hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 九巴要求車長必要時問「有冇人落車」 [打印本頁]

作者: HU6455    時間: 2021-1-14 17:24
標題: 九巴要求車長必要時問「有冇人落車」

九巴要求車長必要時問「有冇人落車」 網民斥不合理https://hk.mobi.yahoo.com/home/%E4%B9%9D%E5%B7%B4%E8%A6%81%E6%B1%82%E8%BB%8A%E9%95%B7%E5%BF%85%E8%A6%81%E6%99%82%E5%95%8F%E6%9C%89%E5%86%87%E4%BA%BA%E8%90%BD%E8%BB%8A-%E7%B6%B2%E6%B0%91%E6%96%A5%E4%B8%8D%E5%90%88%E7%90%86-055204418.html

九巴最新既貼心服務

作者: cong    時間: 2021-1-14 17:30
作者: lsc04d11    時間: 2021-1-14 18:16
又未到咁嚴重 係若見乘客站在落車門 先至問  但唔該 有堆守門神就讓開!  成日喺樓上落黎 俾哂機會佢地讓開 最後都係要ai ai beng beng到人地落車都唔讓開
作者: kitarolo    時間: 2021-1-14 18:22

連結中嘅圖片內
「魔術語」=「幫緊你、幫緊你」?

BTW,嗰堆管理層擺明
控制唔到顧客就卸責落員工
喺官網嘅乘客須知其實講到明

如需落車請預早按鐘示意,
使車長有充足的時間作出準備

https://www.kmb.hk/tc/services/friend_note.html

作者: EX-TL    時間: 2021-1-14 19:54
不如好似輪椅客咁, 上車前通知車長邊個站落, 讓車長到站前預備好.

或者在錶板旁加設輕觸路線圖, 乘客上車後通知車長落車站名, 車長點選屏幕上的站點, 到達該站前, 無論有冇人打鐘, 鐘燈都會自動亮起, 好讓車長知道有人落車, 但就拖慢車程, 加重車長壓力.

不過, 九巴要確保整套系統運作正常, 好過唔知咩情況下要問有冇人落車.
作者: ViviTse    時間: 2021-1-14 20:05
睇到黑人問號......... 所以而家責任係乘客撳鐘,定係車長要問???
作者: EX-TL    時間: 2021-1-15 00:04
ViviTse 發表於 2021-1-14 20:05
睇到黑人問號......... 所以而家責任係乘客撳鐘,定係車長要問???

照報道, 應該理解為有乘客站在落車門準備落車, 但沒有按鐘, 車長便飛站(站上沒有人截車), 或不打開落車門(因沒有人按鐘), 九巴管理層就認為車長有責任主動問該站在落車門的乘客係咪要落車.

成件事起因就係要有人想落車, 但唔撳鐘, 而家九巴要車長做額外嘢服侍呢類乘客, 將來變成新常態.
作者: EX-TL    時間: 2021-1-15 00:07
cong 發表於 2021-1-14 17:30
係咪要玩到每個報站後面加句 "落車請先按鈴" 洗腦先安樂

其實整到對家阿索嗰種生動得嚟帶點教訓嘅語氣, 車長得閒就撳一次出嚟, 我相信效果會幾好.
作者: ccicoltd    時間: 2021-1-15 00:34
反而有些「大站」如無人打鐘,有些車長會好心問問有沒有人下車,沒人反應才飛站。
作者: ATS131@45    時間: 2021-1-15 01:09
據聞係因為E6M, E6X 批車有人投訴
因為尾閘開幾秒閂門既話, 鐘燈唔會熄, 冇人打鐘落車就飛左站, 俾人投訴
唔明點解係因為部車既問題, 反而呢間狗公司就唔去根治部車既問題, 就走去「做班carlo」
作者: kei_hk    時間: 2021-1-15 10:55
睇下幾時變到同鐵路一樣..... 站站停﹐站站開門
作者: 吳宗錡    時間: 2021-1-15 11:29
cong 發表於 2021-1-14 17:30
係咪要玩到每個報站後面加句 "落車請先按鈴" 洗腦先安樂

緊係未夠。如果乘客撳咗落車鐘,但係無一早落下層準備,結果到站時成車人等個乘客落下層有點算呢?所以成句廣播應該咁報法:「各位乘客,如果你要喺下一站落車嘅話,請宜家就儘快撳位於車廂扶手柱上嘅落車鐘通知車長,然後到下層落車門前做好準備。太遲撳落車鐘或者下層落車門前無乘客嘅話,車長有可能會『飛站』,屆時後果由乘客自負,多謝合作。」,咁就滿足晒香港嘅投訴文化喇!
同埋,九巴報站機幾時先會學新城咁,喺長距離嘅車站到站之前再報站呢?咪係嘅話某啲時候你所謂嘅「落車請先按鈴」廣播就會太早報。

作者: 英雄    時間: 2021-1-15 11:38
作者: cong    時間: 2021-1-15 11:44
作者: ctb8107    時間: 2021-1-15 12:53
我諗起台灣輕軌整個開門制比乘客自己㩒,埋站就會著燈,乘客如果要落就㩒制開門,唔㩒就唔開門... (講笑xd)
作者: 61233    時間: 2021-1-15 13:30
作者: HU6455    時間: 2021-1-15 14:15

為咗遷就一班(或者系一個)無理嘅乘客,可以做得幾盡?
A)西九龍站變成>佐敦西九龍站

B)無論有冇落車鐘>請問乘客系咪落車

C)。。。

香港既文化,九記害人不淺

仲要系比一班殘腦又吾搭巴士既人攪到甘,真系「九巴態度、永遠退步」

作者: paul2357paul    時間: 2021-1-15 14:27
HU6455 發表於 2021-1-15 14:15
為咗遷就一班(或者系一個)無理嘅乘客,可以做得幾盡?A)西九龍站變成>佐敦西九龍站
B)無論有冇落車鐘>請問乘 ...

唔係改左柯士甸站咩?

作者: 士刁拔尼.奧    時間: 2021-1-15 18:52
總有人話,疫情之下,減少接觸,問多一句,保障乘客健康。 咁不如,輕觸式車鐘啦
作者: TankKingEH9697    時間: 2021-1-16 07:20
好呀 個個埋站十幾廿秒 冇人出黎先慢慢閂閘
一於碌爆佢 更更補3仔
作者: dydx    時間: 2021-1-16 07:51
kei_hk 發表於 2021-1-15 10:55
睇下幾時變到同鐵路一樣..... 站站停﹐站站開門

重鐵冇巴士咁多站
站站停的話,53分分鐘要三個鐘一單

作者: tszhinchan3    時間: 2021-1-16 08:32
自從有左劉德華「今時今日既服務態度」廣告,助長哂班西客。

只問權利,不問義務!

以為自己咩都岩,服務者永遠錯!

唔好比我講中,遲下連拖個gip,巴士公司都可能要車長拉斜板!
作者: kei_hk    時間: 2021-1-16 12:06
tszhinchan3 發表於 2021-1-16 08:32
自從有左劉德華「今時今日既服務態度」廣告,助長哂班西客。

只問權利,不問義務!
唔好比我講中,遲下連拖個gip,巴士公司都可能要車長拉斜板!

只係玩番以前的一套姐

ref :
https://www.legco.gov.hk/yr11-12 ... 20cb2-2413-11-c.pdf
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-690149-2-1.html

作者: 053h4    時間: 2021-1-16 12:31
作者: HU6455    時間: 2021-1-16 13:13
053h4 發表於 2021-1-16 12:31
好似新城咁用預錄個段如要落車,請係到站前按鐘一次咪得lor

人地新城係就要乘客正常咁付番自己責任; 而九記班高層, 就只係識搵自己D細既食晒所有責任

作者: 石頭    時間: 2021-1-17 09:25
發神經,50年前乘客守則都寫左落車按鐘係乘客責任,

如果唔係,坐上層車尾唔按鐘,又唔落下層,唔通等司機去問?司機點去上層車尾問?

唸呢樣野出黎既人都無腦既,睇下咁垃圾既高層幾時俾人炒~
作者: lsc04d11    時間: 2021-1-17 10:37
咁多人都遺漏咗通告上”如有乘客站在落車門前”  冇人講過司機有責任問埋上層有冇人需要落車喎。。。。
作者: avianwind    時間: 2021-1-18 07:20
士刁拔尼.奧 發表於 2021-1-15 18:52
總有人話,疫情之下,減少接觸,問多一句,保障乘客健康。 咁不如,輕觸式車鐘啦 ...

諗起前排新聞講"免觸式按紐"升降機
某個公營機構
https://www.hkpc.org/zh-HK/our-services/smart-mobility/latest-information/touchless-lift-panel

有趣的是
私人公司已經做緊
(eg. Fujitec)
https://www.fujitec.co.jp/announcement/5994?listyear=2020
https://youtu.be/MUrcMJ3Ba6A

作者: dogdog002    時間: 2021-1-18 12:52
英雄 發表於 2021-1-15 11:38
落車按鐘係乘客基本責任,點解要嘥錢研發咁樣嘅系統黎應付西客?

九巴最鐘意研發新野

遲下又整個藍芽落車鐘

又可以整個新側牌尾牌

藍芽㩒鐘抗肺炎 1A

又可以上報紙

Work唔Work從來都唔重要

作者: dogdog002    時間: 2021-1-18 12:55
重有九巴而家最新問題係咩

係無鐘㩒

上層被人拆晒鐘

十個有九個客搵唔到結果要衝去樓梯先㩒;P

又唔係話呢個係藉口唔㩒鐘既

但唔明點解九巴要行回頭路連鐘帶都不如

作者: Man@MFHK    時間: 2021-1-18 13:59
哦,學深圳河以北地區咁站站停站站開一開中門囉。
小巴咩?站站要車長問?個報站廢架?
作者: sunbus    時間: 2021-1-18 14:43
撳鐘示意落車係乘客責任,模糊化左就會製造好多不必要既爭拗。再者,好多地方都係要撳鐘,例如日本韓國台灣倫敦新加坡悉尼。
作者: JR5204@26M    時間: 2021-1-18 14:59
lsc04d11 發表於 2021-1-17 10:37
咁多人都遺漏咗通告上”如有乘客站在落車門前”  冇人講過司機有責任問埋上層有冇人需要落車喎。。。。 ...

架車頂晒閘點算
係無人㩒鐘情況下,唔通個個站都要停,問有無人落車先再開車

作者: dear_momo    時間: 2021-1-18 15:38
撳鐘係乘客的責任,但見到有客企落車門冇撳鐘,可能其他想落車的乘客都以為架車會停站,咁嘅情況之下,個車長問一句,有人落咪停囉,真係冇人落就可以飛咗個站喇,好過過晒個站班西客先大嗌有落,到時咪盞搞
每一次叫司機做多少少,總會有一班低質司機跳出來又話呢樣又話果樣
作者: ccccharlie    時間: 2021-1-18 16:16
如果咸魚唔屈啲車長就唔會咁啦 成日叫巴士教導乘客 先唔好講呢件事係常識啦 再者教左幾多十年呀 blame the victim

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4