hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 三隧分流無影 東隧塞爆 城巴新線繞路行西隧加快過海(東網) [打印本頁]

作者: odwinkinglam    時間: 2021-4-27 08:13
標題: 三隧分流無影 東隧塞爆 城巴新線繞路行西隧加快過海(東網)
三隧分流無影 東隧塞爆 城巴新線繞路行西隧加快過海
04月27日(二) 00:01

無靈魂政府多年來一直無魄力落實三隧分流,導致三條過海隧道車流分布嚴重失衡,西隧使用量偏低,紅隧及東隧卻終日「塞爆」。因東隧於繁忙時間嚴重擠塞,新巴城巴選擇將部分沙田區來往港島東的巴士路線避行東隧,寧願繞遠路行青沙公路取道西隧過海,車程雖然變長,行車時間卻竟然減少,其中昨日首航的城巴989號線只需約40分鐘便可由沙田市中心直達太古。

城巴昨日開辦4條新線,分別是686、933、976及989號線,於早晚繁忙時間載客,分別由大圍站、荃灣西站、元朗新田及火炭駿洋邨前往西灣河,需時大約40至65分鐘不等便能直達港島東,車費介乎17.4至24.8元。當中,除了大圍站的686號線會取道東隧過海外,其餘3條新線都取道西隧過海。
新巴城巴策劃及車務編排經理黃漢中表示,同屬沙田區過海路線的989號線,雖然由火炭開出,但卻先繞遠路前往大圍,再經青沙公路取道西隧過海,原因是兩巴發現東隧於繁忙時間非常塞車,即使該線選擇行西隧,路線看似迂迴,但實際行車時間卻比行東隧更快。他透露,除了989號線外,現時由馬鞍山泥涌來往柴灣(東)的新巴682X號線,亦計劃改道行西隧過海,而放棄行東隧,車程雖然長了7公里,但測試後證實行車時間反而可減少15分鐘。
昨日首航的4條城巴新線,車隊內的巴士安裝了駕駛輔助系統,內置了車距測量預警功能,當巴士距離前車少於2.8秒行車距離便會發出聲響提示車長避免碰撞前方障礙物。另外,兩巴擬於今年中測試為巴士安裝等離子空氣淨化器,針對空氣中的新冠病毒。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0427_00822_001.html
作者: JC8385    時間: 2021-4-27 08:30
掉轉諗,三隧分流到嘅就真係唔使撘巴士過海都似
作者: 053h4    時間: 2021-4-27 08:32
作者: cx734    時間: 2021-4-27 09:17
篇新聞明顯係屎水的廣告鱔稿,完全無提對家公司
作者: louis19910701    時間: 2021-4-27 09:31
三隧分流肯定多左車用西隧,到時西隧塞,繞路黎又變左冇用
作者: Fong_2132    時間: 2021-4-27 09:37
4條線唔係運吉設架咩? 關屎水乜事

作者: jasonau    時間: 2021-4-27 09:38
佢講到好似條線投標前佢就知自己中,一早同運吉講我要行西隧唔行東隧咁.... 但條線明明係運吉畫出嚟嘅.....
作者: kwn1029    時間: 2021-4-27 09:44
我好好奇到底下午6點幾呢段時間, 如果由興發街或之前行東廊入東隧既巴士;到底會係一路塞入東隧條隊但行快線, 臨入隧道先cut返過去好D,定係;
落糖水道、渣華道再上返黎東廊打個大尖好D,定係;
民康街開條巴士線出黎比右二線巴士打尖會好D呢?

作者: AVW28    時間: 2021-4-27 09:52
小弟早在2017年980X開辦時已於下繁放棄乘搭682回家,在柴灣搭788去中環轉980X都仲可以比一程682快起碼15分鐘(682柴灣返馬鞍山係over個半鐘),當時982X和985都仲未開回程(要2018年先有回程)。雖然要比多$7.X,但用黎買時間都值得。
989開辦無疑可以分擔到少少985以至982X既龐大客量,因為982X和985本身都有少部分乘客係去港島東,呢班人通常係西隧或港澳碼頭轉車。
作者: ricky    時間: 2021-4-27 09:57
053h4 發表於 2021-4-27 08:32
咁點解686重要行東隧?

應該調番轉,沙田圍開,兜完顯徑行青沙過西隧

作者: 053h4    時間: 2021-4-27 10:01
作者: paul2357paul    時間: 2021-4-27 11:04
jasonau 發表於 2021-4-27 09:38
佢講到好似條線投標前佢就知自己中,一早同運吉講我要行西隧唔行東隧咁.... 但條線明明係運吉畫出嚟嘅..... ...

686個糊塗走線唔信真係新城特登設計出黎
真係巴士公司自主設計點都會開985E

作者: 053h4    時間: 2021-4-27 11:04
作者: JX9097    時間: 2021-4-27 12:31
053h4 發表於 2021-4-27 11:04
900好好客都係N條線皇的其中一條。
對新城來講就係擴大版圖。

請試闡述九巴有邊條線唔係「線皇」。(5分)

作者: Snoopy@FB8617    時間: 2021-4-27 12:33
JX9097 發表於 2021-4-27 12:31
請試闡述九巴有邊條線唔係「線皇」。(5分)

只要是九巴經營的
就是線皇
因為九巴是有heart的

作者: kwn1029    時間: 2021-4-27 12:35
paul2357paul 發表於 2021-4-27 11:04
...

沙田-東區線近一年前運輸署開線建議出現過, 而當時既走線係 今日686+989既混合版
即係火炭-源禾-沙市-美林+美松-顯徑-隆亨-秦石-沙角街-大老山-東隧

結果當然係被秒ban

作者: 天空之神    時間: 2021-4-27 12:40
即係一早內定條線係城巴劃出黎

Jill Bill 都只係煙幕
作者: 053h4    時間: 2021-4-27 12:42
作者: nwfb1001    時間: 2021-4-27 12:46
paul2357paul 發表於 2021-4-27 11:04
...

邊個設計都好; 投標個陣冇睇走線?

作者: JX9097    時間: 2021-4-27 12:47
053h4 發表於 2021-4-27 12:42
好多,例如比214打到應,得一水客的98C

98C去到秀暉樓都仲夠膽收$10.5
抵你得一水客啦

作者: 053h4    時間: 2021-4-27 12:50
作者: JX9097    時間: 2021-4-27 12:56
053h4 發表於 2021-4-27 12:50
290寶達落彩虹幾錢?

290寶達收幾錢落彩虹同98C有咩關係況且以平時搭290嘅經驗,一樣冇乜人畀$11.3去彩虹
(290都仲可以話係兩地直達,98C同其他線一樣站站停)

作者: tommy14D    時間: 2021-4-27 16:03
kwn1029 發表於 2021-4-27 09:44
我好好奇到底下午6點幾呢段時間, 如果由興發街或之前行東廊入東隧既巴士;到底會係一路塞入東隧條隊但行快 ...

619X都碌英皇道先入隧道
作者: tommy14D    時間: 2021-4-27 16:06
JX9097 發表於 2021-4-27 12:56
290寶達收幾錢落彩虹同98C有咩關係況且以平時搭290嘅經驗,一樣冇乜人畀$11.3去彩虹
(290都仲可以話係兩 ...

冇人會畀11.3寶達過白虹樓,不如慳啲錢坐95
反而98C會有人秀暉樓上采頣落車,因為真係快
作者: paul2357paul    時間: 2021-4-27 16:14
053h4 發表於 2021-4-27 12:50
290寶達落彩虹幾錢?290除時做兩水客,更唔講真流水290A收益更好,加車更多。
明明長途車做流水係九巴做先 ...

十幾廿蚊只搭區內冇乜幾多個接受到,除非真係很趕時間冇其他十蚊內既選擇。
因此例如80A顯徑隆亨範圍落車既通常多過985,而985亦因此值得拆線。

作者: paul2357paul    時間: 2021-4-27 16:38
053h4 發表於 2021-4-27 11:04
900好好客都係N條線皇的其中一條。
對新城來講就係擴大版圖。

900行源禾路係開宗明義做埋白石角去瀝源禾輋沿線學校既返學客順便行少段埔公避塞車,與989亦行源禾路既原因不盡相同。
但同一時間82D又可以一如固我唔延長大圍段,
難度白石角居民冇人需要去大圍及顯徑沿線既學校返學?

作者: JX9097    時間: 2021-4-27 17:04
tommy14D 發表於 2021-4-27 16:03
619X都碌英皇道先入隧道

下繁根本行下電車路快過興發街上橋
所以619X走線先係最快過海

作者: castanopsis    時間: 2021-4-27 17:50
JX9097 發表於 2021-4-27 17:04
下繁根本行下電車路快過興發街上橋
所以619X走線先係最快過海

東隧塞成咁
其實應該好似紅隧咁加返個位俾巴士插隊
加到插隊位,成堆東隧線下繁即時快10-15分鐘

作者: cktse    時間: 2021-4-27 18:00
長途改流水work嘅話,九巴條6號都可以取消了
作者: 053h4    時間: 2021-4-27 18:02
作者: Waiyin12    時間: 2021-4-27 20:46
castanopsis 發表於 2021-4-27 17:50
東隧塞成咁
其實應該好似紅隧咁加返個位俾巴士插隊
加到插隊位,成堆東隧線下繁即時快10-15分鐘

可唔可以民康街上橋位打後,第二右嘅行車線劃做巴士線
所有私家車要去晒快線

巴士淨係要對西灣河入東隧嘅車
作者: HY1012    時間: 2021-4-27 20:49
paul2357paul 發表於 2021-4-27 16:38
900行源禾路係開宗明義做埋白石角去瀝源禾輋沿線學校既返學客順便行少段埔公避塞車,與989亦行源禾路既原 ...

未有900前,82D點都應該係去新城市而唔係顯徑啦

作者: VA73@2A    時間: 2021-5-4 11:13
其實我覺得係因為繞道開咗,行西隧快過行東隧

如果未有繞道,時間其實差唔多
作者: Dennis545    時間: 2021-5-4 23:49
其實307可唔可以好似沙田咁經西隧再行青沙公路番大埔,盡量避開哂東隧同埋大老山這兩個重災區。
作者: ccicoltd    時間: 2021-5-5 00:31
Dennis545 發表於 2021-5-4 23:49
其實307可唔可以好似沙田咁經西隧再行青沙公路番大埔,盡量避開哂東隧同埋大老山這兩個重災區。 ...

現在已有 907BC。

作者: 61233    時間: 2021-5-5 01:08
作者: Citcalag    時間: 2021-5-5 01:58
HY1012 發表於 2021-4-27 20:49
未有900前,82D點都應該係去新城市而唔係顯徑啦

已有綠小27AB

作者: B.B.B.    時間: 2021-5-5 07:21
61233 發表於 2021-5-5 01:08
唔好講到西隧唔塞咁,差不多8點3開始九龍入口就多車,之後管道內慢車,出口塞中山公園,你話分流只係令到塞 ...

只要時間合理一定有車主回流搭巴士
作者: hk20020062    時間: 2021-5-5 13:06

地圖黨劃線時諗住條線叫 689,所以劃去行東隧囉
唔知呢個地圖黨有冇為糧支而宣誓呢

作者: Dennis545    時間: 2021-5-5 21:46
907C上環上車其實唔駛諗,基本中環已經上滿,而家都好啲,起碼有條900線經沙田。都好過無西隧車返新界東。
作者: ryumew    時間: 2021-5-5 21:48

今日睇左686早上尾班車,無人搭咁濟
作者: 27131118    時間: 2021-5-5 22:17
唔好講到西隧唔塞咁,差不多8點3開始九龍入口就多車,之後管道內慢車,出口塞中山公園,你話分流只係令到塞 ...

最根本嘅做法就係仿傚星洲實行擁車證制度限制私家車增長
否則三隧分流肯定失敗,連西隧都塞埋就巴士定線點直接都冇用

作者: VA73@2A    時間: 2021-5-5 22:31
27131118 發表於 2021-5-5 22:17
最根本嘅做法就係仿傚星洲實行擁車證制度限制私家車增長
否則三隧分流肯定失敗,連西隧都塞埋就巴士定線 ...

長遠而言,應該起一條新嘅過海行車隧道先得
不過相信佢吔話要等明日大嶼起好先整

作者: HM3044    時間: 2021-5-5 22:46
JC8385 發表於 2021-4-27 08:30
掉轉諗,三隧分流到嘅就真係唔使撘巴士過海都似

三隧分流得嚟,東鐵都過咗海啦
行邊條隧道都無分別
作者: HM3044    時間: 2021-5-5 22:50
cktse 發表於 2021-4-27 18:00
長途改流水work嘅話,九巴條6號都可以取消了

6仔如果唔係青山道/元州街獨市,殺咗十世比36B做埋

作者: Kingston_Kwan    時間: 2021-5-5 23:59
Waiyin12 發表於 2021-4-27 20:46
所有私家車要去晒快線

呢個玩法係令巴士喺北角上橋快左, 但因為屍家車要立即Cut入右線, 會頂死北角之前嘅車, 隨時倒灌返CWB, 牽連所有維園東隧線, 令行車時間大幅加長。到307,681果堆入到巴士線, 時間隨時得不償失。家陣進取嘅東隧線司機, 北角上橋位會偷慢線行到尾, 再Cut返入快線避開同西灣河D車爭位, 臨到入口再入返慢線, 隨時快到兩班車。

作者: Kingston_Kwan    時間: 2021-5-6 00:04

晚上七點半後西隧雙向減隧道費仲實際, 一來吸引車主延遲出發, 減輕中西區路面擠塞, 二來紓緩紅隧雙向擠塞 (反正晚繁西隧南行根本唔塞車), 大家行車時間都有改善。

作者: 106116_1023    時間: 2021-5-6 02:49

講開686,其實682B同686都係沙田東區線,682B都應該減到$17.4,相差成$4.5實在太多
682都應該整個港島至沙田雙向$17.4收費
作者: castanopsis    時間: 2021-5-6 05:39
Waiyin12 發表於 2021-4-27 20:46
所有私家車要去晒快線

如樓上所講,咁會大幅延長私家車車龍
我覺得簡簡單單好似紅隧堅拿道天橋北行咁,加個插隊位,已經好好多
基本上即係所有巴士可以名正言順,去到隧道入口之前先cut返入車龍

作者: 053h4    時間: 2021-5-6 09:43
作者: AlphaNonsense    時間: 2021-5-6 09:52
HM3044 發表於 2021-5-5 22:50
6仔如果唔係青山道/元州街獨市,殺咗十世比36B做埋

唔好啦,又攞葵涌車做九龍流水,葵涌啲巴士差某程度上同要做埋九龍流水有關
作者: Waiyin12    時間: 2021-5-8 00:25
Kingston_Kwan 發表於 2021-5-5 23:59
呢個玩法係令巴士喺北角上橋快左, 但因為屍家車要立即Cut入右線, 會頂死北角之前嘅車, 隨時倒灌返CWB, 牽 ...

咁一係比天后、銅鑼灣上東廊入東隧嘅巴士
先跟太古城、筲箕灣、柴小方向行車線,用民康街上橋位左邊橋面
到臨入東隧前加返個巴士專用切線位,比相關巴士連切兩線去入東隧條支路

甚至可以將東廊入東隧嘅分叉口,去到同西灣河/柴小嘅車匯合嘅一段慢線改做巴士線
私家車喺入分叉路前一定要切入去快線
作者: Kingston_Kwan    時間: 2021-5-8 11:11
Waiyin12 發表於 2021-5-8 00:25
咁一係比天后、銅鑼灣上東廊入東隧嘅巴士
先跟太古城、筲箕灣、柴小方向行車線,用民康街上橋位左邊橋面
...

睇落係可行,因為柴小方向嘅行車流量有過剩。仲有一個折衷方法, 係繁時所有銅記東隧線唔停興發街, 改為維園尾站, 再不停站直行英皇道, 於北角上橋, 而英皇道尚算順燈, 亦可以行外線避開巴士埋站, 係足夠容納更多不停站嘅巴士。
作者: Waiyin12    時間: 2021-5-8 13:08
Kingston_Kwan 發表於 2021-5-8 11:11
睇落係可行,因為柴小方向嘅行車流量有過剩。仲有一個折衷方法, 係繁時所有銅記東隧線唔停興發街, 改為維 ...

我驚搞到英皇道塞埋一份
本身已經唔係闊,有D位要同電車爭路
照顧埋一堆車喺外線過站我驚唔太容易

但唔塞車嘅話,直行英皇道又真係可以快咗

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4