hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 【附區議會內容】907C有冇機加班? [打印本頁]

作者: 271_N271    時間: 2020-9-16 13:00
標題: 【附區議會內容】907C有冇機加班?

似乎好多公司已經放棄咗wfh,
呢兩個星期都間中要企人返大埔。
唔知呢度有冇消息人士?
區議會過後,九城都研究咗2個月喇bor......

------------------------------------------------------------------------
9 Oct 區議會相關內容概要:

1. 下繁307最長2個鐘一單,907C大約90分鐘。(我相信係極端例子,兩者普遍都唔使咁耐)

2. 907C早上載客率約60%;
黃昏城巴指約85%,九巴指約54%。
(九巴會唔會吹太大?非wfh時期急庇利街晚晚企車頭)

3. 907B載客率約40%,B/C線都係頭兩班較受歡迎。

4. 回程兜軍器廠街係為咗避夏愨道燈位。
(事實係軍器廠街都有2枝燈,982X/985行法仲快兼穩定)

5. 城巴:「留意到307下繁少咗人,會研究調撥資源去907C」
區議員:「希望唔好抽走307啲車,除非客量跌到40%以下」

6. 區議員要求上下繁加班、延長服務時間,
巴士公司:「907B可調整開車時間,唔會加車」

7. 區議員要求回程改灣仔開,回應指「中上環已經好多人,加站有難度」

作者: paul2357paul    時間: 2020-9-16 13:03
980A回程直頭冇影

作者: toby_tl10    時間: 2020-9-16 13:23
睇城新個網,980X來回同981P回程都改咗行沙田鄉事會路,唔知有冇關係
作者: 271_N271    時間: 2020-9-16 13:53
toby_tl10 發表於 2020-9-16 13:23
睇城新個網,980X來回同981P回程都改咗行沙田鄉事會路,唔知有冇關係

北行最塞係美林至偉華中心一段,
行到鄉事會路不如行濾水廠
作者: 271_N271    時間: 2020-9-16 14:00
paul2357paul 發表於 2020-9-16 13:03
980A回程直頭冇影

唔同啦,第一城同富豪其實982X都算去到,
加上本身去程都遲開,
但係307C係第2條正式開辦嘅青沙西隧線,
收工我唔介意落車行多少少,但全區都冇回程,行條毛
作者: FBI2    時間: 2020-9-16 14:06
907C回程應改由金鐘西開出,免得塞住金鐘花園分站
作者: drbean7218    時間: 2020-9-16 14:47

只是新城個網無update。
980X & 981P在2017年開線後好快已更改全部經紅梅谷路為出入青沙公路的"首選"路線。

作者: Kj2052    時間: 2020-9-16 15:18
907c九巴回程應該改為1810和1825開
作者: toby_tl10    時間: 2020-9-16 15:44
drbean7218 發表於 2020-9-16 14:47
只是新城個網無update。
980X & 981P在2017年開線後好快已更改全部經紅梅谷路為出入青沙公路的"首選"路線 ...

唔係冇update,以前網站係show紅梅谷路走線

作者: 271_N271    時間: 2020-9-16 15:51
Kj2052 發表於 2020-9-16 15:18
907c九巴回程應該改為1810和1825開

以東隧塞車時間嚟計,開到18:30真係基本,
但尾班好多時18:30已經過咗中環......
作者: drbean7218    時間: 2020-9-16 15:58
toby_tl10 發表於 2020-9-16 15:44

這是新城內部的事。自從2017年改過一次走線後, 至今也再無更改。

作者: N948    時間: 2020-9-16 19:35
271_N271 發表於 2020-9-16 14:00
唔同啦,第一城同富豪其實982X都算去到,
加上本身去程都遲開,
但係307C係第2條正式開辦嘅青沙西隧線,

907C 係大埔區唔夠資源先冇車加?呢兩班907c其實係由307減岀嚟,係一換一咁改,嚴格嚟講係冇新增任何資源。(早上繁忙時段資源理應較緊拙,但907B卻可用新增資源加兩班車…唔知點解?)

其實下午繁忙時段,307往新界方向的班次一向都唔足夠(應該係新界最少的一區),其實907c開個陣,307都應該要同時加班,而唔係一換一。

如果907C再加兩班車的話,預計只能係307抽車,307下午繁忙時段會變為15分鐘一班,萬一遇到塞車脱班,入境處嗰站隨時變20分鐘一班…咁可能趕走入境處等車既人,如果加班就應該用新增資源做。

980x當年頭兩班回程好似係新增資源,跟住再加班先喺680x抽車,其實馬鞍山嘅服務係有增無減。

作者: drbean7218    時間: 2020-9-16 19:59
N948 發表於 2020-9-16 19:35
907C 係大埔區唔夠資源先冇車加?呢兩班907c其實係由307減岀嚟,係一換一咁改,嚴格嚟講係冇新增任何資源 ...

當年980X開線時, 我只知放工回程由681 s20做。

想907C 放工加班, 最好有數據證明到2班車長期離開九龍站時載客率夠100%。之後, 抽車方向都是用307/減班次較密的線班次去交換。

參考980X及981P的經驗, 放工九巴加班主要透過減680, 680X,681 & 681P班次去做。因為980X/981P 與680X/681/681P 時間相差好大, 它好成功將中上環,金鐘, 什至部份灣仔的客轉移落980X/981P, 直接令同時段的680X/681/681P 客量下跌。

現在放工九巴980X & 981P派車是如下

980X
1748 681*
1753 680
1809 680
1825 980X s1
1849 981P s1

*加班車

981P
1741 681
1805 681
1825 680
1845 681

作者: kmb71k    時間: 2020-9-16 21:25
因為條線開辦回程後咁啱遇上武肺
所以巴士公司話要睇耐啲個客量先至研究加唔加班

作者: 271_N271    時間: 2020-9-16 21:48
907C 係大埔區唔夠資源先冇車加?呢兩班907c其實係由307減岀嚟,係一換一咁改,嚴格嚟講係冇新增任何資源 ...

就係咁先荒謬,馬鞍山資源話加就加,
連985都突然變到幾架車出嚟,
偏偏307等咁多年,最後都係要抽自己車。

不過我認同307下繁本身就唔夠,
撇除ABC,淨計正線上下繁班次都差太遠,
而我好質疑中環所謂quota係咪仲存在。
作者: 271_N271    時間: 2020-9-16 22:01
drbean7218 發表於 2020-9-16 19:59

想907C 放工加班, 最好有數據證明到2班車長期離開九龍站時 ...

982X、985加班前真係班班100%載客率?
其實907C好明顯搶埋唔少本身保鐵嘅客,
兩班車人數一定多過以前307上環至金鐘一段。
作者: 271_N271    時間: 2020-9-16 22:07
kmb71k 發表於 2020-9-16 21:25
因為條線開辦回程後咁啱遇上武肺
所以巴士公司話要睇耐啲個客量先至研究加唔加班

武肺wfh其實都係一個月多啲,
由4月直至7月爆第三波,都係穩定地企滿人返去,
證明係有一定吸引力。
而且延長時段唔應該完全取決於現有班次嘅客量,
加後面嘅班次自然有新嘅客。
作者: A285    時間: 2020-9-16 23:06
drbean7218 發表於 2020-9-16 19:59

想907C 放工加班, 最好有數據證明到2班車長期離開九龍站時 ...

我幾個禮拜前坐回程頭班(城巴)係頂閘嘅(去到置地樓上已經坐滿人),嗰日係用83xx

作者: drbean7218    時間: 2020-9-16 23:28
271_N271 發表於 2020-9-16 22:01
982X、985加班前真係班班100%載客率?
其實907C好明顯搶埋唔少本身保鐵嘅客,
兩班車人數一定多過以前307 ...

這個留返經常搭開982X/985的朋友回答, 我比較熟980X & 981P。
982X & 985 回程第一次加班前, 我有時會去西隧轉車站睇980X/981P。982X/985尾車來到時是頂閘/在尾閘強行上客。什至我見過城巴982X上完中環街市, 跟著經禧利街轉出干諾道中, 連上環尾站都飛埋。

這一點你可以留意, 是否"長期"有乘客/有幾多乘客在上環(急庇利街)/西隧轉車站上唔到907C回程尾車?

作者: kmb71k    時間: 2020-9-16 23:50
271_N271 發表於 2020-9-16 22:07
武肺wfh其實都係一個月多啲,
由4月直至7月爆第三波,都係穩定地企滿人返去,
證明係有一定吸引力。

如果我冇記錯既話
907C開辦回程後果次交諮會開會已經問巴士公司客量情況
佢話時間太早未有數據

然後隔咗一排開始就有武肺
果時交諮會已經再問907C客量情況
當時巴士公司話由於好多路線客量都有下跌
當時客量未能夠完全作準
要等疫情好轉客量回升果陣時再睇

然後就直至現在了

(上面對話/意思可能有些許出入,但應該唔差得太遠)

作者: Waiyin12    時間: 2020-9-17 00:30

由開線到而家,官方文件係話沙田鄉事會路係正線,紅梅谷路係替代路線
但實際上班所都係行紅梅谷路 (應該係巴士公司落咗內部指令)

情況就好似286C常規走線行火炭路,但全日化前我未坐過286C行火炭路
作者: paul2357paul    時間: 2020-9-17 06:11
Waiyin12 發表於 2020-9-17 00:30
由開線到而家,官方文件係話沙田鄉事會路係正線,紅梅谷路係替代路線
但實際上班所都係行紅梅谷路 (應該 ...

但287D好似都仲係死守埔公

作者: paul2357paul    時間: 2020-9-17 06:27

搞好D正線班次不穩既問題先啦。
例如銅鑼灣線在下午至晚上係咪應該唔好咁樣塞入德輔道中甚至將中上環灣仔銅鑼灣一條線做哂
https://www.youtube.com/watch?v=gS2Ed9FFuWI
https://www.youtube.com/watch?v=MC0Eipg8Igc

作者: Waiyin12    時間: 2020-9-17 09:57
paul2357paul 發表於 2020-9-17 06:11
但287D好似都仲係死守埔公

可能九巴怕麻煩掛

不過與其開287D,我覺得87E回程更值得開
(馬鞍山走線跟682X)
位位收$12.7唔過隱咩

甚至87D下繁拆線都得
作者: kwn1029    時間: 2020-9-17 10:21
271_N271 發表於 2020-9-16 21:48
就係咁先荒謬,馬鞍山資源話加就加,
連985都突然變到幾架車出嚟,
偏偏307等咁多年,最後都係要抽自己車 ...

馬鞍山資源話加就加? 你唔數下 980X/981P 減左 680X/681/681P 幾多班車? 開 89S 要 89D 連人帶車去做,286M 30 分鐘一班都比人話廢線+太密要取消,加資源? 加左去邊?
作者: 天空之神    時間: 2020-9-17 10:35
其實 681P 轉 981P 都係一換一咁做,可憐灣仔銅鑼灣返 77 區根本無聲出
作者: S3bl430    時間: 2020-9-17 10:49
天空之神 發表於 2020-9-17 10:35
其實 681P 轉 981P 都係一換一咁做,可憐灣仔銅鑼灣返 77 區根本無聲出

以前681p仍有4班時搭過幾次尾車,基本上半車客都無,港島北塞車令到條線到灣仔時變左無定向班次,而且東隧大隧塞車嚴重,所以近幾次入馬鞍山我自己會由灣仔行去金鐘搭981p。

依家有673加上大隧轉乘,某程度算補償左681p減車的問題
作者: drbean7218    時間: 2020-9-17 11:21
Waiyin12 發表於 2020-9-17 00:30
但實際上班所都係行紅梅谷路 (應該 ...

正確。巴士公司比了內部指令車長行紅梅谷路, 有一間仲講到明不能行其他替代路線。

286C 的情況都是一樣。
作者: drbean7218    時間: 2020-9-17 11:27
S3bl430 發表於 2020-9-17 10:49
以前681p仍有4班時搭過幾次尾車,基本上半車客都無,港島北塞車令到條線到灣仔時變左無定向班次,而且東 ...

現在放工中環都塞車嚴重了。前晚18:10, 681P 尾車仲在中環干諾道中塞著落去上環永安, 去到總站開車都差不多1830。
作者: S3bl430    時間: 2020-9-17 12:19
drbean7218 發表於 2020-9-17 11:27
現在放工中環都塞車嚴重了。前晚18:10, 681P 尾車仲在中環干諾道中塞著落去上環永安, 去到總站開車都差不 ...

只有真係坐過681P的人先知道,灣仔/銅鑼灣等681P係賭運氣, 日日到站時間都唔同,叫人點等

作者: 271_N271    時間: 2020-9-17 14:07
kwn1029 發表於 2020-9-17 10:21
馬鞍山資源話加就加? 你唔數下 980X/981P 減左 680X/681/681P 幾多班車? 開 89S 要 89D 連人帶車去做,28 ...

你有冇睇?講緊980X初時唔係680X做。
作者: kwn1029    時間: 2020-9-17 16:54
271_N271 發表於 2020-9-17 14:07
你有冇睇?講緊980X初時唔係680X做。

第2頁已經有人回應左係由681抽車做,提出黎果位板友可唔可以講下係從邊度得知果兩班係新資源 ?
作者: kwn1029    時間: 2020-9-17 19:18
toby_tl10 發表於 2020-9-16 15:44

朝早我估係因為獅隧拉龍拉到黎曾大屋、甚至更長,所以行返鄉事會路落唔會塞咁耐掛
作者: 271_N271    時間: 2020-9-17 19:41
kwn1029 發表於 2020-9-17 16:54
第2頁已經有人回應左係由681抽車做,提出黎果位板友可唔可以講下係從邊度得知果兩班係新資源 ? ...

咁我係指如果有加資源,成件事會更荒謬,
但就算真係抽680X/681車,問題依然存在,
點解680X/681/182嘅車可以抽,但307唔得?

Btw 980X啲加班車都唔會係抽680X/681啦,
咁呢兩條線咪無端端少咗幾班?
作者: drbean7218    時間: 2020-9-17 22:19
271_N271 發表於 2020-9-17 19:41
點解680X/681/182嘅車 ...

新巴放工980X加班車真是唔知在邊條線抽車來?

當初980X有放工加班車時, 只得新巴2班車及在皇后像起載, 分別開18:00及18:15。雖然有一班車開18:30, 但遇見次數極少。有車長仲話, 他們點可以入金鐘。我初時都是咁諗, 金鐘(東)有九巴職員睇住, 2班加班車在金鐘開未免太高調。

九巴是慢幾廿拍先加入戰團, 在開加班車前先揾職員去皇后像, 皇后街及西隧口數客。隨著九巴都加開加班車, 所有980X加班車全部改在金鐘開車。

九巴980X放工加班車初時由荔廠派車, 但是早排改了由681蛇車order同時改派981P s1行980X放工尾車。
所以, 應該要追蹤981P s1 以前放工order 邊條線......? 就知邊條線少了1班車。

作者: AtrHenu    時間: 2020-9-18 11:41

其實兩巴下繁的307已經係近年不斷加307P班次下,已經少咗不少車用而黃公司更加要抽部份車去做678下午加班車用添!!

作者: HG6729    時間: 2020-9-18 12:56
仲搞乜吖 地鐵轉271/271X 咪算囉
作者: andy92    時間: 2020-9-18 13:08
HG6729 發表於 2020-9-18 12:56
仲搞乜吖 地鐵轉271/271X 咪算囉

IFC 果邊搭東涌線轉 272X 又得

作者: 271_N271    時間: 2020-9-18 16:23
AtrHenu 發表於 2020-9-18 11:41
其實兩巴下繁的307已經係近年不斷加307P班次下,已經少咗不少車用而黃公司更加要抽部份車去做678下午加班 ...

307P對上一次加班都好耐喇,
同埋朝早反而又夠車用,唔知點解。
作者: 271_N271    時間: 2020-9-18 19:03
仲有點解班車可以成日遲大到?
你話塞車,但982X、985又有車㗎喎,
除咗玩大埔客之外真係諗唔到咩原因。
今晚18:15班車,而家19:03仲未入西隧,
做到咁嘅死樣,但用沙田線嘅標準去判斷有冇需求,
真係唔知講咩好。
作者: drbean7218    時間: 2020-9-18 19:09
271_N271 發表於 2020-9-18 19:03
仲有點解班車可以成日遲大到?
你話塞車,但982X、985又有車㗎喎,
除咗玩大埔客之外真係諗唔到咩原因。
遲到/ 金鐘至中上環內街塞車?

因為982X及985尾車都要1908及1911先到西隧轉車站。

不過, 我唔是咁鐘意放工行德輔道中再出干諾道中入西隧, 因為時間比980X/981P慢至少7-8 mins, 如果塞車更什。
作者: 271_N271    時間: 2020-9-18 19:18
drbean7218 發表於 2020-9-18 19:09
遲到/ 金鐘至中上環內街塞車?

因為982X及985尾車都要1908及1911先到西隧轉車站。

907C都係1908到西隧口,但佢本身已經早3個字開(理論上)。

中環街市一段好塞,呢樣係我見到同理解嘅,
但係置地廣場都比正常遲咗3個字,
而982X/985又唔覺有呢個問題。

有冇可能我見到嘅982X/985其實都係遲到嘅班次?
或者係,咁我理論上應該都會見到907C頭車?
作者: DX2771    時間: 2020-9-18 22:10
271_N271 發表於 2020-9-18 19:18
907C都係1908到西隧口,但佢本身已經早3個字開(理論上)。

今日我都係尾班907C 坐上客
18:35 架車塞到中銀附近個陣 遇上尾班982x (紅蛋)想cut 線
同一時間982X 尾二車城巴岩岩先塞到匯豐行人路燈位 ,最後尾2 車食哂d客,九巴尾車目測20人左右上公路
雖然907C 尾車早982X尾車早12分鐘開,淨係塞軍器廠街同夏慤道天橋d時間都係番度
近排多左搭907C 見住981P 980X 夏慤道直飛皇后像廣場真係好羨慕
907C 繼續咁塞法 ,無論係塞中環內街同青沙出口,想加車都好難。今日尾車得番70人 唔知係因為大雨定放寬限聚令 上星期五都仲有90
星期一至四平均110左右

作者: ATENU364TC196    時間: 2020-9-18 22:23
271_N271 發表於 2020-9-18 19:18

今日除咗中環街市之外,匯豐總行同埋上環都塞到死,冇計㗎喎

倒不如爭取907C/982X/985 全部踢晒出去干中好過啦,而家電車路三日唔埋兩日就塞死

作者: Waiyin12    時間: 2020-9-18 22:44

因為有咗980X 981P後,680X 681 681P客量跌咗唔到

307一來港島定線比681直接(唔清楚對下繁車程同客量影響),二來907C開線後一個禮拜就爆發疫情,客量作不得準
作者: Waiyin12    時間: 2020-9-18 22:52
ATENU364TC196 發表於 2020-9-18 22:23
今日除咗中環街市之外,匯豐總行同埋上環都塞到死,冇計㗎喎

倒不如爭取907C/982X/985 全部踢晒出去干中 ...

其實我覺得個分怖有D奇怪

電車路有182 182X 307,但907C 982X 985又入電車路

680X 681行干諾道中,980X又同樣地行干諾道中

作者: ATENU364TC196    時間: 2020-9-18 23:04
Waiyin12 發表於 2020-9-18 22:52
其實我覺得個分怖有D奇怪

電車路有182 182X 307,但907C 982X 985又入電車路

不過其實行電車路絕對唔係啲乜嘢好事嚟,依家匯豐+中環街市+文華里個位下繁日日塞爆
作者: 271_N271    時間: 2020-9-18 23:47
DX2771 發表於 2020-9-18 22:10
今日我都係尾班907C 坐上客
18:35 架車塞到中銀附近個陣 遇上尾班982x (紅蛋)想cut 線
同一時間982X 尾 ...

佢初開線時,我仲係返金鐘,
留意到982X、985都係由M記轉出夏愨道,
但907C除咗頭兩個禮拜,之後一直都係行軍器廠街。
我只係覺得,你本身又唔係停干諾道中,
做乜要跟981P咁兜,完全唔覺快咗。

星期五不嬲都特別少人,一至四基本上都係頂閘返大埔。不過今個禮拜好似日日都搭咗好耐咁,
早幾日就塞半個鐘先入西隧,
尋日4個字就過海,但喺大圍徘徊咗半個鐘,時間又喺返度。

作者: THomas20010808    時間: 2020-9-19 02:14
271_N271 發表於 2020-9-18 23:47
但907C除咗頭兩個禮拜,之後一直都係 ...

個人認為電車路就好難cut走,但金鐘去中環走缐可以有相討餘地。

至於青沙出囗問題,老實講我唔明大埔上水行紅梅谷出之後去馬料水過返吐露港有乜問題,但巴士公司硬係唔肯咁做
作者: DX2771    時間: 2020-9-19 06:10
271_N271 發表於 2020-9-18 23:47
但907C除咗頭兩個禮拜,之後一直都係 ...

星期四個日塞左落美田路 我見車上d 人既樣都幾愕然 。 個堆燈位加迴旋處又係唔開胃
琴日直情大圍都唔落
呢條線 唔減咁d塞車位 冇眼睇 唉
作者: YY487    時間: 2020-9-19 20:22
作者: leo_ku    時間: 2020-9-19 20:51
作者: leo_ku    時間: 2020-9-19 20:54
作者: kay    時間: 2020-9-19 21:04
講開尋晚,港島真係塞死晒,我貪玩係軒官小搭37A去瑪麗,6點半左右上車,7點半仲係上環,一黎車多,二黎通街都有人泊車,條路窄晒,最後到瑪麗都8點,太古廣場,匯豐總行,中環街市都係黑點
作者: ATENU364TC196    時間: 2020-9-19 21:13
YY487 發表於 2020-9-19 20:22
金鐘應該係關官方定線事
唔知點解 907 唔跟 982 985 行添馬街
我覺得你應該打上去反映意見

講真皇后街後面其實仲有少許空間擴闊
電車路比未擴闊嘅皇后街站更加overload

況且其實永安中心尾站其實都可以,930X 咪又係一樣,永安直飛西隧,真係冇乜需要停急庇利街

作者: ATENU364TC196    時間: 2020-9-19 21:20
leo_ku 發表於 2020-9-19 20:54
係巴士公司無強行縮短下繁680X 681 681P 灣仔開就真。

907C 其實應該改去金鐘西開

而907C/968X/982X/985就全部踢晒去行干中

下繁 680X/681/681P 踢晒去軍器廠街開,唔使頂住成個金鐘東行

另外電車路裏面都應該要做下重組站位,例如936好明顯就太多站,960/961/978 永吉街同埋文華里站應該二合為一,變成上環站,934/A/935 就後移去停永吉街

設計最垃圾就係文華里同埋急庇利街站,一有巴士埋站就買起成條路

作者: Waiyin12    時間: 2020-9-19 23:06
ATENU364TC196 發表於 2020-9-19 21:20

軍器廠街開即係要停海富中心做金鐘,變相上唔到天橋

一係就轍底D拉落灣仔開
作者: 271_N271    時間: 2020-9-20 01:17
THomas20010808 發表於 2020-9-19 02:14
個人認為電車路就好難cut走,但金鐘去中環走缐可以有相討餘地。

至於青沙出囗問題,老實講我唔明大埔上 ...

城記班次好似偶然都會咁行,九記我遇過一次。
的確咁樣係最快,避埋銀禧花園個匯合位。
作者: 271_N271    時間: 2020-9-20 01:19
DX2771 發表於 2020-9-19 06:10
星期四個日塞左落美田路 我見車上d 人既樣都幾愕然 。 個堆燈位加迴旋處又係唔開胃
琴日直情大圍都唔落  ...

星期四搭到好絕望,完全唔知做緊乜,
直去新城市仲快......
作者: 271_N271    時間: 2020-9-20 01:28
金鐘應該係關官方定線事

電車路又真係方便啲嘅,
睇下啲客肯唔肯行多個街口囉,
我就冇咩所謂嘅,不過收工會再趕啲......

做埋太和我諗佢要align返去程掛?
我都好認同其實係唔值,大中已經落晒人咁滯。
連K巴都冇嘅富亨早晚都冇西隧車,反而太和有......
作者: Tummy    時間: 2020-9-20 01:47
ATENU364TC196 發表於 2020-9-19 21:20

936 同 934 935 比 梗係多站 但係同其他綫比 其實都算正常
甚至聽過有人話 934 935 都要加埋中環街市站

934/5/6 同 960/1/8 對調上環站站位做法都好好
起碼 934/5 可以偷雞用林士街轉出大路 唔使再塞電車路
少一架車用禧利街巴士綫轉出去已經贏咗
話晒盞燈眞係太短
960/1/8 又可以多啲位排隊 唔使搞到永吉街個站咁逼

同埋可摸耳搬前啲文華里個站
次次搭 935 就係因為呢個位塞

作者: andy92    時間: 2020-9-20 01:54
Tummy 發表於 2020-9-20 01:47
936 同 934 935 比 梗係多站 但係同其他綫比 其實都算正常
甚至聽過有人話 934 935 都要加埋中環街市站 ...

其實以前 934, 935 係停開永吉街,2016 年開始改停上環站

作者: Tummy    時間: 2020-9-20 02:05
andy92 發表於 2020-9-20 01:54
其實以前 934, 935 係停開永吉街,2016 年開始改停上環站

我都係近一兩年先開始坐 934/5/6唔知以前停站係點

但係嗰時搬站點解唔搬 960/1/8 而搬 934/5
照計多客排好多喎
每次行去坐 935 都見到個站逼到
係咪想同 936 一齊 畀人可以揀坐 935 或者 936

作者: YY487    時間: 2020-9-20 10:22
作者: ATENU364TC196    時間: 2020-9-20 10:29
Tummy 發表於 2020-9-20 01:47
甚至聽過有人話 934 935 都要加埋中環街市站 ...

934/A 935 仲要停埋中環街市嘅話,倒塞到落去匯豐總行不是夢
長遠應該將永和街改做巴士專線,948/968 就將永吉街個站搬過去,機利文街行車方向變成北行

然後匯豐總行同永安中心個站都應該要拉長

部份巴士線中上環站位改為咁樣停:

934/A/935 匯豐總行>永吉街>西隧(可行永和街/禧利街)

948/968 匯豐總行>永和街>皇后街>西隧

960/961/978 利源東街>上環站>(皇后街)>西隧

914/936 利源東街>中環街市(930站)>文華里>(皇后街)>西隧

907C/982X/985 金鐘東/西>皇后像>砵典乍街>租庇利街>永安中心>西隧
969/A 置地廣場>永吉街>皇后街

中上環擠塞問題一日不除,成堆西隧巴士都係攬炒

作者: tkf_2005    時間: 2020-9-20 10:29
金鐘應該係關官方定線事

如果T2 快通車過沙中線過海段,
咁307留東隧都仲可以睇下 T2通車後觀繞咩景環既....

作者: ATENU364TC196    時間: 2020-9-20 10:30
tkf_2005 發表於 2020-9-20 10:29
如果T2 快通車過沙中線過海段,
咁307留東隧都仲可以睇下 T2通車後觀繞咩景環既....

冇可能啦,T2 最快要2026先通,仲未計隨時有任何工程延誤

作者: ATENU364TC196    時間: 2020-9-20 10:33
Tummy 發表於 2020-9-20 02:05
我都係近一兩年先開始坐 934/5/6唔知以前停站係點

但係嗰時搬站點解唔搬 960/1/8 而搬 934/5

成個中上環啲站位根本上編得好差,同觀塘道大相逕庭,結果依家巴士線越來越多,各條路線車又越嚟越密,問題即刻現晒形

作者: YY487    時間: 2020-9-20 10:37
作者: YY487    時間: 2020-9-20 10:40
作者: YY487    時間: 2020-9-20 10:42
作者: 271_N271    時間: 2020-9-21 16:32
YY487 發表於 2020-9-20 10:40
中上環道路設計唔係預巴士公司車海式倒車經上環入西隧
繁忙時間, 班班車由銅鑼灣/灣仔碌到去上環先上公路 ...

下繁德輔道中啲968車鏈真係冇眼睇,
部分班次其實過咗HSBC已經可以轉上西隧
作者: ATENU364TC196    時間: 2020-9-21 16:40
YY487 發表於 2020-9-20 10:40
中上環道路設計唔係預巴士公司車海式倒車經上環入西隧
繁忙時間, 班班車由銅鑼灣/灣仔碌到去上環先上公路 ...

除咗968,其實真係冇幾多條巴士線有條件分拆,同埋盧押道個位其實都唔係頂得幾多部巴士右轉,半條968尚可,再多嘅話遲早又出事
中上環嗰度其實執執啲站位,唔好成日自己整死自己(永吉街,匯豐總行諸如此類),已經差好遠

作者: ATENU364TC196    時間: 2020-9-21 16:42
271_N271 發表於 2020-9-21 16:32
下繁德輔道中啲968車鏈真係冇眼睇,
部分班次其實過咗HSBC已經可以轉上西隧 ...

直接盧押道轉上西隧仲好

一到下繁就拆968+968P,正線喺該時段照常天后開,停菲林明道後右轉盧押道直上西隧,968P 就盧押道開跟968走線

作者: 271_N271    時間: 2020-9-21 19:13
今晚九記班次7點都未去到中環......
同站嘅982X、985都各自嚟咗3班,
907C又贏!
過多兩個月cut線,車都唔使開!
作者: H1A    時間: 2020-9-21 20:07
ATENU364TC196 發表於 2020-9-21 16:42
直接盧押道轉上西隧仲好

一到下繁就拆968+968P,正線喺該時段照常天后開,停菲林明道後右轉盧押道直上西 ...

搭過一次967X,嗰個位都幾塞下,出到去cut線都唔容易
作者: H1A    時間: 2020-9-21 20:09
H1A 發表於 2020-9-21 20:07
搭過一次967X,嗰個位都幾塞下,出到去cut線都唔容易

969B咁轉又會唔會好D呢,前後都搵唔到位轉
作者: drbean7218    時間: 2020-9-21 20:10
271_N271 發表於 2020-9-21 19:13
今晚九記班次7點都未去到中環......
同站嘅982X、985都各自嚟咗3班,
907C又贏!

今晚好塞車, 好多車都遲到。980X站頭有人叫客唔好等, 有981P都好上, 話塞車唔知幾時有車返。
作者: 271_N271    時間: 2020-9-21 20:22
drbean7218 發表於 2020-9-21 20:10
今晚好塞車, 好多車都遲到。980X站頭有人叫客唔好等, 有981P都好上, 話塞車唔知幾時有車返。 ...

係,fb有人話係金鐘道東行好塞,
所以問題係究竟有冇必要咁樣兜?
980X、981P本身可以直飛干諾道中,
所以咁行係理解的。

講真對上一個禮拜907C有冇連續2日係準時?
只係見到每次遲晒大到,旁邊982X、985係一直有車,
繼續咁落去,真係過多兩個月可以收檔,
將本身搶咗返嚟嘅客倒返晒落地底。
作者: andy1010    時間: 2020-9-21 20:42
長遠黎講307正線應該轉907C, 反正西隧都唔駛比隧道錢
日日陪塞東隧大老山不如做北角至銅鑼灣/改行紅隧銅鑼灣碌返去西灣河
作者: kmb71k    時間: 2020-9-21 20:50
andy1010 發表於 2020-9-21 20:42
長遠黎講307正線應該轉907C, 反正西隧都唔駛比隧道錢
日日陪塞東隧大老山不如做北角至銅鑼灣/改行紅隧銅鑼 ...

907C繁時先至有市場

作者: THomas20010808    時間: 2020-9-22 13:28
kmb71k 發表於 2020-9-21 20:50
907C繁時先至有市場

307都可以拆返開 金鐘中上環907C 灣仔銅鑼灣北角307 北角鰂魚涌西灣河307p

橫掂繁忙時間北角入東隧時間仲快過銅鑼灣
作者: THomas20010808    時間: 2020-9-22 13:33
ATENU364TC196 發表於 2020-9-20 10:33
成個中上環啲站位根本上編得好差,同觀塘道大相逕庭,結果依家巴士線越來越多,各條路線車又越嚟越密,問 ...

中上環站位一定要大執位 最好梗係做到彌敦道嗰隻 不過觀塘道嗰種都OK 但呢種編位要有足夠位置爬頭 中上環夠唔夠位
作者: THomas20010808    時間: 2020-9-22 13:36
金鐘應該係關官方定線事

907c網站同app都係直行埔公 最好官方改行紅梅谷

不過行美田路就......不禁倒抽一口涼氣,佢應該知道沙田市中心塞,但係唔知道如果要避開就要行紅梅谷。就當佢行錯路,跟81去沙田市中心落返去公路都還可以
作者: 271_N271    時間: 2020-9-22 14:41
THomas20010808 發表於 2020-9-22 13:36
907c網站同app都係直行埔公 最好官方改行紅梅谷

不過行美田路就......不禁倒抽一口涼氣,佢應該知道沙田 ...

兩間公司嘅app都係南行直行、北行兜紅梅谷路
作者: 271_N271    時間: 2020-9-22 14:47
THomas20010808 發表於 2020-9-22 13:33
中上環站位一定要大執位 最好梗係做到彌敦道嗰隻 不過觀塘道嗰種都OK 但呢種編位要有足夠位置爬頭 中上環 ...

要諗下呢條咁窄嘅路,有冇必要停得咁密,
例如960/961嘅永吉街、文華里,
936嘅上環站、急庇利街。

主打特快嘅更加要集中啲,其實3-4個站都好夠。
作者: drbean7218    時間: 2020-9-22 14:50
271_N271 發表於 2020-9-21 20:22
係,fb有人話係金鐘道東行好塞,
所以問題係究竟有冇必要咁樣兜?
980X、981P本身可以直飛干諾道中,

980x及981P 最初是兜添馬街出。 但是太塞車及太多私家車, 好快有車長兜軍器廠街出去皇后像。後期加入12.8米巴士行走, 車長更加行軍器廠街出去, 因為德立街裡面泊了太多的士, 睇位要好小心。

907C 放工得2班車其實可以考慮行干諾道中, 關鍵是要在干諾道中分站揾位, 但唔好諗停皇后街。

作者: 271_N271    時間: 2020-9-22 17:13
drbean7218 發表於 2020-9-22 14:50
980x及981P 最初是兜添馬街出。 但是太塞車及太多私家車, 好快有車長兜軍器廠街出去皇后像。後期加入12.8 ...

以你嘅經驗,干諾道中下繁車流如何?
感覺上條路闊啲,但有時喺Google Maps睇都係紅色。

Btw 980X/981P其實有冇條件再拆?
金鐘班次停完砵典乍街上橋,吸引好多,
班次疏咗但對放工客嚟講應該問題唔大?
作者: GZ9464    時間: 2020-9-22 17:40
琴晚1850收工落樓見到PP對面仲有部九巴907C,仲以為加咗班
作者: drbean7218    時間: 2020-9-22 17:46
271_N271 發表於 2020-9-22 17:13
以你嘅經驗,干諾道中下繁車流如何?
感覺上條路闊啲,但有時喺Google Maps睇都係紅色。

干諾道中下繁車流好過電車路。 980X/981P 金鐘開車正常15-20 分鐘入到西隧, 快的16 mins 去到九龍站。

沿路情況

1. 砵典乍街 -> 多巴士埋站, 遇著788/30X/X962埋站就等耐少少

2. 租庇利街 -> 多私家車違泊, 變了邨巴泊了在巴士站, 乘客搭巴士要行出馬路上車

3. 林士街 -> 最塞這個位置, 因為多私家車塞入文華里, 多巴士埋永安巴士站及多私家車調頭

4. 干諾道中(港澳碼頭)段 -> 多數順燈。就算多車的, 車長識行中線再打尖都可以

5. 皇后街 -> 多數等一次轉燈先埋到巴士站

我有建議過放工拆線, 有特別班次在砵甸乍街後直上公路, 但一直都無回音。巴士公司肯開加班車已經好好。

作者: drbean7218    時間: 2020-9-22 18:25

今晚907c 頭車1820過皇后街。後面是981p, 金鐘開1805。
1845 907c頭車經田心上紅梅谷路。

作者: eternalflame    時間: 2020-9-22 21:51
drbean7218 發表於 2020-9-22 17:46
干諾道中下繁車流好過電車路。 980X/981P 金鐘開車正常15-20 分鐘入到西隧, 快的16 mins 去到九龍站。

沿 ...

BRPP提議抽幾班兜埋灣仔都未實行到, 更加唔駛諗中環上橋直飛西隧班次
加班同延長服務時間睇黎更迫切

作者: 271_N271    時間: 2020-9-23 08:42
今朝馬場中段已經係左線暢通、中線拉手掣,
佢又真係繼續喺中線慢慢等。
呢個問題已經咩渠道都反映過,
究竟明唔明朝早5分鐘、10分鐘都好多......
作者: noname617    時間: 2020-9-23 08:51
drbean7218 發表於 2020-9-22 18:25
今晚907c 頭車1820過皇后街。後面是981p, 金鐘開1805。
1845 907c頭車經田心上紅梅谷路。
...

城巴終於改行常規紅梅谷?
作者: drbean7218    時間: 2020-9-23 09:12
271_N271 發表於 2020-9-23 08:42

就算行大隧公路, 沙歷公路, 紅梅谷落青沙都唔好得多。

因為今朝0708入獅隧車龍已經去到新田圍, 0720已過了水泉澳邨。就算980X 頭車, 今朝過哂8點先到中環街市。

作者: drbean7218    時間: 2020-9-23 09:13
noname617 發表於 2020-9-23 08:51

咁啱見到, 平時點行就唔清楚。

作者: 271_N271    時間: 2020-9-23 14:03
noname617 發表於 2020-9-23 08:51

好似城巴一直都係行紅梅谷,九巴一時時
作者: 271_N271    時間: 2020-9-23 14:05
drbean7218 發表於 2020-9-23 09:12
就算行大隧公路, 沙歷公路, 紅梅谷落青沙都唔好得多。

因為今朝0708入獅隧車龍已經去到新田圍, 0720已過 ...

淨係由馬場躝去禾輋呢一段,
都夠佢跑沙田路去水泉澳有凸
作者: THomas20010808    時間: 2020-9-23 16:24
271_N271 發表於 2020-9-23 08:42

係咪車長問題,之前好似有人反映過有班907C喺大埔不斷碌,同後車一齊上公路
作者: noname617    時間: 2020-9-24 08:34
271_N271 發表於 2020-9-23 14:03
好似城巴一直都係行紅梅谷,九巴一時時

回程喎!去程一直係行紅梅谷。我所知

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4