hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 荃灣區議員要求開辦來往九龍城巴士線及A30盡快開辦 [打印本頁]

作者: LN9267    時間: 2021-6-10 23:01
標題: 荃灣區議員要求開辦來往九龍城巴士線及A30盡快開辦
https://www.districtcouncils.gov ... per_No_12_21-22.pdf
https://www.districtcouncils.gov ... per_No_13_21-22.pdf

說真,屯馬快通車了,運輸署也只會叫人坐MTR。而且,疫情下機場人流大減,龍運怎會在這個時候燒錢呢?
作者: SanPoKong203e9    時間: 2021-6-10 23:04
去啟德就會搭荃灣坪石紅van啦
作者: WongKinYat_WKY    時間: 2021-6-10 23:08
其實個建議就有啲奇怪嘅,明明自己都講得出已經有紅色小巴來往九龍城至荃灣,仲叫巴士公司開一條差唔多嘅,邊個肯呀
作者: LN9267    時間: 2021-6-10 23:11
WongKinYat_WKY 發表於 2021-6-10 23:08
其實個建議就有啲奇怪嘅,明明自己都講得出已經有紅色小巴來往九龍城至荃灣,仲叫巴士公司開一條差唔多嘅, ...

可能議員覺得紅色小巴運作靈活,等車不知道等多久,覺得有巴士穩妥一點,而且巴士又多些座位。

這個議題以往九龍城區議會也提過很多次,不過運輸署也拒絕而已。

作者: jocosben    時間: 2021-6-10 23:11
LN9267 發表於 2021-6-10 23:11
可能議員覺得紅色小巴運作靈活,等車不知道等多久,覺得有巴士穩妥一點,而且巴士又多些座位。

這個議題 ...

小巴公司反對已經無啦
作者: ricky    時間: 2021-6-10 23:50
而家無人睬佢地啦﹐政府連現有路線都想減班或取消,仲點會加近屯馬線的巴士線呢?

作者: ricky    時間: 2021-6-10 23:53
A30要等疫情完後先開,慢慢等啦

作者: Ohm    時間: 2021-6-11 01:32
翻查資料,原來建議開辦來往荃灣同九龍城巴士線嘅陸靈中議員係2019年區選先至開始做區議員,所以可能佢唔知道40 提速一事,喺信中可以推斷得到
多年來九巴同運輸署都欠咗九龍城一個合理補償(唔好同我講2A 6D轉乘, 2A慢到嘔、6D同40又唔係密車,加上由一程過變咗被逼中途落車),亦令到本身係廢線嘅42,成為九龍城來往葵芳嘅惟一主要路線

至於土瓜灣一帶,更係從來都無巴士來往荃灣,紅色小巴又貴又唔知要等幾耐紅小本身只屬輔助角色,無理由反而要巴士讓路畀紅小,而且個情況正正係因為無巴士來往土瓜灣同荃灣,所以先至產生咗紅van出嚟搵食,填補呢個空白,如果話因為有紅van所以就唔開巴士,其實係倒果為因

不過點都好,屯馬線通車在即,九龍城/土瓜灣可能都唔會太care有無來往荃灣嘅巴士,至於紅van司機,就唔知佢地搵咗後路未喇

作者: Ravenclaw    時間: 2021-6-11 01:42
拉42去荃灣西
作者: JCTK    時間: 2021-6-11 03:19
Ohm 發表於 2021-6-11 01:32
翻查資料,原來建議開辦來往荃灣同九龍城巴士線嘅陸靈中議員係2019年區選先至開始做區議員,所以可能佢唔知 ...

紅小等幾耐都冇20-30分鐘一班既巴士咁耐. 完
作者: ricky    時間: 2021-6-11 07:47
Ravenclaw 發表於 2021-6-11 01:42
拉42去荃灣西

總站在青衣,點拉呀?

作者: 天空之神    時間: 2021-6-11 07:50
當年又係荃灣主動放棄經九龍城既40 連埋深長荔每日幾千倒落海

今日又有紅小同業反對點解仲可以開比佢?

乘客可在美孚轉乘 2A 或 6D 算啦
作者: Ravenclaw    時間: 2021-6-11 07:55
ricky 發表於 2021-6-11 07:47
總站在青衣,點拉呀?

順利<>...<>長康<>長安<>楊屋道<>荃灣西
作者: S3V1742C    時間: 2021-6-11 08:20
作者: 巴士的膠    時間: 2021-6-11 08:42
巴士淨係要塞理工/九龍城迴旋處,已經夠倒走哂班客,點行都唔夠屯馬線快。
作者: Ravenclaw    時間: 2021-6-11 08:53
巴士的膠 發表於 2021-6-11 08:42
巴士淨係要塞理工/九龍城迴旋處,已經夠倒走哂班客,點行都唔夠屯馬線快。 ...

仲有個方法可能夠快,60M 61x 半合併,60M減班
作者: dominic023    時間: 2021-6-11 09:18
叫區議員畫下走線問下城巴想唔想開,反正九巴都唔會有興趣做荃灣線。或者城巴會反提議畫左一條行黃大仙再落返九龍城入啟德嘅線出黎搶客。
作者: ricky    時間: 2021-6-11 09:28
Ravenclaw 發表於 2021-6-11 07:55
順利...長康長安楊屋道荃灣西

42流水客已經超多,再加荃灣客真係頂唔住

作者: ricky    時間: 2021-6-11 09:29
dominic023 發表於 2021-6-11 09:18
叫區議員畫下走線問下城巴想唔想開,反正九巴都唔會有興趣做荃灣線。或者城巴會反提議畫左一條行黃大仙再落 ...

叫城巴開條20號分支囉,沿亞皆老街一直去到大角咀上青葵公路,再跟33號沿荃灣路去到荃灣西站

作者: Ravenclaw    時間: 2021-6-11 09:40
ricky 發表於 2021-6-11 09:28

咁算啦,叫老九減60M班,61x行荃灣路然後跟234x落橋經荃灣巴總,咁仲容易,對九龍城黎講,快到盡啦…61x價錢做荃灣相當和味
作者: Ravenclaw    時間: 2021-6-11 09:42
ricky 發表於 2021-6-11 09:29
叫城巴開條20號分支囉,沿亞皆老街一直去到大角咀上青葵公路,再跟33號沿荃灣路去到荃灣西站
...

拉都拉22啦,夠疏,窩打老道同九龍塘除時生堆客出黎…
作者: andy92    時間: 2021-6-11 09:43
拉 2D/22 經龍翔道去荃灣算啦

半個鐘一班加兩部車就夠
作者: 1320    時間: 2021-6-11 09:53

如果要開, 一定要重點服務到啟德新區既office/retail 區, 唔係好難夠客

作者: AtrHenu    時間: 2021-6-11 10:12
ricky 發表於 2021-6-10 23:53

當長勝的A31,A32大部份時間慘變一個鐘一班而A38臨時改為半全日模式兼3線齊齊鬥運櫈嗌救命,都証明武肺影響大也都令到無意慾開多條全日A車燒油.

btw,北葵青衣大圍火炭都有一定人口去機場返工,我諗A30,A42/46開住一班單向早出晚歸Hea住班議員先!!

作者: AtrHenu    時間: 2021-6-11 10:18
andy92 發表於 2021-6-11 09:43
拉 2D/22 經龍翔道去荃灣算啦

半個鐘一班加兩部車就夠

假如呢條線拉入荃灣即時升價十賠而且也唔係拉多一兩架車噤簡化.

btw,隨著宋皇台地鐵站即將啟用,到時政府點會有藉口俾2D,22延長至葵涌,荃灣只會不斷叫你$12保快捷的西鐵解決!!

作者: kitarolo    時間: 2021-6-11 10:45
ricky 發表於 2021-6-11 09:28

荃灣客入青衣、經荔景山
先去到九龍城真係搭鐵好過……
作者: kitarolo    時間: 2021-6-11 10:48
ricky 發表於 2021-6-10 23:53

E線平得滯唔想開
A線貴一截,但主要客源
有排都恢復唔到,用嚟做
A/E青馬互轉都無信心維到皮
作者: andy92    時間: 2021-6-11 11:02
AtrHenu 發表於 2021-6-11 10:18
假如呢條線拉入荃灣即時升價十賠而且也唔係拉多一兩架車噤簡化.

btw,隨著宋皇台地鐵站即將啟用,到時政 ...

九龍城就一定好多藉口叫你搭鐵

所以要夾埋九龍仔/白田邨呢D無鐵區域去做理由

作者: Ricky403    時間: 2021-6-11 12:18
荃灣來往九龍城、啟德,咪就係屯馬線主要服務對象之一
就算係善巴有開源光環,運署都唔會批准開辦
講咁多廢話不如認認真真研究下2D/38A合併或22拉入荃灣好過
作者: 天空之神    時間: 2021-6-11 12:22
S3V1742C 發表於 2021-6-11 08:20
講左好多次
2A同6D個轉乘去九龍城太慢
要加就加40轉42

本身40 都要兜石硤尾架啦

想快一早有30X 12A 比你
加返去黃埔花園轉往黃埔花園既轉乘就得

作者: pcckw    時間: 2021-6-11 12:32
Ricky403 發表於 2021-6-11 12:18
荃灣來往九龍城、啟德,咪就係屯馬線主要服務對象之一
就算係善巴有開源光環,運署都唔會批准開辦
講咁多廢 ...
荃灣西站則一程過,而荃灣線沿線請轉乘兩次(旺角->何文田->土瓜灣/宋皇臺)
九巴2D或城巴22如果是運吉劃線則肯定經東北葵涌以至梨木樹遠離鐵路車站範圍

作者: AD15113    時間: 2021-6-11 12:33
天空之神 發表於 2021-6-11 07:50
當年又係荃灣主動放棄經九龍城既40 連埋深長荔每日幾千倒落海

今日又有紅小同業反對點解仲可以開比佢?

咁當初就唔應該將40改龍翔道,應該直接開33
作者: jpoon    時間: 2021-6-11 12:52
JCTK 發表於 2021-6-11 03:19
紅小等幾耐都冇20-30分鐘一班既巴士咁耐. 完

荃紅綫紅小未上滿會響某啲站等客,又會dum波鐘慢慢開,有次仲試過行行下兜返轉頭,20分鐘北拱街上車都未出到去漆咸道北
加埋家維邨有港鐵特惠站,所以地鐵通車後已經唔搭紅小了.完

作者: Ricky403    時間: 2021-6-11 13:05
AD15113 發表於 2021-6-11 12:33
咁當初就唔應該將40改龍翔道,應該直接開33

當日假如40無上龍呈,結果應該會係:
1. 40 15-20分班、6D 30分班
2. 40 12-15分班、6D取消
其實埋單未必比而家好,不過40P可能更早會開全日
但係,觀青加城荃同觀荃比,好多人揀後者
而麗港城69系小巴都可能一潭死水 (而家都只做69A唔做69
作者: andy92    時間: 2021-6-11 13:57
jpoon 發表於 2021-6-11 12:52
荃紅綫紅小未上滿會響某啲站等客,又會dum波鐘慢慢開,有次仲試過行行下兜返轉頭,20分鐘北拱街上車都未出 ...

好多年前試過最垃圾係紅磡尾站上唔滿
要後車超載兩個再過客俾前車,真係 CLS

作者: Ohm    時間: 2021-6-11 14:04
天空之神 發表於 2021-6-11 12:22
本身40 都要兜石硤尾架啦

想快一早有30X 12A 比你

6D 路線尚算合理,但疏車
2A 車比較密,但兜到傻
慢係講緊中間係美孚轉車隨時要硬食15分鐘呆等,呢樣實在太差,根本一開始就應該加埋30X 234X 等等嘅轉乘,同埋可以喺旺角太子轉,咁樣先至係補償

作者: leo_ku    時間: 2021-6-11 16:37
作者: GJ4256    時間: 2021-6-11 16:45
拉42去荃灣西

不如拉45去荃灣仲好啦

作者: pcckw    時間: 2021-6-11 17:35
leo_ku 發表於 2021-6-11 16:37
荔景至荃灣係美孚轉一次啫,就算其他站轉兩次都可以接受。

轉兩次但總步行距離短過轉一次但要行長距離,我寧願選擇前者。

作者: Ravenclaw    時間: 2021-6-11 19:17
GJ4256 發表於 2021-6-11 16:45
不如拉45去荃灣仲好啦

咁我相信佢地唔係要九龍城碼頭一帶有車往來荃灣,除非你將45另一頭拉去唔知邊頭(樂富?)不過算啦,42拉去荃灣西唔係最化算既方式,而且學上面話,流水量又真係幾大下,當我冇講過,我移加改變主意,一系拉22去荃灣,縮22去啟德站,一系打61x主意
作者: ricky    時間: 2021-6-11 19:46
Ravenclaw 發表於 2021-6-11 09:42
拉都拉22啦,夠疏,窩打老道同九龍塘除時生堆客出黎…

我打錯字,心中係諗22號,但22開特別班次,唔會去九龍塘,而係沿亞皆老街去到大角咀轉上西九龍公路

作者: ricky    時間: 2021-6-11 19:47
Ravenclaw 發表於 2021-6-11 09:40
咁算啦,叫老九減60M班,61x行荃灣路然後跟234x落橋經荃灣巴總,咁仲容易,對九龍城黎講,快到盡啦…61x ...

但屯門嗰邊實反對

作者: ricky    時間: 2021-6-11 19:50
kitarolo 發表於 2021-6-11 10:48
E線平得滯唔想開
A線貴一截,但主要客源
有排都恢復唔到,用嚟做

而家城巴龍運好鬼精,一開就開A線,食盡機場價,就算你在青嶼幹線口轉去東涌或迪士尼,都無得退錢,當你坐豪華巴去機場咁計錢。

作者: WongKinYat_WKY    時間: 2021-6-11 20:01
Ravenclaw 發表於 2021-6-11 07:55
順利...長康長安楊屋道荃灣西

將42帶向滅亡之路,你嫌佢本身唔夠兜?
作者: HF3204@243M    時間: 2021-6-11 20:14
拉42去荃灣西

如果你講緊 42 長康後經青衣西路北橋楊屋道直達西站
我又唔拘呀

作者: Ricky403    時間: 2021-6-11 20:16
WongKinYat_WKY 發表於 2021-6-11 20:01
將42帶向滅亡之路,你嫌佢本身唔夠兜?

佢可能算盤係搞雙向分段食咗43B...
不過咁玩沙咀道上車成個鐘先到九龍仔,搵鬼搭咩
作者: HF3204@243M    時間: 2021-6-11 20:24
Ravenclaw 發表於 2021-6-11 19:17
咁我相信佢地唔係要九龍城碼頭一帶有車往來荃灣,除非你將45另一頭拉去唔知邊頭(樂富?)不過算啦,42拉 ...

隔離 post 先有人講緊將區議員條 6X 拉埋去葵興
其實開條22X同一模式跳落長沙灣美孚荃灣可能重食得多客...

作者: Ravenclaw    時間: 2021-6-11 20:35
ricky 發表於 2021-6-11 19:47
但屯門嗰邊實反對

咁就要體下全段通車既東西線對61X既影響有幾大啦...

咁希望新蒲崗撐得住條線啦...
作者: Anonymous    時間: 2021-6-11 20:43
咁算啦,叫老九減60M班,61x行荃灣路然後跟234x落橋經荃灣巴總,咁仲容易,對九龍城黎講,快到盡啦…61x ...

你講個理由點解屯門人要支持你?你何來的自信話容易?

唔好話我唔同你傾合作,你想特快去九龍城/太子道東一帶,叫33/40/290系加個61X龍翔道轉乘,無任歡迎
合理地叫60M減班,都無問題

但拉61X出嚟做會唔會不人道左小小呢?

作者: Ravenclaw    時間: 2021-6-11 20:55
ricky 發表於 2021-6-11 19:46
我打錯字,心中係諗22號,但22開特別班次,唔會去九龍塘,而係沿亞皆老街去到大角咀轉上西九龍公路
...

唔系喎,就算22開特別班次,我assume又一城後上龍翔道系行歌和老街,唔系入樂富,咁沿路加站有機會食到白田去荃灣,白田重建為理由有新客...

老城未必唔肯做喎,白田肯行上歌和老街去搭唔奇,一站荃灣喎,唔洗行上去配水庫喎...
作者: ricky    時間: 2021-6-11 22:51
Ravenclaw 發表於 2021-6-11 20:35
咁就要體下全段通車既東西線對61X既影響有幾大啦...

咁希望新蒲崗撐得住條線啦... ...

61X在黃大仙、鑽石山、新蒲崗嘅客量佔多過一半

作者: Ravenclaw    時間: 2021-6-12 01:28
ricky 發表於 2021-6-11 22:51
61X在黃大仙、鑽石山、新蒲崗嘅客量佔多過一半

咁我希望黃大仙鑽石山果班真系自家客而唔系執雞客...

不過我移加偏向buy城巴做呢舊客...

前面提搞42又比人產,搞61X又比人產,唔淋啦,唔通真系拉2D去荃灣呀...

作者: jocosben    時間: 2021-6-12 02:00
Ravenclaw 發表於 2021-6-12 01:28

咩都唔去搞最符合現實環境
作者: psypericarp    時間: 2021-6-12 03:03

叫城巴開條20P,上繁6:30 - 8:30,下繁5:20  - 7:20,德朗開經啟德、翔龍灣、宋皇臺、愛民、廣華醫院、果欄經3號幹線直去葵芳,經葵涌廣場、林士德體育館、出番葵涌道上石籬用安蔭做總站,20分鐘試下水溫,可以同930 做免費轉乘 (收$8.5-9.0 唔知得唔得)
作者: GW4866    時間: 2021-6-12 03:22
psypericarp 發表於 2021-6-12 03:03
叫城巴開條20P,上繁6:30 - 8:30,下繁5:20  - 7:20,德朗開經啟德、翔龍灣、宋皇臺、愛民、廣華醫院、 ...

上葵無位比你地擺埋d唔等使既路線
作者: GW4866    時間: 2021-6-12 03:38

荃灣去九龍城大條道理叫你荃西搭屯馬綫一程過宋皇臺出,邊會走去同你開巴士線
葵涌就有得諗下,九龍城夾埋土瓜灣去做
再唔係還掂青衣某君咁鐘意留41,咪學42C咁經葵涌,再經呈翔道-歌和老街-聯合道落土瓜灣/九龍城
作者: Anonymous    時間: 2021-6-12 09:30

少擔心61X啦,都唔駛講咩新蒲崗鑽石山客,淨係屯門唯一巴士去九龍城已有足夠理由留住,非繁長途有得坐一定有著數

反正33/40/290系都行龍翔道,加個61X bbi俾你咪得,使乜搞咁多嘢

作者: Ravenclaw    時間: 2021-6-12 17:15
Anonymous 發表於 2021-6-12 09:30
少擔心61X啦,都唔駛講咩新蒲崗鑽石山客,淨係屯門唯一巴士去九龍城已有足夠理由留住,非繁長途有得坐一 ...

你又唔洗咁串,我冇話殺61x,唯一去九龍城既巴士呢個唔係理由,相當年40一樣改走左,九巴要玩野有好多方法既,竟然九龍城系少客,得閑咪整d只往新蒲崗既特班/彩虹道起載既,九碼開/去九碼既除時得翻30-45分班,慳到一部車架…投訴?投訴完會改正,不過處理投訴既呢段時間已經足夠永久趕走某堆客落港鐵,然後下份BRPP話果段少客,縮去新蒲崗唔知邊度,搞店…
作者: ricky    時間: 2021-6-12 17:41

最好係將城巴20拆線去荃灣西站,過九龍城天橋後有限度停站,停旺角、大角咀上西九龍公路
作者: Anonymous    時間: 2021-6-12 23:17
Ravenclaw 發表於 2021-6-12 17:15
你又唔洗咁串,我冇話殺61x,唯一去九龍城既巴士呢個唔係理由,相當年40一樣改走左,九巴要玩野有好多方 ...
你又唔洗咁串

我串?我冇直接同你講咩排擠打劫,同你傾啦,仲想點?反而你一嚟就話要拉61X落荃灣,完全不合理

唯一去九龍城既巴士呢個唔係理由,相當年40一樣改走左

點會唔係理由?
1. 61X係特快線,40唔係。前40係流水線,到九龍城嘅時間,同港鐵比完全冇競爭力。61X非繁慢極有個譜,計埋輕鐵大部分時間都係打和。260X打到正一正都未死仲復活,85X同港鐵直頭平行咁濟都未話要cut

2. 61X背負屯轉轉車客,61X最少屯門唔少地方搭M/X出去轉61X,仲直接過輕鐵轉西鐵。

得閑咪整d只往新蒲崗既特班/彩虹道起載既,九碼開/去九碼既除時得翻30-45分班,慳到一部車架…

你到底明唔明咩情況下要開特車?係嗰條線(即係61X)唔夠載嘅情況下先要開特車

非繁新蒲崗完全夠載,完全冇理由要61X開特班
兩繁觀九線眾多,61X多人亦未至於完全唔夠載,即係唔會開特車
就算係開特車,都只是258系/259系/未來62X嘅鑽石山中載,因為上唔到個幾架都係258系/259系/未來62X

縮去新蒲崗唔知邊度,搞店…

新蒲崗黃大仙客個問題固然要處理,但一來完全冇必要如果縮去新蒲崗,二來唔係開去九龍城,完全本末倒置

你拉條61X入荃灣,屯門客倒走曬,停完荃鐵點上番公路你又唔講,分分鐘連荃灣客都唔buy,死得仲快

要改善61X,可以改善屯門區走線,覆蓋更多屯門住宅區。亦需要加番大量龍翔道BBI,專注做番大西北同荃葵青轉車去九龍城,咁荃葵青咪唔駛捱流水線入九龍城,而61X都可以繼續有得做,先係雙贏

作者: GW4866    時間: 2021-6-13 00:07
ricky 發表於 2021-6-12 17:41
最好係將城巴20拆線去荃灣西站,過九龍城天橋後有限度停站,停旺角、大角咀上西九龍公路 ...

20/22拆夠ABCDEFG去哂全港18區好無?
作者: 3asv@59x    時間: 2021-6-13 00:30
其實A30咁既定綫,叫A32延過去咪得囉,最多兩繁開幾班A32P做特快
作者: 天空之神    時間: 2021-6-13 01:09

有病就去睇醫生啦60M 同61x 2 條都係屯門線黎
憑咩要屯門客就你荃灣客

作者: Ravenclaw    時間: 2021-6-13 01:57
天空之神 發表於 2021-6-13 01:09
有病就去睇醫生啦60M 同61x 2 條都係屯門線黎
憑咩要屯門客就你荃灣客

系啦系啦,唔搞你地條屯門線啦...
作者: FBI2    時間: 2021-6-13 07:53
九龍城日後有地鐵,根本冇需要再開任何新巴士線,因為道路網太差.

作者: AtrHenu    時間: 2021-6-13 09:10
3asv@59x 發表於 2021-6-13 00:30
其實A30咁既定綫,叫A32延過去咪得囉,最多兩繁開幾班A32P做特快

A30方案係大快活想迫E32班機場客轉軚而且填補返青衣碼頭無車去機場/珠海問題並為日後同E32A合併鋪路.

作者: ricky    時間: 2021-6-13 10:21
GW4866 發表於 2021-6-13 00:07
20/22拆夠ABCDEFG去哂全港18區好無?

我只講一個例子,唔使發晦氣

作者: Anonymous    時間: 2021-6-13 17:14
Ravenclaw 發表於 2021-6-13 01:57
系啦系啦,唔搞你地條屯門線啦...

290轉61X嘅BBI查證已有
咁你覺得加33/40/42C同61X嘅BBI得唔得先?黃大仙站轉車唔係咁難姐

作者: jpoon    時間: 2021-6-14 02:48
FBI2 發表於 2021-6-13 07:53
九龍城日後有地鐵,根本冇需要再開任何新巴士線,因為道路網太差.

路網差係政府自己搞出嚟嘅
明明成個啟德可以畀佢改善九龍城交通,點知條協調道天橋而家都仲未通到車,啟德駁去九龍灣嘅路又少,都分流唔到九龍城一帶嘅車流
(已經唔講佢冇用少少地去擴闊太子道東啦)
更加唔駛講啟德嘅路網又製造另外嘅問題

作者: 10598C    時間: 2021-6-14 03:21
FBI2 發表於 2021-6-13 07:53

有心的話, 根本可以搞38A 2D合拼, 近乎唔使加車已經做到

作者: GW4866    時間: 2021-6-14 21:37
ricky 發表於 2021-6-13 10:21
我只講一個例子,唔使發晦氣

呢樣唔只回你一個
而係你地個個都當20/22萬能咁
作者: 珀島魚蛋    時間: 2021-6-16 15:56
作者: peterkwan    時間: 2021-6-23 21:02
運輸署回應:

荃灣 <> 九龍城:
TTC_Paper_No_12_21-22_written_reply_TD.pdf (districtcouncils.gov.hk)

除咗掉轉咗 5M 同 6D 之外, 估唔到會叫人去轉 22/24.

A30:
TTC_Paper_No_13_21-22_written_reply_TD.pdf (districtcouncils.gov.hk)

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4