hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 為何不將106斬至筲箕灣? [打印本頁]

作者: louis2018    時間: 2021-2-23 15:46
標題: 為何不將106斬至筲箕灣?
106柴灣段客量少,又有118,由嗰度開始要成粒鐘先過到海,點解要浪費資源將106擺小西灣?
作者: VA73@2A    時間: 2021-2-23 15:51
106有唔小流水客捧場
特別係宜家東區堆流水線越黎越疏,d人都唔介意俾多小小錢上106
作者: koneotis    時間: 2021-2-23 15:55
月經討論

要斬106,先解決康怡廣場夜晚去小西灣
之後仲要加車比82等流水
搞一大輪不如繼續keep住
作者: odwinkinglam    時間: 2021-2-23 16:23
點解唔將106同106P, 好似930/930X, 962B/962X , 788/780咁分拆?
作者: miklcct    時間: 2021-2-23 18:45
koneotis 發表於 2021-2-23 15:55
月經討論

不如成條82斬咗去,搵雙向分段取代算啦

作者: kitarolo    時間: 2021-2-23 18:52
miklcct 發表於 2021-2-23 18:45

先唔好計政府否決
(例如屯元天回值機
亦不適用於過海路線)
118還好,106本身好難話
唔受港鐵沙中線通車影響。

最大問題係取消82
用106雙向分段代替成真
等於要分一半收益俾九汽
有人已經話新城收益偏低
作者: miklcct    時間: 2021-2-23 18:54
kitarolo 發表於 2021-2-23 18:52
先唔好計政府否決
(例如屯元天回程機
亦不適用於過海路線)

巴士公司嘅首要任務係 cut cost ,成條82斬慳到嘅錢我唔信會少過分一半收入俾九巴。
作者: wingho_cwh    時間: 2021-2-23 19:03
月經討論

踢 682 行康山,搞掂

作者: koneotis    時間: 2021-2-23 19:19
wingho_cwh 發表於 2021-2-23 19:03

682踢康山又會到太古城反對
仲未計馬鞍山返太古班寫字樓客

基本上太古果邊無一條柴小車踢到過去康怡
所以106永遠都放唔走

當然,如果106夠車拆,而其他流水線都夠車加班的話
106P全日 + 106縮短都叫做有得傾
但現況好明顯唔係

作者: toby_tl10    時間: 2021-2-23 19:33
106有筲箕灣短棍,不過唔知有幾多
作者: 天空之神    時間: 2021-2-23 19:48
調返轉,有車做完 82 去北碼就會攪牌做106 返小西灣,好做過82 又好做過全程過鐘比人踢返過海

Cut 82 咪送左呢批客比對家
作者: qunow    時間: 2021-2-23 19:50
miklcct 發表於 2021-2-23 18:45

咁你不如斬咗106去到北角,將北角以東拆一條6號線出嚟差價轉乘再取代埋82仲好過啦,之後106 116互換總站
照保留106P
作者: qunow    時間: 2021-2-23 19:53
koneotis 發表於 2021-2-23 19:19

要踢可以,8H同606同85,但係8H同606一樣收八點,85非繁cut到落25,冇用
作者: andy1010    時間: 2021-2-23 19:58
wingho_cwh 發表於 2021-2-23 19:03

九巴會放棄呢段咁好搵既流水?
作者: kmb71k    時間: 2021-2-23 20:00
odwinkinglam 發表於 2021-2-23 16:23
點解唔將106同106P, 好似930/930X, 962B/962X , 788/780咁分拆?

因為一個聯營同一堆獨營
106流水客多
九巴唔會放棄食埋佢

作者: groom1002    時間: 2021-2-23 20:30
諗住106特快,在健康中街上天橋上東廊,當然聯營問題非常難搞
作者: 106116_1023    時間: 2021-2-23 21:30

好煩呀,幾乎個個月都有相同主題內容
好心樓主爬文啦,同唔好灌文啦
呢個帖已經冇討論價值,完,請板主刪文
筲箕灣至小西灣只係15分鐘車程,你咁都睇唔開??

作者: JX9097    時間: 2021-2-23 21:43
九巴唔會想放手啦...
明目張膽搶對岸流水
作者: roquelcm    時間: 2021-2-23 21:53
月經post,答你都費事
作者: kitarolo    時間: 2021-2-23 22:08
miklcct 發表於 2021-2-23 18:54
巴士公司嘅首要任務係 cut cost ,成條82斬慳到嘅錢我唔信會少過分一半收入俾九巴。 ...

106九龍段喺屯馬線全面
載客(無需等過海)都幾危……
柴小勉強話鐵唔到 流水客撐到
到時 cut cost 就係 cut 106 非繁
呢篇亦唔需要做月經帖了
作者: Waiyin12    時間: 2021-2-23 23:53
106116_1023 發表於 2021-2-23 21:30
呢個帖已經冇討論價值,完,請板主刪文 ...

的確柴小段車程有限,但現時106港島段車程直頭算係趕客
682咁北角上公路已經算極限,再碌到天后真係迫人上118紅隧口轉
(其實682都唔係好得去邊,不過非繁客量有限,同係港島東唯一新東全日線先唔多介意)

106應該要做嘅唔係單縮去筲總,要改就拉埋116拆線
(106太古城上公路,炮北去土瓜灣請用116
再視乎情況補返條天后入隧道嘅下路車,同116共用車隊、聯合班次)

作者: qunow    時間: 2021-2-24 00:16
106116_1023 發表於 2021-2-23 21:30
呢個帖已經冇討論價值,完,請板主刪文 ...

15分鐘來回30,以6分鐘一班計係5架車
攞呢5架車非繁開606X,肯定多客過106柴小段
作者: Waiyin12    時間: 2021-2-24 00:42
koneotis 發表於 2021-2-23 19:19

康怡廣場同太古城中心兩站之間係合理步程,落地底過或者穿過康怡廣場、康山花園過都唔遠
作者: koneotis    時間: 2021-2-24 01:05
Waiyin12 發表於 2021-2-24 00:42
康怡廣場同太古城中心兩站之間係合理步程,落地底過或者穿過康怡廣場、康山花園過都唔遠 ...

真係咁就唔會之前有人咁落力爭取722拉去康怡廣場啦
事實上好多人寧願係其中一個站死等,都唔會行去另一邊

偏偏兩邊乘客都好多,結果就搞到成爲好多重組嘅阻力
例如2A/77都會面對類似問題

如果計埋太古城中心地下,呢個問題就更加搞笑
亦算係直接令到720點解要由筲箕灣碌到太古先上得東廊嘅原因

作者: DDREXTREME    時間: 2021-2-24 02:10
你唔知咩?106 東行要做埋 82 果份搶錢嘛

作者: odwinkinglam    時間: 2021-2-24 08:13
kmb71k 發表於 2021-2-23 20:00
因為一個聯營同一堆獨營
106流水客多
九巴唔會放棄食埋佢

原來係咁...

作者: JX9097    時間: 2021-2-24 10:39
Waiyin12 發表於 2021-2-24 00:42
康怡廣場同太古城中心兩站之間係合理步程,落地底過或者穿過康怡廣場、康山花園過都唔遠 ...

事實話畀你聽唔係咁
班客落得黨鐵站就入埋閘啦
使上番去地面咩...

閣下知唔知康怡同太古城中心兩個站點去?

作者: 053h4    時間: 2021-2-24 10:54
作者: koneotis    時間: 2021-2-24 13:35
053h4 發表於 2021-2-24 10:54
其實新巴可能內部都想強化106流水功能,82減班讓路。
呢到主流本身都認為106個價係流水價。
...

其實真正嘅問題係 106自己班次都唔係好好睇(特別係九巴時段)
106/82或者106/2A 呢兩pair
無論邊個取代邊個,都需要加車
所以係唔加車嘅情況下,而家做法算係唯一解

所以我覺得討論新巴想做大其中一邊呢個問題無咩意義
事實應該係於現有資源下,只能兩邊一齊做

作者: jpoon    時間: 2021-2-24 15:04

身為106沿綫居民,只會響銅鑼灣返屋企或去太古城先考慮搭佢
來往銅鑼灣至鰂魚涌會搭116

來往北角會搭船

來往筲箕灣至小西灣會搭118

太古城康怡返屋企,會行去鰂魚涌搭116

只係縮短根本吸引唔到我搭佢

作者: ricky    時間: 2021-2-24 21:23
我初初都以為你咁諗,但搭過106就明點解唔縮短。
可睇以下影片,去到西灣河就開始多人,由全車唔夠20人變成半滿。
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1197563-1-1.html

作者: Waiyin12    時間: 2021-2-24 21:28
JX9097 發表於 2021-2-24 10:39
事實話畀你聽唔係咁
使上番去地面咩...

而家九龍城一帶有鐵路站?
就算屯馬線全通、東鐵過埋海,港島東去紅土都係要多重轉乘

其實唔落黨鐵站
係可以穿過康怡廣場、康山花園去到太古城中心頂層
論距離真心唔遠

區內流水就當然兩邊有站最好
但過海等長途線其中一邊有站已經足夠,兩邊都有係bonus

106真係分拆的話,我就唔反對踢82行康山道
太古城返柴小坐返85/606/682 etc
作者: brianso198    時間: 2021-2-24 21:28
koneotis 發表於 2021-2-24 01:05
真係咁就唔會之前有人咁落力爭取722拉去康怡廣場啦
事實上好多人寧願係其中一個站死等,都唔會行去另一邊 ...

呢個真,
720疫情時間表開20分班,
成堆去筲箕灣客死都要排720,
見到好耐無車有架都有客肯上110(果堆唔係去耀東去筲箕灣)都唔肯行上6層坐巴士就知乜事...

作者: brianso198    時間: 2021-2-24 21:30
Waiyin12 發表於 2021-2-24 21:28
而家九龍城一帶有鐵路站?
就算屯馬線全通、東鐵過埋海,港島東去紅土都係要多重轉乘

當年康山道無左條8號最後新巴踢左邊條過去?

82X講緊都係過左幾年先出現既產物, (初初仲要去太古城而非康怡, 後來發現太古城客量唔穩定, 康怡又無平車去小西灣先掉佢過去)
但改左咁耐, 到而家為止都仲係掃唔哂批106客過去...

作者: koneotis    時間: 2021-2-24 21:34
brianso198 發表於 2021-2-24 21:28
呢個真,

平日日間中段720東行
太古城上嘅客多過東區走廊之前任何一個站
所以呢段720一定拉唔走

作者: brianso198    時間: 2021-2-24 21:37
koneotis 發表於 2021-2-24 21:34
平日日間中段720東行
太古城上嘅客多過東區走廊之前任何一個站
所以呢段720一定拉唔走

唔好話中段,
假日行左疫情時間表後720去筲箕灣條龍可以成二三十個...

最抵死班客固定左死等果架, 就算見好耐無車都寧願上110兜耀東都唔肯行上去...
除非跣巴格硬來囉, 唔係既話唔可能掉走...

連613果D太古城中心上客人數都唔係多,
果個分站得去柴小同去耀東既線多人上...

作者: koneotis    時間: 2021-2-24 21:46
brianso198 發表於 2021-2-24 21:28
呢個真,

絕對無可能用85/606/682呢3條去replace 82
85要經杏花邨,606要兜耀東
最後得返15分鐘一班嘅682直接去東區醫院
比盡你計埋8H都絕對唔會過到關

太古呢個位就係咁難搞,
偏偏d人唔會肯行,但偏偏三個站各自又好多人坐,
巴士公司亦唔會想放棄

作者: 053h4    時間: 2021-2-24 21:48
作者: koneotis    時間: 2021-2-24 21:55
053h4 發表於 2021-2-24 21:48
613A幫埋手,82可以進一步減班讓路比過海線做雙向流水。

0生望下613自己咩班次先講啦
仲差過682啊,係都人地做啦

作者: qunow    時間: 2021-2-24 22:00
brianso198 發表於 2021-2-24 21:30

82X講緊都係過左幾年先出現既產物, (初初仲要去太古城而非康 ...

82X係入唔到太古城圈先改成現走線
作者: 053h4    時間: 2021-2-25 02:24
作者: brianso198    時間: 2021-2-25 07:01
qunow 發表於 2021-2-24 22:00
82X係入唔到太古城圈先改成現走線

開線後喎。
開線第一日東行行康怡咩?
作者: andy1010    時間: 2021-2-25 07:59
koneotis 發表於 2021-2-24 21:46
絕對無可能用85/606/682呢3條去replace 82
85要經杏花邨,606要兜耀東
最後得返15分鐘一班嘅682直接去東 ...

去小西灣85一定最快, 不過已經cut到疏過682
呢三個站係唔遠, 但係要由一個站去另一個都最少5分鐘啦, 咁不如等下算, 太古城入面係值得有條柴小線既
作者: qunow    時間: 2021-2-25 16:06
andy1010 發表於 2021-2-25 07:59
去小西灣85一定最快, 不過已經cut到疏過682
呢三個站係唔遠, 但係要由一個站去另一個都最少5分鐘啦, 咁不 ...

東區應該唔會有新區內線,柴灣區亦都已經差唔多有齊直達全港島嘅線,除咗南區東部、半山、山頂、薄扶林,但都唔關事,柴灣區紅隧線已經有118,配合紅隧線整體隨沙中線通車而減車,應該短至中期唔會有新線,東隧線亦都入唔到太古城圈,要順手做埋就得西隧線,但新界出港島唔經鰂魚涌去做太古城圈冇乜可能,而且仲要顧及太古城居民反對。
個人覺得叫做有可能嘅係A12拆線其中一條經太古城直出,或者索性用小巴專做太古城圈,不過要做嘅應該廿年前83停辦嗰陣就做咗
作者: andy1010    時間: 2021-2-25 23:21
qunow 發表於 2021-2-25 16:06
東區應該唔會有新區內線,柴灣區亦都已經差唔多有齊直達全港島嘅線,除咗南區東部、半山、山頂、薄扶林, ...

如果A12拆線唔知可唔可以令P12復活正線 小西灣->柴灣->杏花邨->太古城->健威->機場
輔助線 興華->康翠台->柴斜跟82到健康邨->機場

作者: roquelcm    時間: 2021-2-25 23:29
053h4 發表於 2021-2-25 02:24
682北行收費唔係流水價無咩用。

從來都唔會有人覺得682係流水線。

北行都係流水,不過沙田區囉
作者: nwfb1001    時間: 2021-2-25 23:38
053h4 發表於 2021-2-25 02:24
682北行收費唔係流水價無咩用。

從來都唔會有人覺得682係流水線。

你當$2客係咩?
仲有,點解你當106九龍方向可以係流水? 682新界方向就唔可以?

作者: 053h4    時間: 2021-2-26 02:17
作者: ricky    時間: 2021-2-26 11:26
九龍去柴灣搭106真係好難頂,只係慳車費同唔想轉車先搭佢
作者: A19-AD4807    時間: 2021-2-26 11:28
作者: A19-AD4807    時間: 2021-2-26 11:32
作者: Fong_2132    時間: 2021-2-26 19:29
106同18X可交換總站, 反正小西灣都冇乜人搭106
作者: brianso198    時間: 2021-2-26 21:16
Fong_2132 發表於 2021-2-26 19:29

你覺得架18X拉去小西灣果邊D客會肯坐?
咪一樣...

作者: A19-AD4807    時間: 2021-2-27 00:53
作者: jpoon    時間: 2021-2-28 23:52

拉18X不如88X全日好過

作者: odwinkinglam    時間: 2021-3-4 10:35

18X 拉去興華邨好D,無咁迫

作者: Kingston_Kwan    時間: 2021-4-10 10:35
縮咗線點用貴價釣到北角打後D水魚?
作者: 99MAN    時間: 2021-4-11 00:59
逆向思維:102、106飛走北角至銅鑼灣段,由112同116取代
作者: JX9097    時間: 2021-4-11 01:04
99MAN 發表於 2021-4-11 00:59
逆向思維:102、106飛走北角至銅鑼灣段,由112同116取代

問題係112/ 116要碌到去鵝頸橋先過海
而且112只到蘇屋,102去到美孚
116行上路,唔入黃大仙;106行下路,入埋黃大仙

作者: 99MAN    時間: 2021-4-11 01:08
JX9097 發表於 2021-4-11 01:04
問題係112/ 116要碌到去鵝頸橋先過海
而且112只到蘇屋,102去到美孚
116行上路,唔入黃大仙;106行下路, ...

112可以拉去甘泉街,116/106呢個就難搞啲,但可以拉埋302A一齊搞重組

作者: JX9097    時間: 2021-4-11 01:15
99MAN 發表於 2021-4-11 01:08
112可以拉去甘泉街,116/106呢個就難搞啲,但可以拉埋302A一齊搞重組

甘泉街南有970X,北有86A同214仲邊有位塞條咁密嘅112入去?

作者: 99MAN    時間: 2021-4-11 01:35
JX9097 發表於 2021-4-11 01:15
甘泉街南有970X,北有86A同214仲邊有位塞條咁密嘅112入去?

970x隔離個條細坑假假地都叫坑
作者: 0q9w8e    時間: 2021-4-11 01:38
99MAN 發表於 2021-4-11 01:35
970x隔離個條細坑假假地都叫坑

果個好似俾港鐵用咗
作者: JC8385    時間: 2021-4-11 01:53
JX9097 發表於 2021-2-24 10:39
事實話畀你聽唔係咁
使上番去地面咩...

理論上係合理步程但商業上唔係
何況柴小亦無章法降低班客嘅elasticity

不過話說回來,我諗106返九龍踢中途起載比例都唔低
有九巴月票嘅我間中都會撘106柴灣去太古城
不過恒常性見到都係10分鐘一班
作者: 3AD170    時間: 2021-4-11 05:16
叫人行去太古城中心搭車,好明顯未試過響 AEON / FRESH 買餸
作者: hadboy5    時間: 2021-4-11 10:08
駛乜咁煩,106過一半車比106P全日,自己就北角上東廊去柴小,乜都解決曬
作者: Kingston_Kwan    時間: 2021-4-11 11:40
JC8385 發表於 2021-4-11 01:53

好奇早繁黃大仙開出嘅全程班次, 唔計106P, 洗唔洗15分鐘先有一班
作者: JX9097    時間: 2021-4-11 16:30
JC8385 發表於 2021-4-11 01:53

根本106今時今日成日過鐘
要踢載去中載先搞得掂

作者: Waiyin12    時間: 2021-4-11 16:44
3AD170 發表於 2021-4-11 05:16
叫人行去太古城中心搭車,好明顯未試過響 AEON / FRESH 買餸

拉架85/606/682去康怡得唔得?

606改的話可以拉返722上太古城
作者: ricky    時間: 2021-4-11 17:49
好多106乘客由筲箕灣搭到去柴小,縮短唔到。
作者: cky    時間: 2021-4-11 19:02
Waiyin12 發表於 2021-4-11 16:44
拉架85/606/682去康怡得唔得?

606改的話可以拉返722上太古城

722 拉番去太古城有乜用?
太古城用 720
康山花園用翻英皇道同康山道跟本就一樣
最初唔係話上耀東的車,城巴統一用晒太古城,新巴用康山道咩?
作者: brianso198    時間: 2021-4-11 19:42
cky 發表於 2021-4-11 19:02
722 拉番去太古城有乜用?
太古城用 720
康山花園用翻英皇道同康山道跟本就一樣

原因係上屆上耀東個議員收到好多投訴縑2A疏車,
所以就拉條722去康怡救2A...

不過我同意呢點係唔多make sense...

作者: Man@MFHK    時間: 2021-4-11 20:17
hadboy5 發表於 2021-4-11 10:08
駛乜咁煩,106過一半車比106P全日,自己就北角上東廊去柴小,乜都解決曬

106P雙向北角上落東廊,106縮到鰂魚涌再嘔一半車出黎成就106P全日,咁樣會唔會合理D?

作者: Waiyin12    時間: 2021-4-12 00:42
brianso198 發表於 2021-4-11 19:42

2A唔係疏車,係沿途塞車搞到甩晒班等15分鐘跟住三部一齊埋站咁

13年前都叫做有條110

不過拉走722就輪到太古城上耀東真係疏車:/

作者: CRH5    時間: 2021-4-12 00:55
brianso198 發表於 2021-4-11 19:42

個陣要 77、99、722 三揀一改停康怡嘛
不過搵 722 都好,起碼中環、灣仔去太古城都叫有 720 做 replacement......

作者: hokachung    時間: 2021-4-12 01:02
99MAN 發表於 2021-4-11 01:08

你覺得蘇屋肯放走112咩?我驚跟N122咁行法蘇屋都唔收貨咋

作者: cky    時間: 2021-4-12 01:20
Waiyin12 發表於 2021-4-12 00:42
2A唔係疏車,係沿途塞車搞到甩晒班等15分鐘跟住三部一齊埋站咁

13年前都叫做有條110

77 99 606 三架車真係唔見得好疏喎
啲人成日話 77 99 減晒班收晒車又鐘意打孖嚟
但又係咪下下 20 分鐘先嚟架車又唔係

110 未改路前行完舊英皇道再屈入太古城再要貴一截,梗係無人上。

作者: jpoon    時間: 2021-4-12 01:58

106港島方向維園兩個站都可以落半車客以上,興發街同景隆街亦多客,飛咗佢嘅真係聽摺綫
116本身怡和街一個站都可以打爆架車,要佢食埋106班客邊度夠載?

作者: qunow    時間: 2021-4-12 05:47

18X個服務時間呢
作者: qunow    時間: 2021-4-12 05:51
月經討論

咁八點後106東行改跟82X?
作者: Choi    時間: 2021-4-12 08:15
brianso198 發表於 2021-2-24 21:30

82X講緊都係過左幾年先出現既產物, (初初仲要去太古城而非康 ...

冇記錯係81, 曾經試過康山一個站上37個返柴灣
作者: andy1010    時間: 2021-4-12 13:47

102、106做緊幾多紅隧銅鑼灣客,要改除非開短棍做紅隧->維園->興發街->景隆街->紅隧循環線
慳返既車跟110行,106做小西灣 筲總 康怡 健康村半特快
作者: Waiyin12    時間: 2021-4-12 14:43
qunow 發表於 2021-4-12 05:51
咁八點後106東行改跟82X?

82X唔可以做埋夜晚?

或者拉82 85 682 是但一條落康山道
作者: Waiyin12    時間: 2021-4-12 14:58
andy1010 發表於 2021-4-12 13:47
102、106做緊幾多紅隧銅鑼灣客,要改除非開短棍做紅隧->維園->興發街->景隆街->紅隧循環線
慳返既車跟110 ...

咁做足唔足以陰乾110...

而家110好多都係北角去紅隧嘅特快客
作者: qunow    時間: 2021-4-12 15:57
Waiyin12 發表於 2021-4-12 14:43
82X唔可以做埋夜晚?

或者拉82 85 682 是但一條落康山道

82拉落去,太古城少車
85夜晚得25分鐘一班,而且班次不穩
682要做新界往返太古城客

82X應該唔夠客開夜晚,夜晚成條82X得康怡一站有客,其他站嗰啲啲客又有其他車搭
就算康怡一個站每15分鐘出到40個客出嚟都應該維唔到皮
何況啲客而家搭緊貴過82X嘅106
而106就算唔入柴灣都要入筲箕灣

作者: ahken    時間: 2021-4-12 17:22
jpoon 發表於 2021-2-24 15:04
身為106沿綫居民,只會響銅鑼灣返屋企或去太古城先考慮搭佢
來往銅鑼灣至鰂魚涌會搭116

的確太慢了...

作者: Waiyin12    時間: 2021-4-12 19:00
qunow 發表於 2021-4-12 15:57
82拉落去,太古城少車
85夜晚得25分鐘一班,而且班次不穩
682要做新界往返太古城客

咁一係82拆AB線,西行走線一樣,東行一半行康山,一半行太古城

唔怕兜路都可以學以前110咁自轉一圈嘅

作者: andy1010    時間: 2021-4-12 20:00
Waiyin12 發表於 2021-4-12 14:58
咁做足唔足以陰乾110...

而家110好多都係北角去紅隧嘅特快客

102P全日做, 反正佢而家都係北角上橋咁樣基本上每個位都有條可接受既紅隧線

作者: qunow    時間: 2021-4-12 20:19
Waiyin12 發表於 2021-4-12 19:00
咁一係82拆AB線,西行走線一樣,東行一半行康山,一半行太古城

唔怕兜路都可以學以前110咁自轉一圈嘅

82而家夜晚都係得8-10分鐘一班
作者: 99MAN    時間: 2021-4-13 00:27
jpoon 發表於 2021-4-12 01:58
106港島方向維園兩個站都可以落半車客以上,興發街同景隆街亦多客,飛咗佢嘅真係聽摺綫
116本身怡和街一個 ...

106改快咪可以慳啲車比116

作者: jpoon    時間: 2021-4-13 00:39
99MAN 發表於 2021-4-13 00:27
106改快咪可以慳啲車比116

將106客過畀116,同時又將102客塞畀112
怡和街塞唔到咁多車吧?
仲有116疫情前條龍已經過咗百德新街紅綠燈位,再食嘅條龍會排到去邊?
仲有就係106返九龍做緊黃埔客,唔通由歐化落車行過去?

作者: andy1010    時間: 2021-4-13 23:27
jpoon 發表於 2021-4-13 00:39
將106客過畀116,同時又將102客塞畀112
怡和街塞唔到咁多車吧?
仲有116疫情前條龍已經過咗百德新街紅綠燈 ...

所以開返條銅鑼灣天后紅隧循環線做呢班客就得
東鐵線過海段通車後應該都會少左客

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4