hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 新巴88X 22/08/2016起試辦三個月 [打印本頁]

作者: dcyw    時間: 2016-8-11 10:48
標題: 新巴88X 22/08/2016起試辦三個月
新巴路線88X將於22/08/2016(星期一)起試辦,為期三個月至18/11/2016(星期五),由藍灣半島往
堅尼地城(卑路乍灣)。

服務時間:
星期一至五0800,公眾假期除外

收費:
全程:$9.00
干諾道中(永隆銀行大廈)往堅尼地城:$4.60
干諾道西(高樂花園)往堅尼地城:$3.80

行車路線:
小西灣道,小西灣邨巴士總站,小西灣道,柴灣道,迴旋處,東區走廊,維園道,告士打道,夏慤道,
夏慤道天橋,干諾道中,林士街天橋,干諾道西,嘉安街,德輔道西,堅彌地城海旁,山市街,卑路乍
街,加多近街,堅彌地城新海旁,城西道

相關運輸署交通通告:http://www.td.gov.hk/filemanager ... 088x%20ch%20ver.pdf

作者: lucky_al    時間: 2016-8-11 10:49
標題: 88X試行三個月
公眾人士請注意,新巴第88X號線[小西灣(藍灣半島)往堅尼地城(卑路乍灣)臨時巴士總站],將於20 16年8月22日(星期一)至20 16年11月1 8日(星期五)開辦及試行,為期三個月。

http://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_13/WCOWE/ta%20-%20introduction%20for%2088x%20ch%20ver.pdf
作者: ky927    時間: 2016-8-11 10:56

眼大睇過龍......原來一班only......
作者: kay    時間: 2016-8-11 11:13
呢d聰明囉開個新號碼

18X係88X存在下
相信唔會捱得幾耐

當然我都唔睇好88X全日會有好多客
返柴小唔停中環
灣仔貴過788又疏車
西環根本無咁大需求去柴小

巴士公司都係唔清楚18X無客死因
比你開88X,咩野X線都唔會有作為

作者: 284    時間: 2016-8-11 11:22
柴灣搭鐵到堅尼地城只需32分鐘,計埋小西灣轉車都可能快過任何X線......

作者: asv2    時間: 2016-8-11 11:41
kay 發表於 2016-8-11 11:13
呢d聰明囉開個新號碼

18X係88X存在下

88X 單向一班去堅城,
何來返柴小經唔經中環既問題?

作者: kay    時間: 2016-8-11 11:48
asv2 發表於 2016-8-11 11:41
88X 單向一班去堅城,
何來返柴小經唔經中環既問題?

假設新巴想用88x取代18x

面對問題都係一樣

不過頭先唔醒起18X加左成堆bbi
要大改都唔易

作者: asv2    時間: 2016-8-11 11:56
kay 發表於 2016-8-11 11:48

面對問題都係一樣

柴小 780/788 轉 18X $9, 88X 直接取代/ 88X 轉 780 解決
耀興東 77/99 轉 18X $10.4,88X 轉 720/722 唔見得過唔到區會

問題係,區會咬新城個位都唔係轉乘,而家車源

88X 落到柴小,區會只係當你新城係碟小菜加粒蔥花,唔志在
但 18X 條車數,到今日筲西鰂北全部仍然"念念不忘"
只怕 88X 要全日,最終找數既係 82M 82X,甚至又係 82 以致係 81

作者: Ming@5119    時間: 2016-8-11 12:00
kay 發表於 2016-8-11 11:48

面對問題都係一樣

喺88X係運輸署批准提供嘅特別班次前提下,根本就唔存在88X取代18X一說
講真,既然而家18X改線已經過唔到區議會,根本大家就唔駛再諗咁多咩88X取代18X

記住運輸署bonus俾新巴開線俾柴小就得

(Well... 除非18X同日cut班次換取開88X啦,我又唔信運輸署咁大膽呀)

作者: fai    時間: 2016-8-11 12:20
出年中環灣仔繞道通車,如果改行新路有冇得發圍?
作者: Ming@5119    時間: 2016-8-11 12:22
asv2 發表於 2016-8-11 11:56
柴小 780/788 轉 18X $9, 88X 直接取代/ 88X 轉 780 解決
耀興東 77/99 轉 18X $10.4,88X 轉 720/722 唔 ...

橫睇掂睇,似乎都係我地比較關心車源嘅問題
反觀東區區議會嘅會議記錄,一方面班區議員又話同意擱置18X重組計劃,另一方面又問可唔可以增加720/722轉其他巴士入西區嘅BBI
呢d係咪叫口裡說不,身體卻很誠實呢?

如果我地行返返轉頭,cut 18X,換取將果6部車分返俾2、18P,又係咪一個終極嘅解決方案呢?

作者: kay    時間: 2016-8-11 12:35
Ming@5119 發表於 2016-8-11 12:00
喺88X係運輸署批准提供嘅特別班次前提下,根本就唔存在88X取代18X一說
講真,既然而家18X改線已經過唔到 ...

東西快線唔計A12
相信只會得一條
假設新巴渴望88X全日
就算唔合理都好,可以預計18 X會死

依家新巴就係知你班友反對18X改道

所以先玩另一招,開多條88X,之後呢頭cut 18X個頭比88X全日
不存在18X改道問題

到時新巴有藉口用18X無客取消
資源問題都變相解決,無客唔好hold住咁多車麻
好多人都咁講,迫死現有東區18x範圍政客

你當我老吹無問題
但你唔預先揭定對方底牌
或者諗對方做d咩

唔通真係比人cut晒d線先出聲咩

想新巴cut 18x還車比2/18P/720,發下夢算
依家多左條88X係度,成個故事唔同左

作者: ky927    時間: 2016-8-11 12:40
唔識講長遠策略係點,不過單講呢一班,用88X食一班半班趕返工,又想比780快0既客呢,由來$6.2>$9, 應該都有人肯俾0既.....

作者: JCSCANIA    時間: 2016-8-11 13:44
仲有去堅尼地城巴士總站同104,10,5b,5x,101,113

作者: kiwai    時間: 2016-8-11 13:53
「新線試行三個月」呢種做法其實幾好,
客量好就繼續經營, 客量唔好就三個月後拜拜
呢種做法可以讓巴士公司試下開多啲新線,
唔駛擔心開線後客量不乎預期的話仍然要夾硬繼續經營, 浪費資源

作者: cx734    時間: 2016-8-11 13:57
kiwai 發表於 2016-8-11 13:53
「新線試行三個月」呢種做法其實幾好,
客量好就繼續經營, 客量唔好就三個月後拜拜
呢種做法可以讓巴士公司 ...

我覺得試辦三個月, 只係換取合併(即取消)18X的籌碼
作者: ahken    時間: 2016-8-11 14:13
呢d聰明囉開個新號碼

18X係88X存在下

不過我真心唔明, 明明有BBI收九蚊, 都仲要開88X, 柴小巴士公司呢個名真係冇叫錯......

作者: ahken    時間: 2016-8-11 14:14
asv2 發表於 2016-8-11 11:56
耀興東 77/99 轉 18X $10.4,88X 轉 720/722 唔 ...

18X我諗係得柴小兩區唔會對佢念念不忘.......

作者: asv2    時間: 2016-8-11 14:14
ky927 發表於 2016-8-11 12:40
唔識講長遠策略係點,不過單講呢一班,用88X食一班半班趕返工,又想比780快0既客呢,由來$6.2>$9, 應該都有人肯 ...

780 似乎麻麻地關事喎,
788 應該關係大D

作者: ahken    時間: 2016-8-11 14:16
Ming@5119 發表於 2016-8-11 12:00
講真,既然而家18X改線已經過唔到 ...

但我又有預感如果88X多少少人搭的話, 運吉又肯定玩數字遊戲令到88X可以全日+cut 18X.......

作者: asv2    時間: 2016-8-11 14:18
Ming@5119 發表於 2016-8-11 12:22
橫睇掂睇,似乎都係我地比較關心車源嘅問題
反觀東區區議會嘅會議記錄,一方面班區議員又話同意擱置18X重 ...

同幾個非建制派區議員都傾過
18X 係點狀況唔係唔清楚
但主動提出任何刪減服務,甚至係一換一
都會成為建制派既話柄話犧牲當區利益
唯有就係如無必要唔會主動討論 18X

作者: asv2    時間: 2016-8-11 14:20
ahken 發表於 2016-8-11 14:13
不過我真心唔明, 明明有BBI收九蚊, 都仲要開88X, 柴小巴士公司呢個名真係冇叫錯......
...

BBI就係去西環既收九蚊
開一部收九蚊既,西環既就繼續收九蚊
但可能會有六個二都會變九蚊

作者: ahken    時間: 2016-8-11 14:26
kay 發表於 2016-8-11 12:35
東西快線唔計A12
相信只會得一條
假設新巴渴望88X全日

冇錯, 要柴小巴士公司CUT 18X換番2/18/720等已經係冇可能, 而家柴小巴士公司為左柴小可謂用心良苦, 18X擱置, 就整條88X出黎, 然後陰乾18X成就88X加班, 諗起都覺得正!

作者: cruisesnet    時間: 2016-8-11 15:05
陰謀論: cut 18X區議會有機會嘈柴小車債車償.
而家開條88X, 做得起既, 名正言順cut 18X, 車過88X.

作者: limited    時間: 2016-8-11 15:27
asv2 發表於 2016-8-11 14:14
780 似乎麻麻地關事喎,
788 應該關係大D

88X 對 788 去中環客唔吸引(788 富誠閣上爆飛翠灣同舊灣仔警署)
但對於樂軒台環翠街市去中環, 唔使上柴灣斜+不停告士打道的88X時間上有吸引力, 不過貴$2.8仲肯唔肯上就到時先知...

作者: ky927    時間: 2016-8-11 15:49
limited 發表於 2016-8-11 15:27
88X 對 788 去中環客唔吸引(788 富誠閣上爆飛翠灣同舊灣仔警署)
但對於樂軒台環翠街市去中環, 唔使上柴灣 ...

$2.8 可以唔行柴灣斜同灣仔, 對於本來唔搭地鐵揀左780 0既客來講, 唔貴. (一個月返24日,一個月都多唔過$70)

作者: brianso198    時間: 2016-8-11 20:04
asv2 發表於 2016-8-11 14:18
同幾個非建制派區議員都傾過
18X 係點狀況唔係唔清楚
但主動提出任何刪減服務,甚至係一換一

無論建制非建制也好本身都有各自處境...

所以正常如果無正面討論既時候都唔會討論係合理,
否則會好尷尬...

另,
取消18X唔緊要,
麻煩巴士公司/運輸署交低以下繁忙時間路線最高及最低載客率:
1. 2
2. 18/18P/18X
3. 720/720A/720P
4. 722

作者: Ravenclaw    時間: 2016-8-11 22:01
88x....

咁好意頭呀...

但應該唔好客囉,開8點,西環翻工果堆人翻8點幾囉,望下9點先到高樂花園果d 18P,都唔多客既...

所以個開車時間唔系好食到西環翻工客,中環唔洗淋,一系地底一系788...

中環有客都系水魚...

作者: andy1010    時間: 2016-8-11 22:32

如果真係想用88X陰乾18X, 講真無問題架, 但麻煩用返柴小找數同埋撥番比2同720系

作者: kmb71k    時間: 2016-8-11 23:55
andy1010 發表於 2016-8-11 22:32
如果真係想用88X陰乾18X, 講真無問題架, 但麻煩用返柴小找數同埋撥番比2同720系
...

2號算把啦, 自削18加車俾佢, 我都未見過佢爆棚

作者: paul2357paul    時間: 2016-8-12 00:00
呢d聰明囉開個新號碼

18X係88X存在下
相信唔會捱得幾耐

返柴小唔停中環
灣仔貴過788又疏車

但竟然唔再用百位數字7

作者: paul2357paul    時間: 2016-8-12 00:12

仲爭例如柴小薄扶林數碼港線、柴小黃竹坑香港仔線,留名等睇開埋齋吧。
作者: kay    時間: 2016-8-12 00:53
paul2357paul 發表於 2016-8-12 00:00
但竟然唔再用百位數字7

唔用7XX我又覺得好合理

7XX最遠只到港澳碼頭

新巴開得新no.叫88X,相信唔會甘心剩係得一班車

反而又係叫做18X既話,又要睇東區電車路成堆區議員面色...

只要88X 1班車頂閘,就贏晒18X,18X依家繁時都唔會頂閘

到時新巴話88X有需求,18X無,取消18X,你唔比我改18X走線,我咪取消佢開過條

出年唔得咪後年搞,好似25A/25C搞你3~4年結果死1條,仲多條23A陪葬

18X同88X比,一句話18X同地鐵100%重疊已經執得,88X小西灣無鐵到又可以保住條線

作者: castanopsis    時間: 2016-8-12 02:12
呢d聰明囉開個新號碼

18X係88X存在下
呢d聰明囉開個新號碼

18X係88X存在下
相信唔會捱得幾耐

返柴小唔停中環
灣仔貴過788又疏車

開咗88X之後,18X仲留唔留得住,我認同係唔樂觀

不過你話88X全日會無客,恕我唔同意
巴士越長途,飛得越多公路,個優勢就越大
88X速度上唔會輸港鐵好多,尤其東廊北角前一段好少塞車,可以追到時間
價錢就更加唔使講,雖然88X係天價,但港鐵一樣收到$10.1,已經未計小西灣班人要加駁腳錢
88X咁樣玩特快,其實係玩得過

當然,大家可以話柴小去西區個客源基礎窄,點特快都唔會有客
但柴小去西區無客其實都只係大家吹出來,實際上係點無人知
客源係要製造出來,一日未有直線,你一日都未知究竟個餅有幾大
279X/798開全日既時候一樣無人覺得夠客,但最後偏偏又真係做大咗

講真,西港島線未開之前,A12嘉安街+18X堅城客其實都唔少
當然柴小無鰂魚涌咁多白領,但柴小既工業區都係通勤大區
當繁時連694都可以靠柴小上到唔少人既時候,我覺得又無需要太悲觀

而最重要既係,柴小班客喺西港島線開通前係靠780/788轉1/10/5B/5X去西區
隨著堆西區流水越做越疏,成班客已經漸漸流向(小巴轉)西港島線
無論柴小去西區個潛在客源有幾多,可以肯定既係,今時今日開88X既意義同逼切性,都比以前大得多
作者: Ming@5119    時間: 2016-8-12 02:13
kay 發表於 2016-8-12 00:53
唔用7XX我又覺得好合理

7XX最遠只到港澳碼頭

老老實實
大家都心知肚明18X係做唔住,係唔夠客,係應該cut
我相信呢個係數據反映到嘅現實

關鍵係有冇人可以提出一個方案,可以cut左條廢線之餘,仲要可以補償返受影響嘅居民,而令居民同區議員信服

我諗有幾個方向去睇:
1) 替代BBI方案(類似780/788 <> 5X/18P,只不過主角變做720系+722)
2) 18P提速/擴大服務範圍嘅安排
3) 早上繁忙時間服務安排 (18/18P)
4) 資源調配 - 果6部車去邊*
*即管睇下主角s良心去到邊 / 邊個做醜人

p.s. 當年18X開辦果陣冇咩點跟進,想問果陣有冇上區議會/邊個贊成$8北角特快去堅尼地城?-.-

另外,個人認為只要大搞88X果陣唔係明言要犧牲18X,其實對西區黎講88X嘅存在都係百利而無一害

作者: exspeed    時間: 2016-8-12 08:50
...

Bbi 同一程過既分別,唔使講啦下話?!

淨係識日日柴小柴小柴小有咩用?
作者: exspeed    時間: 2016-8-12 08:55
Ravenclaw 發表於 2016-8-11 22:01
88x....

咁好意頭呀...

原來係西環返工一定返八點幾既,唔該哂

作者: kay    時間: 2016-8-12 09:00
castanopsis 發表於 2016-8-12 02:12

你都要睇下服務範圍先得架

最開頭拉去小西灣個陣
要停筲箕灣同太古城

依家就一個柴灣就直出中西環
覆蓋人口少左好多

再講,西區係咪真係要有巴士去柴灣?
唔考慮下西區居民實際需要
做唔到雙向客源,點改都無用

以前18x繁忙時間兩個方向爆
根本就做緊兩批人
但呢兩批人地鐵通左唔搭地鐵都無計

西區似乎要架快過18P既車落北角同太古
多過直飛柴灣

西區依家仲肯搭18X既人,已經唔多介意佢慢

當然啦,最大問題係,18X始作俑者係西區
當年係西區要求有車去北角以東,搞到東區巴士亂晒龍

西區人呢筆數無理由唔找吧?

作者: ahken    時間: 2016-8-12 09:53
andy1010 發表於 2016-8-11 22:32
...

以呢間巴士公司既一貫做法, 難了.......

作者: kmbodth    時間: 2016-8-12 10:22
城新西區的服務可謂周身刀冇張利
半桶水到得5B/10好少少

與其搞88X,做返好基本嘢先啦西環往來中環銅記的特快服務更重要,反正有BBI。
5X/18P路線仍有改善空間
而班次過疏都好大問題

咁樣即使有BBI都冇乜人用
5X/18P都係遲早聽蝕聽執

作者: paul2357paul    時間: 2016-8-12 14:49
......西環根本無咁大需求去柴小......

仲有例如大角咀來往柴灣果批客呢?
唔好忘記904和905都係優先出入西區,
的確若果開埋另一個方向既88X接埋呢班轉車客係啱啱好

作者: THomas20010808    時間: 2016-8-12 14:52
其實中灣繞開左無人知甚麼世界

88X當時改跟780直飛西區

18X耀東北角飛去西區

一條新區東區太古地上直飛西區

咁樣博一番又得

作者: brianso198    時間: 2016-8-12 19:06
THomas20010808 發表於 2016-8-12 14:52

就算中環灣仔繞道開左,
鰂魚涌去中西區個pool根本無咁多客支持咁多線。

耀東都係,除左早繁。

作者: andy1010    時間: 2016-8-12 20:00
kmbodth 發表於 2016-8-12 10:22

再無ETA真係搵鬼等

作者: 9032~HW1045    時間: 2016-8-12 20:23
THomas20010808 發表於 2016-8-12 14:52

你覺得一條路可以救到佢?

作者: CRH5    時間: 2016-8-12 20:25
kmb71k 發表於 2016-8-11 23:55

2仔入大坑已經輸晒
基本上要去中環街市/匯豐總行/港澳碼頭搭18P 皇后像/砵甸乍街再行仲快

作者: brianso198    時間: 2016-8-12 20:25

你未見過就代表佢真係無爆棚?
作者: FBI2    時間: 2016-8-12 20:31
brianso198 發表於 2016-8-12 20:25

2仔而家客量多過未取消18時好多.

作者: 9032~HW1045    時間: 2016-8-12 20:31
brianso198 發表於 2016-8-12 20:25

大坑日日係度高舉宗旨囉....

作者: brianso198    時間: 2016-8-12 20:34
9032~HW1045 發表於 2016-8-12 20:31
大坑日日係度高舉宗旨囉....

有時下繁未埋金星都識企人,
埋完金星之後入境處班人都上唔到既時候...

(連722都係咁)

呢間公司?用屎黎形容佢都便宜左佢...

作者: capricorn    時間: 2016-8-12 21:07
brianso198 發表於 2016-8-12 20:34
有時下繁未埋金星都識企人,
埋完金星之後入境處班人都上唔到既時候...

去上環方向都係咁,前兩日喺炮台山等咗兩班都要企車頭。

作者: kay    時間: 2016-8-12 21:08
2仔最大問題係繁忙時間出細車

黃昏好彩坐滿唔好彩就爆住落維園返東區

其實新巴都係想入境處班友搭18X吧
但都係好少人賣帳

18X空載就得,2/720/722爆又唔加車,咩道理?

作者: brianso198    時間: 2016-8-12 21:30
kay 發表於 2016-8-12 21:08
2仔最大問題係繁忙時間出細車

黃昏好彩坐滿唔好彩就爆住落維園返東區

一大堆流水線繁忙時間用細車呢個問題好嚴重,但本身就算出大車都係唔夠載時...

連大家都覺得客量無咁好既722鰂魚涌都可以上唔到車的話,
根本2/720/722係應該加班...

18X而家要取消有相當難度,
但唔代表要無視2/720/722個爆煲情況...
(特別兩繁)

所以用舊屎黎形容呢間公司已經好便宜佢..

作者: CRH5    時間: 2016-8-12 23:49
brianso198 發表於 2016-8-12 21:30
一大堆流水線繁忙時間用細車呢個問題好嚴重,但本身就算出大車都係唔夠載時...

連大家都覺得客量無咁好既 ...

以前 720 720A 真係密密黎,隔幾分鐘就有,真。頻密線黎
而家?連 720 都夠膽去倒米,真係唔知係傻左定係點

作者: andy1010    時間: 2016-8-13 00:25
CRH5 發表於 2016-8-12 20:25
2仔入大坑已經輸晒
基本上要去中環街市/匯豐總行/港澳碼頭搭18P 皇后像/砵甸乍街再行仲快

你講個堆地方d客比新城倒哂落哂地底啦
個堆線長期都係海鮮班次

作者: brianso198    時間: 2016-8-13 00:42
andy1010 發表於 2016-8-13 00:25
你講個堆地方d客比新城倒哂落哂地底啦
個堆線長期都係海鮮班次

倒左落地底既係18系,
不過18X近期早繁有幾班車係有堆北角人肯等...

2號本身服務質素就算把啦...

作者: zheng_nian_1993    時間: 2016-8-13 03:18
brianso198 發表於 2016-8-12 21:30

連大家都覺得客量無咁好既 ...

就算18X取消唔到將2仔2A堆33XX優先放落18X到都絕不為過丫...
起碼套返大車去有需要既線

但偏偏哩間成日俾人鬧無譜亂黎派車既公司
又好少做好事派返細車去空氣線......
我都好似唔多見過18X用細車

作者: dennis28a    時間: 2016-8-13 04:54
fai 發表於 2016-8-11 12:20
出年中環灣仔繞道通車,如果改行新路有冇得發圍?

出年?最快 2018 啦。
有繞道,到時就世界會變天,問題新城等唔等到。

作者: kay    時間: 2016-8-13 08:36
zheng_nian_1993 發表於 2016-8-13 03:18
就算18X取消唔到將2仔2A堆33XX優先放落18X到都絕不為過丫...

以前2/2A有版友講過係9仔backup,擺D 33XX方便調車
似乎呢個做法無變

2A都係個句,班次密個條成日比人借機已拉走一兩部已經係家常便飯
間接做臭2A

其實2A由耀東到炮台山,好多人都要靠佢

結果?2A上唔到,想比貴D,炮台山又上唔到18P,Quarry Bay要快既又上唔到722,大坑得2同5X,上唔到2,而2仔成車人又要陪兜大坑浪費時間
炮台山係好少少有25,但20分1班就算數啦

好老實,其實差過南區..

南區堆42/72/77/38/70等線起碼到香港仔就岩岩好爆
薄扶林線多數過左田灣先爆

點會好似東區咁,未到最尾個一區都爆晒

所以東區班區佬唔比新創建重組路線都正常

作者: CRH5    時間: 2016-8-13 10:19
brianso198 發表於 2016-8-13 00:42
倒左落地底既係18系,

其實而家連18P都有D難等......

作者: kay    時間: 2016-8-13 13:47
CRH5 發表於 2016-8-13 10:19

其實18P西行客量全日都唔差,點差都有人等...
假設呢條線只係得單向服務,係合格
奈何東行,西區人搭晒鐵路,又不停中環,得返灣仔執蝦毛...

但佢狀況好過18X就真,兩繁西行都會頂閘

作者: CRH5    時間: 2016-8-13 13:54
kay 發表於 2016-8-13 13:47
其實18P西行客量全日都唔差,點差都有人等...
假設呢條線只係得單向服務,係合格
奈何東行,西區人搭晒鐵 ...

中環唔停其實真係好敗筆
自從18 cut左,中環返天后-北角就得返2同10(同25)
10仔就無定向,2仔就搭好耐,逼人落地鐵

如果 18P 東行非繁(1000-1730、1930-尾車)加停怡和大廈
會唔會比較好?

同埋感覺上,非繁時段(下午同夜晚)18P開始難等。。。

作者: ATE31    時間: 2016-8-13 15:16
CRH5 發表於 2016-8-13 13:54
中環唔停其實真係好敗筆
自從18 cut左,中環返天后-北角就得返2同10(同25)
10仔就無定向,2仔就搭好耐 ...

其實中環灣仔繞道通車既時候,四幹東行中環落橋位都會封左,18p東行就會焗跟5X經天星碼頭先去番到夏愨道,除非直落繞道隧道
如果18p頂到個陣未取消,就可以順便俾番18p東行停中環

作者: CRH5    時間: 2016-8-13 17:42
ATE31 發表於 2016-8-13 15:16
其實中環灣仔繞道通車既時候,四幹東行中環落橋位都會封左,18p東行就會焗跟5X經天星碼頭先去番到夏愨道, ...

其實18P應該唔會cut
但18X就難講了

作者: Ravenclaw    時間: 2016-8-13 19:45
ATE31 發表於 2016-8-13 15:16
其實中環灣仔繞道通車既時候,四幹東行中環落橋位都會封左,18p東行就會焗跟5X經天星碼頭先去番到夏愨道, ...

我寧願佢落隧道,然後系灣碼出翻黎做灣碼好過...

到時希望灣北冇咁塞(雖然預計都系要排隊上單線天橋離開灣北)...

作者: kay    時間: 2016-8-13 20:17
其實繞道起好左

印象中北角上繞道去西區只需5分鐘

到時就真係東西快線啦

不過巴士公司想放棄北角至筲箕灣電車路客源都無計

其實依家睇

北角碼頭總站上蓋入伙,筲箕灣又有少量新住宅落成
我好想知新創建會唔會認真研究擺返D車落去現有路線...

因為繁忙時間,巴士難上,地鐵咪又一樣,電車都係

連最基本返工既交通服務都做到一pat屎,唔好怪有人唱衰你公司

好似2仔,繁忙時間多人過非繁,但繁忙時間開20分,非繁開15,又係D唔用腦既野

作者: brianso198    時間: 2016-8-13 23:24

本身通車前定後既18P繁忙時間都係惡等...

同埋18P另一個死因係D無邏輯班次,
新巴特別多路線班次無邏輯...

作者: cruisesnet    時間: 2016-8-13 23:59
zheng_nian_1993 發表於 2016-8-13 03:18

線王派33XX? 你叫柴小顏面何存?

作者: ATE31    時間: 2016-8-14 00:37
CRH5 發表於 2016-8-13 17:42
其實18P應該唔會cut
但18X就難講了

18X應該諗下將重點放在上環一帶, 西區客源多極有限, 行四幹又唔係快得去邊中環灣仔繞道通左後, 東行停完港澳可以直落繞道, 對上環至東區黎講係好大優勢
係西行繞道無得直出上環者

作者: CRH5    時間: 2016-8-14 01:51
ATE31 發表於 2016-8-14 00:37
18X應該諗下將重點放在上環一帶, 西區客源多極有限, 行四幹又唔係快得去邊中環灣仔繞道通左後, 東行停完 ...

如果你個套係用係而家既18X,咁其實東區個度做到鰂魚涌/康怡就夠
始終太古城打後已經有 720,北角上落橋既額外時間(~10-15分鐘)其實已經同720兜中環內街,甚至兜埋金鐘+灣仔北既時間相若,或者可能多5分鐘
咁既太古城打後唔會見得比 720 快幾多
西行更加唔洗講,720 就算停晒外告所有站同金鐘都應該快得過18X

其實我諗過將 18 半特快化,深入西區內街
西行照跟舊線,到中環街市後跟 10 入大道西,正街原5S(7仔外面)做循環點,之後轉返出德輔道西返舊線/轉出中山公園後停港澳碼頭,之後轉返入中環內街行舊線
咁樣可以做到去大道西卡拉位(出地鐵站比較吊腳個D)而又唔想漫遊10仔既客,開多班大道西返中上環、東區客,同時又做得返班北角炮台山-灣仔北-中環客,唔會搞到而家得單向

作者: ahken    時間: 2016-8-15 10:10

2號比舊18慢太多係事實, 仲要回程兜銅鑼灣 (又係銅鑼灣).......

作者: ahken    時間: 2016-8-15 10:12
paul2357paul 發表於 2016-8-12 00:00
但竟然唔再用百位數字7

咁先高招, 因為容易令人聯想到18X

作者: ahken    時間: 2016-8-15 10:14
castanopsis 發表於 2016-8-12 02:12

不過閣下同意新城呢幾年重組係倒走唔小人落鐵路或其他交通工具嗎?

作者: ahken    時間: 2016-8-15 10:21
Ming@5119 發表於 2016-8-12 02:13
老老實實
大家都心知肚明18X係做唔住,係唔夠客,係應該cut
我相信呢個係數據反映到嘅現實

柴小巴士公司果陣開18X好似冇乜區議員(又係北角果堆無能議員)去把關, 原本18要全cut, 都係西區反對先至變繁時

而18P因為想做番舊18既角色不惜終極流水化 (本身柴小公司既方案係比起舊18更慢, 接近2號咁既走線), 係北角市民狂掛Banner先阻止到新18P好似2號咁兜銅鑼灣 (不過冇諗過柴小公司竟然咁有良心肯唔經銅鑼灣)

而家既18P雖然都係五不像, 不過都為西區做到直達東區既選擇, 係犧牲左中環去北角同灣北去北角呢兩個客源...

作者: ahken    時間: 2016-8-15 10:23
kmbodth 發表於 2016-8-12 10:22

5X少搭唔評論, 但18P如果係做番舊果條其實都唔差的(柴小巴士公司硬係鍾意自我閹割, 冇計.....)

作者: ahken    時間: 2016-8-15 10:25
CRH5 發表於 2016-8-12 20:25
2仔入大坑已經輸晒

講真果句, 咁既情況搭619/690仲著數...

作者: ahken    時間: 2016-8-15 10:29
brianso198 發表於 2016-8-13 00:42
倒左落地底既係18系,

中環同灣北去北角真係多得柴小公司唔少...

作者: CRH5    時間: 2016-8-15 10:30
ahken 發表於 2016-8-15 10:25
講真果句, 咁既情況搭619/690仲著數...

錢作怪 ($5.2 vs $5.7)

作者: ahken    時間: 2016-8-15 10:31

冇左18做聯合班次, 係咁架啦...

作者: ahken    時間: 2016-8-15 14:12
CRH5 發表於 2016-8-13 13:54
中環唔停其實真係好敗筆
10仔就無定向,2仔就搭好耐 ...

其實以前就有18做中環->北角特快, 可惜......

仲有灣北去北角呢個缺口又要2A做?

作者: ahken    時間: 2016-8-15 14:18
kay 發表於 2016-8-13 20:17
其實繞道起好左

印象中北角上繞道去西區只需5分鐘

我就係話中灣繞對柴小公司黎講根本就冇用, 東區(非柴小)來往西區既車得番堆開唔足車既流水線同一條半條"十個煲得五個蓋"既所謂特快線, 完全唔知佢地諗乜

作者: ahken    時間: 2016-8-15 14:20
CRH5 發表於 2016-8-14 01:51
如果你個套係用係而家既18X,咁其實東區個度做到鰂魚涌/康怡就夠
始終太古城打後已經有 720,北角上落橋既 ...

閣下建議係好, 可惜柴小巴士公司肯唔肯去聽係一回事

不過等南港島線開埋就可能有得傾下既.....

作者: ahken    時間: 2016-8-15 14:25
CRH5 發表於 2016-8-15 10:30
錢作怪 ($5.2 vs $5.7)

我都明錢緊要, 因為要格硬搭隧巴係一件唔健康既事黎

但奈何柴小巴士公司D本區線做得差, 咪唯有靠另類方法(例如隧巴, 鐵路, 紅van等去解救....不過條鐵同紅van實在係貴得過份, 麻煩, 如果唔係紅van係118飛北角後一口氣加三蚊我都唔需要日嘈夜嘈)去處理番個缺口

作者: cruisesnet    時間: 2016-8-15 14:42
ahken 發表於 2016-8-15 14:12
其實以前就有18做中環->北角特快, 可惜......

仲有灣北去北角呢個缺口又要2A做?

對柴小來講, 2A係萬能既,
cut 咩線都話有2A cover,
而且又吾使派車行, 連油錢都慳番

作者: CRH5    時間: 2016-8-15 15:10
ahken 發表於 2016-8-15 14:25
我都明錢緊要, 因為要格硬搭隧巴係一件唔健康既事黎

但奈何柴小巴士公司D本區線做得差, 咪唯有靠另類方 ...

沒辦法,18P相對2A已經算比較易等
有時甚至10號都好等過2A

如果電車公司個 ETA 會寫幾時有冷氣電車,我會轉軚

作者: CRH5    時間: 2016-8-15 15:14
ahken 發表於 2016-8-15 14:20
閣下建議係好, 可惜柴小巴士公司肯唔肯去聽係一回事

不過等南港島線開埋就可能有得傾下既.....

其實我真係唔明點解要甘早縮短 18
改綫前見過18西港城可以由半坐滿上到頂閘,就算要改 18 都係開西港島綫後縮到港澳,當18P 特車,就算啦

爲左 18X,就將 18+720+720A既客倒落海
值得嗎?

作者: CRH5    時間: 2016-8-15 15:15
ahken 發表於 2016-8-15 14:18
我就係話中灣繞對柴小公司黎講根本就冇用, 東區(非柴小)來往西區既車得番堆開唔足車既流水線同一條半條" ...

其實話就話5分鐘去到中環,但到時塞車就唔系甘講啦

作者: ahken    時間: 2016-8-15 18:27
cruisesnet 發表於 2016-8-15 14:42
對柴小來講, 2A係萬能既,
cut 咩線都話有2A cover,
而且又吾使派車行, 連油錢都慳番

又啱喎, 而且仲有條2號做到中環至北角添, 仲有10號北角至西區, 諗起都興奮

作者: ahken    時間: 2016-8-15 18:28
CRH5 發表於 2016-8-15 15:10
沒辦法,18P相對2A已經算比較易等
有時甚至10號都好等過2A

我都可能會轉, 最多帶定個風扇頂住先

如果趕時間返工寧願搭619/690了.....

作者: ahken    時間: 2016-8-15 18:32
CRH5 發表於 2016-8-15 15:14
改綫前見過18西港城可以由半坐滿上到頂閘,就算要改 18 都係開西港島 ...

柴小巴士公司一日到尾眼中只有柴小, 其他地區佢係寧願全盤倒走的, 都唔係第一日既事黎.....

先有720A, 再黎118, 跟住2, 2A, 18, 18P, 720, 722

講句唔好聽既, 佢遲早做起88X果陣會殺哂18, 18P, 18X, 720同722要黎俾88X全日, 順手開埋80X做全日柴斜, 其他東區? 你地有2, 2A同10.......

作者: ahken    時間: 2016-8-15 18:34
CRH5 發表於 2016-8-15 15:15
其實話就話5分鐘去到中環,但到時塞車就唔系甘講啦

但起完之後, 2同2A咪一樣用唔著......

結果完全浪費左條路兼且浪費左東區(非柴小)市民既寶貴時間...

作者: CRH5    時間: 2016-8-15 19:18
ahken 發表於 2016-8-15 18:32
柴小巴士公司一日到尾眼中只有柴小, 其他地區佢係寧願全盤倒走的, 都唔係第一日既事黎.....

先有720A,  ...

如果88X 真係成功全日,下一個遭殃既可能係 788.......

作者: mak5052    時間: 2016-8-15 20:49
CRH5 發表於 2016-8-15 19:18
如果88X 真係成功全日,下一個遭殃既可能係 788.......

應該不會影響到788, 正常 788 應該會快過 88X (88X 在柴灣跟 8P, 82X, 遲一個入口上東廊), 反而可能影響到 780 (對樂軒台, 柴灣站, 環翠而言, 88X 去中區會快過 780)
另外, 88X 一旦全日及中環灣仔繞道通車, A12 有冇機會不經西環, 中區, 灣仔? (即西隧後直出北角)

作者: CRH5    時間: 2016-8-15 21:14
mak5052 發表於 2016-8-15 20:49
應該不會影響到788, 正常 788 應該會快過 88X (88X 在柴灣跟 8P, 82X, 遲一個入口上東廊), 反而可能影響 ...

A12 可能 skip 西環,始終而家 A10 都換左雙層
但應該唔會 skip 中環灣仔,因為始終A12其中一個主要對象係酒店客
同埋如果真係 skip 晒西環、中環、灣仔,就應該會改埋行紅隧。
但返機場值唔值得為左中環兩個站去行西隧就......

88X 比 788 貴 $2.8,如果城仔出依招逼人上 88X 都唔奇,但小西灣人賣唔賣賬就唔知啦
反而 780 就難D,始終長命斜個度冇 88X,一定會吵

作者: cruisesnet    時間: 2016-8-15 23:04
CRH5 發表於 2016-8-15 15:14
改綫前見過18西港城可以由半坐滿上到頂閘,就算要改 18 都係開西港島 ...
爲左 18X,就將 18+720+720A既客倒落海
值得嗎?
以柴小既思維, 值!

作者: kl9327    時間: 2016-8-15 23:14
CRH5 發表於 2016-8-15 21:14
但應該唔會 skip 中環灣仔,因為始終A12其中一個主要對 ...

不如話值唔值得為左慳小小隧道費而take risk行紅隧啦
入隧道又塞,加士居道天橋又塞

作者: andy1010    時間: 2016-8-15 23:20
ahken 發表於 2016-8-15 18:32

先有720A,  ...

到o個個地步仲2A? 落地底啦
遲下沙中線開埋我連102/106都唔搭啦

作者: andy1010    時間: 2016-8-15 23:22
但應該唔會 skip 中環灣仔,因為始終A12其中一個主要對 ...

咪玩啦, 而家西隧唯一一條去東區既全日線都殺埋?

作者: THomas20010808    時間: 2016-8-15 23:55
mak5052 發表於 2016-8-15 20:49
應該不會影響到788, 正常 788 應該會快過 88X (88X 在柴灣跟 8P, 82X, 遲一個入口上東廊), 反而可能影響 ...

其實如果88X改行中灣繞,是停不到中環的

作者: JX9097    時間: 2016-8-16 01:13

A12應該唔會行紅隧始終塞車太大風險
A車對象係搭飛機嘅客
下下塞半個鐘都唔太可能

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4