hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 中九龍幹線工程巴士改路安排 [打印本頁]

作者: bb606606    時間: 2020-5-12 10:01
標題: 中九龍幹線工程巴士改路安排

根據陳嘉朗FACEBOOK 專頁

因應中九龍幹線工程,914/914X會由富榮花園站直出海泓道左轉佐敦道再左轉渡船街,再左轉欣翔道並左轉海泓道,右轉佐敦道經連翔道入西隧。渡船街車站會轉到八文樓一邊,而欣翔道也會加站

271X及280X往新界方向,在欣翔道左轉海泓道,右轉佐敦道經連翔道上三幹,車站位置不變。

有關的措施,預計於5月尾實施直至2025年。

作者: AVBWU291    時間: 2020-5-12 12:32
914真係冇眼睇 繼續倒客
作者: dcyw    時間: 2020-5-12 12:44
相關工程區議會委員會文件:https://www.districtcouncils.gov ... _TTC_2020_25_TC.pdf
作者: 天空之神    時間: 2020-5-12 12:44
914 擺一個站係西九龍站總站對面咪算,要拆隔音屏都好
作者: JX9097    時間: 2020-5-12 13:00
914咁兜法, 真係咩客都趕走哂...
作者: s3n370    時間: 2020-5-12 13:23
點解無936A份嘅?
作者: 053h4    時間: 2020-5-12 13:28
作者: conradclh    時間: 2020-5-12 13:42
s3n370 發表於 2020-5-12 13:23
點解無936A份嘅?

936A應該都會改行海泓道落佐敦道,只係嗰邊冇站,相關區議員唔會提姐
作者: conradclh    時間: 2020-5-12 13:43
不過271X同280X改樣改,情願佢學260X咁行上海街去佐敦道,加番個炮台街,做佐敦特快
作者: 流星☆雨    時間: 2020-5-12 13:52
多謝議員板友出圖
---
271X同280X改到咁,即係有幾年唔使專登搭
乖乖地搭返271/81/81C/287X好過
作者: dennis28a    時間: 2020-5-12 14:01
都講左好多次,有一半 914 司機根本會直接行高鐵站隔離條匯翔道直走,仲要順燈。
運吉總係訓係度扮失憶。
作者: dennis28a    時間: 2020-5-12 14:02
conradclh 發表於 2020-5-12 13:43
不過271X同280X改樣改,情願佢學260X咁行上海街去佐敦道,加番個炮台街,做佐敦特快 ...

炮台街段佐敦道塞成咁,變相花式自殺。
作者: KV8948    時間: 2020-5-12 14:04
dennis28a 發表於 2020-5-12 14:01
都講左好多次,有一半 914 司機根本會直接行高鐵站隔離條匯翔道直走,仲要順燈。
運吉總係訓係度扮失憶。 ...

新記多啲,九記薯既多好少人識變通
作者: dennis28a    時間: 2020-5-12 14:23
KV8948 發表於 2020-5-12 14:04

因為唔係常規走線,九巴既人係怕出事。

另一個問題係,連翔道多左咁多西隧車流,點解唔將部巴士分流去上平台經海寶路走作為替代路線?

平台落西隧支路半年內應該起好,到時佐敦道西隧巴士線就會開返。
作者: 053h4    時間: 2020-5-12 14:26
作者: dennis28a    時間: 2020-5-12 14:28
053h4 發表於 2020-5-12 14:26
兩件事,而家係因為改道而改變行車方向。

咁所以咪將非常規既行法合理化。

正如 101X 一樣,我深信超過 2/3 往九龍班次無落過告士打道,爭在係行龍和道定繞道。
作者: YY487    時間: 2020-5-12 14:52
作者: s3n370    時間: 2020-5-12 15:05
dennis28a 發表於 2020-5-12 14:23
因為唔係常規走線,九巴既人係怕出事。

另一個問題係,連翔道多左咁多西隧車流,點解唔將部巴士分流去上 ...

區議會份文件有提九巴大西北、
城巴北大嶼由連翔道直上三幹,
而照計唔受中九龍幹線影響嘅路線都要改道。

可能俾你講中都未定。
作者: KW2523    時間: 2020-5-12 15:08
雅翔道東行冇得右轉渡船街? 如果唔係914又會咁行玩自己咁搞笑
作者: KV8948    時間: 2020-5-12 15:13

271X target尖沙咀特快應該大改走線_
出站之後去到戲曲中心轉右好似280X麽地方向咁行,去到中間道轉右跟973赤柱方向行去返西九總站後面上公路_
到時尖沙咀應該更多客轉投271X

作者: s3n370    時間: 2020-5-12 15:16
conradclh 發表於 2020-5-12 13:42
936A應該都會改行海泓道落佐敦道,只係嗰邊冇站,相關區議員唔會提姐

[監粗嚟]西隧口有站[/監粗嚟]
話時話,而家堆燈惡啃D,
定係跟936碧海藍天堆燈惡啃D?

作者: Gary_B    時間: 2020-5-12 17:41
914 果欄路口唔行得咩?

2E 12 又唔影響
作者: s3n370    時間: 2020-5-12 19:22
Gary_B 發表於 2020-5-12 17:41
914 果欄路口唔行得咩?

2E 12 又唔影響

個路口好易俾上加士居道天橋嘅車塞住,
跟海泓道直落有著數。

個人認為2E同12最好都咁改。
2E頂多叫D客响佐敦道上車,
12就難搞D。
作者: on11358    時間: 2020-5-12 19:40
可以預計以下路段/路口車流/交通意外會增加
佐敦道西行:由於加士居道天橋最終都係要經佐敦道先出到連翔道,所以一開始就行晒佐敦道而令佐敦道交通加重負荷
櫻桃街西行: 上左加士居道天橋同埋窩打老道西行要出返連翔道北行車輛,最近路徑只可以揀櫻桃街沈隧道,迴旋處掉頭出連翔道,呢個路口已被列為交通黑點,停車線經常有交通意外

西九龍走廊: 由於出連翔道車流要兜路/經多幾支燈,部份返新界可能直接行西九龍走廊行舊路(葵涌道/荃灣路)

佐敦道連翔道路口:現時已經係其中一個交通黑點,而家加多條右三線右轉(右一及右二線往新界, 右三線往西隧),相信發生碰撞機會更多,情況有啲似柯士甸道西右轉廣東道
佐敦道海泓道路口:現時海泓路南行橫過佐敦道燈位放燈時間好短,將來一定要放返長俾改路車流,即係佐敦道東西行綠燈時間可能會cut短
作者: 天空之神    時間: 2020-5-12 20:21
咁同 936A 平行西橋西隧紅小應該大鑊好多,停果幾支燈應該叫哂救命
作者: dennis28a    時間: 2020-5-13 00:42
s3n370 發表於 2020-5-12 15:05
區議會份文件有提九巴大西北、
城巴北大嶼由連翔道直上三幹,
而照計唔受中九龍幹線影響嘅路線都要改道。 ...

如果咁講,Facebook 張圖未必正確。

即係 914 系應該用經高鐵站 U Turn 先係最終版本,之後經平台巴士線落西隧口,咁就合邏輯啦。
作者: ViviTse    時間: 2020-5-13 01:05
話時話,中九龍幹線幾時開得?
作者: dennis28a    時間: 2020-5-13 01:11
ViviTse 發表於 2020-5-13 01:05
話時話,中九龍幹線幾時開得?

最快 2025 通車。
作者: ky927    時間: 2020-5-13 01:28
咁改法係咪果欄個加氣站對出個入西隧個路口會封?

作者: Gary_B    時間: 2020-5-13 01:35
ky927 發表於 2020-5-13 01:28
咁改法係咪果欄個加氣站對出個入西隧個路口會封?

要拆橋 轉右落三幹都冇路

作者: PC2625    時間: 2020-5-13 04:52
dennis28a 發表於 2020-5-13 01:11
最快 2025 通車。

中九龍幹線與藍田隧道, 將軍澳海灣大橋同屬六號幹線, 即藍田隧道會通車先?  還有那些連接路同步通車?

作者: ViviTse    時間: 2020-5-13 17:17
PC2625 發表於 2020-5-13 04:52
中九龍幹線與藍田隧道, 將軍澳海灣大橋同屬六號幹線, 即藍田隧道會通車先?  還有那些連接路同步通車?
...

係咪將藍隧道會最先通車,之後到跨灣大橋,最後先中九龍幹線?
作者: dennis28a    時間: 2020-5-13 22:59
PC2625 發表於 2020-5-13 04:52
...

下年只有將藍隧道通車先,跨灣大橋快則 22 年。
T2 主幹道會同中九龍幹線同步通車。
作者: s3n370    時間: 2020-5-14 08:23
dennis28a 發表於 2020-5-13 22:59
下年只有將藍隧道通車先,跨灣大橋快則 22 年。
T2 主幹道會同中九龍幹線同步通車。 ...

份區議會文件寫中九龍幹線2025年通車
但舊年11月簽約動工嘅T2主幹道要2026先通車。

https://www.info.gov.hk/gia/general/201911/06/P2019110600167.htm
作者: roylong936    時間: 2020-5-14 22:48
s3n370 發表於 2020-5-12 15:16
[監粗嚟]西隧口有站[/監粗嚟]
話時話,而家堆燈惡啃D,
定係跟936碧海藍天堆燈惡啃D?

其實依家936停四小龍同936A停欣翔道果邊燈位差唔多時間 因為936四小龍果邊出港島係順燈位 偶爾有2-3個燈位可以唔停 變相唔係咁耐 但遲啲936A改停佐敦道燈位 可能仲慢過停四小龍
作者: hokachung    時間: 2020-5-15 02:23
914P無人提?
本來富榮花園直出西隧變咗兜大圈
作者: SE7378    時間: 2020-5-15 09:49
dennis28a 發表於 2020-5-12 14:01
運吉總係訓係度扮失憶。 ...

咁樣用 914 食 W1 咪算 ⋯⋯
作者: Ricky403    時間: 2020-5-15 11:28
on11358 發表於 2020-5-12 19:40
可以預計以下路段/路口車流/交通意外會增加
佐敦道西行:由於加士居道天橋最終都係要經佐敦道先出到連翔道, ...

我諗匯民道北行長紅算數,或者改到佐敦道西行穿過渡船街入黎更加順燈
作者: Ricky403    時間: 2020-5-15 11:38
dennis28a 發表於 2020-5-12 14:02
炮台街段佐敦道塞成咁,變相花式自殺。

呢段路塞嗰陣甘肅街一樣塞,甘肅街橫過渡船街支燈都幾短下,兼且同上一支橫過廣東道嘅燈係同時轉綠,一多車就食足一轉紅燈
另外,自從海泓道延長後,280X嗰隻走線已經唔再係快,遲啲改路後分分鐘快得260X一轉燈咁大把,但代價係完全做唔到佐敦特快
作者: SE7378    時間: 2020-5-15 21:36
其實 914 應該趁呢次機會食 W1 兼執下九龍走線,
即係去程渡船街後改行匯翔道個 U-Turn 轉出去佐敦道,經平台落西隧,
但改停 970 系個柯士甸站巴士站當做左西九龍站,唔停 W1 原本個上落客區,
回程就直行海泓道去大角咀,改停巴士總站出面當做曬西九龍站同八文樓,
咁樣 914 嘅車程就會好好多,順便收拾埋條蝕錢線,塞住議員把口 ⋯⋯
作者: CRH5    時間: 2020-5-15 23:27

Update 左,經佐敦道上西九龍公路既綫要改行海寶路上,姐係跟而家 E23 替代走綫
涉及路綫:260X、268B、269B、271X、280X、A22、A23、E23、E23A、N11

另外,此改道計劃暫定 24/5 生效

Ref: 陳嘉朗議員 Facebook page
https://www.facebook.com/lcgorgor/posts/3744374292302186

作者: CRH5    時間: 2020-5-15 23:36
SE7378 發表於 2020-5-15 21:36
其實 914 應該趁呢次機會食 W1 兼執下九龍走線,
即係去程渡船街後改行匯翔道個 U-Turn 轉出去佐敦道,經平 ...

去天后,入一入上落客區唔會曬好多時間姐...... 橫掂可以行旅遊巴上落客區個邊走
返海麗,而家個個柯士甸站咪當做左高鐵站

作者: m_rd08    時間: 2020-5-16 00:11
CRH5 發表於 2020-5-15 23:27
Update 左,經佐敦道上西九龍公路既綫要改行海寶路上,姐係跟而家 E23 替代走綫
涉及路綫:260X、268B、26 ...

如果271X、280X取消欣翔道呢個站然後改行西廊、貨櫃碼頭路、呈祥道上青沙,同依家咁改道比,邊條走線會快到青沙收費站?

作者: tonyng    時間: 2020-5-16 02:22
bb606606 發表於 2020-5-12 10:01271X及280X往新界方向,在欣翔道左轉海泓道,右轉佐敦道經連翔道上三幹,車站位置不變。

係經連翔道上八幹,唔係三幹。

KV8948 發表於 2020-5-12 15:13
271X target尖沙咀特快應該大改走線_
出站之後去到戲曲中心轉右好似280X麽地方向咁行,去到中間道轉右跟973 ...

直情要跟上年大改道的其中一個走綫:.....->廣東道->梳士巴利道(半島酒店)->左轉中間道->右轉九龍公園徑->天橋->左轉柯士甸道西->連翔道下隧道->連翔道->八幹,咁就收到尖沙咀特快之效。

作者: dennis28a    時間: 2020-5-16 03:09
Ricky403 發表於 2020-5-15 11:38
呢段路塞嗰陣甘肅街一樣塞,甘肅街橫過渡船街支燈都幾短下,兼且同上一支橫過廣東道嘅燈係同時轉綠,一多 ...

起碼 280X 離開到現場,而 260X 由甘肅街塞去佐敦道都搞你 5-10 分鐘。
260X 所謂佐敦特快係犧牲緊油麻地同尖沙咀所有人既時間,係中郵上車,好多時 268X 去到旺角街市,269B 先係奧海城對出行過。
作者: dennis28a    時間: 2020-5-16 03:11
CRH5 發表於 2020-5-15 23:36
去天后,入一入上落客區唔會曬好多時間姐...... 橫掂可以行旅遊巴上落客區個邊走
返海麗,而家個個柯士 ...

咁行法又要等多支燈,平時匯翔道轉去佐敦道係一氣呵成。
要搞咩求其佐敦道加多個站 Close File。
作者: dennis28a    時間: 2020-5-16 03:19
m_rd08 發表於 2020-5-16 00:11
如果271X、280X取消欣翔道呢個站然後改行西廊、貨櫃碼頭路、呈祥道上青沙,同依家咁改道比,邊條走線會快 ...

貨櫃碼頭路有時多貨櫃車麻煩,經饒宗頤上又依美孚車流,點行都死。
除非放棄埋油麻地中郵,否則新行法已經係最安全。
作者: Ricky403    時間: 2020-5-18 11:43

上西九龍公路橋面嘅車行佐敦道迴旋處掉頭感覺會好啲?
連翔道得兩線,唔屬於快速公路,路況比西九龍公路橋面差少少...

作者: dennis28a    時間: 2020-5-18 11:47
Ricky403 發表於 2020-5-18 11:43
上西九龍公路橋面嘅車行佐敦道迴旋處掉頭感覺會好啲?
連翔道得兩線,唔屬於快速公路,路況比西九龍公路 ...

海寶路而家起左支橋,可以直上公路
作者: HG6729    時間: 2020-5-18 14:33
tonyng 發表於 2020-5-16 02:22
係經連翔道上八幹,唔係三幹。

271X咁樣太快唔建議咁行
作者: ATSE40    時間: 2020-5-18 19:03
A20 都需要改道,由翱翔道右轉海泓道改經麗翔道右轉海泓道:http://mobile.nwstbus.com.hk/pdf/E202000779a03.pdf
作者: s3n370    時間: 2020-5-18 19:11
ATSE40 發表於 2020-5-18 19:03
A20 都需要改道,由翱翔道右轉海泓道改經麗翔道右轉海泓道:http://mobile.nwstbus.com.hk/pdf/E202000779a ...

行同一條路嘅20仲未出通告
作者: alan2011super3    時間: 2020-5-18 22:15

"914/914X會由富榮花園站直出海泓道左轉佐敦道再左轉渡船街,再左轉欣翔道並左轉海泓道,右轉佐敦道經連翔道入西隧"

睇圖而言,

來回均停 渡船街站,渡船街北行 及 欣翔道站,欣翔道西行

次序都係先停 渡船街站,渡船街北行 再停 欣翔道站,欣翔道西行

..................................................

如果係咁,真奇怪

上高已有人提過,跟914/X現有部份"偷雞"班次行高鐵站出已可

如圖中自行海泓道高鐵站外兩次,完全多餘

作者: alan2011super3    時間: 2020-5-18 22:27
KV8948 發表於 2020-5-12 05:04

眼見兩巴都各約一半班次係咁行,唔似係柴小多d

問過相熟914柴小卡佬,此行法至今仍屬於"偷雞" (佢慣用原方法:佐敦道東行>廣東道北行>甘肅街西行>欣翔道西行)

作者: dennis28a    時間: 2020-5-19 03:30
alan2011super3 發表於 2020-5-18 22:27
眼見兩巴都各約一半班次係咁行,唔似係柴小多d

問過相熟914柴小卡佬,此行法至今仍屬於"偷雞" (佢慣用原方 ...

事實上而家都唔係原方法,正確係因為高鐵工程臨時改路,但改到而家因為渡船街無得右轉佐敦道。

所以我到今日都唔明,又唔係行唔到,點解唔將個「臨時行法」儘量還原番正常?
作者: conradclh    時間: 2020-5-19 09:31

愚問:點解260X要改道?會改劃線?
作者: conradclh    時間: 2020-5-19 09:32
280X又唔行連翔道,行海寶路,係搞分流?
作者: HM3044    時間: 2020-5-19 09:50
dennis28a 發表於 2020-5-19 03:30
事實上而家都唔係原方法,正確係因為高鐵工程臨時改路,但改到而家因為渡船街無得右轉佐敦道。

所以我到 ...

渡船街右轉佐敦道唔係轉得返啦咩

作者: s3n370    時間: 2020-5-19 10:15
HM3044 發表於 2020-5-19 09:50
渡船街右轉佐敦道唔係轉得返啦咩

自從取消右轉線後,一路都無加番
作者: CRH5    時間: 2020-5-19 16:51

有關改道將於 24/5 (星期日)生效
有關政府通告及宣傳單張:https://www.info.gov.hk/gia/general/202005/19/P2020051900356.htm
https://gia.info.gov.hk/general/202005/19/P2020051900356_341508_1_1589869641168.pdf
(, 下載次數: 105)