hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 深水埗區議員要求改善海盈邨及凱樂苑交通 [打印本頁]

作者: LN9267    時間: 2020-5-22 13:12
標題: 深水埗區議員要求改善海盈邨及凱樂苑交通
https://www.districtcouncils.gov ... PTAC_2020_30_tc.pdf

最好把12、914、971、118、N118拉入去海盈,方便居民之餘亦擴闊客源。
作者: miklcct    時間: 2020-5-22 13:20
咪玩啦,拉啲總站線入去搵鬼搭咩。

我認為需要做嘅:
1. 加密701A班次,甚至延長落尖沙咀
2. 延伸936服務時間,甚至來回均繞經海盈邨,並分拆936P,繁忙時間專心服務西九龍填海區
3. 一條全日直上青沙公路嘅青沙路線(而家只有單向服務)
4. A21拆線,令到海盈邨來回都有直接機場車。
5. 一條來回美孚嘅小巴,接駁新界西嘅巴士
作者: AtrHenu    時間: 2020-5-22 13:30
miklcct 發表於 2020-5-22 13:20
咪玩啦,拉啲總站線入去搵鬼搭咩。

我認為需要做嘅:

海盈邨得一條路出入而且仲要格梗兜入去,點會叫海麗邨線仲要兜入去,但隨著遲下東京街公屋項目落成後會有天橋通去海盈邨,南昌鐵路站,深旺道總站到是駛鬼拉條線入去HYE呢!!

btw,我個人認為971改為海盈邨總站會D,反正它係深旺道得個擺至(最多回程跟702行碧海藍天)而且又唔駛係HLE同914爭位用!!

作者: EX-TL    時間: 2020-5-22 14:46
海達邨落成後, 海盈邨居民過條橋就係商場同埋公共設施, 下面有巴士總站, 凱樂苑行出南昌站有瓦遮頭, 有升降機連接地鐵站大堂, 真係唔駛畀咁多巴士入去荔盈邨鬥塞.
作者: leo_ku    時間: 2020-5-22 15:10
作者: chak    時間: 2020-5-22 15:18
荔盈街日日都有違法泊車,每次九巴296C同新巴701A開出離開海盈邨巴士總站之後,想轉個迴旋處都冇位,次次都要倒車,仲話要拉入海盈邨?巴士總站肯定冇位
作者: hk20020062    時間: 2020-5-22 15:20
chak 發表於 2020-5-22 15:18
荔盈街日日都有違法泊車,每次九巴296C同新巴701A開出離開海盈邨巴士總站之後,想轉個迴旋處都冇位,次次都要 ...

本來就冇巴士總站

作者: KW2523    時間: 2020-5-22 16:00
荔盈街違泊好煩下

甚至海達落成完296C應該搬返去留低701A
作者: talktogether    時間: 2020-5-22 20:12
AtrHenu 發表於 2020-5-22 13:30
海盈邨得一條路出入而且仲要格梗兜入去,點會叫海麗邨線仲要兜入去,但隨著遲下東京街公屋項目落成後會有天 ...

971太慢了,由香港仔返南昌要成個鐘,最近中九龍幹道工程,914可能要無限輪迴兜圈

作者: E500facelift    時間: 2020-5-22 21:17
邊有位擺甘多條路線?
作者: hokachung    時間: 2020-5-22 21:29
914、971連大角嘴都唔吼,仲想塞畀海盈邨

作者: Freezewinter    時間: 2020-5-22 21:54
其實海盈邨距離青沙公路咁近,理應有一條全日青沙線

個人在 F1 版有建議,由火炭開往大角咀
經市中心同青沙直達海盈

不過只係停興華街西個站,入埋荔盈街就太迂迴

作者: PC2625    時間: 2020-5-23 06:31
6F 冇預期被地鐵黃埔站消滅, 如果拉去西九龍新發展區一帶,  用得著嗎?  可以起死回生嗎 ?  
作者: AtrHenu    時間: 2020-5-23 08:02
PC2625 發表於 2020-5-23 06:31
6F 冇預期被地鐵黃埔站消滅, 如果拉去西九龍新發展區一帶,  用得著嗎?  可以起死回生嗎 ?   ...

如果6F拉去海達邨,海盈邨一帶不如正正經地恢復返212服務仲化算,反正遲下該兩條住曬人紅巴點都搵返條線去彌敦道俾人駁車轉乘囉!!

作者: talktogether    時間: 2020-5-23 08:29
AtrHenu 發表於 2020-5-23 08:02
如果6F拉去海達邨,海盈邨一帶不如正正經地恢復返212服務仲化算,反正遲下該兩條住曬人紅巴點都搵返條線去 ...

12A經那一帶,亦提供相近服務
作者: PC2625    時間: 2020-5-23 12:48
如果6F拉去海達邨,海盈邨一帶不如正正經地恢復返212服務仲化算,反正遲下該兩條住曬人紅巴點都搵返條線去 ...

復活一條舊線比拉長少少條現成路線成本高, 除非預期客似雲來, 以紅巴作風會唔會咁闊佬?

作者: WongKinYat_WKY    時間: 2020-5-23 14:29

一條蝕本線拉入海盈邨廢物利用都唔係一件壞事嚟嘅, 212就算吧啦, 佢擺到明就係畀地鐵玩死,海盈邨啲客又睇唔出好多,你睇701A,24%載客率,就知道海盈邨唔容易做啦
作者: YY487    時間: 2020-5-23 14:54
作者: jpoon    時間: 2020-5-23 23:46
連翔路有位起巴士站嘅已經可以解決到唔少問題
作者: 流星☆雨    時間: 2020-5-23 23:50
根本係規劃問題,海盈凱樂做左角落頭開荒牛,有條橋問題都唔會咁

當然如果能夠將批發市場踢走,海帆道、欽明路、荔盈街打通,就更好
作者: dennis28a    時間: 2020-5-24 00:40
根本一早應該將 212 改入去,而唔係開條 702A 出黎淨做旺角止步。
作者: leungky0528    時間: 2020-5-24 00:58
YY487 發表於 2020-5-23 14:54
海盈最大問題又係配套永遠慢過住宅幾十拍
如果條天橋同住宅同時落成
班友行去南昌站乜都搞掂晒啦 ...

就算要轉駁,用小巴應該都仲有效率過巴士
701A插到今日都仲30分鐘一班,根本無心做
作者: EX-TL    時間: 2020-5-24 01:02
YY487 發表於 2020-5-23 14:54
海盈最大問題又係配套永遠慢過住宅幾十拍
如果條天橋同住宅同時落成
班友行去南昌站乜都搞掂晒啦 ...

海盈 凱樂係黐住, 凱樂有有蓋行人路直達南昌站, 而南昌站上V Walk或南昌薈就要花些少時間, 所以嚴格上海盈邨行十多分鐘就有齊生活大部份需要, 睇醫生 去銀行 搞手續除外, 但其實南昌站兩綫前後一兩個站, 即係九龍 奧運 荔景 青衣 尖東 柯士甸 美孚 荃灣西要解決埋餘下所需, 亦唔係難事, 有巴士出旺角 亞皆老街 九龍東補位, 都可以話掂晒.

作者: AtrHenu    時間: 2020-5-24 06:10
dennis28a 發表於 2020-5-24 00:40
根本一早應該將 212 改入去,而唔係開條 702A 出黎淨做旺角止步。

根本上一早應該這樣做而唔係眼白白俾橙汁巴以701支線名儀搶到條線做條旺角駁腳囉!!

btw,如果紅巴應該現時識做應該6F,與202,212以三變二方式處理海達邨,海盈邨,長沙灣(東京街)邨出彌敦道,旺角交通問題而唔係眼白白三線鬥禿!!

作者: paul2357paul    時間: 2020-5-24 10:12
流星☆雨 發表於 2020-5-23 23:50
根本係規劃問題,海盈凱樂做左角落頭開荒牛,有條橋問題都唔會咁

當然如果能夠將批發市場踢走,海帆道、欽 ...

最方便既就係要286C改做順時針循環有特快去沙田區車,不過九巴冇乜意欲打造另一係287X。

作者: paul2357paul    時間: 2020-5-24 10:18
EX-TL 發表於 2020-5-24 01:02
海盈 凱樂係黐住, 凱樂有有蓋行人路直達南昌站, 而南昌站上V Walk或南昌薈就要花些少時間, 所以嚴格上海 ...

條新橋真係好鬼多餘,
咁想堅持行去南昌站既其實沿連翔道一樣都行到。

作者: dennis28a    時間: 2020-5-24 12:29
AtrHenu 發表於 2020-5-24 06:10
根本上一早應該這樣做而唔係眼白白俾橙汁巴以701支線名儀搶到條線做條旺角駁腳囉!!

btw,如果紅巴應 ...

家陣 701A 其實仲衰過唔搞,海盈小巴專綫,
非繁又同 701 前後腳埋站,好心非繁同 701 合併返仲好。
作者: dennis28a    時間: 2020-5-24 12:33
paul2357paul 發表於 2020-5-24 10:18
條新橋真係好鬼多餘,
...

又唔係,條世紀天橋純粹方便駁去四小龍,以免興華街西行人路窄人滿為患。
作者: bnr34    時間: 2020-5-24 14:44
paul2357paul 發表於 2020-5-24 10:18
條新橋真係好鬼多餘,
...

條新橋另一個目的係連貫去位於海達既商場巴士總站同屋邨設施
一組大既商場巴士總站同屋邨設施, 服務晒海盈海達凱樂凱德

作者: EX-TL    時間: 2020-5-24 16:29
條新橋真係好鬼多餘,
...

條橋唔係駁南昌站.

作者: 流星☆雨    時間: 2020-5-24 17:00
paul2357paul 發表於 2020-5-24 10:12
最方便既就係要286C改做順時針循環有特快去沙田區車,不過九巴冇乜意欲打造另一係287X。
...

好似287X咁脫班有咩好?
改做順時針更加係難,因為會做唔返荔枝角站返石門馬鞍山呢條水

務實既方法係上繁照舊
中午起改為青沙->深旺道->欽州街,以西九龍中心為總站
西九龍中心開出之後跟286C原線上返去青沙
用類似702方式營運

起碼往返西九龍同荔枝角站兩大客源都係一程到,不受影響先,又改善到286C慢過86C到深水埗個問題
作者: AtrHenu    時間: 2020-5-25 03:39
dennis28a 發表於 2020-5-24 12:29
家陣 701A 其實仲衰過唔搞,海盈小巴專綫,
非繁又同 701 前後腳埋站,好心非繁同 701 合併返仲好。 ...

如果非繁合併701,701A行走相信以行車時間大增為由海麗,四小龍班人實嘈的,因為701最大的客倉都係來自HLE,碧海藍天(深旺道)該兩站.
btw,講到尾當天新巴701A唔應該存在,只需恢復返九巴212全段的服務(但唔行荔枝角道而跟202行西廊去旺角後返原線)就解決到彌敦道駁車問題也令到6F唔駛格梗行兜南昌西鐵站一帶囉!!

作者: jpoon    時間: 2020-5-27 05:05
條新橋真係好鬼多餘,
...

條橋係畀海盈凱樂去海達個商場同街市購物買餸

作者: AtrHenu    時間: 2020-5-27 10:03
jpoon 發表於 2020-5-27 05:05
條橋係畀海盈凱樂去海達個商場同街市購物買餸

除此之外仲要俾人去長沙灣深旺道西(東京街)個巴總站搭118去柴灣或坐A21去機場豬橋甚至坐286C到青沙轉車站再轉去沙田/大埔/上水呢!!(因為現有的深旺道總站和東京街西巴士站會合併到係海達商場落成後搬到該廣場樓下做總站)

作者: jpoon    時間: 2020-5-27 15:56
AtrHenu 發表於 2020-5-27 10:03
除此之外仲要俾人去長沙灣深旺道西(東京街)個巴總站搭118去柴灣或坐A21去機場豬橋甚至坐286C到青沙轉車站 ...

架286C兜大圈先上青沙,到時列車都到沙田啦,仲未計270B又係疏車,又點會搭286C轉270B呀?去大埔又得平日下繁時間先有喎,平其他時間都唔會搭啦(唔好話W3,W3一來冇轉乘優惠,二來而家停駛,三來只到廣福)
搭118塞紅隧,畀我就搭東涌綫到香港站再行去搭780或788啦
去機場我就搭東涌綫去東涌轉車,去港珠澳大橋我就去欣澳轉車,唔會搭A21啦

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4