hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 大長塞年代,巴士如何應對 [打印本頁]

作者: kay    時間: 2020-10-16 13:59
標題: 大長塞年代,巴士如何應對
近年市區新樓不足,新界地區眾多私人屋苑發展
亦因樓價問題使不少市民搬入新界住
但因為他們是有車階級,亦不願使用交通工具
加上道路網沒有擴充,令主幹道擠塞情況近年急劇惡化

例如屯門公路,吐露港,馬鞍山,將軍澳,大老山,東隧
塞車情況已成恆常化,嚴重影響巴士路線行車時間
及趕走一班想搭巴士的市民

應對塞車問題,由於方法不多,來來去去不外乎

1.早D出門口
2.預留塞車時間
3.改道

假若1是市民共識,巴士公司應否在塞車時間前,盡可能接載市民出市區

第2個選擇,但由於無人返工想遲到,變相這班客是計晒數,塞車都不會遲到
但一定不會是多數派,那麼塞車高峰時段,應否減班,調車提早開出?

第3選擇,上繁計,很多替代路線都交通繁忙
但下繁計,大老山可以塞到返港島
以新界線為例,是否應該在塞車時段暫停307/680/681/682等系列服務
同時改為經西隧返回新界?

作者: kei_hk    時間: 2020-10-16 14:26
當塞車已經成為每日慣常的事﹐當乘客自己醒水﹐提早出門口避塞成為眾人選擇﹐自然會做成相關線路的繁忙時間(最多人的時段) 自動提早﹐巴士公司就自然會慢慢調整繁忙時段﹐提早開始繁忙時間的班次﹐配合番乘客的高鋒時間。

巴士公司其實沒有什麼野去做﹐已經可以應對慣常塞車的問題。

至於代替道路方面﹐以前就選擇唔多﹐而家道路網增加﹐係可以適量地增加。
但係﹐車長臨場點選擇﹐巴士公司又控制唔到的。

作者: 053h4    時間: 2020-10-16 14:29
作者: m_rd08    時間: 2020-10-16 14:54

以現時行車狀況,應該先將907B同埋907C改行大欖隧道,起碼可以穩定起地大約25~35分鐘由大埔尾站到大欖收費站,45~60分鐘到西隧口 (當然撞車另計)
作者: 2076    時間: 2020-10-16 15:03
其實屯門公路7:30-9:00往市區方向係好穩定
覺得運輸署有責任仿傚屯門公路,於繁忙路段設置巴士專線,節省懂得善用路面空間的巴士乘客

作者: qunow    時間: 2020-10-16 15:06
仿傚首爾,在全港所有每小時超過60輛巴士使用的道路上設置巴士專線
作者: kitarolo    時間: 2020-10-16 15:11
m_rd08 發表於 2020-10-16 14:54
以現時行車狀況,應該先將907B同埋907C改行大欖隧道,起碼可以穩定起地大約25~35分鐘到大欖收費站,45~60分 ...

竟然要返回 368 369 嘅模式
要行兩條政府未收返嘅隧道無
代繳,雖然可以話 968 978 都咁行,里數再
拉遠都無得再收貴啲(978嘅$24.3係最盡)
除非運吉迫佢,巴士公司好難主動咁樣改道
作者: kitarolo    時間: 2020-10-16 15:13
qunow 發表於 2020-10-16 15:06
仿傚首爾,在全港所有每小時超過60輛巴士使用的道路上設置巴士專線

新東嗰邊實際上好難整巴士專線
白石角 大老山 沙田路 新城市 啲出口
太密,屯公東行設繁時巴士專線都講明
實施期間不得左轉入青山公路,照搬到
吐露港/馬場/沙田站行唔通。

作者: JX9097    時間: 2020-10-16 15:26
053h4 發表於 2020-10-16 14:29
下繁307行紅隧獅隧,下繁會快過行東隧。

下繁307最好skip銅鑼灣,灣仔北後入紅隧過海,而銅鑼灣需求則以銅 ...

307咁拆法唔多夠客喎(尤其是銅鑼灣特車)本身金鐘中環都有907C幫幫手(雖然得2班)
即係307主力做緊金鐘,灣北同銅鑼灣
拆完銅鑼灣開幾多?
開得密,又冇咁多客;開得疏,銅鑼灣客又反對

不如做大907C,主力將金鐘中環客拉走
307主力做灣仔北同銅鑼灣
咁客量分佈會平均啲

作者: TR1614    時間: 2020-10-16 16:04
Btw有冇人知道點解近排馬鞍山塞得咁勁,仲要一日比一曰嚴重?早繁亞公角街同富安交界可以塞 20分鐘唔都
作者: 053h4    時間: 2020-10-16 16:07
作者: KV8948    時間: 2020-10-16 16:11
kitarolo 發表於 2020-10-16 15:13

巴士線整係快線咪得,馬料水一直去到新城市,要落高速咪預早cut返左線
作者: AV296    時間: 2020-10-16 16:12
1. 以短期嚟計,開多啲12.8米嘅巴士,開多啲巴士專線都有效
外國有啲公路,係喺繁忙時間,將唔繁忙嘅方向嘅其中一兩條,改為繁忙嗰個嘅方向。(即係非通勸方向撥一條線去通勤方向) 我覺得屯公、吐公可以試下,雖然危險。
西隧同欖隧各收百幾蚊錢,其實唔多,如果改西隧/欖隧可以帶嚟多一百蚊嘅生意 (例如吸引到10個乘客由地鐵轉投,每位十蚊),巴士公司唔會唔做。甚至補貼都唔使,百幾蚊啫,堂堂新鴻基新世界比唔到? (btw3幹都係新鴻基)

2. 中期嚟計,如果起鐵路唔掂,就要起多啲公路
例如大隧咁,有無機會鑿多一條隧道? 吐公/觀繞,有無機會起雙層嘅橋?
當然,咁樣就要好好咁計下個成本

3. 長期嚟計,一係減少人口,一係增加流動性。
減少人口,即係停止新移民,或者將一啲愛國嘅人 (本壇都唔少),扔番上佢地偉大嘅祖國。不過你咁同香港政府講,第二日你就係港獨廢青暴徒佔中違法外國勢力甲由,第三日我地就唔能夠喺italk見到你。

另一個方法,即係喺新界增加一啲職位,減少對交通嘅依賴。
或者可以鼓勵彈性返工時間,十點至七點,令集中喺一個時間嘅車分散。
甚或至過咗今年,發現有好多工作原來可以喺屋企做,咁又少咗一批人揸車啦。

總之解決塞車,有千百萬種方法,不過都係嗰句,有心做嘅,話之你欖隧西隧收一千蚊,都要鼓勵行西隧解決塞車;無心做嘅,話之你全香港塞車,都照坐喺office歎冷氣。
作者: 053h4    時間: 2020-10-16 16:16
作者: AV296    時間: 2020-10-16 16:32
053h4 發表於 2020-10-16 16:16
其實, 如果可以屋企就做到的工作, 長遠而言係OUTSOURCE去左其他地區, 例如而家銀行後勤去左印度
另外, 香 ...

前面嗰part,以長期嚟講,同意

後面嗰part,我係話長遠嚟講減少人口,或者減少人口增長速度
武肺短期影響,就適直用短期措施解決
作者: YY487    時間: 2020-10-16 16:36
作者: 053h4    時間: 2020-10-16 16:39
作者: 053h4    時間: 2020-10-16 16:40
作者: AV296    時間: 2020-10-16 16:49
053h4 發表於 2020-10-16 16:40
但事實係疫情因為限制人口跨地區的商務流動, 而導致上下繁的通勤需求重大左呢

而長遠減少人口, 減少人口 ...

所以咪話短期問題 短期解決囉,武肺帶嚟嘅通勤需求增加,可以用我講嘅幾個方法去處理

至於長遠嚟講,香港非繁分分鐘都會塞車 (其實已經係,你睇獅隧同紅隧),減少人口令到整體出行需求減少,即係揸少啲車,即係無咁塞

另一個角度睇,減少人口,即係香港嘅市場就會細咗。商人投資更少,令職位減少。所以交通需求都少咗,即係無咁塞

利申 經濟攞U
作者: qunow    時間: 2020-10-16 16:52
kitarolo 發表於 2020-10-16 15:13

就算唔係連續都好過冇
作者: 053h4    時間: 2020-10-16 16:54
作者: tkglobe    時間: 2020-10-16 17:19
053h4 發表於 2020-10-16 16:54
其實香港主要財政收入來源就係地產稅, 而地產稅就係一種間接稅, 以居民居住權及境內銷費為本, 零售要交租 ...

阿大哥,D人唔使搵食咩,又減少工作機會又要提早退休,好多人60歲之後都要做嘢養家架
作者: S3bl430    時間: 2020-10-16 17:33
諗到幾個方向
1.策略性減班。例如東九新界線下繁密車時如最密班次小於8分鐘,每小時減1-2班車,另增加中途起載特別車。
2.策略性放棄部份時段服務,例如減少下繁新界往港島過海線班次,或者幾條線整合為1條線
3.政府/公司提倡比較有彈性的上班時間,例如朝8晚5,朝10晚7,令到返工客唔會集中在同一時段上班
4.政府將港島office搬去新界
作者: 053h4    時間: 2020-10-16 17:41
作者: ATENU364TC196    時間: 2020-10-16 17:43
吐露港公路,大老山公路都應該考慮加設巴士綫,另加固定攝錄機(類似超速攝影機),一監察到有非巴士車輛行駛巴士綫,即刻出告票

另外,應該提升所有隧道嘅私家車收費水平,去到5倍以上,而嚟緊新嘅隧道仲要免費,反其道而行,其實好荒謬,世界各地冇一個地方可以咁處理交通擠塞

同埋,應該設置應用程式俾市民隨時隨地拍片舉報違例泊車,投訴一經成立,市民就能夠獲得$100奬金,包保唔使日日起動九龍東
作者: THomas20010808    時間: 2020-10-16 17:45
S3bl430 發表於 2020-10-16 17:33
諗到幾個方向
1.策略性減班。例如東九新界線下繁密車時如最密班次小於8分鐘,每小時減1-2班車,另增加中途 ...

1. 認同增加中途起載,好過全部車要入晒總站再開出嚟塞死

2. 930X 681 呢啲例子其實顯示下晝繁忙時間新界去港島都係有需求,同埋如果將啲office分散,呢啲線其實有需要

3. 同意,但其實呢樣嘢講咗好耐,又有幾多公司肯跟。(個人意見,政府部門唔使同一時間返工放工,各政府合署可以有唔同嘅返放工時間,其實咁樣更加方便市民)

4. 政府有做,不過佢哋嘅新界係將軍澳......
(個人意見,政府要帶頭搬寫字樓,其他公司先至肯搬)

至於巴士專線,有好過冇,路口位加黃格(銅鑼灣紅隧巴士去灣仔北已經係咁樣啦),繁忙時間搵警察睇住,成件事會好好多

作者: tkglobe    時間: 2020-10-16 17:45
諗到幾個方向
1.策略性減班。例如東九新界線下繁密車時如最密班次小於8分鐘,每小時減1-2班車,另增加中途 ...

彈性上班其實都講左幾十年,講真真係唔係好work,至於政府嘅Office,好多都會搬去將軍澳或者啟德
作者: THomas20010808    時間: 2020-10-16 17:47
053h4 發表於 2020-10-16 17:41
以點對點的巴士服務去減少私家車流量會比較好,  其實所謂塞車根本係塞私家車
...

個問題係減唔到

政府放任塞車問題,等市民一定要搭港鐵

路面塞車,唔搭巴士又唔搭地鐵,便會變咗去揸車,好多人心態都係咁
作者: THomas20010808    時間: 2020-10-16 17:47
tkglobe 發表於 2020-10-16 17:45
彈性上班其實都講左幾十年,講真真係唔係好work,至於政府嘅Office,好多都會搬去將軍澳或者啟德 ...

其實係時候要諗起多一條新界出九龍隧道
作者: 053h4    時間: 2020-10-16 17:49
作者: 053h4    時間: 2020-10-16 17:50
作者: kitarolo    時間: 2020-10-16 17:51
ATENU364TC196 發表於 2020-10-16 17:43
另外,應該提升所有隧道嘅私家車收費水平,去到5倍以上,而嚟緊新嘅隧道仲要免費,反其道而行,其實好荒謬,世界各地冇一個地方可以咁處理交通擠塞

荃錦公路、大埔道要整埋
收費設施(龍門架RFID亦可)
唔係嘅 後果唔難想象
作者: .KD.8283.    時間: 2020-10-16 17:52
其實一日唔限發私家車牌同限私家車老細車呢類既流量同埋捉違泊等問題 塞車問題只會越黎越嚴重
作者: okt05120    時間: 2020-10-16 17:54
.KD.8283. 發表於 2020-10-16 17:52
其實一日唔限發私家車牌同限私家車老細車呢類既流量同埋捉違泊等問題 塞車問題只會越黎越嚴重 ...

估唔到香港要搞到連揸車自由都冇埋 係咪要好似新加坡咁先安樂
泊車問題唔識用新停車場技術嘅?(上下格泊車/圓筒式停車場)
作者: S3bl430    時間: 2020-10-16 17:55
053h4 發表於 2020-10-16 17:41
以點對點的巴士服務去減少私家車流量會比較好,  其實所謂塞車根本係塞私家車
...

觀塘和中上環下繁果種塞車好多時都係塞巴士埋站,而上環違泊加劇中上環塞車的問題
作者: 053h4    時間: 2020-10-16 17:56
作者: 053h4    時間: 2020-10-16 17:57
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2020-10-16 17:58
ATENU364TC196 發表於 2020-10-16 17:43
吐露港公路,大老山公路都應該考慮加設巴士綫,另加固定攝錄機(類似超速攝影機),一監察到有非巴士車輛行 ...

文革式篤灰咪盞畀執法者不當利用
執法者肯執法就唔使靠市民篤灰

呢兩個星期,觀塘係咁捉違泊違停
個個都話呢幾日順過肚痾

作者: kitarolo    時間: 2020-10-16 18:00
053h4 發表於 2020-10-16 17:50
起一條新隧道連接大埔及青沙沙田入口, 會比可行

應該係南端連接青沙收費廣場
如果連到美林基本上要剷平晒
銅鑼灣山嘅住宅,而北端應喺半春園
就入山,便利埋上水粉嶺去機場唔再
經元朗或被反對嘅屯赤。
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2020-10-16 18:02
okt05120 發表於 2020-10-16 17:54
泊車問題唔識用新停車場技術嘅?(上下格泊 ...

自由唔係絕對自由
同樣道理,人口一樣,如果香港要塞一千萬甚至二千萬人,香港仲頂唔頂得順

掉轉講,一架巴士裝150人,第151人上唔到車係咪又話我有搭車自由
容量上有物理限制就有限制,已經唔係自由唔自由問題
道路容量增長完全追唔上車輛數目增長

作者: okt05120    時間: 2020-10-16 18:02
053h4 發表於 2020-10-16 17:56
香港有渣車自由, 但平日繁時渣車由於會造成社會經濟損失, 應該以用者支持原則, 彌償社會因塞車做成的經濟 ...

解決繁時塞車問題嘅責任喺政府度
應該起多啲路/鼓勵wfh/新界商業區/降低新樓密度/開發新區,降低舊區人口密度/改善道路設計,尤其係各大隧道出入口及連接路

作者: ccchhhuuunnn    時間: 2020-10-16 18:02
.KD.8283. 發表於 2020-10-16 17:52
其實一日唔限發私家車牌同限私家車老細車呢類既流量同埋捉違泊等問題 塞車問題只會越黎越嚴重 ...

香港不嬲反智過人
唔限制私家車,走去限制巴士數目

作者: tkglobe    時間: 2020-10-16 18:05
ccchhhuuunnn 發表於 2020-10-16 18:02
香港不嬲反智過人
唔限制私家車,走去限制巴士數目

香港社會有錢人主導,政府點會搞佢地
作者: okt05120    時間: 2020-10-16 18:06
ccchhhuuunnn 發表於 2020-10-16 18:02
自由唔係絕對自由
同樣道理,人口一樣,如果香港要塞一千萬甚至二千萬人,香港仲頂唔頂得順

咁要做嘅事係增加道路容量
而唔係用各種手段打壓揸車嘅人

作者: 053h4    時間: 2020-10-16 18:07
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2020-10-16 18:11
okt05120 發表於 2020-10-16 18:06
咁要做嘅事係增加道路容量
而唔係用各種手段打壓揸車嘅人

增加道路容量係有物理限制
而且咁多年來增加嘅道路都最多係周邊,入親CBD/Downtown點都會塞
呢個已經唔係道路容量問題,全世界城市都面對近似問題
鼓勵大型公共運輸先係解決辦法

一架巴士有咁多個位就咁多個位,我要你幫我整到載到1000人得唔得?

作者: kitarolo    時間: 2020-10-16 18:11
tkglobe 發表於 2020-10-16 18:05
香港社會有錢人主導,政府點會搞佢地

我贊成每月5萬蚊牌費嚟
趕走最低入到場揸車嘅一群
咁咪影響唔到俾得起呢個價嘅階級

但最大問題係汽車代理商出嚟嘈
連帶油站停車場維修等配套嘅僱員
能唔能夠被其他就業機會所吸納
作者: kitarolo    時間: 2020-10-16 18:14
okt05120 發表於 2020-10-16 17:54
泊車問題唔識用新停車場技術嘅?(上下格泊 ...

新加坡係擁車證與
電子道路收費並施
但實際上都可以勁塞

同閣下於F1建議搶馬鞍山
嘅89C成全石門尾站上老隧
口要權利但代價要由其他人支付
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2020-10-16 18:15
THomas20010808 發表於 2020-10-16 17:47
其實係時候要諗起多一條新界出九龍隧道

從城市規劃而言,照舊咁多人入CBD
起多條路入去都一樣咁塞,只係啲樽頸位唔同咗

作者: 053h4    時間: 2020-10-16 18:19
作者: kitarolo    時間: 2020-10-16 18:20
政府/公司提倡比較有彈性的上班時間,例如朝8晚5,朝10晚7,令到返工客唔會集中在同一時段上班

政府將港島office搬去新界

郵政局肯開1300~2200
與順豐嘅競爭力即時大增
但尤其政府部門,本身就係
想朝9晚5,即使係今日起入職
需於「非主流」返放工都唔易
解決當中矛盾。

入境處總部搬去將軍澳
假設該處有職員住新界西
本來有一程過嘅西隧巴士線
變咗要轉車或搭鐵,阻力唔會細
兼造就較高薪嘅職級加入揸私家車?
作者: S3bl430    時間: 2020-10-16 18:23
053h4 發表於 2020-10-16 17:57
我係中上環返左十幾年工, 我見塞車都係由老細車上落等老細引起較多, 同巴士就無關係

近日情況就係班老細 ...

結果是金鐘至灣仔幾乎都是塞入中環的巴士
作者: 053h4    時間: 2020-10-16 18:27
作者: AV296    時間: 2020-10-16 18:29
053h4 發表於 2020-10-16 16:54
其實香港主要財政收入來源就係地產稅, 而地產稅就係一種間接稅, 以居民居住權及境內銷費為本, 零售要交租 ...

呢樣咪就係取捨囉

要經濟發展,但係代價係塞車
呢到講點樣應對塞車,代價係經濟表現
作者: 053h4    時間: 2020-10-16 18:31
作者: S3bl430    時間: 2020-10-16 18:32
053h4 發表於 2020-10-16 18:27
金鐘灣仔幾乎是塞入中環巴士?都唔發現呢個情況。

都唔好計962C基本上日日準時到中環,那怕當日W1由金鐘 ...

睇下你幾時,邊個位睇啦,
最近幾日985尾班車由金鐘去中環街市經常要25-30分鐘,好穩定地慢,主要都係因為好多巴士塞死在舊立法會的樽頸位
作者: 053h4    時間: 2020-10-16 18:35
作者: Quanta    時間: 2020-10-16 18:38
其實減少市區嘅政府部門/學校等嘅員工泊位數目 已經可以減到唔少嘅私家車流量。公務員同學校人工高,返工又有免費泊位,所以揸車嘅比例好高。我識唔少呢類嘅人都係有鐵/直達巴士都照揸車
作者: Quanta    時間: 2020-10-16 18:41
短期嚟講,密車線開多啲短棍應該會幾有幫助。例如觀塘由碼頭塞迴旋處到APM慢過行路。不過一個障礙係無地方俾巴士泊/掉頭。例如觀塘市中心重建後,巴士站位不增反減
作者: kitarolo    時間: 2020-10-16 18:49
Quanta 發表於 2020-10-16 18:38
其實減少市區嘅政府部門/學校等嘅員工泊位數目 已經可以減到唔少嘅私家車流量。公務員同學校人工高,返工又 ...

以前有個話自己揸私家車嘅
會員剷過我,話工作地點基本上
要管理層先會有專用車位,所以話
太多人揸私家車講唔成立。

走去將軍澳工業邨
大把二三線藝人電視城
內無車位咪一樣係咁泊街

應該做嘅係要申請人有合法車位
(時租唔算)先准擁有私家車,要嚴厲
到打釐印嘅車位租約防止一地多租

作者: qunow    時間: 2020-10-16 18:52
okt05120 發表於 2020-10-16 18:02
解決繁時塞車問題嘅責任喺政府度
應該起多啲路/鼓勵wfh/新界商業區/降低新樓密度/開發新區,降低舊區人口 ...

美國經驗顯示加建道路減低密度無助解決交通擠塞
作者: WongKinYat_WKY    時間: 2020-10-16 19:15
如果係塞車讓市民盡快出市區 其實只不過係將塞車嘅時間提早咗, 其實路線重組選擇較順暢嘅交通網絡會係容易解決嘅方法,例如繁忙時間東隧線,當然仲有政策問題,包括就係三隧分流嘅問題。 最後目前暫時政府解決唔到塞車問題, 咁就唯有市民早啲出門口犧牲自己瞓覺嘅時間
作者: JX9097    時間: 2020-10-16 19:19
其實劃黃格都冇乜實際用途
放工時間落去天樂里/ 軒尼詩道口睇下就知
天樂里出海旁嗰班私家車日日都隊哂出去黃格(even頂到電車軌)
咁將條軒尼詩道開到十條線都冇用啦

依家政府根本唔會理
有人都放哂去做「國安法」
香港人?咩嚟㗎?食得㗎?
作者: 天空之神    時間: 2020-10-16 19:20
m_rd08 發表於 2020-10-16 14:54
以現時行車狀況,應該先將907B同埋907C改行大欖隧道,起碼可以穩定起地大約25~35分鐘由大埔尾站到大欖收費 ...

大欖幾乎朝朝都塞車

作者: JX9097    時間: 2020-10-16 19:22
053h4 發表於 2020-10-16 16:07
982X都唔影響182X的客量啦

182X主力做灣仔同銅鑼灣(時代)
982X就主力做金鐘同中環
兩邊客源比例上較接近

但你建議嘅307同307特車就分得唔合比例
307:中環,金鐘,灣仔北
307特:銅鑼灣

明未?

作者: 053h4    時間: 2020-10-16 19:31
作者: THomas20010808    時間: 2020-10-16 19:31
ccchhhuuunnn 發表於 2020-10-16 18:15
從城市規劃而言,照舊咁多人入CBD
起多條路入去都一樣咁塞,只係啲樽頸位唔同咗

唔同措施都要做,一方面減少入CBD人流,一方面起新路分流
作者: 053h4    時間: 2020-10-16 19:35
作者: THomas20010808    時間: 2020-10-16 19:35
天空之神 發表於 2020-10-16 19:20
大欖幾乎朝朝都塞車

大欖塞車情況往往比吐露港好
作者: 6119    時間: 2020-10-16 19:36
與其話要解決塞車,自己覺得巴士公司可以提升硬件例如用機場巴士D硬件水平去吸引市民放棄揸私家車,雖然巴士公司成本高咗,但係適當調升價格,應該會吸引到客。長遠都係要靠政府解決塞車問題
作者: THomas20010808    時間: 2020-10-16 19:37
JX9097 發表於 2020-10-16 19:19
其實劃黃格都冇乜實際用途
放工時間落去天樂里/ 軒尼詩道口睇下就知
天樂里出海旁嗰班私家車日日都隊哂出去 ...

呢啲真係要嗰班忠誠勇毅出嚟做嘢,咁咪好多位做返好已經順好多
作者: 053h4    時間: 2020-10-16 19:38
作者: THomas20010808    時間: 2020-10-16 19:38
053h4 發表於 2020-10-16 19:35
其實入CBD唔算太塞車,係CBD2即東九問題更大,而CBD2交通流量過高重影響埋東隧。
...

我CBD意思指中心商業區,不單單是中上環
作者: THomas20010808    時間: 2020-10-16 19:39
6119 發表於 2020-10-16 19:36
與其話要解決塞車,自己覺得巴士公司可以提升硬件例如用機場巴士D硬件水平去吸引市民放棄揸私家車,雖然巴 ...

個人認為提升硬件都冇乜用,要確保巴士有一定速度先至得。

例如,吐露港有巴士專線,大家見到巴士郁得順暢過其他行車線,自然會選擇搭巴士
作者: 271_N271    時間: 2020-10-16 19:39
JX9097 發表於 2020-10-16 19:22
182X主力做灣仔同銅鑼灣(時代)
982X就主力做金鐘同中環
兩邊客源比例上較接近

要大執可以考慮埋307P,
佢肯擺車嘅話,全個港島開3條線都得。
作者: JC8385    時間: 2020-10-16 19:39
THomas20010808 發表於 2020-10-16 19:35
大欖塞車情況往往比吐露港好

大欖塞得多數都係汀九橋交匯位倒塞
近排間唔中屯公朝早都有TA變相源頭堵截
變咗呢幾個禮拜撘968時間都好穩定
作者: kitarolo    時間: 2020-10-16 19:41
6119 發表於 2020-10-16 19:36
與其話要解決塞車,自己覺得巴士公司可以提升硬件例如用機場巴士D硬件水平去吸引市民放棄揸私家車,雖然巴士公司成本高咗,但係適當調升價格,應該會吸引到客。長遠都係要靠政府解決塞車問題

P960 P968 暫無消息
最大問題係巴士公司今後
祗願做貴線,等於開A唔開E
而巴士一定程度上係類似公屋
做緊安全網嘅角色,如果將基層搭嘅線
整到A線價,咁係唔係由PTFSS補返條數?

長遠都係要靠政府解決塞車問題?
分分鐘係明知私家車係主因不過n個
理由唔大刀闊斧,整到路面勁塞而令大眾
搭港鐵,但連大埔去機場之類巴士線都陪葬

作者: JC8385    時間: 2020-10-16 19:47
kitarolo 發表於 2020-10-16 19:41
P960 P968 暫無消息
最大問題係巴士公司今後
祗願做貴線,等於開A唔開E

P968開唔成絕對係好事
開咗嘅分薄咗本身有嘅資源
尾站位/轉車站企車頂都唔掂
作者: kitarolo    時間: 2020-10-16 19:50
JC8385 發表於 2020-10-16 19:47
P968開唔成絕對係好事
開咗嘅分薄咗本身有嘅資源
尾站位/轉車站企車頂都唔掂 ...

我都反對開 又唔係新資源
有新嘅巴士車隊 都搶司機
況且嗰班友鐵路點對點都唔
會捨棄所謂「揸車嘅權利」
作者: okt05120    時間: 2020-10-16 19:52
Quanta 發表於 2020-10-16 18:38
其實減少市區嘅政府部門/學校等嘅員工泊位數目 已經可以減到唔少嘅私家車流量。公務員同學校人工高,返工又 ...

又係諗住用打壓同剝奪權利解決問題

作者: okt05120    時間: 2020-10-16 19:53
qunow 發表於 2020-10-16 18:52
美國經驗顯示加建道路減低密度無助解決交通擠塞

香港個情況又係咪一樣呢

作者: m_rd08    時間: 2020-10-16 19:54
天空之神 發表於 2020-10-16 19:20
大欖幾乎朝朝都塞車

肯定冇吐公咁誇張掛...

同埋只要唔埋轉車站就唔洗點塞
作者: JC8385    時間: 2020-10-16 19:54
kitarolo 發表於 2020-10-16 19:50
我都反對開 又唔係新資源
有新嘅巴士車隊 都搶司機
況且嗰班友鐵路點對點都唔

佢當初嘅講法好似係話新資源嘅
但現實上會係點大家心照啦

香港揸車成本overall嚟講唔平
問題係以香港嚟講都係太平
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2020-10-16 19:58
okt05120 發表於 2020-10-16 19:52

要別人犧牲嘅權利就唔係絕對應有嘅權利
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2020-10-16 20:10
Quanta 發表於 2020-10-16 18:41
短期嚟講,密車線開多啲短棍應該會幾有幫助。例如觀塘由碼頭塞迴旋處到APM慢過行路。不過一個障礙係無地方 ...

短棍理論上可以有幫助,但現實係好難揾地方畀啲短棍做總站或掉頭,如果掉頭或行出嚟要經好多唔同嘅路,變相又令經過嘅路多咗車。例如觀碼線要做九龍灣短棍,觀碼私去又好,九廠私出又好,或者新界嗰邊過嚟當循環線返轉頭,都要經過唔少內街先去得返九龍灣站個分站,從減少塞車角度嚟講,有機會得不償失。
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2020-10-16 20:13
THomas20010808 發表於 2020-10-16 19:31
唔同措施都要做,一方面減少入CBD人流,一方面起新路分流

咁路都有需要繼續起,不過對改善入CBD塞車無乜幫助
作者: JX9097    時間: 2020-10-16 20:20
053h4 發表於 2020-10-16 19:31
你咁講,307跟182X咁行咪夠客lor, 如果灣仔北乘客想塞車,咪按排20分鐘一班灣仔北起載。
記得特工兄有個po ...

中環金鐘客肯入去灣仔道塞咪ok囉

作者: Quanta    時間: 2020-10-16 20:36

而家係公務員同資助機構嘅員工,拎得太多公共資源
剝奪一般市民嘅權利
特權階級打壓市民就叻啫,幾時會被打壓?
作者: KV8948    時間: 2020-10-16 21:08

全部巴士好似鐵巴咁裝哂對講機裝哂mon,學倫敦果種模式中央控制,隨時可以叫車跳其他線 中途起載 中途清客跳線/調頭,有塞車就改路
作者: m1210h    時間: 2020-10-16 21:21
俾我呢 我就會想移走D私家車好過 香港交通咁發達 真係唔知要私家車做乜

政府可以諗下喺上下繁時間禁止冇通行證嘅私家車進出公路 而申請通行證過程就有幾複雜得幾複雜 仲要一個禮拜申請一次 等D人唔想再煩 自然私家車會少咗
作者: AVBWU291    時間: 2020-10-16 21:34

叫人搭巴士等於打壓?剝奪權利?咁政府收薪俸稅係咪即係剝奪市民洗錢/儲錢嘅權利?

知唔知咩叫external cost 界外成本?而家就係太多私家車搞到路面負荷唔到,造成塞車,引致界外成本嘅出現。要解決問題,就要從根源落手。所以根本談不上打壓

作者: okt05120    時間: 2020-10-16 22:13
AVBWU291 發表於 2020-10-16 21:34
叫人搭巴士等於打壓?剝奪權利?咁政府收薪俸稅係咪即係剝奪市民洗錢/儲錢嘅權利?

知唔知咩叫external  ...

要平衡囉
香港人有車比率喺全世界嚟講已經好低
再打壓喺我角度已經係一種剝奪市民權利嘅行為

作者: AVBWU291    時間: 2020-10-16 22:15
okt05120 發表於 2020-10-16 22:13
要平衡囉

要睇嘅係私家車同路面容量嘅比例,而唔係人車比例。

作者: kitarolo    時間: 2020-10-16 22:20
要平衡囉

揸得私家車唔會賺最低工資㗎
有權揸私家車,但塞喺路上換算
返該人士嘅時間成本一啲都唔低

用得私家車本身就係想快啫
其次就係所謂私人空間、駕駛樂

唔好講到打壓咁極端
徵費係要計埋其他使用
巴士者被拖延嘅時間,或賠返
提早出門、犧牲睡眠時間嘅損失,
同樣道理無理由住大埔,返港島但收最低
時薪嘅工咁頂癮,祗怕私家車嗰班俾唔起
作者: tkglobe    時間: 2020-10-16 22:26
m1210h 發表於 2020-10-16 21:21
俾我呢 我就會想移走D私家車好過 香港交通咁發達 真係唔知要私家車做乜

政府可以諗下喺上下繁時間禁止冇 ...

連電子道路收費講咗咁多年都未搞得掂,你唔係覺得你講嘅嘢可行呀,被政府揀佢只會減少啲巴士
作者: cx734    時間: 2020-10-16 22:34

各區大街小路違例泊車嚴重,連巴士站都泊車,三條線都雙行泊車,泊三行都有好似青山道,加上私家車經常行巴士線,完全增加巴士行車時間,有時直情行唔到,唔駛做生意。

巴士公司應該舉報依D阻街垃圾
作者: okt05120    時間: 2020-10-16 22:38
cx734 發表於 2020-10-16 22:34
各區大街小路違例泊車嚴重,連巴士站都泊車,三條線都雙行泊車,泊三行都有好似青山道,加上私家車經常行巴 ...

因為政府拎晒啲露天/有蓋停車場去起樓 新樓泊位又嚴重不足
解決方法引入新泊車技術 依家都好似搞緊

作者: tkglobe    時間: 2020-10-16 23:11
cx734 發表於 2020-10-16 22:34
各區大街小路違例泊車嚴重,連巴士站都泊車,三條線都雙行泊車,泊三行都有好似青山道,加上私家車經常行巴 ...

舉報都要有人去處理先得㗎,D green object 睇心情去唔去
作者: jocosben    時間: 2020-10-16 23:20
作為北區人,真心覺得長途路線前景暗淡
作者: 271_N271    時間: 2020-10-16 23:32
要平衡囉

咁低比率都可以搞到咁塞,
咪證明香港根本唔適合太多人揸車。
本來已經係奢侈品,學咩人講打壓?

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4