hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 十二月 → 2023 一月號 [打印本頁]

作者: cyc_yin    時間: 2023-1-28 20:50
標題: [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 十二月 → 2023 一月號

2018【四月號】【五月號】【暑假篇】【九月號】【十月號】【十一月號
2018 十二月 → 2019 一月號
2019【二月號】【三月號】【四月 → 五月號】【暑假篇】【九月號】【十月號】【十一月號
2019 十二月 → 2020 一月號
2020【二月 → 三月號
2021【上半年】【九月號】【十月 → 十一月號
2021 十二月 → 2022 一月號
2022【二月 → 三月號】 【四月 → 六月號】【暑假篇】【十月 → 十一月號

巴士見聞錄
2018 春夏篇】【2018 秋冬篇
2019 春夏篇】【2019 秋冬篇
2021年篇
2022 上半年

21年底一樣,今次我又喺呢個長假期飛去北海道跨年,不過旅程日數就減到6日,影既相亦會少啲。喺北海道旅程之前,我喺聖誕節就去左長野旅行,當時寒流就令我體會到本州既濕雪有幾麻煩

十二月頭就開始流傳和田岬線103系即將退役既消息,去到宜家一月搞埋車廠攝影會活動之後,退役既傳言就越來越真(根據過往做法,三月時刻表改正前無聲無息退役既機會好大)。今次我喺平日清晨搭頭班近鐵去京都再轉快速班次,7點幾就到兵庫站,然後行去明和通平交道影車。

平日頭班車至8點左右係和田岬線最密車既時段,大約20分鐘一班

喺日出時間漸漸變得明亮既陽光

從平交道影向停喺和田岬站既列車

作者: cyc_yin    時間: 2023-1-28 21:03
工業區、港灣風情

8點前不斷都有人經過平交道行去旁邊既川崎車輛神戸本社返工

影完8:02開去和田岬嗰班之後,就行過去材木橋,影列車駛過和田旋回橋既畫面

作者: cyc_yin    時間: 2023-1-28 21:21
阪急電鐵既6300系「京とれいん(Train)」隨著十二月時刻表改正而退役,喺last day(11號)之前嗰日我就先喺中午時分去到大阪梅田站影一影。

喺1號線同2號線之間既落車月台(阪急係以站內軌道編號去區分)盡頭影下車(攪牌中既7300系)

進入1號線既京都線特急班次(9300系)

5300系

細方向幕版本

6300系「京とれいん」到站

之後就去搭佢

作者: cyc_yin    時間: 2023-1-28 21:33
我搭到去桂站就落車,之後就去西向日站北面既カイデ平交道(片假名來自當地難讀地名鶏冠井町)影下

再去到西京極站影車,咁啱呢架1300系SDGs Train開出

採用塑膠方向幕既9300系

作者: cyc_yin    時間: 2023-1-28 21:43
8300系

3300系

回送班次低速通過

3分鐘後就有代走特急既7300系通過

作者: cyc_yin    時間: 2023-1-28 21:47

呢列掛上5300系登場50周年head mark

上面車頭燈形狀唔同既9300系top number

作者: cyc_yin    時間: 2023-1-28 21:55

京とれいん通過之後就一路搭車去正雀站,影埋入庫既畫面(Osaka Metro堺筋線66系翻新車)

又遇到登場50周年head mark呢列

京とれいん喺大阪梅田站落曬客之後就回送返正雀車庫

佢退役之後到宜家都未話搞團體班次,定係唔再復出?

作者: cyc_yin    時間: 2023-1-28 22:28
日本各地喺平安夜嗰日開始遇上今次冬天首個寒流。當日朝早我搭頭班新幹線去名古屋,本身係可以順利接駁7點開出既特急「しなの(信濃)」,只不過京都〜岐阜羽島之間既大雪就搞到列車要減速行走。車掌check曬有乘客同我一樣都要去轉特急、通知上頭之後,佢就宣佈特急順延10分鐘開出既消息,同埋提供最近轉車通道既車廂出口位置比我地。

去到名古屋站就見到好大雪,路軌中間既藍色警示燈亦好搶眼

383系特急「しなの」

今次坐Green車第一排

坂下~田立站之間經過木曽川既風景

倉本~上松站之間可以望到一瞬間既「寝覚の床」岩石景觀

作者: cyc_yin    時間: 2023-1-28 22:48
木曽福島站外面保存左呢部D51形775號機

一路上既濕雪令到水撥積聚冰塊,車窗越刮越矇,架車開出無耐就臨時停喺原野站,然後駕駛員出去抹水撥

去到塩尻站交接JR東日本既乘務員,呢個時候班車延誤接近25分鐘

到達松本站,可以見到211系、E127系100番台,313系等等

最後班車延誤25分鐘到達長野

作者: cyc_yin    時間: 2023-1-28 22:52
留置線可以見到しなの鉄道(信濃鐵道)初代長野色115系、JR既211系、しなの鉄道SR1系

211系駛出黎

大雪下既長野站

作者: cyc_yin    時間: 2023-1-28 23:11

落去地底月台搭長野電鐵,今次買兩日券「Snow Monkey Pass」,咁啱呢架1000系特急「ゆけむり(湯煙)」入站

佢前身係小田急10000形「HiSE」,因為高地台設計令佢唔符合交通無障礙法,而喺小田急電鐵提早退役

黎到長野電鐵,車頭正常地台高度範圍(展望席)既門廊就視為輪椅位去變成合法(雖然度門寬度唔係所有輪椅都過到),可以展開佢既第二春

旁邊係3000系,以前係東京地鐵日比谷線既03系,車身繼續保留日比谷線既銀色帶

搭呢班普通(8500系,來自東急電鐵,呢個車頭係從中間卡改造出黎)

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-3 20:51
途中遇到3500系(以前係東京地鐵日比谷線既3000系)N8編成。當日係佢久休後復出行走既第一日,而呢次復出就作為佢喺1月19號last run之前既退役紀念活動,呢段時間一路都有定期運行

搭到去朝陽站

一路行過去車站東面、與路軌並行既田間小路呢個著名彎位拍攝點。喺積雪下唔想行黎行去,所以我企喺架車入彎前既位置影往長野既班次(車頭窗邊採用灰色膠邊、貼近東急時代登場初期外觀既8500系)

2100系特急「スノーモンキー(Snow Monkey)」,佢前身係JR既253系,呢列最初登場一年幾仲保留JR時代既塗裝,之後就被長電改成宜家咁,車身加入馬騮浸溫泉相片

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-3 21:29

呢列係黑色膠邊

當日佢從須坂站既車庫出去長野站之後,就一路駛去湯田中,打後就不斷行走信州中野〜湯田中既班次

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-3 21:42
去返車站,見到有職員喺月台除雪。當日我喺田間小路影一段時間之後,就體會到濕雪喺地面製造出唔少陷阱:鬆散積雪底下可能係結冰好跣既表面,仲要一直要攬住相機避免整濕,同之前北海道既經驗有好大分別

另一班特急通過朝陽站

搭呢班車離開

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-3 21:58
去到本郷站落車,喺平交道影一影

白雪紛飛

之後搭一個站去到善光寺下。呢度至長野站一段喺81年地下化,牆壁青苔、整體粗獷既面貌應該係日積月累到宜家

長電其他地底車站同日比谷線某啲車站都係咁既款,所以唔少鐵路迷都會喺呢啲位影3500系、3000系

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-3 22:10
從車站一路行上去善光寺,不過沿路斜路兩邊都堆滿冰沙狀、好跣既雪堆,搞到要人車爭路。

食完飯就去參拜

要好小心行返斜路落車站,之後搭呢班車去須坂

桂冠賞獎牌

須坂站3、4號月台盡頭保留一啲鐵道部品,例如波口位既轉轍機

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-3 22:22

影下車庫既車

呢列只係加入馬騮相片,保留JR時代既塗裝,不過佢好耐無出黎行

退役後未送去拆毀既3500系

調度入庫

仲有一列3卡3600系,兩列2卡既3500系

行出車站影下呢列無色帶、無長電字樣既O2編成,重現日比谷線時代既外貌

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-9 19:37

月台另一端有呢個紀念碑

呢列有鉄道むすめ圖案,當時係出庫前準備緊

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-9 19:41
搭呢班先頭化改造既8500系去信州中野

再轉3500系去湯田中,襯退役前體驗下

有朕up味既車內

風扇位可以見到營團地下鐵既S字logo

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-9 20:00
到達湯田中站,呢度一到站就會播民謠歡迎乘客

50年代建成既站舍(以前係南站舍)

右邊係1927年落成既舊站舍,宜家改為旁邊溫泉既休憩區「楓の館」,舊既1號月台當然唔再使用

06年車站、軌道配置改造之前,月台同波口配置唔夠比3卡車停曬,所以入站嗰陣需要駛前少少再調頭
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=--WsIQmsXoM[/youtube]
8:42~
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-6J8gAX38MA[/youtube]

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-9 20:16
路軌中間水溝有溫泉水,冒出水蒸氣

楓の館

對面有足湯

臨入站係40‰斜度路段

搭呢班B特急返出市區,去酒店

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-9 20:25
駕駛員爬入上面既駕駛室

唔似得日間行走既A特急咁,晚間既B特急車頭嗰卡唔係指定席,可以隨便揀位睇前面展望

車內

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-9 20:40
第二朝從市役所前站出發,搭左一個站去長野,原本想搭頭班急行巴士直達Snow Monkey Park,不過自己無睇清楚星期日係無呢班車,去到站頭先發覺

之後即刻落返車站,搭到去須坂

轉呢班始發既特急

經過小布施站嗰陣見到保存喺度既2000系

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-9 20:56
車窗景色

蘋果園

喺湯田中站轉巴士去到Snow Monkey Park,不過呢度只係志賀高原ロマン美術館(浪漫美術館)門口

從巴士站行經好跣既斜路上山,行左十幾分鐘之後再要行半個鐘以上既積雪小徑,先去到地獄谷温泉

喺呢度已經見到有馬騮走入附近旅館既溫泉

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-9 21:13

再行多五分鐘左右就去到長電集團既地獄谷野猿公苑,真係行到懷疑人生

Snow Monkey Pass包埋入場費,喺呢度可以近距離睇馬騮浸溫泉

最初係馬騮仔擅自走去外面旅館嗰邊浸溫泉,後來先喺呢度整專用溫泉比佢地

林業開發導致志賀高原既馬騮曾經擾攘湯田中溫泉區、蘋果園,後來佢地被趕返山上既地獄谷,呢度就劃為野猿公苑去管理

通常只有母子會去浸溫泉

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-13 20:02

離開嗰陣雖然已經極小心地行返落去,但始終避免唔到踩到冰、隻腳「飄移」幾次既情況。順利落到巴士站之後就襯短暫空檔喺美術館餐廳食埋野,然後用Pass搭急行巴士返長野站。

しなの鉄道既115系、SR1系

搭南行嗰班車去到安茂里站

喺度影一下車(383系)

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-13 20:24
主要係想影下呢列湘南色115系

之後搭呢班篠ノ井線既E127系100番台去姨捨站

姨捨站屬於折返式車站,上山既車駛入待避線停低之後,駕駛員就用呢個姿勢望住後面,控制架車倒後入月台(當日呢班車係一人控制,旁邊只係指導人員)

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-13 20:35

特急列車就喺呢段時間駛過。嗰陣能見度低,睇唔清呢度著名既車窗風景

普通列車喺特急通過之後就開出,繼續上山

特別款式既站名牌,線條設計正正就係列車停靠呢個折返式車站既動線

對面月台有俳句投稿箱、松尾芭蕉句碑

左邊係豪華列車「TRAIN SUITE 四季島」既展望台酒廊

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-13 20:47

經過翻新,復原1934年樣貌既站舍

月台既風景指南

下面就係一路延續上山既正線路軌,最斜有25‰斜度

姨捨站盡頭位置

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-13 20:55
從站內天橋影過去,盡頭位置有個基本上無火車經過既平交道,左邊仲保留埋貨物月台

另一邊

呢度亦係賞月好地方,欣賞「田毎の月」梯田月色

站內窗口喺冬天唔開,無得買紀念飛,要到4月1號先開始營業

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-13 21:12
行過少少睇下路軌配置

最遠分岔出去既係待避線,之後就係一路延續落山既正線

臨走先睇得清少少

搭呢班211系落山,停站嗰陣就可以向一路巡過黎既車掌補飛

駛離車站嗰陣亦係控制架車倒後,塩尻方向既駕駛台無人,停入待避線之後先落山

去到長野站又見到呢列SR1系

返歸嗰陣都係搭特急「しなの」,享受383系黑暗中傾斜過彎飛馳既三小時之旅,再喺名古屋轉新幹線返京都。

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-13 22:11

12月29號就搭飛機展開6日北海道之旅。可能係政府預算分配關係,近年JR北海道斷斷續續地發售呢款抵到爛既「HOKKAIDO LOVE!6日間周遊Pass」,慶幸喺當時年末年始繁忙期、已經開放外國遊客入境既情況下都可以用到呢款Pass,非常方便。今次Pass預售期比較短,又只限JR北海道售票機發售,所以我要透過網上渠道托人買飛寄過黎。

從関西機場上機前隨便影一影呢架Peach飛機

飛到新千歳機場就係午飯時間,但機場間間餐廳都太多人等位,搵完一輪唯有出札幌站先食飯。搭快速「エアポート(Airport)」出到札幌站已經係13:30,咁啱見到接駁石北本線代行巴士既臨時特急開出,影唔到 (當時石北本線因雪災停駛,29號就派出車頭係新特急色既5卡キハ183系,行走札幌〜旭川不停站臨時班次,朝早嗰班仲係罕有既6卡)
https://2nd-train.net/topics/article/44226/
https://2nd-train.net/topics/article/44219/

喺酒店放低行李,食埋飯之後就去苗穂站睇下(H100形)

從天橋影過去,旁邊係量產先行車同埋キハ283系中間卡,可以見到量產先行車色帶、車窗配置既分別

キハ283系車卡、789系附屬編成車卡

黎呢度係想影函館本線山線路段(小樽〜長万部)既除雪車,四點左右就從苗穂運轉所出發(DE15形配複線型雪鏟)

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-17 20:02

曾經行走SLニセコ(二世古)號既舊形客車オハ35系、スハ43系

札沼線末端路段廢止後一直留置喺苗穂既キハ40形400番台

入庫既キハ201系

山線除雪車(山線ラッセル,Russell)喺四點左右出黎待機

當日由富良野・美瑛ノロッコ号(Norokko/慢車號)塗裝既DE15形行走

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-17 20:12
喺橋底停10分鐘左右就駛去札幌站

之後就搭普通列車去苫小牧,行下唐吉軻德,食湯咖哩等等。

今後會被737系取代既キハ143形

由50系客車改造而成

車內

駕駛台

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-17 20:23
日高本線有呢部キハ40形彩繪特色車輛「道央 花の恵み(花之恩惠)」

後面連結住標準塗裝

呢班行走室蘭本線內陸路段既キハ150形100番台

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-17 20:45
返到札幌站。1號月台喺22年10月封閉,當時拆緊路軌,將來會變成北海道新幹線經過既空間(昔日預留位已經變成JR Tower同埋商場,搞到新幹線要喺佢地同在來線月台之間穿過,停喺東邊新起既月台)

21:20左右就見到回930D班次到站。當時係キハ40形「山明」連結標準塗裝,從岩見沢回送返黎

好快就調頭駛去苗穂工場、運轉所方向

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-17 21:11
第二朝晨早六點幾開始喺札幌站影下,首先就係6:18開去東室蘭既長距離普通列車,固定由キハ143形行走

影完上一幅一分鐘之後,試緊車既737系就駛入2號月台,所以我即刻趕去影,估唔到佢喺除夕前一日都仲出黎試車。鋁合金車身真係同預想圖一樣帶有粉紅色

停一兩分鐘就開出

仲可以去影返キハ143開出

搭特急「ライラック(Lilac,紫丁香)」1號,喺岩見沢就遇到待避緊既923D班次(前一晚既回930D喺第二朝就出黎,6:00從札幌開去旭川)

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-17 21:21
去到深川站

喺度搭留萌本線,去埋即將喺4月廢止既石狩沼田〜留萌路段(キハ54形500番台)

留置緊既另一架

駕駛室入面既行路表

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-17 21:40
車內除左返鄉下既人之外仲坐左好多鐵路迷,我就同其他幾位鐵路迷企車頭門廊睇前面展望,另外途中到站開門都可以勉強影下(其他車窗都充滿霞氣,無得睇景)

北一已站

20分鐘之前呢架車從留萌出黎深川,折返番去嗰陣路軌已經被雪埋住,前路茫茫

我搭到去恵比島站就落車,睇返先見到呢架以前係急行「礼文」專用車,車身上部有紅帶

當時只係零下幾度,可以見到車身中間散出熱氣(出煙

呢度係99年NHK晨間劇「すずらん(鈴蘭)」既舞台之一,當時劇組起左呢個復古風站舍拍戲,變成劇中既明日萌站

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-17 21:59

拍戲之前只有退役既車掌車構體作為候車室,唔知廢線之後呢度啲建築會點?

我一黎到嗰陣前面停左維修人員/除雪人員既小貨車,佢當時被積雪搞到跣呔,叫我幫手從後推車 。之後佢話可以載我出去,但我未探索完所以就婉拒

呢度亦係網劇「First Love」入面既拍攝地,劇中叫逢巴後站

從站外馬路直望,遠處有個鳥居,嗰度原本有個恵比寿神社

作為晨間劇拍攝場景既旅館

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-22 19:58
從月台望出去,以前呢度有貨物側線、機關區,接駁通往煤礦既留萠鐵道,宜家已經變成樹林

當日無得入去參觀

唯有隔住玻璃影

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-22 20:04
真正既站名牌被積雪埋住

入去候車室

比訪客寫低旅途感想既車站筆記,以前有幾本唔知咩原因而要用相簿去復原

有人會畫畫

我都趁等車時間去寫下

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-22 20:19

喺度只係逗留一個鐘左右,之後就搭回程班次出一出深川

架車到站嗰陣,有位揸車黎到既鐵路迷去到站舍前面影相,只有我一個上車

留萌本線班車遲左到深川,不過接駁去札幌既特急「オホーツク(Okhotsk,鄂霍次克)」都有遲到,兩者同時入站

呢班就係前一日行走札幌〜旭川不停站臨時特急既5卡キハ183系,車尾係最近復刻新特急色塗裝既車卡

佢喺29號夜晚石北本線除雪完、通返車之後變成旭川始發既特急「大雪」駛去網走,然後第二日朝早就返札幌(遠處有除雪人員)

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-22 20:32

來自留萌班車喺度停十分鐘左右就出發去旭川,之後既班次就由左邊嗰架行走

準備中

工作人員趁無車既空檔喺波口位除雪

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-22 20:38
789系特急「ライラック」

站內天橋既發車資訊牌

右邊昔日係島式既6、7號月台,主要係深名線班次使用

出去影下個站,設計樸素

閘機旁邊白板宣傳留萌本線

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-22 20:43
另一班

喺站內影下相、行下物產館之後就渡過一個鐘空檔,今次直接搭入去留萌

車窗矇到睇唔到風景,所以我就訓到去留萌站

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-22 20:49

鐵絲網後面遠處以前係貨場同埋羽幌線月台

準備出發既小型除雪車

廢線後當地政府會活用站舍做社區中心

社區電台一早就進駐

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-22 21:13
盡頭有三個止衝檔。遠處既鐵橋繼續保留,左邊係通往増毛站,右邊就係通去碼頭

準備開返去深川

之後時刻表就有四個鐘既空檔,比除雪車慢慢駛去深川(除左呢架TMC500AS軌道車,有時係新式既ENR-1000行走)

閘口前面整埋排隊腳印

鯡魚子吉祥物

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-22 21:23

右邊印章為左廢線而新整

大堂既蕎麥麵店,旁邊展示舊相

當地鯡魚好有名,所以食呢款鯡魚蕎麥麵,入面有醬油醃鯡魚

舊相下面有留萠鐵道新雨竜站車費表、SL鈴蘭head mark、鐵軌展示

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-27 20:24
食完麵之後,因為距離留萌本線下班車仲有好長空檔時間,所以就襯呢段時間搭巴士去埋増毛站遺址。巴士站要行出外面一兩個街口,嗰陣仲有時間可以行埋附近間物產店,買下非官方既留萌本線廢線記念飛,同埋當年SLすずらん乘車記念卡、羽幌線廢線前既車站入場券(87年喺國鐵最後一日廢止)。

搭左半個鐘左右就到増毛,沿途車窗係波濤洶湧既日本海,荒涼風景都幾正(車窗好污糟、多水漬,無影到)。呢度喺2016年廢止之後就活化成觀光景點,復元開業當時外觀

路軌被積雪埋住

附近食堂係81年電影「駅 STATION」取景地,宜家變成觀光中心

站前街道都有風情

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-27 20:30

我踢開止衝檔位置既雪,露出路軌盡頭

介紹廢止路段歷史既展區

海鮮店當日無營業

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-27 20:50
波口轉轍器、廢線head mark

後面原來係急行「石勝」團體班次既head mark

與留萌本線有關既蒸氣機關車車號牌、銘板

行出岸邊影埋之後就搭巴士離開

一路搭巴士睇住岸邊大浪、風雪交加既風景出返車站,之後喺附近便利店買少少野食埋,再搭4點幾既班次走人

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-27 21:08

遲二十幾分鐘到達深川

等搭特急去旭川期間,架車就調度去6號月台,呢個情境彷彿重現昔日大雪下既深名線

旭川站大堂既正月紙鳶裝飾

因為知道當晚返札幌既特急「宗谷」係由キハ183系5200番台「ノースレインボーエクスプレス(North Rainbow Express)」代走,我喺附近商場食完飯就慢慢hea下,影下相。

キハ183系到站

從札幌去網走既特急「オホーツク」,車頭散出熱氣

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-27 21:25

19:30從旭川開去滝川既928D普通班次,由氣動車喺呢個電氣化路段行走

後面連結キハ40,基本上唔載客

多目的特急車輛キハ261系5000番台,呢列係粉紅色塗裝既「はまなす(浜茄子、玫瑰)」編成,當時代走宗谷本線既特急「サロベツ(佐呂別)」

作者: cyc_yin    時間: 2023-2-27 21:35

旁邊月台就係789系(同一車頭造型,唔同色彩)

月台資訊板顯示North Rainbow Express乘車位置,車頭自由席個位已經有好多鐵路迷排隊,而我當晚即興用pass預約指定席都有大把位

North Rainbow Express遲半個鐘左右到站。原定早十幾分鐘開出既特急オホーツク當晚遇到撞鹿事故,遲得更嚴重,所以呢班特急宗谷開出先

我搭橙色塗裝既4號車

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-2 20:54
高地台車內配上延伸到天花既弧形車窗,頭頂僅餘空間就有小型行李架同電視機

音響設備

每個位都有耳機插座,以前提供音樂服務,另外窗邊有小型行李台(門廊附近大型行李架空間都好細)

車尾駕駛台

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-2 21:06
車頭位置,前面展望漆黑一片都有鐵路迷聚集

車卡連接位漏風導致結霜

3號車下層既lounge(好多時被一啲無儀態既乘客長期進駐,飲酒大聲喧嘩)

全車既影音設備都係喺車掌室控制

記載列車通過時間既詳細時刻表

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-2 21:18
返到札幌已經係十一點半

原定十點從旭川發車既特急ライラック尾隨停站少啲既特急宗谷,遲二十分鐘到站

喺呢個時間巧遇H100形通過

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-2 21:31
除夕嗰日一朝早搭特急宗谷去到音威子府站(キハ261系)

因為故障關係,前兩日都有NRE代走特急宗谷加埋サロベツ既其中一個運用,今日佢就組成4+2卡復出

呢度係北海道人口最少既自治體,昔日係北海道其中一個鐵道之町,全盛期人口三成係國鐵員工及家屬

呢度標榜「森林與木匠之村」

月台既木製火車藝術品

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-2 21:56

唔係自己揸車,但又想影除雪車,所以就黎呢度。(唔揸車、唔介意從車站行十幾分鐘路程既話,可以去到既拍攝點仲有蘭留站同和寒站北面天橋、恩根内站同天塩中川站南面天橋等等)

站內

店主過身、村內製麵廠執笠後,常盤軒蕎麥麵店就從此消失。不過繼承音威子府黑蕎麥麵既地方仲有附近道路休息站,甚至東京都有專門店可以食得到

「今日都要加油!宗谷本線」Poster

歡迎遊客到訪既畫作

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-2 22:24

站內仲有呢個天北線資料室

19年JR東日本既觀光列車「びゅうコースター風っこ(View Coaster風kko)」借到宗谷本線行走「風っこ そうや(風kko 宗谷)」,所以展示埋當時目的地牌、head mark等等(右下角head mark係天塩川愛奴語其中一部分)

上面展示當地特產

音威子府~南稚内一段最初係天北線路段通車先(第一代宗谷本線),之後先到距離短啲既天塩線(宜家既宗谷本線)。展板介紹當地點樣成為鐵道重鎮,同埋89年天北線廢線

模型重現昔日音威子府站既規模

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-2 22:32

站長室風格既展櫃

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-2 22:53

仲有張85年國鐵時刻表改正海報

睇完資料館之後就行去當日唯一有開既便利店補給下糧食。原本便利店後面有條無警報器同閘桿既平交道可以通去拍攝點,不過條通道被人咁高既積雪封住,唯有兜路。

一路行去車站南邊,音威富士滑雪場入口馬路彎位。馬路旁邊雪堆都有前人留落黎既凹位痕跡,只要堆高、踩實積雪就可以企上去影。12點前其他鐵路迷陸續揸車黎到,大家會分享心得,非常和平

同以前有心人製作既運行圖一樣,12點之後南行既除雪車「雪362レ」班次就會黎到

可惜當時無乜積雪,雪鏟側翼無打開,仲要係複線型雪鏟配水戸岡鋭治設計既黃色塗裝DE15形 (用黎牽引THE ROYAL EXPRESS北海道周遊班次)

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-7 21:19
行返去車站途中經過平交道,影向滑雪場方向

從附近天橋可以知道昔日音威子府站既規模

原始但有風味既發車資訊牌,開始檢票之前站員就會掛月台號碼牌

月台上面既路軌危險告示牌,入面架車係一個謎

遲幾分鐘到站

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-7 21:32

恩根内站

架車過彎之前一定會長響警笛,點知都會遇到蝦夷鹿經過而緊急停車,好彩無撞到。就算後面架車響笛,佢地都係沿著路軌向前避;之前喺網上睇過段片,啲鹿仲沿路軌向前慢慢行,唔知係咪佢地既習性?

沿著天塩川行走

去到名寄站

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-7 21:43

喺度轉搭始發既快速班次

北行既特急「サロベツ」到站

一路搭到去和寒站

站舍入面有海報介紹歷史,當年蒸汽火車經過和寒〜塩狩之間既塩狩峠(嶺)都係一個挑戰

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-7 21:59
開始天黑

北行既「雪351レ」班次喺四點幾就黎到,同南行特急會車

今次就係配上單線型雪鏟既DE15形

影完就過返對面月台搭特急去旭川。

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-7 22:10
今次影下17:05開出既特急「大雪」

車身狀態

富良野線既キハ150形即將喺時刻表改正後被H100形取代

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-7 22:34

因為之前遇到既複線型雪鏟配水戸岡DE15形唔啱心水,又無乜鏟雪既關係(畫面上最差配搭),我喺元旦日朝早再一次去音威子府,重複返前一日行程。

今次輪到キハ261系5000番台行走朝早既特急「宗谷」

JR北海道標準既Grade-up座椅,腰位加入彩色墊承托,改善埋座面軟硬度,另外全部都有充電插座

車頭既浜茄子/玫瑰Lounge喺呢班車就當做增結車廂「增1號車」既角色,入面係自由席

如果佢行特急「おおぞら(大空)」去釧路既話,向窗既座位就可以睇海景

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-14 20:11

再次去到音威子府

當時天氣平穩,仲見到藍天

仲以為之後都會好天,所以喺資料室入面寫車站筆記嗰陣都提到

點知去到十二點半、除雪車經過既時候就刮起暴風雪,變成能見度去到得十幾米程度既white-out狀態

在場唔少都係揸車一路南下追捕除雪車既鐵路迷,喺呢啲天氣下都好考駕駛技術(當日南邊既東恵橋、美深附近拍攝點就好好太陽,真係羨慕)

實際地點就係片中6:05左右開始
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Y4J-0BYGI3M[/youtube]

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-14 20:46
我同另一位都係徒步黎影車既鐵路迷一齊慢慢行返車站,一路上暴雪夾雜冰粒打到塊面好痛
我同佢都係搭車南下,沿路一直有傾下偈。佢話就算自己係北海道人都唔鍾意喺咁既天氣下揸車去影相,又驚訝我呢個外國人黎到咁偏僻既地方專登影除雪車。我提到自己細個嗰陣就從Plarail玩具開始接觸日本鐵道,知識係來自兩輯「變形火車俠」卡通同埋日資百貨公司啲鐵道書,佢亦都對香港有播呢個比較小眾既卡通覺得驚訝

又黎返名寄站轉車

圖案係利尻山

我都係去到和寒站落車,佢就繼續搭去旭川

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-14 20:57

當時架車喺平交道前面停低,要人手落車收埋雪鏟側翼

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-14 21:06

喺旭川又影下特急「大雪」

其中一卡係有原裝十二氣筒DML30HSJ引擎既500番台

可以聽下佢地既分別
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6NS-Y8fhRh0[/youtube]

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-14 21:28
跟住嗰日空知地區既大雪搞到內陸路段既室蘭本線(岩見沢〜沼ノ端)停駛,所以唯有改變行程,朝早喺札幌站hea下先。

789系1000番台

1號月台封閉之後就由最北面新開既11號月台補上,主要比札沼線(学園都市線)班次停站

最右邊通去1號月台既路軌開始清拆

721系

受大雪影響而遲半個鐘到札幌既特急「オホーツク」

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-14 21:38

喺午飯時間搭特急去旭川,試下呢款海鮮蝦夷賞味便當

中間有塊切成北海道形狀既昆布

原本25分鐘後就去到岩見沢停站、開出,點知暴雪搞到個站前後既波口故障,等入站加埋等開出既時間可以遲接近一個鐘。等緊期間見到軌道車喺站內留置線範圍除雪,我就走落月台影下

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-14 21:45
慢慢打開側翼

捲起積雪

但係噴向前

雖然班特急遲到一個鐘,但一落車就啱啱好見到兩點半駛入旭川既「石北ラッセル」除雪班次

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-14 22:00
停喺7號月台北端位置,之後駕駛員落車檢查一陣

石北本線既特別快速「きたみ(北見)」開出

唯一直通去留萌既班次。遇到頭先既延誤之後,我決定搭三點班車折返,費時滯留/天氣轉差

清潔人員鏟走積喺門邊既冰塊

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-14 22:14
去到岩見沢站前後又延誤接近20分鐘,不過見到冬天駐屬呢度既DE15形罕有地出黎除雪,仲係富良野・美瑛ノロッコ号新塗裝版本

喺札幌站巧遇唯一一列車頭係u seat車廂既721系F-1009編成(趕唔切影

紫色塗裝既另一列キハ261系5000番台「ラベンダー(薰衣草)」編成

當時主角係兩卡都有新特急色既キハ183系,所以無走過旁邊月台影「ラベンダー」編成

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-14 22:16

當時兩卡久違地連埋一齊出黎行,所以吸引唔少人影

去到旅途最後一日朝早,無心插柳地又遇到NRE

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-21 20:18
當日佢從苗穂出黎,喺札幌停一陣之後吉車回送去旭川,代走宗谷本線特急班次

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-21 20:36

為左避開惡劣天氣,最後就去苫小牧搭日高本線

橫渡安平川,河邊原野風景優美

可以望到新日本海渡輪碼頭(另一邊有好多鹿喺路軌旁邊坐低休息)

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-21 20:49
厚真川

經過幾次天災影響,日高本線八成路段最終無力修復而廢止,剩返大約30公里,唔再駛經日高町

好快就到終點——鵡川站

部份廢線後,竟然唔用右邊靠近站舍既月台,要橫過站內平交道去搭車

路軌盡頭方向

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-21 21:03
旁邊既浜田浦站已經喺3月時刻表改正後廢止

介紹當地名產柳葉魚既傳說

欠缺打理既巴士時刻表,富内線廢線後既替代巴士有部份已經摺埋,又有部份變成預約制

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-21 21:20
影完站舍之後就原車折返

去程有啲鐵路迷喺浜田浦站落車,回程就見返佢地企喺月台

站外就係並行馬路

浜厚真站,以舊車掌車作為候車室

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-21 21:28
勇払站,站舍有種西伯利亞軍事設施感覺

過去有好多貨物側線通去附近造紙廠

喺苫小牧搭(企)滿座既特急「北斗」,喺東室蘭轉車,去埋室蘭站

之後即刻折返

喺東室蘭站影埋即將退役既キハ143

作者: cyc_yin    時間: 2023-3-21 21:50

搭785系特急「すずらん(鈴蘭)」離開

旁邊係731系

固定2+3卡連結後封閉既駕駛室門

攞番行李之後就出發去機場,等搭傍晚既飛機。新千歳機場入面市電通り食堂街有架仿製既札幌市電M100形

從美食廣場可以睇飛機。我嗰班peach延誤到新千歳,返到関西機場後加埋等行李時間已經無火車直接去京都站,從T2要趕接駁巴士去T1,再跑去搭機場巴士(離開T2嗰陣班車走左,好彩佢喺T1停一陣比我趕到),最後喺京都趕到尾班近鐵返歸

2022 十二月 → 2023 一月號 完

二月 → 三月號

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4