hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 北角昌明洋樓升降機急墜事故  72歲工程師判囚5個月 [打印本頁]

作者: hkth    時間: 2014-3-5 20:24
標題: 北角昌明洋樓升降機急墜事故  72歲工程師判囚5個月
此事故的貼文可看看下列, 信科也因此而倒閉.

昌明洋樓電梯急墜,七人受傷

昌明洋樓電梯近況

昌明洋樓升降機急墜調查完成 報告已交律政司

今天(2014年3月5日), 東區法院對這位72歲的工程師監禁5個月, 也是首位因違反《升降機及自動梯安全條例》而被判監.

香港電台報導:
北 角 升 降 機 急 墜 事 故   工 程 師 判 囚 5 個 月
北 角 升 降 機 急 墜 案   工 程 師 判 囚 5 個 月
北 角 升 降 機 急 墜 事 故   工 程 師 判 囚 5 個 月

--不知現在那部升降機怎麼樣?
作者: hkaiw    時間: 2014-3-5 21:08
原帖由 hkth 於 2014-3-5 20:24 發表
不知現在那部升降機怎麼樣?

正如無線新聞所述,至今仍被木板圍封,內裡似乎仍然原封不動,而往酒樓另外兩部曾被蒂森克虜柏翻新的升降機之後轉由捷運電梯保養,至於四部往住宅的升降機則仍然由原廠(三菱電梯)保養。
作者: hkth    時間: 2014-3-6 07:51
原帖由 hkaiw 於 2014-3-5 21:08 發表

正如無線新聞所述,至今仍被木板圍封,內裡似乎仍然原封不動,而往酒樓另外兩部曾被蒂森克虜柏翻新的升降機之後轉由捷運電梯保養,至於四部往住宅的升降機則仍然由原廠(三菱電梯)保養。

難道沒有新的升降機承建商去承接此工程? 還是費用太高而不去處理?
作者: PZ8490    時間: 2014-3-8 22:43
其實啲升降機外判俾其他公司喺咪唔好?好多意外都被外判既升降機引起

作者: Dennis34    時間: 2014-3-15 21:42
標題: 回復 4# 的帖子
應該話係俾人雜,但搵其他公司做,呢層就見仁見智,
但講到底都係錢作怪,保養好唔好睇業主肯俾幾多錢去keep好啲機。

當然要保養好啲就要啲司傅做多啲嘢,換零件都要換番咁上吓嘅,
但要咁公司開價一定唔會平,特別係而家司傅啲工數都唔平,
大公司啲司傅一日閒閒地都要加至少兩個鐘ot工數
(實際係唔係真係做足咁多個鐘心照,而且係行規),
同時好多公司啲sales為咗搵足數,有時平啲都會接吓,
搞到唔少業主出手少啲(即使原廠都咁話),買都買平啲嘅plan。

而家搵大公司/原廠一部lift計最少$3000都有交易,但以前一定唔可能,
只因為十年多前政府唔再強制原廠保養,加上細公司開多咗好多,
結果間間都減價,有細公司更一部$1000都食,好多業主見到咁就自然向錢看搵平嘢,
搞到今日咁,試問幾千一部夠你換啲乜?換一條新纜連工包料都唔夠......點做結果你會想到。

加上好多大嘅公司人手長期不足,即使你肯俾多啲,
人哋啲司傅睇一部機時間都少咗,仲要跑好多個維修站區,
結果咪經常有壞機同一啲小意外。
(小意外經常都有,通常物管為小事化無,都會只搵番lift公司私下搞番,
但如果lift公司搞唔好或太嚴重先會報案,因為報案對物管都係唔好事)
斷一兩條纜好常見,行內係好小事,但如果斷近半或更多就好有問題。

所以係咪原廠保養都好難話好定唔好,但啲機俾人雜就點都係差啲;
搵細雜廠就可以話係不歸路,出唔出事就要講運。

(利申:自己喺某間跨國lift公司做admin,幾年內從伙記口中同自己所聽所見得知)

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4