hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 老九 948 假頂閘飛閘,投訴信點寫好? [打印本頁]

作者: 天空之神    時間: 2020-5-22 20:42
標題: 老九 948 假頂閘飛閘,投訴信點寫好?
歡迎使用圖片向有關部門求助

用九巴月票既朋友又要再等多一班啦

作者: ATENU364TC196    時間: 2020-5-22 20:51
19:40班九巴好似怡和街塞咗最少15分鐘,俾前面19:20部新巴放甩30分鐘,去到皇后街居然仲未頂閘?
作者: B.B.B.    時間: 2020-5-22 23:03
最佳方法搭新巴
作者: GF2158    時間: 2020-5-23 03:28
1. 無圖無真相 車尾影到假頂閘?
2. 點樣介定假定閘? 你肯定司機無叫乘客行入d? 有人企到過左黃線巴士佬去到邊度解話都大聲過你
3. 你上唔到車 關其他人咩事? 點解要幫你投訴呢?
4. 過左黃線飛站 不論邊間公司都一樣 每日大把車上演緊 呢個係人既問題 你覺得投訴有用既隨便起筷啦
5. 如果渣月票都唔識搭其他車轉上轉既 呢40分絕對抵等 搭聯營車都買月票就預左有一半機會用唔到 買之前就已經要諗清楚
6. 巴士佬咁憎巴士迷唔係無原因 就係4個大字多管閒事
作者: Edward_Chan    時間: 2020-5-23 09:13
步行九龍站轉黨鐵 也不算太遠
作者: 天空之神    時間: 2020-5-23 10:04
GF2158 發表於 2020-5-23 03:28
1. 無圖無真相 車尾影到假頂閘?
2. 點樣介定假定閘? 你肯定司機無叫乘客行入d? 有人企到過左黃線巴士佬去到 ...

眼見車頭至中門廿個都無,車尾無人企

Btw,如果準備好手機,就有心捉佢飛站
呢樣等你捉

都係果句,有心投訴就投訴啦
我有心就儲齊料直搗 TCU + OM
至於真投訴,留返比青衣居民s 開火啦
作者: 無敵風火輪    時間: 2020-5-23 11:49
如果樓主系想去青衣南又唔趕時間的話,倒不如行多幾步到對面搭42A啦,車又密,
作者: arfung    時間: 2020-5-23 11:51
天空之神 發表於 2020-5-23 10:04

真心討論,若是很疏落路線,乘客不企入而「假頂閘」,真係睇司機做法。
以青衣線為例,親身試過一些好師傅例子(疫情前):

平日傍晚249X,青衣尾站入沙田,當時25/30分一班,部車到站前已經「假頂閘」,車站目測約有20人左右。
師傅到站,未開門先叫客企入D,然後開門上客,禮貌地話車疏人多放工放學,大家拍硬檔。最後全部人上得曬。
有客感謝師傅幫手,師傅謙稱通常掛牌司機知道班車爆,班客又搭慣搭熟,多會幫手,但遇著後備/替更就可能直接飛站。那師傅仲溫馨提示佢跟住果日就轉更,大家自求多福。

68A青公下游上繁出青衣,開緊10-15分一班但仍不夠載,無站助情況下,企到門口大部份師傅都照開門讓客人「自行試逼」上車,上到幾多就幾多。
聽師傅講,話上頭知道爆車多客投訴,但短期內不會加班,只能落柯打話企到黃線(多數入面仲有位企)都不准飛站,要開門給客「試逼」上車,通常都能多上幾個,甚至10個8個。

講番948;無任何指示,絕對相信會有師傅「多一事不如少一事」,企到黃線就直接飛站,理得車內仲有無位企。
以西隧口北行為例,下繁好像有站助會處理乘客上車,不准飛站,見過城新職員如930系列有特別安排。
不過自己就好似印象中未見過有九巴職員處理。

西隧北行用948番青衣南和的士速度一樣,都無其他價格和時間相對合理的替代品,隨時焗等下下班。唉。

作者: WongKinYat_WKY    時間: 2020-5-23 14:37
方法有2個,等下班, 如果你係搭慣聯營線, 你就預咗未必可以用到晒月票, 你又點樣判斷佢係假頂閘呢?如果企出黃線,佢係可以飛站㗎喎。第二個方法, 西九龍返青衣42A/43C。 唔好下下都諗住投訴,可以諗一個替代方法返屋企
作者: WCNTIH    時間: 2020-5-23 15:55
ATENU364TC196 發表於 2020-5-22 20:51
19:40班九巴好似怡和街塞咗最少15分鐘,俾前面19:20部新巴放甩30分鐘,去到皇后街居然仲未頂閘? ...

的確尋晚因為時代廣場私家車問題導致波斯富街倒灌,由1900塞到2030,啲狗到咗都做唔到嘢,硬膠膠咁棟係度
呢班車準時開出 係104柯打車返到去收工 但都好似用咗35分鐘先由天后去到天樂里

作者: tonychow    時間: 2020-5-23 16:38

只能夠同樓主講你唔好彩。唔知樓上有幾多人有月票,但係例如我由奧運站一帶出發,走咗 41A 又夾到班次嘅話 904/5 轉 948 絕對係合理方案。呢種情況下唯有祈求 936 救亡。

作者: mrm23    時間: 2020-5-23 16:47
tonychow 發表於 2020-5-23 16:38
只能夠同樓主講你唔好彩。唔知樓上有幾多人有月票,但係例如我由奧運站一帶出發,走咗 41A 又夾到班次嘅話  ...

以前西隧入美景試過調轉搭,904/905 轉 41A 青工落行過去,

起碼都係合理時間先

作者: ATENU364TC196    時間: 2020-5-23 17:51
無敵風火輪 發表於 2020-5-23 11:49
如果樓主系想去青衣南又唔趕時間的話,倒不如行多幾步到對面搭42A啦,車又密, ...

有月票嘅話而又係去青衣西路/長亨/長安一帶,上968去大欖,轉68E/279X返青衣,其實時間唔差幾遠,但起碼上到車先,平時948一過咗19:20 就四個字先一班,基本上都一定頂閘,死守西隧真係等運到,都唔知要等幾耐
作者: ATENU364TC196    時間: 2020-5-23 17:54
WCNTIH 發表於 2020-5-23 15:55
的確尋晚因為時代廣場私家車問題導致波斯富街倒灌,由1900塞到2030,啲狗到咗都做唔到嘢,硬膠膠咁棟係度 ...

平時20分鐘一班唔塞車,西隧都成日上唔到,依家仲要塞完車,根本好難唔頂閘

作者: KE7066    時間: 2020-5-23 19:08

上 TCU + OM 投訴邊個?投訴乘客唔行入去?
啲人叫極都唔行入去巴士佬可以做咩?繼續放人上等支左鏡被阻?

作者: miklcct    時間: 2020-5-23 19:59
ATENU364TC196 發表於 2020-5-23 17:51
有月票嘅話而又係去青衣西路/長亨/長安一帶,上968去大欖,轉68E/279X返青衣,其實時間唔差幾遠,但起碼 ...

咪玩啦行兩次欖隧,條欖隧幾長呀?!青衣西路口同轉車站成 10 km ,來回已經20分鐘,重衰過等下班948。另一個實際嘅方法有人提出咗啦,見948唔對路,即刻跳上904/905,君匯港轉41A,同直達相比只係多一段仔海輝道。

引入外勞揸巴士最實際,即刻解決司機荒。

作者: ATENU364TC196    時間: 2020-5-23 20:42
miklcct 發表於 2020-5-23 19:59
咪玩啦行兩次欖隧,條欖隧幾長呀?!青衣西路口同轉車站成 10 km ,來回已經20分鐘,重衰過等下班948。另 ...

1. 前提係揸月票喎,等多20分鐘嗰架會係九巴?等到40分鐘有車嚟都唔知會唔會飛站......如果冇月票嘅,930>88D/MTR>249M 都已經搞掂啦

2. 904/905>41A 有三個限制,首先去青衣山上嘅話,41A 去唔到目的地,又要再轉車,其次係41A 一樣經常爆棚,奧運站上唔上到車真係睇彩數,還有904/905 唔一定係九巴時段

968/978>68E/279X 呢個真係冇辦法之中嘅辦法,雖然968其實都一樣係爆,揀邊個方法真係睇去邊,如果去長亨嘅,而968/978 上到車嘅,的確亦係一個辦法

作者: ATENU364TC196    時間: 2020-5-23 21:03

順帶一提,依家948平日下繁班次又改咗如下:
17:43 新>17:53 九(實際或提早至17:50)>18:01 新>18:07 九>18:13 九>18:17 新>18:25 九>18:33 新>18:46 新>19:00 新>19:20新

新巴中央圖書館起載:17:58,19:10

整體比表定都密咗唔少,下游車站正常情況下更易上車,不過暫時見雖然多咗車,但疫情開始回復正常之後,每班車嘅爆棚程度又開始打回原形
作者: kay    時間: 2020-5-23 21:11
呢個當日單方面推月票既BUG應該一早解決

不過同SLF小巴一樣,愛理不理

公平既聯營線九巴唔受月票,而唔係限死D客要等九巴仲要上唔到
作者: GF2158    時間: 2020-5-23 21:38

車頭到中門企十幾個已經掂到黃線 你唔去投訴下d乘客點解唔行入去?司機一句安全問題已經解到話 邊間公司都一樣 當然你咁有心捉司機無人會阻止你 不過唔係人人d時間都咁無價值 TCU絕對歡迎呢d咁無營養既投訴 一句會提示車長叫乘客行入車廂 叫巴士公司檢討班次是否符合需求就close file 我敢寫包單呢d投訴你每日入十個都唔會有改善 如果我係個司機收完呢個投訴 只要到黃線我肯定會報服式咁日日飛你站
作者: 天空之神    時間: 2020-5-23 22:00
GF2158 發表於 2020-5-23 21:38
車頭到中門企十幾個已經掂到黃線 你唔去投訴下d乘客點解唔行入去?司機一句安全問題已經解到話 邊間公司 ...

咁日日寫寫到煩爆 TCU 其實睇下邊個大鑊 D 姐TCU 唔做或者做唔到野,自自然搵 OM 查佢

就算 TCU + OM 去到最後未必有所鑊,但佢一定會怕左你先
市民鬥公務員,日日出信阻你收工咪睇下邊個收到科

如果唔係洗鬼有清算師咩

不過我都擺明路過唔係搭 948,
但都經常性入投訴,事實係會有改善,
至少搭開既線唔係連飛 5 架咁樣囉
(但煲蓋得 5 個而煲有 10 個果陣,就會有另一班受害者)

作者: 天空之神    時間: 2020-5-23 22:03
ATENU364TC196 發表於 2020-5-23 20:42
1. 前提係揸月票喎,等多20分鐘嗰架會係九巴?等到40分鐘有車嚟都唔知會唔會飛站......如果冇月票嘅,930> ...

如果用月票既話,無 948 就 936 落長沙灣轉啦
山下就睇時段,有機會 904/905 對家都係 968/279X 著數
我以前港島去荃灣,無 934 時段係 968/978 轉 68M

都快過 905 234X

作者: GF2158    時間: 2020-5-24 03:11
天空之神 發表於 2020-5-23 22:00
咁日日寫寫到煩爆 TCU 其實睇下邊個大鑊 D 姐TCU 唔做或者做唔到野,自自然搵 OM 查佢

就算 TCU + OM 去 ...

你唔係搭開948既 見到一次因為塞車拖慢左而飛站既車就叫人投訴
只係令人覺得你無知同無聊 想巴士公司做好唔係走去投訴個司機
而係要俾D真係有建設性既野人地去諗 司機打份工架咋
乘客唔行入車廂佢控制唔到 巴士遲唔遲到佢控制唔到
你講既948 不論九巴同新巴都開多左車 西隧上唔到既情況已經過去式左好耐
攞住一班車去講 果班車仲要係因為塞車而遲左/載多左人
咁樣去叫人support你既view 會唔會主觀左少少
TCU/OM又點?就算運吉一樣有數據睇 睇到D車平均載緊幾多人
人地睇都唔會係睇一日數 亦都唔會睇極端交通情況既日子
如果條數係上得哂既 你點樣投訴人地都係免責既
一班車都可以俾你入到佢既 不如你去運吉/巴士公司打工啦

作者: kay    時間: 2020-5-24 08:42
其實做人有D阿Q精神唔係壞事

好似舊年唔係有人搞搞震
依家九巴D豬紙,都只會得所謂服務時間,連班次表都無埋

投訴呢家野,以前會認為要好認真做,但依家睇唔需要

認真就輸了,太過認真,好多野框死自己
作者: WCNTIH    時間: 2020-5-26 00:52
ATENU364TC196 發表於 2020-5-23 21:03
順帶一提,依家948平日下繁班次又改咗如下:
17:43 新>17:53 九(實際或提早至17:50)>18:01 新>18:07 九>18: ...

今日連1758中央都變埋1756天后 吹佢唔脹唔可以當食九巴時段
不過1753 樂哥都唔係善男信女 都放到架1756 距離由3分變5分

始終新九打劫主戰場而家仍然係112同980X
948 副線而已

作者: ATENU364TC196    時間: 2020-5-26 07:36
WCNTIH 發表於 2020-5-26 00:52
今日連1758中央都變埋1756天后 吹佢唔脹唔可以當食九巴時段
不過1753 樂哥都唔係善男信女 都放到架1756  ...

樂哥架1753係收工單嚟,佢做完1600長安之後去到天后會泊銀幕街,到17:48就跟17:50架307P 入站,泊307P坑,然後架307P 走咗之後佢就即刻走去上客,通常1750已經離開天后,加上佢收工單都開得幾快,所以咪冇俾後面1756拖

俾着其他41A佬做1753嘅,基本上好少會提早,同埋一定碌到痴線,實俾後面拖

948系列已經成為九新副戰線......

作者: hihiman    時間: 2020-5-26 08:19
ATENU364TC196 發表於 2020-5-26 07:36
樂哥架1753係收工單嚟,佢做完1600長安之後去到天后會泊銀幕街,到17:48就跟17:50架307P 入站,泊307P坑, ...

舊肥肉存在左超過20年, 而家先來開火,
變成副線, 2巴都真係痴痴地線

作者: arfung    時間: 2020-5-26 08:51
ATENU364TC196 發表於 2020-5-26 07:36
樂哥架1753係收工單嚟,佢做完1600長安之後去到天后會泊銀幕街,到17:48就跟17:50架307P 入站,泊307P坑, ...

其實下繁返青衣,948有無比表列班次開得多左車?

昨晚大約7時10分,見到三部948(好似係2新1九)排住隊楓樹窩路左轉青衣西路上長宏,一轉燈後仲多一部九巴。
所有車都接近無客,估計已經落曬車。

其實返到青衣都幾常見拖卡,似乎都開得幾密。(估計無中途起載車吧~)

作者: williamau    時間: 2020-5-26 10:51

搭單問而家41A仲有邊個係快既??
之前有個姓韓既手車好癲, 我搭過佢渣44,41A
我個FD話佢做948既..

作者: WCNTIH    時間: 2020-5-26 14:31
williamau 發表於 2020-5-26 10:51

一講姓韓就知邊個
2區 56佬嚟

作者: WCNTIH    時間: 2020-5-26 14:42
hihiman 發表於 2020-5-26 08:19

兩個月前948係主戰場,講緊最癲係
1713九>1725怡和九>1723新>1733九>1743.....>1807九>1813九>1817新>1825九>1838怡和九>1840怡和新>1840新>1851新>1908怡和九>1905新...
因為當時104嚴重執笠,而九巴104掛牌佬幾乎係必須要有948底,所以名正言順收幾架104去打,而新巴亦都斬112去對戰。
但自從九巴落柯打話盡量避免開火之後就收晒皮。

而家主戰場去咗980X,新巴就玩拉遲正班、中途起載、加密680塞爆金鐘東等九巴走唔到,最癲玩到每3分就一部980X離開金鐘,仲要兩邊都搵咗最喪嘅人落去放車
而家九巴都頂唔緊,加架1748落去,埋單兩巴起碼加咗4架車,但都班班過百人落隧道
後果就係981P成為咗犧牲品

作者: ATENU364TC196    時間: 2020-5-26 15:36
hihiman 發表於 2020-5-26 08:19

兩巴開火,得益嘅咪乘客,其實948依家繁忙時間越做越有,啲車繁忙時間行一程,如果頂到閘嘅,都已經可以維一日皮
作者: ATENU364TC196    時間: 2020-5-26 15:41
arfung 發表於 2020-5-26 08:51
其實下繁返青衣,948有無比表列班次開得多左車?

昨晚大約7時10分,見到三部948(好似係2新1九)排住隊楓樹 ...

948 比表定起碼多四架車,#18 列咗新嘅詳細開車時間表
17:58 架新巴中圖載都越做越有,架車直情同18:01 天后開嘅新巴一齊坐滿返青衣,最新直情變埋做內部常規,由112033 負責,17:56 天后開

作者: ATENU364TC196    時間: 2020-5-26 15:45
williamau 發表於 2020-5-26 10:51

41A 最出名快嘅應該係劉生?其他41A 司機永遠都係收工先快,尤其係樂哥

作者: ATENU364TC196    時間: 2020-5-26 15:51
WCNTIH 發表於 2020-5-26 14:42
兩個月前948係主戰場,講緊最癲係
1713九>1725怡和九>1723新>1733九>1743.....>1807九>1813九>1817新>182 ...

而家948 下午繁忙時間埋單一樣起碼多咗四架車,2架新巴中載,2架總站載

條戰線今個月尾開始仲蔓延到去朝早,948A 九巴走去開架 08:15 嘅加班車,新巴見到就索性將08:10班車改去08:12 開,頂死九巴,九巴就索性將原本嘅尾班車改去08:22 開出,頂08:30架948,玩完948A之後,又放架車落948去長安開 08:45

夾埋成個系列,平日最少多六部加班

104 半收皮都已經搞到烽火連天,到時東鐵過咗海之後應該仲精彩

作者: williamau    時間: 2020-5-26 18:03
WCNTIH 發表於 2020-5-26 14:31
一講姓韓就知邊個
2區 56佬嚟

即係無掛牌線?
作者: williamau    時間: 2020-5-26 18:05
ATENU364TC196 發表於 2020-5-26 15:45
41A 最出名快嘅應該係劉生?其他41A 司機永遠都係收工先快,尤其係樂哥

之前有個有鬍鬚既手車好爽,唔知係咪就係劉生?
好耐無搭佢車喇..

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4