hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 建議開辦284A: 沙田市中心 ~ 碩門邨 (循環線) [打印本頁]

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-16 21:57
標題: 建議開辦284A: 沙田市中心 ~ 碩門邨 (循環線)
由於石門尚未有任何全日巴士路線,建議開辦上述路線,方便碩門邨居民轉乘其他路線。

284A: 沙田市中心 ~ 碩門邨 (循環線)

停站:

沙田市中心總站 $5.1
好運中心
瀝源邨
禾輋邨
沙田第一城
濱景花園總站 (循環線拆返點)
翠湖花園
綠在沙田,安心街 (新站)
匯達大廈,安耀街 (新站)
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學,安明街 (新站)
碩門邨商場,安明街 (新站)
沙田第一城 (第13座)
禾輋邨
瀝源邨
沙田市中心總站

服務時間及班次: 0530 - 2330 / 10分鐘一班

同日起,284削減班次至全日20分鐘一班

建議完畢,歡迎討論

作者: kitarolo    時間: 2020-10-16 22:02

284直接兜入碩門就可以
將284減到20分鐘一班雖然
284A仍做到濱景來往沙市,但
人哋要打劫馬鞍山嘅車先滿意㗎
作者: Kj2052    時間: 2020-10-16 22:07
你收5.1仲貴過83k想點

反建議:83k來回兜石門
作者: okt05120    時間: 2020-10-16 22:19
拉線入去最好
依家沙中已經有67a小巴
85x 89c 680 呢三條都值得拉
89c最迫切
作者: Waiyin12    時間: 2020-10-17 01:42
kitarolo 發表於 2020-10-16 22:02

班次上,284A定位係石門shuttle
我就唔傾向開太疏,所以唔同284玩聯合班次

如果濱景接受到一係兜石門,要快就行出鄉議局大樓上85K 86K 299X等
(北行可以加雙向分段)
直接284A取代284都得
但我唔覺得濱景會咁順攤放走自己樓下條線

同埋我係建議284A行源禾路
同284行河東唔同

如果真係咁想用馬鞍山資源,可以考慮抽85K 86K車開

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-17 01:53
okt05120 發表於 2020-10-16 22:19
拉線入去最好

去沙中係貪沙中 + 源禾路 + 第一城有最多轉乘選擇
我係想開條石門版252送人去轉車
傾向係區內線,唔考慮出九龍/荃葵 (咁可以開更密)
亦唔考慮馬鐵沿線
咁就只得返廣黃、水泉澳、六美、新田圍
但上述總站嘅轉乘方便程度同路線數目,都不及沙中

另外提醒返,85X 89C 680喺總站開出後,現時已經要半粒鐘甚至更耐先入到隧道
作者: 10598C    時間: 2020-10-17 12:24

無必要開一條284A入邨,而家已經有67A並同呢條線九成重疊,小巴方面會有阻力,而且濱景翠湖肯定會反對村巴284大減班

反而應該透過重組82X、89C去令石門有九巴到
82X直接改經碩門邨(第一城有84M)
89C總站由恆安改去火炭(火炭一邊同88X重組;馬鞍山段留繁時77區出觀塘特班,其餘時段用286M做轉乘)然後經濱景及碩門邨

基本上石門去區內搭馬鐵係好方便,去沙市又有密密到嘅67A,要九巴轉乘的話外面有83K
其餘可以行返出濱景/小瀝源路/愉翠苑搭車

倒不如話碩門邨至小瀝源路一段安明街,應該起返個有蓋行人路,方便乘客行出去唔使日曬雨淋

作者: wesleyyc    時間: 2020-10-17 15:52
一係就直接拉284入石門,加1車。始終284入左石門班客可以係沙田第一城來回方向做bbi,好過再討論拉乜線入去石門
作者: RG28482X    時間: 2020-10-17 20:43
kitarolo 發表於 2020-10-16 22:02

石門嘅地理位置根本就應該group落馬鞍山線嚟考慮
家陣比緊馬鞍山價仲想點? 要變返沙田線做嘅請減價

284兜碩門同自殺冇分別, 入咗去都唔知幾時先出得返嚟, 況且67A都唔係好客

作者: RG28482X    時間: 2020-10-17 20:49
okt05120 發表於 2020-10-16 22:19
拉線入去最好

85X同89C拉入石門同屯馬線重疊為乜?
680走入去又係倒走哂第一城啲客
況且過條橋已經有以上三條線搭
反建議開城隧線

作者: RG28482X    時間: 2020-10-17 20:52
Kj2052 發表於 2020-10-16 22:07
你收5.1仲貴過83k想點

反建議:83k來回兜石門

搵83K兜石門等同送客比65A, 得不償失

作者: RG28482X    時間: 2020-10-17 20:54
Waiyin12 發表於 2020-10-17 01:42
班次上,284A定位係石門shuttle
我就唔傾向開太疏,所以唔同284玩聯合班次

正解
翠湖同碧濤嘅問題比濱景更大

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-17 20:56
RG28482X 發表於 2020-10-17 20:43

680 682鳥溪沙/利安總站開車後,通常都接近40分鐘先入隧道
40X 85X 86C 89C都要30分鐘先上公路
87D 286C都有聲音要求新界段改快

“地理位置應該group落馬鞍山線”
請問馬鞍山客嘅時間係咪可以隨意浪費?

原來馬鞍山嘅巴士線唔止奉旨兜濱景第一城,仲應該serve埋石門

石門要線咪自己爭取38B 281B 980A全日,拖慢人地條線好好玩咩

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-17 21:04
RG28482X 發表於 2020-10-17 20:49
85X同89C拉入石門同屯馬線重疊為乜?
680走入去又係倒走哂第一城啲客
況且過條橋已經有以上三條線搭

請問可否解釋下

上面就話應該group落馬鞍山巴士線考慮,下面就話唔好拉85X 89C 680入去

作者: RG28482X    時間: 2020-10-17 21:07
Waiyin12 發表於 2020-10-17 20:56
680 682鳥溪沙/利安總站開車後,通常都接近40分鐘先入隧道
40X 85X 86C 89C都要30分鐘先上公路
87D 286C都 ...

馬鞍山覺得慢嘅就自己將馬鞍山段分拆十四鄉-(迎海)-錦駿-富安-濱景
烏溪沙-錦英-馬市-恆耀
再加返雙向分段
而唔係就咁掉俾沙田線就算

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-17 21:13
10598C 發表於 2020-10-17 12:24
無必要開一條284A入邨,而家已經有67A並同呢條線九成重疊,小巴方面會有阻力,而且濱景翠湖肯定會反對村巴2 ...

89C 286M留邊條喺77區我就唔太在意嘅,亦唔係呢度討論重點
我建議284A係因為有聲音指石門一條全日線都無,所以開線比佢地樓下可以上車去轉車

叫人行出濱景/小瀝源/用83K做唔到呢個作用
(人地就係唔想行)

去沙中的確同67A重疊,但67A行河東,我建議284A行源禾路

作者: RG28482X    時間: 2020-10-17 21:16
Waiyin12 發表於 2020-10-17 21:04
請問可否解釋下

上面就話應該group落馬鞍山巴士線考慮,下面就話唔好拉85X 89C 680入去

以上三線經小瀝源路遊樂場/第一城寶城街已經serve到碩門邨, 當中85X/89C改經碩門邨與屯馬線更為重疊, 亦倒走哂第一城客倉嘅客

閣下研究時應將碩門邨及安景街兩地分開, 濱景花園一帶應該group落馬鞍山, 而碩門邨則與第一城合併考慮, 或作為早繁線之起點站, 過橋往圓洲角方向

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-17 21:17
RG28482X 發表於 2020-10-17 21:07
馬鞍山覺得慢嘅就自己將馬鞍山段分拆十四鄉-(迎海)-錦駿-富安-濱景
烏溪沙-錦英-馬市-恆耀
再加返雙向分 ...

請問馬鞍山嘅線何來的責任照顧埋沙田
作者: RG28482X    時間: 2020-10-17 21:20
Waiyin12 發表於 2020-10-17 21:17
請問馬鞍山嘅線何來的責任照顧埋沙田

咁濱景就唔應該俾馬鞍山價

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-17 21:30
RG28482X 發表於 2020-10-17 21:20
咁濱景就唔應該俾馬鞍山價

濱景同石門唔可以用兩條唔同價錢嘅線做㗎?

Btw我一向都支持沙馬分家

作者: RG28482X    時間: 2020-10-17 21:44
Waiyin12 發表於 2020-10-17 21:30

我就支持碩門公屋-安景街私樓分家, 碩門邨開嘅車應該經安明街走, 當作廣源-愉翠-第一城嘅支線

作者: okt05120    時間: 2020-10-17 23:07
RG28482X 發表於 2020-10-17 21:16
以上三線經小瀝源路遊樂場/第一城寶城街已經serve到碩門邨, 當中85X/89C改經碩門邨與屯馬線更為重疊, 亦 ...

講咗好多次步行距離係唔短 吓吓叫人行出去根本唔啱數
所以我先建議89C入石門試吓
對現有乘客影響又唔大(第一城有61R/89X)

作者: okt05120    時間: 2020-10-17 23:10
Waiyin12 發表於 2020-10-17 01:53
去沙中係貪沙中 + 源禾路 + 第一城有最多轉乘選擇
我係想開條石門版252送人去轉車
傾向係區內線,唔考慮 ...

我反而覺得入沙中需求唔大 67A客量其實都一般
而且要駁線嘅話 好多人寧願上鐵算數
石門係需要一條全日線出市區

作者: 10598C    時間: 2020-10-18 03:01
Waiyin12 發表於 2020-10-17 21:13
89C 286M留邊條喺77區我就唔太在意嘅,亦唔係呢度討論重點
我建議284A係因為有聲音指石門一條全日線都無 ...

問題係唔應該由284系列去做碩門邨
而係應該搵82X 89C重組等去做,所以必須牽涉77區重組

你條284A就算行源禾路,碩門邨至沙田市中心嘅客源,無可避免點都係同67A有競爭
作者: 10598C    時間: 2020-10-18 03:07
RG28482X 發表於 2020-10-17 20:43

67A其實係好客,只係佢用小巴做就好客,用巴士就未必適合
67A基本上係靠班次密去做起(好多時都做到車接車嚟),用巴士一定做唔到而家呢個班次

而家個情況就係,大涌橋路同小瀝源路本身各自有83K 284揀,唔想行就小巴67A,似乎都符合乘客需求
作者: kitarolo    時間: 2020-10-18 07:26
okt05120 發表於 2020-10-17 23:07
對現有乘客影響又唔大(第 ...

唔啱數? 拖慢人哋就啱數?
大水坑就要搭鐵 石門搭鐵就唔得?
真係唔願行嘅睇嚟應該預約復康巴士
作者: Waiyin12    時間: 2020-10-18 12:39
okt05120 發表於 2020-10-17 23:07
對現有乘客影響又唔大(第 ...

何來影響唔大?
77區班客車程被拖慢唔係影響?

89C應該要做嘅係提速,比286M安心上路

作者: okt05120    時間: 2020-10-18 12:44
kitarolo 發表於 2020-10-18 07:26
唔啱數? 拖慢人哋就啱數?
大水坑就要搭鐵 石門搭鐵就唔得?
真係唔願行嘅睇嚟應該預約復康巴士  ...

拖慢得幾多呀
成日話89C非繁冇客
依家拉入去又話唔得
咪等陰乾囉
作者: ATSE40    時間: 2020-10-18 12:49
Waiyin12 發表於 2020-10-17 21:30

但係你抽濱景 $3.8 嘅車去做條差唔多範圍但係 $5.1 嘅線就一定會唔得囉,如果係咁點解唔好似原本咁搭只係 $4.2 嘅 67A 或者行多兩步路搭平一大截嘅 83K/284?

作者: okt05120    時間: 2020-10-18 12:55
Waiyin12 發表於 2020-10-18 12:39
何來影響唔大?
77區班客車程被拖慢唔係影響?

摺286M即係好大機會要89C入埋鑚石山
趕客程度遠高於入石門

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-18 13:14
okt05120 發表於 2020-10-18 12:55
摺286M即係好大機會要89C入埋鑚石山
趕客程度遠高於入石門

摺埋286M嘅其中一個條件係89C改沙田醫院直出濱景另開新線

就算入鑽石山,都應該快過兜濱景小瀝源

同埋唔一定要入鑽石山,有板友提出過89C改停牛池灣村,77區居民改用彩虹駁鐵

作者: okt05120    時間: 2020-10-18 16:27
Waiyin12 發表於 2020-10-18 13:14
摺埋286M嘅其中一個條件係89C改沙田醫院直出濱景另開新線

就算入鑽石山,都應該快過兜濱景小瀝源

我唔反對
問題係收費問題點解決
石門又可以點補償

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-18 19:10
okt05120 發表於 2020-10-18 16:27
我唔反對
問題係收費問題點解決
石門又可以點補償

可以考慮89X入石門,或者開新線
作者: kitarolo    時間: 2020-10-18 19:14
Waiyin12 發表於 2020-10-18 19:10
可以考慮89X入石門,或者開新線

佢另一篇文講明石門需直上老隧
所以89X加經唔滿意、而開新線或
加車而家嚟講難度太高
作者: okt05120    時間: 2020-10-18 19:29
kitarolo 發表於 2020-10-18 19:14
加車而家嚟講難度太高 ...

89X改由愉翠開 先行第一城之後濱景再安心街入石門出老隧
咁改可以接受

作者: kitarolo    時間: 2020-10-18 19:38
okt05120 發表於 2020-10-18 19:29
咁改可以接受

我當沙田站又被迫搭鐵
麗豪酒店、富豪花園呢? 愉翠
變起/終站成全石門直上好合理?
作者: okt05120    時間: 2020-10-18 19:50
kitarolo 發表於 2020-10-18 19:38
我當沙田站又被迫搭鐵
麗豪酒店、富豪花園呢? 愉翠
變起/終站成全石門直上好合理? ...

石門頭站經第一城出一樣會犧牲麗豪同富豪

作者: Waiyin12    時間: 2020-10-18 23:18
kitarolo 發表於 2020-10-18 19:14
加車而家嚟講難度太高 ...

我係打算89X改成沙田站 - 河畔、富豪 - 濱景 - 石門 - 威院 - 愉翠 - 大老山
我就唔明點解石門一定要尾站直出……

至於開新線,我係參考咗沙田交通關注組個建議
或者開條邨巴: 石門版61R
作者: kmb71k    時間: 2020-10-19 00:10
okt05120 發表於 2020-10-18 19:29
咁改可以接受

愉翠苑後面就係大老山
你要佢地兜第一城濱景石門先至上大老山
佢地啋你都儍啦

作者: eternalflame    時間: 2020-10-19 02:24
Waiyin12 發表於 2020-10-18 23:18
我係打算89X改成沙田站 - 河畔、富豪 - 濱景 - 石門 - 威院 - 愉翠 - 大老山
我就唔明點解石門一定要尾站 ...

之前都有人提議過,整條駿景園 - 畫舫 - 濱景 - 石門 - 歷奇單車場 - 大老山嘅路線,既唔需要郁89X,又可以改89C沙田醫院直入大老山,總好過拉長條89X黎行大運
作者: kitarolo    時間: 2020-10-19 07:37
eternalflame 發表於 2020-10-19 02:24
之前都有人提議過,整條駿景園 - 畫舫 - 濱景 - 石門 - 歷奇單車場 - 大老山嘅路線,既唔需要郁89X,又可 ...

要開新線基本上祗能用駿洋名義
嚟開,即使用83X人哋本身都夠密,
講嚟講去石門要直上隧道就一定要
搵其他線嚟找數。

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4