hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 據聞屎水巴士引入greenroad [打印本頁]

作者: AVBWU291    時間: 2023-3-18 16:19
標題: 據聞屎水巴士引入greenroad
近年積極開拓新區業務但蝕到傻嘅巴士公司,據聞引入 greenroad 系統。

作者: Chl_.52    時間: 2023-3-18 16:30
啲行車時間又短又要greenroad,係咪嚟搞笑,啲司機點算

作者: VA73@2A    時間: 2023-3-18 16:35
Chl_.52 發表於 2023-3-18 16:30
啲行車時間又短又要greenroad,係咪嚟搞笑,啲司機點算

仲要宜家連ADL車都鎖頭閘

4052-4091,5670-5719已經整咗

作者: _剛仔    時間: 2023-3-18 17:07
VA73@2A 發表於 2023-3-18 16:35
仲要宜家連ADL車都鎖頭閘

鎖頭閘係應該,可以避免好多意外。

作者: HV7967    時間: 2023-3-18 19:18
_剛仔 發表於 2023-3-18 17:07

屎水頭閘都無鎖好多年
一年有無一單無鎖頭閘意外

作者: RG3905    時間: 2023-3-18 19:34
傳聞係d尊貴既垃圾會刷鞋仔議員要求安裝
作者: 08x200-201    時間: 2023-3-18 19:48

搞咁多亂七八糟d野唔怕更難請人嗎我記得載空引入左尼個之後有d司機就吵佢話亂搞
作者: siuming0213    時間: 2023-3-18 19:50
太安全反而會變咗唔安全!
作者: 天空之神    時間: 2023-3-18 21:07
125 碌車合理化,沒事兒
作者: Vicky8472    時間: 2023-3-18 21:25
_剛仔 發表於 2023-3-18 17:07

想知冇鎖頭閘會有咩意外
作者: Man@MFHK    時間: 2023-3-18 23:06
呢間公司裝GreenRoad?
當擺設咪ok囉,認真用認真執行既話差唔多全公司司機都可以炒晒啦
作者: 08x200-201    時間: 2023-3-18 23:07
Man@MFHK 發表於 2023-3-18 23:06
呢間公司裝GreenRoad?
當擺設咪ok囉,認真用認真執行既話差唔多全公司司機都可以炒晒啦 ...

講真,有錢裝呢個,仲不如拿呢d錢多請幾個125

作者: _剛仔    時間: 2023-3-19 12:06
HV7967 發表於 2023-3-18 19:18
屎水頭閘都無鎖好多年
一年有無一單無鎖頭閘意外

冇意外?你數據邊到黎?
乘客上車後司機隨即開車導致乘客失平衡意外你知唔知有幾多單?新巴車長慣性手勢係最後上車乘客一踏上巴士瞬間就襟掣關閘﹐閘門未有關好情況下放手掣開車!

作者: ATH1    時間: 2023-3-19 12:43
_剛仔 發表於 2023-3-19 12:06
冇意外?你數據邊到黎?
乘客上車後司機隨即開車導致乘客失平衡意外你知唔知有幾多單?新巴車長慣性 ...

個客失平衡關頭閘鎖咩事
要仆低嘅停燈開車都可以仆
作者: HV7967    時間: 2023-3-19 18:00
冇意外?你數據邊到黎?
乘客上車後司機隨即開車導致乘客失平衡意外你知唔知有幾多單?新巴車長慣性 ...

我無話冇意外
我係問下有幾多單因為冇鎖頭閘發生意外
你又有冇數據

你提無鎖閘chok親人嘅事有冇source?

作者: 大西北巴膠    時間: 2023-3-19 23:13
如果城巴新巴都裝greenroad我會去坐0066囉
作者: s3v12    時間: 2023-3-22 03:50
冇意外?你數據邊到黎?

到時班佬揸得仲狼死,飛站飛得更加果斷,跑到埋嚟都唔開返門畀你嗰陣唔好問點解
作者: da87    時間: 2023-3-22 04:07
都係疊埋心水做兩蚊巴士公司㗎喇...
作者: bnr34    時間: 2023-3-22 06:39
s3v12 發表於 2023-3-22 03:50
到時班佬揸得仲狼死,飛站飛得更加果斷,跑到埋嚟都唔開返門畀你嗰陣唔好問點解 ...

咁你又係咪某啲車型一定上唔到?

作者: EvilKo    時間: 2023-3-22 09:17
呢間公司唔係本身已經裝左黑盒實時送數據上台,一超速就響,過5/10秒Telergo就會有警告?
作者: AVBWU291    時間: 2023-3-22 12:59
EvilKo 發表於 2023-3-22 09:17
呢間公司唔係本身已經裝左黑盒實時送數據上台,一超速就響,過5/10秒Telergo就會有警告? ...

Greenroad 唔淨係睇超速。急殺、過彎太快都會響一下跟住扣你人工。

同埋咩年代呀,仲 Telergo...

作者: EvilKo    時間: 2023-3-22 15:18
AVBWU291 發表於 2023-3-22 12:59
Greenroad 唔淨係睇超速。急殺、過彎太快都會響一下跟住扣你人工。

同埋咩年代呀,仲 Telergo...

SOR,應該係LECIP

但我見九公就算裝左Greenroad啲車長公路落斜都唔係點收油
屎水車長公路落斜一響就即踩brake
似乎單從超速黎睇執行尺度兩間公司不太一樣?

作者: Chl_.52    時間: 2023-3-22 15:32
EvilKo 發表於 2023-3-22 15:18

但我見九公就算裝左Greenroad啲車長公路落斜都唔係點收油

九巴好似係全綠有獎金,但好似唔會罰,除非好嚴重

作者: AVBWU291    時間: 2023-3-22 16:10

唔踩 brake 由得架車響哂機,只係會導致架車長冇得收安全獎金,但事實上好多車長因為少少事搞到冇得全綠,根本就唔會再理嚿嘢。

作者: AVBWU291    時間: 2023-3-22 16:10
Chl_.52 發表於 2023-3-22 15:32
九巴好似係全綠有獎金,但好似唔會罰,除非好嚴重

紅得太多要見上頭

作者: GK3258    時間: 2023-3-22 18:14

greenroad主要唔係捉超速,有另一舊野。而且新車落斜通常有自動減速
作者: AVBWU291    時間: 2023-3-22 18:31
GK3258 發表於 2023-3-22 18:14
greenroad主要唔係捉超速,有另一舊野。而且新車落斜通常有自動減速

要好新先有自動吹疏,舊少少嘅 E6X 落斜唔踩腳掣嘅話,都衝到 75+ km/h

作者: s3v12    時間: 2023-3-23 11:14
bnr34 發表於 2023-3-22 06:39
咁你又係咪某啲車型一定上唔到?

你想表達啲乜?
作者: bnr34    時間: 2023-3-23 18:32
s3v12 發表於 2023-3-23 11:14
你想表達啲乜?

而家已經有車型係預設頭門 interlock
講到追到車都唔開門咁誇張, 咁你係咪真係咁先, 定還是有咁大吹咁大?

作者: AVBWU291    時間: 2023-3-30 10:43
更新一下先,呢個系統已經推出,不過個名唔係叫 greenroad,而係叫「智駕全城」,英文叫 Smart Citydrive。運作都九巴嗰套好似,都係判斷急轉彎、煞車等等,越多次就扣得越多分。車長可以喺員工 app 度睇返自己嘅紀錄同分數等等。長期低分嘅話會「被關注」,不過應該唔會扣人工住。

不過同九巴唔同嘅係,九巴係用黑色嗰嚿嘢,「奶咗嘢」就響一下,同埋着燈,屎水公司就喺部平板度顯示。

另外,當架車去到某啲交通黑點,平板亦都會彈提示出嚟。
作者: ATH1    時間: 2023-3-30 11:05
垃圾系統
作者: 08x200-201    時間: 2023-3-30 11:11
AVBWU291 發表於 2023-3-30 10:43
更新一下先,呢個系統已經推出,不過個名唔係叫 greenroad,而係叫「智駕全城」,英文叫 Smart Citydrive。 ...
另外,當架車去到某啲交通黑點,平板亦都會彈提示出嚟。
尼個功能真系話非常有用,可以有助於司機提前預判做好準備
不過顯示在平板度,讓司機去看可能會讓司機分神,還不如通過語音提示的方式去提醒

作者: AVBWU291    時間: 2023-3-30 11:14
08x200-201 發表於 2023-3-30 11:11
尼個功能真系話非常有用,可以有助於司機提前預判做好準備
不過顯示在平板度,讓司機去看可能會讓司機分 ...

會有語音提示。

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4