hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 九巴48P加班及往沙田方向修改行車路線 [打印本頁]

作者: m_rd08    時間: 2021-11-25 11:07
標題: 九巴48P加班及往沙田方向修改行車路線
6/12起生效
火炭開: 0735、0805、1805、1835
青龍頭開: 0715、0745、1745、1815
往沙田方向,過麗城花園第一期後,改經荃景園天橋及大涌道福來邨前往滿樂大廈,不停祈德尊新邨

Ref: https://www.td.gov.hk/filemanage ... /TA_KMB_48P_chi.pdf

作者: 61233    時間: 2021-11-25 12:01
作者: HM3044    時間: 2021-11-25 12:18
61233 發表於 2021-11-25 12:01
全日最實際,見到唔少人搭285轉40x,起fb又見到有人要求駿洋有城隧線,最近又cut咁多車應該有少少資訊掛~雖 ...

九巴頹做城隧線都唔係第一日嘅事
根本40E/40X分家、47X上新田圍、48P半全日都應該做

作者: 61233    時間: 2021-11-25 12:49
作者: 天空之神    時間: 2021-11-25 12:58
HM3044 發表於 2021-11-25 12:18
九巴頹做城隧線都唔係第一日嘅事
根本40E/40X分家、47X上新田圍、48P半全日都應該做
...

263 263A 263C 叫唔叫頹做?

作者: eric278    時間: 2021-11-25 13:08
這個建議為2018年RPP建議項目,原本是和延長去駿洋邨一齊實行的,拖了3年才找數
作者: DC3938    時間: 2021-11-25 13:13
47A水泉澳1705尾班車係咩玩法?
作者: toby_tl10    時間: 2021-11-25 13:49
天空之神 發表於 2021-11-25 12:58

263C唔頹就唔使兜白石角、科學園啦

作者: leefung    時間: 2021-11-25 14:30

263繁時係城隧上唔哂D客,上得既通常都要做閘長...咁叫唔頹做?
最攞命係佢收得唔平,只係比去尖沙咀平0.3,但回車快,用車少.....所以唔明九巴點唸....

作者: hk20020062    時間: 2021-11-25 14:34
全日最實際,見到唔少人搭285轉40x,起fb又見到有人要求駿洋有城隧線,最近又cut咁多車應該有少少資訊掛~雖 ...

最簡單係48X拉入駿洋,但冇得加價九巴又唔肯

作者: andy92    時間: 2021-11-25 15:13
leefung 發表於 2021-11-25 14:30
263繁時係城隧上唔哂D客,上得既通常都要做閘長...咁叫唔頹做?
最攞命係佢收得唔平,只係比去尖沙咀平0.3, ...

可能睇死班客焗搭,都唔會走去搭屯鹿囉

貴 $0.3 既 260X 都唔好得去邊
前兩日下繁收車收到 12 分一班
炮台街應該等一個鐘都上唔到車

作者: leefung    時間: 2021-11-25 15:56
hk20020062 發表於 2021-11-25 14:34

48P收13.9,油水線,如果拉48x入去又加得唔多.....

作者: 214P_world    時間: 2021-11-25 16:19
61233 發表於 2021-11-25 12:49
係頹做葵涌區+沙田區~

北區同將軍澳呢 😂

作者: 214P_world    時間: 2021-11-25 16:19

263算係咁嘅,但263C兜齊科學園,白石角就...

作者: KelvinSJ743    時間: 2021-11-25 16:21
作者: 天空之神    時間: 2021-11-25 16:28
214P_world 發表於 2021-11-25 16:19

咁唔係老九頹做

老九想做但呢班已經係最多人由 73X 轉 263

但都做唔掂果一班車

作者: 天空之神    時間: 2021-11-25 16:30
leefung 發表於 2021-11-25 14:30
最攞命係佢收得唔平,只係比去尖沙咀平0.3, ...

其實算係咁啦呢條線

相比尖沙咀條 260X

至少會有車到,260X 晚晚中郵開始飛站咪仲頹

作者: ricky    時間: 2021-11-25 17:42
hk20020062 發表於 2021-11-25 14:34

當年85由大圍拉去火炭都無加價

作者: Quanta    時間: 2021-11-25 18:27
ricky 發表於 2021-11-25 17:42

當年九巴冇咁唯利是圖啫
作者: skp12328    時間: 2021-11-25 18:36
214P_world 發表於 2021-11-25 16:19

簡單,拉263A去白石角總站,完事。

作者: ATSE40    時間: 2021-11-25 18:51

以 48P 嘅價錢,開全日啲人都係會用 285 轉車或者係搭 481。

作者: ricky    時間: 2021-11-25 21:49
Quanta 發表於 2021-11-25 18:27
當年九巴冇咁唯利是圖啫

禾輋去火炭山尾街,多得兩個站。

作者: S3bl430    時間: 2021-11-25 21:58

駿洋有架全日密車點對點綠小,九巴點會想開全日城隧線同小巴對打
作者: 石頭    時間: 2021-11-26 00:41

我亦可以講當年86由小瀝源拉上廣源都加價,

九巴對延長路線加唔加價根本就無準則~

作者: 天空之神    時間: 2021-11-26 00:57
石頭 發表於 2021-11-26 00:41
我亦可以講當年86由小瀝源拉上廣源都加價,

九巴對延長路線加唔加價根本就無準則~

係拉過河加一次,拉上山再加多一次

作者: ryumew    時間: 2021-11-26 08:22

近期少少5a由馬頭圍邨拉去啟晴邨都無加價
作者: 10598C    時間: 2021-11-26 08:54
S3bl430 發表於 2021-11-25 21:58
駿洋有架全日密車點對點綠小,九龍點會想開全日城隧線同小巴對打

正解...
真係搞全日,48P off-peak去白石角都仲有啲作為
火炭搵47A呢類去葵芳嘅城隧線仲好
作者: 6516    時間: 2021-11-26 09:37
ryumew 發表於 2021-11-26 08:22

其實要睇拉長條線係邊個需要

市民有需要嘅就加
老九有需要就唔加

所以個標準都幾清楚

作者: ricky    時間: 2021-11-26 10:12
ryumew 發表於 2021-11-26 08:22

5A係特登平來同城巴頂爛市,然而客量一直唔多。

作者: nokia    時間: 2021-11-30 14:16
$2客,完全認為需要全日服務,又可以方便火炭商業客
作者: 61233    時間: 2021-11-30 14:36
作者: louis19910701    時間: 2021-12-1 06:55
10598C 發表於 2021-11-26 08:54
正解...
真係搞全日,48P off-peak去白石角都仲有啲作為
火炭搵47A呢類去葵芳嘅城隧線仲好 ...

難啲。由於白石角屬於大埔區,咁搞啲地區人士就會嘈點解用沙田資源服務大埔區。
除非大埔有著數俾返佢地,否則就咁拉線未必咁易。

作者: eric278    時間: 2021-12-1 07:16
九巴乘客通告
https://search.kmb.hk/KMBWebSite ... 38239311_5891_0.pdf
(, 下載次數: 12)