電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

海洋公園採購九輛環保低地台私家巴士

看全部

今天,海洋公園在報章刊登了這麼一則採購公告。

先不論有沒有人願意「割愛」,究竟現時市面上符合條件的車輛 (A 證 / B 證) 夠不夠九輛?

Advertisement

回帖數目:19

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 2# PKD32

第四點搞到唔會有人肯

• 3# toyl

座位包唔包企位先?又要單層又要60座位又輪椅位有鎖,邊有可能呀?

• 4# DIH

愚問:究竟香港有冇低地台連斜板非專巴士?
我就唔覺有,但無追開,如果真係冇就成個廣告可以收工。

引用: toyl 發表於 2017-4-11 23:48
座位包唔包企位先?又要單層又要60座位又輪椅位有鎖,邊有可能呀?

要求係講  約40-50座位﹐你點睇到要60座位?

你都識講座位﹐問包唔包企位。照字面係座位數目要 "約 40-50個" 囉。

引用: DIH 發表於 2017-4-12 11:32
...

冠利青年和珀麗灣 / 愉景灣 E200 有沒有斜板?不過既不是電動,也不是歐六車。

引用: DIH 發表於 2017-4-12 11:32
...

現成的低地台車﹐來來去去咪係幾款囉。
MAN NL323
九巴 AVC 及 ASC

E200 ﹐ASB這些短車﹐座位數目唔符合要求﹐不用考慮啦。

基於要 "約40-50個座位"﹐參考九巴的 AVC/ASC 2款12米長的車款﹐都唔夠40個座位﹐只係 35/36個座位。而MAN NL323 亦只係32-36個座位。

水塘位加摺位﹐都係加到2個位﹐都唔夠40個座位

又或者﹐政府容許封後門﹐這便可以加多4個座位﹐剛剛好符合到買家要求。

斜板只係小問題﹐因為可以加裝改裝。

歐6引擎﹐我都唔考究上面的車款有無歐6引擎版本﹐反正坐位數目已經達唔到買家要求。
(註 : 除非買家話 35-39個座位﹐都可符合 "約40個座位" 這個要求啦)

即係............﹐隨時連代理/車廠﹐有方法搵到非專牌照﹐可以做到連牌照賣全新車(現有車款)﹐都未必可做到買家在座位上的要求。
註 : 以有後門計算。如封後門由於唔保證出到牌﹐暫時假設係做唔到加多4個座位。

• 8# 053h4

引用: 053h4 發表於 2017-4-12 16:53
其實登廣告目的, 就係扮市場搵車, 搵唔到咪政府申請出私家巴士

不過海洋公園諗縮數, 要出私家巴士唔買非專 ...

成本差上一二千萬,可以不買牌的話誰會浪費這筆錢。
  • 10# PKD32

引用: 053h4 發表於 2017-4-12 16:53
其實登廣告目的, 就係扮市場搵車, 搵唔到咪政府申請出私家巴士

不過海洋公園諗縮數, 要出私家巴士唔買非專 ...

乜之前部混能MAN都係私家巴士咩?

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

12下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路