hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 3B同5C有冇得執一執 [打印本頁]

作者: 珀島魚蛋    時間: 2021-4-6 02:11
作者: jpoon    時間: 2021-4-6 02:19
你問過富士山某網友未先
人哋嫌富士山冇車去鑽石山呀,你仲要拎走佢條綫

作者: Ohm    時間: 2021-4-6 02:51
近呢十年好似不論巴迷、區議員、運吉都有個情況,就係見到巴士路線之間有重覆經過嘅路段,就覺得係服務重疊要重組
但3B的確係有啲位其他路線做唔到,或者你可以當3B係5C嘅特別班次咁去諗,就唔會覺得係路線重疊
作者: 3av188    時間: 2021-4-6 02:54
你叫九巴執一執3B,九巴應該會直接執左3B佢
作者: Kingston_Kwan    時間: 2021-4-6 11:16
Ohm 發表於 2021-4-6 02:51
近呢十年好似不論巴迷、區議員、運吉都有個情況,就係見到巴士路線之間有重覆經過嘅路段,就覺得係服務重疊 ...

特別班次唔重要, 最重要係唔好聯合到站兼跟5C尾清唔到客。
而家已經cut到繁時15, 再Cut只會令僅存獨市客都無埋。

P.S. 兜入鑽石山站 & 整個平價分段同19M抗衡應該都有用嘅, 你見2F/3C都搶到37M大半條條人龍

作者: Kj2052    時間: 2021-4-6 11:47
屯馬線一通唔執都難
作者: 霧燈豪.HT6962    時間: 2021-4-6 12:59
其實3B唔係無人搭 只係價錢牌問題俾人長期針對減車 3B $5.4 5C $6.2 其實搭3B同5C 慈雲山出紅磡嘅時間係打和
作者: AtrHenu    時間: 2021-4-6 14:00
霧燈豪.HT6962 發表於 2021-4-6 12:59
其實3B唔係無人搭 只係價錢牌問題俾人長期針對減車 3B $5.4 5C $6.2 其實搭3B同5C 慈雲山出紅磡嘅時間係打 ...

既然九巴3B係慈雲山線眼中釘而且又唔太想做個款,不如改行上路紅蘋果街市幫手清新巴116的土瓜灣短途客咪仲可能有D出路兼唔駛成日同5C拍住上一齊落山去紅磡.

作者: KG1428    時間: 2021-4-6 14:04
個人認為5P轉全日服務
3B+11可以取消
多出車輛去5P果面
作者: 天空之神    時間: 2021-4-6 14:16
近呢十年好似不論巴迷、區議員、運吉都有個情況,就係見到巴士路線之間有重覆經過嘅路段,就覺得係服務重疊 ...

最低消費係要縮落慈南減一車
作者: wingho_cwh    時間: 2021-4-6 14:19
AtrHenu 發表於 2021-4-6 14:00
既然九巴3B係慈雲山線眼中釘而且又唔太想做個款,不如改行上路紅蘋果街市幫手清新巴116的土瓜灣短途客咪仲 ...

問題係九巴想執咗佢,點會肯改線

作者: ATSE40    時間: 2021-4-6 14:22
KG1428 發表於 2021-4-6 14:04
個人認為5P轉全日服務
3B+11可以取消
多出車輛去5P果面

咁你可以搵下點解 3X 開線嗰陣發生咗咩事就知點解呢樣嘢係唔會發生到

作者: cky    時間: 2021-4-6 14:35
wingho_cwh 發表於 2021-4-6 14:19
問題係九巴想執咗佢,點會肯改線

叫羚生拎條 3B 去同人交換條 5B 囉, 到時九巴就既有 5B 又有 5C
再睇下善水會將條 3B 加價定減價去增加客猿 ;P;P;P

作者: wingho_cwh    時間: 2021-4-6 14:38
cky 發表於 2021-4-6 14:35
叫羚生拎條 3B 去同人交換條 5B 囉, 到時九巴就既有 5B 又有 5C
再睇下善水會將條 3B 加價定減價去增 ...

屎水公司聽到「3B」都怕怕 對面岸條死鬼 3B 仲日日畀人捽緊數

作者: cky    時間: 2021-4-6 14:43
wingho_cwh 發表於 2021-4-6 14:38
屎水公司聽到「3B」都怕怕  對面岸條死鬼 3B 仲日日畀人捽緊數

係喎, 甩完一條 3B 又要接番另一條 3B

咁咪睇邊間有核多啲, 先引爆個核彈囉

作者: 053h4    時間: 2021-4-6 15:08
作者: cky    時間: 2021-4-6 15:18
你唔駛日日都 post 人哋篇文就代表全西區人

又要代表石排灣, 又要代表南區, 又要代表西區, 仲要代表埋九巴
咁樣好易搞到人格分裂的
作者: 053h4    時間: 2021-4-6 15:56
作者: ricky    時間: 2021-4-6 17:31
個人認為5P轉全日服務
3B+11可以取消
多出車輛去5P果面

11勁多流水客,九巴點會為慈雲山而犠牲11呢﹗

一係將5P做全日,5C減至20至30分鐘一班。

作者: KG1428    時間: 2021-4-6 17:36
ricky 發表於 2021-4-6 17:31

但九巴11已經被列入取消名單(屯馬線全通)
作者: cky    時間: 2021-4-6 17:45
053h4 發表於 2021-4-6 15:56
我唔代表任何人,但係城巴肯聽民意就唔會霸著西區唔比其他人去做。

西區居民開到聲,既然前題滿足唔到西 ...

好好笑, 講到 "覇住" 咪又係因為九巴搶唔到

用千萬個理由, 最尾都係兜翻去乜巴士交晒俾九巴就最好嘛
日日用呢啲理由嚟晌 italk 呃飯食

作者: ricky    時間: 2021-4-6 20:40
KG1428 發表於 2021-4-6 17:36

何以見得?

作者: atenu    時間: 2021-4-6 21:09
ricky 發表於 2021-4-6 17:31

你當下路無到??
作者: Kingston_Kwan    時間: 2021-4-6 22:10
ricky 發表於 2021-4-6 20:40
何以見得?

主客源黃大仙,去土瓜灣搭鐵咁短都要轉一次,好煩。  
另一客源新蒲崗近越秀, 行去地鐵都要10分鐘左右, 行得來搭11都到左 (配合ETA)。

D人根本就想搭返班次穩定嘅11

所以縮做四美街開, 跟原線最好 (鑽石山客一鋪清袋就一定架啦), 當然cut車少不免, 繁時keep到15已經好好。

龍蟠苑塞返比3B做, 而3B兜埋入鑽石山站當清小巴客。

作者: JX9097    時間: 2021-4-6 22:42
3B係要執,唔係執一執
作者: paul2357paul    時間: 2021-4-6 23:19
Kj2052 發表於 2021-4-6 11:47
屯馬線一通唔執都難

係都係盡量留上路巴士線多於下路巴士線,
前者起碼將來會有新增在土瓜灣鐵路轉巴士上山客源,後者肯定冇。

作者: paul2357paul    時間: 2021-4-6 23:25
053h4 發表於 2021-4-6 15:08
其實城巴做3B, 換取E23縮去九龍城碼頭係切實可行。

其實應該盡快落實5B換3B呢個方案。

城巴係開都情願開來往郵輪碼頭新線經荷李活廣場

作者: JX9097    時間: 2021-4-6 23:49
paul2357paul 發表於 2021-4-6 23:25
城巴係開都情願開來往郵輪碼頭新線經荷李活廣場

印象中荷里活已經有免費穿梭巴士去碼頭?
(只限郵輪泊岸時)

作者: S3BL100    時間: 2021-4-7 00:53

如果兩條線都有足夠客源就話

但如果至少其中一條唔夠客,同區又有其他訴求同需要未得到滿足,就唔同講法,就係資源錯配

3B 用來換慈沙線其實幾適合

作者: paul2357paul    時間: 2021-4-7 02:35
S3BL100 發表於 2021-4-7 00:53
如果兩條線都有足夠客源就話

但如果至少其中一條唔夠客,同區又有其他訴求同需要未得到滿足,就唔同講法 ...

補車落286M令佢拉上慈雲山開番似樣少少班次就夠
作者: paul2357paul    時間: 2021-4-7 02:45
JX9097 發表於 2021-4-6 23:49
印象中荷里活已經有免費穿梭巴士去碼頭?
(只限郵輪泊岸時)

舊跑道區唔使郵輪碼頭正常運作淨靠兩個公園已經有唔少閒逛人流。
將來兒童醫院之外亦有新醫院,
果個區根本上唔憂做。

當秀茂坪來往兒童醫院都有綠頂既時候(係咪秀茂坪邨居民特別多問題兒童),
黃大仙山區幾時亦有類似代表作?

作者: jpoon    時間: 2021-4-7 05:30
paul2357paul 發表於 2021-4-6 23:19
係都係盡量留上路巴士線多於下路巴士線,
前者起碼將來會有新增在土瓜灣鐵路轉巴士上山客源,後者肯定冇 ...

上咩山呀?何文田山嘅27M/28M果D唔係一路都做緊咩?
慈雲山嘅,點解唔搭鐵去鑽石山轉而要去土瓜灣轉?甚至宋皇臺站行去九龍城,選擇都多過佢啦
仲有,呢D客源又點會係新增?
同埋,下路未來有唔少重建項目,啟德近下路又有發展,點會冇新客源

作者: JX9097    時間: 2021-4-7 08:05
paul2357paul 發表於 2021-4-7 02:45
舊跑道區唔使郵輪碼頭正常運作淨靠兩個公園已經有唔少閒逛人流。
將來兒童醫院之外亦有新醫院,
果個區根 ...

黃大仙區應該都係靠22系轉乘算數

講小巴,唔計86專駁黨鐵站
仲有秀茂坪(90B)同油麗(90A)兩條線
只係呢兩條線只到兒童醫院,到喉唔到肺

作者: 61233    時間: 2021-4-7 08:19
作者: ricky    時間: 2021-4-7 10:44
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-6 22:10
主客源黃大仙,去土瓜灣搭鐵咁短都要轉一次,好煩。  
另一客源新蒲崗近越秀, 行去地鐵都要10分鐘左右, 行 ...

你係講要保留11號的原因

作者: Quanta    時間: 2021-4-7 10:48

不嬲都係嗰句,3B唔係唔夠客冇需求係九巴嫌3B收得平過5C, 想整死佢迫人俾6.2
所以九巴唔會有心解決兩線班次唔夾嘅問題,亦唔會諗方法救線。
屯馬線開後,晚繁起兜落鑽石山站係可以搶好多客嘅

作者: Kingston_Kwan    時間: 2021-4-7 21:01
ricky 發表於 2021-4-7 10:44
你係講要保留11號的原因

yes u r right. Wt do u think?

作者: paul2357paul    時間: 2021-4-7 21:45
jpoon 發表於 2021-4-7 05:30
上咩山呀?何文田山嘅27M/28M果D唔係一路都做緊咩?
慈雲山嘅,點解唔搭鐵去鑽石山轉而要去土瓜灣轉?甚至 ...

當3D對於慈雲山斧山居民可以係一條彩虹站轉巴士上山路線,
唔怕例如5,5P做唔到類似駁鐵效果。

作者: B.B.B.    時間: 2021-4-7 22:18
3B 5C 好似執左好耐
作者: xdxd    時間: 2021-4-7 22:44
paul2357paul 發表於 2021-4-7 21:45
...

咁又想問下,駁鐵線唔係應該去最近嘅地鐵站?
喺慈雲山/富山嘅情況,應該落鑽石山站,而唔係喺地面上承受相對地唔穩定嘅車程去土瓜灣/宋皇臺。

仲有,3D喺彩虹據我所知係駁長途巴士線(往來大西北/大老山)多過駁鐵。

作者: S3BL100    時間: 2021-4-7 23:05
Quanta 發表於 2021-4-7 10:48
不嬲都係嗰句,3B唔係唔夠客冇需求係九巴嫌3B收得平過5C, 想整死佢迫人俾6.2
所以九巴唔會有心解決兩線班次 ...

九巴想整死 3B 的確係因為價錢牌,但與此同時 3B 載客率的確欠佳,就算你話 3B 唔係無需求,事實係 3B 慈雲山每執多一個客就代表 5C 少一個客,此消彼長下兩條線需求加埋得咁多就係咁多

明知道九巴唔會為慈雲山增加資源既前提下,你地其實好應該撫心自問,為左死留 3B,放棄爭取換取改善其他服務既機會,到底係咪明智,係咪對居民最好

3B 嚴格來講係無獨巿位,慈雲山往來紅磡土瓜灣不在話下;就算係富山,如果土瓜灣紅磡當一個大區計,仲有條 5 仔

慈雲山、富山係咪真係好需要兩條線去紅磡土瓜灣,同時無沙田全日線、正常油尖旺線、富山無全日車往來深水埗?就算唔計本版嘈左好耐既慈沙線,2F 特全日,或者換 3X 5X 或 5P 是但一條全日,實用程度同價值都高過留低條半生不死既 3B

我成日都話,get your priorities right...

作者: jpoon    時間: 2021-4-8 00:34
paul2357paul 發表於 2021-4-7 21:45
...

但呢班駁鐵客本身都用緊其他方法上山,點解要咁轉折去土瓜灣站轉巴士?落山客更加冇乜理由要搭到去土瓜灣站轉鐵
所謂新客源我就好有保留啦

作者: Quanta    時間: 2021-4-8 11:33
S3BL100 發表於 2021-4-7 23:05
九巴想整死 3B 的確係因為價錢牌,但與此同時 3B 載客率的確欠佳,就算你話 3B 唔係無需求,事實係 3B 慈 ...

淨係將咁遠嘅範圍當一大區已經傾唔到落去啦
尤其是屯馬線開咗之後,要班客由下路行返上路,隨時佢已經去咗保鐵
3B除咗搶5C客,仲會同116同21share客,21收平3毫,116有半條歸新巴,盲目推客走只會流失咗一堆客
作者: 天空之神    時間: 2021-4-8 11:59
九巴想整死 3B 的確係因為價錢牌,但與此同時 3B 載客率的確欠佳,就算你話 3B 唔係無需求,事實係 3B 慈 ...

其實富山自從有5 仔之後 3B 都跌左一截

改做 5 仔轉乘 5C /21 或者仲叫做救到 5 仔

否則 3B 5 會一齊死

壽屍都買唔到

作者: 霧燈豪.HT6962    時間: 2021-4-8 13:06
3B要摺仲要補志蓮淨苑/龍蟠苑空檔 11都會取消 咁樣呢度就真係冇晒車 可能要5/21其中一條行埋
作者: 6516    時間: 2021-4-8 13:13
xdxd 發表於 2021-4-7 22:44
咁又想問下,駁鐵線唔係應該去最近嘅地鐵站?
喺慈雲山/富山嘅情況,應該落鑽石山站,而唔係喺地面上承受 ...

晚繁19M爆到七彩嘅時候, 的確係有彩虹落鐵轉3D/3M
特別係由東九果邊搭鐵番黎嘅客
始終3D多人亦都多車, 至少上到車, 好彩嘅黎部3M更加有位坐

作者: Ohm    時間: 2021-4-8 13:32
天空之神 發表於 2021-4-8 11:59
其實富山自從有5 仔之後 3B 都跌左一截

改做 5 仔轉乘 5C /21 或者仲叫做救到 5 仔

點解5號會死?
你諗住一個尖東站就可以做哂成個尖沙咀?
明明都係九龍半島,點解會要淪落到同新界牛同一標準

作者: YY487    時間: 2021-4-8 13:50
作者: Snoopy@FB8617    時間: 2021-4-8 13:52
Quanta 發表於 2021-4-8 11:33
尤其是屯馬線開咗之後,要班客由下路行返上路,隨時佢已經去 ...

其實最大問題係lee堆客夠唔夠撐起一條線
而家條3B都已經唔多掂
再開埋條鐵保守計跌多一兩成

除非老九肯做大手術
3B/5/5C搞埋一齊
尖咀上路兩邊有線
尖咀下路一樣兩邊有線
大家交換/平衡D資源組兩條頻密線頂住

作者: YY487    時間: 2021-4-8 13:54
作者: 天空之神    時間: 2021-4-8 15:47
Ohm 發表於 2021-4-8 13:32
點解5號會死?
你諗住一個尖東站就可以做哂成個尖沙咀?
明明都係九龍半島,點解會要淪落到同新界牛同一標 ...

當 11 都會有機會上路,你覺得 5 仔會置身事外?

3B/5 最後2 線只能活一線既情況下
相信絕大多數人會要5 唔要3B

作者: AtrHenu    時間: 2021-4-8 16:12
霧燈豪.HT6962 發表於 2021-4-8 13:06
3B要摺仲要補志蓮淨苑/龍蟠苑空檔 11都會取消 咁樣呢度就真係冇晒車 可能要5/21其中一條行埋 ...

我諗好可能最後紅巴11拉上經志蓮,富山墳場上慈南取代3B並增設5D,297轉乘甚至運吉叫屎巴設E23A短程收費補返落慈雲山去黃埔呢個需求低的位置.
作者: 053h4    時間: 2021-4-8 16:14
作者: JX9097    時間: 2021-4-8 19:12
AtrHenu 發表於 2021-4-8 16:12
我諗好可能最後紅巴11拉上經志蓮,富山墳場上慈南取代3B並增設5D,297轉乘甚至運吉叫屎巴設E23A短程收費補 ...

11都極大機會冇得留低
作者: JH_LE4612    時間: 2021-4-8 22:24
61233 發表於 2021-4-7 08:19
雖然唔知真假,但真係好離地
土瓜灣搭11去佐敦一帶明明勁方便,雖然有14,但都叫可以兩飛,而且14有時都 ...

如果 14爆嘅話,應該係 14加班而唔係留 11?何況14開左鐵之後冇可能好似依家咁爆法。佐敦仲要有兩個地鐵站,如果留 11執雞倒不如放手。

Btw路邊曾經聽過有個重組計劃嘅,的確提過 11會 cut,同期話執嘅仲有沙田嘅 1B2M total四條,當然依家嘅計劃都幾肯定會再大改,但係 11嘅價值只淨新蒲崗嘅時候 (同樣 3B所謂嘅獨市位都係得富山落下路),用啲資源嚟做密部份線再喺富豪東方轉車,會好過 N條疏線一齊嚟一齊走。南區,甚至其實成個市區都慣左直車,資源運用上其實唔係咁理想,尤其獨市位少客導致減疏嘅時候。
作者: Quanta    時間: 2021-4-8 22:33
JH_LE4612 發表於 2021-4-8 22:24
如果 14爆嘅話,應該係 14加班而唔係留 11?何況14開左鐵之後冇可能好似依家咁爆法。佐敦仲要有兩個地鐵 ...

問題係九巴最興叫你用20/25/30分鐘嘅車嚟轉車呀嘛
等車仲耐過搭車
啲轉乘仲會過橋抽板隨加價而縮水,變咗食雙倍加幅
作者: S3BL100    時間: 2021-4-8 22:56
Quanta 發表於 2021-4-8 11:33
尤其是屯馬線開咗之後,要班客由下路行返上路,隨時佢已經去 ...

事實係由全港大多數地區出發,包括九龍巿區唔少屋邨屋苑起計,上路同下路都係當作土瓜灣,唔會同時有線去齊上下路

慈雲山起計實情係有條 5C 落下路,問題係富山。但你撫心自問一下,為左保住同時有車去上路下路,搞到往來其他區既需要得唔到滿足,富山到今時今日都無全日車往來深水埗,係咪一個合理既規劃?最終結果隨時係 3B 5 齊齊陰乾,又係咪理想?係咪居民想要既野?

我主張 3B 換慈沙線,你地又堅持要 286M,你地覺得咁就唔使搞到條 3B,但最後就算運署九巴想拉線上山,疏車兼去唔到居民需要去既地方,你地咪一樣係唔搭

唔畀改現有路線,情願攬住堆廢線過世,呢個正正係好多區交通多年以來毫無寸進既原因。不過大家唔聽就算,咁落去無人幫到你地

作者: Kingston_Kwan    時間: 2021-4-13 19:49

土瓜灣去佐敦,港鐵要轉車兼兜大圈,去九龍站就更加。
最多比佢縮到黃大仙,食番D想一程過嘅客算啦,我敢講土瓜灣客肯定無咩客會走。

比佢cut到繁時15,非繁20,深夜30已經好夠。

作者: teddybus    時間: 2021-4-13 19:56
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-13 19:49
最多比佢縮到黃大仙,食番D想一程過嘅客算啦,我敢講土 ...

土瓜灣去佐敦,識搭就梗係搭到柯士甸啦,唔使轉線添喎
作者: Kingston_Kwan    時間: 2021-4-13 20:06
teddybus 發表於 2021-4-13 19:56
土瓜灣去佐敦,識搭就梗係搭到柯士甸啦,唔使轉線添喎

柯士甸行返去九龍站丶西隧果邊, 行天橋都10分鐘, 去西九文化區就花更長時間。

如果係係去廟街以東, 柯士甸站根本唔岩你。

我以前坐287X去佐敦轉荃灣線, 初時炮台街落, 但去到佐敦站月台都要7-8分鐘。

之後幾次就再搭多站去寧波街落, 只係行3,4分鐘就到月台。計返增加車程條數其實差唔多 (唔塞車的話)。

所以11係有得做, 但可以考慮提早尾車 & 假日尾車1900, 其餘時間既客谷去14果度啦

作者: ricky    時間: 2021-4-13 21:56
JX9097 發表於 2021-4-8 19:12
11都極大機會冇得留低

可能有人將11同已取消的212比較,諗到屯馬線一通車,11的客量就會急挫至被取消。不過我諗未必衰到212咁,除非九龍城迴旋處勁塞車,否則11的走線都一直路,土瓜灣上路燈位少,加上黃大仙同新蒲崗唔太近屯馬線,唔會輸蝕畀屯馬線。
作者: teddybus    時間: 2021-4-13 22:09
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-13 20:06
柯士甸行返去九龍站丶西隧果邊, 行天橋都10分鐘, 去西九文化區就花更長時間。

如果係係去廟街以東, 柯士 ...

「柯士甸行返去九龍站丶西隧果邊, 行天橋都10分鐘, 去西九文化區就花更長時間。
如果係係去廟街以東, 柯士甸站根本唔岩你。」
個人認為10分鐘步程好合理,亦大把人咁行
作者: JX9097    時間: 2021-4-13 23:07
ricky 發表於 2021-4-13 21:56
可能有人將11同已取消的212比較,諗到屯馬線一通車,11的客量就會急挫至被取消。不過我諗未必衰到212咁, ...

11要「甩身」,最起碼縮番去黃大仙(反正鑽石山直接坐黨鐵可以落到去土瓜灣)
縮一縮,慳番兩三架車,至少節流先

至於九巴想唔想5,11做新蒲崗《》土瓜灣「聯合班次」呢
都好影響11留唔留得低

作者: 天空之神    時間: 2021-4-13 23:29
ricky 發表於 2021-4-13 21:56
可能有人將11同已取消的212比較,諗到屯馬線一通車,11的客量就會急挫至被取消。不過我諗未必衰到212咁, ...

其實11 最好留線既方法係同5P 合併,佐敦道轉出尖沙咀,回程停返中港城佐敦道
加價到5C/5P 水平,唔入黃大仙總站

雖然有機會殺錯5 仔同 9 仔但都係一個解決方法

作者: 2076    時間: 2021-4-13 23:52
其實14拉埋去九龍站就殺到11......
新蒲崗去佐敦同九龍站仲有203E,單向仲有95
黃大仙總站都有9仔去到佐敦

寧願棄11保5都唔好兩條一齊攬炒,講真11的獨市位真係唔多,宜家最有價值的上路去佐敦同九龍站,未來屯馬綫可以直達柯士甸站,又唔駛塞死亡交叉,11的走線又塞車,回車又慢,價錢牌又唔靚仔,一定係眼中釘
作者: AtrHenu    時間: 2021-4-14 09:52
2076 發表於 2021-4-13 23:52

九巴14早係23年前試過縮到去九龍鐵路站都因為最後對油塘唔方便所以最後都打回原形,不過時勢有全日的14X落老尖下所以認為只要將14X佐敦道跟215X去尖東並放棄彌敦道客就有能力縮14去西九文化區(只不過去中港城去九龍城要轉車).

作者: 2076    時間: 2021-4-14 10:49
AtrHenu 發表於 2021-4-14 09:52
九巴14早係23年前試過縮到去九龍鐵路站都因為最後對油塘唔方便所以最後都打回原形,不過時勢有全日的14X落 ...

其實14行返原線去中港碼頭之後,出返廣東道,轉左柯士甸道西,改去九龍站做總站,連14X都唔駛搞,中港城又繼續有去九龍城直車

作者: wingho_cwh    時間: 2021-4-14 11:24
2076 發表於 2021-4-13 23:52

其實問題從來都唔係九龍站定中港碼頭,而係 11 個價錢牌。。

作者: JX9097    時間: 2021-4-14 12:52
wingho_cwh 發表於 2021-4-14 11:24
其實問題從來都唔係九龍站定中港碼頭,而係 11 個價錢牌。。

認同
所以最終九巴應該會提出14拉去九龍站(經中港碼頭)
然後硬斬11機會大

作者: KTL-A137    時間: 2021-4-14 12:53
天空之神 發表於 2021-4-6 14:16
最低消費係要縮落慈南減一車

最低消費?直到縮落去富山市方便富暉樓鄉民去十三街好過啦
作者: 2076    時間: 2021-4-14 15:34
JX9097 發表於 2021-4-14 12:52
認同
所以最終九巴應該會提出14拉去九龍站(經中港碼頭)
然後硬斬11機會大

不過價錢牌方面係有問題,要諗一諗點樣補返轉乘收返$5.4

8<>2E/10,合共$5.4,加埋14延長去九龍站,應該就斬到11

作者: ricky    時間: 2021-4-14 19:25
JX9097 發表於 2021-4-13 23:07
11要「甩身」,最起碼縮番去黃大仙(反正鑽石山直接坐黨鐵可以落到去土瓜灣)
縮一縮,慳番兩三架車,至 ...

但而家11在黃大仙都仲有人上車去鑽石山喎,地鐵存在的重疊問題早已反映
作者: JX9097    時間: 2021-4-14 22:24
ricky 發表於 2021-4-14 19:25
但而家11在黃大仙都仲有人上車去鑽石山喎,地鐵存在的重疊問題早已反映

其實當初點解要拉11去鑽石山呢?
兩地之間一向有黨鐵直達
中途就算計埋鳳德都唔係真係話好遠
其實2F/ 3C都cover到
(就算當年唔停沙田坳道,由沙田坳道行去都唔遠)
再推前啲,新蒲崗/ 九龍城有3B/ 5C/ 203E;
上路叫「獨市」,但將會有黨鐵,而且直達鑽石山需求成疑
出到佐敦又有黨鐵)

作者: JX9097    時間: 2021-4-14 22:25
2076 發表於 2021-4-14 15:34
不過價錢牌方面係有問題,要諗一諗點樣補返轉乘收返$5.4

82E/10,合共$5.4,加埋14延長去九龍站,應該就 ...

好似你建議咁已經足以KO(雖然8轉10係零吸引力

作者: 2076    時間: 2021-4-14 22:32
ricky 發表於 2021-4-14 19:25

11黃大仙去鑽石山的客,射返比10仔做算數......

呢一個站的距離,相信都係MTR係主流,再唔係其實龍翔道黃大仙站又有車海去鑽石山。除了非常有限的下邨座數之外,根本冇理由要留11去做。

如果投訴彩虹道/龍翔道/MTR/10替代唔夠就腳,將10仔跟11來回入埋黃大仙總站就足以應付需求。

作者: ricky    時間: 2021-4-14 22:34
JX9097 發表於 2021-4-14 22:24
兩地之間一向有黨鐵直達

11延長至鑽石山站當日,正是鑽石山站總站啟用之日,唔通當時想騰出黃大仙總站車坑?
作者: ricky    時間: 2021-4-14 22:37
JX9097 發表於 2021-4-14 22:24
兩地之間一向有黨鐵直達

85M,286M馬鐵至屯馬線一期開晒都未死,11咁易死?

作者: 2076    時間: 2021-4-14 22:40
ricky 發表於 2021-4-14 22:37
85M,286M馬鐵至屯馬線一期開晒都未死,11咁易死?

咁係屯馬線一期重組延期進行,等屯馬線全線通車先至因應客量變化而重組,85B、281M、286M都唔會捱到2023啦。(假設DC又搬武肺客量不能作準為原因行拖字訣)

11同3B同上面3條線一齊取消的機會都唔細。

作者: JX9097    時間: 2021-4-14 23:12
ricky 發表於 2021-4-14 22:34
11延長至鑽石山站當日,正是鑽石山站總站啟用之日,唔通當時想騰出黃大仙總站車坑? ...

黃大仙都冇full過...
至少91R條坑一路都係吉嘅

作者: ricky    時間: 2021-4-14 23:21
2076 發表於 2021-4-14 22:40
咁係屯馬線一期重組延期進行,等屯馬線全線通車先至因應客量變化而重組,85B、281M、286M都唔會捱到2023 ...

3B有慈雲山,嗰度無鐵路,取消極難。或者5P做全日取代5C,令走線同3B無咁重疊

作者: 2076    時間: 2021-4-15 00:07
ricky 發表於 2021-4-14 23:21
3B有慈雲山,嗰度無鐵路,取消極難。或者5P做全日取代5C,令走線同3B無咁重疊
...

我都係諗5X全日加5C跟3B行富山落山

5P全日對九巴盤數冇乜好處,5X收多啲錢好過

另外係5C+5X對比5P+3B的組合,5P+3B要拉埋3B去尖沙咀,最後咪又係同5C改經富山落山冇分別。但係5C+5X係比5P+3B位位收多一級車費。

作者: Quanta    時間: 2021-4-15 02:18
2076 發表於 2021-4-15 00:07

無端做乜要拉3B去尖沙咀
作者: 2076    時間: 2021-4-15 09:49
Quanta 發表於 2021-4-15 02:18
無端做乜要拉3B去尖沙咀

如果5P全日化,取消5C,由3B取代的話,尖沙咀係冇車返下路 (下路去尖沙咀有28)
結果都係要拉返一條下路線入尖沙咀

作者: ricky    時間: 2021-4-15 12:53
2076 發表於 2021-4-15 00:07

5X 完全唔停紅土,做全日,得唔得?

作者: DIH    時間: 2021-4-15 13:08
ricky 發表於 2021-4-14 22:34
11延長至鑽石山站當日,正是鑽石山站總站啟用之日,唔通當時想騰出黃大仙總站車坑? ...

會唔會有少少掹車邊的原因,係補償3取消後鑽石山來往佐敦道(包括碼頭唔近地鐵一帶)的空缺?

雖然行上鳳德邨有3C/203E,但兩線都要經旺角,行車時間唔穩定,而且要同慈雲山/富山居民爭位,所以趁荷里活巴總開張順便拉條11上去?

另外亦為鑽石山提供往土瓜灣之較快選擇,11拉去荷里活時3B未改經鳳德道,之前落土瓜灣只能搭5C,人滿為患又只得鴨車。

作者: YY487    時間: 2021-4-15 14:02
作者: JX9097    時間: 2021-4-15 14:03
DIH 發表於 2021-4-15 13:08
會唔會有少少掹車邊的原因,係補償3取消後鑽石山來往佐敦道(包括碼頭唔近地鐵一帶)的空缺?

雖然行上鳳 ...

3喺96年11月取消
而11就97年11月延長
兩者似乎冇乜直接關係
(當年住黃大仙,亦唔多覺3取消有好大迴響)

作者: DIH    時間: 2021-4-15 18:14
JX9097 發表於 2021-4-15 14:03
3喺96年11月取消
而11就97年11月延長
兩者似乎冇乜直接關係

我所指的只係附帶作用,唔係exactly因應3取消而做,而係既然有新巴總,就順便填返個窿。
事實上呢廿幾年來我去佐敦道、九龍站如果唔趕時間都係搭11,唔計車疏及理工塞車,11係最快出到佐敦。講真,屯馬線未通,就算我想保鐵都好煩。

如果唔拉11上去,荷里活巴總就冇九龍本土線,而家有晒3B、5C轉大車梗係覺得好多選擇,但當年鑽石山落九龍城、土瓜灣真係冇乜得揀。如果唔係有條E23及14重疊,11唔使頹到咁。

講返3B/5C,我個人就覺得搵條快線全日應該係5P唔係5X,5X土瓜灣上橋真係少好多客。

作者: JX9097    時間: 2021-4-15 18:20
DIH 發表於 2021-4-15 18:14
我所指的只係附帶作用,唔係exactly因應3取消而做,而係既然有新巴總,就順便填返個窿。
事實上呢廿幾年 ...

可惜今時今日巴士服務太極端
所以我個人對於11下場係悲觀嘅...
(其實我對11都有啲情意結,始終由細到大都成日坐)

至於5P同5X,都係同上
以今時今日嘅服務,九巴好大機會揀5X

作者: KG1428    時間: 2021-4-15 20:21
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-13 19:49
最多比佢縮到黃大仙,食番D想一程過嘅客算啦,我敢講土 ...

土瓜灣去佐敦最多可以坐2E(去下路),上路要迫住搭14
但11在屯馬線一通就沒有價值

作者: KG1428    時間: 2021-4-15 20:30
DIH 發表於 2021-4-15 18:14
事實上呢廿幾年 ...

但是11在鳳德邨/龍蟠苑有幾多客搭??
事實上11最大隱憂是要塞漆咸道(來回)/九龍城世運(去鑽石山)果個位
只要一塞就要45-60分鐘一程車

加上沿線有其他路線可以選擇
取消11是理想當然

作者: 2076    時間: 2021-4-15 23:46
KG1428 發表於 2021-4-15 20:30
但是11在鳳德邨/龍蟠苑有幾多客搭??
事實上11最大隱憂是要塞漆咸道(來回)/九龍城世運(去鑽石山)果個位
只 ...

11如果唔係要塞理工,搞到車程同回車一樣都係咁慢,其實都未必咁礙眼,至少仲有8同2E兩條同價但行車時間更長的孖寶。加上14、A22的存在,而地底有埋鐵,鐵又唔駛塞理工,種種因素加埋令到11真係好大機會被cut。

作者: 2076    時間: 2021-4-15 23:51
JX9097 發表於 2021-4-15 18:20
可惜今時今日巴士服務太極端
所以我個人對於11下場係悲觀嘅...
(其實我對11都有啲情意結,始終由細到大 ...

5P同5X我都諗左好耐。但本身上路未來有鐵,變相5P唔會爭到啲乜野上路去尖沙咀的流水客。(先唔好計本身仲有5、5A、半條28做同一批客)

慈雲山去上路的需求而言,回程有116同E23,5P停上路都吸唔到幾多新客,係去程可能吸到啲流水客,但本身冇5P佢地都係會揀5C,然後行過去,九巴收入冇增加過,但要拆多一條線出來。

所以呢兩個因素加埋,5P價值只有慈雲山特快去尖沙咀,但既然係得呢一個功能,咁點解唔開5X收多一蚊?

作者: Kingston_Kwan    時間: 2021-4-17 09:53
2076 發表於 2021-4-14 22:40
咁係屯馬線一期重組延期進行,等屯馬線全線通車先至因應客量變化而重組,85B、281M、286M都唔會捱到2023 ...

85B、281M有無疫情都係咁少客架啦。

特別係281M, 81M+88M合併初期最密都有10-12分鐘一班, 下繁可以坐滿AV。

不過後尾大量路線開辦, 如286X特車, 287X, 985, 982X, 又開埋回程, 先流失一大批客。

之後長期停埋課, 一日都唔知有無300個客 (當年81M取消前開無定向班次, 都有1400個客)

作者: hongkonger1997    時間: 2021-4-18 14:56
個人認為5P轉全日服務
3B+11可以取消
多出車輛去5P果面

5P轉全日係咪經富山?

作者: hongkonger1997    時間: 2021-4-18 14:58

你响邊度睇到?

作者: hongkonger1997    時間: 2021-4-18 15:08

如果用3B換取2F特別班/3X/203X/302A全日,或者換取去沙田/荃灣巴士線,居民無任歡迎,不過運輸署同九巴唔肯

作者: RobynnNKendyFan    時間: 2021-4-18 17:22
S3BL100 發表於 2021-4-8 22:56
事實係由全港大多數地區出發,包括九龍巿區唔少屋邨屋苑起計,上路同下路都係當作土瓜灣,唔會同時有線去 ...

發覺 4266 哥你好鍾意大愛論
講真唔係要奉旨你其他需求
不過如果講到 3B o既存在價值
自從 5C 用得大車之後......
不過總有我呢類人唔 Gur 俾多幾毫
唔係負唔負擔得起
唔 Gur 就唔 Gur 冇得解釋
有得解o既就係 3B 落山條路圈睇都舒服啲

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4