hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: [建議] 新線39 荃灣(愉景新城)←→啟德(沐安街) [打印本頁]

作者: eric278    時間: 2020-9-13 22:06
標題: [建議] 新線39 荃灣(愉景新城)←→啟德(沐安街)

九巴40線自2013年8月改經呈祥道及龍翔道往返美孚至東九龍,導致荃灣、葵青失去多年來一直擁有的直達往返界限街/太子道西一帶的九龍城的公共交通工具,乘客要在美孚轉乘6D線前往,十分不便。

另一方面,啟德發展區於2021年起將有多個新私人屋苑落成入伙,但該區一直缺乏往返九龍西、葵涌及荃灣的公共交通,隨著該區人口上升,對外巴士需求亦隨之而增加。

因此,為配合啟德人口增長及解決多年來九巴40線提速導致的爭議不斷,建議開辦一條全新路線,往返荃灣(愉景新城)至啟德(沐安街),取道九龍城、太子道西/界限街、荔枝角道、長沙灣商貿區、葵涌及荃灣市中心,編號為39。建議由城巴營辦。

荃灣(愉景新城)開:經美環街,荃景圍,青山公路,大涌道,沙咀道,德士古道,荃富街,關門口街,青山公路,葵涌道,長沙灣道,荔枝角道,界限街,太子道東,九龍城迴旋處,馬頭涌道,木廠街,土瓜灣道,承啟道,沐泰街,承啟道及沐安街。

啟德(沐安街)開:經沐安街,承啟道,沐泰街,承啟道,土瓜灣道,新碼頭街,九龍城碼頭巴士總站,新碼頭街,土瓜灣道,馬頭角道,馬頭涌道,太子道西,天橋,荔枝角道,東京街,長沙灣道,荔枝角道,葵涌道,青山公路,德士古道,沙咀道,大河道,如心廣場巴士總站,大河道,青山公路,荃景圍及美環街。

荃灣(愉景新城)開:每日0600-2400
啟德(沐安街)開:每日0600-2400
班次:15-20分鐘一班

行車里數:約17公里

全程收費:$8.00
美孚往啟德(沐安街) $6.40
太子道西往啟德(沐安街) $4.90
荔枝角道往荃灣(愉景新城) $6.40
美孚往荃灣(愉景新城) $4.90

用車:8806-8845、63XX-64XX

作者: KLNg    時間: 2020-9-14 04:18
停站?
作者: eric278    時間: 2020-9-14 10:07
KLNg 發表於 2020-9-14 04:18
停站?

往啟德:
1. 愉景新城
2. 大涌道
3. 沙咀道,滿樂大廈
4. 沙咀道,戴麟趾夫人診所
5. 沙咀道,寶石大廈
6. 沙咀道,名逸居
7. 荃富街
8. 青山公路,大窩口站
9. 青山公路,昌榮路迴旋處
10. 葵涌道,葵俊苑
11. 葵涌道,新葵興花園
12. 葵涌道,葵涌道葵芳邨
13. 葵涌道,葵涌道荔景邨
14. 葵涌道,葵涌交匯處
15. 長沙灣道,美孚站
16. 荔枝角道,大南西街
17. 荔枝角道,專業教育學院黃克競分校
18. 荔枝角道,麗蘿樓
19. 荔枝角道,深水埗桂林街
20. 荔枝角道,石硤尾街
21. 界限街,大南街
22. 界限街,白楊街
23. 界限街,警察體育遊樂會
24. 界限街,花墟公園
25. 界限街,明愛太子宿舍
26. 界限街,碧華花園
27. 界限街,聖德肋撒醫院
28. 太子道西,侯王道
29. 馬頭涌道,宋皇臺道
30. 木廠街,北帝街
31. 木廠街,香港盲人輔導會
32. 承啟道,啟德體育城
33. 沐泰街
34. 沐安街,天寰(終站)

往荃灣
1. 沐安街,天寰對面
2. 沐泰街
3. 承啟道,啟德體育城
4. 九龍城碼頭巴士總站
5. 馬頭角道,中華煤氣公司
6. 馬頭角道,欣榮花園
7. 馬頭涌道,香港家庭計劃指導會
8. 馬頭涌道,亞皆老街遊樂場
9. 太子道西,福佬村道
10. 太子道西,喇沙利道
11. 太子道西,聖德肋撒堂
12. 太子道西,拔萃男書院
13. 荔枝角道,深水埗楓樹街
14. 荔枝角道,石硤尾街
15. 荔枝角道,深水埗桂林街
16. 荔枝角道,深水埗公園
17. 東京街,麗翠苑
18. 長沙灣道,長沙灣東京街
19. 長沙灣道,長沙灣興華街
20. 長沙灣道,荔枝角站
21. 荔枝角道,美孚站
22. 葵涌道,葵涌交匯處
23. 葵涌道,葵涌道荔景邨
24. 葵涌道,葵芳廣場
25. 葵涌道,光輝圍
26. 青山公路,葵涌健全街
27. 青山公路,大窩口站
28. 關門口街,悅來酒店
29. 沙咀道,荃灣鹹田街
30. 沙咀道,戴麟趾夫人診所
31. 如心廣場總站
32. 青山公路,荃灣富華街
33. 青山公路,福來邨永康樓
34. 愉景新城
作者: 無敵風火輪    時間: 2020-9-14 10:57
唔好行沙咀道!沙咀道ge承載量已到極限,仲未計33有潛力加班。
作者: golems    時間: 2020-9-14 11:09
無敵風火輪 發表於 2020-9-14 10:57
唔好行沙咀道!沙咀道ge承載量已到極限,仲未計33有潛力加班。

同意,應行眾安街
作者: avianwind    時間: 2020-9-14 13:38

馬頭角分別有紅小去長沙灣/美孚及荃灣
而且是特快線
巴士有必要去插旗嗎?
個人認為跟返其它線新蒲崗出已經足夠

作者: eric278    時間: 2020-9-14 14:28
avianwind 發表於 2020-9-14 13:38
馬頭角分別有紅小去長沙灣/美孚及荃灣
而且是特快線
巴士有必要去插旗嗎?

居民其實一直唔想紅小壟斷土瓜灣往返荃灣交通
所以必須引入競爭

作者: typhoon_york    時間: 2020-9-14 15:38
eric278 發表於 2020-9-14 10:07
往啟德:
1. 愉景新城
2. 大涌道

美孚荔枝角已經有42/6D/紅小等替代品,遲d仲有屯馬線全線通車。建議葵芳邨後上三幹去海麗邨,唔經美孚荔枝角,並且食埋海麗邨/西九四小龍往返荃葵嘅雙向客源。修訂巴士站如下:

往啟德
葵芳邨
(青葵公路,深旺道)
海麗邨
(興華街)
碧海藍天
然後去啟德

往荃灣
深水埗公園
(荔枝角道直行)
蔬菜統營處
IVE黃克競
(興華街)
碧海藍天
(深旺道)
海麗邨
然後經青葵公路往葵芳廣場,再依原線返荃灣
另外建議唔入馬頭角,而改為經啟晴邨同埋太子道東。

作者: typhoon_york    時間: 2020-9-14 15:40
golems 發表於 2020-9-14 11:09
同意,應行眾安街

應雙向直行青山公路,不入沙咀道
作者: kmb71k    時間: 2020-9-14 20:45
行長沙灣道同荔枝角道
行埋啲塞車黑點
荃灣搵阿毛搭你
作者: xdxd    時間: 2020-9-14 23:41
typhoon_york 發表於 2020-9-14 15:38
美孚荔枝角已經有42/6D/紅小等替代品,遲d仲有屯馬線全線通車。建議葵芳邨後上三幹去海麗邨,唔經美孚荔枝 ...

嘩大佬 人哋海麗四小龍隔離大大個荔枝角站你當無到?
而家呢種行法未必話好靚仔 夠快 但係荃葵↔長沙灣道↔九龍城一定多客過入四小龍
(btw 其他版友倡議嘅39係荃葵何文田 所以建議樓主用過個 )
作者: typhoon_york    時間: 2020-9-15 01:55
xdxd 發表於 2020-9-14 23:41
嘩大佬 人哋海麗四小龍隔離大大個荔枝角站你當無到?
而家呢種行法未必話好靚仔 夠快 但係荃葵↔長沙灣道 ...

就係有大大個荔枝角站先唔行長沙灣道,大大條荃灣線就喺長沙灣道地底。海麗邨行去荔枝角站都要15分鐘,行得嚟搭我建議嘅路線應該去到大窩口。長沙灣道去九龍城係客多,但代替品唔少,遲D沙中線全通運輸署更加有藉口唔開。但我嘅走線其實就係703延長版,開線難道細好多。

作者: xdxd    時間: 2020-9-15 11:00
typhoon_york 發表於 2020-9-15 01:55
就係有大大個荔枝角站先唔行長沙灣道,大大條荃灣線就喺長沙灣道地底。海麗邨行去荔枝角站都要15分鐘,行 ...

應該咁講 我同意703會有客 但係荃葵九龍城咁行法未必吸到客
個人意見都係簡單啲 長沙灣道算
唔值得同12A/42搶客
況且海麗-荃葵就真係鐵有著數 唔見得你呢種行法會快鐵咁多

作者: typhoon_york    時間: 2020-9-15 14:20
xdxd 發表於 2020-9-15 11:00
應該咁講 我同意703會有客 但係荃葵九龍城咁行法未必吸到客
個人意見都係簡單啲 長沙灣道算
唔值得同12A ...

海麗喺正青葵公路出口,去葵芳邨7分鐘左右,去眾安街都係15分鐘左右。如果搭荃灣線15分鐘只夠行到荔枝角站。唔明點解荃葵去海麗邨/碧海藍天搭鐵會快d。

至於荃灣去長沙灣道睇怕所有人去哂保鐵或者搭234X/30X。葵興芳仲有33A/37競爭。九龍城去長沙灣道已經有42行緊,呢條線無論行荔枝角道定長沙灣道都一定同半條42爭客,仲未計運吉要保鐵。

荃葵去新蒲崗/九龍城嘅客方面,我反認為無論呢條線行長沙灣道定入海麗邨都唔會俾人有好觀感。如果要快乘客會搭紅小,出年甚至會直接保鐵。行長沙灣道會比入海麗快5分鐘,但搭得巴士嘅大概唔會介意呢5分鐘。但行海麗邨可以保證有個獨市位,點都抵。

作者: xdxd    時間: 2020-9-15 14:51
typhoon_york 發表於 2020-9-15 14:20
海麗喺正青葵公路出口,去葵芳邨7分鐘左右,去眾安街都係15分鐘左右。如果搭荃灣線15分鐘只夠行到荔枝角 ...

我會覺得兜海麗而吸到嘅客跟你嘅估算會過分樂觀 咁不如行外面同其他線爭客好過
同埋唔好忘記12A
老九喺九龍最賺得嘅 應該係1A 6 11X 214 27  跟住都到12A 應該就唔會肯放 深西荔枝角道-界限街呢段
仲有 其實海麗去荔枝角站真係唔駛3個字 你嘅走法都應該做唔到3個字到眾安街

作者: 0q9w8e    時間: 2020-9-15 18:21
係開就不如南昌街>窩仔街>界限街>太子道東咁去
作者: typhoon_york    時間: 2020-9-15 19:05
0q9w8e 發表於 2020-9-15 18:21
係開就不如南昌街>窩仔街>界限街>太子道東咁去

已經有6D同埋紅小做緊呢段路
作者: typhoon_york    時間: 2020-9-15 21:39
xdxd 發表於 2020-9-15 14:51
我會覺得兜海麗而吸到嘅客跟你嘅估算會過分樂觀 咁不如行外面同其他線爭客好過
同埋唔好忘記12A
老九喺九 ...

下繁930由西隧口去葵涌廣場要10分鐘,40由葵芳廣場去眾安街要9分鐘。海麗邨上3幹去荃灣即使下繁都係20分鐘內嘅事。俾你腳程快,10分鐘就由海麗行到荔枝角站,你仲要用15分鐘搭去荃灣。我唔明點解搭鐵反而會快d。

至於深水埗內老九競爭,其實12A同我嘅建議得界限街至欽州街重疊。12A仲要唔去新蒲崗。如果行長沙灣道,就會同42由新蒲崗重疊到美孚。仲未講長沙灣道地底有大大條荃灣線喎。跟我建議嘅路線新城仲可以話找703嘅數塞哂老九同運吉口。行長沙灣道我唔知新城有乜理由說服老九同運吉
作者: 0q9w8e    時間: 2020-9-16 09:50
typhoon_york 發表於 2020-9-15 19:05
已經有6D同埋紅小做緊呢段路

荃灣去呢段路冇人做
作者: 10598C    時間: 2020-9-16 15:53
typhoon_york 發表於 2020-9-14 15:38
美孚荔枝角已經有42/6D/紅小等替代品,遲d仲有屯馬線全線通車。建議葵芳邨後上三幹去海麗邨,唔經美孚荔枝 ...

定線上可以入埋富昌邨、海達邨一帶,雖然可能要面對未來屯馬線全通競爭,但填海區只到海麗邨有些少到喉唔到肺
(同埋應該由啟德延長去九龍灣企業廣場)

深水埗段荃葵方向過太子道西天橋後,經荔枝角道、黃竹街、汝州街、欽州街、深旺道
啟德/九龍灣方向經深旺道、欽州街、荔枝角道、南昌街、長沙灣道、天橋、界限街
作者: typhoon_york    時間: 2020-9-18 15:38
10598C 發表於 2020-9-16 15:53
定線上可以入埋富昌邨、海達邨一帶,雖然可能要面對未來屯馬線全通競爭,但填海區只到海麗邨有些少到喉唔 ...

同意可以沿深旺道去到東京街或欽州街先轉入荔枝角道,反方向亦然。如果南昌街就轉入填海區我覺得太早,我想食埋桂林街一帶傳統深水埗區嘅客源。

南昌站無論去荃灣或葵芳都係兩個站,去啟德又可以避塞車。對v walk同富昌客嚟講優勢太大,巴士唔會有客。所以我認為經東京街轉出荔枝角道會較理想,食西九龍法院同埋政府合署客之餘仲少d燈位。
作者: 10598C    時間: 2020-9-19 14:10
typhoon_york 發表於 2020-9-18 15:38
同意可以沿深旺道去到東京街或欽州街先轉入荔枝角道,反方向亦然。如果南昌街就轉入填海區我覺得太早,我 ...

所以上面我都有提及係欽州街轉入深旺道,做返深水埗一帶旺區
只係覺得停麗蘿樓嗰邊,多客唔過有鐵嘅南昌富昌一帶
作者: typhoon_york    時間: 2020-9-19 17:56
10598C 發表於 2020-9-19 14:10
所以上面我都有提及係欽州街轉入深旺道,做返深水埗一帶旺區
只係覺得停麗蘿樓嗰邊,多客唔過有鐵嘅南昌 ...

欽州街轉深旺道係衰多燈,其他我冇意見
作者: ryumew    時間: 2020-9-21 07:28
城巴開建議用739,畢竟九巴有39A和39M
作者: eric278    時間: 2020-9-21 09:08
ryumew 發表於 2020-9-21 07:28
城巴開建議用739,畢竟九巴有39A和39M

不過城巴在啟德開辦的兩條九龍市區線並無使用7字頭。
作者: S3V1742C    時間: 2020-9-21 09:43
作者: eric278    時間: 2020-9-21 09:58
S3V1742C 發表於 2020-9-21 09:43
其實唔好搞甘多野 荃灣至九龍城既路線跟番舊40行就夠
之後過去啟德就算
無左一程巴士直車去九龍城好唔方 ...

設計此線時都係依40線大約走線,但特意避開青山道/元州街塞車位,而且針對荃灣並無土瓜灣巴士服務,才取道土瓜灣,然後再經承啟道入啟德南
作者: xdxd    時間: 2020-9-21 10:18
eric278 發表於 2020-9-21 09:58
設計此線時都係依40線大約走線,但特意避開青山道/元州街塞車位,而且針對荃灣並無土瓜灣巴士服務,才取 ...

荃灣土瓜灣大可用其他資源做例如之前隔離po嘅34A又或者係41
唔太值得要呢條新線去兜 又到喉唔到肺

作者: S3V1742C    時間: 2020-9-21 11:59

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4