hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 荃葵東九線應如何自處 [打印本頁]

作者: WN4156    時間: 2021-10-19 22:43
標題: 荃葵東九線應如何自處
近年出現大量荃葵東九全日線,但班次疏落。
先分析各線形勢
38:被290系和40改道搶客,客量少量下跌,但依然可觀。
40:改道後客量明顯上升,兜美孚與否備受爭議,與33/B有重組空間。
42C:客量極高,有分拆空間,但短途乘客也是要處理問題。
X42C:有升值潛力,但30分鐘一班下客量不佳。
40P:服務多個屋邨,但班次疏落下未知能否吸引石籬客。
33:服務工業區,客量不高不低,但有大量發展空間。

解決方法:
1)增加服務區域:234D可以延長掃管笏,而40改荃威,是可行方法之一。
2)維持頻密班次:40P,X42C與部分原有路線重疊,需維持正常班次才能拓展客源。
3)積極配合地區發展:九龍灣隨著九龍東起動帶來發展潛力,33不適宜改道。

大家有何想法?

作者: ricky    時間: 2021-10-19 23:01
如果234D全日,「介意」同40在麗城有重疊的話,40唯有搬去荃威呢個無直車去東九嘅地方。但有人會問麗城去葵芳點解決?到時得番302小巴。
40P同X42C有乜嘢重疊?

作者: 3ASV356    時間: 2021-10-19 23:02
總覺得33服務荃灣區範圍太少以致客量唔多
如果取道葵福路同興芳路先上公路
做埋晉昇同葵芳工業區客有冇得諗?
時間應該唔會增加好多
作者: neoplan720p    時間: 2021-10-19 23:23
3ASV356 發表於 2021-10-19 23:02
做埋晉昇同葵芳工業區客有冇得諗 ...

33個「死因」主要不在荃灣區。
一個九商加偉業街,非繁客源盤有限,
又serve 唔到主流德福、觀塘道客,
客量當然有限。

荃灣西 / 如心上、落車,
又要經萬年塞沙咀道同大河道燈陣,
車程唔算好吸引。

到荃灣市啦,
係就係行正沙咀道(都叫做荃灣最市中心一帶),
但班次得30分一班,唔多唔少都有趕客成分,
可能去左青山公路坐40,
可能行左去荃富街坐42C,
可能坐左紅頂,
可能坐左黨鐵……
太多競爭。

但總括而言,
33荃灣區走線有改善空間,
但並非因為服務範圍太小,
而係東九段食唔正最多人流既地方。

作者: chanmou    時間: 2021-10-19 23:45
neoplan720p 發表於 2021-10-19 23:23

33 沙咀道、大河道段路真係趕客
作者: rusf101001    時間: 2021-10-20 01:41
chanmou 發表於 2021-10-19 23:45
33 沙咀道、大河道段路真係趕客

40夠快既,33行楊屋道快d上路

作者: dennis28a    時間: 2021-10-20 01:54
neoplan720p 發表於 2021-10-19 23:23

33 荃灣走線問題唔係細,而係同九東做範圍唔協調。

正如我隔離文講,平日非繁偉業街、宏照道最需要去工貿區交收開會,
條 33 既做唔到大連排道,柴灣角行得去西站搭 33,點解唔先上 40?

當 33 連西站開車除早繁外班班都水靜河飛,
就證明門當戶對好緊要,33 偏偏竹門對木門咪出事。
作者: hk20020062    時間: 2021-10-20 02:47
又要攞呢個講

38 不變
40 -> 由 33B, 40A 瓜分
42C -> X42C, X42P
作者: AtrHenu    時間: 2021-10-20 08:45
dennis28a 發表於 2021-10-20 01:54
33 荃灣走線問題唔係細,而係同九東做範圍唔協調。

正如我隔離文講,平日非繁偉業街、宏照道最需要去工 ...

根本九巴33個定位似為MegaBox,偉業街一帶海濱公園/工貿區的通勤客駁腳去新界區而設囉,但講到尾33,33B葵荃區和官塘/油塘服務範圍過窄先係非繁養唔起條線的致命傷.

作者: AtrHenu    時間: 2021-10-20 08:46
hk20020062 發表於 2021-10-20 02:47
又要攞呢個講

38 不變

都可的,但解決青衣去北葵,華景山莊無車問題;因為唔少兩邊街坊都會坐42C來往.

作者: dominic023    時間: 2021-10-20 08:57
ricky 發表於 2021-10-19 23:01
如果234D全日,「介意」同40在麗城有重疊的話,40唯有搬去荃威呢個無直車去東九嘅地方。但有人會問麗城去葵 ...

之前有版友都講過,40搬荃威,荃威都唔見得有位,
唯一將30交換搬去灣景/麗城。但荃灣西約市民buy唔buy就唔知,因為等車坐車要用多十幾分鐘又要離遠左葵芳工業區。

但叫過好過無。
作者: LAK2    時間: 2021-10-20 09:00
荃葵區內問題自己縛死
38 葵盛<>青山上路
40 西約<>大連排
42C 青衣<>青山上路

解決到呢堆問題,基本上就可以當積木咁砌
作者: peterkl    時間: 2021-10-20 09:07
一日到黑就係想cut走美孚一站上跑道去觀塘既特快平車
無視美孚同周邊地區需要
美孚上下繁一上就可以上到半車有多
作者: kay    時間: 2021-10-20 10:54
大重組會死係細節位
同埋33 40P X42C本身定位都好難靠現有路線拆
其實近年多左咁多線
好多都係個POOL以外左抽右抽
九巴算積極完善網絡了

作者: Kj2052    時間: 2021-10-20 10:56
踢33/b上廣田點睇
作者: leo_ku    時間: 2021-10-20 11:07
作者: SE7378    時間: 2021-10-20 12:42

33/33B:
上面師兄都有提過 33 問題係新界嘅服務範圍太窄,兼唔合乎實際需要,
依家又多咗條 33B,如果老九肯加車,索性開埋 33B 星期一至五嘅服務,
拉去荃景圍,改經楊屋道,加經鑽石山,然後 33 就改跟 290 系行法出入,
未來考慮 33 或 33B 是但一條改行油塘灣,咁就增加到客源。

38:
呢條線腹背受敵,上葵有 40P/42C 內外兼備,大連排又有 40/290,
東九返葵芳又要兜上路下路個大圈,同 40 兜美孚一樣吸引力稍弱,
獨市位基本上得翻葵盛 <> 青山上路、東九,所以前景有疑慮;
葵盛 <> 青山上路,暫時諗到 31B 拉落葵盛加價(但深長荔返葵盛會平咗);
37 改經葵興(跟 40X 行法)同青山上路,33A 改跟 930 出入葵涌邨,
興芳路交俾 33A(但一來葵盛出美孚無車,二來老九肯唔肯加車做?);
一係就索性成條 37M 拉上石籬兼加價(但都係補唔到華員邨);
如果解決到,38 就可以改行葵涌邨、葵興、興芳路同下路上呈祥道,
解決葵芳東九去程無車,同埋回程兜大圈嘅問題了。

40:
兜美孚導致大連排車程慢固然係問題,但美孚東九特快又真係有客,
唔可能直接飛走唔補位,最大可能應該係夾荔景換走 45/46 是但一條?
至於大連排 <> 東九,山上有 290 系,如果 33 學埋上面咁改,
就會連九商同觀商都會有車出入大連排,除咗麗城,仲係咪咁有需要?
麗城 <> 大連排真心難拆,拉 34 去葵芳會搞到太兜而趕客,
但想拉 43 去麗城換走 34 又唔係好中葵芳段大連排,兼有價錢問題;
當然 43 搞得掂嘅話,40 就直頭可以改跟 48P 出入西約,直行沙咀道,
入荃富街後改跟 42C 行法出入東九,取代佢荃富街、大窩口同上路嘅角色。

40P:
其實無咩太大問題,除咗石圍角總站擴闊之後可以擺返佢入去,
同埋東九方向可改行圍乪街同大隴街出石英徑之外,都可以嘅。

42C/X42C:
就咁合併加兜長安嘅話,長安出入東九好有可能會慢過行青山上路;
或者分拆,一條長亨 - 長康 - 長青 - 南橋 - 三幹 - 原線至藍田站,
另一條就青衣站 - 長安 - 楓樹窩路 - 翠怡 - 南橋 - 原線至藍田站,
並改行鑽石山,唔再入新蒲崗同油塘,咁青衣就人人都有得快,
但青衣出入東九唔同深長荔加油尖旺,咁拆都唔知夠唔夠客;
就青衣 <> 青山上路,可參考 S3BL100 兄之前嘅建議,改造條 41 補位。

作者: Snoopy@FB8617    時間: 2021-10-20 15:54
LAK2 發表於 2021-10-20 09:00
荃葵區內問題自己縛死
38 葵盛青山上路
40 西約大連排

其實係睇下想補到幾足
簡單既類近服務有302/401
華員村用幾班學校線解決
係葵盛圍得幾班唔想做既小巴要搞
想補得好足D既
234A/234B睇下執唔執到令234B拉落去葵涌
開條青衣<>葵盛<>上路夾硬填位

作者: AtrHenu    時間: 2021-10-20 19:36
Snoopy@FB8617 發表於 2021-10-20 15:54
其實係睇下想補到幾足
簡單既類近服務有302/401
華員村用幾班學校線解決

華景個度12米雙層都行唔到邊有可能拉條234B,43A去華員村!!

作者: E500facelift    時間: 2021-10-20 19:57
38有兩個問題,第一葵盛段路線唔夠一致,有 d路段並唔係來回都有經,另外往葵盛要特登兜一兜葵芳附近
作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-21 00:05
42C最多區內短途個位係荃富街同長安,呢啲地方你點補都唔會補得到42C原本ge服務水平,所以樓上慳翻淡氣好過
作者: KG1428    時間: 2021-10-21 00:13
現在東九龍方面,只係欠樂華邨/廣田邨未有直車去荃葵區。
作者: 10598C    時間: 2021-10-21 00:56
3ASV356 發表於 2021-10-19 23:02
做埋晉昇同葵芳工業區客有冇得諗 ...

其實33荃灣走線冇問題,繁時客量滿瀉頂閘
問題係九龍灣商貿區同觀塘偉業街非繁忙冇人
但而家開左個頭好難收返
作者: dennis28a    時間: 2021-10-21 02:18
10598C 發表於 2021-10-21 00:56
其實33荃灣走線冇問題,繁時客量滿瀉頂閘
問題係九龍灣商貿區同觀塘偉業街非繁忙冇人
但而家開左個頭好難 ...

其實件事兩繁同非繁完全倒轉,兩繁外荃灣幾乎無客搭 33,
講緊黃大仙去荃灣班客都唔會搭 33,
反而 33 九龍灣同偉業街非繁仲養到客,特別黃大仙轉車。

更加顯得 33 荃灣走線根本好大問題。

作者: ricky    時間: 2021-10-21 07:56
KG1428 發表於 2021-10-21 00:13
現在東九龍方面,只係欠樂華邨/廣田邨未有直車去荃葵區。

嗰啲要開特別班次搞

作者: S3V1742C    時間: 2021-10-21 08:47
作者: S3V1742C    時間: 2021-10-21 09:15
作者: Choi    時間: 2021-10-21 09:23
十年前得38同42C好單純,後面越開越多線先難搞
作者: sammyleung719    時間: 2021-10-21 15:56

我反而有個特別少少諗法,當然唔完美,可以當聽下就算。 1.38改經美孚,葵涌道,放棄青公。
2.青公由40補上,即係畢架山花園下個站就係鍾山台。
3.葵盛至華員邨,我暫時只係諗到叫407系拆掂佢,唔係都無咩方法可以搞
4.建基於第2點,鍾意的話可以搵40整埋特車經和宜合道同昌榮路,40P就照現況。

不過我呢個諗法下,又會令同路段車費唔均一嘅問題(40/40P)到時唔知郁邊邊先好啦

作者: Choi    時間: 2021-10-21 15:59
遲啲有埋將青線會更加難搞,到時青衣荃葵點重組都係問題。
作者: JX9097    時間: 2021-10-21 17:38
Choi 發表於 2021-10-21 09:23
十年前得38同42C好單純,後面越開越多線先難搞

不過又認真
38葵芳得單向服務呢個問題存在咗好耐

作者: Mercer    時間: 2021-10-21 18:00
葵涌最多就係區內線做唔倒自己本份, 變咗要用長途線做流水, 唔計38 42C 仲有40X 46X, 去沙田價搭幾個站.
已經做亂晒, 基本上冇得搞.
作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-21 21:00
Mercer 發表於 2021-10-21 18:00
葵涌最多就係區內線做唔倒自己本份, 變咗要用長途線做流水, 唔計38 42C 仲有40X 46X, 去沙田價搭幾個站.
已 ...

46S嗰啲咩黎ga????

特車要搞就一定有得搞

作者: ATE7025    時間: 2021-10-23 09:04
無敵風火輪 發表於 2021-10-21 00:05
42C最多區內短途個位係荃富街同長安,呢啲地方你點補都唔會補得到42C原本ge服務水平,所以樓上慳翻淡氣好過 ...

從取消263M,到62X/259D重組,就知道不嬲做重組都係有乘客群需要犧牲,只要受益嘅人係多數,利益受損嘅人有適度嘅補償就冇乜太大問題
你開口埋口日日就喺度講42C 有幾多流水客,所以就唔可以重組,唔講我真係以為條42C 由藍田縮短咗去華員邨,變咗區內線,好心你就唔好將自己放到咁大啦,家陣你係「流水大帝」,個世界要圍住你轉?

作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-23 15:42
ATE7025 發表於 2021-10-23 09:04
從取消263M,到62X/259D重組,就知道不嬲做重組都係有乘客群需要犧牲,只要受益嘅人係多數,利益受損嘅人 ...

你哋比唔到合理方案,咁你都冇資格提出所謂ge重組。

BBI???嗰堆咁疏車ge 43B 243M搞BBI??? 人唔笑狗都吠啦,仲未計而家42C中午一堆中小學生同老野搭,對面X42C仲係運緊空氣。

再講凡事都要一步步黎,換走X42C堆碌神先啦,搞慢哂個車程。

除非屎水嗰條將青線行青公上路過九龍,否則42C唔可能會有咩大改。

講明先,前幾年42C早繁的確冇乜青衣上路非學生流水,但而家嗰堆客越黎越多,一巴巴咁打落你哋塊面嗰度

作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-23 16:08
ATE7025 發表於 2021-10-23 09:04
從取消263M,到62X/259D重組,就知道不嬲做重組都係有乘客群需要犧牲,只要受益嘅人係多數,利益受損嘅人 ...

同埋X42C全日嗰陣,九巴有喺屏麗徑數客,應該係有研究過分拆ge可行性。可惜嗰度係42C流水客倉,拆唔成線,你應該鬧埋佢哋阻住地球轉。
荃富街長安班客成日都搭42C落青南,你都應該鬧埋佢哋唔死等243M。

兩條線我都受惠過,但啲客點搭唔到你管,佢哋中意當42C係流水線咁搭都冇計ga喎,有本事咪放工嗰陣去屏麗徑/荃富街,鬧走班客咯

作者: rusf101001    時間: 2021-10-23 17:09
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 16:08
同埋X42C全日嗰陣,九巴有喺屏麗徑數客,應該係有研究過分拆ge可行性。可惜嗰度係42C流水客倉,拆唔成線 ...

42C改做長亨直落長安已經好正路
反正雙向補償都要補返M線轉42C BBI

X42C踢去青機未算
唔差在食埋44M去青機個方案

作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-23 17:21
rusf101001 發表於 2021-10-23 17:09
42C改做長亨直落長安已經好正路
反正雙向補償都要補返M線轉42C BBI

如果樓上嗰位板友日日都過去鬧爆荃富街 屏麗徑啲流水客,鬧到繁時青公冇人上42C翻青衣,我都認為42C分拆係好正路

作者: ATE7025    時間: 2021-10-23 19:47
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 15:42
你哋比唔到合理方案,咁你都冇資格提出所謂ge重組。

BBI???嗰堆咁疏車ge 43B 243M搞BBI??? 人唔笑狗都吠 ...

咩叫俾唔到合理方案?上面大把人講話整BBI,甚至有人講話整42S,咁都唔夠?
41 43B 44 243M 249M 五條夾埋有幾疏?直情車海嚟。再唔係咪整多條42S

43B 點解疏左咁多就問吓長康某個以為自己好醒嘅社區主任,人哋為咗爭取X42C 上下午繁各加一班,犀利到不惜工本去換取43B 全日大幅減班~但明明九巴原先根本冇諗住要減43B,只係想入紙減43M,我就真係唔明佢點解可以寧願要43B減班,都唔借勢同九巴傾,將43M 減班之後嘅車全部攞晒去開X42C

X42C 油塘方向班人碌車係因為油塘冇位放車,所以早到油塘冇着數,焗住要慢慢行,除非將X42C 調落去214 條坑,否則呢個情況都會繼續維持

仲有九巴搵人喺屏麗徑/業成街數客唔係你諗嘅分拆X42C,係嗰陣有諗過進一步幫38/42C 減班,甚至係睇吓邊條路線可以減車俾40P 全日

你成日講到42C 好多流水客,青衣段嗰啲就唔好計,反正佢哋都可以坐43B/243M/41 嗰幾條線,只計上路/荃灣段嘅話,實際數字有幾多?佔42C 整體客量幾多?以全日拉勻去睇,42C 荃灣/上路嘅流水客對比東九客簡直係九牛一毛
就算近年流水客比例上升,都依然佔42C 整體客量嘅一個低水平

最近幾次星期六夜晚坐42C 返荃富街,同前車一直保持10分鐘距離,去到黃大仙差三四個位就坐滿,而去到上路係一個上車嘅客都冇,係荃富街叫做有五六個上車返青衣咁,真係好多喎

根本呢班上路客就應該用其他車(44M/43>38/43A/42S)去分流,而唔係霸住架42C,搞到朝早大窩口甚至荃富街上車都要企

作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-23 20:15
ATE7025 發表於 2021-10-23 19:47
咩叫俾唔到合理方案?上面大把人講話整BBI,甚至有人講話整42S,咁都唔夠?
41 43B 44 243M 249M 五條夾埋 ...

咁你咪用行動去完成分拆42C ge心願咯,鬧走哂啲流水客,恐嚇佢哋,咁九巴就可以大條道理改快42C咯,你都識講而家九巴冇意欲拆線啦係咪,如果你唔咁做,九巴真係由得42C養流水客ga

如果他日42C都仲係咁兜,我哋咁多位版友第一時間入你數。

再講,43 243M係聯合到站班次黎,唔密。

作者: F428Z    時間: 2021-10-23 20:56
sammyleung719 發表於 2021-10-21 15:56
我反而有個特別少少諗法,當然唔完美,可以當聽下就算。 1.38改經美孚,葵涌道,放棄青公。
2.青公由40補上 ...

變咗麗港城冇車去荔枝角同美孚.
作者: ATE7025    時間: 2021-10-23 21:05
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 20:15
咁你咪用行動去完成分拆42C ge心願咯,鬧走哂啲流水客,恐嚇佢哋,咁九巴就可以大條道理改快42C咯,你都 ...

唔夠人講就開始發爛渣,九巴使乜鬧走啲流水客先可以改快42C?59A 264M 全部都係部份時間有客,照樣被取消/縮短啦,九巴要重組42C 嘅話驚條毛?根本九巴都冇驚過啲流水客反對,就算流水客數目相比現時不變,都依然可以大條道理重組

同埋我上面冇講過話九巴依家冇意欲重組喎,要做重組就一定要企喺屏麗徑收集數據㗎咩?你都幾好笑~

總之將青俾咗屎水做長亨長安直出嘅話,就自然會增加九巴重組42C嘅意欲,信不信由你,而肯定唔係將青俾咗屎水再改行上路嘅話九巴先會做重組,反而呢樣嘢係直頭降低九巴做重組嘅意欲添

40P 全日本來42C 都要找數,九巴最後都縮沙,寧願自己搵夠六部車去行40P 全日,明眼人都知咩事

43 243M 冇得聯合班次㗎喎,43B 243M 聯合班次咁咪改時間表,再唔係可以轉41 44 249M 㗎,唔係剩係得兩架車轉㗎
仲有唔好忘記一樣野,呢班流水客點樣坐都好,都係要坐返九巴網絡嘅路線,冇得坐其他交通工具,啲錢點都係落返九巴袋,所以其實九巴根本唔係真係咁志在啲流水客

你搞錯咗,九巴到今時今日都仲未全面拆42C 唔係因為流水客問題,只不過係九巴400幾條線,10條路線有九條都係有啲問題,但策劃部嘅人就係得咁多,邊度睇得到咁多嘢?

作者: ATE7025    時間: 2021-10-23 21:21
九巴不知幾驚將青俾屎水,直情係驚到震

啱啱出 RPP 嗰陣直情驚到即刻打電話俾地區人士,游說佢哋支持九巴做呢條線
作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-23 21:33
ATE7025 發表於 2021-10-23 21:05
唔夠人講就開始發爛渣,九巴使乜鬧走啲流水客先可以改快42C?59A 264M 全部都係部份時間有客,照樣被取消/ ...

將青唔係長亨長安直出吖嘛,亦都唔可能咁做,長亨都唔夠位,只有將青行上路,威脅42C地位先會令九巴改快。同埋九巴而家都少左亂殺線,11嗰啲都仲未敢殺
再講,九巴對貴價流水情有所鍾,106 290嗰啲就係好例子,42S咁短又賺得幾多?

42C車程問題存在以久,你真係覺得九巴會忽略左呢樣野???

所以我哋都係慳翻淡氣算啦,乖乖地接受42C車隊之後一定越吞越多車ge事實,再比X42C加多幾班車。反正新樓入伙後,呢樣野一定會發生。

X42C只係輔助,分清莊閒先好唔好啊。冇任何區佬彈出黎叫42C拆線就知咩事啦。

鬼叫我成日受惠42C ge流水功能,如果唔係我都會企喺你ge立場。

作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-23 21:37
ATE7025 發表於 2021-10-23 21:21

啱啱出 RPP 嗰陣直情驚到即刻打電話俾地區人士,游說佢哋支持九巴 ...

因為條線會搶到41A 42A客,同埋X42C呢條雞肋線都會跌客。

你睇黎唔係好知九巴性格,佢永遠係賺錢行先,區內流水賺少左對佢黎講好肉赤。

要怪怪九巴,唔好怪我哋呢啲流水客,我就負責搭車ga姐。

作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-23 21:43
ATE7025 發表於 2021-10-23 21:21

啱啱出 RPP 嗰陣直情驚到即刻打電話俾地區人士,游說佢哋支持九巴 ...

唔係喎,呢條線睇落個Feel 好似241X,如果唔改走線,好難猜透之後42C ge去向。

可惜,條線直接少少先會搶到X42C客

作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-23 21:56
東九線要重組嘅時機錯哂,近年仲要加條290出黎整亂大家啲plan。好彩呢啲線都叫有客,唔使同佢哋做手術,唔似得堆荃葵西九線咁趕客
作者: ricky    時間: 2021-10-23 22:28
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 16:08
同埋X42C全日嗰陣,九巴有喺屏麗徑數客,應該係有研究過分拆ge可行性。可惜嗰度係42C流水客倉,拆唔成線 ...

42C都係最好唔改,對青衣嚟講有唔少獨市位,包括青山公路大窩口至華員邨,所以再提升X42C至星期六日服務,只好又抽車行X42C

作者: Tobia28    時間: 2021-10-23 22:46
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 21:56
東九線要重組嘅時機錯哂,近年仲要加條290出黎整亂大家啲plan。好彩呢啲線都叫有客,唔使同佢哋做手術,唔 ...

其實講開又講,290系都幾難處理,事關290/A/X 各自服務嘅地區都唔同,當290x都轉全日,好難隨便取消任何一條線,但係客量(特別非繁)又support唔起三條咁類似嘅線來往荃灣葵芳同東九。

作者: Tobia28    時間: 2021-10-23 23:06
至於42c,好多時反應都幾兩極,一啲版友覺得冇問題,一啲就總係睇佢唔順眼。如果你問我,其實我覺得42c流水同長途嘅功能都唔錯,冇必要大規模執。你諗吓青衣來往荃灣要10/7蚊,但照有好多客棒場,照知幾好賺。而的確,無論係青衣區內線,青衣去荃灣,荃灣大窩口來往東九,同埋屏麗徑一帶,都有一定客量支持。所以冇必要做大改動,打亂一大堆人嘅搭車習慣。至於與其話42c唔掂,我更覺得問題出係其他線到。例如33線嘅定位,同埋x42c 全日服務嘅必要性。特別就x42c呢講,我覺得全日係冇需要,因為青衣邨一帶出東九,搭42c時間唔會差好遠。至於青衣南一帶,其實加42a-40嘅bbi 就ok,啲人想要快嘅,可以美孚轉40/鐵,唔趕時間嘅可以照搭42c,冇必要為一小撮人開一條全日特快線。(講明先,我支持x42c繁忙時間雙向服務,更覺得要係繁時加強班次疏導人流,同埋增加星期六繁忙時間服務)
作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-24 10:37
Tobia28 發表於 2021-10-23 23:06
至於42c,好多時反應都幾兩極,一啲版友覺得冇問題,一啲就總係睇佢唔順眼。如果你問我,其實我覺得42c流水 ...

當九巴加車落42C車隊,想加密X42C嗰陣,其他版友可能唔抵得點解42C有咁嘅待遇,眼紅運用咁多資源,所以先ff要拆線
作者: ATE7025    時間: 2021-10-24 11:32
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 21:33
將青唔係長亨長安直出吖嘛,亦都唔可能咁做,長亨都唔夠位,只有將青行上路,威脅42C地位先會令九巴改快 ...

究竟上網查下資料先係咪咁難?將青RPP定線係係長亨長安直出佐敦道去觀塘喎,咁都唔叫長安直出?長安去觀塘坐將青肯定快過42C

你啲邏輯都幾好笑,將青行上路出去東九咪即係同42C 平行,青衣坐將青都唔會快過坐42C,咁九巴仲改42C嚟做咩?只有將青繼續長安直出先會逼到九巴重組42C,因為唔改就等於將大半個青衣嘅客送晒俾對家

42C 以前嘅車程唔係咁耐㗎,早十年前仲可以下繁一個鐘內由藍田返到長亨,四十分鐘內到荃富街,係搞吓搞吓條路越嚟越塞越拖越耐咋

正正係因為嚟緊X42C 繁時需求越來越大,而42C/X42C 呢兩條線根本賺錢能力唔係最高嗰批,所以九巴根本唔會加車落去個pool,變相令到如果X42C要加班嘅話就一定係42C到抽車,間接削弱42C 服務水平,而呢個情況係唔健康,所以更加唔應該接受現實就算

講到分莊閒就啱啦,咪就係你呢啲人自私,唔分莊閒,42C 嘅東九客同流水客邊個係莊?邊個係閒?俾晒轉乘優惠開埋42S 俾你都要嘈喧巴閉

正如當年取消264M,咪就係因為青衣去大馬路嘅需求唔足以維持直車,搞到要用轉乘優惠去解決,42C 咪出現同樣情況,流水客唔係冇,但亦唔能夠支撐一條線,所以咪有需要用轉乘去解決。依家話開埋42S,再加38<>43A/43M/43/44M,42C<>43B/41/44/243M/249M 轉乘,直情係賣大包,都仲唔夠?做人唔好咁貪心啦

你都識講九巴係賺錢行先,東九客唔坐42C,啲錢就落咗去地鐵/屎水個袋度,但啲流水客唔坐42C咪又係要坐返其他九巴路線,成件事只不過係左手交右手,啲錢點到喺返自己個袋,所以九巴緊張邊個多啲呢?

作者: peterkl    時間: 2021-10-24 16:30
leo_ku 發表於 2021-10-20 11:07
咁美孚一樣可以夾四小龍砌條觀塘線啫,何必一定要拖人地落水?

你咪睇下那兩班東行長荔街特車美孚上到幾 ...

晚晚上到頂哂閘
你唔用唔代表其他人唔用

作者: leo_ku    時間: 2021-10-24 16:33
作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-24 17:04
ATE7025 發表於 2021-10-24 11:32
究竟上網查下資料先係咪咁難?將青RPP定線係係長亨長安直出佐敦道去觀塘喎,咁都唔叫長安直出?長安去觀 ...

第一次見人鬧客,流水客點搭關你咩事呢,我比全價又唔係兩蚊,九巴何樂而不為。

你不如關心吓將青走線仲好啦,咁兜法點回得切車啊,點搶客啊。同20A搶1A客一樣係荒謬。

你咁想X42C做大,一係聽我講鬧走流水客,一係寫信比屎水,叫條新線唔入佐敦。

真係好彩主流意見都冇你哋咁涼薄,都無謂浪費時間喺呢度,focus翻條將青仲好啦,改吓條線先好同42C爭客啦唔該

作者: hadboy5    時間: 2021-10-24 17:16
將青線已經拍板俾屎水做?
作者: sammyleung719    時間: 2021-10-24 17:36
F428Z 發表於 2021-10-23 20:56
變咗麗港城冇車去荔枝角同美孚.

補番個38/40轉乘咪得
作者: Quanta    時間: 2021-10-24 17:46
Tobia28 發表於 2021-10-23 22:46
其實講開又講,290系都幾難處理,事關290/A/X 各自服務嘅地區都唔同,當290x都轉全日,好難隨便取消任何 ...

290系淨係執執個時間表已經可以好好多
而家西行290/ A長期前後腳,290X不時拖埋一份
改早改遲幾分將兩線時間分開啲好過啦
作者: Quanta    時間: 2021-10-24 17:48
leo_ku 發表於 2021-10-24 16:33
美孚上得幾個人咋,成車都係荃葵客,邊度多美孚客上呀睇過?

吹水都有個限度啦
是旦一日去美孚睇都唔止呢個數啦
作者: Tobia28    時間: 2021-10-24 18:09
Quanta 發表於 2021-10-24 17:46
改早改遲幾分將兩線 ...

本身290/290a 已經有20分鐘一班嘅聯合班次,可以見到其實九巴唔係亂編個時間表。所以我估你意思係將兩線改到各30分鐘一班?不過咁做,反對聲音實好大,就算成功,條線嘅吸引力都大減。

我之所以話難搞係有兩個原因。首先,無論你點改時間表,西行方向到咗彩雲拖車情況一樣會出現,因為290/290a 順利秀茂坪一段行車時間冇可能夾得準。第二,無論你點減班,始終有個事實係有4條線(290/a/x, 40)由大窩口至彩虹係(接近)重疊,咁多車行一條路,非繁有吉車一啲都唔出奇。但嗰4條線絕對唔係你話cut就cut
作者: leo_ku    時間: 2021-10-24 18:16
作者: Quanta    時間: 2021-10-24 18:20
Tobia28 發表於 2021-10-24 18:09
本身290/290a 已經有20分鐘一班嘅聯合班次,可以見到其實九巴唔係亂編個時間表。所以我估你意思係將兩線 ...

點會係變做30分
似乎你唔熟情況,咁我解釋下,290A開之後10分鐘290開,然後290快290A大約10分鐘,所以來回方向過完秀茂坪後就會290追返290A,變成拖卡
作者: JX9097    時間: 2021-10-24 21:10
Quanta 發表於 2021-10-24 17:46
改早改遲幾分將兩線 ...

290/A係畀將軍澳人出同入都係聯合10分鐘一班上車

作者: ATE7025    時間: 2021-10-24 22:23
無敵風火輪 發表於 2021-10-24 17:04
第一次見人鬧客,流水客點搭關你咩事呢,我比全價又唔係兩蚊,九巴何樂而不為。

你不如關心吓將青走線仲 ...

開始懷疑其實你係出嚟搞笑定點?理解能力差到我講咗幾次都仲係唔明

你俾咗全價又點樣?我上面最尾嗰段都話咗「流水客唔坐42C咪又係要坐返其他九巴路線,成件事只不過係左手交右手,啲錢點到喺返自己個袋」,所以九巴做乜要特登開架直車俾你?而家冇得你坐42C,你咪又係死死氣要坐返43B/243M/249M 然後轉42C,九巴一毫都冇蝕到囉

將青而家去程嘅走線係長安直出佐敦道,再行加士居道去觀塘商貿區,上繁計長安大約35分鐘就去到觀塘,肯定快過42C,長亨都係大約40分鐘去到觀塘,亦都快過晒42C/X42C,你話班客會揀將青定係繼續慢遊42C?相反將青如果要行大窩口同埋上路,車程根本同42C 冇分別,仲有邊個青衣客會坐?由此可見,反而係將青改咗線先會降低42C 重組嘅意欲

由頭到尾,所謂嘅主流意見咪又係你自己營造出嚟,實際上就一啲都唔主流,都係果句,東九客多啲定流水客多啲?你答到我未?一直以來咪就係你自己最涼薄,為咗少數流水客嘅利益,難為佔大多數嘅東九客(青衣嘅就要兜餐死,荃灣嘅就要企餐死),學你話齋,連莊閒都未分得清,就咪出嚟廢up啦

根本上你啲論點嘅邏輯都有問題,諗清楚自己講嘅嘢合唔合理先回人啦,呀流水大帝,乜嘢將青要改行上路先會逼到九巴改42C,真係笑大人個口,搵着你入去做策劃部真係損失慘重

作者: kingprowm    時間: 2021-10-24 22:36
將青線只係單向一日四班,而且行商貿區,對 42C 系列會有幾大影響
作者: ATE7025    時間: 2021-10-24 22:45
kingprowm 發表於 2021-10-24 22:36
將青線只係單向一日四班,而且行商貿區,對 42C 系列會有幾大影響

將青線行晒佐敦,觀塘商貿區,坑口,有多重流水功能,好大機會第二年已經加時甚至全日

作者: Tobia28    時間: 2021-10-24 23:50
Quanta 發表於 2021-10-24 18:20
點會係變做30分
似乎你唔熟情況,咁我解釋下,290A開之後10分鐘290開,然後290快290A大約10分鐘,所以來 ...

所以咪難攪囉。正如上面版友所講,如果你要就彩虹啲人,兩架車就要近時間開,將軍澳就冇咗十分鐘一班車。更何況290/290a 到彩虹都過咗咁多嗰站,就算時間表編得再好,其中一架車嗰車長揸得慢,或者停多兩三戔燈,出到彩虹時間都唔會咁整齊10分鐘一班
作者: Tobia28    時間: 2021-10-24 23:53
Quanta 發表於 2021-10-24 18:20
點會係變做30分
似乎你唔熟情況,咁我解釋下,290A開之後10分鐘290開,然後290快290A大約10分鐘,所以來 ...
Del唔小心重複左

作者: ricky    時間: 2021-10-25 09:53
kingprowm 發表於 2021-10-24 22:36

客源同42C, X42C唔同,青衣而家無直車去九龍灣商貿區同將軍澳,流失極都係搭42C再轉296A,98,98A等去將軍澳嘅乘客,呢啲線都係九巴,即係左手過右手

作者: leo_ku    時間: 2021-10-25 10:09
作者: ricky    時間: 2021-10-25 10:12
leo_ku 發表於 2021-10-25 10:09
咁將荃都係相同情況咋喎,唔係嗎?

將荃290系同邊條線比較? 同38,42C同290系喺畢架山花園至彩虹有重疊囉,但290系唔停呢啲站都要經龍翔道,無理由唔停。
作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-25 14:31
ATE7025 發表於 2021-10-24 22:23
開始懷疑其實你係出嚟搞笑定點?理解能力差到我講咗幾次都仲係唔明

你俾咗全價又點樣?我上面最尾嗰段都 ...

將青咁嘅垃圾走線又點威脅42C呢,塞車黑點行哂。機隧將隧你覺得好順?呢啲位連非繁都塞到pk咁㗎喎。繁時條線肯定大脫班,除非行中九幹。

作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-25 14:40
leo_ku 發表於 2021-10-25 10:09
咁將荃都係相同情況咋喎,唔係嗎?

將荃用車都幾多,好少回唔切車,一日將青唔行中九幹,一日條線都係垃圾蝕錢線,害多屎水兩錢重。

而家睇翻,真係好彩290冇行將隧,如果唔係都冇而家咁風光。

望下20A今日咁嘅慘況,屎水要好肉赤狂派車落條將青度先可以搶到客,如果真係咁,我又唔介意喎

上面嗰位版友跟本唔明條將青行機隧將隧有咩問題。
作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-25 14:43
我甚至都覺得條將青唔洗入將軍澳,直接觀塘止步,叫人轉797仲好
作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-25 14:45
同我嘈嗰位版友,42C流水客多係事實,將青成脅唔到42C都係事實,但如果改觀塘止步,比個797嘅bbi佢,咁成條線就有威脅好多,先滿足到你改快42C嘅意欲
作者: 無敵風火輪    時間: 2021-10-25 21:35
見到20A今日咁慘,希望將青可以做好啲啦。
作者: ATE7025    時間: 2021-10-25 22:12
無敵風火輪 發表於 2021-10-25 14:31
將青咁嘅垃圾走線又點威脅42C呢,塞車黑點行哂。機隧將隧你覺得好順?呢啲位連非繁都塞到pk咁㗎喎。繁時 ...

龍翔道同埋彩虹交匯處又好順?

回程我唔敢講,但去程長亨同埋長安計坐將青去觀塘就算計埋塞車都係40分鐘以內嘅事,42C 上繁計一定做唔到,坐將青絕對有着數,至於脫班問題,最多只係有機會發生喺回程,去程啲車放喺青衣,固定時間開出,點樣會脫班?淨係咁樣已經足以威脅到42C,何以見得將青威脅唔到42C會變成事實?根本就從來都唔係事實,唔該你用個腦諗清楚先,將青淨係上繁搶到20-30% 42C 系列嘅青衣客源都已經有一定殺傷力~呢樣嘢係絕對有可能發生,同埋上繁機隧冇你諗得咁慢,就算塞埋車,長安40分鐘都一定到觀塘,如果真係咁慢嘅,又點會多咗班客坐41A轉X6C去九龍灣?將隧的而且確係塞車,所以將軍澳段好難吸客,但淨係吸到一部份觀塘客都已經有一定殺傷力,呢個係事實

42C有流水客係事實,但你都唔好忘記更重要嘅事實係東九客佔42C 整體客源嘅大多數

仲有根本hidden agenda 將青就係鋪路改行中九幹

睇怕你都係睇得南韓金仔講嘢多,睇到連自己都寫埋晒啲冇道理嘅嘢,你都係返連登個巴膠post 食負皮算啦

作者: nokia    時間: 2021-11-30 12:24
其實太多線,諗到頭都大,邊記到咁多。
作者: williamau    時間: 2021-11-30 13:42
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 21:33
將青唔係長亨長安直出吖嘛,亦都唔可能咁做,長亨都唔夠位,只有將青行上路,威脅42C地位先會令九巴改快 ...

將青線係RPP走線的確係停完長亨,長安後直出喎
係某D青南大帝想將青衣走線改成逆走, 係青南出

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4