hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 點解A36同A37要喺屯門公路停站!!! [打印本頁]

作者: RV9019_276    時間: 2021-1-21 18:39
標題: 點解A36同A37要喺屯門公路停站!!!
最近上網睇a36同A37改行屯赤嘅消息,見到會停紅橋,華都花園等站,原本慳返嘅時間喺中間停一停就蝕返晒,真係嬲到想打人!啲議員好似都唔多反對添!如果想做屯門返元朗/天水圍,應該係E線做而唔係A線!你想執$18.9來往屯門機場嘅水魚都唔應該犧牲元天人民嘅福祉啦!A車本身已經唔多位,放工時間仲要再加埋啲水魚,真係多謝晒!又要等多架車啦!等多架車就直頭仲耐過以前行北嶼囉!大佬呀我俾緊$18.9架,俾返$18.9應有嘅嘢我啦...
作者: YY487    時間: 2021-1-21 18:46
作者: AVBWU291    時間: 2021-1-21 18:47
呢樣嘢你應該同運吉/龍運/區會反映,而唔係喺度開po灌水。

利申:反對A線往機場方向停屯仁街同華都
作者: FBI2    時間: 2021-1-21 18:53
華都俾番A33X做啦,唔好要元天客陪塞巴士
作者: THomas20010808    時間: 2021-1-21 19:09
行車時間短左 又收平咗 有乜好嘈
作者: Anonymous    時間: 2021-1-21 19:09
曲: A29將軍澳方幾時唔俾人喺龍翔道同觀塘道停站? 我俾左成40蚊,還翻40蚊應該有嘅嘢俾我
作者: kitarolo    時間: 2021-1-21 19:21

A線月票不適用又無兩蚊
係唔係咁多人會長線短用?

A36/A37甚至樓上講嘅A29
祗可叫順路經過,A43P特登兜
新田都未嘈,元朗線又唔肯做返,
為咗$30.9做陸客就犧牲北區客。

當然,我認為所有站上車都
不設分段價劃一收費$18.9
作者: 天空之神    時間: 2021-1-21 19:28
支持 A36 A37 不停屯公,但大快活好明顯想搶客返元天,難了
作者: groom1002    時間: 2021-1-21 19:31
建議A36/A37抽2班車飛屯公3站,可能0700/0730班次
作者: AVBWU291    時間: 2021-1-21 19:33
THomas20010808 發表於 2021-1-21 19:09

睇嚟閣下唔知早繁塞入呢2個站要用幾多時間

作者: miklcct    時間: 2021-1-21 19:34
我就認為所有特快線應該喺每區可行情況下都設一個站,用來做區內線嘅轉車站,令到沿途路過嘅所有地區都可以享用特快服務。

例子包括:
A41、A41P、E41同E42應該加停城隧,令全沙田都可以搭自己條城隧線特快去青衣、東涌同機場
德士古道石圍角邨隔籬如果有辦法整到個站位應該俾A41、A41P、E42加停令石圍角有機場巴士服務
連翔道南行應該諗辦法整個站位俾280X、287X等加停俾人特快去大角咀
263同269D應該喺荃景圍加站俾荃灣西約特快上城隧
30X、234X同238X應該喺葵涌交匯處加站方便乘客來往貨櫃碼頭
總之只要加個站可以令某區以最直接嘅行車路線去另一區由無變有,都應該加站。
作者: Sita1004-1017    時間: 2021-1-21 19:35
根本就唔應該停屯門 遲啲有咗屯門繞道咪又要飛 雖然好耐之後嘅事
作者: lsc04d11    時間: 2021-1-21 19:49
好啦好啦 咁唔鍾意停屯門 維持原狀 收27.7又唔洗煩轉唔到R8
作者: kitarolo    時間: 2021-1-21 20:08
lsc04d11 發表於 2021-1-21 19:49
好啦好啦 咁唔鍾意停屯門 維持原狀 收27.7又唔洗煩轉唔到R8

欖隧收費$168
27.7與18.9嘅差額
即係話首19個全費客係白做
呢舊錢無論係撥入基金定係隧道
未移交政府,載通唔會好願意俾。
作者: kitarolo    時間: 2021-1-21 20:09
miklcct 發表於 2021-1-21 19:34
A41、A41P、E41同E42應該加停城隧,令全沙田都可以搭自己條城隧線特快去青衣、東涌同機場

E41 E42 停城隧,除非該站上收費繼續
$13.9,載通絕唔會俾北區便宜地去東涌
作者: E21A    時間: 2021-1-21 20:12
$15 vs. $18.9
作者: shakugan2005    時間: 2021-1-21 20:26
E21A 發表於 2021-1-21 20:12
$15 vs. $18.9

係唔係唔記得左以前行屯門公路既68/68X/69X都係虎地有分段?

作者: E21A    時間: 2021-1-21 20:48
shakugan2005 發表於 2021-1-21 20:26
係唔係唔記得左以前行屯門公路既68/68X/69X都係虎地有分段?

即係你覺得往元天方向龍運會懷住慈悲的心搞雙向分段收費?

作者: groom1002    時間: 2021-1-21 20:57
E21A 發表於 2021-1-21 20:48
即係你覺得往元天方向龍運會懷住慈悲的心搞雙向分段收費?

覺得唔會,即屯門客搭A36/A37返屯門要俾18.9,反之搭A36/A37往機場可能有15蚊分段,當然如果元朗段或天水圍段載客率高達80%就有可能飛屯門站

作者: E21A    時間: 2021-1-21 21:00
groom1002 發表於 2021-1-21 20:57
覺得唔會,即屯門客搭A36/A37返屯門要俾18.9,反之搭A36/A37往機場可能有15蚊分段,當然如果元朗段或天水圍 ...

我覺得龍運係連往機場方向都唔會畀分段,去到轉車站先收15。邊條法例規定巴士路線一定要有分段收費?

作者: shakugan2005    時間: 2021-1-21 21:52
E21A 發表於 2021-1-21 21:00
我覺得龍運係連往機場方向都唔會畀分段,去到轉車站先收15。邊條法例規定巴士路線一定要有分段收費?
...

依個係過往做法, 63X都只係縮短到洪水橋先令全程收費都低過虎地個分段收費先自然冇左個分段; 由現時既68A, 到以前行屯門公路既64M/68/68M/68X/69X, 虎地往元朗及虎地出市區都係會有個單向分段收費

作者: groom1002    時間: 2021-1-21 22:28
E21A 發表於 2021-1-21 21:00
...

所以咪話有可能

作者: 珀島魚蛋    時間: 2021-1-21 22:37
作者: 天空之神    時間: 2021-1-21 22:44
AVBWU291 發表於 2021-1-21 19:33

唔入屯仁街同華都兩個站,都要由兆康塞到 30 橋
作者: bestwishes706    時間: 2021-1-21 22:53
FBI2 發表於 2021-1-21 18:53

市中心就梗係去華都上車,960/961咪就係例子

作者: cky    時間: 2021-1-21 23:07
bestwishes706 發表於 2021-1-21 22:53
市中心就梗係去華都上車,960/961咪就係例子

961 華都冇站吧
直接屯市就得
作者: PF2802    時間: 2021-1-21 23:10
屯門去元天新選擇,真開心
作者: cky    時間: 2021-1-21 23:10
miklcct 發表於 2021-1-21 19:34
我就認為所有特快線應該喺每區可行情況下都設一個站,用來做區內線嘅轉車站,令到沿途路過嘅所有地區都可以 ...

轉過彎又騎劫其他 post 去硬賣荃景圍方案
作者: 3asv@59x    時間: 2021-1-22 00:19
其實我覺得停虹橋係可以,回程都可以考慮停屯市,但去程真係唔應該華都,咁樣唔係擺條A33喺度做乜?不如直接左轉海榮路跳過置樂仲快
作者: 10897106606    時間: 2021-1-22 00:38
作者: WHYB630    時間: 2021-1-22 02:22
3asv@59x 發表於 2021-1-22 00:19
其實我覺得停虹橋係可以,回程都可以考慮停屯市,但去程真係唔應該華都,咁樣唔係擺條A33喺度做乜?不如直接 ...

支持A33唔入置樂 換A37停華都,大家都happy

作者: WHYB630    時間: 2021-1-22 02:29
老老實實,你想唔停屯門都得
但停屯門有機會多客換取15-20分鐘一班,唔停屯門就30分鐘以上先一班,咁你點揀?
作者: Sita1004-1017    時間: 2021-1-22 07:02
好似冇人理過日後屯門繞道問題 依家唔停根本係合理
作者: lsc04d11    時間: 2021-1-22 07:33
Sita1004-1017 發表於 2021-1-22 07:02

二零三幾年嘅嘢  起碼2029先理啦嘛?
作者: FBI2    時間: 2021-1-22 07:56
WHYB630 發表於 2021-1-22 02:22
支持A33唔入置樂 換A37停華都,大家都happy

唔happy,A33入置樂都係多幾分鐘,反而屯碼圈先耐。
作者: ryumew    時間: 2021-1-22 08:17
lsc04d11 發表於 2021-1-22 07:33
二零三幾年嘅嘢  起碼2029先理啦嘛?

到時應該可以開A39
作者: PF2802    時間: 2021-1-22 09:00
Sita1004-1017 發表於 2021-1-22 07:02

亲,話唔定到時香港市已經冇機場喇
作者: UR7523UV7523    時間: 2021-1-22 09:57
#11 準巨唔該諗下愉景橋點樣cut線停荃景圍,果度實線冇可能抽幾條線埋站
作者: AVBWU291    時間: 2021-1-22 13:26
天空之神 發表於 2021-1-21 22:44
唔入屯仁街同華都兩個站,都要由兆康塞到 30 橋

劃條巴士綫出嚟(如果有位),屯公中線爬頭,上橋之前先打尖,唔知解唔解決到問題

作者: timewater    時間: 2021-1-22 13:35
THomas20010808 發表於 2021-1-21 19:09

少一個站就係少一個站
停少一個站可以節省行車時間同埋油費, 推動環保

作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-1-22 13:43
AVBWU291 發表於 2021-1-22 13:26
劃條巴士綫出嚟(如果有位),屯公中線爬頭,上橋之前先打尖,唔知解唔解決到問題
...

有位嘅話晨早劃咗三線上屯門閣
作者: 10897106606    時間: 2021-1-22 13:46
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-1-22 13:46
而家30橋倒灌嘅程度,停埋華都cut出走打尖有可能快過唔停(特別係繁忙時間)
作者: kmb63x    時間: 2021-1-22 14:38
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-22 13:46
而家30橋倒灌嘅程度,停埋華都cut出走打尖有可能快過唔停(特別係繁忙時間) ...

講得一啲都無錯, 朝早七點半前已經灌到過咗屯仁街個站,入咗華都出返黎反而仲快有著數!!

作者: E21A    時間: 2021-1-22 16:30
10897106606 發表於 2021-1-22 13:46
十年後嘅嘢你攞嚟講?

唔好話十年吖,你睇下屯門A線由2016年開始A33全日之後分拆出A33X之後又A33P又延長取消改路你就知龍運計劃有幾咁「長遠」啦

作者: miklcct    時間: 2021-1-22 16:32
3asv@59x 發表於 2021-1-22 00:19
其實我覺得停虹橋係可以,回程都可以考慮停屯市,但去程真係唔應該華都,咁樣唔係擺條A33喺度做乜?不如直接 ...

A33唔係特快,對屯市唔係理想選擇

作者: ATS131@45    時間: 2021-1-22 17:19
哈, 停左屯門之後, 唔好諗住咁易抽得走行屯妖
作者: 3asv@59x    時間: 2021-1-22 17:59
FBI2 發表於 2021-1-21 18:53

華都應該關A33事😏
作者: Anonymous    時間: 2021-1-22 18:57
timewater 發表於 2021-1-22 13:35
少一個站就係少一個站
停少一個站可以節省行車時間同埋油費, 推動環保
...

咁環保不如遊水去屯門再行番去天水圍
作者: THomas20010808    時間: 2021-1-22 19:03
AVBWU291 發表於 2021-1-21 19:33

知 但係時間上最多都係同以往冇分別 同時間車費平咗

利申:支持停紅橋 不支持停華都花園
作者: paul2357paul    時間: 2021-1-22 22:53
THomas20010808 發表於 2021-1-22 19:03
知 但係時間上最多都係同以往冇分別 同時間車費平咗

利申:支持停紅橋 不支持停華都花園 ...

B3X做到紅橋之後冇站出屯公,
B3直頭做到屯公冇站,除左B3X尾車之後。

作者: shakugan2005    時間: 2021-1-23 20:14
10897106606 發表於 2021-1-22 00:38
九記集團經紅橋嘅全日線,只有968曾經唔停站,所以要A36 A37唔停站太天真

連N30S都停, 就算全部路線都只係數到58P唔停, 近年仲要被減班

作者: miklcct    時間: 2021-1-24 12:48
A33並非特快線,只對屯門碼頭區有吸引力。A34同樣亦並非特快線,只對大興以南有吸引力,而A33X則只對VIP區有吸引力。所以A36及A37必須在屯門公路停站,令全屯門北居民可以在紅橋或市中心乘搭,或使用58M及68A等接駁。
作者: SE7378    時間: 2021-1-24 16:20
A36 同 A37 停屯公三站多數會搶到屯市返元天嘅客,
至於搶唔搶到 A33X 客 ⋯⋯ 入屯門可能就有人搭,
話曬停正 TMTP 同新墟出面吖嘛,落車都算方便,
出機場?拖住咁大件行李過天橋去屯公等車?
我企喺屯市等時間差唔多嘅 A33X 唔好?最多都係吸到華都客搭。

不過要搵屯門機場線兜埋華都都幾難,A33/A33X/A34 無一條順路,
就算長勝有心做,可能都要等到洪水橋發展成熟,A33X 同 A34 重組先得。
作者: Anonymous    時間: 2021-1-24 16:22
SE7378 發表於 2021-1-24 16:20
話曬 ...

如果A33X喺雅都加站效果仲好

但市中心最好都係睇ETA,如果唔係等車時間會倒蝕
作者: E21A    時間: 2021-1-24 16:49
SE7378 發表於 2021-1-24 16:20
話曬 ...

其實搭A線好多都係返工客,佢地唔會有你所講要拖住行李去巴士站既問題。唔清楚A36/37會唔會係屯公有15蚊分段(有版友覺得會有,但我覺得唔會有)。即使冇分段都會吸到客,由期是A37,唔洗入安友同大橋口岸起碼快最少10分鐘

作者: E21A    時間: 2021-1-24 17:04
WHYB630 發表於 2021-1-22 02:29
老老實實,你想唔停屯門都得
但停屯門有機會多客換取15-20分鐘一班,唔停屯門就30分鐘以上先一班,咁你點揀 ...

其實停唔停屯門A36/37都肯定唔會再開30。未爆疫情之前兩條線就算貴咁多,非繁都成日坐滿。改咗路之後減咗價肯定會拉到一大批E34AB客,30肯定唔夠載。反而E33/A33X會唔會畀龍運陰乾,逼人比多幾蚊上元天線先係應該要擔心。

作者: arfung    時間: 2021-1-25 15:13
Anonymous 發表於 2021-1-24 16:22
如果A33X喺雅都加站效果仲好

但市中心最好都係睇ETA,如果唔係等車時間會倒蝕 ...

原本A33X南行係建議經過雅都那段鄉事會路,要跟K51加站停也有可能。但據知最後試路時該段常塞車影響班次穩定性,區議員也有微言和反建議,結果就改行何福堂南行但不停站,景峰下站屯門站特快。

作者: arfung    時間: 2021-1-25 15:17
E21A 發表於 2021-1-24 17:04
其實停唔停屯門A36/37都肯定唔會再開30。未爆疫情之前兩條線就算貴咁多,非繁都成日坐滿。改咗路之後減咗 ...

同意這個看法,就如同當年未改行大欖隧道既68M/68X,公路直出直入市中心,在屯公三站執到好多客。
以前長途特快線無分段,新加冷氣車都破例虎地起有分段吸客。

E33/A33X就算市中心客被搶一些,但貴為服務VIP區,正路應該不太擔心班次被削減。
以前68M/68X又密車又靚,都影響唔到60M/60X的地位一樣。

作者: fly831    時間: 2021-1-25 16:58
arfung 發表於 2021-1-25 15:17
同意這個看法,就如同當年未改行大欖隧道既68M/68X,公路直出直入市中心,在屯公三站執到好多客。
以前長 ...

細個住華都附近, 都極少會坐68M/X, 因為通常去到尾站都冇乜位揀

不過當年就通常係搭67M/X, 少D揀60M/X, 始終要兜埋VIP區, 雖然密車但係比較慢

記得嗰陣67X加冷都係兩架AD, 熱狗都仲係用緊勝利二型

作者: miklcct    時間: 2021-1-25 17:55
E21A 發表於 2021-1-24 17:04
其實停唔停屯門A36/37都肯定唔會再開30。未爆疫情之前兩條線就算貴咁多,非繁都成日坐滿。改咗路之後減咗 ...

我估計,如果疫情有朝一日真係完結,所有關口恢復暢順通行,航班恢復至2019年水平,到時屯赤各A線估計班次如下:
A33:繁時20;日間非繁30;深夜往機場/朝早往屯門35-45
A33X:繁時10-15;日間非繁15;深夜往機場/朝早往屯門20-30
A34:繁時15;日間非繁20;深夜往機場/朝早往屯門30
A36:繁時10-12,日間非繁15;深夜往機場/朝早往元朗20-30
A37:繁時10-12,日間非繁15;深夜往機場/朝早往天水圍20-30
而A36同A37就行聯合班次,一同擔任接駁B3X嘅任務,到時呢兩條路線就會成為大陸客落香港搭國際航班嘅主要路線。

不過以而家疫情發展,香港疫情無緩和跡象,大陸就不斷死灰復燃,外國確診數字屢創新高,似乎喺我有生喺香港之年都唔會再見到香港恢復以往嘅常態啦。

作者: Choi    時間: 2021-1-25 18:02
你更應該寫信叫善巴A12飛西環
作者: Anonymous    時間: 2021-1-25 21:15
arfung 發表於 2021-1-25 15:13
原本A33X南行係建議經過雅都那段鄉事會路,要跟K51加站停也有可能。但據知最後試路時該段常塞車影響班次 ...

雅都冇站其實對於新墟客真係唔太方便,行去屯門站嘅距離唔算短,如果唔服務新墟客,咁條線一開始就唔應該經新墟
影響班次可能會,但最起碼兩繁之外嘅時間都停番/直接了當喺何福堂加站

作者: paul2357paul    時間: 2021-1-25 23:06
Anonymous 發表於 2021-1-25 21:15
雅都冇站其實對於新墟客真係唔太方便,行去屯門站嘅距離唔算短,如果唔服務新墟客,咁條線一開始就唔應該 ...

A33X有服務新墟,只不過唔服務新墟既墟市區。
偏偏宜家搞到好吊詭,
去程有得行青公但回程無啦啦行多左鄉事會路,
雖然鄉事會路的確南行多機會塞過北行。

作者: groom1002    時間: 2021-1-25 23:56
paul2357paul 發表於 2021-1-25 23:06
A33X有服務新墟,只不過唔服務新墟既墟市區。
偏偏宜家搞到好吊詭,
去程有得行青公但回程無啦啦行多左鄉 ...

如果怕塞車,A33X當初唔好計劃經雅都花園,應改經屯公新墟街市後,之後停屯門站返原線
作者: 天空之神    時間: 2021-1-26 00:47
groom1002 發表於 2021-1-25 23:56
如果怕塞車,A33X當初唔好計劃經雅都花園,應改經屯公新墟街市後,之後停屯門站返原線 ...

咁景峰點算?
作者: groom1002    時間: 2021-1-26 12:20
天空之神 發表於 2021-1-26 00:47
咁景峰點算?

行過紅橋,遲D仲有A36/A37停紅橋,不過米已成炊,好難改返。其實成個屯赤A線重組再作調整,A34改由富泰開,跟現有A34走線,A33X改由洪水橋開,經藍地,屯公新墟街市,V-CITY,現有A33X走線,另外A36經埋洪元路洪福邨先上公路。

作者: Anonymous    時間: 2021-1-26 12:27
groom1002 發表於 2021-1-26 12:20
行過紅橋,遲D仲有A36/A37停紅橋,不過米已成炊,好難改返。其實成個屯赤A線重組再作調整,A34改由富泰開,跟 ...

其實虹橋已經夠多車,36同37系加埋已經有突。而A33X 係賣就腳,如果行屯門鄉事會路唔加雅都,咁根本唔需要特登行入。

同埋A33X入洪水橋都肯定會有人話太慢,即係話個問題根本冇解決到
作者: kmb63x    時間: 2021-1-26 12:34
groom1002 發表於 2021-1-26 12:20
行過紅橋,遲D仲有A36/A37停紅橋,不過米已成炊,好難改返。其實成個屯赤A線重組再作調整,A34改由富泰開,跟 ...

唔可行, 首先紅橋有E36 E36A E37 A36 A37特快上屯赤
無需要再加條A33X仲要經VCITY和VIP區仲要拉到洪水橋
有版友提過, A33X個模式想做B3X咁玩快回車, 重組最有效益係擺VCITY經VIP區同蝴蝶
A34擺富泰唔去洪水橋, 根據E33P/NA33咁行屯門西北合理
藍地洪水橋無咗A34, 拉直條E36A經藍地洪水橋都夠, 比佢地去轉車
A36係返元朗經鳳池村水邊圍兜, 又無需要去到洪福上公路

作者: GD1570    時間: 2021-1-26 12:54
其實以前第一代A33P嘅模式真心不錯。
直落市中心、屯門站、紅橋,然後藍地、鍾屋村。

其實咁樣行法,加埋停VIP區,總時數可能會比現時的A33X用多5分鐘左右,但對洪水橋至藍地嘅乘客嚟講就絕對係德政。
到時候A36同A37直情可以飛走紅橋,只停華都就可以了。(往天水圍/錦田方向都可以停埋紅橋嘅)
A34可以擺返喺兆康南,經富泰後沿現時嘅路線咁來往機場。
作者: Anonymous    時間: 2021-1-26 12:56
GD1570 發表於 2021-1-26 12:54
其實以前第一代A33P嘅模式真心不錯。
直落市中心、屯門站、紅橋,然後藍地、鍾屋村。

唔好諗多左,冇68A轉36同37系咁快就會話慢架啦
作者: GD1570    時間: 2021-1-26 13:55
Anonymous 發表於 2021-1-26 12:56
唔好諗多左,冇68A轉36同37系咁快就會話慢架啦

要轉車嘅可以喺華都花園轉,夠晒快;
唔想轉嘅咪A33X一程車直達,夠直接。

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4