hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 2021-2022年度中西區巴士路線計劃 [打印本頁]

作者: bestwishes706    時間: 2021-2-26 15:25
標題: 2021-2022年度中西區巴士路線計劃

文件已出:

https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/util_uarticle_cp/2021-22_central_western_rpp.pdf

基本上都係其它區RPP出哂

主要有40M拉去灣北,260縮時翻炒等

另外有43M 減班不入石塘咀,6A下段班次取消 ,由6X延長三個班次至赤柱炮台取代

作者: Kj2052    時間: 2021-2-26 15:28
43m陰乾計劃搏ban mode
作者: nwfb23    時間: 2021-2-26 15:38
無人去石塘咀,唔代表無人係石塘咀上車

山道好多人等43M,不過實叫你坐971
作者: AtrHenu    時間: 2021-2-26 15:39
Kj2052 發表於 2021-2-26 15:28
43m陰乾計劃搏ban mode

如期這樣不如將春秋二際開347減價變為普通線取代43M仲好陰乾到PK囉!!

作者: Choi    時間: 2021-2-26 15:42
12/12m/13唔搞?
作者: AtrHenu    時間: 2021-2-26 17:00
Choi 發表於 2021-2-26 15:42

搞親西半山班白鴿議員實同政府對簿公堂.(除非學它們建議話恢辦返23A,23B全日服務就可以搞到)

btw,隨著白鴿個鄭主席,峰/康哥DQ在即改由張議員派出社區主任補上下,相信城巴12,40,40M重組方案下年實會舊時重提甚至繞過咨詢就就直接執行.

作者: Rogerlhm98    時間: 2021-2-26 17:12
Choi 發表於 2021-2-26 15:42

由城巴接管到善巴上場搞左30年,搞到一早就搞左了。
三條重疊得黎但又好難用邊條合邊條,得班次可以搞搞,唔好下下咁樣衰一係等20分鐘一係3架拖架黎。
作者: Choi    時間: 2021-2-26 17:17
Rogerlhm98 發表於 2021-2-26 17:12
由城巴接管到善巴上場搞左30年,搞到一早就搞左了。
三條重疊得黎但又好難用邊條合邊條,得班次可以搞搞 ...

齊齊開30當重組,咁就老蘭平均10分鐘一班車上山
作者: chunglau    時間: 2021-2-26 17:23
nwfb23 發表於 2021-2-26 15:38

山道好多人等43M,不過實叫你坐971 ...

如果971比43M早到食咗一啲客,43M又係食唔夠客
作者: Rogerlhm98    時間: 2021-2-26 17:52
Choi 發表於 2021-2-26 17:17
齊齊開30當重組,咁就老蘭平均10分鐘一班車上山

做好聯合班次係其一
硬係要執線嘅,13轉循環,12/13各做一條路(柏道/羅便臣道)換走12M行快路上山就唔洗累鬥累;再玩盡啲嘅,既然12/13都拉唔到落上環,咁咪拉12M落水(假假地3B係officially同呢條線合併),兜完添馬街個圈飛海皮去林士街。
不過有無咁嘅必要同埋區會係咪繼續堅持一線都不能郁就另外講啦。
作者: 93常客    時間: 2021-2-26 18:02
Rogerlhm98 發表於 2021-2-26 17:52
做好聯合班次係其一
硬係要執線嘅,13轉循環,12/13各做一條路(柏道/羅便臣道)換走12M行快路上山就唔洗 ...

西摩道班友肯定ban你
快路上山,you mean 12m跟23同路上明愛?

作者: Choi    時間: 2021-2-26 18:22
93常客 發表於 2021-2-26 18:02
西摩道班友肯定ban你

以前最誇張堅道3B/12/12M/13拖住嚟,宜家冇咗3B,23A,23B(幾乎)同再之前嘅43,你叫西半山再攞綫出嚟好難。
12同13各自有獨市位,而12M其實係可以比嗰兩條綫cover(除咗英華),咁12M變做學校綫其實係可以,參照23B。

作者: M722    時間: 2021-2-26 18:24
nwfb23 發表於 2021-2-26 15:38

山道好多人等43M,不過實叫你坐971 ...

我贊成取消43M,加971雙向分段收費
作者: FBI2    時間: 2021-2-26 18:30
M722 發表於 2021-2-26 18:24
我贊成取消43M,加971雙向分段收費

我諗43M改完之後,下年就會搵971食埋
作者: LN9267    時間: 2021-2-26 18:34
FBI2 發表於 2021-2-26 18:30
我諗43M改完之後,下年就會搵971食埋

43M也是會被區議會反對了,他們希望路線可以出去中環。

而且971取代43M,即是繞入去華富、華貴,肯定被ban。

作者: Rogerlhm98    時間: 2021-2-26 18:47
93常客 發表於 2021-2-26 18:02
西摩道班友肯定ban你

就係西摩道唔郁得,所以我意思係12,13(除左轉循環,照顧埋英華女一帶乖客)唔變,淨係郁12M。
加埋呢份RPP係建議40M回歸軒尼詩道經返金鐘嘅同時繼續入中環,所以先會諗12M跟23行。
作者: M722    時間: 2021-2-26 19:23
LN9267 發表於 2021-2-26 18:34

而且971取代43M,即是繞入去華富、華貴,肯定被ba ...

其實971過數碼港道後跟970入華富往香港仔方向。
往華貴可以在華富南落車搭升降機,反正M47年代都無車去華貴。
作者: bestwishes706    時間: 2021-2-26 19:36
LN9267 發表於 2021-2-26 18:34

而且971取代43M,即是繞入去華富、華貴,肯定被ba ...

就算971食咗43M,971都仲係蝕錢,奇在仲未好似260 973咁建議縮時

作者: 又加價    時間: 2021-2-26 20:21
Choi 發表於 2021-2-26 18:22
以前最誇張堅道3B/12/12M/13拖住嚟,宜家冇咗3B,23A,23B(幾乎)同再之前嘅43,你叫西半山再攞綫出嚟好難。
...

三條線客量最差個個一定係12,12M同13都應該未去到嚴重虧損,如果唔係一早好似12咁提早尾班又減班

但係而家都係會12/12M/13/40M四拖

作者: 053h4    時間: 2021-2-26 20:21
作者: Choi    時間: 2021-2-26 20:42
又加價 發表於 2021-2-26 20:21
三條線客量最差個個一定係12,12M同13都應該未去到嚴重虧損,如果唔係一早好似12咁提早尾班又減班

但係 ...

12如果同13對調總站再全日25可否慳一部車?
作者: Choi    時間: 2021-2-26 20:48
Rogerlhm98 發表於 2021-2-26 17:52
做好聯合班次係其一
硬係要執線嘅,13轉循環,12/13各做一條路(柏道/羅便臣道)換走12M行快路上山就唔洗 ...

咁多年西半山都冇一條線去西環(唔計劣小12),你咁講唔爭在拉埋過去12就到西摩道口止步,而45A净係到西營盤,都唔明點解連條似樣嘅線都冇,譬如12+45A由西環尾經西邊街上到高主教再落返堅道第二街去西環等等...

作者: D208    時間: 2021-2-26 22:29
(, 下載次數: 87)