hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 290系定位討論 [打印本頁]

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-9 22:57
標題: 290系定位討論
290系(包括290, 290A, 290B, 290X)自開辦以來,其一賣點為於九龍區(龍翔道)只作有限度停站,但由於將軍澳及觀塘山定線較迂迴,以致特快效果不甚明顯。

290: 將南客需繞經坑寶(近乎整個將軍澳,定線可與E22A相提並論

290A: 除繞經坑寶康翠外,更須進入秀茂坪及四順並設站,極為費時

290B: 因只屬繁時特車,不詳細討論

290X: 康城、清半客須繞入整個將南,就算於尚德登車後可直往寶琳,但離開將軍澳後須沿安秀道設站,以致怡心園 - 白虹樓車程比290略慢。

290系各線應否明確定位為流水線(如290A停靠龍翔道各站)或特快線(如290X葵涌交匯處下站將轉/富麗花園)?

作者: 1234567    時間: 2020-10-9 23:02

290系的線都有流水功能 由其是 290/A做觀塘山將軍澳 290X做安達臣將軍澳不能改 因為已養了一大堆客
作者: WongKinYat_WKY    時間: 2020-10-9 23:06
呢個post係290大戰嘅導火線
作者: ahken    時間: 2020-10-9 23:15
如果站喺月票客角度, 290系有以下作用:

調景嶺: 得290X可取少少(如果出黃大仙), 否則只係淪為尚德邨巴駁腳線

尚德: 無視之

將南: 都係得290X揀, 但要再兜返調景嶺同尚德, 都係要放棄

坑寶: 冇得揀290X, 而290A的確比290更慢, 所以坑寶人建議出黃大仙一定要揀290, 否則上297/98D轉車(可能要俾柴小掠水)都係另類選擇
作者: 將軍澳特快    時間: 2020-10-9 23:20
290一個鐘左右坑寶唔算慢wor, 不過支持290A停晒老龍
作者: GZ4031    時間: 2020-10-9 23:24
哈哈
98開左之後條290X 康城段去死算啦... 講真除左康城>康翠安達既流水 (BBI唔該) , 康城有咩需要要捱咁長途, 我搭98落去轉42C 唔開心過你?
話哂咁多位反坑口既朋友都認同98 直出唔經坑口, 咁康城緊伙食大佢啦, 98轉42C又有BBI, 再唔岩咪797轉33, 又得啫

咁既然都講到290X 養大左安達流水, 一係就擺將軍澳站自轉一圈將南 (好似呢家咁) 就出寶林, 來回夾埋都行少差唔多25分鐘
將南比290X 290 咪縮坑口囉, 兩條都係20分一班
咁290A 大家又講到流水咁好做咪唔好變, 又係20分一班
南北繼續有聯合班次

差康城工業一帶, 一係等將藍開就海皮+清半康城做一條
唔岩心水就工業康城清半坑口半圈直出, 觀塘道淨停創紀同九龍灣站, 上橋去黃大仙, 咁咪繼續掠到坑口人水
作者: GW5878    時間: 2020-10-9 23:42
GZ4031 發表於 2020-10-9 23:24
哈哈
98開左之後條290X 康城段去死算啦... 講真除左康城>康翠安達既流水 (BBI唔該) , 康城有咩需要要捱咁長 ...

其實你講果班人根本唔係認同 98,只係反坑口。
因為現有果堆 98A 98C 290 都係坑口開上去,佢地覺得要改善坑口交通就等如山上交通再差啲 (eg如果 98 入坑口就令 98A 再減班),所以任何坑口交通改善建議都會反對,但最諷刺既係坑口本身巴士服務係全將軍澳最垃圾既一區。

作者: 61233    時間: 2020-10-9 23:44
作者: PC6429_JY6516    時間: 2020-10-9 23:45
作者: GZ4031    時間: 2020-10-9 23:51
GW5878 發表於 2020-10-9 23:42
其實你講果班人根本唔係認同 98,只係反坑口。
因為現有果堆 98A 98C 290 都係坑口開上去,佢地覺得要改善 ...

根本本身係可以人人一齊好98C/S 直頭拆得線
98A 一班不減都可以照開98, 兜多半圈一圈坑口最盡都係用多部車, 咁98本身車源都係變出黎架啦
唉入親坑口都頭痛點搭車

作者: GZ4031    時間: 2020-10-9 23:55
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-9 23:45
290 真係比將軍澳用
290A 流水+四順秀茂坪????〉荃灣
290X放工時間唔差

290X 你真係要計清楚搭幾耐
講緊非繁都要22分鐘先到尚德
繁時應該27 28分先準備轉去廣明...
98號呢? 半個鐘應該落左車上埋車開42C 牛頭角開車
290X 連彩虹計同步都打唔低42C

牛頭角去大窩口就半個鐘7個字, 塞都係8個字左右
啫係話98 轉42C 其實係20 (將隧塞塞地) + 35 + 5分一班既42C, 一個鐘已經番到葵涌區內
290X 一個鐘可以到邊? 到黃大仙我都當你大勝

作者: PC6429_JY6516    時間: 2020-10-10 00:01
作者: Tummy    時間: 2020-10-10 00:03
GZ4031 發表於 2020-10-9 23:55
290X 你真係要計清楚搭幾耐
講緊非繁都要22分鐘先到尚德
繁時應該27 28分先準備轉去廣明...

290X 喺康城存在嘅原因 都係為咗食流水啫 厹嘅醉翁之意 邊個都睇得出啦

290X 都係調景嶺打後先開始多人上

作者: GW5878    時間: 2020-10-10 00:08
GZ4031 發表於 2020-10-9 23:51
根本本身係可以人人一齊好98C/S 直頭拆得線
98A 一班不減都可以照開98, 兜多半圈一圈坑口最盡都係用多部 ...

其實有果個諗法又唔怪得山上
因為係九巴同運吉角度
如果 98 入坑口,覺得原路線會少人搭,自然就會由原路線 cut 車。

而家 98 完全空降就係因為服務地區無同現有地區有路線重疊。

所以如果 98A 98C 拆線,山上難免會少左車。
不過唔代表維持原狀係合理,因為山上各有三條線出旺角同觀塘,有快有慢,但坑口就得一條仲要係慢到無朋友。

要寄望坑口有合理啲既巴士線,似乎等九龍方向轉車站開埋先有機會出現將軍澳重組,到時就睇兩間公司本身自己既 bbi 數據 + 797 發霉發成點啦

作者: 1234567    時間: 2020-10-10 00:11

del
作者: PC6429_JY6516    時間: 2020-10-10 00:11
作者: Citcalag    時間: 2020-10-10 00:12
Tummy 發表於 2020-10-10 00:03
290X 喺康城存在嘅原因 都係為咗食流水啫 厹嘅醉翁之意 邊個都睇得出啦

290X 都係調景嶺打後先開始 ...

無錯,反正796X都係咁用
我成日都見到有人等796X未有車,然後有290X埋站,走去問經唔經將軍澳經唔經寶琳
作者: ahken    時間: 2020-10-10 00:13
GZ4031 發表於 2020-10-9 23:24
哈哈
98開左之後條290X 康城段去死算啦... 講真除左康城>康翠安達既流水 (BBI唔該) , 康城有咩需要要捱咁長 ...

的確290系一定會淪為非為山下人服務㗎啦(或者好似我提及過嘅駁腳線)

#行山大法好嘢

作者: PC6429_JY6516    時間: 2020-10-10 00:16
作者: 1234567    時間: 2020-10-10 00:19
這個建議可能可以在不影響290系流水功能下加速各區車程

290/A 縮至將軍澳站 不經坑口 景林邨後經寶順路直達調景嶺 後停尚德往 將軍澳站  維持現有聯合班次(保留觀塘山 將軍澳流水)

290X 改為將工開出 經康城 坑口(不經 將南) 後不停站途經寶林北路返回290X原線 但不停站直達安達臣 20分鐘1班(保留安達臣將工流水 並提坑口速)

開設290C 將南開(例如清半) 前往調景嶺後跟290/A原線至 將廣後直達坑口路 清水灣道 只停大站(半見村/將軍澳醫院 科大 大埔仔 壁屋 井欄樹)後跟290X 增設九龍市區線轉乘優惠 20分鐘1班 由 290/A/X 因車程縮短多出的車+91M 抽車

(令將南有真正的290系快車 並改變將南只使用290/A 不使用290X(290C) 的習慣(站位跟番290/A) 唔鐘意疏車或者番觀塘山嘅可以去將軍澳站搭留290/A)

作者: GW5878    時間: 2020-10-10 00:25
ahken 發表於 2020-10-10 00:13
的確290系一定會淪為非為山下人服務㗎啦(或者好似我提及過嘅駁腳線)

#行山大法好嘢

講起行山大法好

今日 0800 電台報
將軍澳隧道龍尾環保大道迴旋處
新清水灣道龍尾井欄樹
另外寶琳路往連德道龍尾馬游塘村

寶琳路果個以往未聽過電台有報,而家都有埋電台官方認證都會塞,加上巴士塞寶達埋站太可怕,行山行邊條路都無可能快過行隧道

作者: PC6429_JY6516    時間: 2020-10-10 00:33
作者: ahken    時間: 2020-10-10 00:34
GW5878 發表於 2020-10-10 00:25
講起行山大法好

今日 0800 電台報

所以, 我以前都唔會話隧道一定好過行山, 但聽到閣下話連山路都會有電台報龍尾, 咁行山就更加不可取了(唔好忘記單線+燈陣, 同英皇道東行完全一樣, 好多人無視呢樣嘢我先對行山無敵派咁反感...)

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-10 00:36

#行山大法好嘢

唔係為山下服務,咁
1) 何來「將荃」?
2) 咁692取消嘅意義係……

我都同意起碼要拆條將南特快
可以諗下行將隧同觀塘道,咁可以拉埋40 42C落水?
作者: GW5878    時間: 2020-10-10 00:43
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 00:33
其實係連鎖反應

因為隧道有事啲人就會走晒上山

提提你,安秀路都貢獻左唔少車流,仲有一頭一尾就係兩條山路九龍出口但各整支交通燈閘住將軍澳出黎既車
作者: ahken    時間: 2020-10-10 00:44
Waiyin12 發表於 2020-10-10 00:36
唔係為山下服務,咁
1) 何來「將荃」?
2) 咁692取消嘅意義係……

其實所謂將荃已經破產(290X勉強可以啦...), 變"山荃"就真(嗱, 我唔會話俾山上騎劫呢啲說話, 山上始終真係多客, 冇得拗)

但問題係咁樣搞法山下特快就真正破產, 唯有拆線行隧道(甚至行山完全唔停站)先係正路

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-10 00:47
1234567 發表於 2020-10-9 23:02
290系的線都有流水功能 由其是 290/A做觀塘山將軍澳 290X做安達臣將軍澳不能改 因為已養了一大堆客 ...

無話要放棄貴價流水客
只係290系三條全日線幾十部車,絕對可以做好D個分工,比某D小區可以提速
好過而家將南可以無架快車,康翠可以叫三飛(=服務嚴重疊)
龍翔道無乜燈,就算停站都唔會搞到唔順燈拖長車程
但就可以做埋鑽石山、樂富

話說秀茂坪有電梯上安達安泰,290/A落車行上去都算合理步程
作者: PC6429_JY6516    時間: 2020-10-10 00:49
作者: PC6429_JY6516    時間: 2020-10-10 00:50
作者: GW5878    時間: 2020-10-10 00:55
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 00:49
行山係慢
但係點解越來越多車要行山?
因為隧道塞

咪玩啦 隧道係塞 但如果行山快過隧道 咁隧道應無人無車再用先係 但實情呢?

就係因為大家都知塞隧道都快過塞行山 所以都去返塞隧道 日日早繁 98S 都追到上一班 98C 架。

而且 塞幹道點都好過塞普通街道
幹道大家一左一右,行到車既機會均等
一般街道,前面條龍郁,但sorry紅燈,你唔開得車,然後另一個方向車流就fill哂啲位,終於到你綠燈了但前面無位,繼續停係度,如是者loop左N次燈先出到少少位,所以塞幹道1km一定好過塞普通街道300m

作者: ryumew    時間: 2020-10-10 00:56
等6幹起好290X兜完將軍澳東南直接上公路,290b做番怡心園至安達臣區間的空缺
作者: Waiyin12    時間: 2020-10-10 01:03
WongKinYat_WKY 發表於 2020-10-9 23:06

只要無人身攻擊/挑釁性言論(我都唔想有)
理性討論100頁都得
作者: PC6429_JY6516    時間: 2020-10-10 01:04
作者: GW5878    時間: 2020-10-10 01:06
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 01:04
就係隧道塞車啲人先衝曬上山
唔好同我講安秀道貢獻幾多
將軍澳越來越多人住都係事實

都係果句 98S 快過 98C 一班車已經足以證明隧道快過行山,由將南出發更加唔使講

作者: PC6429_JY6516    時間: 2020-10-10 01:13
作者: GW5878    時間: 2020-10-10 01:22
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 01:13
快唔到幾多
98A特行隧道都冇乜客

快過就係快過,所以 98C/S 共同站會有一批熟客專程等 98S

而 98S 離開欣明苑係坐得滿所有窗口位+部分路邊位,剩返既位就新都城茵怡坐埋,甚至要企,

但同一時間 98C 去到欣明苑 成車 10 個人都無,已經證明絕多數人棄行山保隧道,背後就係隧道係快過行山。

作者: ahken    時間: 2020-10-10 01:46
GW5878 發表於 2020-10-10 00:55
咪玩啦 隧道係塞 但如果行山快過隧道 咁隧道應無人無車再用先係 但實情呢?

就係因為大家都知塞隧道都快 ...

係, 閣下呢點完全駁唔到

舉返102/106/柴小2告士打道維園東行呢個例子, 燈多都算, 去到英皇道又得番一條行車線, 前車唔郁即刻企喺度...(雖然話係巴士專用線, 但奈何現實係乜狗屎垃圾車都偷雞行英皇道東行)

N118/舊18P維園道冇燈, 歌頓道電氣道渣華道起碼兩條行車線同燈都比較少, 自然好受好多

所以我非常反對行山無敵論囉(正如行隧道非無敵=行渣華道非無敵咁解)

作者: ahken    時間: 2020-10-10 01:50
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 01:04
就係隧道塞車啲人先衝曬上山
唔好同我講安秀道貢獻幾多
將軍澳越來越多人住都係事實

你確定寶琳路全部雙線?

作者: paul2357paul    時間: 2020-10-10 02:15
GW5878 發表於 2020-10-10 01:06
都係果句 98S 快過 98C 一班車已經足以證明隧道快過行山,由將南出發更加唔使講

...

等緊youtube有比較片交到功課

作者: Citcalag    時間: 2020-10-10 02:57

快一分鐘係快,之但係,
個題目根本唔係要快。
我意思係,論快,如果要快,無論行乜都好一個站都唔停就梗係最快架
問題係夠客咩?290系將南有幾多人上?

290X某些非繁班次係可以寶邑路一直飛站到尚德。將南主要問題係,就算用咩路都好,繁忙時間一定唔夠地鐵鬥。調景嶺去荃灣連等車只需要46分鐘,而且一定有位坐。仲有早繁65折優惠同普通8折優惠,車費已經平過290,特別係去程自然比較難吸引到將南客。
所以以巴士公司角度,根本唔係要砌一個最快既方案出來,想要最快既,搭的士更快。巴士公司係要吸引到最多客。要最大化利潤,自然會有取捨。

所以點解290系無一條行將隧?唔好意思講個殘酷既真相出來,就係巴士公司明知非繁行隧道將南去荃灣更快,不過咁改快都唔夠原本290賺錢,諗下290X係慢架,但係係做緊幾水客 (康城 > 將軍澳區內 / 安達 / 彩虹 / 黃大仙;安達 <> 黃大仙 ;黃大仙 <> 荃灣),個total revenue更加大。

除非,將南有statistics話到比巴士公司聽,290開隧道線係賺到錢。例如係,296A轉40/42C既客量。
不過有幾多人咁樣轉?

所以個問題根本唔係快唔快,而係賺唔賺到錢;如果你覺得290應該開隧道線而九巴又唔願意開,而你又唔滿意既,非常歡迎自己開間巴士公司同九巴撼過

//
當然,可能會有人話,正係因為290X等等要兜山路,先至客量不佳;
但就算290系改行將隧,仍然會途經多個塞車位,包括將隧、觀塘法院支燈、彩虹交匯處U型橋等等,加長行車時間都唔係最大問題,290本身車程咁長,塞車容易導致班次不穩,好難撥好多車入去維持班次。

而且我覺得大家去討論將隧 + 觀塘道 VS 寶琳路 + 秀茂坪道 + 順利邨道邊條路比較塞時語意比較含混,寶達最塞車既時間,都只係早繁返工返學果兩個鐘,但係觀塘道將隧係任何時間都可以塞既,東西行都係。觀塘法院支燈經常都頂到上狗屋。西行開源道迴旋處慣性慢車。啟業邨一段來回都成日塞。當然非繁無塞得咁嚴重,但係至少兩者行車差距就減少左
所以計算塞車,應該以一整日平均delayed minutes來計算,而非maximum delayed minutes來計算。不過我既重點都並唔係時間,而係$/時間。

以上塞車既情況可以扭轉既,就係當六幹起好後,一出將藍可以直經中九龍幹線去油麻地交匯處,到時就唔需要再無病呻吟。

作者: 10598C    時間: 2020-10-10 03:05
ahken 發表於 2020-10-9 23:15
如果站喺月票客角度, 290系有以下作用:

調景嶺: 得290X可取少少(如果出黃大仙), 否則只係淪為尚德邨巴駁腳 ...

290X入日出康城係目的得一程過(但瞓到頸斷),以及就係做流水

290X唔係主打康城、將軍澳站,將軍澳內係主打調景嶺、尚德,而後者都算係小客倉之一,始終尚德後一站轉上山係有乘客會buy

快過290兜坑口寶林成12分鐘之多,又唔慢得過296A轉車得嚟有得一程到荃葵
(補充:290X去行安秀道程稍為慢過290,但回程時間相約)

實測試過黃大仙上車返尚德,比較40轉296A同一程290X,發現296A要等4分鐘或以下,先會快過290X/同290X平手
而且係未計如果荃葵出發,40係要兜美孚,換言之荃葵返尚德,車程上290X唔會輸過40轉296A

當然,而家東九啲交通情況日日都唔同,隨時一日清水灣道塞死,一日觀塘道塞死
莫講5-10分鐘嘅車程分別,講緊一塞隨時冇15-20分鐘

如果唔係日出康城呢啲情況,與其諗點樣係路面轉嚟轉去慳嗰少少時間,不如上車一程坐到返去算(除非走去搭黨鐵,而貪快都一早去咗鐵)

作者: Tummy    時間: 2020-10-10 03:10
10598C 發表於 2020-10-10 03:05
290X入日出康城係目的得一程過(但瞓到頸斷),以及就係做流水
但尚德調景嶺都可以算係小客倉之一,始終尚 ...

尚德上車廿五分鐘 290 290A 啱啱開始上山
290X 已經準備轉出新清

試過版友力捧嘅 296A 出觀塘轉車方法
一出到創紀之城 嘩架 38 等成十二分鐘先有車
自此喺尚德行完迪卡儂永遠夾時間坐 290X 走好過

作者: teddybus    時間: 2020-10-10 05:10

#行山大法好嘢

原來山上唔係將軍澳一部份,原來山上居民唔係人,完全明白了。
作者: teddybus    時間: 2020-10-10 05:30
ahken 發表於 2020-10-10 01:46
係, 閣下呢點完全駁唔到

舉返102/106/柴小2告士打道維園東行呢個例子, 燈多都算, 去到英皇道又得番一條 ...

係囉英皇道拖慢曬啲路線速度,所以應該飛起北角炮台山,全部行東廊。

#行炮台山大法好
作者: EE9255    時間: 2020-10-10 09:16
WongKinYat_WKY 發表於 2020-10-9 23:06

點止導火線,直頭直接開戰啦
而且唔止290大戰,而係將軍澳大戰添啊

作者: poondriver    時間: 2020-10-10 09:24
EE9255 發表於 2020-10-10 09:16
點止導火線,直頭直接開戰啦
而且唔止290大戰,而係將軍澳大戰添啊

過左成晚得5頁 個火睇來弱左好多喎

作者: ate214    時間: 2020-10-10 09:33
poondriver 發表於 2020-10-10 09:24
過左成晚得5頁 個火睇來弱左好多喎

個漢-word仲未出現
所以先睇落無咁“刺激”姐
作者: PC6429_JY6516    時間: 2020-10-10 10:43
作者: PC6429_JY6516    時間: 2020-10-10 10:48
作者: Anonymous    時間: 2020-10-10 10:55
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 10:43
其實佢唔提嗰兩個字就已經冇事

呢排將轉,98同坑口個post已經講左好多,冇咁好火都合理

BTW,個人認為有部分行山派唔係真係想行山,而係因因隧道日嘈夜嘈,後期甚至只係意氣用事,先會令人誇張左行山嘅好處
作者: poondriver    時間: 2020-10-10 11:10
Anonymous 發表於 2020-10-10 10:55

BTW,個人認為有部分行山派唔係真係想行山,而 ...

你朝朝都見到隧道條龍去到邊
加埋發現每日上午下午總會有幾個鐘係唔知點解又塞到痴左線咁 你就唔會再想行條隧道

而家出城又塞到去機樓了 星期六11點冇事冇幹 係咪R晒頭呢

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-10 12:33

290X唔係主打康城、將軍澳站,將軍澳內係 ...

黃大仙返尚德最快應該係E22A
作者: poondriver    時間: 2020-10-10 12:42
Waiyin12 發表於 2020-10-10 12:33

大部份時間只會同290x 打和

另外講個笑話 而家坐緊98c 坑口開個時同297一齊開 跟佢尾跟到寶林
去到將隧出口 我係天橋望住架297出隧道 說好的隧道塞車都快過行山呢
作者: tonycheung0123    時間: 2020-10-10 12:43
我覺得將轉全面開哂時,290B可以改行將轉然後不停站去彩虹(甚至飛左呢個站,以免下繁龍翔道天橋巴士陣)/直達黃大仙。
將南最大問題係道路係呈日字,要巴士兜均係好浪費時間
最好係有點到點轉乘,以增加競爭力。

九巴長遠係要有一條轉車站線係直達荃葵。
因為就算98轉38/42C,38/42c要係觀塘道不斷上客都係會耐。

作者: 10598C    時間: 2020-10-10 13:00
Waiyin12 發表於 2020-10-10 12:33

唔否認黃大仙返去尚德最快E22A,但我必須再次強調當日做測試前提係模擬荃葵返尚德

用個測試結果嘅話,E22A(等同40零分鐘轉296A)應該係快過290X四分鐘
當然,E22A啲司機大部分都係車手,行車上又會快少少
作者: Citcalag    時間: 2020-10-10 13:21
poondriver 發表於 2020-10-10 11:10
加埋發現每日上午下午總會有幾個鐘係唔知點解又塞到痴左線咁 你就唔會再想行 ...

都唔止係幾個鐘。將軍澳隧道基本上除左凌晨之外都會塞車
由上繁塞到而家1點20分,都仲係頂返到寶順路
相反順利邨道、秀茂坪道非常暢通

所謂寶達塞車都只係捉住上繁一兩個鐘既情況來講
而將隧係全日都塞

作者: poondriver    時間: 2020-10-10 13:30
Citcalag 發表於 2020-10-10 13:21
相反 ...

然後點解上繁行山會愈來愈塞原因就係多左私家車醒覺 行山出塞埋車都快過行隧道 所以未來只會愈來愈多車上山 到時就真係將軍澳大爆炸
作者: PC6429_JY6516    時間: 2020-10-10 13:33
作者: 樂仔〞    時間: 2020-10-10 13:47
GW5878 發表於 2020-10-10 00:25
講起行山大法好

今日 0800 電台報

其實如果 290 寶達後唔係右轉向黃大仙方向行,而係左轉向機隧方向行
我相信無咁多人支持 290 行山

290 行山有個優勢就係右轉經秀茂坪道去黃大仙係順路
反而 98C 咁樣兜觀繞,或者 98A 咁落觀塘就顯得迂迴
加上觀塘道塞車日經,如果唔係呢個東西行順路
290 都未必揀行秀茂坪道

作者: Citcalag    時間: 2020-10-10 14:13
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 13:33
而家一點
車龍叫做短少少
不過都去到巴士廠

不過塞完將隧仲要塞落觀塘道

法院盞燈開始多車啦

作者: deep3@italk    時間: 2020-10-10 14:21
應該寶達後下一站就係葵涌道荔景邨, 咁就最好

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-10 14:37
tonycheung0123 發表於 2020-10-10 12:43
我覺得將轉全面開哂時,290B可以改行將轉然後不停站去彩虹(甚至飛左呢個站,以免下繁龍翔道天橋巴士陣)/直 ...

要全程公路,一係觀繞、偉業街天橋去龍翔道
一係觀繞、機隧、東九走廊、西九走廊、葵涌道

但兩者都係會塞
就算行觀塘道有限度停站,都唔好得去邊

290B得嗰一班仲要下繁點行都會塞到阿媽都唔認得,我就唔太care
要搞嘅應該係三條全日線
作者: tonycheung0123    時間: 2020-10-10 15:40
我講樣野啦,我住觀塘,我想去坑口或將南,我揸車都係寧願塞將軍澳隧道都唔行山。點解?將軍澳隧道其實唔長,又唔似紅隧一塞都20-30分鐘,塞都係10分鐘,但就等於我繞埋山既時間,甘點解我唔慳返d油?290B 搞全日啦
作者: Citcalag    時間: 2020-10-10 16:11
Waiyin12 發表於 2020-10-10 14:37
要全程公路,一係觀繞、偉業街天橋去龍翔道
一係觀繞、機隧、東九走廊、西九走廊、葵涌道

先前我提議過,除左以上兩種走線外,另外可以將軍澳隧道口轉車站後一站不停,行觀繞 + 太子道東 + 九龍城天橋 + 亞皆老街天橋,一站直去旺角,只停旺角站後上返五號幹線直去荃灣
不過有許多版友指要塞旺角,給予差評

果陣諗呢條路線既初衷係,如果290上左將軍澳隧道公路,一係法院出口出,即係要塞燈同觀塘道,一係九龍灣宏照道出仲難搞,一係啟福道出轉入啟祥道,果幾盞燈又等好耐,所以不如一炮過去到太子道出

我覺得呢種走線未必太差,因為下繁其他走線都好差,例如宏照道入九龍灣又好,隨時唔見20分鐘

反而一站直出旺角,而且去到亞皆老街旺角站,站位幾好,應該會有唔少將軍澳客會願意搭出去食晚飯,可以以荃灣價搶到唔少98C/796C客,亦都有旺角 > 荃灣特快既功效

至於將軍澳,行乜路都慢架啦,至少咁行唔需要行山,而且站數較少,應該會有人捧場

作者: yclam    時間: 2020-10-10 17:45
講到底,都係第六幹通車,先可以徹底解決290爭論。
作者: Waiyin12    時間: 2020-10-10 18:31
Citcalag 發表於 2020-10-10 16:11
先前我提議過,除左以上兩種走線外,另外可以將軍澳隧道口轉車站後一站不停,行觀繞 + 太子道東 + 九龍城 ...

去得旺角不如上三幹
作者: Quanta    時間: 2020-10-10 18:49
tonycheung0123 發表於 2020-10-10 15:40
我講樣野啦,我住觀塘,我想去坑口或將南,我揸車都係寧願塞將軍澳隧道都唔行山。點解?將軍澳隧道其實唔長 ...

繁時塞得勁就唔止10分鐘啦。
將隧唔止繁時塞其實好合理。將隧流量已經講緊入3全港隧道/收費橋嘅第二多,僅次於紅隧。已經跑贏晒獅隧東隧,試問點會唔塞
作者: tonycheung0123    時間: 2020-10-10 19:22
Quanta 發表於 2020-10-10 18:49
將隧唔止繁時塞其實好合理。將隧流量已經講緊入3全港隧道/收費橋嘅第二多, ...

我諗甘講啦,點解甘多人駕車既明白係google map 見到將軍澳道塞車都照行?
因為大家都經歷過行上山避塞車其實係冇so lor
去坑口,將南,真係冇so 播!
山上路最討厭果兩支燈,一支係馬游塘,另一支係翠林。
係將軍澳道塞10分鐘(好啦,比埋你15-20分鐘),我係觀塘道既話都係要行埋果D垃圾協和街上山。
計埋條數又係搵自己笨,仲要蝕油錢俾佢睇。
如果我係用將軍澳道上山既,甘點解唔行將隧?

用山路既去將軍澳既,最好只係for 去康翠同寶林,坑口將南其實真係靠行山上係好差的。
將轉全面出爐既,咪推條290B全日黎做lor,冇harm 嫁。又唔係搶左你果區資源,你甘驚佢蝕咩鬼?
個條件係一個觀塘道既站都唔好停,都夠拉到班將南客吧。事實上將南真係仲會有不少私樓,係有得再人口上升。
真係以為個個將軍澳人咁鍾意搭鐵咩? 好多搭到深水埗長沙灣已經係極限。
就算係觀塘人,話要搭鐵去深水埗都會諗一諗(因為真係搭好多個站),更何況係仲要轉車既將軍澳。
點解?因為地鐵綠線太多站但又唔直接lor,點解觀旺小巴甘多年都做得住? 都係因為佢行太子道西,都仲快過條鐵係度做公屋/私樓大環迥巡遊。
太子道西,東九龍走廊,龍翔道同大老山隧道係足以打得殘條綠線,令條線去到黃大仙站落左成半客。

作者: poondriver    時間: 2020-10-10 19:29
Quanta 發表於 2020-10-10 18:49
將隧唔止繁時塞其實好合理。將隧流量已經講緊入3全港隧道/收費橋嘅第二多, ...

岩岩坐296C 返尚德
淨係狗屋去到轉車站 都塞左10分鐘 仲要塞多5分鐘入到隧道行左一半先叫順暢
不過觀塘渣車上 跟93A 咁上又的確唔抵 我都會選擇照行隧道chok chok 下

不過我最驚訝係 出左隧道見到九龍方向仲係塞到去機樓 即係今日係朝早11點塞到7點

作者: poondriver    時間: 2020-10-10 19:33
tonycheung0123 發表於 2020-10-10 19:22
我諗甘講啦,點解甘多人駕車既明白係google map 見到將軍澳道塞車都照行?
因為大家都經歷過行上山避塞車 ...

所以要行山行得抵 一定係290路線龍翔上新清過去 或者太子道東就轉上去新清

作者: poondriver    時間: 2020-10-10 19:38
另外費事離題 根本290除左cut 站就冇咩改善空間 什麼改六幹其實唔會少好多時間 但停少幾個站少班客 狗巴搵錢至上點會理你
但改290B全日再行隧道唔係冇機會
290X 早晚繁而家爆到七彩 遲下石礦場發展完相信仲多人坐 其實可以成條縮線送比安達臣 換290B 全日將南尚德之後上隧道

作者: tonycheung0123    時間: 2020-10-10 19:45
poondriver 發表於 2020-10-10 19:33
所以要行山行得抵 一定係290路線龍翔上新清過去 或者太子道東就轉上去新清

...

以前我都會甘諗
而家,真係咪玩。
尤其是近年新清要做埋安達臣個交通網路
我自己放工渣車,去到龍翔道,見到往觀塘道甘鬼死多車,即刻cut線去新清 (下午繁時)
點知....
我係鑽石山見到既A29
仲快過我到坑口...... 心裡面xyz果d 行山交通燈
去康翠同寶林就一定行山冇問題啦
去坑口將南都係落觀塘道就算。

作者: poondriver    時間: 2020-10-10 19:55
tonycheung0123 發表於 2020-10-10 19:45
以前我都會甘諗
而家,真係咪玩。

又真係唔記得左渣車可以直入坑口

不過將南我諗跟290X 唔會衰好多

作者: Citcalag    時間: 2020-10-10 22:33
Waiyin12 發表於 2020-10-10 18:31
去得旺角不如上三幹

呢個建議都唔錯,以平時796C調景嶺去旺角大約25~30分鐘計,飛橋加唔停站應該抵消到唔少塞車時間。如果直上三幹去荃灣應該40分鐘左右都到
作者: 10598C    時間: 2020-10-10 22:35
poondriver 發表於 2020-10-10 19:38
另外費事離題 根本290除左cut 站就冇咩改善空間 什麼改六幹其實唔會少好多時間 但停少幾個站少班客 狗巴搵 ...

290X仲有康城至安達臣之間嘅流水,好難零補償縮走
作者: GZ4031    時間: 2020-10-10 23:01
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 00:01
我都知佢耐 康城自轉都冇咗10分鐘
不過啲人就係貪佢一程過

42C 只要唔係大塞, 35分鐘牛頭角點都一定到健全街
搭左十幾程由創紀去到青衣邨, 都係35-50分鐘
咁35分鐘基本上係sure win, 所以先take 呢個數

作者: JX9097    時間: 2020-10-10 23:03
poondriver 發表於 2020-10-10 19:55
又真係唔記得左渣車可以直入坑口

不過將南我諗跟290X 唔會衰好多

係九巴一個唔知啫

作者: li1872903    時間: 2020-10-10 23:05
poondriver 發表於 2020-10-10 19:29
岩岩坐296C 返尚德
淨係狗屋去到轉車站 都塞左10分鐘 仲要塞多5分鐘入到隧道行左一半先叫順暢
不過觀塘渣 ...

冇咁誇張,4點果陣出九龍冇塞到

作者: GZ4031    時間: 2020-10-10 23:15
tonycheung0123 發表於 2020-10-10 19:45
以前我都會甘諗
而家,真係咪玩。

真係既往年2016年果陣既290 都仲好快
去到呢家
我今日將軍澳廣場2118開車, 到大河道都2216
平時行去搭296C 轉41A 番青衣先9個字 (行埋就55分鐘)
如果296A 轉42C 都應該係十個字多少少到長安

290唔塞都好, 基本上山上燈陣已經輸哂, 唔塞都仲有龍翔飛下站打救下
塞埋龍翔條線就廢左大半武功 (將南至坑口輸啦起碼)

點解一直以黎隧道派同行山派都咁多野拗, 係因為大家都罵對方塞車
但實驗上黎講, 基本上將南同坑口行隧道快, 寶林山上就行山快
起碼我真係冇點見過荃灣去寶林行隧道快到幾多 (講緊42C 轉10M 咁計)
而個事實係, 行得山你就點都會停寶林, 停得寶林坑口就一定輸, 就算290X式咁直去將南, 每日都實慢過E22A, 差在慢幾多

好話唔好聽咁改, 如果290係厚德之後直上隧道做一條, 寶林山上自己拎一條, 290A 我唔搞
隨時有更多客回流
總而言之, 有好多好多改法都會好過呢家個陣
特別係九巴都冇咩心做40 (太平又太慢又冇人提全日拆40A, 重組仲要拉38 42C落水)
咁冇心做咪比你觀塘道加兩個大站掠下人水
尢其有種講法成日都話觀塘道一停站會慢, 果種講法你搭一程E22A 同290X 就不攻自破 (大家成日都好睇少山上既燈)

作者: GZ4031    時間: 2020-10-10 23:32
先前我提議過,除左以上兩種走線外,另外可以將軍澳隧道口轉車站後一站不停,行觀繞 + 太子道東 + 九龍城 ...

你既提議係好好架
不過只限早上十點半後到三點, 晚上九點後
我地用真實數據去討論

我有次下繁796C唐明上去旺角用左接近一個鐘 (好似50-55分)
係因為塞亞皆老街
旺角先達再塞到落海皮預多8分鐘, 然後再番荃灣, 但荃灣路都係塞, 啫係話繁時既估算係75分鐘, 如果扣番哂彩明街, 尾站健明起計都應該有68分

差唔多既時間如果用290B 既行法, 唐明街計68分應該係大窩口/大河道, 講緊新清條龍響舊清燈口, 龍翔冇大炒慢流推出去
啫係話其實到頭來快唔得好多, 如果假設大家都塞, 但大家都清楚亞皆老每日都比龍翔塞得嚴重少少, 特別係你既行法要頭推到尾, 唔係一眾44 58X 59X咁推半條就完
而且繁時你口中既飛橋都真係幫唔到幾多手, 大家都係塞埋一份

但夜晚呢
岩岩新鮮熱辣果程290 將廣計58分到大河, 而平時呢個鐘數296C 就25分鐘到旺角站, 跟你行法落荃灣應該都係35分鐘 (扣番296C 停觀塘道差幾分鐘), 就當290 扣十分鐘兜坑寶, 其實咁行都有點著數
啫係話呢種走線注定活響非繁, 尢其最好夜晚
咁既話, 九巴真係唔會點彩你, 我原有290 就算真係慢過你, 但班客非繁點都會上釣, 的確唔大誘因同你做得咁細 (你塊餅就係將軍澳唔包山上, 冇哂寶達彩虹黃大仙葵涌, 旺角唔知執到幾多客 --> 講真大家都慣30X 234X, 你又唔同站又唔肯定幾點到, 就唔好預咁多客上你)

作者: Citcalag    時間: 2020-10-11 00:04
GZ4031 發表於 2020-10-10 23:32
你既提議係好好架
我地用真實數據去討論

你既推論係有道理既,不過前提錯左,下面所有推論都無用啦

下繁亞皆老街比龍翔道塞

之前建議經旺角既路線,我已經考慮過呢一點,所以已經估算過一次:

設為平日下午5時15分
經龍翔道:40分鐘-1小時40分鐘
經旺角:40分鐘-1小時30分鐘

當然,以上車程只屬參考,因為以上都無考慮停站,如果加埋停站及因為停站而衝唔切燈之類既問題,就唔係咁容易計了。
至於68分鐘之說,其實只係sample size n = 1既一個結果。事實上796C並非班班都需要咁耐先去到旺角,而以我記憶中,你既例子平均來講,係一個相當偏慢既班次,正常係會塞旺角橋,但除非係星期五或者中秋之類既日子,否則通常40分鐘內乜都到啦

作者: Man@MFHK    時間: 2020-10-11 00:06

290X唔係主打康城、將軍澳站,將軍澳內係 ...

黄大仙夾岩時間上E22A又平又快啦

作者: 吳宗錡    時間: 2020-10-11 00:16
poondriver 發表於 2020-10-10 19:38
另外費事離題 根本290除左cut 站就冇咩改善空間 什麼改六幹其實唔會少好多時間 但停少幾個站少班客 狗巴搵 ...

唔可以290B維持兩繁,但係環保大道直上隧道乜?

作者: Man@MFHK    時間: 2020-10-11 00:25
GZ4031 發表於 2020-10-10 23:32
你既提議係好好架
我地用真實數據去討論

如果有日九巴想摺左條296C搵290食埋咪會參考佢個方案囉

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-11 00:39
Man@MFHK 發表於 2020-10-11 00:25
如果有日九巴想摺左條296C搵290食埋咪會參考佢個方案囉

摺埋296C點做貴價觀塘去旺角
外加尚德深長荔客直接送比對家796C
作者: Citcalag    時間: 2020-10-11 00:45
Waiyin12 發表於 2020-10-11 00:39
摺埋296C點做貴價觀塘去旺角
外加尚德深長荔客直接送比對家796C

296C旺角固然係客倉,但係沿途兩蚊客流水客亦遠遠比796C多,好多人搭296C返麗晶彩虹啟業果邊

至於小弟既建議,純粹係諗住用290B來玩,根本唔係想搞大既,只係六幹通車前諗個方案出來,唔經觀塘道又塞得住要經隧道既人既口

另一個將南好想要既方案就梗係將轉直去葵涌道荔景邨 // 飛起葵涌直行荃灣路,不過到時山上唔反枱,九巴都反枱啦,無左咁多流水客,就算有我覺得九巴應該會死拉爛拉,例如至少拉去麗城甚至深井,拉到起碼收返$13.2甚至$14.3超特快價先制

參考98轉40/42C都要$11.8/$12.6

作者: 10598C    時間: 2020-10-11 01:00
Man@MFHK 發表於 2020-10-11 00:06
黄大仙夾岩時間上E22A又平又快啦

請睇#55,不重複了
作者: 74queen    時間: 2020-10-11 05:51

咁靠害?前兩日旺角先試過塞到1A都斷哂欖 亞皆老街塞到全部車係路中心清客 我係窩打老道路口落車行到旺角站已經見到沿路有4 5架98C/16塞哂係到

唔講特殊情況 火車橋例位都聽唔少啦 行亞皆老街只有上繁非繁有機會好過龍翔道 下晝兩邊鬥塞應該點都龍翔道快
作者: tonycheung0123    時間: 2020-10-11 07:58
我都係果句啦,將南人口仲有上升趨勢,而且新增人口都距離地鐵有點遠。只不過將南人口分散,而家道路網絡差,所以搵290B 做全日lor,做個將轉轉乘集中客源,然後不停站去黃大仙。我唔建議停任何一個觀塘道站,大家都要知觀塘道果堆巴士陣有幾嚴重。
作者: PC6429_JY6516    時間: 2020-10-11 11:51
作者: dennis28a    時間: 2020-10-11 13:05
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-11 11:51
而家日日起動九龍東

家陣觀荃紅小正常下繁都未必做到 35 分鐘到健全街,更何況 42C?

講緊觀塘道唔塞,龍翔道都要慢車。
作者: ahken    時間: 2020-10-11 13:29
teddybus 發表於 2020-10-10 05:30
係囉英皇道拖慢曬啲路線速度,所以應該飛起北角炮台山,全部行東廊。

#行炮台山大法好 ...

係囉, 統一全部行東廊最好啦一定

或者本身嘅296系796系都好應該行埋山添...

作者: ahken    時間: 2020-10-11 13:42
Anonymous 發表於 2020-10-10 10:55

BTW,個人認為有部分行山派唔係真係想行山,而 ...

的確...我留意到係有隧道派嘅人太hard sell到行隧道無敵, 久而久之搞到行山派企硬, 唔單止hard sell, 仲要不停重覆行山最好同無敵, 更甚者要求現有隧道線都行山, 咁所以我先對行山派冇咁有好感(都係果句, 我唔係咩隧道派同行山派, 但會傾向行隧道, 起碼我態度唔似柴小唔肯出月票咁強硬)

作者: ahken    時間: 2020-10-11 13:43
poondriver 發表於 2020-10-10 11:10
加埋發現每日上午下午總會有幾個鐘係唔知點解又塞到痴左線咁 你就唔會再想行 ...

冇嘅, 而家我因為用緊九巴月票, 我反而會睇情況改搭黨鐵而無視296系了...(因為都係怕塞將隧, 二來296系去調景嶺又要駁腳, 當然去坑寶都冇問題嘅)

作者: PC6429_JY6516    時間: 2020-10-11 13:45
作者: ahken    時間: 2020-10-11 13:47
Citcalag 發表於 2020-10-10 13:21
相反 ...

其實行山最唔好係太多燈...都係果句, 呢個問題同英皇道東行好似, 單線行車果陣爬唔到頭, 又食燈食到暈, 好影響使用體驗

作者: ahken    時間: 2020-10-11 13:50
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-11 13:45
所以你都覺得行山係錯

唔可以咁講, 我唔係"反對"行山, 只係"冇咁prefer"行山

行山時間的確可以好長, 但勝在(嗱, 優點嚟啦)穩定性較高

作者: ahken    時間: 2020-10-11 13:54
tonycheung0123 發表於 2020-10-10 19:22
因為大家都經歷過行上山避塞車 ...

完全係我嘅心聲, 行隧道真係唔係無敵, 但奈何行山都有佢嘅缺憾...

作者: ATENU135    時間: 2020-10-11 13:59
ahken 發表於 2020-10-11 13:42
的確...我留意到係有隧道派嘅人太hard sell到行隧道無敵, 久而久之搞到行山派企硬, 唔單止hard sell, 仲 ...

其實係因為有人成日叫山上人做漢奸

作者: ahken    時間: 2020-10-11 14:15
ATENU135 發表於 2020-10-11 13:59
其實係因為有人成日叫山上人做漢奸

咁叫人漢奸又真係好難聽喎

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4