA%E7%99%BC-%E6%A8%82%E5%AF%8Cuny%E5%8F%8A%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E7%81%A3aeon-78c2679d4a7a
作者: JX9097    時間: 2020-3-1 23:37
KMBe500 發表於 2020-3-1 21:58
其實九龍灣店縮得幾多下
https://medium.com/%E6%B8%AFmall%E5%B0%88%E9%A1%8C/%E6%B0%91%E7%94%9F%E7%99 ...

可能以前太多位置浪費咗依家重新劃過d區域之後反而好行咗

作者: KMBe500    時間: 2020-3-2 00:19
JX9097 發表於 2020-3-1 23:37
可能以前太多位置浪費咗依家重新劃過d區域之後反而好行咗

冇咗ROU即刻釋放唔少面積

作者: dogdog002    時間: 2020-3-2 20:39
KMBe500 發表於 2020-3-1 21:58
其實九龍灣店縮得幾多下
https://medium.com/%E6%B8%AFmall%E5%B0%88%E9%A1%8C/%E6%B0%91%E7%94%9F%E7%99 ...

AEON終於似番樣

之前服裝部同去咗先施永安咁

老老土土

後生既唔會去買

肯學無印U記條路咪幾好

俾人食晒條水

作者: KMBe500    時間: 2020-3-2 22:15

呢間都算裝修得密,唔知幾時先裝修一下大窩口店,最底嗰層既地板就快全部爛哂

作者: andy92    時間: 2020-3-2 22:29
KMBe500 發表於 2020-3-2 22:15
呢間都算裝修得密,唔知幾時先裝修一下大窩口店,最底嗰層既地板就快全部爛哂
...

大窩口店唔執都偷笑,做極都旺唔起

作者: dogdog002    時間: 2020-3-2 23:41
andy92 發表於 2020-3-2 22:29
大窩口店唔執都偷笑,做極都旺唔起

大窩口店我諗悅來坊邀請佢黎開就真

你唔叫佢黎開個場仲死

點會有人落地底商場行

作者: 平田    時間: 2020-3-4 12:30
屯門AEON如果可以歸一啲,用哂UGb個面, 向上發展, 比較適合,  好過宜家分開咗男女內衣丶童裝丶玩具丶運動, 係另外個邊,  感覺怪怪的
作者: KMBe500    時間: 2020-3-4 15:44
平田 發表於 2020-3-4 12:30
屯門AEON如果可以歸一啲,用哂UGb個面, 向上發展, 比較適合,  好過宜家分開咗男女內衣丶童裝丶玩具丶運動,  ...

如果UGA同ZARA調位已經OK

作者: dogdog002    時間: 2020-3-4 22:05
KMBe500 發表於 2020-3-4 15:44
如果UGA同ZARA調位已經OK

ZARA果位本身都係AEON應該話係吉之島至真
所以本來係連著既人流最多果個瓶頸位
AEON都頂唔住租啦
更何況堆化壯品自己直接去租鋪唔洗經AEON
商場本身應該係想俾晒堆死位俾百貨公司就真
你睇AEON UGA 一穿過玩具部後面即變死位

作者: andy92    時間: 2020-3-5 01:01
dogdog002 發表於 2020-3-4 22:05
ZARA果位本身都係AEON應該話係吉之島至真
所以本來係連著既人流最多果個瓶頸位
AEON都頂唔住租啦

果度零零舍舍有幾間小店,同另一邊既運鎖店反差好大

作者: KMBe500    時間: 2020-3-6 10:54
andy92 發表於 2020-3-5 01:01
果度零零舍舍有幾間小店,同另一邊既運鎖店反差好大

呢個位真係奇奇怪怪,唔係好明點解商場會咁樣間隔,如果我冇記錯嗰個位好似得後樓梯通去商場其他地方。
作者: nokia    時間: 2020-3-6 14:50
屯門市H&M集團的2間舖都會執笠,ZARA都似執笠,成個商場都多咗好多招租的吉舖
作者: 平田    時間: 2020-3-27 19:00
轉貼:

1. 永旺集團將會於核心店舖之一的屯門店,實施大型改裝工程。

面對市場的變化,為了提升本地顧客的銷售佔比,增強食品部門的獨特性,強化魚部、肉部、 菜部等生鮮食品種類,並加強以日本製造為中心的加工食品商品組合,以成為區內首屈一指的 店舖為目標。

重新整頓以家庭顧客為中心的服裝、家居用品的商品種類及店舖結構,積極引入日本永旺集團 品牌。

同時在本港的 3 間分店進行小型改裝。

2. 本集團自 2019 年起,改以直接採購模式,以「iC innercasual」、「HÓME CÓORDY」、「Kids Republic」 及「Glam Beautique」等四個自家品牌為核心,從日本直接採購日本永旺集團規劃的商品組合。
食品方面,構建能盡快引入日本新商品的體制。

期望不用依靠協力廠商的力量,進一步提高自家品牌產品的銷售佔比,改善整體毛利率。

3. 在零售業的眾多課題中,若透過在日常營運上的效率提升,便能有效改善利潤。因此,需要將 店舖的庫存減至最低,縮減庫存周轉所需日數。本集團計劃於 2020 年轉換物流倉庫,並強化與 物流服務供應商的合作,從而增加庫存流轉,致力增加營業資金。

4. 為加強 Living Plaza 業務的成長速度及擴大其收益能力,本集團計劃的開店數目將超越 2019 年, 並正在檢視及強化開店、建設及營運體制。
作者: JX9097    時間: 2020-3-27 21:08
平田 發表於 2020-3-27 19:00
轉貼:

1. 永旺集團將會於核心店舖之一的屯門店,實施大型改裝工程。

3間分店小裝修
其中一間係咪指九龍灣?

作者: KMBe500    時間: 2020-3-27 22:45
JX9097 發表於 2020-3-27 21:08
3間分店小裝修
其中一間係咪指九龍灣?

九龍灣點睇都似大裝修

作者: JA5674    時間: 2020-3-28 01:48
KMBe500 發表於 2020-3-27 22:45
九龍灣點睇都似大裝修

我估係荃灣店因為之前R.O.U 同 AEON BODY個位
早排改左名變左H.B.C.又做緊清貨
所以果個位再改都有機
(其實H.B.C個名點解?)

其次我估係將軍澳店
因為果頭越黎越多新住宅落成入伙
加上DONKI又準備係果邊開
都係時候再執執

第三間估唔到
因為荔枝角店
要縮早排都縮左啦......

九龍城同大窩口應該冇必要掛?

btw 希望佢今次改革下會好d
佢總係擺脫唔到吉之島年代果種老土......
特別係服裝部
除左佢自定品牌TOPVALU有部份買得落之外
其他品牌真係......

同埋岩岩數果幾間裝修硬係有種說不出的老土
總係覺得同日本有幾大差別
情願佢用番吉之島年代果種裝修
特別係荃灣店..... 商場果d位舊到呢......
雖然關佢事, 但總係令人感覺好差

九龍灣店裝修左同果兩間AEON Style叫做舒服好多

作者: KMBe500    時間: 2020-3-31 10:57
JA5674 發表於 2020-3-28 01:48
所以果個位再改都有機

HBC 我都係毫無頭緒,似乎想mix埋ROU同AEONBODY,但未諗到叫咩名。

所謂三間分店少裝修,會唔會係堆12蚊店呢?好似大興店咁。

作者: JX9097    時間: 2020-3-31 12:45
所以果個位再改都有機

其實之前將軍澳廣場裝修嘅時候有傳過Aeon想租埋樓下嗰層
不過唔知點解最尾冇成事, 商場裝修完之後繼續散租出街

作者: nokia    時間: 2020-4-3 21:55
間鋪已經將裝修範圍不斷擴大,不過裝修好的部分都未開返,越縮越細
作者: neosan    時間: 2020-4-4 17:34
KMBe500 發表於 2020-3-2 00:19
冇咗ROU即刻釋放唔少面積

黃埔嗰間ROU都越做越差,無返新貨好耐

作者: KMBe500    時間: 2020-4-4 21:25
neosan 發表於 2020-4-4 17:34
黃埔嗰間ROU都越做越差,無返新貨好耐

ROU已經失敗收場

作者: andy92    時間: 2020-4-5 12:17
所以果個位再改都有機

荃灣店 R.O.U 果位轉做電器部好過

等樓上 Living Plaza 可以擴大D,而家實在太逼太窄

作者: KMBe500    時間: 2020-4-5 19:29
andy92 發表於 2020-4-5 12:17
荃灣店 R.O.U 果位轉做電器部好過

等樓上 Living Plaza 可以擴大D,而家實在太逼太窄

但係個格局會變成奇奇怪怪,各部門之間唔協調,直接搬$12店落黎好過
作者: andy92    時間: 2020-4-6 00:53
KMBe500 發表於 2020-4-5 19:29
但係個格局會變成奇奇怪怪,各部門之間唔協調,直接搬$12店落黎好過

搬 Living Plaza 落去只會令電器部人流更少,AEON 未必想

作者: Larry93    時間: 2020-4-6 21:09
KMBe500 發表於 2020-3-2 22:15
...

荔枝角個間都要裝修啦,我尋日去過都好似好舊

作者: dogdog002    時間: 2020-4-7 19:07
DEL

作者: nokia    時間: 2020-4-10 23:34
Milktop都冇埋
只得大門拉麵可以留低?
作者: KMBe500    時間: 2020-4-22 21:06
JX9097 發表於 2020-3-27 21:08
3間分店小裝修
其中一間係咪指九龍灣?

原來3間係荃灣・尖沙咀同埋(?)

作者: KMBe500    時間: 2020-5-5 14:30
1樓已完成裝修
https://www.facebook.com/aeon.hk/posts/3198190046859859?notif_id=1588649387897863&notif_t=notify_me_page

作者: ViviTse    時間: 2020-5-5 22:25
kcrctrident619 發表於 2020-3-1 18:15
無錯,是2012年,通常都是續約時就裝修。

現貌可以看以下連結,由小弟拍攝的:

唔知點解我感覺初初開店果陣個裝修最靚,反而裝修完之後無咗果份親切感咁

btw 拍得好好,個bgm都好夾,加油

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4