hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 64K鬧缺車荒?! [打印本頁]

作者: s20131417    時間: 2020-7-5 21:58
標題: 64K鬧缺車荒?!
據小弟不正經研究顯示,
64K有12架掛牌車喺今個月退役,
當中有5架已經先行退役,
其餘7架亦會於本月中後期退役。

面對林錦公路近凌雲寺一段路面問題,
基本上派唔到E6M行;
但係問題嚟啦:
S廠得2架ATSE,其中一架已經上掛本線,另一架掛77K;
而U廠除咗有8架原276嘅ATSE後備之外,
另外9架分別主力53同77K,
仲有一架仍為276掛牌。

其實本身77K都有潛力換E6M,
但係問題係:
元朗廠會唔會用77K嘅ATSE掛牌補返64K嘅KC/KD/KL牌ATS空缺?
(加埋已經有8+5=13架,比呢批退役車多一架;
間廠應該會將部份ATSE轉俾水廠補自身派車空缺)
剩低幾架E6M後備會唔會就可以派上用場,上掛77K?
(又係以同一種方法,將2架E6M轉俾水廠補ATS/ATSE空缺;
同埋只需要7架)

小弟愚見,歡迎討論。

(順帶一問:
91M/92/94會唔會都一樣繼續轉E6M掛牌?
當中94相信轉大車機會大)
作者: Kirino    時間: 2020-7-5 22:19
94唔洗相信轉大車,一早全12米
作者: bb606606    時間: 2020-7-5 22:21
你咁緊張做乜?
上星期先開過POST

大把SPARE
唔洗你擔心
作者: RA472    時間: 2020-7-5 22:25
91M、92要等清水灣道改善工程完左之後轉12米啦
九廠E6M留比91、103啦
仲有五十部未出牌
唔使驚等唔切

作者: TP2881    時間: 2020-7-5 22:27
好似64K 已經批左用E6M,只係要時間操車,所以唔使擔心冇車用
作者: Fong_2132    時間: 2020-7-5 22:52
出左幾十部11.3m, 其他廠大把短車甩出黎,使乜你擔心
作者: Kj2052    時間: 2020-7-5 22:59
91 91m 92 103 77k可以即時放所有短短
276 269m已放
94晨早全線12米
樓主毋須過分擔心
作者: 天空之神    時間: 2020-7-5 23:00
276 可以用 E6M,80M/81K/280X 用 加五車

周圍仲有好多線有短車剩
唔怕
作者: Gary_B    時間: 2020-7-5 23:03
查左老荔將會有幾多架 ATSE 甩牌及多出嚟未?
作者: Kj2052    時間: 2020-7-5 23:05
天空之神 發表於 2020-7-5 23:00
276 可以用 E6M,80M/81K/280X 用 加五車

周圍仲有好多線有短車剩

80m/81k/280x全部可以12m
仲有漏咗30/45/46/53可以e6m
大把短短流放
S生的擔心可以說是多餘
作者: Kj2052    時間: 2020-7-5 23:07
Gary_B 發表於 2020-7-5 23:03
查左老荔將會有幾多架 ATSE 甩牌及多出嚟未?

個人認為L廠毋須再使用atse

作者: Quanta    時間: 2020-7-5 23:12

出咗嘅E6M有五十幾架,
呢兩個月退嘅ATS少過呢個數 唔驚啦

何況短期內應該仲有E6M可以繼續出

作者: WongKinYat_WKY    時間: 2020-7-5 23:20
唔夠車可以借其他車廠嘅短車先
作者: RH7685    時間: 2020-7-5 23:29
作者: oldmancheung    時間: 2020-7-6 00:28
唔怕,大不了咪出單層羅
作者: Neutroginger    時間: 2020-7-6 01:06
喂呀.... 改少少字眼又出過另一個post

呢D 問題明係有答案都仲要問
作者: ATSE40    時間: 2020-7-6 01:25
而家先發覺原來 64K 要用哂所有 E400

作者: ViviTse    時間: 2020-7-6 03:15
91M/92 要等安秀道口/德望果邊擴闊埋先,否則派大車行就要停白虹樓
作者: louis19910701    時間: 2020-7-6 06:31
樓主講到佢係九巴老細咁,正如樓上所講,其他廠有好多車可以用11 .3米褪短車出黎,再唔得既,咪搵264R行平日囉,出優惠價,然後64k出一半車
作者: Eddie    時間: 2020-7-6 06:59
雖然暫時可以用ATSE同ASV頂,不過ATSE載客量低,ASV上斜較差,長遠都係要盡快批E6M行
作者: s20131417    時間: 2020-7-6 10:21
Kj2052 發表於 2020-7-5 23:05
大把短短流放

81K可以12米,
但係知唔知點解沙田廠
仲要接收咁多人哋廠唔要嘅短車?
皆因有人話穗禾總站泊唔到咁多12米車嘛!

至於80M、280X已經全線用ATR/ATE

敬祖路、屏廈路近坑尾村一段可以用11300
當中45已經全線E6M
30可以放3架ATS同2架ASV、
46可以放5架ATSE、
元朗廠方面,53可以放5架ATSE
(最後仲會有2架AAU、1架AAS剩)

多出嚟嘅ATSE可以考慮投放34/34M
因為若果用E6M都係一樣喺灣景泊唔到自己條坑
要用934條坑,因為自己條坑轉唔出

仲有一句,小弟未同大家講
就係2D、7B、10、208因為路面問題
暫時連E6M都唔派得⋯
不過7B、10嘅舊短車都係LR/LS牌ASV,
唔會咁快鬧車荒住⋯
(而2D/208就更係全線單層)
作者: s20131417    時間: 2020-7-6 10:23
Eddie 發表於 2020-7-6 06:59
雖然暫時可以用ATSE同ASV頂,不過ATSE載客量低,ASV上斜較差,長遠都係要盡快批E6M行 ...

咁九巴一定好後悔撻訂Streetdeck啦
又或者九記點解唔加訂SY4050之類嘅高載兩擔車?
作者: s20131417    時間: 2020-7-6 10:25
Kj2052 發表於 2020-7-5 23:07
個人認為L廠毋須再使用atse

唔係呀,
34/34M想喺灣景可以用到自己條坑
雙層派車就一定要10.6米或以下
除非E6M真係最後都試唔到個大彎位
(11300而家都要用934條坑)

作者: toyl    時間: 2020-7-6 10:43
RA472 發表於 2020-7-5 22:25
91M、92要等清水灣道改善工程完左之後轉12米啦
九廠E6M留比91、103啦
仲有五十部未出牌

九廠一樣急住要車,暫時所見唔夠咪又係借住荔廠用住先……
依家對九廠而言E6M數量少,依家玩平日91M假日91就最乎合成本效益。

作者: AtrHenu    時間: 2020-7-6 11:24
s20131417 發表於 2020-7-6 10:21
81K可以12米,
但係知唔知點解沙田廠

其實30,53個批ATS,ASV都差唔不多夠埋單,始於都要解決退役問題.(但當然長遠可以考慮該兩線轉E6M混ATSE和短單行)

btw,要解決64K成批掛牌到期問題,我諗唔介意的可以係其他線執住尾批ASV混住少量ATSE頂住當先直到運吉批嘉道理農場可以用11米為止!!

作者: Eddie    時間: 2020-7-6 12:09
s20131417 發表於 2020-7-6 10:23
咁九巴一定好後悔撻訂Streetdeck啦
又或者九記點解唔加訂SY4050之類嘅高載兩擔車? ...

Shitdeck載客量咪同E400一樣,就係好彩撻左訂先避免短車過多周街走
作者: toyl    時間: 2020-7-6 12:27
81K可以12米,
但係知唔知點解沙田廠

鬧車荒都係要夾埋春秋二祭先會出現。
2D向來都係14S要車先轉短雙,7B可以全線12米啦,佢放單層入去可以話係其他線後備車!
對於呢一類頹線,短雙/短單都係要有少少鬆動嚟互相補位先得。

作者: toyl    時間: 2020-7-6 12:32
AtrHenu 發表於 2020-7-6 11:24
其實30,53個批ATS,ASV都差唔不多夠埋單,始於都要解決退役問題.(但當然長遠可以考慮該兩線轉E6M混ATSE和短 ...

其實ATS夠期,幾大禁12米掛牌線何嘗唔係?276用得,53有望唔知幾時又解到禁,依家屯門同荔廠主力換車先起碼都有少少作用啦。

九廠四寶夾埋都起碼要7架頂夠期車,E6M終於九廠開始分到多幾架,早兩星期一樣都可以借到荔廠車用,好過無……

相信E6M出牌都會盡快做曬,盡力為ATS去補位既……

作者: lsc04d11    時間: 2020-7-6 12:32
oldmancheung 發表於 2020-7-6 00:28
唔怕,大不了咪出單層羅

應該話 冇車咪將64K縮服務 轉264R  54,251A當然要變密變強(加推欖隧線與251A轉乘,梗係講緊反方向 咁就解決埋錦上路去天水圍既一粒鐘難題)  甚至64K拆 上村至元朗(經錦上路) 65K 嘉道理至大埔  中間凌雲寺就租定啲外車 有需要時接載

ff完

答番樓主 你估九巴冇諗過車源既問題咩?
作者: 3ASV454@671    時間: 2020-7-6 13:39
81K可以12米,
但係知唔知點解沙田廠

7B日日都有12米行,驚啲乜
作者: 384047x    時間: 2020-7-6 17:19
唔該用下腦先出post啦好冇, 而家又唔係出曬E6M...
作者: cx838    時間: 2020-7-6 18:56
lsc04d11 發表於 2020-7-6 12:32
應該話 冇車咪將64K縮服務 轉264R  54,251A當然要變密變強(加推欖隧線與251A轉乘,梗係講緊反方向 咁就解 ...

咁冇用架,64K的客量來自沿線的通勤,真正元素全程去大埔的人不多。ATS退埋今年到期和續命車,加多10部以內的ATSE就夠啦
作者: AtrHenu    時間: 2020-7-6 19:56
cx838 發表於 2020-7-6 18:56
咁冇用架,64K的客量來自沿線的通勤,真正元素全程去大埔的人不多。ATS退埋今年到期和續命車,加多10部以 ...

所以之前厹巴咪有意開264R來吸64K客,但可惜64K兩邊客都係區內鄉郊客加上收費貴所以失敗收場!!

btw,如果當初肯265S和264R合組開一條全日線,之後64K全日分拆成65K和54回程改行錦上路的大循環方案再俾轉乘補返林錦去錦田服務應該會省到好多短金/ATSE!!(因為實際得65K要細車而54可以派長單和12米雙層車)

作者: dogdog002    時間: 2020-7-6 20:58
AtrHenu 發表於 2020-7-6 19:56
所以之前厹巴咪有意開264R來吸64K客,但可惜64K兩邊客都係區內鄉郊客加上收費貴所以失敗收場!!

btw,如 ...

我諗條數計唔掂
客量太散

返工客寧願密密車去上水轉火車去大埔

你唔拖埋元朗唔夠客

經元朗而家269D無兩三個字都未到博愛

同時間既276A可能就到上水

作者: 4eyesryo    時間: 2020-7-6 21:08
dogdog002 發表於 2020-7-6 20:58
我諗條數計唔掂
客量太散

天水圍同元朗來往沙田之間唔夠客拆兩條
作者: leefung    時間: 2020-7-6 21:16
U廠依家有7架E6M SPARE, 應該拎唻操64K用,操完就可以放落去
之後再係S廠出左11架,U廠再出多1架,咁64K就完成染紅大業

ATSE應該比34系,30,81K之流用
L牌ASV係時侯做下後備養老....

作者: 66702686    時間: 2020-7-6 22:38
leefung 發表於 2020-7-6 21:16
U廠依家有7架E6M SPARE, 應該拎唻操64K用,操完就可以放落去
之後再係S廠出左11架,U廠再出多1架,咁64K就完成 ...

30行到11.3, 81K行到12米

作者: paul2357paul    時間: 2020-7-7 01:58
dogdog002 發表於 2020-7-6 20:58
我諗條數計唔掂
客量太散

對於屯元天居民黎講,北區線換大埔線點會唔鍾意
因為由轉多兩程變直車。
最大問題應該係北區與大埔區居民傾唔掂數。
尢其是261難得去埋粉嶺,一句唔好意思轉去大埔北區居民實反枱。

作者: jackycsm    時間: 2020-7-7 02:07
作者: KE7066    時間: 2020-7-7 02:18
81K可以12米,
但係知唔知點解沙田廠

你不如睇下沙田收果四部短車呢期派咩線先再扮專家

作者: leefung    時間: 2020-7-7 08:40
66702686 發表於 2020-7-6 22:38
30行到11.3, 81K行到12米

30係客量問題,唔會食新車....
81K行到就晨早轉哂12米啦.....

作者: 林千九    時間: 2020-7-7 08:56
leefung 發表於 2020-7-7 08:40

行得到嘛得囉有咩所謂,77K,46都食 11.3, 吾爭在la
作者: THomas20010808    時間: 2020-7-7 11:05

81k日日有ATE ATR行全日喎
作者: FBI2    時間: 2020-7-7 11:10
THomas20010808 發表於 2020-7-7 11:05
81k日日有ATE ATR行全日喎

我諗81K最終下場係減車減班全轉12米
作者: AD118    時間: 2020-7-7 11:39
FBI2 發表於 2020-7-7 11:10

81K改做循環線唔得,穗禾改做循環點唔得?

BTW, 而家真係想用退車潮迫64K換E6M

撇除64K問題,睇後備車同新車數量已經夠應付ATS退車潮

30用三部45甩出牌嘅ATSE換走剩餘ATS
77K用兩部276甩牌嘅ATSE換走剩餘ATS
81K用四部沙廠後備ASV換走剩餘ATS
91M上兩部E6M換走剩餘ATS
92暫時用兩部E6M加一部九廠後備ASV換走剩餘ATS
去到舊清擴闊完成先換12米
94用一部九廠後備ASV換走剩餘ATS

所有ATS甩牌後得返64K同72有ATS,72得一部ATS,該字軌要柯打64K所以用短車

作者: kitarolo    時間: 2020-7-7 12:39
AD118 發表於 2020-7-7 11:39

一來沿線班次難控制
二來要有位俾佢做循環點
最後個總站都係泊少咗車
對成件事幫助唔大
作者: 林千九    時間: 2020-7-7 12:54

應該話將會有12米掛牌
作者: AD118    時間: 2020-7-7 13:15
kitarolo 發表於 2020-7-7 12:39
一來沿線班次難控制
二來要有位俾佢做循環點
最後個總站都係泊少咗車

唔使拍部車係81K車坑咁耐,只須係穗禾過路停站已經慳好多車位,夠位泊12米
作者: Eddie    時間: 2020-7-7 14:07
AD118 發表於 2020-7-7 13:15
唔使拍部車係81K車坑咁耐,只須係穗禾過路停站已經慳好多車位,夠位泊12米 ...

以近日派車,81K 原先四架ATS掛牌轉為12米應該問題不大
作者: WongKinYat_WKY    時間: 2020-7-7 14:13

都係睇佢舊車幾時到期, 如果拿客量嚟講呢45一定上唔到E6M啦
作者: AVBWU291    時間: 2020-7-7 15:22

假如林錦線派唔到11米三軸,剩低嘅E6M派去行81K,應可避免塞爆穗禾嘅問題。

作者: nickk    時間: 2020-7-7 22:00
fb有人話64K已批,咁真係批咗定放流料?
作者: s20131417    時間: 2020-7-7 22:06

但係嗰架S22軌 / KR1119聽日都夠鐘了…
唔知會換邊架短車呢?
(埔廠:…)
作者: cz9328    時間: 2020-7-7 22:17
Kj2052 發表於 2020-7-5 23:05
大把短短流放

其實大沙廠已經將部份81K嘅ATS 所謂掛牌,拿去64K 線摧殘...
然後搵12米做替車。

依家仍留在大沙嘅,似係早年長期在64K線受摧殘嘅元老,或是車況可能頂唔順林錦路嘅,才留在大廠吧。

作者: FBI2    時間: 2020-7-7 22:43
據了解,九巴和運輸署於短期內就11.3米巴士於林錦公路作正式試路.

作者: kmb71k    時間: 2020-7-7 22:45
忽發奇想
拉80M/81K甚至280X全日經穗禾苑總站往返華翠園做總站得唔得

作者: cz9328    時間: 2020-7-7 22:58
kmb71k 發表於 2020-7-7 22:45
忽發奇想
拉80M/81K甚至280X全日經穗禾苑總站往返華翠園做總站得唔得

上山方向係有巴士彎可供停站,未必需要繞經巴總。

但落山方向,架12米應該要入番穗禾巴總。

另外, 會用多咗車之外,上面冇地方買嘢食買嘢飲的。

作者: dogdog002    時間: 2020-7-8 20:59
paul2357paul 發表於 2020-7-7 01:58
對於屯元天居民黎講,北區線換大埔線點會唔鍾意
因為由轉多兩程變直車。
最大問題應該係北區與大埔區居民 ...

應該話九巴覺得無錢賺
搞條265S 264R 全日

賺多咗幾個客搭全程但成本仲多咗

加上九巴保守政策

連261X都要停元朗果下就知

所以九巴寧願搞263C

可以拉44堆客過檔

作者: dogdog002    時間: 2020-7-8 21:06
4eyesryo 發表於 2020-7-6 21:08
天水圍同元朗來往沙田之間唔夠客拆兩條

沙田呢個位天水圍上車經元朗

269D都有吸引力

M車轉欖隧都係搭番同一部269D,什至有機會上唔到車

火車上水計都要半個鐘先到

大埔就好難講,兩個字就到

加上其實工廠區好多都有廠車直達大西北

所以265S 都開咗十幾年

作者: Anonymous    時間: 2020-7-8 21:15
dogdog002 發表於 2020-7-8 21:06
沙田呢個位天水圍上車經元朗

269D都有吸引力

繁時可以抽一兩架車開268D專做元朗,至於行工業區定跟足正線,就交番比元朗版友討論下
作者: dogdog002    時間: 2020-7-8 21:55
Anonymous 發表於 2020-7-8 21:15
繁時可以抽一兩架車開268D專做元朗,至於行工業區定跟足正線,就交番比元朗版友討論下 ...

朝早都做緊5-8分鐘一班,下繁7-10

絕對有能力開以前既69D 268D 269D

不過九巴由日日進步變城市脈博

所以大家FF下開心就得

作者: s20131417    時間: 2020-7-13 08:29
cz9328 發表於 2020-7-7 22:17
其實大沙廠已經將部份81K嘅ATS 所謂掛牌,拿去64K 線摧殘...
然後搵12米做替車。

如果咁講法,
81K可能最終要接收原91M/92嘅3架ASV??
(皆因3架KD牌ATS即將到達19年大限)
作者: s20131417    時間: 2020-7-13 08:31

賽果係91M基本上連ASV都出晒局,
就算係ASV都分晒去92/94等線先…
作者: s20131417    時間: 2020-7-13 08:32
之後若果想92都分埋新車的話就必須要令K廠收多幾架E6M…(94係可以全線12米)
作者: KC8237@92    時間: 2020-7-13 09:46
s20131417 發表於 2020-7-13 08:32
之後若果想92都分埋新車的話就必須要令K廠收多幾架E6M…(94係可以全線12米) ...

94 01車平日只可以出短車,因要order 292P
如果K廠肯執一執order, 全12米是冇問題
如果K廠嚟緊仲會分到E6M, 真係唔知會比邊條線,92只係星期六日行過,103 更加未行過, 唔通換落91
應該點都要91M 換埋三架ASV,先到第二條線
真心希望92有份

作者: AD118    時間: 2020-7-13 09:56
s20131417 發表於 2020-7-13 08:32
之後若果想92都分埋新車的話就必須要令K廠收多幾架E6M…(94係可以全線12米) ...

但94有字軌要柯打92同292P,所以要有部短車,除非運吉批12米行舊清
作者: AD118    時間: 2020-7-13 09:59
KC8237@92 發表於 2020-7-13 09:46
如果K廠嚟緊仲會分到E6M ...

91M應該會全E6M,換出ASV調去沙廠掛81K取代剩餘ATS
作者: s20131417    時間: 2020-7-13 13:21
之後就輪到同樣有用車限制嘅10號仔,唔知幾時會安排試E6M??
作者: s20131417    時間: 2020-7-13 13:23
KC8237@92 發表於 2020-7-13 09:46
如果K廠嚟緊仲會分到E6M ...

本身舊清用得11300
如無意外的話短期內都會有E6M上掛94-01字軌??
作者: KC8237@92    時間: 2020-7-13 13:48
s20131417 發表於 2020-7-13 13:23
本身舊清用得11300
如無意外的話短期內都會有E6M上掛94-01字軌??

如果K廠繼續分到,上掛94-01 都唔出奇,始終292P客量唔錯,用E6M order都好。平日94客量麻麻,都掛2架舊頭ATENU, 要睇下92同94批短豬係唔係只係短暫上掛,直至上掛E6M。E6M 已經行過92,94,99。另外有人報E6M路訓出現係九龍灣商貿區,相信係操292P吧?

作者: hokachung    時間: 2020-7-13 13:58
s20131417 發表於 2020-7-13 13:21
之後就輪到同樣有用車限制嘅10號仔,唔知幾時會安排試E6M??

你自己落一轉打鼓嶺道望下咩環境先

P.S. 同路段仲有2D

作者: 林千九    時間: 2020-7-13 15:05
AD118 發表於 2020-7-13 09:59
91M應該會全E6M,換出ASV調去沙廠掛81K取代剩餘ATS

81k可能轉atr, ate掛牌呢
作者: nickk    時間: 2020-7-13 15:10
林千九 發表於 2020-7-13 15:05

ATE ATR都到期,直接上SF牌最舊既MMC吧啦
作者: Eddie    時間: 2020-7-13 15:40
KC8237@92 發表於 2020-7-13 13:48
如果K廠繼續分到,上掛94-01 都唔出奇,始終292P客量唔錯,用E6M order都好。平日94客量麻麻,都掛2架舊頭 ...

292P改行新清算啦,唔好又話德望有多人搭292P掛
作者: GA6072    時間: 2020-7-13 15:45

之後食飯可以泊駿洋邨

基本上沙田真正要短車既係
64K,99,299X
作者: KC8237@92    時間: 2020-7-13 15:45
Eddie 發表於 2020-7-13 15:40

我係292P 常客,真係好少人係德望上落,因為通常0730 班92 都係292P 前面,所以其實292P 行新清真係冇問題。其實九巴真係唔知有冇幫292P 申請改行新清
作者: 林千九    時間: 2020-7-13 15:50
GA6072 發表於 2020-7-13 15:45
之後食飯可以泊駿洋邨

基本上沙田真正要短車既係

99,299x行到12米
作者: GA6072    時間: 2020-7-13 16:02
林千九 發表於 2020-7-13 15:50
99,299x行到12米

呢個係你地以為行到
遲下睇下會點

作者: Eddie    時間: 2020-7-13 16:10
GA6072 發表於 2020-7-13 16:02
呢個係你地以為行到
遲下睇下會點

今日學校一停課又出黎發表膠論
作者: GA6072    時間: 2020-7-13 16:22
Eddie 發表於 2020-7-13 16:10
今日學校一停課又出黎發表膠論

睇黎要搵人祭旗
至可以停到d巴膠係咁同巴士公司「打雞血」

作者: toyl    時間: 2020-7-13 16:29
KC8237@92 發表於 2020-7-13 15:45
我係292P 常客,真係好少人係德望上落,因為通常0730 班92 都係292P 前面,所以其實292P 行新清真係冇問 ...

不過呢班車出到彩雲時間,行舊清一般會比新清塞少D,新清好多時龍尾都到利安道呢!改行新清或者會得不償失。

作者: toyl    時間: 2020-7-13 16:31
Eddie 發表於 2020-7-13 15:40

唔好忘記彩虹交匯處呢個例位,呢班車個時間行新清超過一半機會慢咗。

作者: 林千九    時間: 2020-7-13 16:34
呢個係你地以為行到
遲下睇下會點

你咁講咩意思?

作者: Enviro50D    時間: 2020-7-13 16:36
99/299x一早已經有ATE/NU掛牌...
作者: 林千九    時間: 2020-7-13 16:37
toyl 發表於 2020-7-13 16:31
唔好忘記彩虹交匯處呢個例位,呢班車個時間行新清超過一半機會慢咗。

仲要考慮舊清做梗工程,遲D會直接轉大車
作者: KW2523    時間: 2020-7-13 16:50
呢個係你地以為行到
遲下睇下會點

雖然12米中軸都算勉強,但係17年行到而家唔通真係九記時運咁高咩
我都好反對而家有時出蛋,尾轆車行大環真係有危險

作者: RH7685    時間: 2020-7-13 16:59
作者: GA6072    時間: 2020-7-13 17:02
RH7685 發表於 2020-7-13 16:59
用E6M代ATE其實更加好
戴客量差唔多
而且又短啲

E6M上299X可以比ATE明顯地跑快D

呢個係認同

作者: kitarolo    時間: 2020-7-13 17:12
RH7685 發表於 2020-7-13 16:59
用E6M代ATE其實更加好
戴客量差唔多
而且又短啲

假設E6M增購到足以令
99/299X不再用12米雙
嚟改良「安全系數」咁派
直梯又好尾軸驅動又好,已經
比起用ASV/ATS/ATSE時代
減咗班,但真係某啲原因縮返細
部車時,大家又諗吓會唔會加密。
作者: s20131417    時間: 2020-7-13 19:55
kitarolo 發表於 2020-7-13 17:12
假設E6M增購到足以令
99/299X不再用12米雙
嚟改良「安全系數」咁派

但係E6M同ATE差唔多載客量…
(125 vs 124)
作者: TankKingEH9697    時間: 2020-7-13 20:21
厹司只有缺收入 有數圍就車海都冇問題
作者: kitarolo    時間: 2020-7-13 20:44
s20131417 發表於 2020-7-13 19:55
但係E6M同ATE差唔多載客量…
(125 vs 124)

坐位數一樣,原來短咗仲
可以企多咗人(我已試搭E6M)
ATE企唔到44人,E6M下層配置
雖然話空間較多,小學生都唔易企
45人,中學生有啲高大闊身啲就更
唔洗講,嗱講明先唔准企樓梯/上層
同司機側黃線嘅前方㗎。

99、299X,用E6M的確較安全
如果換到加密班次嘅我支持㗎
作者: kitarolo    時間: 2020-7-13 20:45
TankKingEH9697 發表於 2020-7-13 20:21
厹司只有缺收入 有數圍就車海都冇問題

過海線、機場A線都好難
再有車海,有車都缺車長……
作者: 林千九    時間: 2020-7-13 20:56
kitarolo 發表於 2020-7-13 20:44
坐位數一樣,原來短咗仲
可以企多咗人(我已試搭E6M)
ATE企唔到44人,E6M下層配置

其實都行到12米就繼續12米la, 無謂霸住 qutro, 如果真係吾掂晨早就好似祖堯甘 la
作者: TankKingEH9697    時間: 2020-7-13 21:03
kitarolo 發表於 2020-7-13 20:45
過海線、機場A線都好難
再有車海,有車都缺車長……

紅隧線 佢早繁 冇人搭都會開d短棍做下樣ge

作者: Gary_B    時間: 2020-7-13 22:09
s20131417 發表於 2020-7-13 13:21

10 用兩軸 甚至短單都夠載 唔使急於用E6M

作者: cz9328    時間: 2020-7-13 22:36
呢個係你地以為行到
遲下睇下會點

81K 模式?

掛牌用短些少嘅車,但容許12.0米替車/容許假日行12米?
作者: 林千九    時間: 2020-7-14 07:28
cz9328 發表於 2020-7-13 22:36
81K 模式?

排牌用短些少嘅車,但容許12.0米替車/容許假日行12米?

如果係咁299x,99之前都吾會咁放心全線掛12米la
作者: cz9328    時間: 2020-7-14 10:06
林千九 發表於 2020-7-14 07:28
如果係咁299x,99之前都吾會咁放心全線掛12米la

未訂11.3米車時,10.6米退一架少一架越來越少,唯有焗住派12米。

作者: AD118    時間: 2020-7-14 10:58

如果可以全12米,點解上個月同今個月初唔上12米代ATS?

BTW, 今日E6M59行81K

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4