hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 唯一﹒配中國製車身的Olympian
開啟左側

[經典回憶] 唯一﹒配中國製車身的Olympian

hkitalk.media 發表於 2017-5-10 22:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

S3BL174原有Alexander車身因失火而盡毀,90年代中九巴將底盤送往廣州穗景客車廠重新裝嵌車身,車牌重新登記為GP7528。此車於2001年8月退役。

相片由 Hong Choi 提供 000 43X.png

S3BL174 (1).JPG

S3BL174 (2).JPG

S3BL174 (3).JPG

https://linktr.ee/hkitalk
kei_hk 發表於 2017-5-10 22:32 | 顯示全部樓層
6個字可形容 : 有姿勢無實際

正如方某所講 : 一試無妨﹐再試投降

無力﹐上斜保證逢車過車﹐不過係比人過頭。

好熱﹐雖然係獨立位﹐好似好正﹐但坐落係真係九流﹐個位都唔知邊到吸熱﹐係會越坐越熱的。

當年見到這部車﹐條線又唔係疏車﹐真係坐下一班好過。

cn2661_2d32 發表於 2017-5-10 23:24 | 顯示全部樓層
我淨係知呢部野個車身, 全鐵, 重到呀媽都唔識點講,
加埋吉蘭副機本來就弱過康偈. 174根本就拉牛上樹.
咁多部燒燬嘅躝, 呢部算最陰公. 人人都換左新款車身, 得佢換隻咁嘅垃圾殼
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
S3BL470@98A 發表於 2017-5-10 23:58 | 顯示全部樓層

cn2661_2d32 發表於 2017-5-10 23:24
咁多 ...

亞歷山大車身可靠耐用,容易維修,又可以與其他大部分巴士共用零件。
反而大陸衰景車身,唔可靠,車身又重。
當時,S3BL174發生火警後,應該用亞歷山大車身來重建。

S3BL174是從來未行過寶琳路,將軍澳及魷魚灣。

簽名被屏蔽
deep3@italk 發表於 2017-5-11 16:07 | 顯示全部樓層
以前見到, 仲以為九記買新熱狗
dogdog002 發表於 2017-5-11 19:18 | 顯示全部樓層
cn2661_2d32 發表於 2017-5-10 23:24
咁多 ...

174個樣十足十被人燒完毀左容之後好番果個樣
franco26 發表於 2017-5-11 19:52 | 顯示全部樓層

EM360 有得換返都城車身
JJ9581 有得換開龍車身
唯獨呢架...以為可以換到老虎車身, 點知...係山寨既
cn2661_2d32 發表於 2017-5-12 18:56 | 顯示全部樓層
deep3@italk 發表於 2017-5-11 16:07
以前見到, 仲以為九記買新熱狗

經典拍得住GL2418.
唔知邊度睇/聽人講, 呢部吉蘭裝左老虎豪車身之後, 有師父派著呢部GL牌後備車
離遠睇, 以為正野, 有部豪比佢
上車見到個標板唔對路, 蘭黎嘅. 開車大鑊, 吉蘭黎嘅.
呢部野仲要比正常吉蘭更加慢同冇力. 真係咩粗口都出晒.
之後當年同某師父吹水, 佢話聽其他師兄講, 果個年代蘭個軚(車太)箱未adjust得太好, 重到不得了......聽見都慘

*PS, 觀察所得, 唔知點解燒完後重裝車身嘅車, 不論冷熱好似都係比較冇力同廢.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
KN7229 發表於 2017-5-12 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層
呢部車晚期成日見係87B / 85K 出現,無知一問轉左呢個車身之後,掛過咩線?
S3BL470@98A 發表於 2017-5-12 23:46 | 顯示全部樓層

franco26 發表於 2017-5-11 19:52
EM360 有得換返都城車身
JJ9581 有得換開龍車身
唯獨呢架...以為可以換到老虎車身, 點知...係山寨既

S3M18原本是水塘都,在80年代因火警而轉用尾批S3M相同的車身,下層用細尾窗

3N13沒有改車牌
原本是用黑色扶手,在80年代中發生火警而改用與風機相同車身的3N,改用湖水藍色玻璃窗

S3N92是在1990年發生火警,差不多要用10年時間才解決S3N92。S3N92是轉用與E牌龍相同的車身。不過,牌箱設計與E牌S3N是不相同。

S3BL174在91年火警,S3BL364是92年。
S3BL364可以繼續用亞歷山大車身。
S3BL174不是用亞歷山大來重建。

簽名被屏蔽