hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 長遠來講,九新城應該彷效大棠派車去流水響 [打印本頁]

作者: ryumew    時間: 2021-1-12 19:41
標題: 長遠來講,九新城應該彷效大棠派車去流水響

有「天空之鏡」之稱的流水響水塘,一向都是行山熱點,在疫情之下加上落羽松樹葉變紅,大批郊遊人士為該處帶來海量車流和人流。北區區議員羅庭德指,本來鶴藪一帶近年每逢假日都有不少遊人,因此在周末小巴公司都會安排特別車予以疏導,但近日人群是「難以想像地多」,不論如何加車,乘客都上不到車,加上情況由只限周末延伸至平日都有,居民生活大受影響。

只依賴一條小巴線 泊車位嚴重不足

羅庭德表示,基於面積問題,流水響水塘的擠擁情況或比大棠更甚。他指,該處出入大多依賴一條52B小巴線,亦只有一排泊車位,相反大棠泊車位較多,亦有巴士可以駛入。而雖然他過往曾與巴士公司商討增加單層巴士服務,惟因流水響道的路面狹窄層,巴士不能駛入,因此即使巴士公司願意配合仍無法增加交通服務。羅於去年7月曾在區議會上建議研究擴闊流水響道車路,但當時運輸署表示需考慮包括人流、車流、現場環境和成本效益等,至今未有進展。

大批遊人前往流水響水塘,令該處一帶的交通不勝負荷,居民出入大受影響。(資料圖片/梁鵬威攝)
小巴站常有過百人的人龍。(資料圖片/梁鵬威攝)
「郊野公園範圍固然全香港人都可以去,但冇完整配套,就變成對居民嘅困擾。」羅庭德批評,政府的政策以需求主導,未有好好規劃地區,又舉出日本一些觀光地點作例子,指在某些季節景點一帶的車路只開放予居民使用,如遊人要前往就需步行。他認為,如何平衡居民需要和其他市民的出行自由,是政府部門需要考慮的事。他又指,除了長遠的交通規劃,短期內亦希望流水響水塘一帶會如大棠般實施交通管制措施,同時呼籲遊人如要前往,可經沙頭角公路或者由大埔和鹿頸步行而至,以減少人流負擔。

From
https://www.hk01.com/18%E5%8D%80%E6%96%B0%E8%81%9E/573104/%E5%A4%A9%E7%A9%BA%E4%B9%8B%E9%8F%A1-%E6%B5%81%E6%B0%B4%E9%9F%BF%E6%B0%B4%E5%A1%98%E4%BA%BA%E6%B5%81%E6%97%BA%E9%81%8E%E6%97%BA%E8%A7%92-%E4%BA%A4%E9%80%9A%E9%85%8D%E5%A5%97%E4%B8%8D%E8%B6%B3%E5%B1%85%E6%B0%91%E6%84%9F%E5%9B%B0%E6%93%BE?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=realism
作者: cong    時間: 2021-1-12 19:58
作者: paul2357paul    時間: 2021-1-12 20:30
cong 發表於 2021-1-12 19:58
都講左路面狹窄層巴士不能駛入, 咁仲有咩好討論?

哂權君既時機又黎啦。

作者: AVBWU291    時間: 2021-1-12 20:35
paul2357paul 發表於 2021-1-12 20:30
哂權君既時機又黎啦。

既然都係得小巴,咁冇必要引權君入去啦

作者: xdxd    時間: 2021-1-12 20:36
條路攞任何巴士去行都刮,又有極細半徑嘅彎,仲要唔知有咩位夠位比巴士U-turn,想睇下邊間夠膽開
作者: tommy14D    時間: 2021-1-12 20:38
坐77K 78K流水响行過去啦
作者: Ohm    時間: 2021-1-12 20:41
郊野公園唔係必須要去,太多人去個生態未必承受到,唔去流水響仲有好多好地方可以去
我覺得係應該透過不太方便嘅交通,去變相限制該處人流,大棠同大東山就係太方便,如果好似下白泥、甚至東壩咁,相信唔少人規劃行程時都會有所考慮
而家香港因為無得去旅行,多咗好多忽然行山友,風吹去邊佢地就去邊,流水響熱潮過咗下次又唔知到邊架啦
作者: Tummy    時間: 2021-1-12 20:42

長遠來講,九新城應該彷效大棠派車落東壩
長遠來講,九新城應該彷效大棠派車上千島湖
長遠來講,九新城應該彷效大棠派車入大澳
長遠來講,九新城應該彷效大棠派船過長洲

沒完沒了依家又唔係冇車入去
加車落 78 79K 就搞得掂 無啦啦開一條綫入去做乜 ?

作者: kay    時間: 2021-1-12 21:18
其實唔介意行耐d,坐25B小巴係九龍坑村行入去都得
作者: kmb71k    時間: 2021-1-12 22:08
tommy14D 發表於 2021-1-12 20:38
坐77K 78K流水响行過去啦

77K上水經粉錦去元朗喎

仲有講得出叫人搭78K流水響行過去
你究竟去過流水響未?

作者: S3bl430    時間: 2021-1-12 22:17

巴士行唔到近流水響迴旋處個急灣相信要高地台車才行到
(見過10幾架旅遊巴在流水響等客)

作者: teddybus    時間: 2021-1-12 22:30
可以搵ASB行鶴藪至新圍,再搵雙層行78K短棍/R78
作者: hk20020062    時間: 2021-1-12 22:33

佢目的就係想大家鬧佢,然後吹熱個 post

作者: Waiyin12    時間: 2021-1-13 01:15

短至AAU都入唔到?
作者: Neutroginger    時間: 2021-1-13 02:43
Waiyin12 發表於 2021-1-13 01:15
短至AAU都入唔到?

係刮底....

作者: xdxd    時間: 2021-1-13 07:41
Waiyin12 發表於 2021-1-13 01:15
短至AAU都入唔到?

有個急上斜彎一定肥佬 係唔夠位+刮底
作者: cx838    時間: 2021-1-13 07:45
要搵巴士就只可以搵新大嶼山巴士公司先可以,但相信他不會做
作者: 天空之神    時間: 2021-1-13 08:39
teddybus 發表於 2021-1-12 22:30
可以搵ASB行鶴藪至新圍,再搵雙層行78K短棍/R78

ASB 都轉唔到果隻上斜急彎

252 要行到老連咁遠都Sell 千島湖啦,78K 79K Sell 流水響好合理

沒有最荒謬,只有更荒謬

作者: kwn1029    時間: 2021-1-13 10:48
長遠來講,九新城應該彷效大棠派車去飛鵝山、蝦山篤、東壩、鹿頸、大石磨、大水管、掃管笏,

咁樣是唔是滿意?

一張相, 一份新假期, 就令到一個平時100都唔知有冇既地方, 突然多左萬幾人去,
你覺得做公共運輸, 咁短時間安排到D咩?

更何況, 真係有心去郊遊打卡既人, 會介意附近冇車出返去市區?
如果係真心熱愛郊遊, 點解唔盡量令個環境影響少D, 反而要巴士公司開一堆巴士入黎, 純粹為左方便你出返市區?
真心熱愛郊遊打卡既人, 區區係要你由東壩行返去北潭涌, 由大東山行返落嶼南道鳳凰徑入口, 邊個會介意?

無準備, 就唔好學人周圍去打卡, 更唔好大安旨意係到講咩開多D巴士/小巴入黎方便人, 車呢樣野唔係老奉話要有就有

作者: kwn1029    時間: 2021-1-13 10:51
cx838 發表於 2021-1-13 07:45
要搵巴士就只可以搵新大嶼山巴士公司先可以,但相信他不會做

嶼巴自己都唔夠車/人用啦, 你睇下平時大澳, 昂平同梅窩果邊搞成點..

作者: Ohm    時間: 2021-1-13 14:15
kwn1029 發表於 2021-1-13 10:48
長遠來講,九新城應該彷效大棠派車去飛鵝山、蝦山篤、東壩、鹿頸、大石磨、大水管、掃管笏,

咁樣是唔是滿 ...

你嘅講法我部分同意
要巴士為咗熱潮入流水響無乜可能亦無需要,不過就算無新假期,52B小巴本身喺假日都不足應付郊遊客,因為呢條線本身不單只服務流水響水塘,仲有鶴藪水塘,上落八仙嶺、九龍坑山等等都或會用到52B,但目前嚟講都無乜有效解決方法
至於你話由東壩行去北潭涌、大東山落嶼南道,可能你唔介意,但我覺得呢啲路行嚟好浪費時間,東壩車路間中行一次就夠,當係一星路線,但硬掘2-3個鐘石屎路係好悶嘅事,當然由東壩離開係用錢就解決到嘅問題
我好怕見到有人話反正都行開山,點解唔直頭由xxx行去yyy(例如某區議員建議由元朗市中心行去大棠),一般馬路、郊野公園林道/水務通道、石屎梯級、泥路等等各樣行起上嚟係好唔同,如果用呢種句式,不如直頭由屋企門口就開始行,51、275R之類都唔需要

作者: 61233    時間: 2021-1-13 14:21
作者: dogdog002    時間: 2021-1-13 14:34
S3bl430 發表於 2021-1-12 22:17
巴士行唔到近流水響迴旋處個急灣相信要高地台車才行到
(見過10幾架旅遊巴在流水響等客)
...

咁嶼巴都可以租冠忠

咁九巴都可以租陽光做呢堆「山區旅遊線」

275X Operated by SUNBus

作者: 053h4    時間: 2021-1-13 14:48
作者: S3bl430    時間: 2021-1-13 17:47
天空之神 發表於 2021-1-13 08:39
ASB 都轉唔到果隻上斜急彎

252 要行到老連咁遠都Sell 千島湖啦,78K 79K Sell 流水響好合理

78K 79K Sell流水響的話,我第一個port佢。

流水響道係無行人路但有重型車行,條路路燈唔夠又有幾個盲眼位,比人車死都唔知乜事。我最近2次在傍晚由流水響行出沙頭角公路,驚險萬分
作者: ME9661    時間: 2021-1-13 20:22
61233 發表於 2021-1-13 14:21
唔好話巴士公司,小巴公司冇呢個責任去應付呢班掛住打卡嚴重影響居民出入的市民需要
要搞就搞好左居民需要 ...

公共交通都無責任疏導人流,咁有交通工具黎做乜??其實52b 小巴營運者是否向其他線借/班車 以應付需求?

作者: battle    時間: 2021-1-13 21:34
開條山路比人行落去皇后山好過啦
作者: paul2357paul    時間: 2021-1-13 21:59
唔好話巴士公司,小巴公司冇呢個責任去應付呢班掛住打卡嚴重影響居民出入的市民需要

NR84就係個很差既例子,
居民都嫌呢條鬼打野班次太疏。

作者: ryumew    時間: 2021-1-13 22:54
battle 發表於 2021-1-13 21:34
開條山路比人行落去皇后山好過啦

第一時間想起小巴司機建議等唔到車行落山入布格仔路去到皇后山
作者: teddybus    時間: 2021-1-13 23:33
paul2357paul 發表於 2021-1-13 21:59

我都覺,相信你接手應該好好多
作者: 61233    時間: 2021-1-14 02:01
作者: kwn1029    時間: 2021-1-14 09:24
paul2357paul 發表於 2021-1-13 21:59

成條線得1個司機做, 正常見到新港城坐滿左就自己坐綠的/行上山架啦(行過20幾次)

作者: 天空之神    時間: 2021-1-14 12:16

有,因為條線係投,專線黎
營辦商需要按乘客量臨時增加班次

除非呢條係紅小或者村巴,咁就唔需要啦
作者: LauCT    時間: 2021-1-14 15:13

其實巴士係可以駛入嘅,本人參與過學校活動搭過旅遊巴入去。根本冇位比巴士U-turn,只有一個路口位比巴士駛入,落客後再倒車調頭。陽光可以考慮派旅遊巴去試吓嘅

作者: S3bl430    時間: 2021-1-15 09:04
ME9661 發表於 2021-1-13 20:22
公共交通都無責任疏導人流,咁有交通工具黎做乜??其實52b 小巴營運者是否向其他線借/班車 以應付需求?
...

市民瘋狂去流水響果幾日52B係有車就開,上星期日早上9點離開流水響見到有6架小巴(包括攪左其他路線的小巴)塞左係流水響迴旋處附近,之後沿途都見到打仗車入緊流水響

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4