hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 香港有非專利巴士公司引入Streetdeck [打印本頁]

作者: chunyin    時間: 2020-7-15 21:45
標題: 香港有非專利巴士公司引入Streetdeck
香港有間有非專利巴士公司買咗幾部Streetdeck, 首批巴士最快本月上船去香港.

作者: VA73@2A    時間: 2020-7-15 21:59
用黎行村巴定係租車?
作者: ML3941    時間: 2020-7-15 22:00
WJ1984 定係原本九巴訂單的車?
作者: TR1614    時間: 2020-7-15 22:02
嘩!意想不到。連九巴都唔想要既時候,邊間公司咁勇呀
作者: FBI2    時間: 2020-7-15 22:03
聞說陽光買左5部代ATR和AP
作者: TR1614    時間: 2020-7-15 22:03
之前 W6S去左馬灣試路,莫非.....
作者: LokManSiu    時間: 2020-7-15 22:08
FBI2 發表於 2020-7-15 22:03

ATR唔係三部飛機橙B8L代咩
作者: VA73@2A    時間: 2020-7-15 22:09
FBI2 發表於 2020-7-15 22:03

之前龍運嗰3部B8係咪照過檔去陽光?
BTW:睇黎載通對Streetdeck仲有信心,九巴嗰50架應該仲有機會

作者: Eddie    時間: 2020-7-15 22:13
可能streetdeck之前已經砌好幾架車,都要搵買家要左佢
作者: FBI2    時間: 2020-7-15 22:16
VA73@2A 發表於 2020-7-15 22:09
之前龍運嗰3部B8係咪照過檔去陽光?
BTW:睇黎載通對Streetdeck仲有信心,九巴嗰50架應該仲有機會

聽聞大快活b8唔會過檔陽光
作者: HR1377    時間: 2020-7-15 22:18
FBI2 發表於 2020-7-15 22:16
聽聞大快活b8唔會過檔陽光

咁大快活10部B8全部俾P960?
作者: RH7685    時間: 2020-7-15 22:33
作者: FBI2    時間: 2020-7-15 22:35
HR1377 發表於 2020-7-15 22:18
咁大快活10部B8全部俾P960?

龍運keep番3架自用

作者: 天空之神    時間: 2020-7-15 22:36
陽光要砌左出黎比老九既Streetdeck ,所以臨走都要上一上島
大快活過 7 架車比 P960

作者: Neutroginger    時間: 2020-7-15 22:49
FBI2 發表於 2020-7-15 22:35
龍運keep番3架自用

哇.... 唔係卦...

咁奇怪既公司都有既....
無啦啦留3 架怪車做乜?
一係就10架都要, 一係就10架都唔要啦

作者: Kirino    時間: 2020-7-15 22:54
Neutroginger 發表於 2020-7-15 22:49

Voith E500 trident都係得3部啦,啱啱好代晒佢地
作者: RH7685    時間: 2020-7-15 22:56
作者: VA73@2A    時間: 2020-7-15 23:02
Neutroginger 發表於 2020-7-15 22:49

朝今夕改係呢間公司特色,話唔定又會再改

隨時連九巴嗰50架streetdeck都有機會復活

作者: YoungMan    時間: 2020-7-15 23:26
有新兩軸車始終係好事
作者: wesleyyc    時間: 2020-7-16 01:07
VA73@2A 發表於 2020-7-15 23:02

跟住又整個新嘅塗裝????
作者: 3ASV174    時間: 2020-7-16 01:14
RH7685 發表於 2020-7-15 22:56
唔怕啦
龍運車唔少都要返九巴廠整
唔驚冇件

之前傳 12.8m 張 B8L 單有一大批過俾龍運
咁富豪o係龍運都唔會係少數民族

作者: 3ASV174    時間: 2020-7-16 01:19
TR1614 發表於 2020-7-15 22:02
嘩!意想不到。連九巴都唔想要既時候,邊間公司咁勇呀

九巴唔要可能純粹係因為之前 Wrightbus 財困交唔切車
但最尾批歐三 ASV 上路
照買返 Streetdeck 唔出奇

作者: LokManSiu    時間: 2020-7-16 02:31
Kirino 發表於 2020-7-15 22:54
Voith E500 trident都係得3部啦,啱啱好代晒佢地

應該冇咁快會代替到佢哋,佢哋仲有三年命,而且又擱置咗過檔九巴嘅計劃
作者: AtrHenu    時間: 2020-7-16 05:40
3ASV174 發表於 2020-7-16 01:19
九巴唔要可能純粹係因為之前 Wrightbus 財困交唔切車
但最尾批歐三 ASV 上路
照買返 Streetdeck 唔出奇

隨著越來越多路線都相繼可以加大,應該未必買返街層頂尾批ASV而可能加多25部E6M或25部12.8米!!

btw,今次Streetdeck會唔會去古典部頂880-891呢??

作者: I20091157    時間: 2020-7-16 06:56
LokManSiu 發表於 2020-7-16 02:31
應該冇咁快會代替到佢哋,佢哋仲有三年命,而且又擱置咗過檔九巴嘅計劃 ...

其實ASV個人認為可能都會早退....
始終下層橫位好難頂加上好多ASV已經䦕始冇乜力.....

作者: Eddie    時間: 2020-7-16 08:40
VA73@2A 發表於 2020-7-15 23:02

而家睇黎係得返10必需用10.6米以下雙層,再買50架只會重演短龍周圍攝大線既反智情況
作者: AtrHenu    時間: 2020-7-16 08:52
Eddie 發表於 2020-7-16 08:40
而家睇黎係得返10必需用10.6米以下雙層,再買50架只會重演短龍周圍攝大線既反智情況 ...

假如東寶庭道,喇沙利道肯縮細個路肩位紅巴10,2D應該可以轉11米甚至可以用長單,到時可能直頭唔駛買W6S頂ASV51-100可以直接轉為E6X或3AVBML而個51架ATSE,方飽,短蛋改為後備或俾53呢類連11米行唔到的短雙路線添!!
作者: KMBe500    時間: 2020-7-16 10:31
AtrHenu 發表於 2020-7-16 05:40
隨著越來越多路線都相繼可以加大,應該未必買返街層頂尾批ASV而可能加多25部E6M或25部12.8米!!

btw,今次S ...

一早有哂計劃調入非專一換一,你覺得仲有空間買新車?
作者: Kirino    時間: 2020-7-16 10:48
AtrHenu 發表於 2020-7-16 08:52
假如東寶庭道,喇沙利道肯縮細個路肩位紅巴10,2D應該可以轉11米甚至可以用長單,到時可能直頭唔駛買W6S頂AS ...

53係可以行11.3嘅
作者: FBI2    時間: 2020-7-16 11:01
Kirino 發表於 2020-7-16 10:48
53係可以行11.3嘅

聽聞53荔廠兩個字軌已上E6M,但未証實

作者: KX8724    時間: 2020-7-16 11:47
唔通就係係英國酒吧門口出面反轉左果架?
作者: tonywin    時間: 2020-7-16 11:47
FBI2 發表於 2020-7-16 11:01
聽聞53荔廠兩個字軌已上E6M,但未証實

聽講昨天有人操練E6M行53.
作者: clivetock    時間: 2020-7-16 12:28
非專運吉批唔批兩軸18噸?
作者: NA4179x賢    時間: 2020-7-16 12:32

有人會答,啲車最後都係翻九巴廠修
心諗,萬一撞一撞hi一hi

我要突登訂/留/改車身件去比呢三架車,傻的嗎 ?

作者: Phoenix    時間: 2020-7-16 12:46
估計PIT青年最多用2年,不如乘機用Streetdeck逐步把車隊雙層化。
作者: RH7685    時間: 2020-7-16 12:49
作者: LokManSiu    時間: 2020-7-16 14:13
I20091157 發表於 2020-7-16 06:56
其實ASV個人認為可能都會早退....
始終下層橫位好難頂加上好多ASV已經䦕始冇乜力.....
...

短車好難可以早退,始終有啲路線仲係有需求,加上預留多少少後備車都係必要嘅,ASV尾批得25部,數量唔算多
作者: VA73@2A    時間: 2020-7-16 14:20
LokManSiu 發表於 2020-7-16 14:13
短車好難可以早退,始終有啲路線仲係有需求,加上預留多少少後備車都係必要嘅,ASV尾批得25部,數量唔算 ...

林錦仲係試車階段,短車都仲有一定需求

作者: RH7685    時間: 2020-7-16 14:29
作者: Eddie    時間: 2020-7-16 14:32
LokManSiu 發表於 2020-7-16 14:13
短車好難可以早退,始終有啲路線仲係有需求,加上預留多少少後備車都係必要嘅,ASV尾批得25部,數量唔算 ...

53架雙軸雙層,淨係俾10同64K行應該都夠嘅
作者: Eddie    時間: 2020-7-16 14:49
RH7685 發表於 2020-7-16 12:49
照你咁講其實成個工程部都可以收檔

撞咗唔整 買過部新?

其實平時泊S,L,U 嘅大快活,大小維修都係紅巴負責埋?
作者: 4eyesryo    時間: 2020-7-16 15:27
RH7685 發表於 2020-7-16 14:29
東寶庭道嗰度唔使改佢
十仔可以改行7B用大車嗰條路
係兜遠啲姐

10號用唔到11300問題係伯爵街左轉太子道西
作者: M722    時間: 2020-7-16 16:04
4eyesryo 發表於 2020-7-16 15:27
10號用唔到11300問題係伯爵街左轉太子道西

估計10有3個位用唔到11. 3米以上車行駛
1. 東寶庭道左轉嘉林邊道
2. 伯爵街左轉太子道西
3. 太子道西左轉上喇沙利道
而城巴22可以太子道西右轉上喇沙利道

作者: HU6455    時間: 2020-7-16 17:27
Phoenix 發表於 2020-7-16 12:46
估計PIT青年最多用2年,不如乘機用Streetdeck逐步把車隊雙層化。

車隊雙層化既話, 打風真係唔知仲有幾多車可以用

作者: kei_hk    時間: 2020-7-16 17:40
HU6455 發表於 2020-7-16 17:27
車隊雙層化既話, 打風真係唔知仲有幾多車可以用

到時交晒條線比九巴 Y41
作者: HR1377    時間: 2020-7-16 18:12
M722 發表於 2020-7-16 16:04

灣景花園總站外坑現時只能使用10.6米巴士

作者: MCMoore    時間: 2020-7-16 18:25

驟眼睇後面兩個位都幾闊下喎

作者: Eddie    時間: 2020-7-16 19:52
HR1377 發表於 2020-7-16 18:12

唔係用到AVC咩?

作者: FBI2    時間: 2020-7-16 19:58
HR1377 發表於 2020-7-16 18:12

11米都OK,係12米唔得

作者: HR1377    時間: 2020-7-16 20:04
FBI2 發表於 2020-7-16 19:58

34和34M可以使用E6M?

作者: gordon    時間: 2020-7-16 23:19
果間非專利公司買Streetdeck,似乎咁細架唔多似係俾NR331,會唔會係NR917同918?
作者: JH_LE4612    時間: 2020-7-17 01:36
gordon 發表於 2020-7-16 23:19
果間非專利公司買Streetdeck,似乎咁細架唔多似係俾NR331,會唔會係NR917同918? ...

特登買新車款嚟行山,中段仲要搵位擺,應該唔似。
作者: HV9990    時間: 2020-7-17 01:55

10仔仲有個位係衙前圍道落斜
而家都要慢慢過,唔知11.3會唔會刮底

作者: NA4179x賢    時間: 2020-7-17 02:29
RH7685 發表於 2020-7-16 12:49
照你咁講其實成個工程部都可以收檔

撞咗唔整 買過部新?

唔好曲解我意思
統一車身零件鐵巴都有做
因為車身唔同而刻意等件/改件維修,合乎原則嘛 ?
十部八部少數民族仲講得通,幾部..為乜 ?

作者: dennis28a    時間: 2020-7-17 03:33
MCMoore 發表於 2020-7-16 18:25
驟眼睇後面兩個位都幾闊下喎

伯爵街右轉無事,但左轉有盲位車尾會掃到轉右既車。

太子道西左轉喇沙利道係安全島問題,入彎會擺尾撞分隔帶,或者轉唔切彎撞安全島。

作者: RH7685    時間: 2020-7-17 04:06
作者: RH7685    時間: 2020-7-17 04:07
作者: HR1377    時間: 2020-7-17 07:46
gordon 發表於 2020-7-16 23:19
果間非專利公司買Streetdeck,似乎咁細架唔多似係俾NR331,會唔會係NR917同918? ...

NR331客量需不需要一部12米ATR?

NR331其實用Streetdeck已經足夠

珀客NR330和NR332需要雙層巴士,希望新車可以三條線互調

作者: 3ASV174    時間: 2020-7-17 09:56
HR1377 發表於 2020-7-17 07:46
NR331客量需不需要一部12米ATR?

NR331其實用Streetdeck已經足夠

唔同營辦商

作者: HR1377    時間: 2020-7-17 10:29
NA4179x賢 發表於 2020-7-17 02:29
唔好曲解我意思
統一車身零件鐵巴都有做
因為車身唔同而刻意等件/改件維修,合乎原則嘛 ?

如果鐵巴統一零件

早前燒毀543未過保養期,丹尼士應該賠償一部MMC俾鐵巴,不知道鐵巴會不會接收唯一一部歐6 MMC的賠償品?

作者: Eddie    時間: 2020-7-17 10:35
RH7685 發表於 2020-7-17 04:06
鐵巴係獨立 規模細梗係唔搞咁多嘢
龍運同九巴係姊妹關係 而家你直頭見到佢哋有啲車同人都係借嚟借去
龍運 ...

其實三架龍運行U廠A線,同P960車一齊泊U廠,唔係已經解決問題咩?
作者: NA4179x賢    時間: 2020-7-17 15:42
RH7685 發表於 2020-7-17 04:06
鐵巴係獨立 規模細梗係唔搞咁多嘢
龍運同九巴係姊妹關係 而家你直頭見到佢哋有啲車同人都係借嚟借去
龍運 ...

規模大又錢多嘅想法係唔同啲

作者: RH7685    時間: 2020-7-17 18:23
作者: RH7685    時間: 2020-7-17 18:24
作者: RG3905    時間: 2020-7-18 00:01

10係東寶庭道左轉嘉林邊道,衙前圍道左轉打鼓嶺道行唔到11300

作者: Kenyau    時間: 2020-7-18 07:04

Check vin 嗰陣無意中發現呢5個vin :SA9DDRSMXHB000001
SA9DDRSM1HB000002
SA9DDRSM3HB000003
SA9DDRSM5HB000004
SA9DDRSM7HB000005
疑似係某非專利巴士公司嗰幾架,據知已經存在左一段時間
作者: nickk    時間: 2020-7-18 07:08
Kenyau 發表於 2020-7-18 07:04
Check vin 嗰陣無意中發現呢5個vin :SA9DDRSMXHB000001

會唔會係九巴訂單已經造好咗既成品?
作者: I20091157    時間: 2020-7-18 07:36
nickk 發表於 2020-7-18 07:08
會唔會係九巴訂單已經造好咗既成品?

呢啲編號同E6M/E6X嘅編號係咪差唔多同期生產?

作者: ads190    時間: 2020-7-18 09:16
Kenyau 發表於 2020-7-18 07:04

呢五架車都賣晒去墨西哥

作者: I20091157    時間: 2020-7-18 10:24
其實點解唔買E400 MMC?
作者: AD118    時間: 2020-7-18 10:49
FBI2 發表於 2020-7-16 19:58

11.3米用唔用到灣景花園巴總外坑?
作者: Eddie    時間: 2020-7-18 10:56
AD118 發表於 2020-7-18 10:49
11.3米用唔用到外坑?

https://youtu.be/YNH_W85fC3k

E6M轉向唔會差過AVC掛

作者: deep3@italk    時間: 2020-7-18 15:23
I20091157 發表於 2020-7-18 10:24
其實點解唔買E400 MMC?

似乎係因為ADL 做唔到適合香港既規格

作者: KMBe500    時間: 2020-7-18 15:43
我覺得可能係廠方之前造落咗幾架,但訂單取消,而冷氣+右軑就好難喺其他地方有人要,廠方只好喺香港周圍求人買,可能極平半賣半送

作者: I20091157    時間: 2020-7-18 15:47
deep3@italk 發表於 2020-7-18 15:23
似乎係因為ADL 做唔到適合香港既規格

咁差D乜配件?

作者: RV9019_276    時間: 2020-7-18 17:45
I20091157 發表於 2020-7-18 15:47
咁差D乜配件?

唔係差啲乜配件,係ADL覺得太麻煩唔整啫
因為兩軸車限重,香港又要冷氣,歐六引擎又大啲重啲,又要俾64K呢啲爬山線行,要求太高,巴士製造商當然唔想整啦(當然唔係唔得嘅,錢到位就乜都得啦,新巴15用嗰啲矮車仲貴過正常12米)
而E500歐五到歐六都無太大改動,而且本身就有11.3呢個option,要買嘅話即刻整到,價錢又平過訂製批E400,又可以幫31M 91M 269M呢啲多人搭但用唔到12米嘅線加大,何樂而不為呢?
以上全部都係個人想法,不喜勿插,如有錯誤請指正
作者: 4eyesryo    時間: 2020-7-18 18:09
係特製/訂車量少成本係較大量為高
作者: I20091157    時間: 2020-7-20 09:58
RV9019_276 發表於 2020-7-18 17:45
唔係差啲乜配件,係ADL覺得太麻煩唔整啫
因為兩軸車限重,香港又要冷氣,歐六引擎又大啲重啲,又要俾64K ...

咁E200 MMC點解又做到?
另外,批38XX售價比12/12.8米車貴幾多?

作者: kei_hk    時間: 2020-7-20 10:50
I20091157 發表於 2020-7-20 09:58
咁E200 MMC點解又做到?
另外,批38XX售價比12/12.8米車貴幾多?

E200 > 單層車
E400 > 雙層車

現時 E400(及其他2軸雙層冷氣車) 的車重已經去到香港發牌標準的極限﹐E400更加要在企位用唔盡的情況下出牌。

當引擎及機械重量增加﹐E400就會更一步減載客量。
但E200因為係單層車﹐車本身的重量自然係比雙層車為輕﹐與發牌上限仲有一段距離﹐影響唔到載客量。

而E50D係3軸車﹐3軸車的負重比2軸為高。所以﹐唔會因為引擎機械重量增加而要減少載客量。

在這個情況下﹐E400 要再減載客量﹐連90人都載唔到(以發牌條件去講)﹐巴士公司仲點解仲要考慮E400﹐而不去考慮3軸的E50D 或 E200 ?

車廠在不同巴士公司需求低/無的情況下﹐自然唔會去開發E400。
事關做出來的產品﹐根本無銷售門路。
除非﹐有巴士公司特別要求/需求﹐又肯比錢去cover生產商的開發成本﹐才會有 E400的後續版本出現。

作者: 天空之神    時間: 2020-7-20 11:36
kei_hk 發表於 2020-7-20 10:50
E200 > 單層車
E400 > 雙層車

最大問題係 10.6 米級 ADL 已經唔會再造 3 軸

對家 B8L 連 11.3 米選項都未有,以前 AVBWS ASV 做到成 pat 屎咁,落一級 B7 停產直接跳到 B5 又唔夠力推冷氣推車

Man ? 唔好玩啦 RR2 裝 DD 殼大家齊齊 FF ,同Volvo Buses 一樣做香港用既細車都唔係佢強項
你見嶼巴最後死死氣買果 14 架 AD,但上東涌道都要拉龍就知帶幾惡劣

所以盡可能路線上用到 11.3 就 11.3 ,否則落返 10.6 米級會好痛苦

至於 E400 MMC 各大公司都買夠數
短期內唔會有
但唔代表將來無
作者: 3ASV174    時間: 2020-7-20 12:09
天空之神 發表於 2020-7-20 11:36

對家 B8L 連 11.3 米選項都未有,以前 AVBWS ASV 做到成 p ...

E400 無 MMC,只係車身不同,
底盤係維持十年前設計。

E400 同 E500 最大分別係 E500 變 MMC 時引擎室已經預留左空間裝更大副引擎同散熱上歐六,
但 E400 出港版歐五時已經因為引擎變大而要重新設計成個尾跨,但呢個變動唔等於直接塞得落副歐六引擎。

而 Streetdeck 本身已經係歐六,短期內其實都係得九巴比較大機會買短車,
Streetdeck 幾乎等同排除左其他選項,根本 E400 就完全沒有優勢。

作者: AVBWU291    時間: 2020-7-20 12:15
其實老九夠唔夠牙力迫到運吉將兩軸車重量限制放寬?連11米車都迫到可以行林錦,相信放寬條例唔太難啩?
作者: kei_hk    時間: 2020-7-20 12:17

對家 B8L 連 11.3 米選項都未有,以前 AVBWS ASV 做到成 p ...

10.6米車做3軸﹐根本就係怪產物﹐衰D講句就係香港的環境製造出來的產物。

3軸只係滿足負重法例﹐但係車內的佈局就因為多了一條車軸﹐結果好唔實用﹐低地台區域的座位偏少 (甚至係無法提供)。

現實2軸車除左負重法例限制之外﹐又真係完美KO 10.6米3軸車的佈局問題。

你話日後會唔會再有全新的2軸雙層車﹐真係水晶球問題。
但肯定地講﹐短期內真係幾難見到。

除非﹐嶼巴短期內仲要增購E400﹐而政府又肯開綠燈配歐5引擎出牌。
不過﹐好似短期內都睇唔到有此情況出現。

如果係一定年期之後﹐例如5-10年後﹐嶼巴真係要再買雙層車行嶼南﹐11.3米的E50D又唔批入嶼南﹐就會焗買E400(以現時現有的車種去講)。
到時﹐一係 "訂製" 買短身少少的E400﹐利用 "細部D" 的車身﹐令車自身重量減少﹐抵銷引擎/機械的重量增加﹐以符合香港的發牌標準。
當然﹐這都係水晶球問題﹐真係到時再睇有什麼車可供選擇好過。

註 : 上次有新巴11.3米入嶼車試車﹐應該係同 E400 好難出現後續的版本有關﹐試定11.3米車有無條件入嶼南﹐鋪定條後路。

作者: GA6072    時間: 2020-7-20 17:47

其實短車係要分拆兩個方向行

一批係大買量產高載短車(AMC)
配少量跟橙記15單既爬山短車

而唔係下下要批車全能

最後
小弟覺得E400系列係長遠會跑出
短有E400,長有E400XLB
又有HYBRID產品
好似E400SmartHybrid
本身都有副6.7L既偈
上埋Hybrid個能量力水點都好過AMC

作者: Eddie    時間: 2020-7-20 18:11
AVBWU291 發表於 2020-7-20 12:15
其實老九夠唔夠牙力迫到運吉將兩軸車重量限制放寬?連11米車都迫到可以行林錦,相信放寬條例唔太難啩? ...

林錦本身都有超過11米同系村巴行緊,出豁免只係文件問題,限重就係全新既機械安全問題
作者: 天空之神    時間: 2020-7-20 19:42
GA6072 發表於 2020-7-20 17:47
其實短車係要分拆兩個方向行

一批係大買量產高載短車(AMC)

E400 XLB 既長度咪即係 E500 Lothian 大把錢要 order 奇怪野都有人同佢做
況且 ADL 都講明唔做海外訂單

Lothian 大把兩軸 11.3 米
但香港只會換黎載更少

至於 AMC 算吧啦
為左慳重量放棄性能
載更多客但行得更慢
103 果一類爬下山已經頂唔順

多客就會盡上 11.3 既E6M
少客就唔會堅持變返 ASB AAS AAU ATSE 共 110 架拆掂佢

作者: Man@MFHK    時間: 2020-7-20 19:55
NA4179x賢 發表於 2020-7-16 12:32
有人會答,啲車最後都係翻九巴廠修
心諗,萬一撞一撞hi一hi

隔離九記成村兄弟,你驚無件用?

作者: RH7685    時間: 2020-7-20 20:06
作者: Man@MFHK    時間: 2020-7-20 20:07
HV9990 發表於 2020-7-17 01:55
10仔仲有個位係衙前圍道落斜
而家都要慢慢過,唔知11.3會唔會刮底

頭尾跨長度問題,基本上無論E400、E200定小金雞都會刮,一定要慢慢過。

作者: 3ASV174    時間: 2020-7-20 21:08
天空之神 發表於 2020-7-20 19:42
E400 XLB 既長度咪即係 E500 Lothian 大把錢要 order 奇怪野都有人同佢做

大家係見 AMC 匹數細左所以就先入為主覺得佢無力,
定係客觀數據先?

老實講坐過 AMC 坐滿上斜就真係唔覺得同 ATSE 有明顯分別
當 ATSE 係 8900cc 之時其實 12.8m B8L 都係得 7700cc,推大媽力水如何未知,但至少推 12 米 V6B 企滿人馬力都好澎湃。

作者: GA6072    時間: 2020-7-20 21:41
天空之神 發表於 2020-7-20 19:42

E400XLB有條件做到
以前12米熱狗果隻極大水塘配三道闊門

係E400XLB頭尾跨既基礎縮返做12米
係好過E500無左個導航位

E400 hybrid似乎已經係成熟產品
講緊有細cc既E400H同大cc既E400 smart hybrid

而且係當年試Hybrid既路線其實並唔合適
如果hybrid係試跑山線
加上如果carlo手車係有慳油意識
係大落斜唔比油溜落斜
回收到既能源比上斜/冷氣用
係可以慳好多下
作者: 3ASV174    時間: 2020-7-20 21:48
GA6072 發表於 2020-7-20 21:41

你係咪誤會咗 d 野
E400XLB 只係一副車身,佢副底盤係富豪 B8L 唔係 E400

香港 E400 副車身骨架係 E500 規格黎

作者: GA6072    時間: 2020-7-20 21:50
3ASV174 發表於 2020-7-20 21:08
大家係見 AMC 匹數細左所以就先入為主覺得佢無力,
定係客觀數據先?

細匹數可以用返九巴條舊橋.....大尾牙
作者: AVBWU291    時間: 2020-7-20 22:03
Eddie 發表於 2020-7-20 18:11
林錦本身都有超過11米同系村巴行緊,出豁免只係文件問題,限重就係全新既機械安全問題 ...

但兩軸雙層下層頂閘會唔會造成安全問題先?定只係香港法例落後/唔符合實際情況(即係離地)?

作者: GA6072    時間: 2020-7-20 22:03
3ASV174 發表於 2020-7-20 21:48
你係咪誤會咗 d 野
E400XLB 只係一副車身,佢副底盤係富豪 B8L 唔係 E400

無誤會

用E400/E500 up係通俗d

用頭誇2600mm同2239mm去up會好d

頭誇2600mm(E400)除左可以係左邊放導航位係原本司機位後面個導航位可以放Hybrid電

作者: Man@MFHK    時間: 2020-7-20 22:13
GA6072 發表於 2020-7-20 21:41

當年坐過老九既混能行彌敦道,一起步就知錯晒,卡佬係用返油渣車揸法去渣混能,下下大油起步,搞到班客搖骰仔,公司又無慳到油。

作者: GA6072    時間: 2020-7-20 23:31
AVBWU291 發表於 2020-7-20 22:03
但兩軸雙層下層頂閘會唔會造成安全問題先?定只係香港法例落後/唔符合實際情況(即係離地)?
...

2+2同低地台短車要載到有100人向多座位出發就用細cc就
如果單純為左上100人左右
其實大cc短軸距但開水塘企位呢個方向就未試過

作者: MrWilliamF    時間: 2020-7-21 07:42
咁樣嘅話就有理由相信九巴部SD 喺返去換冷氣,希望有機會返香港啦
作者: HR1377    時間: 2020-7-21 09:27
MrWilliamF 發表於 2020-7-21 07:42
咁樣嘅話就有理由相信九巴部SD 喺返去換冷氣,希望有機會返香港啦

九巴W6S1返香港後應該轉去陽光

另外原計劃行P960嗰7部B8L加左企位數目後是否已經再次驗車?

作者: HE7921    時間: 2020-7-21 11:11
kei_hk 發表於 2020-7-20 10:50
E200 > 單層車
E400 > 雙層車

如果E400唔理香港既18公噸重量限制,最多可以載到幾多?(應該話淨睇下層車廂最多企幾到幾多人)

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4