hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 九龍城區議員要求641全日服務 [打印本頁]

作者: LN9267    時間: 2020-5-22 13:21
標題: 九龍城區議員要求641全日服務
https://www.districtcouncils.gov ... 88/KCTTC20_39cp.pdf

我相信新巴一定很樂意,不知道九巴怎樣想呢?
作者: YoungMan    時間: 2020-5-22 13:24
點解新巴樂意
作者: LN9267    時間: 2020-5-22 13:27
YoungMan 發表於 2020-5-22 13:24
點解新巴樂意

因為新創建積極投20、22、608回來,應該看好啟德一帶巴士服務的前景。

不過,之前九巴拉108入去阻止107入啟德,所以我才覺得九巴不太樂意做好641。

作者: avianwind    時間: 2020-5-22 13:41

運署一定會話:
啟德咪有鐵過海囉

吹理由都吹
觀塘市中心可以有全日快線過海
唔使搭101或者619去中環

作者: HR1377    時間: 2020-5-22 13:50
avianwind 發表於 2020-5-22 13:41
運署一定會話:
啟德咪有鐵過海囉

不如將115拉去啟德好過641全日

作者: 6516    時間: 2020-5-22 14:01
最開心應該係觀塘區, 終於有條全日特快灣仔中環線
作者: zacharyho907    時間: 2020-5-22 14:03
屯馬綫一期儘管通車,往中環仍及不上641線,更何況115線總站在九龍城碼頭,客量尚可,不如增設星期日及公眾假期的日間至傍晚的服務還實際。

啟德啟晴邨及港澳碼頭劃一為08:30至19:30,像5A未搬遷至啟德的狀況一樣。
作者: E500facelift    時間: 2020-5-22 14:27
一早應該要甘做,同時建議喺非繁入埋麗港城
作者: avianwind    時間: 2020-5-22 15:01
HR1377 發表於 2020-5-22 13:50

參考:早更新巴某車長

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 6%E5%95%8F%E9%A1%8C

作者: chak    時間: 2020-5-22 15:23
641全日係好事,不但益啓德居民,亦令到觀塘有特快巴士直達灣仔金鐘中環,車程相信比601,619仲要節省唔少時間,而且一程過,搭港鐵就一定要轉車
作者: EX-TL    時間: 2020-5-22 15:31
LN9267 發表於 2020-5-22 13:27
因為新創建積極投20、22、608回來,應該看好啟德一帶巴士服務的前景。

不過,之前九巴拉108入去阻止107 ...

九巴投唔投都有5M 5D 24 28B 108 641做最值得嘅公屋客, 要投嗰part係私樓同鐵路重地, 馬路設計又奇特, 九巴先唔會出力投.
作者: EX-TL    時間: 2020-5-22 15:34
chak 發表於 2020-5-22 15:23
641全日係好事,不但益啓德居民,亦令到觀塘有特快巴士直達灣仔金鐘中環,車程相信比601,619仲要節省唔少時間, ...

至弊九龍灣 觀塘日中都可以大塞特塞, 啓德搭到出黎藍田站先過海, 唔會快得過經紅隧幾多.
作者: KW2523    時間: 2020-5-22 15:37

大家係咪唔記得啟麗大大條101喺度 641天跌資源全日開成20/30,倒不如行幾分鐘出觀塘道
反而641縮短入啟業,115天跌車源經將來有樓嘅承啟道拉入啟晴變141做到嘅新範圍仲多

作者: AVBWU291    時間: 2020-5-22 19:12
948都拖咗咁耐,641應該都要經歷返咁上下九巴、新巴、區會、運吉四個勢力嘅角力㗎啦

作者: HR1377    時間: 2020-5-22 19:14
AVBWU291 發表於 2020-5-22 19:12
948都拖咗咁耐,641應該都要經歷返咁上下九巴、新巴、區會、運吉四個勢力嘅角力㗎啦
...

拉115去啟德好過將641全日,起碼115係全日線,同埋屯馬線全線通車後115都要搵新客源。

作者: da87    時間: 2020-5-22 19:44
有得做嘅, 唔使你講早就做咗啦
作者: AVBWU291    時間: 2020-5-22 19:44
HR1377 發表於 2020-5-22 19:14
拉115去啟德好過將641全日,起碼115係全日線,同埋屯馬線全線通車後115都要搵新客源。

以九巴作風同埋運吉立場,睇怕最大機會都係減班啦
作者: ky927    時間: 2020-5-22 21:04
LN9267 發表於 2020-5-22 13:27

不過,之前九巴拉108入去阻止107 ...

九巴唔係不樂意做啟德(過海線),佢係想自己做哂啫

作者: cong    時間: 2020-5-22 21:16
作者: xdxd    時間: 2020-5-22 22:04

認真?
行下路+搭黨鐵何文田要上落樓轉車已經留到啲客喺115 地底嘅吸引力冇咁高
綠線對紅磡人嚟講 係去彌敦道沿線/長荔/新西先會快好多
觀塘 有11X
將軍澳 有796X/297
中環/金鐘呢 8P+船》115》黨鐵
東區 船+電車》黨鐵》》》106

沙中應該令115嘅客少15-20%度

作者: dennis28a    時間: 2020-5-23 00:15

115 要塞蕪湖街,明明出面大馬路有 101 唔搭?拉 115 黎仲咩?

608 車程有樣你睇,就算上埋觀繞一樣快唔得幾多。肯定他日沙中綫全通,個個走去搭鐵。
作者: AtrHenu    時間: 2020-5-23 02:29
dennis28a 發表於 2020-5-23 00:15
115 要塞蕪湖街,明明出面大馬路有 101 唔搭?拉 115 黎仲咩?

608 車程有樣你睇,就算上埋觀繞一樣快唔 ...

608未必會大量流失客源的,話曬將來由九龍城,土瓜灣坐鐵去港島東區優勢不大(同坐巴士/北紅土船差不多);
相反115到時可能會流失好多紅磡,黃埔客所以如果到時唔拉去承啟道一帶吸客可能就大減到30-45分鐘自救!!

作者: jpoon    時間: 2020-5-23 02:35
HR1377 發表於 2020-5-22 13:50

我係土瓜灣人都唔搭115啦,更何況啟德
紅磡灣都兜你15分鐘啦

作者: jpoon    時間: 2020-5-23 02:38

老老實實你有冇試過九龍城碼頭搭115先?知唔知全程要坐幾耐?回程返九龍仲衰,真心搭101再行都快過佢

作者: jpoon    時間: 2020-5-23 02:39
AtrHenu 發表於 2020-5-23 02:29
相反115到時可能會流失好多紅磡,黃埔客所以如果到時唔拉去承啟道一帶吸客可能就大減到30-45分鐘自救!!

你肯定啟德客會唔搭鐵搭115?鐵路過咗海,115都唔知出咗蕪湖街未
拿,唔駛等沙中綫,睇下紅磡—中環渡輪開返之後115點先啦

利申:115沿綫居民,寧願搭101/111都唔搭佢

作者: 932gz6061    時間: 2020-5-23 09:11
115入去唔一定係最好做法,但641係唔應該入去啟德新邨,甚至應該放番上鑽石山/慈雲山

101 111 115問題就睇下沙中線通左點樣啦,可能都要3合2,依家115非繁冇地鐵都咁嘅死款...
作者: dennis28a    時間: 2020-5-24 00:15
AtrHenu 發表於 2020-5-23 02:29
608未必會大量流失客源的,話曬將來由九龍城,土瓜灣坐鐵去港島東區優勢不大(同坐巴士/北紅土船差不多);
相 ...

608 一直以黎生米煮唔成熟飯,兩繁以外客量慘淡。
當慢到嘔既 106 非繁隨時快過 608 到下路,608 真係自求多福。
作者: dennis28a    時間: 2020-5-24 00:24
932gz6061 發表於 2020-5-23 09:11
115入去唔一定係最好做法,但641係唔應該入去啟德新邨,甚至應該放番上鑽石山/慈雲山

101 111 115問題就睇下 ...

115 本身準備死,點解一個屈尾十天星小輪比佢早死,短暫救左佢一命。

641 最大問題係本身要做九龍灣,又要做觀塘市中心,睛朗只係求其插旗等運到姐。
就算你改去鑽石山或慈雲山,對比沙中綫快速過海,641 點行一樣惡頂。

分分鐘係 101 / 111 / 115 / 116 減左資源入面,
開條紅隧、走廊、承啟道、新蒲崗、慈雲山特快仲有用。
作者: n281    時間: 2020-5-24 08:49
可考慮641同302合併及重組

1. 641上午時段改編號為602A,來回路線及班次大扺照舊
2. 302改編號為602X,班次大扺照舊
3. 302A改編號為602P,班次照舊
4. 上午時段後至晚上,602來往 中上環<>慈雲山
  大抵依641中環<>啟晴走線,經啟新道來往慈雲山
  取代641下午時段班次

作者: FBI2    時間: 2020-5-24 09:05
n281 發表於 2020-5-24 08:49

1. 641上午時段改編號為602A,來回路線及班次大扺照舊

慈北仲有位擺?

但係,呢個方案絕對實際過搵條垃圾113拉上去

作者: Muthafucka    時間: 2020-5-24 19:19
作者: S3BL100    時間: 2020-5-25 00:33
n281 發表於 2020-5-24 08:49

慈雲山要兜晒啟德、九龍灣商貿區、觀塘巿中心先入東隧,東隧塞車仲要唔好得過紅隧,不了

而且回程係應該行紅隧

個人接受到既底線,係去程慈雲山 - 斧山道 - 九龍灣商貿區 - 觀塘繞道 - 東隧,回程跟 111 - 紅隧口東九廊不停站直飛彩虹道 - 斧山道 - 慈雲山

雖然做唔晒 641 做緊既所有位,但唔代表 641 無重組空間,反正啟晴德朗真係唔值得擺條全日中上環過海線落去

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4