hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 輕鐵將會在所有轉線車站及總站改用新廣播 [打印本頁]

作者: Sienta    時間: 2021-4-6 00:59
標題: 輕鐵將會在所有轉線車站及總站改用新廣播
為配合屯馬綫全線通車,港鐵已經為輕鐵更改廣播做好準備
以下是一些例子:

屯門站轉線廣播
粵:下一站 屯門,乘客可以轉乘屯馬綫
英:Next stop Tuen Mun, interchange stop for the Tuen Ma Line

505 兆康站廣播
粵:下一站 兆康,乘客可以轉乘屯馬綫
英:Next stop Siu Hong, interchange stop for the Tuen Ma Line
粵:兆康,呢個係路綫 505 嘅尾站,多謝乘搭輕鐵
英:Siu Hong, end of the route 505, thank you for travelling on the Light Rail
粵:請所有乘客落車
英:Please exit from the train

大家係咪覺得小了啲嘢呢?

作者: SLsTuDiO    時間: 2021-4-6 01:21
換廣播竟然無加普通話
作者: T-LRT迷    時間: 2021-4-6 13:26
唔通,之前1120成日不載客週圍走,就係試呢啲「新廣播」?
作者: AVBWU291    時間: 2021-4-6 13:35
T-LRT迷 發表於 2021-4-6 13:26
唔通,之前1120成日不載客週圍走,就係試呢啲「新廣播」?

我反而覺得係試「實時軌道動態性能監察系統」。新聞稿話預計三月尾投入運作,計返時間又差唔多喎

作者: AVBWU291    時間: 2021-4-6 13:36

港鐵竟然搞咁多嘢,仲以為純粹將市區綫嘅「乘客可以轉乘屯馬綫」代替而家嘅西鐵廣播。
仲有,好想知道614/5P嘅兆康廣播,係咪都係叫人落車

作者: AlexLee    時間: 2021-4-6 14:47
AVBWU291 發表於 2021-4-6 13:36
港鐵竟然搞咁多嘢,仲以為純粹將市區綫嘅「乘客可以轉乘屯馬綫」代替而家嘅西鐵廣播。
仲有,好想知道614/5 ...

其實都要廣播正式出街
先知道龜龜係咪真係「搞咁多野」
定係用舊廣播剪接就算

之前輕鐵試驗換廣播已經出現過呢啲字句
唔係新嘢嚟
作者: JR5204@26M    時間: 2021-4-6 14:48
AVBWU291 發表於 2021-4-6 13:36
仲有,好想知道614/5 ...

https://www.youtube.com/watch?v=BNe7mc_eoY4&t=54s
可以參考番2014年港鐵化廣播
614P/615P係播「本班列車現已改行路線615P/614P」

作者: khcasahiya    時間: 2021-4-6 17:13
SLsTuDiO 發表於 2021-4-6 01:21
換廣播竟然無加普通話

站距咁短,講到嚟都已經埋站開門
作者: HV9990    時間: 2021-4-6 23:59
證明我之前既估計冇錯
咁樣開始轉代表輕鐵廣播全線党鐵化距離不遠
作者: I20091157    時間: 2021-4-7 12:28
HV9990 發表於 2021-4-6 23:59
證明我之前既估計冇錯
咁樣開始轉代表輕鐵廣播全線党鐵化距離不遠

都幾大機會會,而家根本只係時間問題。

作者: groom1002    時間: 2021-4-7 21:36
khcasahiya 發表於 2021-4-6 17:13
站距咁短,講到嚟都已經埋站開門

離站後即播,不過除銀座/濕地公園/屯馬線轉車站,其他無需設普通話廣播

作者: AVBWU291    時間: 2021-4-7 21:53
groom1002 發表於 2021-4-7 21:36
離站後即播,不過除銀座/濕地公園/屯馬線轉車站,其他無需設普通話廣播

離站後即播,即係更「港鐵化」。同埋部份站就算加普通話都唔使離站即播
作者: he_01    時間: 2021-4-7 23:24
AVBWU291 發表於 2021-4-7 21:53
離站後即播,即係更「港鐵化」。同埋部份站就算加普通話都唔使離站即播 ...

其實最難就應該係開門+關門廣播
加普通話真係太慢
作者: Twinings    時間: 2021-4-8 00:54
JR5204@26M 發表於 2021-4-6 14:48
https://www.youtube.com/watch?v=BNe7mc_eoY4&t=54s
可以參考番2014年港鐵化廣播
614P/615P係播「本班列 ...

九鐵版本嘅輕鐵報站有感情得多,聽落好親切。
港鐵個版本好似機械式發聲咁,令人覺得好生硬,同埋加普通話真係太長,全足全程車畀把無感情嘅機械聲轟炸...
作者: 吳宗錡    時間: 2021-4-8 12:04
he_01 發表於 2021-4-7 23:24
其實最難就應該係開門+關門廣播
加普通話真係太慢

咁關門廣播可以好似早期機鐵咁得「嘟嘟」聲無「請勿靠近車門」嘅
橫掂巴士都唔會有「請勿靠近車門」廣播
作者: AVBWU291    時間: 2021-4-8 17:24
吳宗錡 發表於 2021-4-8 12:04
咁關門廣播可以好似早期機鐵咁得「嘟嘟」聲無「請勿靠近車門」嘅
橫掂巴士都唔會有「請勿靠近車門」廣播 ...

機鐵唔係通勤鐵路,而且dwell time長,冇廣播都得。
輕鐵上落人數多,開門幾秒就閂門,點樣可以冇提示?
仲有,三樣都唔係同一樣嘢,有乜可比性?
講完廢話未啊,吳宗錡

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4