hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2023 二月 → 三月號 [打印本頁]

作者: cyc_yin    時間: 2023-4-18 20:08
標題: [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2023 二月 → 三月號

2018【四月號】【五月號】【暑假篇】【九月號】【十月號】【十一月號
2018 十二月 → 2019 一月號
2019【二月號】【三月號】【四月 → 五月號】【暑假篇】【九月號】【十月號】【十一月號
2019 十二月 → 2020 一月號
2020【二月 → 三月號
2021【上半年】【九月號】【十月 → 十一月號
2021 十二月 → 2022 一月號
2022【二月 → 三月號】 【四月 → 六月號】【暑假篇】【十月 → 十一月號
2022 十二月 → 2023 一月號

巴士見聞錄
2018 春夏篇】【2018 秋冬篇
2019 春夏篇】【2019 秋冬篇
2021年篇
2022 上半年】【2022 下半年

梅田貨物線喺2月11號晚開始搞地下化、軌道切換工程,我就喺之前嗰個星期六去影下。首先穿過うめきた(梅北)地區既地盤去行人隧道,再行去同貨物線並行既馬路。

うめきた地區起緊好多新樓,由昔日既梅田貨物站變成大阪既商業區、都市綠洲

巧遇貨物列車經過(新塗裝既EF210形)

一路行到去已經廢止既西梅田一番平交道

頭先班車停低,等對頭車交會

作者: cyc_yin    時間: 2023-4-18 20:25

來自京都既特急「はるか(遙)」穿過東海道本線(aka JR神戸線)橋底,之後匯合大阪環状線(223系6000番台、281系)

之後有一班「福山レールエクスプレス(Rail Express)」前往安治川口,喺三點幾經過(遠處一早有架323系喺最右路軌待避)

全部都係福山通運既貨櫃

地下化之後最大斜度達到23.5‰,所以超過1000 t級數既長大貨列後面會有EF210形300番台做補機,呢班就係對象之一

作者: cyc_yin    時間: 2023-4-18 20:41
323系,當時唔係長假期都行走保安列車去幫少用既路軌除鏽?

遠處橋底正正係地下路段既隧道口,可以見到嗰段路軌喺金屬結構上面,準備之後切換(223系1000番台)

283系與背景既梅田藍天大廈・空中庭園展望台

後面係貫通形

作者: cyc_yin    時間: 2023-4-18 20:51
從関西空港駛去京都既281系

呢個平交道不論係鐵道定道路交通都繁忙,所以地下化解決左長久以來既塞車問題

行另一條路去大阪站方向,可以見到大阪站うめきた地下口既出入口,喺之後3月時刻表改正個陣配合新既地底月台一齊啟用

うめきた地區既地盤

從西梅田站搭Osaka Metro,去到中央線既九条站影下(近鐵7000系)

作者: cyc_yin    時間: 2023-4-18 21:03

7020系,配合近鐵東大阪線延伸,變成けいはんな線(京阪奈線)而引入

進入退役潮既Osaka Metro 20系,呢列係來自谷町線既30番台

應付2025年萬博而引入既30000A系,會期完結後會調去谷町線

佢唔夠力喺生駒隧道長命斜維持同其他車款一樣既均速,搞到成日遲少少

日落令到旁邊高速公路天橋陰影開始擋到

作者: cyc_yin    時間: 2023-4-18 21:26

隨著30000A系同埋400系引入中央線,逐漸調去谷町線、四つ橋線既24系

我喺之後既星期六就去名古屋影下。首先見到キハ85系特急「南紀」,增加到1+2卡

名古屋站路軌中間有藍色既列車進路表示燈閃下閃下,去預先提醒工作人員(313系)

搭去岐阜,見到好快就退役既311系

搭一個站既高山本線去到長森,當時已經有唔少鐵路迷喺岐阜方向月台,所以我走去車站東邊平交道影。呢班係2+2+4卡既HC85系特急「ひだ(飛騨)」,前面4卡去富山

作者: cyc_yin    時間: 2023-4-26 20:09
キハ75形、キハ25形1次車

可以望到岐阜城

除左月台,仲有人選擇喺天橋影車

作者: cyc_yin    時間: 2023-4-26 20:19
1+2卡

宜家唔再行走特急「ひだ」既キハ85系,當日增加到10卡(2+4+1+3),高速通過Y形波口

キハ25形2次車,連結後面1次車

影完10卡キハ85系之後,唔少鐵路迷搭車走

作者: cyc_yin    時間: 2023-4-26 20:31
當時一個鐘之後仲有呢班3+4卡既キハ85系可以影(前面3卡去富山),所以唔知點解咁多人走

之後我先至行返去車站搭車走,總共逗留兩個半鐘左右

從月台影對頭車

去到名古屋站,呢班8卡(3+1+4)既「ひだ」就喺中午時分到站

貫通型車頭

作者: cyc_yin    時間: 2023-4-26 20:49
左半卡係普通車,右半卡係Green車,兩者座椅布花紋有種英倫風

就算呢班係8卡都有10號車,因為來往富山既班次設定係用9、10號車

落曬客後好快就回送去留置線

食完飯之後去到春日井站影下,巧遇駛入中線停一陣,準備入返神領車輛區既383系(211系、383系貫通型車頭)

315系

作者: cyc_yin    時間: 2023-4-26 20:53

特急「しなの(信濃)」

亦巧遇EF64形牽引既貨物列車

轉場去到鶴舞站

佢地隨著315系登場而踏入退役期

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-3 20:13

EF64形重連既石油貨物列車8084レ

兩點九左右經過

喺注重安全既JR東海地頭,唔適宜伸得太出去影(尤其係企緊既月台有車就開嗰陣)

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-3 20:33
2卡313系加後面3+3卡211系

兩邊路軌差唔多同時都有特急通過

喺名古屋站あおなみ線(青波線)月台影向JR嗰邊

搭一個站去ささしまライブ(笹島Live),可以見到旁邊名古屋車輛區

1000形

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-3 21:00
昔日既貨物站——笹島站變成新發展區,曾經係05年愛知萬博既衛星會場,之後先起樓

可以睇到HC85系出入車輛區

呢度繼承以前貨物線年代既「西名古屋港線」作為正式名稱,宜家依然有貨物列車經過。條線以前係直接通去名古屋貨物站(旅客化後喺荒子〜小本站之間連接),小本~ささしまライブ之間既笹島信號場比関西本線啲貨物列車轉過黎,名古屋站連著東海道本線稲沢線,通去稲沢貨物站(從関西本線嗰邊黎既DF200形石油貨物列車)

LEGOLAND列車

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-3 21:14
從南松本運送空既石油貨卡去塩浜(之前影完既8084レ去到稲沢變成DF200牽引既8075レ)

過彎、落斜後就轉入関西本線

背景係名古屋站周邊既高樓大廈

工程車、漏斗車

25米定尺路軌搬運車キヤ97系

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-3 21:31
傍晚去返岐阜站

搭呢班直通去大阪既特急「ひだ」返京都(前面4卡解結去大阪方向)

駕駛台,座椅布同乘客座位一樣都係英倫風格

大阪方向係自由席,加上係展望型車頭,所以當時前排大部分都係鐵路迷

沿途享受黑暗中越過関ケ原爬山路段既新垂井線,同埋琵琶湖線路段既全速疾走,配搭キハ85系引擎聲

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-3 21:51
喺奈良線月台見到有第二期複線化Head mark既221系

二月底週末去左一轉東京,首先去尻手站搭下南武支線(205系1000番台)

沿途體驗強勁加速,好快就去到浜川崎站

座椅布圖案代表海洋同埋音樂之街——川崎

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-3 22:07
來自新潟地區既E127系好快就會調黎呢度行走

最左兩條路軌係東海道貨物線,通去川崎貨物站、東京貨物站方向;其他路軌通去浜川崎站既貨場,駁去鶴見線扇町方向;遠處天橋以前有路軌比東海道貨物線連接鶴見方向既鶴見線,宜家已經拆走路軌荒廢喺度

荒廢喺路軌之間既工程車

南武支線月台入口喺廢橋下面,同通去鶴見線月台既天橋入口相隔一條馬路

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-3 22:18

浜川崎站貨場

去到南武支線月台西邊既平交道影下,呢度係南武支線同埋東海道貨物線共用路段,當時巧遇福山レールエクスプレス(舊塗裝既EF210形)

南武支線列車轉去最左邊路軌入站

載住好多海運貨櫃既4072レ班次,最頭既貨卡係矮身既コキ73形(EF65形)

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-6 21:29
行過去16年開業既小田栄站

上下行月台錯開配置

行返去浜川崎站

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-6 21:39
上天橋去鶴見線月台途中,可以見到附近鋼鐵廠專用通道

鶴見線月台

鶴見線205系

車內除左座椅布、車門黃邊之外都貼近原裝風貌

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-6 21:45
搭到去国道站,呢度既建築喺1930年開業以黎一直無變

橋下係昔日既國道1號(第一京浜国道),宜家係15號

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-6 21:54
呢度空隙令我諗起仙石線既苦竹站

從月台下面通道望落出口

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-6 22:10
鶴見線橋底兩邊昔日仲有商鋪,宜家殘留著昭和初期既風味

行去附近京急電鐵花月総持寺站,月台旁邊就係京急鶴見4號平交道同埋花月園前平交道。佢地串連成日本最長既平交道,夾埋橫跨10條路軌

京急1500形

巧遇1000形1890番台,後面4卡係無塗裝不鏽鋼車身既「銀千」

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-6 22:19

下晝就喺大宮站影一下東北新幹線(E5系)

復刻返舊塗裝既山形新幹線E3系2000番台

近年JR東日本都係將一啲昔日塗裝套用落唔夾既車型上面(E2系、常磐線E231系、E531系、E657系),得185系同埋呢款真正稱得上係復刻塗裝

雖然天陰,但都搭一個站高崎線去宮原影下(E231系)

已經退役既651系1000番台,行走特急「草津」

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-13 20:43
當時小田急電鐵邀請鐵道YouTuber西園寺、がみ、ひろき、かんの,連續兩日一齊參加VSE包車團,我就喺第二日一早去狛江站影。今次呢個旅行團標榜兩列VSE並走、追逐,重現上年5月VSE神秘路徑旅行團既並走場面,今次更加去埋以前日常運用唔行既路徑。

上年5月嗰陣VSE喺狛江並走,所以今次唔少人都去到呢度影
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zzFEwUcj_uI[/youtube]
30000形「EXEα」

1000形

結果並走既係8000形同5000形,新舊對比

第一列就經過嗰陣已經察覺唔係路,所以即刻走去月台尾(50000形「VSE」)

佢地並走既瞬間係通過埋和泉多摩川站嗰陣,無奈地只有當日租直升機既鐵路迷先影到

有鐵路迷租直升機高空俯瞰
https://twitter.com/VSE_Romancecar/status/1629677763333611520

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-13 21:21

喺新百合ヶ丘站先睇下當日檢測多摩線既クヤ31形,後面連結4卡8000形去牽引、提供電源

前面既クヤ31形本身無摩打,集電弓只係檢測電纜用

之後我轉場去町田站,繼續追蹤VSE(60000形「MSE」貫通形車頭)

旅行團分開輕鬆版同濃厚版兩個行程,兩列VSE朝早從喜多見檢車區出黎,先後喺経堂站載團體客,途中經歷可以睇濃厚團參加者既片:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YyZJHzvc6Tw[/youtube]
或者參考呢條片入面既行路表

10點左右輕鬆團嗰班車從大野總合車輛所返到町田站

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-13 21:27
架車到之前仲遇到好心既車掌,襯佢負責嗰班車待避緊嗰陣同大家透露VSE團行程,話輕鬆團班車會喺度轉軌折返

輕鬆團比較多親子參加者

出發去江ノ島線大和站

我趕下一班車,去到相模大野站嗰陣咁啱就係濃厚團嗰班出返黎

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-13 21:34
同樣都係去大和站,喺嗰度兩團人交換車坐

有啲似高級遊艇

陽光充足既情況下影車都比較難察覺到呢款head mark

我食完午飯後就去到座間站影下

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-13 21:52

小田急非常著重安全,本身規矩係閂門後有人超越黃線都唔開車,車掌確認時間較長,做到足。喺呢個情況下,濃厚團嗰班VSE通過嗰陣咁啱就有車開出,擋到應一應而影唔到

所以我即刻出站行去北面既相武台前6號平交道影

之後兩班去到海老名檢車區,YouTuber一齊影大合照

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-13 22:02
我之後去中央林間站轉東急田園都市線,巧遇呢列東急集團100周年塗裝既2020系

我搭下一班直通大井町線既急行

之後轉東横線,喺多摩川站影下車(地鐵南北線既9000系B修翻新車)

地鐵副都心線既17000系

地鐵三田線既6500形

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-13 22:12
東急5050系,呢列既5號車(5576)係當年東急車輛整既sustina量產先行車,採用雷射焊接,可以見到呢邊車頭起計第四卡構造唔同

東武50070系

西武6000系

巧遇相鐵21000系試車

新横浜線開業之前走黎東急目黒線試車

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-13 22:21

三田線6300形同副都心線10000系並走

東急3000系,最近加2卡新車卡變成8卡,比佢地直通相鐵

10卡版本既17000系

同樣最近加新製車卡變8卡既東急5080系

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-22 19:54
東武9000系

黃昏時分就搭京急去到神奈川新町站,1000形1890番台車身就有呢個車輛暱稱圖案

從月台望向新町檢車區

右邊既1000形調度中

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-22 20:01

2100形

1000形不鏽鋼塗裝車

1890番台主要行走エアポート急行(Airport急行)班次

從設喺檢車區Office樓下既出口出去

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-22 20:14
喺旁邊平交道影下留置線、車庫

左邊係地鐵浅草線5500形,右邊係銀千

1000形鋁合金車、最近退役拆毀既1500形1501編成

旁邊可以隔住欄桿影各種工程車(磨軌車)

連結喺其他工程車編組末端既遙距控制車

京急吉祥物提醒工程人員輕輕閂閘

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-22 20:25
最後去到即將大改造既品川站

為左廢除附近平交道,京急既品川站將會由高架改成地面車站

月台部分位置改成金屬板臨時結構

京成3100形

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-22 20:30
將會隨著高架化工程而消失既八ツ山跨線線路橋、平交道

始發既普通班次從留置線出黎之後,通常都停得好近前車

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-22 21:17
最後一部現役既Twilight Express色EF81形113號機喺3月10號清晨從大阪宮原回送去松任,所以一早就走去山科站影。當時仲有傳聞係會被鳥塚社長買走,收藏喺直江津D51 Rail Park,可惜最後都係拆毀。

EF210形300番台牽引既貨物列車

EF81形113號機喺七點半前通過

薄霧下得少少陽光

朝早前往草津既321系普通列車

影埋八點半之後通過既大阪始發特急「ひだ」(キハ85系貫通型車頭)

同埋已經退出湖西線、草津線運用既113系(經過體質改善30N工程改造)

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-22 21:27
我喺和田岬線103系退役前三日既夜晚特登去影下,亦趁呢段日本政府旅行支援優惠期book左酒店住一晚,方便第二朝一早繼續影。

平日夜晚都有唔少鐵路迷黎到

駕駛台

車廂天花廣告位都係掛住告別海報

放工既人潮

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-22 21:31
整齊地踏出車廂

用JR西日本列車種別字體設計既head mark,可惜英文字體唔靚

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-22 21:40

靜待發車

兵庫站轉車閘口

站內收費區一角既大型海報,JR西日本仲推出左免費擁有既NFT,可以從上面QR Code攞到(宜家已經停止發行)。

NFT既圖片(網上版)

站內海報版

官方鐵路迷社交媒體App「Railil」

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-31 16:38

第二朝搭地鐵海岸線去到和田岬站影下

從七點幾開始影

疏導月台人流既樓梯

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-31 16:44
櫻花未綻開

御崎本町平交道

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-31 16:48
從附近河岸影向和田旋回橋

沿途一路影相,最後行到明和通平交道

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-31 16:58
早繁時段最後嗰班經過嗰陣,太陽角度就比較理想

之後就停喺兵庫站小休

從站前廣場都可以勉強見到

用旅行優惠計劃附送既現金券買埋兩款便當食下

之後幾日既版本送埋告別Head mark貼紙

非常普通

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-31 17:08

用埋現金券買呢款復刻版便當

今次復刻配合鐵道開業150周年活動,送呢款小型file

時刻表改正當日傍晚,我就去參觀下新開既大阪站地底月台。

從大阪站桜橋口嗰邊過馬路之後,仲要穿過橋底迂迴曲折既通道先到新開既西口

通道牆上有呢幅放射狀路線圖

入閘後就係連接既有1-10號月台西端既大堂層

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-31 19:53
連接西口大堂同うめきた(梅北)地下口大堂之間既通道,設喺兩者既下層(高過新月台少少)去避開雨水渠,轉車乘客要一上一落

うめきた地下口大堂

部分指示牌用mon代替。乘客用app登錄目的地之後,行近佢地就會出現一格自己專屬既方向指示

休憩空間牆上有大型投影

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-31 20:08
旁邊可以揀唔同投影畫面

AI資訊站,採用空中顯示屏,影像睇落浮喺上面,比用家非接觸式撳掣

試驗緊既容貌識別閘機,無登記既乘客都可以就咁拍卡進出

落去月台

只有21號月台有幕門(221系)

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-31 20:14

おおさか東線(大阪東線)班次隨住大阪站地底月台啟用而延長黎呢度

唔好再用「北梅田站」去稱呼呢度啦!

呢度最大賣點就係可以對應任何門位既幕門,左右屏幕都有停站顯示(不過門位以外、月台頭尾端屏幕都有,指示返排隊位置好啲,避免誤導),而上面LED就顯示唔同班次既門位

我亦有拍片
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_L9cHwVRh_I[/youtube]

作者: cyc_yin    時間: 2023-5-31 21:04

京都站JR伊勢丹百貨舉辦鐵道便當大會,再次試下呢款小淵沢站名物山賊燒便當,依然算抵買

會場唔似以前去既阪神百貨店咁大規模,生產商無黎擺檔即炸雞扒

其他都係偏向関西、中国地方既便當,我另外就買左呢款牡蠣祭丼

份量不多

之前慶祝鐵道開業150周年既電子印章收集活動經過一年之後就改名變成「TRAIN TRIP」,繼續有新設計追加同埋改版,唔知將來係咪會取代埋傳統車站印章?

全部印章款式繼續可以去呢度睇曬

二月 → 三月號 完

暑假篇

作者: YY487    時間: 2023-6-11 22:25

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4