hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 日後東鐵線可能會全日去落馬洲?(因為羅湖口岸重建) [打印本頁]

作者: hellomato    時間: 2022-8-5 16:49
標題: 日後東鐵線可能會全日去落馬洲?(因為羅湖口岸重建)

之前有post討論過,東鐵線計劃北延,配合羅湖口岸重建——
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... wthread&tid=2142053
睇返啲新聞報道先知,真係打算將成個羅湖口岸區域(包括深圳火車站)全部重建。
而且會預留位置俾東鐵integrate入深圳火車站。
咁即係話,港深恢復正常通關後,東鐵線會有一段時間無法通往羅湖(因為口岸重建)
也意味著到時大部分東鐵線班次以落馬洲為終點站,夾上水短棍......
大家怎樣看?

作者: JB5571@3B/103    時間: 2022-8-5 17:31
羅湖南站呢
作者: 1181174166    時間: 2022-8-5 18:47
之前唔叫全日?
作者: kei_hk    時間: 2022-8-5 22:31
現時的羅湖站又唔係拆﹐點會全日無車。

真係正常通關﹐落馬洲亦食唔晒所有過境客。

正路就係東鐵一切照舊﹐大家做完港方出境手續﹐就自己行過橋。
只不過﹐過完橋可能要行好遠才去到臨時入境大堂。

例如﹐佢先拆羅湖商業城﹐先做一個臨時出入境大堂/大樓﹐提供到一條安全的行人通道(包括符合保安要求)﹐佢就可以拆現時的出入境大樓。

這個時間﹐足夠同香港慢慢研究係唔係做一地兩檢﹐將東鐵拉過河。
真係拉埋東鐵過河做一地兩檢﹐車站就係大陸主導﹐香港唔駛煩﹐淨係適當時間去處理訊號系統及列車運作的設備。

就算最後攪唔到一地兩檢﹐唔拉東鐵過河。
深圳才重建新過境大樓﹐重整深圳站﹐完全配合到。
作者: eternalflame    時間: 2022-8-6 10:28
人地重建關自己個羅湖站咩事?
作者: 巴士的膠    時間: 2022-8-6 11:34
eternalflame 發表於 2022-8-6 10:28
人地重建關自己個羅湖站咩事?

可以拆咗佢起樓,第時新站喺北岸,起個出口返河南岸有MTR Mall同豪宅。
作者: 魔雪巴士頻道    時間: 2022-8-6 12:32
巴士的膠 發表於 2022-8-6 11:34
可以拆咗佢起樓,第時新站喺北岸,起個出口返河南岸有MTR Mall同豪宅。

咁就要修例減少邊境禁區 (到時仲有冇邊境?)

作者: hellomato    時間: 2022-8-8 11:37
kei_hk 發表於 2022-8-5 22:31
現時的羅湖站又唔係拆﹐點會全日無車。

真係正常通關﹐落馬洲亦食唔晒所有過境客。

有道理。但我估臨時口岸會由現有口岸大樓旁邊的交通樓改建。因為棟樓更加就近,而且而家幾乎係吉嘅(交通樞紐功能基本被羅湖商業城下方的羅湖客運站+地鐵取代,再加兩年疫情)

而最近又看到一條:皇崗口岸預計今年年底重建完成,
會變成純客運口岸,實施一地兩檢,並且會預留港鐵(北環線)延伸入關條件。
就睇下北環線正式起嘅時候,會不會直接搞埋插入皇崗一段(預計走線:古洞——河套——皇崗)

作者: barking    時間: 2022-8-9 13:26
若東鐵新羅湖站integrate入深圳火車站,拆除舊羅湖東鐵站。
羅湖貨場現址大直路便可新建沙嶺站(上水北站),以配合東北發展。
作者: jpoon    時間: 2022-8-11 03:43
本身就算而家無得通關,都仲有開羅湖-上水穿梭列車畀羅湖村居民搭,另外春秋二祭時都會開放羅湖站畀拜山人士去沙嶺墳場掃墓,就算羅湖口岸封咗,都要做返呢班人吧?
作者: cruisesnet    時間: 2022-8-11 11:14
jpoon 發表於 2022-8-11 03:43
本身就算而家無得通關,都仲有開羅湖-上水穿梭列車畀羅湖村居民搭,另外春秋二祭時都會開放羅湖站畀拜山人 ...

接駁巴士lor

作者: jpoon    時間: 2022-8-12 00:41
cruisesnet 發表於 2022-8-11 11:14
接駁巴士lor

羅湖道夠唔夠位畀巴士調頭?

作者: cruisesnet    時間: 2022-8-12 09:26
jpoon 發表於 2022-8-12 00:41

如果要持續幾年既唔見得政府唔會拓闊一下調頭位. 再吾係, 無話一定要用巴士,租小巴行接駁都得.

作者: EvilKo    時間: 2022-8-12 09:29

本身接駁巴就係入羅湖站掉頭...

作者: kkwong80    時間: 2022-8-12 22:20
呢個圖答到你,Google 一下就有

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4