hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 唔係呢個特見 幾乎忘記有呢條線 [打印本頁]

作者: volvo_chan    時間: 2021-4-6 22:58
標題: 唔係呢個特見 幾乎忘記有呢條線
夜晚見到九巴獨苗AVBWS1行走2D,即興坐返轉,2D估計近廿年無坐過,如果唔係AVBWS1特見行2D,小弟大概都唔記得有2D呢條線存在。

夜晚近九時坐左一轉2D,來回兩程加埋剛剛好16個客。未知是否因為2D所途經地區人口老化,出生率下降市區學齡人士減少,疫情前不論早午晚2D全日都好似好少人坐,廿年前小弟見早上仲可以企滿一部ASV。但以今天2D的定位和走線,16座小巴都嫌大架。今晚亦罕有踏足澤安邨,呢條邨間七仔都係開0700-2300,感覺上係百無屋邨。
作者: 阿偉    時間: 2021-4-7 00:31
清明節限定
作者: FBI2    時間: 2021-4-7 20:02
2D近年客量好左少少啦,起碼澤安閒閒地上到十個八個。
作者: toyl    時間: 2021-4-8 00:10
春秋開 14S 32P 搶單層下2D就係打劫首選
所以話點都要有一啲行到11.3/12米少客線掛短車互補,預嚟比2D打劫
作者: hokachung    時間: 2021-4-8 06:40
白田邨堆新樓入伙後,呢條綫知名度會高返少少嘅
而且東行改行全段窩仔街停石硤尾邨美笙樓會好啲
作者: AtrHenu    時間: 2021-4-8 10:21
toyl 發表於 2021-4-8 00:10
所以話點都要有一啲行到11.3/12米少客線掛短車互補,預嚟比2D打劫 ...

如果呢條同10仔一樣肯放寛可以行E6M甚至長單,我諗連個幾架ATSE都省返.

作者: FT7052    時間: 2021-4-8 11:50
所以話點都要有一啲行到11.3/12米少客線掛短車互補,預嚟比2D打劫 ...

而家K廠成堆E400, ASV做後備車, 已經遠遠多過2D需要嘅三架掛牌車...

有時211啲車有事, 都係攞2D嘅單層掛牌, 然後2D用雙層
不過唔知多唔多係咁
作者: FBI2    時間: 2021-4-9 00:17
2D最大死症係條線到喉唔到肺,都唔知佢想服務乜野客。真係除左澤安落山既客,以及石硤尾去九龍仔返放學客,都唔知仲有乜野需求。再者,九龍城內街係有紅van去石硤尾,班次密過2D好多。
作者: Kingston_Kwan    時間: 2021-4-9 00:51
FBI2 發表於 2021-4-9 00:17
2D最大死症係條線到喉唔到肺,都唔知佢想服務乜野客。真係除左澤安落山既客,以及石硤尾去九龍仔返放學客, ...

最近可以比2D拉入去嘅總站係黃大仙總站, 拉左入去就做到「新蒲崗/黃大仙內街 - 澤安/白田獨市」, 變左山上山下都有2D/6D分別包抄。當然而家仲有條214, 但214始終要鑽石山行入去新蒲崗, 無咁多吸引力。想再吸返多D客, 就唯有以平價雙向分段解決了。

作者: volvo_chan    時間: 2021-4-9 15:57
有一個對九巴應該仲符合利益的方案,就係將2D直接取消或者保留上下午兩班返放學,拉2E上澤安唔加價加6D轉乘,2E上澤安車都睇怕唔使加。
作者: louis19910701    時間: 2021-4-9 17:06
2D既不到黃大仙、新蒲崗、樂富,又不到旺角、深水埗嘅市中心,咁都幾難多客
作者: pcckw    時間: 2021-4-9 17:32

除了2D及10僅10.6米車系ASV/ATSE/AVWS1(PP9062)/AMC1(SY4050)外我只想到34M及53首選搶單層改行雙層的對象。

作者: 384047x    時間: 2021-4-9 17:58
pcckw 發表於 2021-4-9 17:32
除了2D及10僅10.6米車系ASV/ATSE/AVWS1(PP9062)/AMC1(SY4050)外我只想到34M及53首選搶單層改行雙層的對象 ...

仲有30,8a同7b
作者: pcckw    時間: 2021-4-9 18:01
louis19910701 發表於 2021-4-9 17:06
2D既不到黃大仙、新蒲崗、樂富,又不到旺角、深水埗嘅市中心,咁都幾難多客 ...

沿線大多是低密度住宅帶,有幾多乘客走出來坐可想而知。
除了白田及澤安邨外,更有班次相對頻密的6D,死等2D的乘客則更加少。

作者: pcckw    時間: 2021-4-9 18:05
384047x 發表於 2021-4-9 17:58
仲有30,8a同7b

7B用長車(單雙層均是)往紅磡方向改經延文禮士道便可
8A用長單AVC/ASC已經可以
30(甚至46)用ATSE甚至E6M均可

作者: pcckw    時間: 2021-4-9 18:08
FT7052 發表於 2021-4-8 11:50
而家K廠成堆E400, ASV做後備車, 已經遠遠多過2D需要嘅三架掛牌車...

有時211啲車有事, 都係攞2D嘅單層掛 ...

偶而見到平日2D用雙層,雖則昨天另有10仔行單門AAS特見。

作者: AtrHenu    時間: 2021-4-10 00:33
pcckw 發表於 2021-4-9 18:01
沿線大多是低密度住宅帶,有幾多乘客走出來坐可想而知。
除了白田及澤安邨外,更有班次相對頻密的6D,死 ...

但可惜呢D位需求細但又係獨市位所以又唔可以亂Cut呢,小弟反而覺得2E拉上澤安取代2D而衙前圍道,東頭邨一帶由加密10仔全完做曬並設6D,214轉乘取代就最好.(反正真正坐足全程去曬兩邊幾乎需求係零大多數坐得2D班友都只會搭三幾個站呀婆師奶或者係著校服的趕時間返校補堂考試的學生哥/妹)
作者: JX9097    時間: 2021-4-10 00:42
louis19910701 發表於 2021-4-9 17:06
2D既不到黃大仙、新蒲崗、樂富,又不到旺角、深水埗嘅市中心,咁都幾難多客 ...

67暴動前,2D明明往返蘇屋同觀塘
67暴動後,縮到去石硤尾同彩虹
跟住西邊越拉越上(石硤尾》白田》澤安)
東邊就越縮越短(彩虹》黃大仙》東頭)
搞下搞下就變到依家嘅四不像

作者: paul2357paul    時間: 2021-4-10 01:15
2D最大死症係條線到喉唔到肺,都唔知佢想服務乜野客。真係除左澤安落山既客,以及石硤尾去九龍仔返放學客, ...

仲有2D唔經又一村及又一城,
冇咗分流鴨系綠頂功能,亦冇得執下駁東鐵客。

作者: toyl    時間: 2021-4-10 12:50

石硤尾7期/白田紅頂一早放棄咗,白田街成個紅頂站根本無紅頂用,美苼樓去九龍城又有6D……

另外,唔係剩係10仔九龍城果段話得,巴域街左轉石硤尾街唔騎中線入10.6只係啱啱好,樓上話轉E6M就真係炆咗少少。

作者: FBI2    時間: 2021-4-10 13:08
toyl 發表於 2021-4-10 12:50
石硤尾7期/白田紅頂一早放棄咗,白田街成個紅頂站根本無紅頂用,美苼樓去九龍城又有6D……

另外,唔係剩 ...

2D最重要既需求係澤安至石硤尾街市,以及石硤尾至九龍仔的學生,其他路段只是執雞。

我同意將2D減為只開上課日早上兩班往東頭,下午兩班返澤安,同時2E全日拉上澤安,往九碼方向經新白田總站。

同時增設2E轉6D轉乘,以及2E轉6D轉1/10等。
作者: AtrHenu    時間: 2021-4-10 14:19
FBI2 發表於 2021-4-10 13:08
2D最重要既需求係澤安至石硤尾街市,以及石硤尾至九龍仔的學生,其他路段只是執雞。

我同意將2D減為只開 ...

特工兄呢個方案小弟都讚成,但我諗要紅巴10仔重回東頭邨總站先有可能俾2D改到這樣做.

作者: Man@MFHK    時間: 2021-4-11 09:28
FBI2 發表於 2021-4-10 13:08

我同意將2D減為只開 ...

二十年前既2D已經疏車,返學客等佢慢慢碌不如搭紅小好過,真係咁岩見到佢黎到先會上車。

作者: Man@MFHK    時間: 2021-4-11 09:31
pcckw 發表於 2021-4-9 18:05
7B用長車(單雙層均是)往紅磡方向改經延文禮士道便可
8A用長單AVC/ASC已經可以
30(甚至46)用ATSE甚至E6M均 ...

樂富巴總有樣好奇怪既舉動,就係經常有E400派俾7號,然後7B就走去派E500 MMC。

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4