hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 九巴74P加強服務消息 [打印本頁]

作者: FBI2    時間: 2020-10-16 00:05
標題: 九巴74P加強服務消息
暫定由10月底起,九巴74P將新增星期一至五早上和下午各一班,由大埔中心往觀塘碼頭的班次.

作者: andy1010    時間: 2020-10-16 02:25
RPP本身好似話開5班,而家仲係咪行南運路走?
作者: eric278    時間: 2020-10-16 06:38
andy1010 發表於 2020-10-16 02:25
RPP本身好似話開5班,而家仲係咪行南運路走?

目前是行廣福道

2018-2019年BRPP建議加一班1745由大埔中心開出的回程服務
2020-2021年BRPP則建議早上加開一班大埔中心開出班次(開車時間0730)
下午大埔中心開出班次加至三班(開車時間1745, 1805, 1825),及加一班科學園開出特別班(開車時間1810)
同時往大埔方向加至早上四班(開車時間0745, 0800, 0815, 0830)及傍晚一班(1815)
來回程改經南運路

作者: andy1010    時間: 2020-10-16 19:36
eric278 發表於 2020-10-16 06:38
目前是行廣福道

2018-2019年BRPP建議加一班1745由大埔中心開出的回程服務

74X個陣都好爆下...

作者: neoplan720p    時間: 2020-10-16 21:20
睇個死款又係從74X抽車啦。
但明明74X呢幾年不斷俾人抽車,而家逆向班次載客率已經好高,再咁搞落去其實係趕客走。
作者: 英雄    時間: 2020-10-16 21:30
作者: htpxcw    時間: 2020-10-16 21:54
唔加車嘅話,一係折衷少少274X同74X對調,274X全日 74X變繁時服務,路程短咗應該有少少車吉返出嚟。原有鑽石山新蒲崗客仍可揀75X,同埋沙中線開通,都唔使兩條全日線入曬鑽石山
作者: moonchan    時間: 2020-10-17 00:08
英雄 發表於 2020-10-16 21:30
九巴實叫人做74P入科學園行大運;癲啲嘅話仲某時段74X停駛,只有74P

唔會74x停駛,只有74P啦
科學園本身已經272s車海,272s時段外20-30分一架滿足到需求拉掛
作者: FBI2    時間: 2020-10-17 00:11
聽聞同時會改行南運路,不經廣福道,但未能完全証實.

作者: andy92    時間: 2020-10-17 00:22

DEL

作者: andy92    時間: 2020-10-17 00:25
eric278 發表於 2020-10-16 06:38
目前是行廣福道

傍晚番大埔駛乜開 74P, 加密 74D 每位收多 $4.7

作者: FBI2    時間: 2020-10-17 00:28
andy92 發表於 2020-10-17 00:25
傍晚番大埔駛乜開 74P, 加密 74D 每位收多 $4.7

回程北行下繁只開一班
作者: neoplan720p    時間: 2020-10-17 00:41
呢間公司成日搵大埔人笨,抽哂堆最多客既73X、74X、271資源去開科學園支線,
反而大埔區客量最差既X線—72X又唔去抽……

除左271繁時逆向客量較差外,
73X同74X本身逆向都好多客。
咁樣俾人抽車去做74P,即係逼大埔人硬食兜多10-15分鐘科學園既74P……
作者: andy1010    時間: 2020-10-17 00:59
neoplan720p 發表於 2020-10-17 00:41
呢間公司成日搵大埔人笨,抽哂堆最多客既73X、74X、271資源去開科學園支線,
反而大埔區客量最差既X線—72X ...

就係因為72X最差, 經埋科學園再趕客
但73 74基本上都完勝鐵,d客都會焗兜
其實大埔本身已有好多客比東九價返科學園...
作者: KV5952    時間: 2020-10-17 09:55
neoplan720p 發表於 2020-10-17 00:41

對於大中人嚟講, 如果飛四美街鑽石山同用南運路入大埔中心,其實嗰15分鐘冇咩輸到,如果做盡啲好似某幾位版友期待咁講用停完善路飛廣福,拉入富善富亨仲可能有條新血路

作者: 0q9w8e    時間: 2020-10-17 10:22

75X都值得抽。。

作者: Oliver_ME16    時間: 2020-10-17 12:06
KV5952 發表於 2020-10-17 09:55
對於大中人嚟講, 如果飛四美街鑽石山同用南運路入大埔中心,其實嗰15分鐘冇咩輸到,如果做盡啲好似某幾位 ...

如果要改應該第一個站係大百佳,之後入富善富亨.唔應該廣福入行南運路.
74X系列係大埔最有條件完全一拆二既線

作者: Oliver_ME16    時間: 2020-10-17 12:07
andy1010 發表於 2020-10-17 00:59
就係因為72X最差, 經埋科學園再趕客
但73 74基本上都完勝鐵,d客都會焗兜
其實大埔本身已有好多客比東九 ...

72X唔郁係因為九巴想改做全日272X比人ban左所以乜都唔搞一拍兩散

作者: Oliver_ME16    時間: 2020-10-17 12:10

近年客量好明顯75X仲差過72X,72X剩係做旺角都keep得住10分鐘一班算係咁

作者: YY487    時間: 2020-10-17 12:30
作者: YY487    時間: 2020-10-17 12:32
作者: andy1010    時間: 2020-10-17 14:30
YY487 發表於 2020-10-17 12:32
75X 最神奇係, 就算有 85X, 都繼續有人係九龍城前上車返大埔

要兜好過無得坐甚至上唔到車75X鑽石山執74X雞繁時可以上到頂閘

作者: Oliver_ME16    時間: 2020-10-17 21:07
YY487 發表於 2020-10-17 12:30
狗巴唔再減 72X 班倒客走已經還神

北行夜晚好多時都坐滿要企,行條路又唔算塞死,減無可減

作者: 天空之神    時間: 2020-10-17 22:29
其實點解唔直接用 74D 加班處理?
作者: 271_N271    時間: 2020-10-17 23:31
YY487 發表於 2020-10-17 12:32
75X 最神奇係, 就算有 85X, 都繼續有人係九龍城前上車返大埔

班次有啲距離,
要喺街邊等十幾分鐘85X,寧願坐喺75X兜。
作者: HG6729    時間: 2020-10-18 00:50

其實應該殺72 72X 開一條大埔版68X或270B 先係皇道出到荔枝角一係跟68X 行旺角道 水渠道 長沙灣道一係跟265B 270B落返去奧運旺柏 問心270B咪又咁行 有乜問題
作者: 271_N271    時間: 2020-10-18 02:44
HG6729 發表於 2020-10-18 00:50
其實應該殺72 72X 開一條大埔版68X或270B 先係皇道出到荔枝角一係跟68X 行旺角道 水渠道 長沙灣道一係跟265 ...

問題就係用72X換,北區由冇變有,實話好㗎。
272X奧運上公路都有人嫌慢,
改行長沙灣道,除非班次密好多好多,
否則都係嘥氣。
作者: HG6729    時間: 2020-10-18 08:25
271_N271 發表於 2020-10-18 02:44
問題就係用72X換,北區由冇變有,實話好㗎。
272X奧運上公路都有人嫌慢,
改行長沙灣道,除非班次密好多 ...

但係72X客量唔好係事實
問心72X 誘因不大除非拉去第九區唔加車試吓客量成效
一係改行太子道西 彌敦道 水渠道再入旺角道 盡量同271唔好撞 否則同72 合併跟68X 265B 270B先係出路
作者: YY487    時間: 2020-10-18 09:25
作者: KV5952    時間: 2020-10-18 09:34
HG6729 發表於 2020-10-18 00:50
其實應該殺72 72X 開一條大埔版68X或270B 先係皇道出到荔枝角一係跟68X 行旺角道 水渠道 長沙灣道一係跟265 ...

早幾日先試過繁時旺角道返大埔

1)旺角道開始打後上車嘅客唔少
2)72X 272X 一齊埋站 72X九龍塘塞晒車都快得過272X返到大埔 轉行成條長沙灣道再塞青沙落沙田死得仲快

其實72X呢條線而家點塞都好 根本就係冇得郁
反而272X 真係可以考慮下跟287X 之類定線 條線而家到旺角街市前除咗因為72X脫班會執到旺角道客成條路基本上係白行 但奧運站一帶客量真係幾好 好多時都頂閘上公路

作者: htpxcw    時間: 2020-10-18 12:24
HG6729 發表於 2020-10-18 08:25
一係改行太子道西 彌敦道 水 ...

72X好難再改動,依家都雙位數班次,唔再拉疏已經偷笑
272X 大角咀得繁時多客,淨係大角咀+旺角唔夠全日(同埋車程唔係真係特別吸引),所以都冇咩條件可以取代72X
佢延長嘅話 北面有272E,南面271X,講得出嘅位都有覆蓋

真係除非272X同271X/272E合併(不過車費又係一個問題)
271X佐敦之後入大角咀做尾站上青沙
272E延長去大角咀(跟31B行大角咀道直入)

作者: Oliver_ME16    時間: 2020-10-18 13:45
HG6729 發表於 2020-10-18 08:25
一係改行太子道西 彌敦道 水 ...

72X客量唔好?
你認真定講笑??
72X只係冇73X/74X咁好,
計每小時客量拍得住270A
(運吉數據270A繁時63%/72X繁時62%)

72X本身已經好好出路,
唔該唔好亂搞

作者: FBI2    時間: 2020-10-18 14:11
Oliver_ME16 發表於 2020-10-18 13:45
72X客量唔好?
你認真定講笑??

72X唔好胡亂搞,一搞班客會走晒,一去冇回頭,好似新巴18咁。
作者: YY487    時間: 2020-10-18 16:06
作者: andy1010    時間: 2020-10-18 19:15
天空之神 發表於 2020-10-17 22:29
其實點解唔直接用 74D 加班處理?

九龍坑去太和個段根本哂時間
唔係執廣福道廣福邨雞非繁死左十世

作者: maomao221    時間: 2020-10-18 19:56
Oliver_ME16 發表於 2020-10-18 13:45
72X客量唔好?
你認真定講笑??

你用一個2016年嘅數同2020年5月嘅數比,點比?

作者: 271_N271    時間: 2020-10-18 20:23
72X我覺得北行站位唔夠靚,
雖然去獅隧咁行好正路,但真係唔吸引。
創興、瓊華、信和呢堆最多人嘅位完全做唔到,
家樂坊H&M就去咗搭271。
作者: Oliver_ME16    時間: 2020-10-18 20:44
maomao221 發表於 2020-10-18 19:56
你用一個2016年嘅數同2020年5月嘅數比,點比?

你覺得72X近年客量有好大轉變?
咁大家都用2016去比,
270A 2016年大約係63-72%

作者: Oliver_ME16    時間: 2020-10-18 20:45
271_N271 發表於 2020-10-18 20:23
創興、瓊華、信和呢堆最多人嘅位完全做 ...

信和行去廣華坐271唔遠

作者: MCMoore    時間: 2020-10-18 20:49

74P vs 74X又唔係咁計嘅,唔入新蒲崗鑽石山嘅74P應該填到兜科學園條數

作者: 天空之神    時間: 2020-10-18 21:07
andy1010 發表於 2020-10-18 19:15
九龍坑去太和個段根本哂時間
唔係執廣福道廣福邨雞非繁死左十世

所以咪更加要用 $14.8 打劫科學園果班客仔
作者: 271_N271    時間: 2020-10-19 19:56
Oliver_ME16 發表於 2020-10-18 20:44
你覺得72X近年客量有好大轉變?
咁大家都用2016去比,
270A 2016年大約係63-72%

都睇得出跌咗嘅,實數就冇㗎喇。

咁講真,佢又未到好差,
不過用大埔同旺角嘅standard嚟睇,
就真係唔應該係呢個水平。
作者: Oliver_ME16    時間: 2020-10-20 01:41
271_N271 發表於 2020-10-19 19:56
都睇得出跌咗嘅,實數就冇㗎喇。

咁講真,佢又未到好差,

有好多野係雙向的,271近年加密左好多,廣華唔會上唔晒,就自然吸走左一部份72X客
起碼我信和一帶返大埔唔駛行返去新填地街先
作者: THomas20010808    時間: 2020-10-20 02:06
KV5952 發表於 2020-10-18 09:34
早幾日先試過繁時旺角道返大埔

1)旺角道開始打後上車嘅客唔少

272X慢過72x關唔關埔公事?

907C而家都變咗行紅梅谷,270B/272X/272E其實都可以諗吓轉行紅梅谷
作者: THomas20010808    時間: 2020-10-20 02:10
Oliver_ME16 發表於 2020-10-20 01:41
有好多野係雙向的,271近年加密左好多,廣華唔會上唔晒,就自然吸走左一部份72X客
起碼我信和一帶返大埔唔駛 ...

其實諗諗吓272x變287X九龍段行法會唔會好過而家咁樣三不像? 不過咁樣會補唔翻旺角道呢個位

老實講,如果唔係因為旺角道呢個位,272x跟287x行法可以大有作為,盡掃油麻地丶旺角中心丶大角咀客
作者: hokachung    時間: 2020-10-20 04:38
271_N271 發表於 2020-10-18 20:23
創興、瓊華、信和呢堆最多人嘅位完全做 ...

72X大埔嘅覆蓋範圍細過271好多,本來就無271咁吸引

作者: htpxcw    時間: 2020-10-20 09:57
THomas20010808 發表於 2020-10-20 02:06
272X慢過72x關唔關埔公事?

907C而家都變咗行紅梅谷,270B/272X/272E其實都可以諗吓轉行紅梅谷 ...

一來,其次吐露港龍尾有時頂到白石角對出
連翔道都間中有車龍

272X 依家8點班次去到大角咀成60分鐘(同7點半嗰班270P成日前後腳到)
對比72X完全冇優勢可言

作者: YY487    時間: 2020-10-20 10:52
作者: neoplan720p    時間: 2020-10-20 11:39
以返大埔方向來講,再加埋本身大埔區既客量,
無論係74X兜新蒲崗鑽石山,定74P兜科學園,
都唔見得係合理既車程。

當馬鞍山89D都識得唔經黃泥頭去提下速(雖然仲要經亞公角),
但74X仲要硬食新蒲崗,然後而家74P又話「唔經鑽石山,兜多個科學園,都唔太離譜既」,
乜大埔區連一條正正常常出東九龍既線,都唔值得擁有咩?
作者: S3bl430    時間: 2020-10-20 11:58
neoplan720p 發表於 2020-10-20 11:39
以返大埔方向來講,再加埋本身大埔區既客量,
無論係74X兜新蒲崗鑽石山,定74P兜科學園,
都唔見得係合理既 ...

咁下繁有274X,又有74B,已經滿足大部份通勤客,畢竟如果75X去大埔兜埋新蒲崗就真係好難頂,但果度唔見得夠客整黃大仙線

我覺得延長74X拆線時段(可能延長至下午5-11點),拆出一快(274X)一慢(74X本線or經新蒲崗鑽石山白石角的74P),問題真係唔大
作者: Oliver_ME16    時間: 2020-10-20 12:47
S3bl430 發表於 2020-10-20 11:58
咁下繁有274X,又有74B,已經滿足大部份通勤客,畢竟如果75X去大埔兜埋新蒲崗就真係好難頂,但果度唔見得 ...

我覺得應該二拆三75X行返獅隧/
274X全日/
新線做黃大仙新莆崗彩虹鑽石山

作者: neoplan720p    時間: 2020-10-20 13:39
Oliver_ME16 發表於 2020-10-20 12:47
274X全日/

呢樣野應該10年前已經要做。而家沙中線就快通車,睇個款老九都唔會夠膽75X齋做馬頭圍、九龍城同樂富。

作者: 271_N271    時間: 2020-10-20 14:19
THomas20010808 發表於 2020-10-20 02:10
其實諗諗吓272x變287X九龍段行法會唔會好過而家咁樣三不像? 不過咁樣會補唔翻旺角道呢個位

老實講,如果 ...

我估油尖旺都冇咩意見,
反而係睇大埔肯唔肯用彌敦道換旺角道,
不過就預咗以後都唔會做埋太子。
作者: ykh    時間: 2020-10-20 18:02
THomas20010808 發表於 2020-10-20 02:10

老實講,如果 ...

一係改路食新客,旺角道之後轉入洗衣街、太子道、砵蘭街、汝州街、欽州街上公路,旺角太子深水埗咁會唔會夠客?

依家青沙轉乘就係差深水埗轉上公路個段,九龍由北至南計

青山道饒宗頤(新界方向)大量

興華街西碧海藍天(九龍方向)大量

欽州街西南昌邨(九龍方向)只有286X

櫻桃街奧運站(新界、九龍方向)

欣翔道、佐敦道(新界方向)只有280X
佐敦道(九龍方向)

柯士甸道(九龍方向)只有280X

作者: HG6729    時間: 2020-10-20 18:27
沙中線去到紅磡之時應該取消74A 補償就係75X入運頭塘
作者: JH_LE4612    時間: 2020-10-21 08:52
HG6729 發表於 2020-10-20 18:27
沙中線去到紅磡之時應該取消74A 補償就係75X入運頭塘

取消一條60分鐘嘅慢線,然後用一條 8-12分鐘一班嘅快線兜落去取代,呢個唔叫補償咁簡單,直頭送大禮添啦。同埋仲經唔經廣福話?
作者: HG6729    時間: 2020-10-21 08:58
JH_LE4612 發表於 2020-10-21 08:52
取消一條60分鐘嘅慢線,然後用一條 8-12分鐘一班嘅快線兜落去取代,呢個唔叫補償咁簡單,直頭送大禮添啦 ...

最少非繁時梗係要經
繁時先再諗
作者: KV5952    時間: 2020-10-21 09:09
Oliver_ME16 發表於 2020-10-20 12:47
274X全日/

你睇下隔離區82X 84M 85M 286M 呢幾條線就知唔改好過改⋯⋯
75X出路不外乎全日不經樂富橫頭磡 叫黃大仙客善用轉乘⋯⋯

作者: 271_N271    時間: 2020-10-21 14:51
KV5952 發表於 2020-10-21 09:09
你睇下隔離區82X 84M 85M 286M 呢幾條線就知唔改好過改⋯⋯
75X出路不外乎全日不經樂富橫頭磡 叫黃大仙客 ...

我估大埔會想要黃大仙、樂富多過土瓜灣?
除非佢拉埋落黃埔,咁就抵玩。
作者: YY487    時間: 2020-10-21 15:19
作者: Oliver_ME16    時間: 2020-10-21 17:17
YY487 發表於 2020-10-21 15:19
鑽石山就唔使理,九成轉鐵客,直接抽走 74X 都得
只要 74X 回程足夠快,啲客會改去九龍灣上車

係沙中線通車之後我怕你條275X半個鐘一班都未必夠客,
或者試下拉埋落黃埔希望捱得住4個字一班

作者: Snoopy@FB8617    時間: 2020-10-21 17:34
Oliver_ME16 發表於 2020-10-21 17:17
係沙中線通車之後我怕你條275X半個鐘一班都未必夠客,
或者試下拉埋落黃埔希望捱得住4個字一班
...

就咁計廣福道以北搭鐵去紅土都要轉2次車
275X其實唔係無競爭力

作者: yclam    時間: 2020-10-21 17:52
Snoopy@FB8617 發表於 2020-10-21 17:34
就咁計廣福道以北搭鐵去紅土都要轉2次車
275X其實唔係無競爭力

其實講真隨著富蝶邨入伙把74X,75X 二拆三,為富蝶邨以至其他大埔屋邨提供大隧線,對大家一定有幫助的。
作者: Snoopy@FB8617    時間: 2020-10-21 19:10
yclam 發表於 2020-10-21 17:52
其實講真隨著富蝶邨入伙把74X,75X 二拆三,為富蝶邨以至其他大埔屋邨提供大隧線,對大家一定有幫助的。 ...

其實唔使富碟村入伙
一早一早就已經要處理74X同75X既問題
只係老九唔多理

作者: 271_N271    時間: 2020-10-21 20:32
Snoopy@FB8617 發表於 2020-10-21 19:10
其實唔使富碟村入伙
一早一早就已經要處理74X同75X既問題
只係老九唔多理

274X一炮過由3班變全個下繁5-8,
九巴嚟講已經好進取,
雖然頂閘兜鑽石山真係嘈咗十幾年 lol
作者: S3bl430    時間: 2020-10-21 22:55
或者如果75X回程肯放棄樂富(84M轉75X代替), 賈炳達道後轉入東頭村道直到黃大仙總站,再跟85M到鑽石山,
唔會太影響黃大仙客之餘, 黃大仙警署其實都叫做cover到小小新蒲崗
咁75X就唔需要拆線,而74X可以彩虹上大隧
作者: Oliver_ME16    時間: 2020-10-21 23:49
S3bl430 發表於 2020-10-21 22:55
或者如果75X回程肯放棄樂富(84M轉75X代替), 賈炳達道後轉入東頭村道直到黃大仙總站,再跟85M到鑽石山,
唔會 ...

咁做似乎係因小(半個新莆崗)失大(黃大仙)多D.
我願寧2拆3好過

作者: S3bl430    時間: 2020-10-22 00:13
Oliver_ME16 發表於 2020-10-21 23:49
咁做似乎係因小(半個新莆崗)失大(黃大仙)多D.
我願寧2拆3好過

停黃大仙總站地理上同停龍翔道差不多,另外,如果夾硬拆線,75X班次應該會變得好樣衰

作者: tkf_2005    時間: 2020-10-22 00:24
肯抽埋272S堆車一炮過整合,應該最好不過...
作者: YY487    時間: 2020-10-22 08:56
作者: KV5952    時間: 2020-10-22 10:27
271_N271 發表於 2020-10-21 14:51
我估大埔會想要黃大仙、樂富多過土瓜灣?
除非佢拉埋落黃埔,咁就抵玩。 ...

我諗睇埋成個大老山網絡就會易拆少少

點睇屯馬線通車後成個黃大仙區已經養唔起咁多條大老山線,要做大循環無論行車時間同班次甚至講車費吸引力當然都係馬鞍山線好過大幫線,再者馬鞍山就有現成嘅線做重組

75X飛晒成個鑽石山我就有啲保留 講真嗰度唔少客
75X全日拉去黃埔,飛樂富橫頭墈,返新界方向同85X去到富豪酒店前擺返一樣站位做聯合10分鐘一班左右,其實已經好唔錯
四美街日間客唔算好多,客繁時仲有75X (出九龍) 同74B 74X(返新界), 個影響其實都唔係好大

咁樣連埋82X 84M 85M 286M 重組,最少唔會有某一區下下要等半個鐘以上先上到車咁趕客先
至於繁時拉唔拉埋272S落水做返新蒲崗至白石角甚至入埋大埔就係bonus啦

題外話 74P又好74D又好 白石角返大埔絕對有需求 趁806AB 未食晒班客唔插旗等幾時

作者: andy1010    時間: 2020-10-22 12:00
KV5952 發表於 2020-10-22 10:27
我諗睇埋成個大老山網絡就會易拆少少

點睇屯馬線通車後成個黃大仙區已經養唔起咁多條大老山線,要做大循 ...

九巴分段收費唔整, 白石角又下下硬食大埔價

作者: 2076    時間: 2020-10-22 14:12
tkf_2005 發表於 2020-10-22 00:24

272S其實係冇車可以抽
見到啲89B之類下繁出觀塘班次,就應該唔難明272S點解可以視為0條線

作者: FBI2    時間: 2020-10-22 14:51
據說改動會延至11月中實施
作者: Oliver_ME16    時間: 2020-10-22 16:50
tkf_2005 發表於 2020-10-22 00:24

己所不欲勿施於人,
272s主要都係沙田線出車,
無理由好似某區咁惡,抽人地d車做大埔線

作者: tkf_2005    時間: 2020-10-22 20:34
Oliver_ME16 發表於 2020-10-22 16:50
己所不欲勿施於人,
272s主要都係沙田線出車,
無理由好似某區咁惡,抽人地d車做大埔線

咁又老老實實,
如果佢係馬鞍山線要埔廠取車,
開工單前,加多單係大埔開去鑽石山,
又善用資源,搵得到錢O既

又係咪真係要您還您,我還我先...

再者,班車係蝕錢自不然拎走去搵到錢O既班次嫁啦,

無記錯想當年170定182城記堆車搵唔到食,

到307加班/307P加班咪一樣搵佢地祭旗,

係依排開番982/182X ,當區資源叫有得再分配o者...
\

如果我係車務組,272s上繁加去程由白石角開同74p 加班下,

我應該比272s開左去程先,家陣入觀塘/九龍灣日日都塞到痴線,

情願淨係塞轉大老山,係鑽地搞牌都做多單番入科學園好過...

\

遲下屯馬線全通,一定再有車抽上去大埔/北區開d仲有競爭力o既班次,

由其相比鐵路要轉多過2次車o既路段

作者: MCMoore    時間: 2020-10-22 22:05
tkf_2005 發表於 2020-10-22 20:34
咁又老老實實,

拉去白石角做去程就收得貴一級啦,可能佢會用另外一個名做,同埋272S勝在無塞車位又頂閘,做完一單可以好準時拉返入去馬鞍山同大埔

作者: Oliver_ME16    時間: 2020-10-22 22:17
tkf_2005 發表於 2020-10-22 20:34
咁又老老實實,

馬鞍山線有邊一條要埔廠取車?又要可以拎部車行科學園而唔會影響到人地?

我真心想知.

我大埔人,你呢個plan我有得益,
但我唔認為咁對馬鞍山人係公平,
89系條條都爆,車少一部就係少一部

仲有307P都唔係直接抽走人地部車成日喇下話?
有一大部份都係用返307/74X/75X車

作者: tkf_2005    時間: 2020-10-22 22:30
Oliver_ME16 發表於 2020-10-22 22:17
馬鞍山線有邊一條要埔廠取車?又要可以拎部車行科學園而唔會影響到人地?

我真心想知.

以我所知85m,40x,89d,49x 都有車收埔廠.好似係...*夜晚行過埔廠見過,靠熟車務師兄補充

講緊2012定2013 年已經有,

火炭場收左轉左租大華街唔知仲有冇多左字軌改埔廠

至於我話307/p 抽沙田線車係講番遠古307主線20加到15果陣時代...

近幾年山頭主義盛行應該無咩呢d野講...

如果大埔/白石角加到資源早上開出鑽地/循環,咪再係74x/75x 抽車做整合,

睇埋272s 有冇整合空間咁解o者...

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4