hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 北區區議員要求74D延長至華明、開辦聯和墟至粉嶺南巴士線 [打印本頁]

作者: LN9267    時間: 2020-5-1 23:57
標題: 北區區議員要求74D延長至華明、開辦聯和墟至粉嶺南巴士線

74D:
https://www.districtcouncils.gov ... ttc_2020_044_ch.pdf

聯和墟至粉嶺南:
https://www.districtcouncils.gov ... ttc_2020_046_ch.pdf

另加大埔區議員對北區區議員提出74D文件的回應:https://www.districtcouncils.gov.hk/tp/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/TTC/17897/TT_2020_33.pdf

當初74D放九龍坑就是不想北區區議會過問,不知道74D延長路線,大埔會否反對呢?

作者: PC2625    時間: 2020-5-2 00:53
大埔反唔反對事小, 最敝延長後好客咗, 北區覺得好使好用, 走線上會諸多要求, 最後變成第二條 70X, 北區行大運 !

作者: LN9267    時間: 2020-5-2 01:09
PC2625 發表於 2020-5-2 00:53
大埔反唔反對事小, 最敝延長後好客咗, 北區覺得好使好用, 走線上會諸多要求, 最後變成第二條 70X, 北區行大 ...

另一角度想,北區區議員想有巴士線方便居民去科學園,如果74D延長去華明,北區居民佔用座位,大埔上不到車,屆時怨氣一定大。

作者: jocosben    時間: 2020-5-2 01:16
LN9267 發表於 2020-5-2 01:09
另一角度想,北區區議員想有巴士線方便居民去科學園,如果74D延長去華明,北區居民佔用座位,大埔上不到 ...

274可以加經科學園,塞住佢地比口先
作者: 271_N271    時間: 2020-5-2 01:28
另一角度想,北區區議員想有巴士線方便居民去科學園,如果74D延長去華明,北區居民佔用座位,大埔上不到 ...

定啦,74D你擔心上唔到車......?
作者: Neutroginger    時間: 2020-5-2 02:15
如果北區只停華明, 其實係好事
但係呢.... 陣間清河又要, 祥華又唔執輸, 聯和墟又話點解我冇份
咁就....
作者: deep3@italk    時間: 2020-5-2 02:18
Neutroginger 發表於 2020-5-2 02:15
但係呢.... 陣間清河又要, 祥華又唔執輸, 聯和墟又話點解我冇份
咁就....  ...

到時開條277D 俾佢地玩囉

作者: Neutroginger    時間: 2020-5-2 02:22
deep3@italk 發表於 2020-5-2 02:18
到時開條277D 俾佢地玩囉

咁不如開返條70X(70P) 算啦,
經科學園, 黃大仙去九龍城, 有冇得諗?

作者: kuro    時間: 2020-5-2 04:17
作者: paul2357paul    時間: 2020-5-2 06:45
jocosben 發表於 2020-5-2 01:16
274可以加經科學園,塞住佢地比口先

同意,來往科學園唔應該佔用隧道線quota

作者: paul2357paul    時間: 2020-5-2 06:50
Neutroginger 發表於 2020-5-2 02:22
咁不如開返條70X(70P) 算啦,
經科學園, 黃大仙去九龍城, 有冇得諗?

仲有萬能key慈雲山呢!
請埋九龍居民來往流水響(九龍坑有路出入)郊遊都仲得。

可惜九公冇乜誘因開黃大仙區新線

作者: ryumew    時間: 2020-5-2 09:35
Neutroginger 發表於 2020-5-2 02:15
咁就....  ...

係都去暉明,新屋邨優先
作者: 樂仔〞    時間: 2020-5-2 12:05
paul2357paul 發表於 2020-5-2 06:45
同意,來往科學園唔應該佔用隧道線quota

呢 D「隧道線」邊有 quota 架

作者: Neutroginger    時間: 2020-5-2 13:52
ryumew 發表於 2020-5-2 09:35
係都去暉明,新屋邨優先

暉明邨邊度有巴士總站?

作者: jocosben    時間: 2020-5-2 14:03
Neutroginger 發表於 2020-5-2 13:52
暉明邨邊度有巴士總站?

暉明路開左個巴士灣for 273S兜入去,不過暉明路違泊嚴重,我覺得未別成到事
作者: kitarolo    時間: 2020-5-2 21:54

74D南行首班車0900,北區上到
大埔乘客無法登車機會好低。
作者: Steven_BUS    時間: 2020-5-2 22:13
74D個重點係要去科學園, 點解提出的人要求搵條貴價線($14.8)去服務新界東區間通勤? (沙田市中心都唔到仲有7呎距離,73A去城河東車費只$10.5)

70K個問題直頭要同270,273A,273D,278K整個大重組,九巴好重視清河邨多過聯和墟

作者: andy1010    時間: 2020-5-2 22:29
Steven_BUS 發表於 2020-5-2 22:13
74D個重點係要去科學園, 點解提出的人要求搵條貴價線($14.8)去服務新界東區間通勤? (沙田市中心都唔到仲有7 ...

提出既人應該同狗巴有關係, 收14.8北區去科學園, 同收10.1大埔去科學園一樣, 本身個價去到東九

作者: shakugan2005    時間: 2020-5-2 22:32
Steven_BUS 發表於 2020-5-2 22:13
74D個重點係要去科學園, 點解提出的人要求搵條貴價線($14.8)去服務新界東區間通勤? (沙田市中心都唔到仲有7 ...

既然咁想要去科學園點解當初唔比73A去科學園? 就算今日建議73A改行科學園都OK嫁喎! 不過74D延唔延長去華明架車本身去係要私去華明, 咁華明直接上客而唔好話要左兜加兜咁係唔會有問題嫁喎!

作者: battle    時間: 2020-5-2 22:41
大埔反唔反對事小, 最敝延長後好客咗, 北區覺得好使好用, 走線上會諸多要求, 最後變成第二條 70X, 北區行大 ...

會唔會諗多左? 北區去科學園有幾大需求? 邊會有咁大聲音要74D行晒全北區? 只係加幾個站, 多5分鐘車程, 我覺得好合理

作者: Steven_BUS    時間: 2020-5-2 23:22
shakugan2005 發表於 2020-5-2 22:32
既然咁想要去科學園點解當初唔比73A去科學園? 就算今日建議73A改行科學園都OK嫁喎! 不過74D延唔延長去華 ...

學上面版友話齋, 74D延長去華明就出事了, 涉及北區區議會, 之後就被無止境(向北)延長

同埋74D係抽74X嘅車, 由大埔中心私牌去和興村stand by,
擺華明邨的話, 因為道路設計問題最少都要行華明路調頭, 跟住順便加站其行車時間愈來愈耐, 對74X/274X班次唔穩定

作者: Steven_BUS    時間: 2020-5-2 23:31
andy1010 發表於 2020-5-2 22:29
提出既人應該同狗巴有關係, 收14.8北區去科學園, 同收10.1大埔去科學園一樣, 本身個價去到東九
...

幾年前有版友建議74A延長去華明, 應該好過拉74D, 因為唔涉及74X班次安排, 最多加一個字軌繼續一小時一班, 同埋加價至$15.5, 同埋北區有車直達黃大仙

作者: shakugan2005    時間: 2020-5-2 23:41
Steven_BUS 發表於 2020-5-2 23:22
學上面版友話齋, 74D延長去華明就出事了, 涉及北區區議會, 之後就被無止境(向北)延長

同埋74D係抽74X ...

咁擺九龍坑未又唔係多舊魚, 又要想收貴D但又唔想人地話事, 最盡比你擺太和再加73/73A轉乘未夠哂數

作者: toby_tl10    時間: 2020-5-2 23:42
74D根本應該放華明,納入華明轉乘網絡
九巴肯唔肯係另一回事

個人認為所謂無限延長係唔存在
九巴嘅態度不嬲係你有你爭取,我有我唔理
所以而家都係你有你爭取放華明,我有我繼續九龍坑止步,係唔益你北區
作者: kitarolo    時間: 2020-5-2 23:45
Steven_BUS 發表於 2020-5-2 23:31
幾年前有版友建議74A延長去華明, 應該好過拉74D, 因為唔涉及74X班次安排, 最多加一個字軌繼續一小時一班,  ...

北區想有直車到科學園
而唔好搭三程先到,如果
早上九點後北區到科學園
招標開小巴線都驚載唔晒先講

74A埔公就係唔想放走佢
改經科學園一樣有爭議

作者: andy92    時間: 2020-5-3 01:14
不如吐露港公路近白石角整個轉車站,

北區/大埔部份X 線停站,唔駛再開分支入去,又可以收全費
作者: 271_N271    時間: 2020-5-3 02:21
shakugan2005 發表於 2020-5-2 23:41
咁擺九龍坑未又唔係多舊魚, 又要想收貴D但又唔想人地話事, 最盡比你擺太和再加73/73A轉乘未夠哂數
...

咁74D本身出現已經係一個畸胎,
都係做個樣去填返大窩西個缺口,
太和唔會專登等你60分鐘一班,
廣福道、廣福邨只能執74X雞,
科學園都可能有啲人會搭下嘅。
作者: TYChow    時間: 2020-5-3 03:06

根本70X本來就唔應該取消!

作者: TYChow    時間: 2020-5-3 03:09
battle 發表於 2020-5-2 22:41
會唔會諗多左? 北區去科學園有幾大需求? 邊會有咁大聲音要74D行晒全北區? 只係加幾個站, 多5分鐘車程, 我 ...

最重要係因為要分流277X呀!

作者: jpoon    時間: 2020-5-3 03:09
Steven_BUS 發表於 2020-5-2 23:22
擺華明邨的話, 因為道路設計問題最少都要行華明路調頭, 跟住順便加站其行車時間愈來愈耐, 對74X/274X班次唔穩定

唔係好明華明路調頭問題,277X都入到華明總站啦如果你話入華明總站要兜華明圈而唔想做,咁74D可以加入華明圈轉乘計劃,由其他綫做華明圈甚至聯和墟囉
出返去就點都要兜半個華明圈啦,反正果度都冇乜燈,都係用多幾分鐘啫

作者: kuro    時間: 2020-5-3 07:30
作者: shakugan2005    時間: 2020-5-3 09:17
kuro 發表於 2020-5-3 07:30
根本就應該用74A補大窩西個位甚至加74X/75X至73/A轉乘優惠取代
依家開咗74D日日非繁運空氣浪費資源
...

用74A補未要加價囉, 而且74A已經有73轉乘, 以前仲平過直接搭74A, 搞左一大堆重組先搞到貴哂;74D最多人始終係科學園, 長遠應該配合白石角發展而直接係果度開線!
要修修補補即係唔洗取消70X, 由頭到尾已經補埋73轉乘74X/75X即係唔洗補, 只係九巴搵藉口想收得好貴而拎大埔資料開條線但收北區價

作者: ryumew    時間: 2020-5-3 09:49
Neutroginger 發表於 2020-5-2 13:52
暉明邨邊度有巴士總站?

雍盛苑咪有公交有蓋場點,暉明行去5分鐘唔洗
作者: paul2357paul    時間: 2020-5-3 09:52
樂仔〞 發表於 2020-5-2 12:05
呢 D「隧道線」邊有 quota 架

我既意思係平日早上唔應該用大隧口過對面站轉乘,因為吐公太塞車,其餘時間冇乜問題。

所以要服務白石角科學園一帶,最好都係要正經少少開番新界東內長線,反正巴士公司想收貴D亦唔難諗辦法,例如一端去到泥涌十四鄉。

而綠頂806系本身亦可以收得夠貴,九巴線就......
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1156926-1-1.html

係喎,274亦可以收夠13.2,
開埋274E經白石角及拉長至泥涌應該可以開價更貴,順便方便北區友入十四鄉新樓地盤開工。

作者: leo_ku    時間: 2020-5-3 10:08
作者: kitarolo    時間: 2020-5-3 10:09
paul2357paul 發表於 2020-5-3 09:52
係喎,274亦可以收夠13.2,
開埋274E經白石角及拉長至泥涌應該可以開價更貴,順便方便北區友入十四鄉新樓地盤開工。

講嚟講去就係唔知
抽邊條線嚟開線上水經
科學園到馬鞍山甚至泥涌
全日化,制度上唔會無中生有
俾埋皇后山公營房屋入伙又話
有資源都出咗東九甚至港島。
作者: MCMoore    時間: 2020-5-3 11:21
kitarolo 發表於 2020-5-3 10:09
講嚟講去就係唔知
抽邊條線嚟開線上水經
科學園到馬鞍山甚至泥涌

點解一定要入馬鞍山,行濱景-黃泥頭,總站擺愉翠甚至同89S威記共用車坑搞掂

作者: kitarolo    時間: 2020-5-3 11:41
MCMoore 發表於 2020-5-3 11:21
點解一定要入馬鞍山,行濱景-黃泥頭,總站擺愉翠甚至同89S威記共用車坑搞掂
...

#34提到老隧對面方向轉乘
雖然我唔知咁做嘅客多唔多
咁入馬鞍山距離明顯遠過威院
濱景及廣源,同樣概念亦適用於
港鐵於大圍轉車,所以我認為若
有資源做上水/粉嶺經科學園嘅
總站設喺馬鞍山較合理。
作者: S3BL417    時間: 2020-5-3 12:07
271_N271 發表於 2020-5-3 02:21
咁74D本身出現已經係一個畸胎,
都係做個樣去填返大窩西個缺口,
太和唔會專登等你60分鐘一班,

「有啲人」
先唔講下繁 74D 爆到要開 3 班科學園特
真係唔明搭親 74D 入大埔總係科研路同科城路落到幾十個,科城路落車仲要咁辛苦行幾十級樓梯都肯

我都認同 74D 係畸胎
但畸胎得黎你班白石角人肯接受用 $14.8 出東九喎
九巴又有得賺 yeah
作者: toby_tl10    時間: 2020-5-3 12:45
S3BL417 發表於 2020-5-3 12:07
「有啲人」
真係唔明搭親 74D 入大埔總係科研路同科城路落到幾十 ...

三渡坑往觀塘有$10.1分段
所以東九去白石角$14.8,白石角去東九$10.1,平均$12.45一程

作者: felix_tinyan    時間: 2020-5-3 16:54
其實粉嶺南(華明村一帶)居民步行九龍坑巴士總站(74D站)的時間為十至十五分鐘即可到達(經橋頭路及銘賢路步行,即和合石墳場道路).另外,由九龍坑去科學園的全程行車時間約20至30分鐘就到(不計步行前往九龍坑巴士總站的時間).74D在九龍坑站上客時,只得幾名乘客.
作者: ricky    時間: 2020-5-3 17:59
其實74D延長至華明有得諗,可以再用盡74D的載客量,又可以為粉嶺南提供「另一個選擇」(即係74X同74A之間)去東九龍。
作者: ricky    時間: 2020-5-3 18:08
271_N271 發表於 2020-5-2 01:28
定啦,74D你擔心上唔到車......?

冋埋74D又話兜埋林村,即係客量唔到頂峰,但而家無晒聲氣

作者: jocosben    時間: 2020-5-3 20:04
ricky 發表於 2020-5-3 18:08

74D, 373兜入林村係要視乎林村附近道路工程而定

作者: FBI2    時間: 2020-5-3 21:20
ricky 發表於 2020-5-3 18:08

林村收唔到地,起唔到巴總,已擱置有關計劃
作者: kmb71k    時間: 2020-5-3 21:40
FBI2 發表於 2020-5-3 21:20

睇番個會議好似只係話試路失敗?

作者: ricky    時間: 2020-5-3 23:08
FBI2 發表於 2020-5-3 21:20

巴總?只喺林村村公所調頭咋喎。康樂園巴士站行過去林村,google map話17分鐘

作者: FBI2    時間: 2020-5-3 23:14
ricky 發表於 2020-5-3 23:08
巴總?只喺林村村公所調頭咋喎。康樂園巴士站行過去林村,google map話17分鐘
...

收唔到個停車場番來,大時大節係鄉公所俾面先讓個停車場出來,平時睬你都傻.

作者: FBI2    時間: 2020-5-3 23:15
kmb71k 發表於 2020-5-3 21:40
睇番個會議好似只係話試路失敗?

因業權問題未能安排巴士調頭處

作者: TYChow    時間: 2020-5-3 23:55
leo_ku 發表於 2020-5-3 10:08
唔取消70X ,978邊有得全日?70X有幾差客量你知唔知?

唔好意思,978對我係無用㗎!取消70X反而影響咗我去黃大仙以至鑽石山掃墓!(如果當時70X不入華明邨就唔會俾人嫌兜路無客!加上之後用ETA,自然會就時間等車!)
如果要過海,多數係:

火車去紅磡轉隧道巴士(趕時間之方法)
270A去何文田轉103、113、170、182(唔想搭鐵,目的地近紅隧)
270B去碧海藍天轉914(目的地近西隧)或者行去南昌站轉東涌線

作者: TYChow    時間: 2020-5-3 23:57
ricky 發表於 2020-5-3 17:59
其實74D延長至華明有得諗,可以再用盡74D的載客量,又可以為粉嶺南提供「另一個選擇」(即係74X同74A之間)去 ...

分流277X!

作者: 271_N271    時間: 2020-5-4 00:09
TYChow 發表於 2020-5-3 23:55
唔好意思,978對我係無用㗎!取消70X反而影響咗我去黃大仙以至鑽石山掃墓!(如果當時70X不入華明邨就唔 ...

話之你,關人咩事......
而家978同277E證明當年斬條垃圾線係十分明智。
作者: 271_N271    時間: 2020-5-4 00:27
S3BL417 發表於 2020-5-3 12:07
「有啲人」
真係唔明搭親 74D 入大埔總係科研路同科城路落到幾十 ...

今年咪話74P加班,假設佢做埋雙向,都仲有效率過74D。
科學園收大埔價本身已經貴咗,
返到大中就算唔做返74P,都可以做74X,
反正74X上繁北行、下繁南行係永遠都唔夠車。

講真你拉到上九龍坑,油都要成本啦。
下下chok里數搏收貴啲,而唔睇營運效率嘅話,
咁唔差在拉埋上上水。
作者: DA72    時間: 2020-5-4 00:57
我個人唔反對拉 74D 入埋華明做總站
因為車程都係頂多多五分鐘左右,但可以做返原本 70X 服務大窩西既所有地區

同時咁做又可以直接將 74D 比埋華明管理
唔需要再由大埔中心私牌入去九龍坑起載的確方便好多
作者: DA72    時間: 2020-5-4 00:58
TYChow 發表於 2020-5-3 23:57
分流277X!

其實唔會分流到,粉嶺坐開 277X 既人唔會比相同價錢去坐一架又兜大埔同科學園既 74D 出去東九龍

作者: TYChow    時間: 2020-5-4 01:29
DA72 發表於 2020-5-4 00:58
其實唔會分流到,粉嶺坐開 277X 既人唔會比相同價錢去坐一架又兜大埔同科學園既 74D 出去東九龍
...

分流的作用在於喺華明邨上車,而一定要有位坐嘅乘客。

另外就係可以分流清明節拜山同壞火車。

作者: TYChow    時間: 2020-5-4 01:35
271_N271 發表於 2020-5-4 00:09
話之你,關人咩事......
而家978同277E證明當年斬條垃圾線係十分明智。

不太認同70X是「垃圾線」!
70X臨取消之前係假日多客過平日,主要是黃大仙乘客經上水轉火車返大陸。如果70X改去啟晴邨以及不入華明總站,其實都會有客。

作者: JH_LE4612    時間: 2020-5-4 05:54
TYChow 發表於 2020-5-4 01:29
分流的作用在於喺華明邨上車,而一定要有位坐嘅乘客。

另外就係可以分流清明節拜山同壞火車。

拜山嘅話其實佢 74S加班比你仲好,觀塘九龍灣黃大仙都做到。

華明要有位坐其實好簡單,朝早 277X係拆左線架,華明總站起載都冇位上?74D入到科學園,277X出埋大老山啦。

壞火車呢個就算啦,對面公司架 W1壞鐵都冇客,呢架仲要疏啲貴啲。
作者: iseen    時間: 2020-5-4 07:07
...

無錯, 不過條線可能想主打科學園客. 要睇北區有無牙力整到個北區 - 科學園既雙向 $10.5 / 12 分段.$14.8 仲貴過 273 + 鐵 + 272K

作者: hkbw    時間: 2020-5-4 08:05
JH_LE4612 發表於 2020-5-4 05:54
拜山嘅話其實佢 74S加班比你仲好,觀塘九龍灣黃大仙都做到。

華明要有位坐其實好簡單,朝早 277X係拆左 ...

277X一站華明打爆呢家野, 都見唔少..

作者: leo_ku    時間: 2020-5-4 08:40
作者: leo_ku    時間: 2020-5-4 08:42
作者: paul2357paul    時間: 2020-5-4 10:29
...

情況就似53與67M虎地來往荃灣批客就算53黎先過67M基本上都係死等67M。
作者: kitarolo    時間: 2020-5-4 10:55
iseen 發表於 2020-5-4 07:07
無錯, 不過條線可能想主打科學園客. 要睇北區有無牙力整到個北區 - 科學園既雙向 $10.5 / 12 分段.$14.8  ...

我始終諗唔清
有聲音要求早上九點後
由北區到科學園,或者下繁先至
多人由科學園返華明,喺未爭取到
之前可以先以九巴73及綠小29頂住先,
雖然都$14以上但起碼轉少次。

有人會話無相連車站,但272K/
273轉劣質東鐵又唔洗步行咩。
作者: 271_N271    時間: 2020-5-4 19:13
hkbw 發表於 2020-5-4 08:05
277X一站華明打爆呢家野, 都見唔少..

咁即係華明居民寧願排277X都唔想被分流至70X lol
70X同277X特車共存咗咁多年,
所謂「分流」係有效就唔使搞成咁,
咁直接朝早加車落277X仲實際。
作者: ricky    時間: 2020-5-4 21:29
TYChow 發表於 2020-5-3 23:57
分流277X!

正是﹗我諗咁樣行74D的客量唔衰得過74A
作者: ricky    時間: 2020-5-4 21:38
FBI2 發表於 2020-5-3 23:14
收唔到個停車場番來,大時大節係鄉公所俾面先讓個停車場出來,平時睬你都傻.

...

鄉下佬自己倒米,74D俾入嚟林村,假日多好多生意
作者: ricky    時間: 2020-5-4 21:48
leo_ku 發表於 2020-5-4 08:40
70X上水坐要八九個字先上公路,事實上你見到轉左特快277E後客量幾何級數咁上就知。

對你無用但對大部份 ...

其實當年277E/277X可以維持經鑽石山/新蒲崗同黃大仙,但過獅隧就直去上水/粉嶺,都可以keep番呢啲客。

作者: TYChow    時間: 2020-5-5 00:52
271_N271 發表於 2020-5-4 19:13
咁即係華明居民寧願排277X都唔想被分流至70X lol
70X同277X特車共存咗咁多年,
所謂「分流」係有效就唔使 ...

早上0820之後是沒有華明邨起載班次的。
當年取消70X時,啟德工貿處、友邦九龍中心和九龍灣Citibank入伙未?

如果70X不入華明,改停粉嶺公路轉車站以及像現時270A般加停獅子山隧道收費廣場俾人轉其他車,再配合ETA,更本不應取消!

作者: TYChow    時間: 2020-5-5 00:55
leo_ku 發表於 2020-5-4 08:42
黃大仙客好多一早坐晒港鐵,邊個咁得閒碌一個鐘去上水總站?

主要是黃大仙的長者入粉嶺上水探望子女,假日亦有人經粉嶺站轉車返大陸,他們不會在上水轉車的。)

作者: TYChow    時間: 2020-5-5 01:02
leo_ku 發表於 2020-5-4 08:40
70X上水坐要八九個字先上公路,事實上你見到轉左特快277E後客量幾何級數咁上就知。

對你無用但對大部份 ...

的確較少人在上水上車,但問題係70X係「舊式路線」兜路,不入華明邨及改行粉嶺公路轉車站,兜路問題就少很多。而去黃大仙同去觀塘係兩班客。

另一個問題係70X受「兩鐵合併」影響,車資自2008年起比火車轉觀塘線貴約三元,「非直線系數」太高,便使70X不吸引吧!

仲有就係「大巴哥」車隊資源不足,其他區份就因鐵路競爭、兩鐵合併而客量下跌,但新界北區因為涉及轉車返大陸就五年多咗20%乘客,但又未能從其他區份抽調巴士服務,見過海線利錢多就抽7架巴士做978,上水苦苦哀求才開到277P,你又唔問下點解?

之前要求開全日過海線就成日話「無客」唔想開,但「食鬼公司」叉到隻腳開到半條678之後,就異常積極開過海線,連擺明無客嘅N373就照開通宵,咁又何解?

作者: iseen    時間: 2020-5-5 01:21
kitarolo 發表於 2020-5-4 10:55
我始終諗唔清
有聲音要求早上九點後
由北區到科學園,或者下繁先至

佢地應該唔想拉74C行科學園, 搞到74C 太慢
早繁正路玩法可能會係, 叫0740 / 0800班73A經優景里落白石角, 甚至廣福直飛白石角. 最好之後係去石門, 而唔係火炭

作者: JH_LE4612    時間: 2020-5-5 03:12
TYChow 發表於 2020-5-5 01:02
的確較少人在上水上車,但問題係70X係「舊式路線」兜路,不入華明邨及改行粉嶺公路轉車站,兜路問題就少很 ...

咁事實上就算係行大老山,九龍灣觀塘藍田直飛上水嘅 277E北行頭車時間仍然慘不忍睹(過境客通常一早就要過關),九巴冇心做就肯定架啦,但都唔見得死 keep住 70X,小修小改就可以起死回生,主要客源上粉-觀塘根本車程太長。

閣下話70X有黃大仙入粉嶺嘅探親客,同埋有黃大仙嘅過境客。咁其實加277P (甚至改獅隧) 同277x華明特疏導華明客都夠,黃大仙自己唔會夠客養起條70X。當你開線,加埋啟德,都只可以 justify 到一條啟德 - 黃大仙 - 粉嶺嘅線,咁窄嘅客源會同你開到幾多班?
作者: jocosben    時間: 2020-5-5 05:16

根據當年rpp, 70X取消前黃鑽來往北區客量每日得2000人,呢夠客係唔可能獨立成線。如果唔開277E純粹拉直70X行百和路唔入華明,雖然可以兼顧黃大仙觀塘做哂,但去觀塘既客始終嫌慢。另外,以當年黎講,亦無足夠資源比277E, 277X, 70X三線並行全日。
作者: felix_tinyan    時間: 2020-5-5 07:14
如果74D延長至華明的話,會不會加設來往華明至科學園(水上活動中心)的雙向分段收費($6.3),以增加客量和吸引北區居民呢?
作者: kitarolo    時間: 2020-5-5 08:25
felix_tinyan 發表於 2020-5-5 07:14
如果74D延長至華明的話,會不會加設來往華明至科學園(水上活動中心)的雙向分段收費($6.3),以增加客量和吸引 ...

當73或73A去廣福道都要
$6.8去到科學園有無可能
更便宜?
作者: 天空之神    時間: 2020-5-5 09:43

其實北區問題有幾個
1. 道路網
一係南北分家:270BD 咁就一係逆走一係齊兜上水無快車; 279AX / A43P 就北面條 A/P仔唔夠客,皇后山延長後會被解決
一係東西分家:277EX 咁就置福中箭

一個華明圈就令 278X 聲走哂荃灣客
270AB 回程直行都好受歡迎
但 270B 兜清河圈太惡劣

2. 同行競爭
東鐵線太直接,基本上道路網係沿粉公東鐵線起
而同時離開民居太近,轉車不過 15 分
變相巴士優勢細好多,除非鐵路需要多重轉車先到目的地
例如 277E 279X 978 等

小巴 525456A 車鏈式搶客落粉嶺站都係令聯和九龍線做唔起既原因黎

3. 發展縵慢
北區到今日都只係發展緊
早期巴士線需要左兜右兜
未有 277X 前, 70X 唔知上水上車 30 分鐘出到吐露港公路
就算之後 70X 70P 277X 重組左對行車時間無幫助
70 取消左但 270A 要過多幾年先延長到尖沙咀先叫多返客
更加唔好講 71X 取消左之後到早幾年 270B 先全日返,但仍然非繁得 30 分一班既境地

所以要視乎粉轉幾時雙向化
否則各小區想有快車基本上係天方夜譚

作者: 271_N271    時間: 2020-5-5 13:36
TYChow 發表於 2020-5-5 00:55
主要是黃大仙的長者入粉嶺上水探望子女,假日亦有人經粉嶺站轉車返大陸,他們不會在上水轉車的。)
...

咁咪上大老山轉車,唔係個轉車站起嚟做咩?
我阿婆要喺鴨脷洲入嚟,係咪又要開條線?
如果行動不便到轉程車都有困難,
啲仔女仲要佢哋山長水遠入去,有冇再不孝啲......

黃大仙入粉嶺轉車上中國,又有幾多人?
青衣、天水圍就話搭巴士快,
黃大仙搭鐵兩個站都到九龍塘,
仲慢慢坐喺70X遊街?
作者: iseen    時間: 2020-5-5 19:06
kitarolo 發表於 2020-5-5 08:25
當73或73A去廣福道都要
$6.8去到科學園有無可能
更便宜?

北行白石角做$6.3應該無問題, 科學園應該的確係難. $10.5 全價都應該吸到客既...
老實講, 73A 早/晚繁拆兩,三班做科學園+石門同飛公路應該有客

作者: TYChow    時間: 2020-5-6 03:17
271_N271 發表於 2020-5-5 13:36
咁咪上大老山轉車,唔係個轉車站起嚟做咩?
我阿婆要喺鴨脷洲入嚟,係咪又要開條線?
如果行動不便到轉程 ...

前九鐵和現時港鐵的「羅湖過境線」係Mark貴咗㗎!過境客在粉嶺或上水出一出閘其實係平啲㗎!
而既然由上水落車,而上水有直接車駁出去,又為何要在鐵路系統內轉第二次車呢?

仲有大老山隧道巴士站原本並非用作讓大批乘客轉車的!

作者: 天空之神    時間: 2020-5-6 07:18
TYChow 發表於 2020-5-6 03:17
前九鐵和現時港鐵的「羅湖過境線」係Mark貴咗㗎!過境客在粉嶺或上水出一出閘其實係平啲㗎!
而既然由上 ...

因為本地線由Day 1 開始係蝕做
用過境線補貼

作者: ~~Knysna~~    時間: 2020-5-6 16:24

如果73B拉去科學園有無可能
原有路線到那打素後,行完善路出吐露港,加雙向分段
又可以同時做到 科學園 <> 北區,科學園 <> 大埔,大埔 <> 北區
Google 度過拉去科學園要行多7km
呢條線收得貴客量少可以試下

作者: battle    時間: 2020-5-6 22:09

諗黎諗去, 影響最細, 得益最大方案都係延長74D去華明
- 對粉嶺南乘客:有直車出科學園 (收14.8, 都好過你轉2次車, 除左o徙時間, 轉2次都要3.5+6.3+3.8其實都要$13.6), 可以舒服一程過
(相對277X 又疏又慢, 應該極少人會搭出觀塘, 應該唔會分流到277X)
- 對九巴: 74D客量咁少, 大部分時間載空氣, 行多幾分鐘, 不用加資源又可賺多d唔好? (前提:去到華明即止, 唔好兜晒全粉嶺)
- 對車長: 有總站有得休息有得買飯點都好過停和興村
- 對九龍坑/太和: 呢條線咁少人坐, 而粉嶺南去科學園既人相信亦未至於會打爆, 影響唔見得大. 如果真係多左人, 更有理由要求增加資源, 提早班次, 或加密班次, 好過而家1粒鐘1班咁on居。另外亦多左架車來回華明/大埔/九龍坑, 其實都方便左佢地
- 對科學園乘客: 估計粉嶺南乘客主要去科學園, 到科學園就會落車, 對科學園上車往觀塘乘客影響應該唔大
作者: Freezewinter    時間: 2020-5-6 22:53

華明去 74D 沿線已經有眾多選擇

去觀塘有 277X 去大埔有 73 73A 選擇,而且 74D 一個鐘先一班
不過華明有個總站的確會好過就咁停係九龍坑

至於聯和墟至粉嶺南,本身 279X 有聯和墟方向既分段

至於另一方向可能搵 70K 278K 重組?
睇下有冇得將 278K 延長,反正去粉嶺站同小巴重疊

作者: 天空之神    時間: 2020-5-6 23:36
battle 發表於 2020-5-6 22:09
諗黎諗去, 影響最細, 得益最大方案都係延長74D去華明
- 對粉嶺南乘客:有直車出科學園 (收14.8, 都好過你轉 ...

當年屬於 北區既 70X 途經大埔區內,70X 取消後74X(74C/74D) 一架車都無得分,開新線仲要抽自己大埔資源開 74C 74D,

反而 277X 就可以一野加 9 架車,就算之後跌哂落海,但大埔都係一架由 70X 取消後既車都無得到過

咁點解今日北區又要搶本身完全係大埔既資源入北區?又想重演多一次搶 74CD 車比 277X ?
作者: iseen    時間: 2020-5-7 00:09
~~Knysna~~ 發表於 2020-5-6 16:24
如果73B拉去科學園有無可能
原有路線到那打素後,行完善路出吐露港,加雙向分段
又可以同時做到 科學園  北 ...

要加車同加價
最少要收$10.5, 同時要再加兩架車

我寧願你加o個兩架車落74D比佢拉上去華明 或者拉73A落山 加開兩架車既埔公醫院線 好過

作者: iseen    時間: 2020-5-7 00:13
天空之神 發表於 2020-5-6 23:36
當年屬於 北區既 70X 途經大埔區內,70X 取消後74X(74C/74D) 一架車都無得分,開新線仲要抽自己大埔資源 ...

就算拉74C/D 入華明, 條線大部分既站都係大埔區.條線無深入北區, 何來北區有搶曬條線既情況?

作者: N948    時間: 2020-5-7 00:43
天空之神 發表於 2020-5-5 09:43
其實北區問題有幾個
1. 道路網
一係南北分家:270BD 咁就一係逆走一係齊兜上水無快車; 279AX / A43P 就北 ...

270B 有條件加到20分鐘一班,但係狗巴選擇唔加姐,至少南行可以20分一班至中午。另外應該跟277E 入清河總站好過行清河圈。

如果夠資源下,其實270A/277E都相對有條件再加多幾架車(同埋加人手)落去,270A/277E 非繁忙時間加到15分鐘一班最好,277E 假日相對爆嘅時段加到15分鐘一班。

如果678 可以全日就半個鐘一班,應該唔使用太多車嘅。
作者: 天空之神    時間: 2020-5-7 01:18
iseen 發表於 2020-5-7 00:13
就算拉74C/D 入華明, 條線大部分既站都係大埔區.條線無深入北區, 何來北區有搶曬條線既情況?

...

咁點解當年北區重組,所有好處就北區食哂,
大埔區完全無著數過?
73 73A 完全唔到上水粉嶺,70X 取消但大窩西完全支線化
73B 騎呢走線,基本上傾向北區著數多過大埔人搭車
373 係之後變 673 ,373 正線就不斷減班
270S 長過 271S 但唔知點解平過 271S

過後幾年
N373 一役基本上係睇大埔唔起,結果得 2 對 N307 ,2 條線累鬥累
W3 繁時有幾班百和路特快,大埔想停超級城都剷到飛天

74C 74D 如果不幸延長左之後,以後總站區就變左北區,
基本上以 TD 近年打法,基本上大埔無哂話事權

要線就自己拆 277X 嘔番果幾架車出黎

作者: kuro    時間: 2020-5-7 05:08
作者: nickk    時間: 2020-5-7 06:44
根據北區人既邏輯,要有全日科學園線既話應該每小時調一班277X經科學園
作者: 天空之神    時間: 2020-5-7 11:02
kuro 發表於 2020-5-7 05:08
所以74D入大窩西係多餘,用73/A至74系/75系轉乘優惠已可代替,再唔係74D改經運頭塘咪得 ...

根本連 74D 都唔應該開
不過老九擺明用 $14.8 做日中觀塘返科學園
同埋 74X 飛鑽石山扮快車客

所以大窩西都幾明顯只係比人借左過橋
順手回應當區既訴求

只係慶幸無因為咁成條 74A 消失

作者: maomao221    時間: 2020-5-7 11:40
N948 發表於 2020-5-7 00:43
270B 有條件加到20分鐘一班,但係狗巴選擇唔加姐,至少南行可以20分一班至中午。另外應該跟277E 入清河總 ...

其他好同意,270A/270B/277E非繁班次極疏,三線都成日坐滿,一早要加,只係270A南行去到兩點後可以繼續翻20分鐘,因為坐過好多次兩點後都冇乜人,而一點幾都會坐滿。但678唔覺有全日客
作者: kuro    時間: 2020-5-7 11:52
作者: 天空之神    時間: 2020-5-7 12:21
kuro 發表於 2020-5-7 11:52
74A更加唔洗恨,行獅隧加劇塞車又日日吉車遊街又入唔到中大内部疏導校巴客,根本行政指令取消再加72/A至89 ...

到時就係得返富豪花園中箭
86C 又係咁

一個圍村一個富豪都係係咁比人減車減線
但明明係路過區域黎

* 不過我係支持削減或取消以上 2 線或/ 及於以上 2 區服務,並提供轉乘優惠取代

作者: kuro    時間: 2020-5-7 13:06
作者: 天空之神    時間: 2020-5-7 13:14
kuro 發表於 2020-5-7 13:06
延長82X去水泉澳及樂富,再飛一城,威院及愉翠取代82P/84M,咁富豪有頻密車來回龍翔道一帶

...

82X 根本做一城濱景無用

不如
84M 加黃大仙分段,加班
82X 全日改石門,減到 20 分一班
82P 取消

好過 82X 廣源打後遊街

作者: TYChow    時間: 2020-5-7 22:23
天空之神 發表於 2020-5-7 12:21
到時就係得返富豪花園中箭
86C 又係咁

如果要取消74A的話,首先就要開返89A(圓洲角經獅隧往彩虹)甚至觀碼。

作者: 天空之神    時間: 2020-5-7 22:29
TYChow 發表於 2020-5-7 22:23
如果要取消74A的話,首先就要開返89A(圓洲角經獅隧往彩虹)甚至觀碼。

富豪仲有 89X 大老山轉乘
出黃大仙轉 82X 84M 85M 咪得
出觀塘老早上左 89X 直出

再唔係善用 284 做棍仔轉乘算啦

邊會有人死等 74A 啦

作者: iseen    時間: 2020-5-7 22:55
kuro 發表於 2020-5-7 11:52
74A更加唔洗恨,行獅隧加劇塞車又日日吉車遊街又入唔到中大内部疏導校巴客,根本行政指令取消再加72/A至89 ...

其實74A 1個鐘1班 只係用得用得3架車, 取消再加油車落其他地方用途不大, 同埋要傾好多同比好多優惠先過到(除非埔公所有車暫淨一條, 例如話係72A 密車另計)

例不如將74A 廢物利用會仲好

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4