hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 九巴272E延長及加強服務消息 [打印本頁]

作者: I20091157    時間: 2021-1-15 19:12
標題: 九巴272E延長及加強服務消息

由2021年1月25日起,272E線將延長至旺角(柏景灣),來回程增至各三班車。

Ref:https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_13/TA%20-%20Chi.pdf

作者: GZ4031    時間: 2021-1-15 19:18
係咪傻Q左, 有272X 又擺入去旺柏
快又快唔過72X, 又塞車, 後面客倉又要冇定向ETA, 跟31B 行咪算囉搞咁多, 再唔係塘尾道直去再跟66X 黃竹街走都合理D

作者: kitarolo    時間: 2021-1-15 19:25
往九龍北河街都落咗9成
以上嘅客啦……反正都係收
$13.2落旺角係無必要,預咗
抽72嘅車仲造成不必要嘅伸延
行車時間嚟影響反方向嘅班次。

最好睇埋官方出72新時間表有幾核突
作者: YY487    時間: 2021-1-15 19:26
作者: lsc04d11    時間: 2021-1-15 19:32
欽洲街總站的線是有魔咒嗎?  又為何272E識將九江街個站移去九公 全日的286C又不用?
作者: neoplan720p    時間: 2021-1-15 19:33
……無言。

成個大角咀有72X同272X,條272E落去大角咀仲有咩意思?
作者: HG6729    時間: 2021-1-15 19:34
不如全日收11.1 順便殺晒72 72X
作者: HG6729    時間: 2021-1-15 19:37
其實我一早話左要咁行 因為咁先善用資源 而家已經遲咗 不過好過冇到
作者: 0q9w8e    時間: 2021-1-15 19:40
跟而家286C咁行咪算
作者: GM    時間: 2021-1-15 19:55
擺明跟270B 擴大客源 但旺角本身有72x,272x
作者: eric278    時間: 2021-1-15 19:58
neoplan720p 發表於 2021-1-15 19:33
……無言。

成個大角咀有72X同272X,條272E落去大角咀仲有咩意思?

其實是填補大埔區無車往返欽州街以東的深水埗及太子站一帶的空白。
說回頭,2002年7月6日72線遷往長沙灣前,就是行走該帶。

還有,這個改動已於《2018-2019年度巴士路線計劃》內提出,
為何要拖延接近三年才落實?

作者: kiwai    時間: 2021-1-15 20:01
之前先安排巴士線離開大角咀時唔經槐樹街, 福全街
依家272E要經槐樹街, 福全街?
作者: 天空之神    時間: 2021-1-15 20:15
又慢又兜又貴,72X 之前改唔成兜太子就搵新線兜,但又唔搵272X 兜
作者: I20091157    時間: 2021-1-15 20:18
天空之神 發表於 2021-1-15 20:15
又慢又兜又貴,72X 之前改唔成兜太子就搵新線兜,但又唔搵272X 兜

留名等睇旺角段吉車遊街

作者: toby_tl10    時間: 2021-1-15 20:32
272X已經快唔過72X,仲要塞多條272E嚟,真係唔知講咩好
拉到去太子站咩都夠啦
作者: MCMoore    時間: 2021-1-15 20:34
厹睇價錢牌做人咁多位而家先知咩
作者: KW2523    時間: 2021-1-15 21:03

又行上海街

之前一至五中午搭270B 塞到元州邨去大角咀要七個字

作者: YY487    時間: 2021-1-15 21:15
作者: THomas20010808    時間: 2021-1-15 21:31
朝頭早上海街還好。回程明顯見到270b有人落搭,想照板煮碗,但又費事旺角道塞車搞到依家果班客走晒,加一班喺前面,等而家個班客同一個時間點都有車
作者: kmb71k    時間: 2021-1-15 21:32
I20091157 發表於 2021-1-15 20:18
留名等睇旺角段吉車遊街

我就觀望態度

當272X服務時段72X旺角段仍然有人搭時
272E旺角段可能都會執到幾隻雞

估計九巴而家應該睇下到時吸唔吸到72X既人轉搭佢
有就搵272E/272X加強服務食埋條72X佢
畢竟當年九巴係想用272X食咗條72X

作者: kmb71k    時間: 2021-1-15 21:33
天空之神 發表於 2021-1-15 20:15

272X回程有兜太子喎
但大埔友好似唔多領情
272X太子個站幾乎飛咁滯

作者: kmb71k    時間: 2021-1-15 21:34
toby_tl10 發表於 2021-1-15 20:32
272X已經快唔過72X,仲要塞多條272E嚟,真係唔知講咩好
拉到去太子站咩都夠啦 ...

太子站過深水埗要兜大圈...

作者: 10598C    時間: 2021-1-15 21:46
kmb71k 發表於 2021-1-15 21:34
太子站過深水埗要兜大圈...

睇下你太子站擺邊嘅啫,擺太子點都好過踩入旺角鬥塞

走線上最好係擺花園街,去程行長沙灣道、界限街;回程行太子道西、砵蘭街、汝州街、欽州街、長沙灣道

Bottom Line 係唔踩入旺角 72X/272X 服務範圍
作者: Chnnr    時間: 2021-1-15 21:52
擺得柏景灣咁你不如擺紅鐵呀, 碌哂成條彌敦道呀笨...
作者: Anonymous    時間: 2021-1-15 21:57
應該要延長嘅係286C,唔係272E
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-1-15 22:01
當270B喺奧運站都儲到客嘅時候
證明大西北X線,長荔深旺角/大角咀係受落
食過番尋味就照抄落272E
服務範圍太細嘅272X睇嚟會變孤兒仔
然後72/72X/272X會被陰乾
作者: iseen    時間: 2021-1-15 22:20
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-15 14:01

唔好玩,奧運人會上 272X 尾站多過 272E 頭站兜大圈
72 更加唔可能, 72 好平

作者: kitarolo    時間: 2021-1-15 22:32
iseen 發表於 2021-1-15 22:20
唔好玩,奧運人會上 272X 尾站多過 272E 頭站兜大圈
...

如同另一帖探討72應否不停沙田
大幅加價對埔中未致無得傾,換取行
隧道兼唔停沙田、埔公,反而來自呢啲
中途站嘅反對聲音更大。72又唔係用得
多車,成條取消咗隨時要分返車俾沙田或
其他補償,272E全日化都唔慌密車,就算連
72X都減班嚟成全,但咁經青沙仲慢過獅隧。

$13.2係比$9.6貴37.5%,但我懷疑一旦俾佢
272E全日化尤其非繁,連72嘅一半客量都無

睇吓龍華酒店一段公路擴闊
何日完工,272E加班次係趨勢
不過學270B或新界西北線落太子旺角
吸客難於大埔線照抄,事關大埔民居較集中
喺鐵路以北嘅範圍,粉嶺南嘅情況更出現搭鐵
需轉273「返轉頭」所以連270B非繁都有人睇
ETA嚟搭,而北區本身無一條類似72X嘅物體做對比
(見上文首段)新西線亦同一道理。

72X就真係頹做嘅,雖然做唔到沙田客
(唔同72)但青沙化都係272X咁大把,原因
之一係271繁時載唔晒窩打老道返大埔。
作者: 271_N271    時間: 2021-1-15 22:58
耐到完全唔記得上過RDP,
而家睇似乎狗巴真係想用272E做低72X。
其實咁行一定慢咗,
開到73X咁密就可以考慮下,
如果都係15分鐘一班就收檔啦。
作者: I20091157    時間: 2021-1-15 23:15
271_N271 發表於 2021-1-15 22:58
其實咁行一定慢咗,

近年九巴同TD就係希望整呢啲「假特快車」
表面以為好快,實為掠水,車程分分鐘仲耐
以前例子已有271X 287D
可惜九巴同政府都唔識「知錯能改」
有287D咁嘅客量上公路叫贏咗啦

作者: kitarolo    時間: 2021-1-15 23:20
I20091157 發表於 2021-1-15 23:15
以前例子已有271X 287 ...

機場A線亦如此
中途站所謂BBI有時間成本
貴嗰條往往疏車甚至僅繁時
服務,中途站停得唔夠多,貴都抵償
唔返客量不足,對巴士公司都無好處。

錯,係知嘅,實際係蓄意咁做。
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-1-15 23:41
iseen 發表於 2021-1-15 22:20
...

鋪路全日嚟講,長荔深旺客量夠曬穩陣
九巴理鬼得你兜大圈

平就更加幫你陰乾同夾你上貴車,唔使成條cut,況且埔公都未替代得曬,30/60分鐘一班已經夠趕客
作者: 271_N271    時間: 2021-1-15 23:45
I20091157 發表於 2021-1-15 23:15
以前例子已有271X 287 ...

呢兩條真係搵笨嘅代表作.....
而家咁諗好彩680X、681P係聯營,
連287D呢啲畸胎都可以收咁貴,
由東隧變西隧真係唔敢想像......
作者: 巴士的膠    時間: 2021-1-15 23:46
kmb71k 發表於 2021-1-15 21:33
272X回程有兜太子喎
但大埔友好似唔多領情
272X太子個站幾乎飛咁滯

要做太子嘅,旺角東兜落嚟已經叫做最似樣,只係如果分餅仔,272E如果由旺角東開落太子,跟42出荔枝角未必慢過依家272X打摺咁行;同樣地272X主打大角嘴應該搭西九龍站,或者至少唔兜太子,寧願旺柏開入旺角自轉一圈好過。
作者: 巴士的膠    時間: 2021-1-15 23:49
271_N271 發表於 2021-1-15 23:45

287D如果唔停旺角街市,改山東街左轉,加埋飛起沙田、亞公角街,咁10.4又物有所值嘅。
作者: hokachung    時間: 2021-1-16 00:10
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-15 22:01

你望埋隔籬條66X咩環境先,大角嘴段長期吉車遊街,相信呢條272E都係一 樣
再望下270B VS 287X奧運站上幾多客,就知270B根本唔算儲到客
作者: iseen    時間: 2021-1-16 00:18
271_N271 發表於 2021-1-15 14:58
其實咁行一定慢咗,

咁又可能諗多左,始終新272E做唔到旺角道一帶,就算兜入旺角道都會夠 72X 甚至 272X 快
正經咁睇,可能只係因為272E 唔夠客而想拉多少少客

作者: S3BL100    時間: 2021-1-16 00:52
去程都算,我諗成件事最大問題係值唔值得為左做太子客而塞入旺角,影響回程班次穩定性,然後倒走幾年來儲返來的深長荔客

尤其是明明而家西九龍中心個上客位其實幾靚

真係想做太子既話,或者長遠計 72X 變太子旺角循環線,272E 行大角咀道落旺柏全日,咁樣分餅,可能仲好;但之後又有收費問題了

作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-1-16 01:30
hokachung 發表於 2021-1-16 00:10
你望埋隔籬條66X咩環境先,大角嘴段長期吉車遊街,相信呢條272E都係一 樣
再望下270B VS 287X奧運站上幾多 ...

咁大角嘴都係擺位
旺角先係主菜
就算經長荔深,旺角合埋眼都執都客,梗係好食過(2)72X齋做旺角

作者: neoplan720p    時間: 2021-1-16 01:52
成班人以為270B 旺角做到少少客,就等於272E都可以。
有無對比兩者有咩唔同?

北區得270A廣華擦邊皮做旺角,咁270B仲有少少理由做埋旺角(雖然我從來都唔贊成旺角做頭站,碌哂成條長沙灣道先上公路)。
相反,大埔除左有271,仲有全日既72X同繁時272X。
有人話今次272E拉長係要做太子客,但272X唔係做緊太子客啦咩?

再講啦,就算老九幾想用272E食哂72X同272X都好,
我先唔理亞皆老街獨市位同窩打老道幫271清客問題,
272E對旺角、大角咀客黎講,車程已經大幅輸俾72X同272X,價錢牌又貴過人地幾蚊,
你覺得區議會願意通過咩?
作者: neoplan720p    時間: 2021-1-16 01:55
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-16 01:30
咁大角嘴都係擺位
旺角先係主菜
就算經長荔深,旺角合埋眼都執都客,梗係好食過(2)72X齋做旺角

啊生,
執到一、兩個客,
同原本72X、272X既客,會唔會大批過檔去272E係兩回事。

有人係唔理車程、唔理價錢牌,但求上左車再算。
但只係一少部分人。

你咪試下叫272E全日,然後殺哂72X同272X,睇下大埔人會唔會同你死過囉。

當呢幾年老九都逐漸識得用旺角做尾站,開下268X、41A改線、35X等等既時候,
你仲用270B既套路,叫旺角客碌哂成條長沙灣道先上公路,
係咪大埔人同你有仇?

作者: neoplan720p    時間: 2021-1-16 02:02
S3BL100 發表於 2021-1-16 00:52
去程都算,我諗成件事最大問題係值唔值得為左做太子客而塞入旺角,影響回程班次穩定性,然後倒走幾年來儲返 ...

單論太子,下繁已經有272X做緊,
實在睇唔出有必要用272E去做。
再者,如果堅持要用272E去做太子客,咁點解唔直接擺街,等夠鐘就係彌敦道開車?

個個都知旺角道係黑洞,
既然272E主打深長荔客,仲要唔係全日線,實在無理由拉去旺角搞亂班次。

至於你既建議,
我都有諗過72X變太子旺角循環線,
不過我會堅持272E唔落大角咀。
坦白講,大角咀係繁時先谷到客,所以繁時用272X去做呢批大角咀尾站客,我覺得無問題。
至於非繁,我寧願青沙砌到一條靚仔少少既大埔線,
然後推人去287X <-> 大埔青沙線算。

有時我係旺角西、大角咀要過北區既話,要不是270B太疏,驚係青沙轉車站食風,
我認為287X <-> 270B 係屈機既玩法。

作者: 10598C    時間: 2021-1-16 02:10
neoplan720p 發表於 2021-1-16 01:55
啊生,
執到一、兩個客,
同原本72X、272X既客,會唔會大批過檔去272E係兩回事。

我估九巴唔expect大批乘客轉投272E,因為只要有一個客由72X/272X轉去272E,九巴已經可以淨賺3蚊
延長成本唔高但位位賺多3蚊,唯一係班次不穩定有機會趕走深長荔班客

作者: Waiyin12    時間: 2021-1-16 02:27
271_N271 發表於 2021-1-15 23:45

但980X 981P又做得唔錯
980X通常有一半班次可以頂閘入西隧,另一半都大致坐得滿 (第四波疫情前)
其中一個重點係呢兩條行干諾道中,又指定紅梅谷上獅隧公路去沙田路、沙瀝,變相除咗交廣對出同大圍迴旋處外唔駛點塞
我坐開980X新巴班次,金鐘開車通常40 - 45分鐘去到耀安
就算加到$22.7我都收貨
作者: HG6729    時間: 2021-1-16 02:34
其實72X應該要抽車出尼 非繁時或者夜晚應該開20或者好似265M 咁25-30分鐘一班
作者: 10598C    時間: 2021-1-16 02:53
HG6729 發表於 2021-1-16 02:34
其實72X應該要抽車出尼 非繁時或者夜晚應該開20或者好似265M 咁25-30分鐘一班

你有幾討厭72X呢條線?

作者: lsc04d11    時間: 2021-1-16 09:24
應該咁講 如果272E係全日線  272X係繁時幾班限定  272E呢個安排都ok既  但當大家都係全日線 而272X都會做到大角咀旺角太子時  點解善用左欽洲街總站又要拎番走? 因為北河街個站有人投訴? 咁我寧願佢搬番嗰邊開囉 或者柏景灣開但經大角咀道食新一批青沙客(但作為繁時線,吸到咩?)(有諗過深旺道去欽洲街,但272X都行緊一半)
作者: letter_li    時間: 2021-1-16 09:55
我估計, 係為了延長至富蝶邨舖路.
到時, 富亨富蝶居民去旺角會搭272E多.
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-1-16 10:39
neoplan720p 發表於 2021-1-16 01:55
啊生,
執到一、兩個客,

拿,首先呢啲都係九巴嘅諗法,我又冇話十分支持

不過,
第一、相對新界西、沙田、馬鞍山,大埔同北區本身巴士覆蓋就比較低,火車覆蓋高,特別係出旺角同深長荔,保守一啲實屬正常
第二、268X、41A等拆線提速係因為佢哋本身本身主線旺場,足夠客量拆線提速,同272E/272X呢堆靠陰乾隔離線趕客上八幹(假)特快貴線又唔係好同
第三、其實拆完線嘅68X咪又係(大角嘴)旺角深長荔碌長沙灣道,同(270B)272E咪又係差唔多(仲少個美孚大站)唔算特別長,只係72X/272X本身服務範圍細同埋其他青沙線本身受八幹出口騎呢同循環線比較多嘅問題,市區段一般較短

都係嗰句,喺住宅區嗰邊嘅基本盤未係真係好似元朗(68X/268X)咁多嘅時候
傳統新西X線深長荔旺要全日嚟講,客量對九巴有保證
如果要玩做大272E同271X,剩返低旺角(旺角道/亞皆老街以南)、油麻地、佐敦,可能係72X(或其他新線)嘅生存空間
不過個位本身都畀青沙轉乘287X包咗(同埋本身271包咗少少),結論係只會繼續做大(大埔)青沙線陰乾其他線(九巴角度)

作者: drbean7218    時間: 2021-1-16 10:48
Waiyin12 發表於 2021-1-16 02:27
但980X 981P又做得唔錯
980X通常有一半班次可以頂閘入西隧,另一半都大致坐得滿 (第四波疫情前)
其中一個 ...

第四波疫情前, 980X 已開到12 班車, 當中8班正班及4班加班車。無4班加班車, 放工980X爆到七彩。

早幾日, 新巴開返一班980X放工加班車, 金鐘開17:57。可能今次wfh的人少過上幾次。

980X/981P的成功是車程遠遠快過走東隧的680X/681/681P, 回程走干諾道中絕對是其中一個原因。 唔塞車的, 金鐘開出來15 mins 入到西隧。另一個原因是它們吸引到灣仔客行過去金鐘總站搭車。

980X/981p 開線時唔是指定行紅梅谷路出入青沙, 而是"首選"行鄉事會路。不過, 好快已更改"首選"是行紅梅谷路出入青沙, 但巴士公司比車長的指令是"指定"要行紅梅谷路出入青沙。

作者: Snoopy@FB8617    時間: 2021-1-16 10:58
neoplan720p 發表於 2021-1-16 02:02
單論太子,下繁已經有272X做緊,
實在睇唔出有必要用272E去做。
再者,如果堅持要用272E去做太子客,咁點 ...

唯一向好個方面諗
太和有三班來回出入旺角囉

大埔青沙用72X轉型根本無難度
差左老九肯唔肯用D智慧處理

作者: YY487    時間: 2021-1-16 11:04
作者: eric278    時間: 2021-1-16 11:08
271_N271 發表於 2021-1-15 22:58
其實咁行一定慢咗,

當年開272E(2016-2017年度RPP)其實是補償272P改行青沙及不再經深水埗後留下的空白
作者: YY487    時間: 2021-1-16 11:09
作者: 0q9w8e    時間: 2021-1-16 11:14
YY487 發表於 2021-1-16 11:09
大埔巴士覆蓋低?
你前設錯,後面嘅全部都係廢話

968咪又旺過307
269D咪又旺過72A
68X咪又旺過72
作者: arfung    時間: 2021-1-16 11:16
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-16 10:58
唯一向好個方面諗
太和有三班來回出入旺角囉

點睇都係$10.1和$13.2的分野,令到公司做唔做野和如何做野了。
話時話272E收到咁貴都過到關,當時行政指令開線?

Reference
72X/272X/73X - $10.1
271/272P - $11.1
271X - $12.1

272E里數差不多(甚至短過)上面批大埔吐公特快線,正路$11.1頂盡才較「合理」,$12.1已經較跨張,$13.2有點離譜。

參考其他市區類近走線的青沙線,都只係比同區跑獅隧既線差不多或貴一級only。
86C $8.9 VS 286C $9.9
270A $14.8 VS 270B $14.8

272E我會用72或272P來類比,即是$13.2與$9.6或$11.1的差價…

下午繁時如果夾到時間,深長荔用240X/286X/286C上青沙轉272X回大埔,只需$10.1。
相反亦然,早繁用272X青沙駁出深長荔,轉乘時價錢牌平過$10.1仲有多D線選,240X/286C/286P/286X(上唔上到車另計),總車費一樣只需$10.1。
記得272X唔係太爆…有錯請指正。

作者: YY487    時間: 2021-1-16 11:16
作者: YY487    時間: 2021-1-16 11:20
作者: arfung    時間: 2021-1-16 11:25
YY487 發表於 2021-1-16 11:20
如果長沙灣六點準時起步, 最快入到大埔嘅方法係 286X > 272X

係啦,286X->272X仲要全程只需$10.1搞掂,比用272E便宜$3.1。
所以話272E係收得極貴而有點不合理既路線,也不為過。

印象中下繁272X青沙一定上到車,仲有位坐的機會。

作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-1-16 11:48
大埔巴士覆蓋低?

講緊出旺角深長荔,低過曬新西、沙田、馬鞍山啦,邊忽錯?
268X同西鐵撞到啪啪聲都有得拎嚟講
新東有冇一條線喺東鐵站隔離但去尖沙咀、尖東、紅磡?
勉強只數到270A同280X,但未計住宅區覆蓋非鐵路站多過268X多多聲,同埋東鐵去尖東要轉車

作者: 61233    時間: 2021-1-16 11:50
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-1-16 11:58
YY487 發表於 2021-1-16 11:16
大埔元朗各有密線, 咪即係唔會得出大埔巴士覆蓋低呢個結論

大埔本身係眾多新市鎮最細嗰個,人口最少
加上歷史以來,東鐵沿線本身東鐵車站附近就少巴士線(例如喺正太和同大埔墟只得埔公孖寶72/74A,因為吐露港通車時啲特快新線都盡量避開火車站)
307呢啲全日過海都要chur到上立法會先開到,唔使再迫你紅磡轉隧巴或全鐵
反而新西係開曬堆特快線踩曬入鐵路站,到西鐵起完先減班同削線,但cut完後巴士覆蓋仍遠遠多過新東(特別係北區同大埔)唔計兆康站永續頹廢1M1X,屯門站、天水圍站、朗屏站、元朗站全部都繼續幾乎盡攬區內所有對外線,部份仲尾站直出公路
東鐵除咗沙田站之外,跟本無人及得上

人哋都係講緊事實,基數少加比例少
唔好賴被迫害大埔,諗下點樣活用/多啲巴士/巴士覆蓋俾大埔好過啦

作者: kitarolo    時間: 2021-1-16 12:02
大埔巴士覆蓋低?

最大問題大埔惠顧
九巴月票嘅人比例唔高
真係抵嘅都係307及其分支
仲要睇實九巴班次嚟搭,唔同
北區673、978獨營,新界西就
更加唔洗講……

結果有部份回覆者認為
個個都係月票用家可以
唔理票價見車就上,仲講到
72/72X因為便宜非死不可

264R vs 64K 後者更不到
天水圍又不妨睇兩者班次?
作者: kitarolo    時間: 2021-1-16 12:06
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-16 11:58
加上歷史以來,東鐵沿線本身東鐵車站附近就少巴士線(例如喺正太 ...

事實就係閣下不是大埔用家

迪士尼屯門轉車浪費大量時間
又講到時間係無責任賠償囉 渣滓
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-1-16 12:07
kitarolo 發表於 2021-1-16 12:06
事實就係閣下不是大埔用家

迪士尼屯門轉車浪費大量時間

人少又真係好難賠
B5全日入迪士尼算合理
唔係你想R33全日運櫈?
定包架Uber畀你共乘日日搭?

不過話說回來,A33置樂到大欖段行返汀九同而家兜碼頭行屯赤又唔差得遠
如果斬返呢段出嚟經曬屯轉同青嶼就大家歡喜(even 60分鐘一班)
不過屯赤咁面子工程,好難認衰咗彈返轉頭

作者: kitarolo    時間: 2021-1-16 12:16
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-16 12:07
人少又真係好難賠
B5全日入迪士尼算合理
唔係你想R33全日運櫈?

我喺嗰篇帖建議用非專
解決新西來往迪士尼返工客

另外,講返本帖主題,#38已經話
272E格硬落太子旺角,好可能連
深長荔就上公路嘅客都倒返走,咁
喺你角度又係小眾需求啦? 定殺埋
72連後路都無埋送晒去0066?

迫唔迫害大埔你自己心照
問題係九汽都未致於行到呢步
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-1-16 12:31
kitarolo 發表於 2021-1-16 12:16
我喺嗰篇帖建議用非專
解決新西來往迪士尼返工客

都係嗰句,我又冇話贊成九巴咁做,純粹從九巴視覺分折下佢想點
但拆完嘅68X都係慢碌長沙灣道長沙荔旺角,一樣都係咁行

拆還拆都係純粹睇邊個位拆
傳統嚟睇,新西就拆 長荔深旺角vs佐敦尖咀紅磡
新東就因為獅隧出口關係,而拆 長荔深(72/86)vs旺角油麻地佐敦尖咀紅磡
但長荔深嗰邊(72/86系)又變咗疏車少少同非繁客量較難保證
而家九巴明顯就想趁八幹,將新東改為玩新西嗰套拆法
如果九汽計完數,倒完旺角部份客俾火車紅小仲好過自己養條(2)72X,自己用272E包完底後,唔排除佢又真係做得出

其實用返270P走線,大角嘴出就可以keep返八幹做旺角油麻地佐敦(尖咀/紅磡),旺角頭/尾站
個切割位去返長荔深不變
但睇嚟九巴唔想新東線碌曬成條彌敦道
呢條走線冇再出現/做大

另外非專有人計過唔蝕或迪士尼包底而肯開其實唔會有人反對

作者: ksmbh    時間: 2021-1-16 12:47
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-16 11:58
加上歷史以來,東鐵沿線本身東鐵車站附近就少巴士線(例如喺正太 ...

大埔本身人口較少巴士系太和一帶競爭力低

大埔南新達運頭塘一帶更放棄態度
就算馬鞍山上水粉領
港鐵站附近都有一定路線服務亦搶到客
巴士只系做三份二大埔
自然客少線少

作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-1-16 12:57
ksmbh 發表於 2021-1-16 12:47
大埔本身人口較少巴士系太和一帶競爭力低

大埔南新達運頭塘一帶更放棄態度

其實係雞同雞蛋問題
80/90年代鐵路主導政策太強,令到特快巴士線要特登避開鐵路站
相反,新西就巴士先霸地盤有優勢

另外新東除咗近年八幹駁得到西隧過海之外,
只能靠返城隧獅隧大老山
幹道配套不足亦阻礙巴士擴展網絡
307經過曬馬場、大老山、觀繞、東隧、東廊,都算奇葩

作者: YY487    時間: 2021-1-16 13:07
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-1-16 13:15
YY487 發表於 2021-1-16 13:07
307 經馬場都講得出, 你根本亂噏當秘笈

我想講每朝馬場塞車例位倒灌返科學園
懶得打多幾隻字啫

作者: YY487    時間: 2021-1-16 13:35
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-1-16 13:46
YY487 發表於 2021-1-16 13:35
你原文係"相對新界西、沙田、馬鞍山,大埔同北區本身巴士覆蓋就比較低,火車覆蓋高,特別係出旺角同深長 ...

拿,我又冇屈你大埔少客
但本身少人過元朗就統計處講嘅
https://www.bycensus2016.gov.hk/tc/bc-mt.html?search=C204
覆蓋低就係講緊特快巴士線入唔到東鐵站附近範圍(仲要大埔特別嚴重,北區都仲有270A/270B經過上水粉嶺),西鐵站邊有呢個問題?

另外你都識話68X/268X,咁即係270B/272E(相對於68X)本身就冇乜問題
係爭條268X(相對72X/272X或其變種)啫
上面都有提過271X/272E夾擊完,佐敦、油麻地、旺角(彌敦道以東)就係剩低(2)72X可以玩嘅範圍
積極啲72X改旺角站油麻地站窩打老道兜個圈又好,消極啲揾287X轉乘又好,要睇下九汽想點

最後72X喺大埔個覆蓋離火車站咁遠
淨係大中同大中轉車客都夠養大半條
相反,268B元朗大馬路行去朗屏同元朗都係合理步行範圍,再唔係幾條輕鐵線密密去元朗站轉
邊有得比?

都係嗰句,我又冇話贊成九巴咁做
又冇話唔應該做旺角頭/尾站特快
純粹分析下九汽想點
有咩意見投訴請同返當區區議員或九巴講,話見到九汽嘅陽謀要陰乾旺角特快要制止佢

作者: paul2357paul    時間: 2021-1-16 14:23
61233 發表於 2021-1-16 11:50
點解大家將個重點放哂起272e起大角咀設站有冇客…明明果到仲有條272x仲快, 識搭車都未必會揀272e啦!! 272e ...

亮點係衰在想做埋太子但又要夾硬屈出去大角咀擺,
搞到條線隊塞車黑點博趕客。
若果有心揀深水埗直出大角咀維港灣擺既起碼好少少,回程就南昌街荔枝角道黃竹街長沙灣道出黎起碼好唔少,紡織品街直接有得搭。

作者: kitarolo    時間: 2021-1-16 14:35
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-16 13:46
拿,我又冇屈你大埔少客
https://www.bycensus2016.gov.hk/tc/bc-mt.html?s ...

問心新東人均巴士資源唔係特別少

而係新西有輕鐵甚至龍鼓灘咁遠都有
K巴代勞,九汽做新西基本最少出荃灣。

新東祗要將區內循環/K線用晒做跨區
例如水粉埔之間或來往沙田,班次已經
唔會難睇得去邊,即使所謂青沙化都可
車海抵償塞車,所謂東鐵便宜,唔少組合
係要兩程甚至三程車,仲耐過出市區。
作者: ViviTse    時間: 2021-1-16 15:30
村巴嘅價錢,流水嘅速度
作者: Oliver_ME16    時間: 2021-1-16 16:47
0q9w8e 發表於 2021-1-16 11:14
968咪又旺過307
269D咪又旺過72A
68X咪又旺過72

我點痴都冇諗過原來72A同269D有可比性,
點解你唔用74A同268C比一比?

作者: tunghang    時間: 2021-1-16 17:00
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-16 13:46
拿,我又冇屈你大埔少客
https://www.bycensus2016.gov.hk/tc/bc-mt.html?s ...

統計處指既元朗係包天水圍
作者: leo_ku    時間: 2021-1-16 17:02
作者: leo_ku    時間: 2021-1-16 17:24
作者: 0q9w8e    時間: 2021-1-16 17:31
leo_ku 發表於 2021-1-16 17:02
調番轉,如果拉去旺柏那條叫286C, 恐怕上面班人一定大力支持。

大角咀冇車返馬鞍山喎
作者: 10598C    時間: 2021-1-16 17:32
leo_ku 發表於 2021-1-16 17:02
調番轉,如果拉去旺柏那條叫286C, 恐怕上面班人一定大力支持。

兩者根本無法比較

大埔有272X直去大角咀,慢線有平價72X揀,對乘客嚟講272E落去旺柏,除咗做塘尾一帶之外,根本無意義

相反,馬鞍山甚至石門一帶冇車落大角咀,286C拉落去可以擴闊沙田沿線路網,對沙田區嚟講有著數

再者,272E收緊嘅價錢,對比72 72X 272X高出太多,反而286C只比86C收貴一蚊,尚可接受
作者: 10598C    時間: 2021-1-16 17:37
leo_ku 發表於 2021-1-16 17:24
做人不能混淆是非,九巴272X 得番三班車都係因為你班人唔肯將72X 全日變272X.

又咁講272X 當日成功全日 ...

272E係應該做大,但唔係走去踩入72X服務範圍,272E落旺角又唔夠72X 272X快,又要收天價

問題係,272E拉落大角咀,要塞入旺角黑洞
到時甩班甩到連深水埗班客都趕走埋,就係得不償失

呢條線做大後要搵總站,係太子泊街其實都冇乜問題,唔需要走入旺角黑洞

利申 對於272X全唔全日無乜意見
作者: leo_ku    時間: 2021-1-16 17:44
作者: 英雄    時間: 2021-1-16 17:46
作者: leo_ku    時間: 2021-1-16 17:48
作者: 0q9w8e    時間: 2021-1-16 18:05
leo_ku 發表於 2021-1-16 17:44
72X 272X 兩條都做唔到太和。

同埋286C 去左旺柏,大角咀上落一樣都係兜來兜去,同新272E一樣,咁點解對 ...

可以行大角咀道嫁喎
作者: kitarolo    時間: 2021-1-16 18:08
英雄 發表於 2021-1-16 17:46
你知唔知272X全日點解被反對?係因為271搞唔掂窩打老道,要72X幫手

你講到好似大埔人無理反對咁樣,但係 ...

理論上271X全日,271
就會有運載力做窩打老道
仲可以齊齊收貴一蚊,條72X
真係上咗路嘅,#83已經講出咗
問題所在,到時兩頭唔到岸。
作者: 10598C    時間: 2021-1-16 19:16
leo_ku 發表於 2021-1-16 17:44
72X 272X 兩條都做唔到太和。

同埋286C 去左旺柏,大角咀上落一樣都係兜來兜去,同新272E一樣,咁點解對 ...

咪玩啦,太和?笑話嚟架?
咁耐以嚟都無心做,突然咁為太和著想?

本身太和對正個火車站,有幾多客搭巴士都成問題
太和出大角咀搭火車轉小巴都幾肯定快過272E,有邊個會走去搭條唔係平、兜勻大埔區內同深水埗,仲要塞埔公、旺角嘅272E?

就算有,有心嘅一早行咗出去大馬路搭272X,懶得行都仲可以轉車

至於286C落大角咀點解我唔會反對,就好明顯係因為條路唔係好似你個腦咁,得一條路冇第二條路行嘅
馬鞍山本身有87D落旺角,好明顯286C落大角咀我唔會想佢塞入旺角,而係應該行南昌街、大角咀道
作者: 10598C    時間: 2021-1-16 19:32
kitarolo 發表於 2021-1-16 18:08
就會有運載力做窩打老道

271X問題係現時走線回程快唔起,收貴一蚊但係係假特快嚟
但如果半島後直踩大埔,又做唔到九龍公園一帶嘅彌敦道,站位會差過而家

又或者,如果站位掉轉、變循環線,順時針經柯士甸道、彌敦道南行、九龍公園徑,再直飛大埔
大埔友又收唔收貨?
作者: miklcct    時間: 2021-1-16 19:41
10598C 發表於 2021-1-16 19:32
271X問題係現時走線回程快唔起,收貴一蚊但係係假特快嚟
但如果半島後直踩大埔,又做唔到九龍公園一帶嘅 ...

尖沙咀要快就一定九龍公園徑見,只要條線夠快,乘客就自己識走過去搭。頂多做多過尖東咁就成個尖沙咀包抄。
215X夠唔經彌敦道,繁忙時間咪又係班班爆。

作者: kmb71k    時間: 2021-1-16 20:25
巴士的膠 發表於 2021-1-15 23:46
要做太子嘅,旺角東兜落嚟已經叫做最似樣,只係如果分餅仔,272E如果由旺角東開落太子,跟42出荔枝角未必 ...

九巴應該知道272X齋做大角咀係做唔起條線
所以先至用旺角做起點

作者: kmb71k    時間: 2021-1-16 20:30
10598C 發表於 2021-1-16 02:53
你有幾討厭72X呢條線?

72X有陣時真係坐唔滿
佢係成個大埔中心咁多條吐公路線裡面最唔標青果條
所以當年九巴先至想踢佢落青沙嘗試救線

作者: kmb71k    時間: 2021-1-16 20:33
arfung 發表於 2021-1-16 11:25
印象中下繁272X青沙一定上到車,仲有位坐的機會。

272X下繁客量有時可以好恐怖
試過坐過幾次
坐唔滿之餘仲只係坐滿單邊位

作者: kmb71k    時間: 2021-1-16 20:42
kitarolo 發表於 2021-1-16 18:08
就會有運載力做窩打老道

羊毛出自羊身上
本身271X係靠緊271做柯打
要271X全日即係要減271班
睇下大埔人接唔接受到借271減班嚟幫271X全日

利申:我好支持271X 272E全日既

作者: bennyho1004    時間: 2021-1-16 20:44

72x對於大埔中心係一條好重要既線,出旺角/窩打老道首選271根本食唔哂但話271x全日其實唔合理因為兩者差唔多時間
272e用村巴價做注定唔會全日
始終72唔算慢如果改埋唔經沙田可以轉去行青沙

作者: Oliver_ME16    時間: 2021-1-16 20:50
leo_ku 發表於 2021-1-16 17:48
271 搞唔掂咪加開中途特車囉,同埋它很多時因為塞車導致脫班,有咩需要72X 幫手? ...

你講就輕鬆啊古生,
你知唔知當年老九夠膽死話一部車都唔加落271呀

作者: Oliver_ME16    時間: 2021-1-16 20:54
kmb71k 發表於 2021-1-16 20:30
72X有陣時真係坐唔滿
佢係成個大埔中心咁多條吐公路線裡面最唔標青果條
所以當年九巴先至想踢佢落青沙嘗試 ...

未有疫情之前平均計75X一定差過72X,72X贏在朝早六點定半夜12點都有基本4-5成客量(坐位計)

作者: iseen    時間: 2021-1-16 21:14
kmb71k 發表於 2021-1-16 12:33
272X下繁客量有時可以好恐怖
試過坐過幾次
坐唔滿之餘仲只係坐滿單邊位

無計,只要72X 仲係度,旺中客唔會轉坐 272X
同時亦側面反映大角嘴收工客唔夠多

老實講,無一條大埔 - 九龍西 / 中線改行青沙會快左,甚至271X 都無辦法補到 271 個油麻地
可惜係窩打老道東行無得去彌敦道南行,如果唔係,271X 都有少少機代 271

作者: YY487    時間: 2021-1-16 22:28

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4