hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 110特別班次問題 [打印本頁]

作者: VA73@2A    時間: 2020-3-25 19:52
標題: 110特別班次問題
2013年,110改為循環線行走,並且將每日尾三班(2019年改為只限星期六、日及公眾假期班次)筲箕灣開嘅班次以麼地道做終站
由於尾三班為九巴班次,故新巴並無派車行走有關特別班次
但於2018年12月提早星期日及公眾假期頭班車後
新巴亦需要派車行走有關特別班次

想問吓兩間公司行走呢個特別班次
九巴:
會否有片中廣播,提醒乘客呢班車以麼地道為終站?
https://www.youtube.com/watch?v=BlK6zrQx1Z8

新巴:
呢個特別班次電牌會顯示
a)正常data,只會喺擋風玻璃貼上特別班次告示
b)彷效102,112咁,有個只往尖沙咀嘅data

作者: PD7829    時間: 2020-3-26 16:45
九巴無報站的,剛改線嗰年車頭有擺張紙,不過慢慢就無人擺。
作者: A19-AD4807    時間: 2020-3-28 11:56
作者: VA73@2A    時間: 2020-3-28 17:28
A19-AD4807 發表於 2020-3-28 11:56
改更紙前,以往110有蛇車要由荔廠做914過海然後私筲箕灣做110。另外以前有110蛇車做到筲箕灣後私北角做112 ...

反而想知新巴行呢個特車嘅時候係用咩電牌?
九巴方面已經解答咗

作者: brianso198    時間: 2020-3-28 17:41
A19-AD4807 發表於 2020-3-28 11:56
改更紙前,以往110有蛇車要由荔廠做914過海然後私筲箕灣做110。另外以前有110蛇車做到筲箕灣後私北角做112 ...

請問同呢個帖有咩關係?

你講果堆野無左好耐, 以前仲要做42A甚至238X...

肺炎前一至五得兩架車收車後要做柯打...

作者: 3AD170    時間: 2020-4-4 17:13
brianso198 發表於 2020-3-28 17:41
請問同呢個帖有咩關係?

你講果堆野無左好耐, 以前仲要做42A甚至238X...

搭單一問︰有班次到筲箕灣後要私去天后做 948,請問是否最近先有呢個安排?

作者: brianso198    時間: 2020-4-4 19:41
3AD170 發表於 2020-4-4 17:13
搭單一問︰有班次到筲箕灣後要私去天后做 948,請問是否最近先有呢個安排?
...

肺炎前一至五110-04, 110-05收車後都需要做948.
不過最近好似取消左呢個安排...

作者: PD7829    時間: 2020-4-4 21:33
3AD170 發表於 2020-4-4 17:13
...

早於2015年已有此柯打,當時掛牌車係ATE

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4