hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 元朗區議員列席屯門區議會交委會交流屯元天洪巴士線 [打印本頁]

作者: LN9267    時間: 2021-6-7 16:42
標題: 元朗區議員列席屯門區議會交委會交流屯元天洪巴士線

https://www.facebook.com/chantreefai/posts/824454985114582

有元朗區議員總結了今天屯門區議會交委會就屯元天洪巴士線的構思:

1. 醫院線:駁通屯門醫院、天水圍院,甚至博愛醫院。
2. 配合天水圍北濕地公園發展,再連結洪水橋、鍾屋村、泥圍一帶至屯門。
3. 疫情期間以機場線試行分段收費,以評估需求。

元朗區議員指各間巴士公司反應正面,運輸署的態度亦日漸開放。

難怪元朗區議會願意A36停紅橋,應該是他們想順道試試橫跨屯門及元朗兩區的乘客流量。
同時,這些交通議題能在正式的區議會會議上有跨區合作交流,對改善交通服務是一件好事,好過以前A10、290爭議中兩個區議會各自各單單打打。

作者: FBI2    時間: 2021-6-7 16:43
盡快開269啦
作者: GD1570    時間: 2021-6-7 16:58
同意可以試行用A36做屯元接駁,但希望可以等埋線RUN順後,大約8月中啦開始試行大約4-6個月。
作者: 053h4    時間: 2021-6-7 17:00
作者: tina    時間: 2021-6-7 17:10

話就話改善到,只不過好似整咗條新西版嘅30/73A唔知天北啲人會點諗

作者: 10897106606    時間: 2021-6-7 17:38
作者: 053h4    時間: 2021-6-7 17:41
作者: qunow    時間: 2021-6-7 18:00
天北出去直出應該要港鐵做或者起第三期輕鐵
作者: SLsTuDiO    時間: 2021-6-7 18:21
其實都唔洗點試, 一路都有班人用68A係市中心、虹橋搭到落元廣, 整完再落力d宣傳一定會有人捧場。A36遲d改埋特快落元朗應該可以再吸多班客
作者: lsc04d11    時間: 2021-6-7 18:25
10897106606 發表於 2021-6-7 17:38
得!麻煩E36/E37同A37全部停屯公三站先講!而家得A36仲要只停紅橋,試乜啫?

係囉 想試一定唔係A36黎試  屯元都仍有選擇  A37,E37都唔玩 點試?  屯天真係。。。  不過算啦 試唔到直接開269及其他相關線都可能會係好事
作者: 士刁拔尼.奧    時間: 2021-6-7 18:52
68A藍地頂住走但華都落客有得上,仲諗住區內分段?
作者: thorchan    時間: 2021-6-7 19:03
10897106606 發表於 2021-6-7 17:38
得!麻煩E36/E37同A37全部停屯公三站先講!而家得A36仲要只停紅橋,試乜啫?

元天居民其實已經媽叉緊行屯赤。佢地好怕行屯赤出事,依家E36同E37唔停屯門隨時係容許龍運行屯赤的交換條件。
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-6-7 19:18
thorchan 發表於 2021-6-7 19:03
元天居民其實已經媽叉緊行屯赤。佢地好怕行屯赤出事,依家E36同E37唔停屯門隨時係容許龍運行屯赤的交換條 ...

應該整個逆向輕鐵專區
北行只准上唔准落
南行只准落唔准上
咁就唔會出現最擔心嘅事:益咗屯門人

作者: thorchan    時間: 2021-6-7 19:23
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-7 19:18
應該整個逆向輕鐵專區
北行只准上唔准落
南行只准落唔准上

元天嗰邊比較擔心屯門30橋去龍富路塞車,喺價錢無變動的情況之下寧願行返大欖,好過喺屯門鬥塞。
作者: Anonymous    時間: 2021-6-7 19:46
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-7 19:18
應該整個逆向輕鐵專區
北行只准上唔准落
南行只准落唔准上

留名睇幫E36A申請禁制令,禁止任何非東涌居民搭E36A。搭E36A要出示住址證明

作者: Anonymous    時間: 2021-6-7 19:52
番到正題,其實佢地似想開雞肋多過開條真係益到人嘅線

搵A36同E36A試根本試唔到呢咩,除非有線可以直接由屯門南去紅橋

條天水圍線要做到天盛,新北江,天瑞 (銀座) 同頌富先會多人搭
條元朗線要直入大馬路先有用

有呢兩條線,話知你啲A/E線環遊世界咩
作者: elmmoo    時間: 2021-6-7 20:18
Anonymous 發表於 2021-6-7 19:52
番到正題,其實佢地似想開雞肋多過開條真係益到人嘅線

搵A36同E36A試根本試唔到呢咩,除非有線可以直接由 ...

其實你上面所講果兩條線就係A36 A37停屯門版本
其實最好就A367繁時間先飛屯門 改做A36X A37X
非繁number 用A36/7停屯門 加用回水機
然後sell 屯市特快再加班 再陰乾A33X 位位upgrade $3.9
做足兩水客

而繁時開268 269 專做番屯元天區客

E車就唔搞啦 費時啲人話用佢地專貴ge 東涌資源

作者: 樂仔〞    時間: 2021-6-7 20:41
元朗,然後天北,再天水圍醫院,再經洪水橋、泥圍去屯門醫院,再去屯門其他地方
咁樣兜法仲邊有客肯搭?聽完都覺得兜
屯元同屯天起碼要分開兩條線啦 ...

作者: 天空之神    時間: 2021-6-7 21:31
053h4 發表於 2021-6-7 17:41
不如龍運比九巴月票免費上A, E線作為交換?

其實所有九巴月票搭 A 車自動減 $6 同一程好過要駁一程無無謂謂好過啦
作者: Anonymous    時間: 2021-6-7 21:38
elmmoo 發表於 2021-6-7 20:18
其實你上面所講果兩條線就係A36 A37停屯門版本
其實最好就A367繁時間先飛屯門 改做A36X A37X
非繁number  ...

如果有睇過269嗰個post嘅話,就討論過輕鐵點樣可以贏西鐵
當時有版友提出: 中長途輕鐵而巴士有繞道/公路可以行嘅話,就巴士贏。
換言之,如果巴士可以行元朗公園+朗天路/洪天路,甚至係天影路/天慈路嘅話,巴士係可以快過一程輕鐵/轉上轉
反之流水線點做都唔會夠輕鐵嚟

講完速度就講客量
元朗大馬路其實平均,但大棠道一帶客量稍多,因為有較多補習社/非連鎖店嘅餐廳/大排檔/街市。而豐年路以西客量明顯較少
住宅偏向喺外圍,但除咗十八鄉,大部分行出去唔算遠

天水圍行街點有天耀,新北江,銀座,頌富。住宅區分佈平均,唔會相隔購物區太多

屯門五大購物區:建生/紅橋/屯門碼頭/屯市加置樂/安友,住宅區同購物區相隔都係唔會太多
屯市就一定要做冇得講,其餘四大區冇得全做,如果講cover嘅話屯碼直去屯市,再去埋紅橋係做到最多客
其實呢樣嘢都可以睇610/614/615得知,614係最好客嗰條

而綜合咁多條件,直入大馬路同行天耀路/天湖路同天瑞路係做到最多客而速度唔低
所以先提議要用A/E線做,因為唔需要將啲線特登兜路去做,比起要拉出公路特登原路兜一圈嘅線好得多

又想做屯天元,又唔諗下點樣先可以最efficient咁做到想要嘅效果,下下開口埋口就係打劫/排擠 (下刪一萬字)。不過宜家講咩都冇用,希望真係開到1-2條真係有用嘅線,好過開多100條類似53嘅雞肋。
E車就唔搞啦 費時啲人話用佢地專貴ge 東涌資源

其實都唔係好想理佢,大家鐘意搭咩線,到時咪用腳投票

作者: 石頭    時間: 2021-6-8 00:07
E36A做到屯市、紅橋去元朗客~
作者: NA4179x賢    時間: 2021-6-8 02:25
Anonymous 發表於 2021-6-7 21:38
如果有睇過269嗰個post嘅話,就討論過輕鐵點樣可以贏西鐵
當時有版友提出: 中長途輕鐵而巴士有繞道/公路可 ...

無西鐵嘅地方就有得做
咁簡單嘅道理係人都知
唔駛長篇大論兜個圈又打劫又排擠囉

作者: Anonymous    時間: 2021-6-8 07:17
NA4179x賢 發表於 2021-6-8 02:25
無西鐵嘅地方就有得做
咁簡單嘅道理係人都知
唔駛長篇大論兜個圈又打劫又排擠囉

咁咪要諗下點解「無西鐵嘅地方就有得做」呢樣嘢
有西鐵嘅地方就冇得做嘅前提係:1. 西鐵太快
2. 某啲位置唔需要行好耐就到,仲唔駛轉車(例如: 形點, vcity,天盛,天耀)

換言之,新線要喺速度上最少要同西鐵/一程輕鐵相若,而直達最旺嘅地方,就會有吸引力
再講番

元朗線,直入大馬路,其實唔算對西鐵構成直接競爭,朗屏站就算有天橋都係要行一段路先去到
天水圍線: 其實樂湖/天湖離西鐵站都唔算近,天瑞同銀座更甚,直入天耀路,速度上可能比輕鐵稍慢。但751去唔到天耀至天瑞, which is 天水圍最旺嘅地方,變相條線容易打得贏西鐵

作者: b123as    時間: 2021-6-8 08:13
Anonymous 發表於 2021-6-8 07:17
2. 某啲位置 ...

好難一條線行天瑞又行銀座會兩邊滿意,天瑞開經頌富,天瑞客會覺慢;天中/天慈開經天瑞,銀座客會覺慢。全日拆兩條又未必養得起。最尾如果係276A式行天水圍,最好飛天佑聚星樓,唔係會好慢
作者: PF2802    時間: 2021-6-8 08:30
b123as 發表於 2021-6-8 08:13
好難一條線行天瑞又行銀座會兩邊滿意,天瑞開經頌富,天瑞客會覺慢;天中/天慈開經天瑞,銀座客會覺慢。 ...

首選一定係行天瑞天盛
第一冇直車,第二冇專車去西鐵,第三客源明顯較多

作者: GD1570    時間: 2021-6-8 10:09
當時有版友提出: 中長途輕鐵而巴士有繞道/公路可 ...

其他嘢唔講,
建生係屯門五大購物區之一依一點已經非常好笑
請問建生有乜嘢吸引人去買嘢呢?莫非就係嗰間人跡稀疏嘅惠康

你話良景我都仲可以隻眼開隻眼閉⋯⋯
建生?應該係加咗大量嘅個人感情落去吧⋯⋯

作者: GD1570    時間: 2021-6-8 10:15
2. 某啲位置 ...

元朗線要直入大馬路基本上無乜太大可能,
除非嗰條269係由港鐵巴士負責,用嚟收614同615皮啦⋯⋯
否則,港鐵第一個出嚟反對⋯⋯

天水圍線,其實可以用以前加依家69M嗰種行法,
經洪福、天盛、天耀、樂湖、天瑞、頌富、天水圍市中心。
又或者逆向,洪福後直入頌富、麗湖/美湖、天水圍市中心、天瑞、樂湖及天耀總站。
先直插751最入嗰邊,然後再落返嚟⋯⋯
時間上未必慢得過751,但勝在一程車同埋有位坐⋯⋯

作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-6-8 10:28
GD1570 發表於 2021-6-8 10:15
元朗線要直入大馬路基本上無乜太大可能,
除非嗰條269係由港鐵巴士負責,用嚟收614同615皮啦⋯⋯
否則, ...

以MTR而家經營輕鐵鐵巴嘅態度,又真係未必反對
而家狀態幾乎係開一班蝕一班,但逼唔到上車又繼續畀人投訴
正如九巴玩雙向分段都無乜點出過聲,相信繼續都係「躺平」
最多MTR出聲只會係因搶西鐵客而唔係輕鐵同鐵巴,因為元朗至屯門嘅西鐵點都有空間剩(先至成日陰乾614)

作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-6-8 10:29
GD1570 發表於 2021-6-8 10:09
其他嘢唔講,
請問建生有乜嘢吸引人去買嘢呢?莫非就係 ...

寶怡嗰邊算多嘢食
不過買嘢就真係無

作者: 053h4    時間: 2021-6-8 10:32
作者: lsc04d11    時間: 2021-6-8 10:52
其實。。。。元朗往凹頭(不用跟錦田公路/錦上路/粉錦公路搶位坐)都係一個大客源丫。
作者: GD1570    時間: 2021-6-8 11:43
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-8 10:28
...

港鐵反對係因為268會直接影響610/614/615嘅客路
鐵巴都仲可以話叫做左手交右手,
但畀小九汽/蝕水嘅話,係直頭交走咗班客⋯⋯
唔同雙向分段,因為本身已經有一小部份客有冇分段都已經唔會搭輕鐵⋯⋯

作者: he_01    時間: 2021-6-8 11:48
GD1570 發表於 2021-6-8 11:43
港鐵反對係因為268會直接影響610/614/615嘅客路
鐵巴都仲可以話叫做左手交右手,
但畀小九汽/蝕水嘅話, ...

輕鐵恨不得佢啲長途線少啲人搭 一直係到閹614 615
610都係因為屯門醫院先冇得搞佢
作者: GD1570    時間: 2021-6-8 11:58
he_01 發表於 2021-6-8 11:48
輕鐵恨不得佢啲長途線少啲人搭 一直係到閹614 615
610都係因為屯門醫院先冇得搞佢 ...

但今次唔係左手交右手,而係張班客送畀人,港鐵肯唔肯因為要慳成本而咁做呢,就真係要等港鐵嚟答吓喇!

作者: Quanta    時間: 2021-6-8 12:01
自從區議會變天之後,類似嘅跨區議會交通議題合作多咗好多。不過奈何運輸署政治掛帥,唔肯配合
作者: WHYB630    時間: 2021-6-8 12:29
我就唔明,要試嘅話唔係應該用E36/E37,反而係A36?
作者: thorchan    時間: 2021-6-8 12:34
WHYB630 發表於 2021-6-8 12:29
我就唔明,要試嘅話唔係應該用E36/E37,反而係A36?

元天兩邊嘈到拆天,所以唔俾停屯門。元天根本就唔想行屯赤,係龍運同運桔執意要改行屯赤。
作者: NA4179x賢    時間: 2021-6-8 12:37
好難一條線行天瑞又行銀座會兩邊滿意,天瑞開經頌富,天瑞客會覺慢;天中/天慈開經天瑞,銀座客會覺慢。 ...

天水圍線問題係點做直條線,絕對唔可以顧晒全部客而又做到最多客
你樣樣顧晒變相左兜右兜即係整慢條線

作者: 天空之神    時間: 2021-6-8 12:40
留名等睇為左 A 車停屯公三站比人插到上天花板

贏錢輸時間
作者: 053h4    時間: 2021-6-8 12:42
作者: thorchan    時間: 2021-6-8 12:42
天空之神 發表於 2021-6-8 12:40

贏錢輸時間

其實一早就俾人插緊,所以攪到E36同E37唔停屯門。
作者: 天空之神    時間: 2021-6-8 12:42
GD1570 發表於 2021-6-8 11:58
但今次唔係左手交右手,而係張班客送畀人,港鐵肯唔肯因為要慳成本而咁做呢,就真係要等港鐵嚟答吓喇!

...

其實龜龜無所謂,最好可以踢哂d 車入元朗天水圍屯門做好西鐵駁腳

咁先可以搵到錢

做區內從來無賺過錢

作者: 053h4    時間: 2021-6-8 12:50
作者: lsc04d11    時間: 2021-6-8 12:50
天空之神 發表於 2021-6-8 12:40

贏錢輸時間

最衰係制度問題
如果可以玩A36X,A37X 飛屯門 兼隨時可用鳴琴路做替代路線 但收27.7
A36就龍門路,青雲路,鳴琴路/青田路各停一站
A37就屯公三站   18.9 試反應

咁呢個實驗就正喇
(E線唔做得 因為會真正加了價)
但偏偏收費制度玩唔到

其實A36,A37唔減價既話  相信都已經大量流落E36,E37(尤其前者 大家都係元朗大馬路)
係宜家A線同E線距離近左先會話多左人肯搭A啫
作者: thorchan    時間: 2021-6-8 13:03
053h4 發表於 2021-6-8 12:50
行汀九現時會快過行屯赤

所以元天係真心唔想行屯赤,區議會亦有民意壓力。但龍運唔想俾隧道費,運桔又執意要改。
作者: alcc172517    時間: 2021-6-8 13:52
屯門線都只係可以快到1班車時間既時候,可以點期望元朗天水線
作者: Sita1004-1017    時間: 2021-6-8 15:25

D人係鍾意搵交嗌 根本都落實左依家A/E36 37除咗A36停紅橋補位 全部飛屯門啦 係要繼續FF屯門停站
作者: thorchan    時間: 2021-6-8 18:14
Sita1004-1017 發表於 2021-6-8 15:25
D人係鍾意搵交嗌 根本都落實左依家A/E36 37除咗A36停紅橋補位 全部飛屯門啦 係要繼續FF屯門停站 ...

因為除咗A36仲有E36A。佢地自E36/E37唔停屯門之後就一直打呢條線的主意。
作者: elmmoo    時間: 2021-6-8 18:21
thorchan 發表於 2021-6-8 18:14
因為除咗A36仲有E36A。佢地自E36/E37唔停屯門之後就一直打呢條線的主意。

係得你先睇到條E36A 咁重
連早繁你講到咁多客都係得30 分鐘一班
屯元天我諗都係wfc
作者: thorchan    時間: 2021-6-8 18:49
elmmoo 發表於 2021-6-8 18:21
係得你先睇到條E36A 咁重
連早繁你講到咁多客都係得30 分鐘一班
屯元天我諗都係wfc  ...

點都好過依家日日成村人要走去東涌纜車站追車。
30分鐘一班,分分鐘就係唔想俾人有口實去做屯元天特快。

作者: b123as    時間: 2021-6-8 20:55
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-8 10:28
...

認同。
新巴士線分擔客量,唔駛買新鐵巴同輕鐵,何樂而不為?
反正西鐵客同月票客會繼續保輕鐵、巴士,新線只是穿梭屯元天乘客先會搭。

少左人搭,輕鐵同鐵巴仲可以再重組。
開新線,巴士公司長期泊廠巴士可以出場,唔駛浪費。雙贏局面。
作者: Anonymous    時間: 2021-6-8 21:14

其實停到天水圍公園,已經可以視為做到銀座
作者: Anonymous    時間: 2021-6-8 21:46
GD1570 發表於 2021-6-8 10:09
其他嘢唔講,
請問建生有乜嘢吸引人去買嘢呢?莫非就係 ...

利申番我住屯門南嘅,話對冇感情就假嘅,但一定冇住良田建嗰班咁深厚姐

仲有你有咩想講你就一次過講晒,唔駛捉到字蚤就好似發現新大陸咁
我認我用字可能有啲問題,但唔等於錯。依家改「五大商住區」同「良田建住宅區」你滿意未?

屯門邊度多人去邊度旺,其實喺M/X線客量已經一清二楚。純住宅區特快,除咗行街位,兩邊都要有一家數量嘅學校/非連鎖食肆/街市/補習社/琴行/社區設施等
我所指嘅建生係「良德街一帶嘅商場同住宅」,包括盈豐園,寶怡花園同海麗花園。良景係多人去我都絕對唔會反對,我亦冇可能唔知。所謂「建生」係泛指良田建住宅區,並唔係單單指「建生邨」。呢樣嘢亦同
寶怡嗰邊算多嘢食
不過買嘢就真係無
呢個statement一致。

但你再睇埋個結論,我嘅結論係「市中心後直上屯公經新墟街市同紅橋」,主要係因為行良田建所需嘅時間代價大過客量增加嘅收入。如果我真係咁鐘意建生,就唔會得出啲咁嘅結論。

睇嘢又睇唔清楚,求其捉幾隻字就以為自己看透世事

*「市中心+置樂」修訂「為市中心+置樂+新墟」

作者: ccchhhuuunnn    時間: 2021-6-9 00:48
GD1570 發表於 2021-6-8 11:58

...

計埋重鐵的話,MTR更加唔緊張
人哋主要業務係做地產商同商場租務,而唔係交通
武肺收車相比巴士公司只係小巫見大巫
而家平日下晝5點幾尖沙咀過海去中環竟然有位坐

作者: b123as    時間: 2021-6-9 01:09
Anonymous 發表於 2021-6-8 21:14
其實停到天水圍公園,已經可以視為做到銀座

係叫做到,但銀座客大部分都係來自三湖,個邊客會唔會銀座站唔上輕鐵,而多行十分鐘去公園站搭巴士就另計。情況有D似天佑/聚星樓視為服務到天慈,都有部分客唔等耀豐樓/天慈邨巴士,但未必是大部分。

不過正如其他人所指,按客量計,天華天瑞天耀比三湖多,唔理三湖好正常,最多上下繁幾班特班就算。

天水圍走線應該都係跟761P去天耀會拎到最多客。
作者: NA4179x賢    時間: 2021-6-10 00:55

「1. 醫院線:駁通屯門醫院、天水圍院,甚至博愛醫院。
   2. 配合天水圍北濕地公園發展,再連結洪水橋、鍾屋村、泥圍一帶至屯門」

呢part討論我覺得期望過高
屯公三站甚至屯門南唔係佢地討論重點,青公落屯門有68A點解要r埋天水圍線 ?
天水圍線要落青公先死一半,仲未計天水圍內比其他區議員左拉右拉
元朗線去到博愛,如是者要入錦田,即係隨時又搵機場線搞

作者: SLsTuDiO    時間: 2021-6-10 01:27
NA4179x賢 發表於 2021-6-10 00:55
「1. 醫院線:駁通屯門醫院、天水圍院,甚至博愛醫院。
   2. 配合天水圍北濕地公園發展,再連結洪水橋、鍾 ...

連結青公受惠既應該都係學生客多, 畢竟青公好多人每日都要逼751, 然後天水圍又每日都要逼705/706/761P然後再轉751落洪水橋 開得成既都會吸到一班客, 至少可以一程過 有得坐天北落青公計埋等車轉車 平時都起碼要半粒鐘先得
落屯門既應該就得翻青公有人支持 不過聽講63X/68A加左分段之後翻學時間未上公路就好爆, 然後上公路前一刻先空翻d位
幫上面兩條線分擔下可能都係好事 非繁應該飛走青公吸引力會更加大 吸翻一班平時用開西鐵轉輕鐵入天北既

作者: GD1570    時間: 2021-6-10 07:41
Anonymous 發表於 2021-6-8 21:46
利申番我住屯門南嘅,話對冇感情就假嘅,但一定冇住良田建嗰班咁深厚姐

仲有你有咩想講你就一次過講晒, ...

第一,明明係你自己用字出現問題,就話我捉你字蚤,不如你又諗吓點解人哋會有咁嘅見解呢?
第二,建生包埋盈豐寶怡同海麗我絕對明白,我用惠康都只係因為佢係建生區最大嘅超市;
但你拉埋去良景田景我就不能認同。喺依度不嬲都係用「良田建」嚟形容依三區,而唔會只用「建生」嚟形容埋良景田景囉...
你依家咁樣講,我又真係「發現新大陸」囉...
第三,我#26回應你嘅文章貼出咗之後,直到當晚你出文嘅21:46期間,#26係無任何修改紀錄,何來「唔係一次過講晒」呢?

作者: GD1570    時間: 2021-6-10 07:44
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-9 00:48
計埋重鐵的話,MTR更加唔緊張
人哋主要業務係做地產商同商場租務,而唔係交通
武肺收車相比巴士公司只係 ...

咁依個又唔出奇..

正如我依家晚晚喺屯公見到堆返屯門邨巴唔會坐得滿
我都諗緊其實係仲WFH,定還是有其他原因呢...

不過咁講,輕鐵主力做區內接駁,元朗/天水圍<>屯門我覺得如果有埋巴士,
再合堆輕鐵嘅重組,成個PACKAGE咁出,我相信區議會應該會較容易接受...
起碼,唔係只係叫人轉車轉車再轉車,而係將服務轉移去其他持份者姐。

作者: miklcct    時間: 2021-6-10 20:10
SLsTuDiO 發表於 2021-6-10 01:27
連結青公受惠既應該都係學生客多, 畢竟青公好多人每日都要逼751, 然後天水圍又每日都要逼705/706/761P然 ...

705/706/761P轉751落洪水橋?!咁呢班客應該用K75系列搞掂去喎。當年開K75P嘅主因就係分流呢啲乘客,唔使令到佢哋需要轉車。但係而家條K75P閹哂線,只要加3部車落去做返好去就得啦,搞好K75A同K75S嘅死款好過啦。

作者: AVBWU291    時間: 2021-6-10 20:57
miklcct 發表於 2021-6-10 20:10
705/706/761P轉751落洪水橋?!咁呢班客應該用K75系列搞掂去喎。當年開K75P嘅主因就係分流呢啲乘客,唔使 ...

問題就係家陣好多學生咁做嘛,你唔係唔知K75P淨做天水圍西南,又疏,洪水橋方向又要經田廈路

作者: miklcct    時間: 2021-6-10 22:18
AVBWU291 發表於 2021-6-10 20:57
問題就係家陣好多學生咁做嘛,你唔係唔知K75P淨做天水圍西南,又疏,洪水橋方向又要經田廈路
...

所以咪就係港鐵搞禍咗條K75P!以往K75行逆時針,K75P行順時針,大家相安無事不知幾好。

作者: Anonymous    時間: 2021-6-10 22:24
第一,明明係你自己用字出現問題,就話我捉你字蚤,不如你又諗吓點解人哋會有咁嘅見解呢?
第二,建生包埋盈豐寶怡同海麗我絕對明白,我用惠康都只係因為佢係建生區最大嘅超市;
但你拉埋去良景田景我就不能認同。喺依度不嬲都係用「良田建」嚟形容依三區,而唔會只用「建生」嚟形容埋良景田景囉...

澄清翻一樣嘢,捉字蝨係講緊用字出現問題,如果唔係用錯字就唔叫捉字蝨啦。宜家講緊一個一個小區咁做,如果做得建生冇可能唔做埋良田。不過想做良田建就要用類似B3/B3A嘅模式去做
不過又真係我錯,宜家搞清楚咪幾好,仲有冇咩問題?

應該係加咗大量嘅個人感情落去吧
但係我講錯兩個字就話我有「大量嘅個人感情」都唔見得你好合理

第三,我#26回應你嘅文章貼出咗之後,直到當晚你出文嘅21:46期間,#26係無任何修改紀錄,何來「唔係一次過講晒」呢?
其他嘢唔講,建生係屯門五大購物區之一依一點已經非常好笑

quote自你前日(8/6 10:09)個post,想你講埋啲你想講而你未講嘅問題

作者: SLsTuDiO    時間: 2021-6-10 23:47
miklcct 發表於 2021-6-10 20:10
705/706/761P轉751落洪水橋?!咁呢班客應該用K75系列搞掂去喎。當年開K75P嘅主因就係分流呢啲乘客,唔使 ...

住天北既人通常都唔會一程751, 落坑尾村轉係有機會追到上一班751 同埋751走左一班好易要等成7-8分鐘先有下一班K75P係有分流到少部分人既, 但基本上已經無乜人用佢黎翻學, 除非好早上車, 就會翻得切既
你要知道K75P轉左做逆時針之後, 去洪水橋要兜廈村呢個觀感嚇走左唔少人, 用到佢既咪原本坐K75個班轉輕鐵客
K75A順時針去洪水橋的確吸到少少學生客既, 但最多都係坐得滿下層咁大把 範圍又無P車大

P.S. 以前係個到翻學, 見證住班客既搭車模式改變 如果真係個個咁乖坐P車既話, 751P都唔洗係年頭個陣將上繁拉去兆康清客

作者: GD1570    時間: 2021-6-11 08:44

澄清翻一樣嘢,捉字蝨係講緊用字出現問題,如果唔係用錯字就唔叫捉字蝨啦。宜家講緊一個一個小區咁做,如果做得建生冇可能唔做埋良田。不過想做良田建就要用類似B3/B3A嘅模式去做
不過又真係我錯,宜家搞清楚咪幾好,仲有冇咩問題?

留意返,服務到建生又真係唔一定可以服務埋良田㗎⋯⋯
遠故嘅267S同B3A,到今時今日嘅綠小40都係㗎咋⋯⋯
所以唔好咁「老定」。

[quote]應該係加咗大量嘅個人感情落去吧

但係我講錯兩個字就話我有「大量嘅個人感情」都唔見得你好合理
[/quote]

「大量嘅個人感情」嘅意思係或者閣下經常喺建生區買嘢嘅意思,
我都成日喺海麗盈豐買嘢,無問題㗎⋯⋯
我只係認為「建生係屯門五大商區之一」係唔合理囉⋯⋯

[quote]第三,我#26回應你嘅文章貼出咗之後,直到當晚你出文嘅21:46期間,#26係無任何修改紀錄,何來「唔係一次過講晒」呢?
其他嘢唔講,建生係屯門五大購物區之一依一點已經非常好笑

quote自你前日(8/6 10:09)個post,想你講埋啲你想講而你未講嘅問題
[/quote]

依個咪#26嘅點文囉⋯⋯我有有喺8/6 10:09後編輯過依篇#26呢?
無嘅話何來「唔係一次過講晒」呢?

作者: LN9267    時間: 2021-6-11 11:23
thorchan 發表於 2021-6-8 12:34
元天兩邊嘈到拆天,所以唔俾停屯門。元天根本就唔想行屯赤,係龍運同運桔執意要改行屯赤。 ...

沒辦法,龍運在區議會說過大欖隧道費用昂貴,說開每班車要計清楚。
加上以往建制派主導元朗區議會時,一直追運輸署及龍運要AE線行屯赤。

在這兩個因素下,運輸署及龍運當然強硬。

作者: NA4179x賢    時間: 2021-6-11 12:50
SLsTuDiO 發表於 2021-6-10 01:27
連結青公受惠既應該都係學生客多, 畢竟青公好多人每日都要逼751, 然後天水圍又每日都要逼705/706/761P然 ...

咁你會點回應屯門南版友 ?

換言之,新線要喺速度上最少要同西鐵/一程輕鐵相若,而直達最旺嘅地方,就會有吸引力
行青公即係拖長行車時間,行程同輕鐵相若,無吸引力喎

作者: thorchan    時間: 2021-6-11 13:11
站頭有改道單張
作者: SLsTuDiO    時間: 2021-6-11 14:04
NA4179x賢 發表於 2021-6-11 12:50
咁你會點回應屯門南版友 ?

行青公即係拖長行車時間,行程同輕鐵相若,無吸引力喎

經青公其實繁時做先會稍微多d客 用特班做就可以, 非繁靠返現有既751去天北, 63X/68A落屯門都好夠
正線可以專做屯門南至天北, 畢竟依家無論點搭都一定要轉車

走線方面, 我覺得可以跟依家259D個隻行法去到市中心之後就上公路, 然後再行天影路咁去到頌富做頭站兜天北, 銀座做總站咁

屯門南比較少去, 唔係好清楚點行先吸得曬最大多數既人, 但入到天水圍個部分 經天一個邊先 應該就點都會有少少吸引力, 一來個到可以同751有個快同慢既對比, 二來個邊大型商場 人流比天秀個邊會多d

作者: andrewyl    時間: 2021-6-11 14:22
thorchan 發表於 2021-6-11 13:11
站頭有改道單張

屯赤隧道巴士服務安排
  www.lwb.hk/tc/tmclk.html

http://www.lwb.hk/chi/pdf/tmclk_yltsw.pdf

http://www.lwb.hk/chi/pdf/tmclk_tm.pdf

作者: GD1570    時間: 2021-6-11 14:34
機場方向真係唔整個分段益吓街坊
作者: he_01    時間: 2021-6-11 14:54
SLsTuDiO 發表於 2021-6-11 14:04
經青公其實繁時做先會稍微多d客 用特班做就可以, 非繁靠返現有既751去天北, 63X/68A落屯門都好夠
正線可以 ...

屯門南嘅話 碼頭 美樂 龍門路 安友 市中心 應該食到晒大部分客
作者: Lelouch    時間: 2021-6-11 21:56
講到屯門<->元天咁多人搭,當年K2P就唔洗摺埋啦,咁大條西鐵係度又唔洗等又快
68A仲屯中直落大馬路添,又有幾多流水呀?

停屯公三站既效果只有一個,就係搶走A33X/E33 d客
到時屯元天d客迫埋落同一架車度又何苦呢
要元天人無啦啦要排巴士龍停你呢3個站
我就寧願行返欖隧算數喇

作者: ryumew    時間: 2021-6-11 22:09
要行走3個醫院可以用53H或者68H都得😷
作者: miklcct    時間: 2021-6-11 22:32
Lelouch 發表於 2021-6-11 21:56
講到屯門元天咁多人搭,當年K2P就唔洗摺埋啦,咁大條西鐵係度又唔洗等又快
68A仲屯中直落大馬路添,又有幾 ...

我一直嘅立場都係A唔停屯門E停。E33已經爆到瀉哂,唔俾E37停屯門分流下批客嘅話多多E33都唔夠載。
至於A線就係優質特快服務,無需要做流水客。E36嘅話就因為有68A同樣來往屯門元朗所以停屯門嘅必要性都唔大。而家唯有睇下E36A做成點,希望第時有得加到15分鐘一班同埋轉九巴天水圍路線嘅BBI,勉強補返E37唔停屯門嘅不足。

作者: SLsTuDiO    時間: 2021-6-12 00:29
Lelouch 發表於 2021-6-11 21:56
講到屯門元天咁多人搭,當年K2P就唔洗摺埋啦,咁大條西鐵係度又唔洗等又快
68A仲屯中直落大馬路添,又有幾 ...

K2P摺埋都已經係10幾年前既事, 過左咁耐增加左幾多人口你又知唔知??
講得出話68A唔多流水客 你應該都唔係住開大西北 平時紅日晏就落藍地之前 可以上到有人要罰企
屯門上青公落既一班人, 落元朗既又一班, 青公落元朗既又一班人
有大把人唔鐘意又上又落轉黎轉去 西鐵真係咁方便, 就唔會有人繼續一程輕鐵
好多地方唔係轉西鐵就一定快

作者: thorchan    時間: 2021-6-12 06:16
miklcct 發表於 2021-6-11 22:32
我一直嘅立場都係A唔停屯門E停。E33已經爆到瀉哂,唔俾E37停屯門分流下批客嘅話多多E33都唔夠載。
至於A ...

E33爆係因為東涌依家多咗好多人去屯門返工返學,就算依家機場出嚟無乜人,一個纜車站都夠爆車,仲未計喺裕東苑追車嗰班,E36A喺逸東個開車時間其實係比E33到東涌纜車站早5分鐘,某程度就係食大西北的通勤客。再加上要俾返屯赤線有青馬的E31/E32A的同等配套,E36A停屯門係焗停。
30@1,會唔會係因為唔想攞嚟做屯元區間?E36A北行本身已經唔停新墟街市。
作者: Sita1004-1017    時間: 2021-6-12 08:48
點解講屯元天又要離題去講E線?  方案都落實左無謂再坳
作者: JV1376    時間: 2021-6-12 10:05
miklcct 發表於 2021-6-11 22:32
至於A ...

E37都滿瀉啦大佬,仲想塞埋尊貴既屯門人令天水圍人車都無得上?

作者: thorchan    時間: 2021-6-12 13:10
JV1376 發表於 2021-6-12 10:05
E37都滿瀉啦大佬,仲想塞埋尊貴既屯門人令天水圍人車都無得上?

不嬲三條大西北線已經無多餘空間做短途。
作者: Lelouch    時間: 2021-6-12 16:57
SLsTuDiO 發表於 2021-6-12 00:29
K2P摺埋都已經係10幾年前既事, 過左咁耐增加左幾多人口你又知唔知??
講得出話68A唔多流水客 你應該都唔係 ...

問題就黎喇,E36/E37係比元朗天水圍人去東涌機場既路線
唔係比人去屯門,更加唔係比屯門人去東涌機場
元天屯門流水有需求係應該開線處理
而唔係搞到元天去機場返工班人上唔到車
宜家E34A繁時係會頂閘的,根本無空間載多批人

作者: SLsTuDiO    時間: 2021-6-12 17:18
Lelouch 發表於 2021-6-12 16:57
問題就黎喇,E36/E37係比元朗天水圍人去東涌機場既路線
唔係比人去屯門,更加唔係比屯門人去東涌機場
元 ...

我一向都覺得機場巴士畢嬲就應該淨係做翻來往大嶼山同自己區既客
真係唔知d人覺得個幾條E線仲有咩空間去載一堆短途客 (非繁咁疏就另計啦)
真係強逼話用E車黎做短途客 咁本來就唔應該開E36A 個幾部車加翻落E36/E37加密下先再講
E32A唔好縮翻短 繼續加轉乘咪一樣得?

作者: elmmoo    時間: 2021-6-12 17:48
既然而家都元天主線都唔停屯門
點解仲要討論?
正經爭取開番屯元天特快線唔好?

作者: Lelouch    時間: 2021-6-12 22:27
elmmoo 發表於 2021-6-12 17:48
點解仲要討論?

岩呀,想當年A73係有客架
只係比人夾硬取消左

作者: Anonymous    時間: 2021-6-12 23:33
elmmoo 發表於 2021-6-12 17:48
點解仲要討論?

其他人想傾可以繼續翻去「屯赤第二階段修訂」個post傾。你見我喺度都係講左一次A36/A37/E36/E37/E36A咁大把

不過內文有一句話:「以龍運停屯門嘅線去測試屯天元開線是否可行」,其實以現時龍運巴士停站佈局,個結果根本唔可以作準
佢咁做嘅話,咁搵53去測試都係差唔多,完全唔公道。

其餘關於元天A/E線嘅討論,翻去「屯赤第二階段修訂」個post傾會合適啲

作者: NA4179x賢    時間: 2021-6-13 18:39
SLsTuDiO 發表於 2021-6-11 14:04
正線可以 ...

返學放學時間同返工放工時間唔同,咁做特班都幾長時間喎
作者: SLsTuDiO    時間: 2021-6-13 19:02
NA4179x賢 發表於 2021-6-13 18:39
返學放學時間同返工放工時間唔同,咁做特班都幾長時間喎

返學返工時間比較集中啦 大約都係0630-0930咁上下(預唔同學校打鐘時間),不過其實放學放工時間一樣會夾到 見平時輕鐵將放學時間都歸埋落下繁黎睇就知 只不過時間就比朝早個段長好多

個特班分分鐘做平日兩味線都仲得, 如果禮拜六日有資源既, 20分鐘一班都可能會有人夾時間坐

作者: NA4179x賢    時間: 2021-6-13 19:22
Anonymous 發表於 2021-6-12 23:33
其他人想傾可以繼續翻去「屯赤第二階段修訂」個post傾。你見我喺度都係講左一次A36/A37/E36/E37/E36A咁大 ...

扮咩可憐啫
用機場線做屯元天你自己都有份傾有份提
仲要頭果一兩頁已經講緊
人地詳細傾落去你又叫人去第二度傾
乜屯門版友咁霸道架

作者: NA4179x賢    時間: 2021-6-13 19:35
SLsTuDiO 發表於 2021-6-13 19:02
返學返工時間比較集中啦 大約都係0630-0930咁上下(預唔同學校打鐘時間),不過其實放學放工時間一樣會夾到  ...

現況黎睇
即使有潛力都係後話
屯天開線行青公唔吸引就肯定半死
開線之後客量一般又難以開特班加持
呢樣野我諗大家都明

作者: lsc04d11    時間: 2021-6-13 20:11
Lelouch 發表於 2021-6-12 22:27
岩呀,想當年A73係有客架
只係比人夾硬取消左

A73比259D更遲上公路(咁樣比較我知係有少少唔岩 但好多人講到962X/259D碼頭段唔鍾意咁樣兜先至上公路) 而置樂及新墟段隨時令佢慢過K1X上公路  真係吸引? 好多客都係景峰至富泰上車  或者返學時間做到野

個人喜好K2P多啲 4.4 vs 6.5(A73) 仲有班次易計 A73當年有18分鐘一班(唔記得實際個range)
回車又快好多呢  宜家506,K51,K52,K53,K58做得咁好  開K2P夠好的了

#個人意見
#不過都知宜家做唔番4.4呢個價位 (計埋歷年加價 即係現今的5.9)

至於元朗 仿K1X都不錯 或者朗屏段入埋堆新樓
作者: Anonymous    時間: 2021-6-13 20:12
NA4179x賢 發表於 2021-6-13 19:22
扮咩可憐啫
仲要頭果一兩頁已經講緊
扮咩可憐啫
仲要頭果一兩頁已經講緊
人地詳細傾落去你又叫人去第二度傾
乜屯門版友咁霸道架

嗱,冤有頭債有主,明明當日喺「屯赤第二階段修訂」個post話討論「36/37系停唔停屯門」=離題嗰條友明明就係其他板友,你應該去問番嗰位板友俾唔俾你咁樣討論
乜屯門版友咁霸道架

呢句你又真係講得啱,「嗰位板友」又真係幾霸道,而且對於屯門交通都有唔少見解

我喺呢個post 講嗰次,亦唔係直接討論「36/37系應否停屯門」,而係講「36/37系停屯門係最有效益嘅做法。不過,既然宜家會誇區議會傾開線,就應該藉呢個機會討論如何開啲有用嘅線,避免36/37系停屯門

而我就好free嘅,基本上唔係完全冇關係嘅事都冇咩問題。同埋我講嘢都只係一個小小嘅reminder姐,始終「嗰位板友」都喺呢個post留過言。
但你地大可以照傾,反正我又唔代表italk。(*註:請板友自律,自行遵守板規。)

作者: Anonymous    時間: 2021-6-13 20:53
lsc04d11 發表於 2021-6-13 20:11
A73比259D更遲上公路(咁樣比較我知係有少少唔岩 但好多人講到962X/259D碼頭段唔鍾意咁樣兜先至上公路) 而 ...

基本就係開K1X入大馬路版同K2P,再配合堆拍卡機做轉乘就係最好
至於總站放邊,就可以再討論

作者: NA4179x賢    時間: 2021-6-13 21:15
Anonymous 發表於 2021-6-13 20:12
嗱,冤有頭債有主,明明當日喺「屯赤第二階段修訂」個post話討論「36/37系停唔停屯門」=離題嗰條友明明 ...
而綜合咁多條件,直入大馬路同行天耀路/天湖路同天瑞路係做到最多客而速度唔低
所以先提議要用A/E線做,因為唔需要將啲線特登兜路去做,比起要拉出公路特登原路兜一圈嘅線好得多

又想做屯天元,又唔諗下點樣先可以最efficient咁做到想要嘅效果,下下開口埋口就係打劫/排擠 (下刪一萬字)。

你覺得機場線可以取代屯元天已經係討論空間啦,點會離題呀屯門南版友
何況你有份傾,你又走出黎滅聲

作者: Anonymous    時間: 2021-6-13 21:40
NA4179x賢 發表於 2021-6-13 21:15
你覺得機場線可以取代屯元天已經係討論空間啦,點會離題呀屯門南版友
何況你有份傾,你又走出黎滅聲

你倒轉左喎,正確講法應該係「屯元天線可以取代機場線停屯門嘅功能。因此集中討論屯元天線嘅走線,有助避免使用機場線,減少爭議。」。而最緊要嘅係「A方法係最好,唔等於相對無咁好嘅B方法係不能接受。」,更何況B方法嘅可行性提升左。我再重申,我喺呢個post所講嘅嘢,係為左避免機場線停屯門。

同埋再講多次,我冇權禁止任何人喺italk發表任何言論,所以所謂「滅聲論」根本唔存在。如果你覺得你嘅言論冇偏離嘅話,大可以繼續講,因為我冇任何權力阻止,只係後果自負。

老實講,你要喺度傾我又真係完全冇問題。但如果你認為叫人去相對合適嘅帖文討論以符合某版友對貼題嘅要求係=滅聲嘅話,咁不如變whatsapp/telegram group算啦。

作者: NA4179x賢    時間: 2021-6-14 00:20
Anonymous 發表於 2021-6-13 21:40
你倒轉左喎,正確講法應該係「屯元天線可以取代機場線停屯門嘅功能。因此集中討論屯元天線嘅走線,有助避 ...

又想做屯天元,又唔諗下點樣先可以最efficient咁做到想要嘅效果,下下開口埋口就係打劫/排擠 (下刪一萬字)。
呢段說話明明你講,而你又支持e會員講嘅A線停屯門再陰乾A33X
我睇唔到邊度
「屯元天線可以取代機場線停屯門嘅功能。因此集中討論屯元天線嘅走線,有助避免使用機場線,減少爭議。」
甚至所謂

「喺呢個post所講嘅嘢,係為左避免機場線停屯門。」
嘅言論
你唔係支持機場線可以取代屯元天又點會附和e會員呀,仲比埋分添

作者: Anonymous    時間: 2021-6-14 09:56
NA4179x賢 發表於 2021-6-14 00:20
呢段說話明明你講,而你又支持e會員講嘅A線停屯門再陰乾A33X
我睇唔到邊度
「屯元天線可以取代機場線停屯 ...

所以咪話你睇啲唔睇啲
不過宜家講咩都冇用,希望真係開到1-2條真係有用嘅線,好過開多100條類似53嘅雞肋。

如果我係要繼續講A/E線,根本費事嘥時間講多句。而呢句更加係結論句,去講「雖然機場線屯門可以最有效益做曬成件事,各持分者應把握呢個機會,好好地去開一條有用嘅屯元天線。」
你唔係支持機場線可以取代屯元天又點會附和e會員呀,仲比埋分添

加分=100%支持曬所有言論?認真,有一部分言論仲有改善/可斟酌嘅地方,但大方向係正確
同埋「陰乾」嘅定義係:某線不依照客量/需求減班 or 比表列班次開得更疏。如果客量有所減少,修改表列班次而減班,以及根據表列開足班次,唔算陰乾。而係所講嗰位版友用字上有修改嘅空間,但背後表達嘅concept係冇問題。同埋如果你睇埋嗰位版友,佢多次講到「正正經經自行開線。以現時嘅角度,先係最值得支持。

作者: NA4179x賢    時間: 2021-6-14 11:46
Anonymous 發表於 2021-6-14 09:56
所以咪話你睇啲唔睇啲

如果我係要繼續講A/E線,根本費事嘥時間講多句。而呢句更加係結論句,去講「雖然 ...

所以咪話「機場線做屯元天」你有份提你有份傾囉,咁你捉咩人離題啫 ?
你結論點點唔影響你討論過咩內容,因為你自己都離題在先

作者: 27131118    時間: 2021-6-14 13:10
FBI2 發表於 2021-6-7 16:43
盡快開269啦

你果條269都係塞俾鐵巴做好過
等佢負返啲社會責任

作者: NA4179x賢    時間: 2021-6-15 23:30
毛議員繼續為屯天線走線諮詢

https://www.facebook.com/flecomkh/photos/a.968585909981666/1868716506635264/

然後依然有人繼續打機場線主意
唔知屯門版友會唔會通知佢
「機場線已經唔停屯門,唔需要再討論,正正經經爭取開屯元天特快線唔好」
又或者
「關於元天A/E線討論,去屯赤個post傾會合適啲」

作者: elmmoo    時間: 2021-6-16 00:19
NA4179x賢 發表於 2021-6-15 23:30
毛議員繼續為屯天線走線諮詢

https://www.facebook.com/flecomkh/photos/a.968585909981666/1868716506635 ...

我想問你引述嘅Facebook post同引述我講嘅言論有咩衝突?

依家佢咪就係正正經經諮詢緊屯門天水圍巴士囉
請問需要通知佢啲乜嘢?

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4