hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 東區議員要求在英皇道或康山道興建升降機直達太古站大堂 [打印本頁]

作者: LN9267    時間: 2021-4-4 13:35
標題: 東區議員要求在英皇道或康山道興建升降機直達太古站大堂
https://www.districtcouncils.gov ... ttc_2021_009_tc.pdf

其實議員想了很多辦法,也希望幫到居民,但我不覺得MTR很樂意去做。
作者: cky    時間: 2021-4-5 14:38
就係因為話英皇道整唔到升降機,曾幾何時整個啲關愛小巴俾人坐落去太古城嘛,不過宜家都唔覺再有提供啦。
作者: EX-TL    時間: 2021-4-5 15:23
地區撥款起一條地下通道入太古站, 可能仲易過搵港鐵起.
作者: hkaiw    時間: 2021-4-6 01:00
要用升降機只能經D出入口,之後再在太古城中心內乘搭載貨升降機。
作者: ronaldlau    時間: 2021-4-6 02:07
其實最多係響吉之島對出的安全島加部升降機落去B 出口的隧道
作者: waichiu    時間: 2021-4-6 10:49
EX-TL 發表於 2021-4-5 15:23
地區撥款起一條地下通道入太古站, 可能仲易過搵港鐵起.

又不一定, 美孚C出口有升降機, 現已動工在A出口加升降機. 其實我想是曼山天橋巴士總站之升降機可以直落地底A出口隧道中間.因曼山天橋使用率低(只用來時節影木棉), 原因之一是(地主九巴建天橋只去巴士總站, 不連接地鐵), 不能接駁地鐵很不可便.
你問我, 我會覺得太古站在康山加升降機的需要一定大過美孚很多很多. 因美孚是平地.

作者: EX-TL    時間: 2021-4-6 11:07
waichiu 發表於 2021-4-6 10:49
又不一定, 美孚C出口有升降機, 現已動工在A出口加升降機. 其實我想是曼山天橋巴士總站之升降機可以直落地 ...

美孚站C出口升降機使用率高, 通常萬事達廣場-大堂樓層被一般人佔用, 通道樓層輪椅 嬰兒車要等候多時才上到升降機, 美孚站係平地地面下, 相較在洞穴內的太古站, 工程難度應會是前者較容易, 建造成本亦較低.
作者: waichiu    時間: 2021-4-6 13:16
EX-TL 發表於 2021-4-6 11:07
美孚站C出口升降機使用率高, 通常萬事達廣場-大堂樓層被一般人佔用, 通道樓層輪椅 嬰兒車要等候多時才上到 ...

這個問題是轉車站乘客與居民同用一台升降機, 係需求太大, 應該加建多一架升降機, 如果美孚站轉線通道將來擴建.....的話(估算機會很少), 應該在荃灣線大堂層, 直接建通道在屯馬線月台地底, 直上月台.

作者: tonyng    時間: 2021-4-7 17:34
waichiu 發表於 2021-4-6 13:16
這個問題是轉車站乘客與居民同用一台升降機, 係需求太大, 應該加建多一架升降機, 如果美孚站轉線通道將來 ...

幾個月前友板RDB討論過同一問題,從荃灣線和西鐵的圖則,會清楚看到荔灣道對出的荔枝角公園是有一條闊24米呈南北走向的大型暗渠 (LK2 Culvert),所以當初連接西鐵至荃灣線的轉乘通道才要這樣興建迂迴的通道去避開(分兩層要上上落落),亦因此你上面建議由荃灣線大堂層直接興建轉乘通道過去,將來亦極不可能會發生。

作者: AtrHenu    時間: 2021-4-7 17:56
tonyng 發表於 2021-4-7 17:34
幾個月前友板RDB討論過同一問題,從荃灣線和西鐵的圖則,會清楚看到荔灣道對出的荔枝角公園是有一條闊24 ...

原來如此唔怪得MEF屯馬線行去荃灣線條轉線通道要行大段路先轉車,但這樣都有著數起碼唔會太影響68X,69X,265B業績.(因為上上落落轉車要起碼5-10分鐘足以影響方便程度)

btw,既然黨鐵都能夠起深山起Lift去出口下,我諗TAK的康山花園出口部份位置起個類似HKU的升降梯塔通埋去康怡花園都有可能.(反正太古站個2個屋苑0066都份夾錢起)

作者: hokachung    時間: 2021-4-7 21:27
ronaldlau 發表於 2021-4-6 02:07
其實最多係響吉之島對出的安全島加部升降機落去B 出口的隧道

呢個安全島面積唔大又多人用,好難封咗佢施工
相反,斜對面英皇道個安全島面積大好多而且仲有大片空地唔預人行,好適合加部升降機落地底

作者: qunow    時間: 2021-4-8 12:18
cky 發表於 2021-4-5 14:38
就係因為話英皇道整唔到升降機,曾幾何時整個啲關愛小巴俾人坐落去太古城嘛,不過宜家都唔覺再有提供啦。 ...

現在應該是致電安排?
作者: AtrHenu    時間: 2021-4-8 16:24
qunow 發表於 2021-4-8 12:18
現在應該是致電安排?

好像係但好多時得復康巴士/輪椅的士要成個鐘先有車,等得嚟都可以係D出口慢慢行去CitiPlaza1期上到6樓辦公大堂出門口過馬路上康山道部上落Lift再行去吉之島部停車場專用Lift落去康怡廣場18X個巴士站.

btw,如果黨鐵識做應該將A出口部份位置整部Lift塔去康山道再整埋上康怡花園,相信會更方便過叫人打電話Call嚟處理.(反正康怡/山成個範圍都係MTR物業)

作者: jpoon    時間: 2021-4-9 06:03
AtrHenu 發表於 2021-4-8 16:24
btw,如果黨鐵識做應該將A出口部份位置整部Lift塔去康山道再整埋上康怡花園,相信會更方便過叫人打電話Call嚟處理.(反正康怡/山成個範圍都係MTR物業)

唔係,住宅賣散咗,商場係恒隆嘅,港鐵只係有康怡花園一期停車場權益(見2019年年報)
就算係要響屋苑內搵地起升降機,一講到徵用康怡嘅公家地方,一係就開大會要大部分業主同意,一係就搵政府收,唔係你諗得咁簡單

作者: nwfb1001    時間: 2021-4-11 01:43
jpoon 發表於 2021-4-9 06:03
唔係,住宅賣散咗,商場係恒隆嘅,港鐵只係有康怡花園一期停車場權益(見2019年年報)
就算係要響屋苑內搵 ...

但康怡+康山好似係0066做物業管理?

賣斷唔緊要,管理費先fat fat

作者: ronaldlau    時間: 2021-4-11 22:02
jpoon 發表於 2021-4-9 06:03
就算係要響屋苑內搵 ...

其實真係可能要康怡及康山(同一個地契)以外嘅地興建升降機接駁至地鐵站
同時康怡花園及康山花園物業管理公司都係港鐵

作者: jpoon    時間: 2021-4-11 22:04
ronaldlau 發表於 2021-4-11 22:02
其實真係可能要康怡及康山(同一個地契)以外嘅地興建升降機接駁至地鐵站
...

唔知AEON Style對出安全島夠唔夠位做,只係怕未必夠位畀人排隊等𨋢
斜對面果個似乎空間大D?

作者: cky    時間: 2021-4-11 22:20
AtrHenu 發表於 2021-4-8 16:24
好像係但好多時得復康巴士/輪椅的士要成個鐘先有車,等得嚟都可以係D出口慢慢行去CitiPlaza1期上到6樓辦公 ...

但係按位置,要晌仁孚前面三角島起升降機,箇位要去到宜家控制室再入啲,係得嘅港鐵晨早就搞咗啦。
作者: hokachung    時間: 2021-4-12 00:05
nwfb1001 發表於 2021-4-11 01:43
但康怡+康山好似係0066做物業管理?

賣斷唔緊要,管理費先fat fat

邊個做物業管理唔係重點,業主反對就係反對
天后站一路都裝唔到Lift上地面就係因為上蓋物業栢景臺嘅業主反對喺佢哋範圍內裝
作者: AtrHenu    時間: 2021-4-12 00:20
hokachung 發表於 2021-4-12 00:05
邊個做物業管理唔係重點,業主反對就係反對
天后站一路都裝唔到Lift上地面就係因為上蓋物業栢景臺嘅業主反 ...

所以咪搞到TIH個站最後都只係改建一個出口做輪椅專用升降梯做咗就算!!

btw,既然黨鐵都肯幫TIH整部升降梯,不如將太古C出口部份位置改為整部升降梯之後康怡廣場至屋苑內整部山落Lift會否可行??

作者: nwfb1001    時間: 2021-4-12 11:26
AtrHenu 發表於 2021-4-12 00:20
所以咪搞到TIH個站最後都只係改建一個出口做輪椅專用升降梯做咗就算!!

btw,既然黨鐵都肯幫TIH整部升降 ...

拋書包用代號真係巧叻叻

作者: kei_hk    時間: 2021-4-12 12:38
jpoon 發表於 2021-4-11 22:04
唔知AEON Style對出安全島夠唔夠位做,只係怕未必夠位畀人排隊等𨋢
斜對面果個似乎空間大D?
...

在AEON 個MTR 出口對出個巴士站﹐會唔會容易一點?  

將巴士站適當地移前/後。
(睇上面post出來的地圖﹐地底隧道就在巴士站下面﹐再穿番上地面)

作者: ronaldlau    時間: 2021-4-12 22:20
kei_hk 發表於 2021-4-12 12:38
在AEON 個MTR 出口對出個巴士站﹐會唔會容易一點?  

將巴士站適當地移前/後。

都係一個方法,
不過都要響官地度做,但空間會多少少嘅
作者: kei_hk    時間: 2021-4-12 22:27
ronaldlau 發表於 2021-4-12 22:20
都係一個方法,
不過都要響官地度做,但空間會多少少嘅

睇上面張圖﹐成條行人路都係官地﹐用埋個巴士灣﹐空間應該足夠的。

問題係大家是否接受巴士站搬位。

又或者地底增加一小段隧道﹐巴士站外圍上地面。

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4