hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 紅磡至旺角免費接駁巴士消息 [打印本頁]

作者: FBI2    時間: 2020-9-5 12:29
標題: 紅磡至旺角免費接駁巴士消息
為配合沙中線工程,港鐵計劃於今年第四季,每逢星期六和星期日,暫停來往紅磡至旺角東列車。港鐵會提供免費接駁巴士來往旺角東/九龍塘和紅磡站。
作者: Quanta    時間: 2020-9-5 12:38
希望佢好似當年上環站咁租城巴。想牛河
作者: kei_hk    時間: 2020-9-5 12:45
Quanta 發表於 2020-9-5 12:38

如果係全天停止服務﹐單靠城巴非專都唔會夠車用。

估計除左自己向不同的非專巴士公司招手租車之外﹐仲會同九巴商議﹐當係緊急事故派車行鐵路支援路線﹐由MTR包車找數。

作者: wesleyyc    時間: 2020-9-5 12:47
Quanta 發表於 2020-9-5 12:38

要租車,call 城巴

作者: Quanta    時間: 2020-9-5 12:55
kei_hk 發表於 2020-9-5 12:45

認同城巴唔夠車嘅, 今日唔同往日, 城巴無咁多車喺手

而家咁多非專無生意泊喺道晒太陽,
應該好易租到足夠嘅車, 未必需要搵競爭對手九巴
係驚車太多會攪到大塞車
我諗佢唔止提供旺角東<=>紅磡, 仲加埋九龍塘<=>紅磡,
就係為咗分散負荷, 費車塞爆旺角東站巴士總站同附近嘅道路

作者: lsc04d11    時間: 2020-9-5 12:56
重點是成班尖東轉車的又放番落九龍塘至旺角及旺角至金鐘段。。。。 (其實仲有九龍塘返西北既大學生 被逼要改美孚至太子/太子至九龍塘) 兩巴是時間暫時將98X系列全日服務了 真心為舒緩 又為日後宣傳
作者: Kj2052    時間: 2020-9-5 13:03
佢全日停定晚上開始停先要接駁巴士?
作者: cx838    時間: 2020-9-5 13:05
星期日,鐵巴自己都夠車。冇咩人坐。星期六城巴都有唔少非專冇咁多生意,都夠車啦。幾部車架渣
作者: DIH    時間: 2020-9-5 13:33
有好多人搭東鐵到紅磡轉一個站去尖東架喎,屯馬線又未通晒,冇得叫人去大圍轉。未開關都還可以,如果到時中港已通關,九龍塘會迫爆(地面及地底皆然)。

作者: FBI2    時間: 2020-9-5 14:05
DIH 發表於 2020-9-5 13:33
有好多人搭東鐵到紅磡轉一個站去尖東架喎,屯馬線又未通晒,冇得叫人去大圍轉。未開關都還可以,如果到時中 ...

據說計劃於全面通關前做完工程,即係今年都難以全面開關。
作者: GM    時間: 2020-9-5 14:07

紅隧隧巴大獲
對新界東的過海服務影響好大

作者: AVBWU291    時間: 2020-9-5 14:41
西鐵轉東鐵嗰啲點算,出閘輚巴士,再入閘搭鐵?
另,其他巴士公司會唔會話加密部份班次路線?
作者: Quanta    時間: 2020-9-5 14:46
AVBWU291 發表於 2020-9-5 14:41
西鐵轉東鐵嗰啲點算,出閘輚巴士,再入閘搭鐵?
另,其他巴士公司會唔會話加密部份班次路線? ...

堅持搭鐵嘅話 美孚 +太子 +九龍塘 或者 尖東 +旺角 +九龍塘 啦
作者: AVBWU291    時間: 2020-9-5 14:49
停哂成日去配合沙中綫工程?咁有倫敦地鐵feel嘅
作者: Kitkit1120    時間: 2020-9-5 14:49
不如叫 MTR 整埋旺角東出閘半粒鐘內旺角入返閘可以 waive 左車費仲好,好似尖東去尖沙咀轉車咁,咁 d 人都仲可以東鐵到旺角東,經天橋行到旺角轉荃灣綫落尖沙咀
作者: Kitkit1120    時間: 2020-9-5 14:53
GM 發表於 2020-9-5 14:07
紅隧隧巴大獲
對新界東的過海服務影響好大

紅隧隧巴得返西鐵客既生意咁濟,反而可能旺角個 d 紅隧執到雞,有 d 人可能直接旺角東落鐵轉紅隧車
作者: Kitkit1120    時間: 2020-9-5 14:54
Quanta 發表於 2020-9-5 14:46
堅持搭鐵嘅話 美孚 +太子 +九龍塘 或者 尖東 +旺角 +九龍塘 啦

係,最多 WRL 同 TWL 加密少少車
作者: AtrHenu    時間: 2020-9-5 15:43
Kitkit1120 發表於 2020-9-5 14:49
不如叫 MTR 整埋旺角東出閘半粒鐘內旺角入返閘可以 waive 左車費仲好,好似尖東去尖沙咀轉車咁,咁 d 人都 ...

都好啵橫掂以前都有部減$2機係新世紀廣場俾係旺角東火車站轉坐地鐵的乘客優惠兼藉著舒緩九龍塘的轉車客,但可惜兩鐵合併後轉車方便為由下就直接Cut走呢部機!!

btw,今次周未因乜野事要停HUH至MKK的東鐵路段?

作者: KelvinSJ743    時間: 2020-9-5 15:53
作者: tonyng    時間: 2020-9-5 15:58
AtrHenu 發表於 2020-9-5 15:43
都好啵橫掂以前都有部減$2機係新世紀廣場俾係旺角東火車站轉坐地鐵的乘客優惠兼藉著舒緩九龍塘的轉車客, ...

EAL-NSL 接駁工程。

作者: s20131417    時間: 2020-9-5 16:06
tonyng 發表於 2020-9-5 15:58

即使係咁,
大家都唔知道屯馬綫全綫通車嗰陣,
東鐵綫會沿用舊月台,
定係改用新月台…
作者: wesleyyc    時間: 2020-9-5 16:16
s20131417 發表於 2020-9-5 16:06
即使係咁,
東鐵綫會沿用舊月台,

最理想就新月台嘅,
但係好視乎eal 嘅換車速度
作者: kei_hk    時間: 2020-9-5 17:21
即使係咁,
東鐵綫會沿用舊月台,

按照現時情況﹐屯馬線最快出年第3季可全面開通

但係東鐵全面換車需時大約18個月

換句話說﹐當屯馬線全通的時候﹐係東鐵仲需要多約半年時間去換新車﹐即係90%以上機會仲係用舊月台。

作者: kei_hk    時間: 2020-9-5 17:24
Quanta 發表於 2020-9-5 12:55
認同城巴唔夠車嘅, 今日唔同往日, 城巴無咁多車喺手

怕車流太多﹐就更加需要用雙層巴士﹐減少載客量較低的單層車﹐有九巴支援係比較理想。

作者: AVBWU291    時間: 2020-9-5 17:26
即使係咁,
東鐵綫會沿用舊月台,

原本(指緊乜事都冇)係應該換哂做9卡,屯馬全綫先會通車。即係話兩綫一齊搬去新月台。但而家搞到咁,而令屯馬要搬去新月台,但EAL仲要用舊月台

作者: AVBWU291    時間: 2020-9-5 17:27
tonyng 發表於 2020-9-5 15:58

但點解尖東接紅磡新月台又唔使停運?

作者: Gary_B    時間: 2020-9-5 17:34
如果沒有疫情間接令客量下降 是不會有此安排?

作者: s3n370    時間: 2020-9-5 17:36
AVBWU291 發表於 2020-9-5 17:27

全封兩日可以做快D
作者: leungky0528    時間: 2020-9-5 17:46
s3n370 發表於 2020-9-5 17:36
全封兩日可以做快D

雖則做得慢唔代表咩
但做得快肯定更多人唔信質素
作者: kei_hk    時間: 2020-9-5 18:15

純粹靠吹 :

當年隧道已經做晒預留位﹐純粹修正路軌斜度及換上適當的路軌就可以。有條件斬件成多晚去分開做。

東鐵就無預留位﹐要執架空電欖支柱﹐要重新搬移現有路軌(北行線向左移/隧道入口的對面方向)﹐以抽出更多空間去安置波口位入隧道。

樓主講到要 "逢星期六日"﹐似乎唔係一個星期的事﹐而係多個星期都要停止運作﹐應該都要做好大工程﹐而這些工程斬完件都唔可以在收車的幾個鐘內完成。

作者: pcckw    時間: 2020-9-5 18:22

當時只實行數個星期日僅使用1個月台便可。

作者: eternalflame    時間: 2020-9-5 19:43
pcckw 發表於 2020-9-5 18:22
當時只實行數個星期日僅使用1個月台便可。

尖東個波口可以keep住只用一邊軌道去紅磡
另一條可以係行車時間繼續施工
1A隧道以南呢個接駁位就唔可能咁做
作者: jpoon    時間: 2020-9-5 19:58
wesleyyc 發表於 2020-9-5 12:47
要租車,call 城巴

冠忠冇咗跨境綫都有大把車啦

作者: Kitkit1120    時間: 2020-9-5 20:36
jpoon 發表於 2020-9-5 19:58

假設第四季機場未完全回復正常,城記仲可以出埋機場巴士幫拖
作者: Quanta    時間: 2020-9-5 20:46
我估可能同上年紅磡站出軌同埋之前測試嘅大量事故有關,當局可能無信心唔會出事,載客列車再出多次事未必咁好彩無人死。反正武肺影響下少咗過境客,連本地客都大跌,就索性停咗佢,順勢爭取多啲開工時間追返落後
作者: JF7222    時間: 2020-9-5 21:38
lsc04d11 發表於 2020-9-5 12:56
重點是成班尖東轉車的又放番落九龍塘至旺角及旺角至金鐘段。。。。 (其實仲有九龍塘返西北既大學生 被逼要 ...

星期六日會有幾多大學生。。
作者: shakugan2005    時間: 2020-9-5 21:44
jpoon 發表於 2020-9-5 19:58

點解要CALL車? 鐵巴假日都唔洗做大埔K車, 就算星期六都少左新界西北唔少加班車(如K73/K76幾部中載特車), 即係重辦K15左右, 搵D旅遊巴出黎未仲載得少人但又塞住條路!

作者: Waiyin12    時間: 2020-9-5 21:50
kei_hk 發表於 2020-9-5 17:24
怕車流太多﹐就更加需要用雙層巴士﹐減少載客量較低的單層車﹐有九巴支援係比較理想。

可能搵陽光巴士
作者: jpoon    時間: 2020-9-5 22:07
shakugan2005 發表於 2020-9-5 21:44
點解要CALL車? 鐵巴假日都唔洗做大埔K車, 就算星期六都少左新界西北唔少加班車(如K73/K76幾部中載特車),  ...

大埔果堆K車係租九巴喎
作者: shakugan2005    時間: 2020-9-5 22:22
jpoon 發表於 2020-9-5 22:07
大埔果堆K車係租九巴喎

鐵巴人鐵巴車只係明益九巴收錢九巴袋, 以前K15/K16都係開果D
作者: s3n370    時間: 2020-9-5 22:37
leungky0528 發表於 2020-9-5 17:46
雖則做得慢唔代表咩
但做得快肯定更多人唔信質素

做得快唔係偷減工序或求求其其。

正常夜工,每晚收車後先開檔,到開頭車前要執拾好。
一晚實際做唔到幾多個鐘。

連續兩日開工再加埋前後嘅通宵,
可開工時數隨時等於兩、三個星期夜工。快就快佐响呢度

作者: s3n370    時間: 2020-9-5 22:44
kei_hk 發表於 2020-9-5 18:15
純粹靠吹 :

當年隧道已經做晒預留位﹐純粹修正路軌斜度及換上適當的路軌就可以。有條件斬件成多晚去分開 ...

你講呢D全部都可以開夜工逐少咁做。
電纜支柱大部分工序係路軌旁做,日頭照開工都唔係問題
作者: chunglau    時間: 2020-9-5 23:24
kei_hk 發表於 2020-9-5 12:45

港鐵自己好似有備用鐵巴

作者: s20131417    時間: 2020-9-5 23:48
AVBWU291 發表於 2020-9-5 17:26
原本(指緊乜事都冇)係應該換哂做9卡,屯馬全綫先會通車。即係話兩綫一齊搬去新月台。但而家搞到咁,而令 ...

即係有可能過渡期間,
乘客轉車要經過大堂轉車,
變相仲辛苦咗
(突然聯想起美孚站轉乘通道)
作者: s20131417    時間: 2020-9-5 23:49
chunglau 發表於 2020-9-5 23:24
港鐵自己好似有備用鐵巴

但係全部都只係Enviro200 Dart
載客量咁低
遇上繁忙時間好容易打爆一架
其他乘客都未必上到之餘
仲要等1-2班車先上到…
作者: 樂仔〞    時間: 2020-9-6 00:07
s20131417 發表於 2020-9-5 23:49
但係全部都只係Enviro200 Dart
載客量咁低
遇上繁忙時間好容易打爆一架

K75 K58 K74 呢堆無客線用哂 E200 嚟抽車出市區咪得

作者: eternalflame    時間: 2020-9-6 00:46
s20131417 發表於 2020-9-5 23:48
即係有可能過渡期間,
乘客轉車要經過大堂轉車,
變相仲辛苦咗

唔駛有可能, 係一定會發生
屯馬全通都未換晒9卡車, 所以有一段唔短嘅時間, 東鐵轉屯馬要上大堂先轉到車
直到紅磡新站下層月台都試好車, 先至會用晒紅磡新站

作者: shakugan2005    時間: 2020-9-6 01:00
樂仔〞 發表於 2020-9-6 00:07
K75 K58 K74 呢堆無客線用哂 E200 嚟抽車出市區咪得

K74/K75甚至K75S以前都係開慣單層, 鐵巴係唔係車太多所以冇哂E200係K74/K75? 依家得返K58會開E200載街客, 反而成日見到E200全港九四圍走

作者: mrm23    時間: 2020-9-6 01:11
s3n370 發表於 2020-9-5 22:37

EAL 正常點半鐘先攞路,四點幾已經要交.

MOL 就更加誇張,兩點攞路,四點鐘要交。
扣除左中間要執頭執尾擺燈掛棍,
如果要改路軌的話,好難可以兩三個鐘內搞掂。

同埋開夜其實係要跟 CNP (construction noise permit)
而鐵路工程入面, CNP 入面 D requirement 其實係冇可能跟到
(舉例,成個月台只可以"同時"用兩把鑽。)

作者: TYChow    時間: 2020-9-6 03:19
東鐵乘客使用紅磡火車站,主要都係轉駁過海隧道巴士或者前往尖東,如果純粹只在九龍塘或者旺角東開設接駁巴士往來紅磡,九龍區交通必然大混亂!因為窩打老道、公主道、衞理道並無能力應付接駁巴士所造成的額外車流的!(情況有如去年11月的「理大事件」一樣!)

為解決及疏導紅磡站的交通,運輸署、港鐵及巴士公司屆時應當於大圍分流利用東鐵前往不同方向的乘客,現建議:

1)由港鐵租用非專營巴士及九巴雙層巴士,往來大圍巴士總站、雅翔道九龍站(西隧收費廣場),如有需要亦應加停西鐵柯士甸站及南昌站

2)希望運輸署協調巴士公司,屆時加開982X特別服務(大圍火車站經西隧往來上環港澳碼頭),方便巴士乘客改經西隧過海

3)另因應此調動,希望九巴於屆時加派巴士行走287X,以疏導經東涌線過海的沙田區乘客

4)雖然前往港島東的乘客亦可改用馬鐵到鑽石山轉車,但新巴亦應增派巴士以加強680、682之服務,而鑽石山站及新蒲崗附近的過海隧道巴士例如111、116、671亦因視乎情況安排加班行走

作者: thomasluke231    時間: 2020-9-6 05:54
個人覺得無需求安排接駁巴士,如果太多車,搞到塞車又係慢。如果太少車等車又耐。不如直接叫人九龍塘轉觀塘綫再轉荃灣綫再轉西鐵綫咪仲好。雖然係轉幾次車,但比起喺旺角東/九龍塘轉接駁巴士時間上都應該差唔多。
作者: RH7685    時間: 2020-9-6 06:14
作者: RH7685    時間: 2020-9-6 06:15
作者: I20091157    時間: 2020-9-6 08:33
RH7685 發表於 2020-9-6 06:15
租旅遊巴咪得

载客量咪仲少
E200 dart都载到77人(27+50)
旅遊巴頂盡6X人咋

作者: hn508    時間: 2020-9-6 10:15
如果係咁 到時應該要加密新東過海班次 再可能要開臨時過海路線 去解決紅磡大量過海乘客
作者: s3n370    時間: 2020-9-6 10:39
mrm23 發表於 2020-9-6 01:11
EAL 正常點半鐘先攞路,四點幾已經要交.

MOL 就更加誇張,兩點攞路,四點鐘要交。

所以封足一日,剩係計時數已經係平日開夜嘅十倍八倍
甚至早少少收車,都幫到多好多手。

換路軌配置,逐少逐少做就得。
設計階段都要諗埋點樣可以每晚分段換,
唔得嘅唔該零分重作。
無事無幹定期換新軌,咪又係收車時段內搞掂?

另外,開星期日日頭都要CNP。
匿埋响隧道做野就唔駛。

題外話,另一個類似嘅例子係機場。
平日無事無幹,乜都要凌晨開檔,日出前收拾離場。
而家武肺疫情無乜客,
日頭都趁機大搖大擺開工。
作者: martin2000    時間: 2020-9-6 10:39
eternalflame 發表於 2020-9-6 00:46
唔駛有可能, 係一定會發生
屯馬全通都未換晒9卡車, 所以有一段唔短嘅時間, 東鐵轉屯馬要上大堂先轉到車
...

其實喺屯馬試車期間,西鐵會唔會已經要改用新2/3月台?
即係通車前既營運時間已經試烏溪沙<->屯門,但到啟德/紅磡清客

作者: eternalflame    時間: 2020-9-6 10:52
martin2000 發表於 2020-9-6 10:39
即係通車前既營運時間已經試烏溪沙屯門,但到啟德/ ...

收車後試車就一定包埋紅磡,但紅龜會否安排先啟用紅磡新站俾乘客熟習轉車安排就係未知之數
作者: AtrHenu    時間: 2020-9-6 10:53
martin2000 發表於 2020-9-6 10:39
即係通車前既營運時間已經試烏溪沙屯門,但到啟德/ ...

可能會但當然要派助理負責係KAT或HUH清客,因為會人借機會呢架直通運行的西鐵列車去何文田甚至原車去啟德直駁馬鐵沿途各站!!

作者: 053h4    時間: 2020-9-6 10:55
作者: eternalflame    時間: 2020-9-6 10:59
s3n370 發表於 2020-9-6 10:39
所以封足一日,剩係計時數已經係平日開夜嘅十倍八倍
甚至早少少收車,都幫到多好多手。

有坐開個一路段都應該見到,將來新個堆points嘅預定位置周圍連枕木都已經舖好
作者: cx838    時間: 2020-9-6 11:43
jpoon 發表於 2020-9-5 22:07
大埔果堆K車係租九巴喎

大埔K車係港鐵的巴士,只是租九巴牌頭者。星期日有7部車左右,乜都夠,以港鐵服務,接駁巴士咪10分鐘一班,其餘人就坐原有鐵路啦。星期六大西北都夠有紅綠牌車行,根本唔駛租車
作者: leungky0528    時間: 2020-9-6 11:48
s3n370 發表於 2020-9-5 22:37

依家嘅人最關注嘅唔係有無真係偷減工序或求求其其
而係關注邊個可以為呢啲野企出嚟俾佢地鬧

所以我都好懷疑港鐵係咪咁想自己孭埋接駁巴(有機會)安排不周嘅獲
作者: Mandurah__Line    時間: 2020-9-6 11:50
DIH 發表於 2020-9-5 13:33
有好多人搭東鐵到紅磡轉一個站去尖東架喎,屯馬線又未通晒,冇得叫人去大圍轉。未開關都還可以,如果到時中 ...

叫佢係九龍塘轉地鐵係尖沙咀站行過去好過啦
作者: KelvinSJ743    時間: 2020-9-6 12:14
作者: RH7685    時間: 2020-9-6 13:22
作者: Ohm    時間: 2020-9-6 14:03
其實上年都已經試過哂封站、早收車、停駛
我覺得各位交通迷唔使擔心咁多,乘客會識自己調整行程架啦
作者: eternalflame    時間: 2020-9-6 14:04
AtrHenu 發表於 2020-9-6 10:53
可能會但當然要派助理負責係KAT或HUH清客,因為會人借機會呢架直通運行的西鐵列車去何文田甚至原車去啟德 ...

荃灣線通車一樣試過荔景之後直飛太子
未開放車站稍作停留唔開門又唔係未試過
事在人為啫
作者: AtrHenu    時間: 2020-9-6 14:39
eternalflame 發表於 2020-9-6 14:04
荃灣線通車一樣試過荔景之後直飛太子
未開放車站稍作停留唔開門又唔係未試過
事在人為啫 ...

都可以的但必須好像港島線SYP遲開放日子係列車作大量廣播和月台閘門上貼上禁止進入先得.

作者: I20091157    時間: 2020-9-6 21:08
Ohm 發表於 2020-9-6 14:03
其實上年都已經試過哂封站、早收車、停駛
我覺得各位交通迷唔使擔心咁多,乘客會識自己調整行程架啦 ...

完全同意此睇法。
如果大家早啲plan好行程,預多少少時間出門口,應該唔會係大問題。題

作者: EAL_SP1900    時間: 2020-9-7 01:38
cx838 發表於 2020-9-6 11:43
大埔K車係港鐵的巴士,只是租九巴牌頭者。星期日有7部車左右,乜都夠,以港鐵服務,接駁巴士咪10分鐘一班 ...

禮拜日得 K12,五部乜都夠,淨低 16 部咪出去做 shuttle
係禮拜六有 K17、K18 麻煩啲

不過西北都應該派到車出黎做既

作者: hadboy5    時間: 2020-9-7 08:14
EAL_SP1900 發表於 2020-9-7 01:38
禮拜日得 K12,五部乜都夠,淨低 16 部咪出去做 shuttle

狠心D停左K58K74星期六的服務咪得囉,反正都運櫈

作者: lsc04d11    時間: 2020-9-7 08:32
hadboy5 發表於 2020-9-7 08:14

當有人科學園啲交通都喺度坳大埔搶沙田資源。馬鞍山資源又被搶嘅同時   搶屯門資源好咩?
(雖然我個人覺得冇咩所謂)
作者: AVBWU291    時間: 2020-9-7 11:38
hadboy5 發表於 2020-9-7 08:14

K74星期六上繁出元朗都有客,但過咗大馬路就肯定的士夠載,返天水圍更加唔駛講。只保留天瑞至元朗站,剩低經凹頭、特快返朗屏、天瑞嗰段就cut得,加快回車。甚至谷亭街尾站,之後直接返天水圍都得

作者: JH_LE4612    時間: 2020-9-7 23:22
FBI2 發表於 2020-9-5 14:05
據說計劃於全面通關前做完工程,即係今年都難以全面開關。

我反而擔心,如果政府入面有人執意提早開關推 healthy deer,咁啲客流量估算又會錯哂。始終呢屆政府做野唔算好科學。
作者: ViviTse    時間: 2020-9-7 23:26
呢個安排會持續到幾時?沙中線全面通車果陣?
作者: eternalflame    時間: 2020-9-7 23:52
ViviTse 發表於 2020-9-7 23:26
呢個安排會持續到幾時?沙中線全面通車果陣?

睇清楚#1寫緊乜
工程係咪真係大到個個禮拜都要暫停先?
作者: ViviTse    時間: 2020-9-8 00:03
eternalflame 發表於 2020-9-7 23:52
睇清楚#1寫緊乜
工程係咪真係大到個個禮拜都要暫停先?

照#1樓主字面解,就真係個個禮拜六日都停;但唔清楚第四季過咗就完,定需要持續多一段時間

作者: cx838    時間: 2020-9-8 07:16
EAL_SP1900 發表於 2020-9-7 01:38

因為有其他太多選擇,開7-8部車,星期日做到5-7分鐘一班,來回只係25分鐘左右,計埋上落架啦。下午就加多4部車啦。少於5分鐘一班,就只會塞埋總站,搞唔掂。不過旺角東站個位以前都只是用11米車,唔知夠唔夠位比12米車。星期六的話,大埔K巴用10部車左右,尤其是下午,接駁線就要用上12-14部車先卜可以維持班次,用埋西北有紅綠牌的車都夠
作者: Kj2052    時間: 2020-9-8 07:45
cx838 發表於 2020-9-8 07:16
因為有其他太多選擇,開7-8部車,星期日做到5-7分鐘一班,來回只係25分鐘左右,計埋上落架啦。下午就加多 ...

星期日k12全日10分鐘一班並只用3部車
作者: cx838    時間: 2020-9-8 07:55
Kj2052 發表於 2020-9-8 07:45
星期日k12全日10分鐘一班並只用3部車

知道啊。我係指接駁線只用7-8部車,K12除咗平日繁時,都係3部車
作者: dogdog002    時間: 2020-9-8 16:12
鐵巴唔係無車,係無人姐

俾錢租車好過啦

最多咪出一部自己車做輪椅客

你唔係巴鐵膠既話見到話搭接駁巴仲會同你慢慢轉車

轉晒去尖東西鐵果邊啦

分分鐘最後兩三部車就搞掂

作者: miklcct    時間: 2020-9-8 16:17
dogdog002 發表於 2020-9-8 16:12
鐵巴唔係無車,係無人姐

俾錢租車好過啦

你要由旺角東/九龍塘去紅磡咪一樣要靠呢啲接駁巴。呢段路除東鐵外缺乏其它正常交通工具。
作者: Quanta    時間: 2020-9-8 16:57
miklcct 發表於 2020-9-8 16:17
你要由旺角東/九龍塘去紅磡咪一樣要靠呢啲接駁巴。呢段路除東鐵外缺乏其它正常交通工具。 ...

有幾多人要咁搭?大部份人唔係因為個站喺嗰道,而專程行過去搭 就係本身由其他線轉車過嚟
作者: miklcct    時間: 2020-9-8 17:25
Quanta 發表於 2020-9-8 16:57
有幾多人要咁搭?大部份人唔係因為個站喺嗰道,而專程行過去搭 就係本身由其他線轉車過嚟 ...

除咗呢啲,成個新界東,除咗大圍有得搭170同182之外,要去尖東/紅磡站嘅都一樣要靠呢啲接駁巴,因為除咗170同182之外,同樣無正常嘅交通工具可以直接連接到新界東同尖東/紅磡站附近。睇下火車軌兩旁,公主道一邊得170同182行,衛理道另一邊得103同203C行,根本服務唔到幾多人,其它服務紅磡站嘅交通工具全部都唔係主要服務東鐵沿線嘅。
作者: eternalflame    時間: 2020-9-8 20:55
miklcct 發表於 2020-9-8 17:25
除咗呢啲,成個新界東,除咗大圍有得搭170同182之外,要去尖東/紅磡站嘅都一樣要靠呢啲接駁巴,因為除咗 ...

咁81C/87D係咩?

作者: shakugan2005    時間: 2020-9-8 21:46
dogdog002 發表於 2020-9-8 16:12
鐵巴唔係無車,係無人姐

俾錢租車好過啦

鐵巴冇人咁緊急服務果陣點樣走D人出黎同你開E200? 鐵巴大把人係站頭穿粉紅色衫走黎走去, 近依幾個月好似仲要多左人!!!
作者: cktse    時間: 2020-9-9 00:43
shakugan2005 發表於 2020-9-8 21:46
鐵巴冇人咁緊急服務果陣點樣走D人出黎同你開E200? 鐵巴大把人係站頭穿粉紅色衫走黎走去, 近依幾個月好似 ...

司機同站頭啲助理係兩種人,而且緊急服務時都係幾個鐘,點同每個禮拜都要接駁服務?你硬要話港鐵有人嘅話,點解上次上環封站就要租城巴呢?當時無港鐵職員咩?
作者: miklcct    時間: 2020-9-9 10:32
eternalflame 發表於 2020-9-8 20:55
咁81C/87D係咩?

81C九龍塘之後係去油麻地同尖沙咀,87D就去太子同旺角,唔係經衛理道/公主道直到紅磡,對真正要去紅磡站/理大附近嘅乘客無用。所以接駁巴士相當重要,因為可以採用最直接嘅途經取代原有鐵路停運嘅部分(當然新界東乘客亦可喺大圍轉搭170/182落去,但係如果本身已經喺又一村、九龍塘或者旺角東出發嘅話就用唔着啦)

作者: groom1002    時間: 2020-9-9 12:09
等屯馬線全通先搞
作者: eternalflame    時間: 2020-9-9 12:20
miklcct 發表於 2020-9-9 10:32
81C九龍塘之後係去油麻地同尖沙咀,87D就去太子同旺角,唔係經衛理道/公主道直到紅磡,對真正要去紅磡站 ...

又係度玩文字遊戲
你講緊「尖東/紅磡站附近」,之後先講咩衛理道
成條東鐵線衛理道邊度有站?如果中間有個中途站,用接駁巴士做振替交通就講得通

作者: RH7685    時間: 2020-9-9 12:21
作者: groom1002    時間: 2020-9-9 12:43
eternalflame 發表於 2020-9-6 10:52
收車後試車就一定包埋紅磡,但紅龜會否安排先啟用紅磡新站俾乘客熟習轉車安排就係未知之數 ...

可能情況:
第一階段分段日常運作測試: 西鐵仍用舊紅磡月台,屯馬一期在啟德一號月台清客,以日常營運模式測試經過剩餘3站,在新紅磡站掉頭返回啟德2號月台載客,非繁忙部分列車行屯馬全線,凌晨以早繁時間表所有車行屯馬全線,為期一個月兩星期。(預計2021年5月26日-2021年6月26日)
第二階段日間屯馬全線日常運作測試:全線通車前2星期,西鐵正式改用新紅磡月台,但東行紅磡站西鐵需清客,以日常營運模式測試經過剩餘3站,到達啟德站2號月台載客,反之亦然。(預計2021年6月27日-2021年7月11日)
另外紅磡-旺角東過海段接駁工程可順延至屯馬線全線通車後,預計2021年8月20日2330-8月23日頭車前該段全日停運,咁樣受影響客自行選擇到旺角東轉接駁巴,或屯馬線兜大圈往紅磡/尖東

作者: eternalflame    時間: 2020-9-9 13:35
groom1002 發表於 2020-9-9 12:43
可能情況:
第一階段分段日常運作測試: 西鐵仍用舊紅磡月台,屯馬一期在啟德一號月台清客,以日常營運模式測 ...

我一直懷疑緊紅龜講要2021年Q3先會通晒成條屯馬線,係唔係想同步將東鐵線搬去新站,免卻新舊站同時運作令乘客不便
現時屯馬同西鐵兩條線信號系統係正常行車時間應該係獨立分開調度,如果要做到全線測試,先要處理兩線調度合二為一

作者: groom1002    時間: 2020-9-9 13:56
eternalflame 發表於 2020-9-9 13:35
我一直懷疑緊紅龜講要2021年Q3先會通晒成條屯馬線,係唔係想同步將東鐵線搬去新站,免卻新舊站同時運作令 ...

即係屯馬全線測試只得凌晨先可進行? 另外新紅磡東鐵月台只得9卡,東鐵換車需時18個月,預計2022年3月先換得曬,即屯馬線通咗車,東鐵至少等到2022年5-7月先搬到新月台

作者: eternalflame    時間: 2020-9-9 15:09
groom1002 發表於 2020-9-9 13:56
即係屯馬全線測試只得凌晨先可進行? 另外新紅磡東鐵月台只得9卡,東鐵換車需時18個月,預計2022年3月先換得 ...

無錯,我忽略左9/12卡換車個問題
全線運行測試都係收左車先可以做到。雖然話西鐵同屯馬都係行同一套信號系統,但控制嘅軟件版本係唔係同一個就真係業內人士先知
好high level以電腦系統合併做例子,兩個獨立系統要合併,不外乎係其中一套系統食埋另一套,或者係起個新場然後將兩個舊系統過渡去新系統
呢樣野未搞掂都應該做唔到全線測試

作者: letter_li    時間: 2020-9-9 16:18
點解要完全斷絕旺角東至紅磡路段?
如果有工程, 可以行單軌逐邊做工程都得架.
就算每 3 班旺角東然後 1 班紅磡, 都好過轉接駁巴士.

作者: hokachung    時間: 2020-9-10 00:49
letter_li 發表於 2020-9-9 16:18
點解要完全斷絕旺角東至紅磡路段?
如果有工程, 可以行單軌逐邊做工程都得架.
就算每 3 班旺角東然後 1 班紅 ...

你係咪唔記得咗做工程要停電?
一停就成個區間都無曬電,你覺得仲正常行到車?

作者: Fong_2132    時間: 2020-9-10 14:06
我唔多睇好d條接駁巴士會多人用, 唔塞車都要起碼15分鐘車程, 仲未計公主道例塞位...
作者: cx838    時間: 2020-9-10 15:44
Fong_2132 發表於 2020-9-10 14:06
我唔多睇好d條接駁巴士會多人用, 唔塞車都要起碼15分鐘車程, 仲未計公主道例塞位... ...

真係唔塞車,10分鐘就可以了。,但塞起車黎,要成30分鐘車。同埋轉車計車費的問題,要坐的人應該好少。

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4