hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 乘搭九巴X42C後的看法及建議 [打印本頁]

作者: ricky    時間: 2021-1-2 11:14
標題: 乘搭九巴X42C後的看法及建議
我在平日下午由東九龍往返青衣,首次乘搭X42C,有以下睇法及建議:

兩套影片係以5倍速度拍攝:
[youtube]www.youtube.com/watch?v=RVUcf2GLHlk[/youtube]

[youtube]www.youtube.com/watch?v=piCychNh-F4[/youtube]

1. 搭42C的乘客絕對仍然係大多數,我在沙田坳村等車,在十幾個乘客中,只有兩個(包括我)係特登等X42C。

2. X42C班次係疏,但我搭的一班車,計到盡只有十個乘客,加上疫情,非繁時需求仍算不太大。

3. X42C去青衣的時間真係快過42C好多,黃大仙起計,13分鐘已去到長青邨青桃樓,去到青衣警署都唔使半小時,而42C去到長安都起碼八個字,所以X42C往返青衣的走線係一流。

4. X42C去九龍方向,過青衣大橋後係行葵青路同葵涌道,但不如索性行支路上青葵公路仲快,可以慳番葵青交匯處等燈位的時間,何況去青衣方向都係行青葵公路。

5. 有站友提過X42C全日後就縮短42C以取代42C,但X42C需求始終遠細過42C,九巴實唔會放棄42C,石籬同大窩口始終係42C的客倉。我相信X42C短期擴展至每日全日雙向服務及非繁時加班的機會唔大。

歡迎大家提供意見﹗

作者: teddybus    時間: 2021-1-2 11:17
其實你畀意見就ok,片可以貼返過B22
作者: leo_ku    時間: 2021-1-2 11:28
作者: leo_ku    時間: 2021-1-2 11:29
作者: EX-TL    時間: 2021-1-2 11:29

前日搭到下午4:15由長亨開出班次, 離開青衣時車上有約30人, 可能因除夕多人提早收工關係, 客量較多.

沿途見反方向往新界西的巴士頂晒閘, 惟X42C摩士公園泳池所見仍有座位空缺, 可見X42C走線係直接, 但客源非常窄.

42C不能縮短青衣段, 要不然需加車給X42C維持被縮短路段的班次, 那實在是得不償失.

作者: leo_ku    時間: 2021-1-2 11:31
作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-2 11:34
42C 黃大仙非繁忙時間去長安唔使40分鐘,俾盡都係30分鐘啫,至於X42C 非繁黃大仙去翠怡通常都係25分鐘以內搞掂

有部份42C班次如果同X42C keep 住埋九龍東各站嘅話,架42C 過咗長安之後已經變成吉車咁滯
作者: EX-TL    時間: 2021-1-2 11:35
leo_ku 發表於 2021-1-2 11:31
縮唔到可以直接抽走42c車,反正它密車。

長安 荃灣 上路等耐好多, 客滿情況更嚴重, 但X42C繼續頹, 資源反而更多.

作者: leo_ku    時間: 2021-1-2 11:38
作者: gu9434@24    時間: 2021-1-2 11:41
當33下繁可以係臨華街頂閘走果陣 x42c都係未識坐滿 現家要貿然抽42C車 真係多謝哂
作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-2 11:47
EX-TL 發表於 2021-1-2 11:29
前日搭到下午4:15由長亨開出班次, 離開青衣時車上有約30人, 可能因除夕多人提早收工關係, 客量較多.

沿途 ...

42C 縮短青衣段嘅話就可以做埋青機,而且可以慳到好多車,其實夠X42C 非繁忙加到上15/20分鐘一班,而且42C 班次能夠維持不變(10-12分鐘一班),對荃灣葵涌來講係一件好事
嗰日經過見到948E 尾班去到青衣站都有3-5個客落車,連一條漫遊青衣到嘅路線都有人喺青衣站落,證明巴士公司其實一直忽略青衣站/灝景灣一帶來往九龍/香港島嘅需求,而42C 相比起觀塘線甚至可能更快到達九龍東,其實都有一定競爭力

作者: leo_ku    時間: 2021-1-2 11:47
作者: 10598C    時間: 2021-1-2 11:47
leo_ku 發表於 2021-1-2 11:31
縮唔到可以直接抽走42c車,反正它密車。

唔應該左減右減,然而應該42C X42C全日分拆,否則X42C即使快,都只係二奶角色

42C應該飛走青衣中,由長亨開出直去長安,抽車比X42C擴展至每日全日服務,全日10-20分鐘一班
不過青衣中南預咗非繁忙班次會有20分鐘時段出現,加上出東九最低消費加到10.6起跳

不過X42C唔該加返啲轉乘先
作者: EX-TL    時間: 2021-1-2 11:48
leo_ku 發表於 2021-1-2 11:38
因為x42c 吸走42c客,所以係可以滕空更多空間比他們上。

而且上路有38,問題不大。 ...

42C青衣客源集中在長安, 長亨邨-青衣邨湊埋先有長安個數.

換句話講, X42C吸走咗嘅客數係42C的皮毛, 因42C荃灣 上路客量更多.
作者: 天空之神    時間: 2021-1-2 11:49
EX-TL 發表於 2021-1-2 11:35
長安 荃灣 上路等耐好多, 客滿情況更嚴重, 但X42C繼續頹, 資源反而更多.

非繁 20 慢慢做起唔過份
63X 41A 一類都係咁做

反而去到 30 一班都幾趕生客
作者: 天空之神    時間: 2021-1-2 11:50
leo_ku 發表於 2021-1-2 11:28
4. 長遠應限制所有南行班次行青葵公路落呈祥道,因為葵青交匯處枝燈塞起上來係可以等兩三轉都過唔到。 ...

其實兩繁東行上青葵公路要慢慢塞返落呈祥道支路果下慘
作者: EX-TL    時間: 2021-1-2 11:51
ATENU364TC196 發表於 2021-1-2 11:47
42C 縮短青衣段嘅話就可以做埋青機,而且可以慳到好多車,其實夠X42C 非繁忙加到上15/20分鐘一班,而且42 ...

明白, 如做到青衣城, 的確對東九有很大吸引力.

作者: leo_ku    時間: 2021-1-2 11:52
作者: 天空之神    時間: 2021-1-2 12:04
leo_ku 發表於 2021-1-2 11:52
行下路一樣要塞番兩三轉先過到枝燈一樣慘。

繁時下路,非繁上路
其實已經經最好既解決方法

作者: Waiyin12    時間: 2021-1-2 12:08

沿途 ...

其實應該42C X42C全日,可以42C縮落青機

青衣中南放走條密車42C, 比架快車X42C加班

作者: Phoenix    時間: 2021-1-2 12:09
X42c的全日,會不會開啟了九巴以後使用『X』字頭做常規路線的編號?假如X89D將來全日,又會否跟隨X42C的安排而不改編號?
作者: AtrHenu    時間: 2021-1-2 12:32

沿途 ...

除此之外仲要補返上葵,華員邨去青衣邨,長安一帶的服務,因為紅巴42C呢段也係獨市位而且來回也有班人會支持!!

btw,我都讚成X42C下繁返青衣班次可以有空間轉20分一班並可以提供埋周六假期服務並增設來回鯉魚門廣場站吸引油塘邨居民上車.

作者: S3BL100    時間: 2021-1-2 13:01
ATENU364TC196 發表於 2021-1-2 11:47
42C 縮短青衣段嘅話就可以做埋青機,而且可以慳到好多車,其實夠X42C 非繁忙加到上15/20分鐘一班,而且42 ...

X42C 搬落青機會好過 42C 搬落去,受影響人數較少,始終青機係由無變有

不過問題癥結的確係拆線又拆得唔夠乾淨,搞到條特快線只係做到半粒鐘一班,兼且同舊線有太多重疊位

作者: 樂仔〞    時間: 2021-1-2 13:13
S3BL100 發表於 2021-1-2 13:01
X42C 搬落青機會好過 42C 搬落去,受影響人數較少,始終青機係由無變有

不過問題癥結的確係拆線又拆得唔 ...

42C 有上葵 + 華員邨來回青衣綁死咗
其實好難郁 ...
而家學生停課就話少啫,一開返學就又一堆學生搭架啦

作者: leo_ku    時間: 2021-1-2 13:15
作者: 樂仔〞    時間: 2021-1-2 13:17
leo_ku 發表於 2021-1-2 13:15
開返學最多咪得十個八個一班車,好少啫。

話少唔少,學生客係長期有
最慘係你不斷話縮縮縮,但乜野轉乘補償都唔比
你叫青衣邊會收貨?

作者: leo_ku    時間: 2021-1-2 13:23
作者: S3BL100    時間: 2021-1-2 13:28
樂仔〞 發表於 2021-1-2 13:13
其實好難郁 ...
而家學生停課就話少啫,一開返學就又一堆學生搭架啦 : ...

所以更印證 42C 照擺長亨但飛起青衣中、X42C 擺青機,影響會少過 42C 擺青機、X42C 擺長亨

不過我有諗過 41 45 46 重組,當中 41 改跟 42C 行上葵同呈祥道,歌和老街落九龍塘,培正返原線。咁就可以完全取代晒 42C 往來上葵至青衣中南既功能,41 亦變成一條更有用既線

作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-2 13:28

長亨個總站咁細,其實唔適宜擺咁多車,而家都係一條單坑放42A,另外一條單坑放42A/X42C/俾私牌車走,最後雙坑放滿晒42C/X42C
如果42C 搬落去青機,留返X42C 嘅,可以慳到啲位,起碼可以預留空間俾42A 拆線

現階段 42C 好多位食飯都要特登私落去青衣站,因為長亨冇位擺車,若42C 搬咗落去青衣站嘅,X42C/42A 位就可以多啲位放飯,42C 放飯亦都唔使私去青衣站,九巴又可以慳返啲錢

況且長亨坐X42C 快42C 成15分鐘到目的地,俾貴少少都冇乜所謂啦

至於你話拆得唔乾淨嘅,其實都唔係嘅,42C 縮短咗之後,X42C 新班次非繁可以上到15分鐘一班,算係好好啦

作者: tommy14D    時間: 2021-1-2 13:29
其實好難郁 ...
而家學生停課就話少啫,一開返學就又一堆學生搭架啦 : ...

用43A取代? 話曬佢都叫最近42C 服務範圍
作者: leo_ku    時間: 2021-1-2 13:55
作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-2 13:55
其實好難郁 ...

呢堆客應該只係佔42C 全日總客量嘅1%⋯⋯

加返轉乘就得
38<>43/43A/44M
42C<>41/42M/43B/243M/249M
一律 $6.4

作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-2 14:00

其實邊有學生坐42C 去長亨,係都坐43A⋯⋯

至於華員邨嘅,加返轉乘俾佢哋就得

作者: dd2019    時間: 2021-1-2 14:05
X42C
作者: dd2019    時間: 2021-1-2 14:10
X42C首要係油塘加站,一至五早上加往青衣班次,因為宜家完全做唔到油塘返工客,早上無車,放工有車唔停站,變左"青衣居民服務 X42C ”
作者: KW2523    時間: 2021-1-2 14:34
長亨俾42C改行青衣西路相信會快過X42C環島遊

如果要完全拆開唔一齊擺長亨,可以擺青衣邨同已完交換44入碼頭
作者: 0q9w8e    時間: 2021-1-2 16:21
其實有冇可能全面取代42C
跟著開返條做青公<>華員邨
作者: 天空之神    時間: 2021-1-2 16:31
dd2019 發表於 2021-1-2 14:10
X42C首要係油塘加站,一至五早上加往青衣班次,因為宜家完全做唔到油塘返工客,早上無車,放工有車唔停站, ...

其實 X42C 當日去油塘都係擺明車馬呃里數?

所以先會藍田-油塘平行地鐵特快
作者: ricky    時間: 2021-1-2 16:38
leo_ku 發表於 2021-1-2 11:28
4. 長遠應限制所有南行班次行青葵公路落呈祥道,因為葵青交匯處枝燈塞起上來係可以等兩三轉都過唔到。 ...

即係而家有啲X42C班次出九龍行青葵公路?

作者: ricky    時間: 2021-1-2 16:58
leo_ku 發表於 2021-1-2 11:38
因為x42c 吸走42c客,所以係可以滕空更多空間比他們上。

而且上路有38,問題不大。 ...

X42C吸得42C唔多客,42C始終係主力,尤其係非繁時。X42C客源較42C窄,同埋班次疏,乘客都係見車上車。

有樣未講,我搭果班X42C,有「三分一乘客」(即係全車十幾個客的三分一人)都在青桃樓同美景花園落車,呢個係X42C的賣點。

作者: ricky    時間: 2021-1-2 17:01
Phoenix 發表於 2021-1-2 12:09
X42c的全日,會不會開啟了九巴以後使用『X』字頭做常規路線的編號?假如X89D將來全日,又會否跟隨X42C的安 ...

好大機會唔會改,X89D被視為89D的支線。

作者: leo_ku    時間: 2021-1-2 17:05
作者: kokchun    時間: 2021-1-2 17:07
解決 X42C 無客既方法就係加班加到有客為止

果然思維跳躍

作者: kei_hk    時間: 2021-1-2 17:09
EX-TL 發表於 2021-1-2 11:35

唔要求X42C 青衣方向會兜入長安﹐只求增加免費轉乘 41M/41A/44M/43M/243M/249X 返長安/青衣站。

這就真係幫到青衣人啦﹐真係分流到 42C的需求。

PS. 上星期2晚﹐就係因為唔入長安/無免費轉乘番長安﹐就因此無上有位坐的X42C﹐繼續迫42C。

作者: kokchun    時間: 2021-1-2 17:15
kei_hk 發表於 2021-1-2 17:09
唔要求X42C 青衣方向會兜入長安﹐只求增加免費轉乘 41M/41A/44M/43M/243M/249X 返長安/青衣站。

這就真 ...

幾時加埋 X42C 轉 42A / 43A 等長亨長宏唔使硬兜青北?

作者: ricky    時間: 2021-1-2 17:32
dd2019 發表於 2021-1-2 14:10
X42C首要係油塘加站,一至五早上加往青衣班次,因為宜家完全做唔到油塘返工客,早上無車,放工有車唔停站, ...

情況同277E開辦初期一樣,277E去上水頭班車係朝早九點鐘,過咗返工時間,後來先提早至七點鐘。

作者: leo_ku    時間: 2021-1-2 19:09
作者: EE9255    時間: 2021-1-2 19:27
ricky 發表於 2021-1-2 16:38
即係而家有啲X42C班次出九龍行青葵公路?

試過有日搭黃昏班次上左去3幹

另外條線好應該改返編號,回程觀塘道等車好多時都俾前面車阻住,睇唔到個X字就好易上錯車
聽講呢個情況真係幾常出現
作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-2 19:31
leo_ku 發表於 2021-1-2 19:09
你就真係思維跳躍,第一X42C 要時間儲客,第二X42C 確實係未提供星期六日假期的服務,第三42C 係有空間減 ...

我諗X42C 遲早步249X 後塵,會出文件改返行三幹,連埋加班甚至改編號一齊做

作者: rusf101001    時間: 2021-1-2 19:37
ATENU364TC196 發表於 2021-1-2 13:28
長亨個總站咁細,其實唔適宜擺咁多車,而家都係一條單坑放42A,另外一條單坑放42A/X42C/俾私牌車走,最後 ...
況且長亨坐X42C 快42C 成15分鐘到目的地,俾貴少少都冇乜所謂啦

42C長亨直落長安直頭價都唔加兼快左

作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-2 19:46
rusf101001 發表於 2021-1-2 19:37
42C直落長安直頭價都唔加兼快左

42C 照舊荃富街上北橋落長安,之後青機做總站咋嘛,長安冇快到㗎⋯⋯

作者: kokchun    時間: 2021-1-2 19:52
leo_ku 發表於 2021-1-2 19:09
你就真係思維跳躍,第一X42C 要時間儲客,第二X42C 確實係未提供星期六日假期的服務,第三42C 係有空間減 ...

訓咗成年先醒
想知開咗年幾你一直吹到係金蛋既 33 而家非繁咩客量

作者: 流星☆雨    時間: 2021-1-2 20:00
ATENU364TC196 發表於 2021-1-2 13:28
長亨個總站咁細,其實唔適宜擺咁多車,而家都係一條單坑放42A,另外一條單坑放42A/X42C/俾私牌車走,最後 ...

長亨直落長安過青荃橋都一樣慳到兜涌美路青衣邨時間
當拆到線之後,42C班次自然會適度減少,X42C又搬左去青機,對長亨總站都會有幫助

作者: leo_ku    時間: 2021-1-2 20:07
作者: ricky    時間: 2021-1-2 20:10
ATENU364TC196 發表於 2021-1-2 19:31
我諗X42C 遲早步249X 後塵,會出文件改路,連埋加班甚至改編號一齊做

42C同X42C難搞過49X同249X,49X同249X的走線真係唔一樣,前者去小瀝源、唔去大圍、荃灣及青衣南,後者去青衣南同大圍,唔去荃灣同小瀝源。
42C的客量又遠高過X42C。

作者: 無敵風火輪    時間: 2021-1-2 20:40
ATENU364TC196 發表於 2021-1-2 13:55
呢堆客應該只係佔42C 全日總客量嘅1%⋯⋯

加返轉乘就得

43B 243M 41M 呢D有問題ge線都未搞好, 學咩人搞42C

作者: rusf101001    時間: 2021-1-2 20:49
ATENU364TC196 發表於 2021-1-2 19:46
42C 照舊荃富街上北橋落長安,之後青機做總站咋嘛,長安冇快到㗎⋯⋯

打漏左,係長亨直落長安已經快左
作者: leo_ku    時間: 2021-1-2 20:57
作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-2 21:01
流星☆雨 發表於 2021-1-2 20:00
長亨直落長安過青荃橋都一樣慳到兜涌美路青衣邨時間
當拆到線之後,42C班次自然會適度減少,X42C又搬左去 ...

就算X42C 放青機,42C 長亨直落長安班次唔會點少到㗎,只係路程短咗啫⋯⋯
咁搞法42C 繁忙/非繁時間咪又係繼續開車鏈,車就一定少咗,但都已經霸哂條雙坑,剩低42A本身已經用咗條單坑,有時仲要用埋隔離嗰條,其實冇乜位剩俾42A拆線/42C放小休/食飯車

喺九巴嘅角度,42C 咁多個字軌,食飯時間短左,工時短啲就唔使俾咁多補水,柯打248M/249M 又方便,不知幾開心

作者: 無敵風火輪    時間: 2021-1-2 21:03
leo_ku 發表於 2021-1-2 20:57
搞轉乘比流水客啫。

咁搞好左嗰堆攞黎補位42C ge線先啦...

作者: ATSE40    時間: 2021-1-2 21:05
kokchun 發表於 2021-1-2 17:07
解決 X42C 無客既方法就係加班加到有客為止

果然思維跳躍

其他區無客線:快手快腳 cut 咗佢咪阻住條路
自己區無客線:擺明係條線唔夠密,無吸引力

仲有咩好講

作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-2 21:18
rusf101001 發表於 2021-1-2 20:49
打漏左,係長亨直落長安已經快左

不過講真,其實42C/X42C 邊個擺長亨,邊個擺青鐵有乜所謂,對乘客來講都係差唔多,個人只係從九巴嘅角度分析

作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-2 21:26
無敵風火輪 發表於 2021-1-2 21:03
咁搞好左嗰堆攞黎補位42C ge線先啦...

可以點搞?⋯⋯

嗰堆路線重組難度咁高

作者: Perfumess    時間: 2021-1-2 22:04
加返鯉魚門道油塘段啲站先啦...
作者: Edward_Chan    時間: 2021-1-2 23:04
其實我覺得X42C既開辦 係九巴睇中青衣南有新屋苑 (兩棟綠置居 兩棟私樓)落成後需要會增加既產物
作者: ricky    時間: 2021-1-2 23:06
ATENU364TC196 發表於 2021-1-2 21:18
不過講真,其實42C/X42C 邊個擺長亨,邊個擺青鐵有乜所謂,對乘客來講都係差唔多,個人只係從九巴嘅角度 ...

如果一刀切重組,就將42C縮短至長安或青衣碼頭,X42C增至每日雙向服及增加班次,青衣往青山公路用轉乘解決。

作者: leo_ku    時間: 2021-1-2 23:15
作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-2 23:21
ricky 發表於 2021-1-2 23:06
如果一刀切重組,就將42C縮短至長安或青衣碼頭,X42C增至每日雙向服及增加班次,青衣往青山公路用轉乘解 ...

長安同青衣碼頭邊夠位擺到42C⋯⋯放去青鐵咪算⋯⋯
反正青衣站去大圍/沙田站坐地鐵所需要嘅時間同埋坐249X 差唔多,但朝早249X 喺青衣站條龍正常時期都可以差唔多排到落去68E枝波板糖度,就算非繁忙時間都執到10個8個客,因為就算係灝景灣/青衣站上蓋一帶居民都怕咗坐地鐵要轉咁多次車

所以青衣站去東九,巴士同地鐵形勢同249X 相似,兩邊時間又係差唔多,而且觀塘線逼到爆哂,巴士唔係冇得做

作者: ricky    時間: 2021-1-2 23:33
leo_ku 發表於 2021-1-2 23:15
無問題,長遠增加番42c 效率係好事。

但 42C cut 少少車就會頂閘

作者: ricky    時間: 2021-1-2 23:37
ATENU364TC196 發表於 2021-1-2 23:21
長安同青衣碼頭邊夠位擺到42C⋯⋯放去青鐵咪算⋯⋯
反正青衣站去大圍/沙田站坐地鐵所需要嘅時間同埋坐249 ...

42C縮短放青衣站都係好建議。

作者: 10598C    時間: 2021-1-3 00:01
Edward_Chan 發表於 2021-1-2 23:04
其實我覺得X42C既開辦 係九巴睇中青衣南有新屋苑 (兩棟綠置居 兩棟私樓)落成後需要會增加既產物 ...

根本青衣西南近年人口急增
無論係長宏總站對面新樓盤,定係青俊苑、青富苑、明翹匯,乃至未來計劃中長青邨新建樓宇

長遠交通需求係會大幅上升,近年增加948 X42C 249X 242X班次係預料中嘅事
作者: S3BL100    時間: 2021-1-3 00:07
ATENU364TC196 發表於 2021-1-2 21:01
就算X42C 放青機,42C 長亨直落長安班次唔會點少到㗎,只係路程短咗啫⋯⋯
咁搞法42C 繁忙/非繁時間咪又 ...

你呢D咪就係有條易既路唔揀專要揀條難既路去行,係都要影響更多人,撞版唔好怨

講真,長亨有幾無位?42A 變相佔左兩條坑,42C 自己都有條孖坑,就算拆 242X 全日都會係非繁廿分班級數,42A 基本班次亦必然跌落十分鐘一班,兩線班次數目加埋唔會同今日差太遠。兩條坑 handle 唔到?

作者: GW4866    時間: 2021-1-3 00:18

講過十萬幾次42C個流水係上而唔係上
上葵入面去青衣係都搭43A/綠小401啦
尤其42C青衣方向d站位對上葵黎講咁差

還掂42C都走唔甩長安,加42M/43B/243M BBI去長安轉搞掂
去程補42C差價($9.6),回程次程免費
加埋43A轉44M就perfect池
作者: GW4866    時間: 2021-1-3 00:51

呢樣的確

但站在九巴角度睇,假設真係全日分拆
用42C去青機比較有戰略意義
X42C點加班都好唔會去到42C個密度
以42C密車會較為搶到鐵客,其他地方(除長安)只會焗等X42C

另一方面青衣中乘客見42C目的地唔同咗,會減低咗搭錯車機會
話說開回程頭一日好多人都當係42C衝咗上車,問經唔經大窩口/荃灣,有一個直情拍咗卡先知唔到

當然整體地區利益上,42C留返比長亨而X42C改去青機會較易實行
而且仲做到楓樹窩來往青機
作者: znc1911e    時間: 2021-1-3 00:54
S3BL100 發表於 2021-1-3 00:07
你呢D咪就係有條易既路唔揀專要揀條難既路去行,係都要影響更多人,撞版唔好怨

講真,長亨有幾無位?42A ...

X42C油塘連自己坑都無
同14 14X 62X 259D 用同一條坑都未有事
長亨已經算好鬆動啦

作者: GW4866    時間: 2021-1-3 00:56
ATENU364TC196 發表於 2021-1-2 21:26
可以點搞?⋯⋯

嗰堆路線重組難度咁高

點搞都好,42M/43B/243M都會經長安架啦
就咁加個BBI比人轉返42C去上路根本無問題唔會影響日後點重組
作者: 無敵風火輪    時間: 2021-1-3 10:14
ATENU364TC196 發表於 2021-1-2 21:26
可以點搞?⋯⋯

嗰堆路線重組難度咁高

咁你唔搞嗰堆線, 42C大執ge難度仲高

作者: 無敵風火輪    時間: 2021-1-3 10:20
樂仔〞 發表於 2021-1-2 13:17
話少唔少,學生客係長期有
最慘係你不斷話縮縮縮,但乜野轉乘補償都唔比
你叫青衣邊會收貨?

的確, 冇左直車ge話, 其實都幾難吸引到d家長報名呢間出哂名交通不便ge學校, 啲學生冇左直車, 變相又要提早起身, 都明白你驚d咩。

作者: 無敵風火輪    時間: 2021-1-3 10:32
可以點搞?⋯⋯

嗰堆路線重組難度咁高

我諗住243M改快(循環線, 可以飛長安, 跟住出橋後入大涌道>68A行法入翻北橋)同改疏(全日開15), 留43B(跟41行以cover美景+飛走碼頭)一條密線做長安青南ge客(全日6-9)

作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-3 10:34
S3BL100 發表於 2021-1-3 00:07

講真,長亨有幾無位?42A ...

X42C 擺上長亨,42C 擺去青衣站又點樣影響到更多人?⋯⋯點睇都係差唔多
如果你走去講話華員邨去長亨由冇車搞到變到要轉車嘅,咁X42C 唔上長亨咪有一樣會影響到堆涌美路/翠怡上車去長亨嘅客,可能你會話比例好少,咁前者其實比例咪一樣好少,所以兩個方案受影響嘅人數根本冇分別

其實兩個方案無論長亨食邊個佢哋都係着數左,好難可以反對㗎喎⋯⋯當然係人都知道從乘客角度來講42C 繼續放長亨好過放落去青衣站些少,但係交方案嗰個始終係九巴⋯⋯

而且長亨依家的確係冇位,唔信你自己去睇吓,42A 拆線現階段都冇人知最後會拆乜嘢,可以係43C+242X 跟41A/44 模式全日,一齊擺長亨,取消42A,咁嘅話相信43C繁忙時間班次唔會疏得過44,依家 44 喺青衣邨都要擺哂三條坑,43C 點都要1.5條坑先放得哂啦⋯⋯至於242X 嘅,班次更疏嘅41A 長安都要擺晒站長室出邊+自己條坑,242X 用一條坑真係好勉強,起碼都要2-3條單坑先放得晒43C+242X⋯⋯

而42C 班次係車鏈咁開,點都要條雙坑放車,咁嘅情況之下仲邊有位⋯⋯?

而且遲啲青衣西南人口越來越多,無論係寮肚路嘅私樓,明翹匯,青富苑,定係分三期嘅長青重建計劃,全部都唔近鐵路站,都係增加緊對巴士嘅需求,將個總站塞到咁滿第時咪缺乏彈性加強該一帶服務(不論係一直有人講嘅開長亨經青南,城隧去大埔/馬市線,或服務黃鑽+新蒲崗嘅新41,42A/X42C 加班等等)⋯⋯

喺九巴角度,42C 放青鐵其實真係慳到好多飯鐘,慳埋慳都夠柯打一轉248M/249M/cut 補水,248M/249M 仲可以cut多幾個字軌,所以喺車務運作嘅角度去睇,九巴都咪話唔開心

都係果句,交方案嗰個係九巴,又唔係乘客⋯⋯ 況且區議會係兩邊陣營都要放水俾自己嘅情況之下,兩個方案都會過嘅,唔會因為呢啲咁細微嘅事而hold 住

作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-3 10:43
znc1911e 發表於 2021-1-3 00:54
長亨已經算好鬆動啦

油塘總站大長亨幾多啊⋯⋯

你講個堆路線全部都係中途站而已,邊有得比

況且X42C 已經冇位喺油塘放飯,梗係得啦

作者: leo_ku    時間: 2021-1-3 10:47
作者: 天空之神    時間: 2021-1-3 11:09
ATENU364TC196 發表於 2021-1-3 10:34
X42C 擺上長亨,42C 擺去青衣站又點樣影響到更多人?⋯⋯點睇都係差唔多
如果你走去講話華員邨去長亨由冇 ...

站坑大都無用,純擺車都唔開
如果keep 住有車出根本唔需要咁多坑放同一條線
作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-3 11:26
天空之神 發表於 2021-1-3 11:09
站坑大都無用,純擺車都唔開
如果keep 住有車出根本唔需要咁多坑放同一條線 ...

你都識講如果⋯⋯

家下唔使食飯咩⋯⋯

作者: HJ7480    時間: 2021-1-3 15:53
最大問題係無42C大部分BBI,應該已經喔左唔少客既錢  正常唔知既都會誤會全部BBI同42C一樣
作者: Waiyin12    時間: 2021-1-3 16:58
無敵風火輪 發表於 2021-1-3 10:20
的確, 冇左直車ge話, 其實都幾難吸引到d家長報名呢間出哂名交通不便ge學校, 啲學生冇左直車, 變相又要提 ...

42C又唔係條短途區內校巴線,一間學校影響到成個重組計畫就奇,香港中學嚟講學校唔會點care學生點返學

學校要用交通嚟吸引學生/家長,就應該自己租非專開校巴/shuttle bus

要補償班學生客,可以將X42P拉上長亨開兼加班,青衣環島後先返長安原線
作者: ricky    時間: 2021-1-3 20:00
HJ7480 發表於 2021-1-3 15:53
最大問題係無42C大部分BBI,應該已經喔左唔少客既錢  正常唔知既都會誤會全部BBI同42C一樣 ...

X42C全日後依然無轉乘優惠

作者: paul2357paul    時間: 2021-1-3 20:18
znc1911e 發表於 2021-1-3 00:54
長亨已經算好鬆動啦

拉落鋰魚門或者拉上廣田吧

作者: paul2357paul    時間: 2021-1-3 20:20
kei_hk 發表於 2021-1-2 17:09

這就真係 ...

識唔識得青衣邨行去長安

作者: kei_hk    時間: 2021-1-4 09:30
paul2357paul 發表於 2021-1-3 20:20
識唔識得青衣邨行去長安

識行=/= 願意行

加個轉乘就可以吸引多些少潛在乘客做分流﹐這個成本好低。

作者: paul2357paul    時間: 2021-1-4 09:47
Waiyin12 發表於 2021-1-3 16:58
42C又唔係條短途區內校巴線,一間學校影響到成個重組計畫就奇,香港中學嚟講學校唔會點care學生點返學

...

葵青區長期學額過剩,有唔少跨區學生。

作者: leo_ku    時間: 2021-1-4 09:52
作者: kwn1029    時間: 2021-1-4 13:46
paul2357paul 發表於 2021-1-3 20:20
識唔識得青衣邨行去長安

你鍾意行係你既事, 你憑咩叫其他住係青衣既人行?

作者: chaukc    時間: 2021-1-4 21:37
X42C線除左星期六日無服務,往青衣方向早上10:15才開出首班車,未能服務早上繁忙時間由東九龍前往青衣的乘客
作者: discoverer    時間: 2021-1-4 21:44
如果42C和X42C重組而又唔攪掂42c和X42x既1蚊差距,長亨和青衣中會有好大既阻力,因為時間上,X線真係唔係快好多,點解要畀多1蚊。
作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-5 09:05
discoverer 發表於 2021-1-4 21:44
如果42C和X42C重組而又唔攪掂42c和X42x既1蚊差距,長亨和青衣中會有好大既阻力,因為時間上,X線真係唔係快 ...

長亨可以嘈乜鬼?

X42C 快42C 15分鐘到黃大仙先要俾多一蚊,而且重組後X42C 非繁可以做到上去15分鐘一班,等車時間咪最多延長3-5分鐘,點計都係快咗

至於青衣邨,X42C 非繁忙時間都係會快42C 5-7分鐘,而且沿途路面狀況亦都更加穩定,咪睇吓到時佢哋會唔會嘈,嘈嘅話咪喺青衣邨至綠悠各站送返個拍卡機比佢哋,上車前拍一拍就只需俾$9.6,落車拍卡亦都可以回贈一蚊

作者: leo_ku    時間: 2021-1-5 09:25
作者: leo_ku    時間: 2021-1-5 09:31
作者: EE9255    時間: 2021-1-5 09:35
ATENU364TC196 發表於 2021-1-5 09:05
長亨可以嘈乜鬼?

X42C 快42C 15分鐘到黃大仙先要俾多一蚊,而且重組後X42C 非繁可以做到上去15分鐘一班 ...

上車前拍一拍就只需俾$9.6
???
咁點解唔直接整個分段

作者: ATENU364TC196    時間: 2021-1-5 10:32
EE9255 發表於 2021-1-5 09:35
上車前拍一拍就只需俾$9.6
???
咁點解唔直接整個分段

其實冇乜所謂,總之青衣中平咗就得

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4